Öppen Tråd

svan

Foto: BIM

Det har blivit lite varmare igen, åtminstone för ett tag. Det ger hopp om att det kan bli en sommar i år också! Här är veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. mattias

  Kul syftningsfel i kemisk tidskrift: ”De gör råolja för fartyg av lignin”. Låter hållbart. Men ingenting verkar omöjligt. I senaste Ny teknik: https://www.nyteknik.se/premium/modvion-har-rest-sitt-forsta-vindkraftstorn-i-tra-6994898 beättas om vindkraftstorn av trä.

 2. Ivar Andersson

  Den 16 mars hade Sverige totalt rapporterat 3 döda i covid-19, Danmark hade rapporterat 1 död och Norge 1 död.
  Den 16 april hade Sverige totalt rapporterat 1203 döda i covid-19, Danmark hade rapporterat 309 döda och Norge 130 döda.
  Den 16 maj hade Sverige totalt rapporterat 3646 döda i covid-19, Danmark hade rapporterat 537 döda och Norge 232 döda.
  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/WbVnJL/dodstalen-i-sverige-ar-katastrofalt-hoga
  Ska bli intressant att få reda på vad som är fel i dessa siffror.

 3. Lasse

  Konflikt i P1 handlar om modeller för att simulera corona epidemin.
  Modellberäkningarna var avgörande för responsen på utbrottet.
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1499441

  Extremt snabba utbrott som detta visar hur svårt det är att räkna fram konsekvenserna.

  Detta bör ge dem som lutar sina klimatambitioner på modeller en varning!

  #2 AB jämför med nordiska länder som lyckats stänga ute den smitta som i övriga Väst europa drabbades av med större kraft. Belgien , England, Frankrike , Italien och Spanien är alla mer drabbade.

 4. Ingemar Nordin

  Ivar A #2

  Vad skulle vara fel menar du? Sverige, särskilt Stockholm, har ju totalt misslyckats med att skydda äldre i äldrevården. Vi får hoppas att man lyckas bättre under det kommande året, eller två.

 5. Lasse

  Mosaicexpeditionen är inne på upploppet. https://follow.mosaic-expedition.org/
  Planen är att byta besättning i Svalbard genom att Polar Stern tillfälligt bryter sig loss och förenas med ny besättning på Svalbard.
  Isläget och en trött båtmaskin gör dock framfarten långsam. De har redan visat hur deras förståelse för isdriften ökat eftersom de drivit längre än modellerna visade.

 6. Ivar Andersson

  #4 Ingemar Nordin
  Förra lördagen kritiserades mina presenterade siffror över dödligheten i olika länder för att vara felaktiga, irrelevanta, intetsägande så därför väntar jag på reaktioner.

 7. Björn

  Finns annat att tänka på än corona och CO2. Den här NASA-artikeln i nedanstående länk, speglar hur allvarligt man inofficiellt ser på en förändrad solaktivitet och dess koppling till jordens temperatur och klimat. Att man mellan raderna anar en koppling mellan en långsamt förändrad sol och klimat, är tydlig. Så här tydlig har man inte varit tidigare, då man alltid vid sidan om solaktiviteten har framhävt dominansen av antropogen CO2. Kan detta vara en effekt av Vita husets nya strategi mot både NASA, NOAA och EPA?

  https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/four-decades-and-counting-new-nasa-instrument-continues-measuring-solar-energy-input

 8. Ann lh

  # 7 Fin bild!
  Ingen struts direkt, men är den ändå möjligen en illustration av och hälsning till alla, som inte vill se klimatfrågan i sin helhet t.ex. MSM som hindrar Det Fria Ordet i frågan?

 9. Lars Kamél

  Vi kan vara säkra på en sak: Om temperaturer och/eller nederbörd i sommar avviker mer en standardavvikelse från vad som är ”normalt” (medelvärdet för någon trettioårsperiod), kommer klimataktivister att skylla på klimatförändringar.

