Öppen Tråd

 

öppen tråd

Någon riktig debatt om klimatet lyser fortfarande med sin frånvaro i storstadsmedia – till skillnad från här på Klimatupplysningen där det finns en öppen och initierad diskussion. Så, håll till godo.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