 10. Mats Rosengren

  #2 Ivar Andersson
  Ignorera alla ”rapporterade döda i covid-19”, betrakta detta som ”fake news”
  1
  Döda med eller pga Corona?
  2
  Testen ”Corona pcr” är ytterst otillförlitlig med stort bias ”falsk positiv”. Man kan få det resultatet man önskar! Det är bara att fortsätta och ”fördubbla” tills resultatet är positivt!

  Det enda som duger är de totala dödstalen. Om någon är död eller levande är en av de få entydiga parametrarna!

  Jag tog fram följande data för totala antalet dödsfall i Sverige i perioden 1 Jan – 30 April med data från SCB. Första kolumnen anger totala antalet, andra kolumnen anger antalet personer över 65, tredje kolumnen anger antalet personer över 80

  År Totalt ö65 ö80
  2020 34109 30775 21088
  2019 30224 27070 18360
  2018 33554 30157 20702
  2017 32618 29269 20390
  2016 31390 27847 18961
  2015 33017 29296 20366

  Dödligheten av influensa 2018 var nästan densamma som Corona / Influensa 2020

 11. Thorleif

  Jag skulle vilja se ;

  1. Debatt och seriösa analyser kring dödsfalls-diagnoserna som sjukhusen är med och sätter. Är det verkligen Covid-19? Eller är det immunförsvaret pga co-morbiditet? I vilken grad är vanlig säsongsinfluensa och dess liknande implikationer med som sjukdomstillstånd? Varför rekommenderar WHO Covid-19 diagnos på så dåliga grunder? Testas avlidna alltid för vanlig influensa?

  2. De olika tester som används. Hur är de konstruerade? Såvitt jag fattar det letar man efter unika proteinbindningar? Är SARS-Cov-2 ännu fullt ut isolerad via testning/analys? Utgår testerna från det osäkra PCR-testet?

  3. Hur många som diagnostiseras resp avlider med Covid-19 har tagit vaccin mot typ a och b influensa?
  Det finns forskning som visar att vaccinet i själva verket utlöser negativa immunreaktioner för vissa personer med viruset!

 12. Rolf Mellberg

  #2 Ivar

  Det jag tycker är intressantast – och mest försummat – är vilka mediciner och metoder som används för att rädda liv. Samt om vårt land skiljer sig från andra länder därvidlag.

  Vi vet ju att klorokin har (och är) föremål för en hysteriskt politiserad debatt, nu senast genom utvecklingen i Brasilien. Men vem vet att man har startat en jätteundersökning med 40.000 deltagare för att se om detta kan ha en profylaktisk effekt?
  https://asiatimes.com/2020/05/mass-trial-to-test-if-malaria-drugs-block-covid-19/

  Ännu mer intressant f.n. är kanske den behandlingsmetod som ett antal mycket prominenta amerikanska läkare har fört fram. Den innefattar bl.a. höga doser intravenöst vitamin C. Dessa framstående läkare uppmanar faktiskt covid-sjuka i hela världen till uppror (och till WHO-trots!!!) genom att kräva denna behandling.
  Ett uppror riktat mot den medicinska ortodoxin, den som vägrar testa ”strikt sett” obevisade metoder ens i denna svåra stund.
  https://knowledgeisgood.net/2020/05/02/a-report-from-the-front/

  We även: evms.edu/COVIDCare

 13. Göran Johnson

  #10 Mats R
  Det är missvisande att jämföra från 1 januari. Räknat från 1 april har vi en rejäl överdödlighet 2020.

 14. Sören G

  Hörde att ålgräset minskat, vilket beror på övergödning, men också på klimatförändringen enligt P!. Varje gång det sker en förändring av någonting så infogas alltid ”men också av klimatförändringen”.

 15. Kurt

  Cyklonen i Bengaliska viken: igår rapporterade SVT att den berodde på ”klimatförändringarna”! Jaha, jag jobbade i tre år med en insats som gick ut på att bygga cyklonskyddsrum i Bangladesh, ett byggnadsprogram som påbörjades efter en ovanligt svår cyklon 1991 (tror jag det var). I Området, Bengalen, räknar man sedan flera sekler med två cyklonsäsonger per år, inget nytt alltså, men SVT vill tydligen få det till att de beror på ändrar klimat. Denna gång miste ”bara” ett åttiotal personer livet, jämfört med 1971 då bortemot en halv miljon omkom. Klimatförändringar? Knappast. Lägre dödstalen beror mest på att man har mycket bättre skyddsmöjligheter nu, inte minst skyddsrum men ffa satellitbevakning i Bangladesh.

 16. Roggan

  #14# Sören G
  Hörde också lite på ett halvt öra på inslaget. Det nämndes också att man nu skulle plantera ålgräs på ett område om ca 8 000 m2 och att denna åtgärd skulle bidra till att förbättra klimatet. Vilken värld dom lever i.

 17. #10 Mats Rosengren
  Har du siffror för våra grannländer?
  Som Göran Johnson påpekar är det noga med vilken period man väljer för sin statistik. Ingenting är enkelt när man ska jämföra men bara man redovisar hur statistiken har beräknats så är det ok.

 18. Ulf

  Svar 13
  Nej det är inte alls missvisande tvärtom. överdödlighet måste mätas i likadana perioder. Hade vi t ex haft en mycket kraftig influensa och en riktigt kall vinter med många dödsoffer så hade covid 19 offren varit betydligt färre än de är. Att bara räkna vissa utvalda månader ger en totalt skev överdödlighetsbild. Det är grundläggande statistik. Vill man sedan mäta antalet döda i covid19 (varför man nu skulle vilja det) så krävs grannlaga granskning. Men överdödlighet mäts naturligtvis i samma perioder lämpligen i år, därefter kompletterar man med analys om varför.

 19. Ulf

  Svar 2

  Försöker igen och hoppas att du läser den här gången.
  Ja som jag skrev förra gången så stämmer säkert siffrorna någorlunda men analysen är lika värdelös som förra gången. Återigen nedstängning förespråkas i artikeln fastän flera regioner i Sverige visat att det gick alldeles utmärkt att inte stänga ner. Som jag nämnde förra gången har region Skåne lyckats bättre än Danmark trots att danskarna totalstängde men inte Skåne. Så strategin är det inget fel på ifall man granskar siffrorna. Däremot var FHM alldeles för långsamma med att implementera åtgärderna. Region Skåne som inte lyssnade på centralmakten var lika snabba som Danmark minst. Mellansverige, där faktiskt Sörmland är sämre än Stockholm följde som vanligt centralmaktens direktiv. Körde melodifestival när Danmark stängde ner och Skåne vidtog åtgärder. Så fel har begåtts men av taktisk natur inte strategisk. Jag kan bara se ett mönster hittills i denna pandemi och det är att de som snabbt vidtog åtgärder har det fått bäst för. De som reagerat långsamt har det fått dåligt för. Något mönster vad gäller nedstängning finns inte. Några har det fått katastrofalt dåligt för några väldigt bra för. Nu säger Olsen m fl att Sverige också måste stänga grundat på mycket klena indicier. Det vire bättre ifall de kompletterat med hur bilden ser ut i olika delar av landet. Då kanske de kunde övertygat mig, men tillsvidare och med de siffror som finns kan jag inte se att stänga ner medför färre döda i covid19. Däremot vet vi att det medför en massa annat elände bl a självmord pga av isolering och usel ekonomi.

 20. Ulf

  Svar 2

  Det visst några ”fått” istället för ”gått” hoppas det går att läsa ändå.

  Men som sagt om artikelförfattarna menar att FHM ljuger när de säger att vi har en klart nedåtgående trend så varför inte presentera regional statistik och övertyga oss om nedstängning?
  Jag menar har de rätt så ska siffrorna i Skåne peka klart uppåt. I Sörmland och Stockholm ska de inte peka ner särskilt mycket.
  Så då påstår man att FHM ljuger och då är det förstås riktigt illa, men då borde de visa detta för siffrorna är väl inte hemliga? Det är ju en skandal som kommer brisera ordentligt om FHM döljer sanningen, vilket artikelförfattarna säger indirekt. Detta vill man förstås veta mer om.

 21. Rolf Mellberg

  #7 Björn

  Tack för länken, men såvärst mycket nytt gav det kanske inte?
  (Men NASA har olika avdelningar och var och en driver väl sitt?)

  Men jag vill peka på lite färsk info från sidc.be/dildo/spotless och fliken två där.
  Särskilt en sida där är spännande, den jämför olika solfläcksmimima.
  Antal fläckfria dagar ackumulerat tyder starkt på att solen verkligen ”tjurar” nu, värst i alla fall sedan Dalton minimum för 200 år sen.

  Oliiiiidligt spännande att se vartåt det här barkar.
  http://www.sidc.be/silso/IMAGES/GRAPHICS/spotlessJJ/SC25_evol0.png

 22. mattias

  #18
  Här en länk med kommentar från Socialstyrelsen: https://www.svd.se/liknande-dodstal-pa-aldreboenden-varje-ar
  Under ett kraftfullt influensaår dör nästan lika många personer på äldreboenden som i år. Skandalen är väl att man inte tidigare varit mer noga att skydda dessa sköra personer bättre som bor på äldreboenden.

 23. #10 Mats
  Menar du på fullt allvar att man skall titta på siffror från verkligheten? Är du spritt språngande galen, hur skulle det se ut?

 24. Istvan

  #2
  Re antal döda i pandemin. Belysande att jämföra olika länders prestationer. Av en underlig anledning så vidgar vi aldrig synfältet till att omfatta länderna öster om gamla järnridån. Fast där går en magisk skiljelinje som är svårpasserad för Corona epidemin, tycks det. Spektakulärt lägre dödssiffror. How come?
  Kanske har något att lära om krishantering av dessa länder?

 25. Ulf

  Svar 22

  Jo så är det men för mig är inte det skandalen. Skandalen är att pensionärer inte får tillgång till äldreboende om de inte är dementa eller i princip döda. Jo det är sant. Man skulle kunna få välja ifrån en viss ålder. Om jag mot förmodan överlever min fru, vill jag inte sitta ensam och övergiven med rullatorn hemma. Då flyttar jag hellre till ett boende där man kan spela kort med andra äldre, ja förutsatt att alla inte är dementa förstås. Nej äldrevården är en stor skandal i många kommuner. Sen finns det en del mindre kommuner som sköter det bra inte att förglömma. Mycket är faktiskt vunnit om fokus hamnar på rätt saker efter covid 19 vad avser både vård och omsorg. Men numera brukar det vara sällsynt i Sverige tyvärr.

 26. tty

  #3

  ”#2 AB jämför med nordiska länder som lyckats stänga ute den smitta som i övriga Väst europa drabbades av med större kraft. Belgien , England, Frankrike , Italien och Spanien är alla mer drabbade.”

  Grattis. Du ha just räknat upp alla länder i hela Världen som har högre dödlighet än Sverige. Och med nuvarande takt är Sverige ifatt Fankrike om cirka en vecka.

  Läget i Norden idag:

  Sverige: 379 fall, 67 döda
  Danmark: 59 fall 0 döda
  Norge: 8 fall 0 döda
  Finland: 31 fall 0 döda
  Island: 1 fall 0 döda

  Sverigebildkramana börjar få det litet svettigt.

 27. tty

  #10

  Fantastiskt, det finns en och annan ”det-är-bara-en-influensare” kvar fortfarande. Jo, man kan mycket väl jämföra Covid-19 med en influensa, men i så fall med spanska sjukan.

  Rapporteringen av döda släpar efter rejält, det medger t o m SCB, och epidemin började inte på allvar förrän i april, och dödstalen per dag i maj har hittills bara legat marginellt lägre än i april. Och ingen egentlig minskning syns till än.

 28. Ingemar Nordin

  Jag tycker att man på ett otillbörligt sätt blandar ihop olika frågor när det gäller corona. Det ena är huruvida den ”svenska linjen” med större öppenhet där människor tillåts att lämna sina hem. handla i affärer och resa fritt inom landet är bättre eller sämre än lock-down. Det andra är huruvida svensk beredskap vad gäller medicinsk utrustning, samt för det tredje äldrevården (regionalt och kommunalt) har fungerat dåligt.

  Alla är väl överens om att beredskapen varit usel. Äldrevården har fungerat utmärkt i vissa kommuner och regioner och dåligt i andra (t.ex. Stockholm och Sörmland). Men den svenska öppenhetslinjen har väl än så länge fungerat bra. Alla andra länder verkar ju tvärt om nu ta efter Sverige och lättar på de omöjliga restriktionerna.

  Att återgå till ett ”normaltillstånd” där vi har vaccin och sådant kommer att ett till två år om jag förstått saken rätt. Inget land – inte ens det rika Norge – kan ha en lock-down under så lång tid.

 29. Göran Johnson

  #18 Ulf
  Under vecka 12-18 var dog 2900 fler år 2020 jämfört med snittet 2015-2019 vilket är ungefär lika många som dog i corona under samma period.

 30. Björn

  Rolf Mellberg [21]; Om man har följt NASA något, så märks att de har ändrat sin retorik i diskrepansen mellan inverkan av solen och CO2. Det är inte längre så självklart att antropogen CO2 är den dominerande faktorn i drivandet av klimatutvecklingen. Det som talas om i länkarna nedan är det instrument TSIS-1 som är placerat på den internationella rymdpattformen ISS, vilket är utvecklat för att studera solens spektrala innehåll, Solar Spectral Irradiance SSI. Eftersom ”solkonstantens” 0.1% faktiskt tycks uppvisa denna lilla variation i effekt mellan solens max och minlägen, har detta lett till att solen som variabel har undervärderats i klimatmodellerna. Verkligheten är den att som solforskarna genom mätningar via satelliter har kunnat visa att våglängdsområden inom UV kan variera upp mot 100% mellan solens max och minlägen, men att detta inte syns i TSI, Total Solar Irradiance. Om denna UV-variation inte syns tydligt i TSI, så beror det på att andra våglängdsband ökar eller minskar i intensitet, beroende på variationen i UV, alltså integralen med avseende på våglängdsintensiteterna förblir nästan konstant. För att främst kunna studera denna UV-variation har alltså ett nytt instrument TSIS-1 utvecklats för att bättre förstå denna variation, vilken över tid har en tydlig koppling till klimatutvecklingen.

  https://phys.org/news/2017-08-nasa-instrument-key-solar-powered.html

  https://www.nasa.gov/content/goddard/tsis-1-mission-overview

  https://phys.org/news/2020-04-satellite-years-solar.html

 31. Ulf

  Svar 29

  Läste du inte mitt inlägg, men svarar på det ändå?

 32. Lars Cornell

  #27, #28, #29 mfl. Jag har också svårt att få olika uppgifter sammanfogade till en helhet.
  Enligt Thomas Lindén på Socialstyrelsen är dödstalen på särskilda boenden inte uppseendeväckande mycket högre än under en vanlig influensasäsong.

  ”På särskilda boenden har det i år dött lite över 11 000 personer under perioden januari till april. Under samma period 2019 var det knappt 10 000 personer som dog, enligt Thomas Lindén.”

  Är det en puckel i dödsstatistiken i år jämfört med andra år? Och var kan man få den informationen?

  Jag minns en läkare som sa, ”Var finns våra vanliga patienter?”

 33. Ulf

  Svar 27

  Pandemier under 1900-talet

  Under 1900-talet drabbades världen av tre stora pandemier, Spanska sjukan 1918 orsakad av influensa A(H1N1), Asiaten 1957 A(H2N2) och Hongkong-influensan 1968 A(H3N2). Ett nytt pandemiskt virus konkurrerar ofta ut tidigare säsongsinfluensavirus och etablerar sig efter några år som en variant av säsongsinfluensa.

  Spanska sjukan
  Spanska sjukan (1918) inträffade i kölvattnet av första världskriget och skördade fler människoliv än antalet stupade under själva kriget. Man räknar med att omkring 50 miljoner människor avled till följd av sjukdomen, varav cirka 35 000 var svenskar. I stort sett alla var under 45 år. Så vitt man vet har ingen annan infektionssjukdom krävt så många liv under så kort tid som Spanska sjukan.

  Asiaten
  År 1957 kom Asiaten orsakad av influensa A(H2N2). Den trängde bort den gamla varianten av influensa A(H1N1). Man räknar med att cirka 5 miljoner människor, företrädesvis yngre, dog under denna epidemi.

  Hong Kong-pandemin
  Influensa A(H2N2) försvann då influensa A(H3N2) skapade Hong Kong-pandemin 1968. Den skördade cirka 1 miljon liv det första året – i första hand hos äldre. Influensa A(H3N2) sprids fortfarande som säsongsinfluensa och orsakar en överdödlighet på i medeltal cirka 1000 äldre personer i Sverige varje år.

 34. Ingemar Säfbom

  # 27
  Tittar man på 7-dagars medelvärde så har ändå en halvering av dödstalen skett sen mitten på April. Från ca 100 till 50. https://platz.se/coronavirus/

 35. Ulf

  Svar 29
  Vad jag menar är att hade vi haft en svår influensa under vintern kanske antalet döda i covid 19 varit väsentligen lägre. Det många vägrar acceptera är att detta virus är inte särskilt dödligt. Om det varit det då hade friska människor dött till höger och vänster och inte multisjuka över 85 år.
  Men som jag förstår det så är det helt ok att äldre multisjuka dör i en svår influensa under en riktigt kall vinter. Men däremot är det en katastrof om samma människor överlever en mild vinter och dör på våren i covid 19. Rätta mig gärna om jag har tolkat läget fel.
  Som sagt 50 miljoner under 45 år dog i spanska sjukan men tydligen är covid 19 inte långt efter eller?. I så fall ligger världen mycket risigt till.
  Är det cyniskt att tycka att det är värre när unga människor dör än äldre? Mina föräldrar brukade säga att man vill inte överleva sina barn, men alla kanske inte tänker likadant.
  Långsiktigt tror jag fortfarande att åtgärderna med nedstängning kommer visa sig vara oerhört mycket mer förödande än viruset. Inget av det som hänt de senaste dagarna har fått mig att ändra åsikt, precis tvärtom.

 36. Rolf Mellberg

  #30 Björn

  En sådan breddning/förskjutning av NASA s hållning kan nog inte ens IPCC blunda för. Bådar gott. Detta att uv-strålningen varierar väldigt mycket mer – och påverkar ozonet – är ju känt sen länge men vilka teorier som finns för hur detta kan påverka klimatet har undgått i alla fall mig. Detta är väl annars en kandidat för näst bästa teorin för solens klimatpåverkan, efter svensmarks cosmic Ray’s.

 37. elias

  #2
  Man misstänker att det är bara Sverige som redovisar döda i Covid 19 på äldreboenden

 38. Håkan Bergman

  Dom värsta konsekvenserna kanske inte blir alla döda eller tappet i ekonomin om globalisterna tillåts flytta fram positionerna, då blir vi alla kineser.

 39. Lasse

  #26 tty
  Inte så svårt-det finns listor!
  Men det som är svårare är att med samma uppgifter förstå varför det blivit såhär!
  Sverige är extremt ibland.
  Utan att annat än försöka förstå så vore det spännande om man kunde finna ett samband mellan de länder som drabbats och de folkgrupper som drabbats mest.
  Vi kan ju gå till Sverige där Stockholm drabbats mest och i Stockholm är det vissa områden som är mest drabbade.
  -D vitamin är min tes!
  #36 Rolf M
  Ozonhålet har svarat för en stor del av uppvärmningen i Arktis. Det var rekordstort i vinter .

 40. #36 Rolf Mellberg
  Kan det vara variationer i uv-strålningen som orsakade stora ozonhål som freonet påstods orsaka?

 41. Det är synd om svenskarna som inte är välkomna.
  ”Cypern väntas öppna upp för direktflyg från bland annat Danmark, Norge och Finland den nionde juni. Svenskar är portade. Sverige finns inte ens med i omgång två – när medborgare från östblocket släpps in.
  https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/svenskar-portade-nar-cypern-oppnar-upp-i-borjan-av-juni/

 42. Björn

  Ivar Andersson [40]; Det finns flertalet forskningsrapporter som omtalar UV-våglängder som både skapar och destruerar ozon. Här något om detta i nedanstående rapport (sid 2).

  The atmosphere completely absorbs solar radiation at wavelengths shorter than 295 nm; this ultraviolet energy both creates and destroys ozone and is a primary determinant of middle atmosphere dynamics and temperature

  https://journals.ametsoc.org/doi/pdf/10.1175/BAMS-D-14-00265.1

 43. Håkan Bergman

  Ivar A. #41
  Förklaringen finns i samma tidning.

  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/till-sist-har-varlden-forstatt-det-ar-nat-sarskilt-med-oss/

  Kan vi få bli uteslutna ur EU och FN också tack?

 44. Sören G

  Anders Lindbergs ledare i Aftonbladet: ”Varför är högern arg på Tegnell och Thunberg?
  Att ”lyssna på vetenskapen” lämnar lite utrymme åt kulturkrig”.
  ”Om klimatförändringarna skulle hanteras på samma sätt som smittspridningen, alltså utifrån vad vetenskapen faktiskt säger, så måste stora och dyra reformer genomföras. Vårt resande skulle behöva förändras i grunden, liksom vår produktion och vår livsstil. Precis det som högern och näringslivets lobbyister så framgångsrikt har motarbetat under många år.”

  Lindberg borde faktiskt lyssna på vad vetenskapen faktiskt säger, och inte på charlatanerna och vetenskapsbedragarna som lever gott på anslag för att de producerar vad politikerna vill ha så att de kan höja skatterna och begränsa människors frihet.

 45. Håkan Bergman

  Ivar A. #40
  Ändringar i spektrat kan göra det, kortare våglängder absorberas av O₂ och O₃ bildas, längre våglängder absorberas av O₃ och O₂ bildas.

  https://www.naturvetenskap.org/wp-content/uploads/2017/09/UV-stralning.png

 46. Ulf

  Svar 41

  Vem vill sätta sig på ett plan nu och flyga till Cypern? Inte jag i alla fall. Släpper för övrigt de andra nordiska länderna iväg sina medborgare på sådant? Jag vill nog veta ifall jag har antikroppar först och sannolikt är immun. Eller att de länder som nu alla öppnar upp klarar att hålla smittan under kontroll. Cypern lär inte göra det om de släpper in folk ifrån flera länder oavsett om de utesluter svenskar. Flygplan känns som något där smittan kan spridas rätt ordentligt. Men jag kanske är feg för jag eventuellt tillhör en riskgrupp. Ungdomar kanske har en helt annan syn. Men en massa flyg ifrån olika länder till en liten ö känns lika smart som beslutet att köra melodifestivalen den 7 mars i Stockholm.

 47. Daniel Wiklund

  Anders L tycker att vi behöver ändra våran livsstil för att rädda jorden. Då kan han väl börja med att han själv och Aftonbladets anställda ändrar på sin livsstil. Vem f-n lyssnar Anders L på kan man ju undra. Jag lyssnar definitivt inte på Anders L. Hans tankar når aldrig himlen.

 48. Fredrik S

  Sören G #44

  När jag läser var Aftonbladets redaktionsagitator skriver i denna fråga ser jag bara bilden av han själv förra året från Arlanda när han står med familjen släpandes på två gigantiska resväskor och studerar en stor departures-skylt.

 49. Fredrik S

  #48, forts

  En äkta pajas.

 50. SatSapiente

  Skolorna ska sluta servera utländskt ris enligt Barometern.se. Finns det någon svensk risodlare som producerar några volymer av ris? Om man med ris menar det som vi traditionellt kallar ris. Har läst mig till att klimat och ljusförhållanden här gör att det inte går annat än i lab-skala.
  Någon som vet om detta är galenskaper?
  https://www.barometern.se/oskarshamn/svenskt-ris-ersatter-utlandskt-ris-i-skolkoken/

 51. Håkan Bergman

  #50
  Det kanske är det gamla hederliga björkriset som avses?

 52. Claes Forsgårdh

  Bara 2% av amerikanerna anser att klimathotet är ett problem i april (i mars var det 5%) enligt en Gallup Poll.
  Vilken tur för Joe Biden att han har AOC som sin klimatexpert!

 53. Håkan Bergman

  Ulf #25
  Och ingen verkar fatta vilken effekt dagens system med hemvård i.st.f. äldreboende har på bostadsmarknaden, hur många bostäder skulle frigöras med ett utbyggt äldreboende?

 54. Ulf

  Svar 53 Håkan

  Nej det också. Men det är väl så väldigt svenskt detta. För många år sedan skulle pensionärer tvingas in på hem, fast de både ville och kunde bo hemma. Nu ska alla sitta hemma oavsett om de blir totalisolerade. Varför kan man inte ha både och, lite välja själv? Nåväl nu har i alla fall covid 19 fått igång en debatt som var omöjlig att få till tidigare, vilket bl a belyses nedan.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qL0bR1/aldreplatserna-har-halverats-alarmerande

 55. Jonas

  #36

  Minskad UV leder till mindre uppvärmning av yttersta delen av atmosfären. Effekten blir att atmosfären svalnar och drar ihop sig.

  Det verkar som att den finns en samsyn på att detta påverkar hur jet-strömmarna rör sig och även på utbredningen av polar vortex. Sen verkar det finnas lite olika tolkningar hur det påverkas.
  Hursom, påverkas polar vortex och jet-strömmarna så påverkas klimatet.

  Sen finns det ju Michel Manns teori om att avdunstningen från 0-gradigt vatten vid nordpolen rubbar polar vortex (15 km upp): Ibland är alarmisterna så ”korkade” att de nästan blir roliga.

 56. Håkan Bergman

  Ulf #54

  http://www.bonton.se/?d=2020-05-21

 57. Håkan Bergman

  https://www.dn.se/nyheter/dagens-nyheters-lasare-varnas-for-bluffmejl/

  ”– DN ger aldrig rekommendationer när det gäller investeringar.”

  Nu ska jag inte svära på det men har DN verkligen aldrig rekommenderat gröna investeringar?

 58. Lasse

  Islossning på gång.
  Kollade Torne älvs islossning som skedde den 11 maj i år. 3 dagar efter normalen 1960-1990.
  Tydligen så smälte isen bort innan snösmältningen gjorde flödet så stort att isen tvingades bort.
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.160450.1589433743!/image/tidsserie_islossning_v1.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/tidsserie_islossning_v1.png

  hoppas SMHI får tid att uppdatera grafen ovan! Tredbrott?

 59. Håkan Bergman

  Rubrik i DN idag:
  ”Det här får du som är över 70 göra”
  Låst artikel men rubriken säger allt.
  Vi som är över 70 får göra precis vad fan vi vill, däremot finns det generella rekommendationer för oss över 70, det är helt enkelt upp till var och en att avgöra i vilken utsträckning vi ska följa råden. Stackars Barbro Westerholm som satt i tidningen för ett tag sen och ville att myndigheterna, regeringen, skulle tala om för henne när hon kunde göra som hon ville, hon skulle bara veta hur många av socialstyrelsens rekommendationer jag och många med mig gett blanka sjutton i och här är vi, still alive and well.

  https://www.youtube.com/watch?v=HNzmrEgz_GI&t=1s

  Schysst rekvisita på väggarna och Eric Burdon så liten han är brölar på som en herefordtjur.

 60. Håkan Bergman

  Eric Burdon 2019.

  https://youtu.be/lvlRYkqKKUA?t=1981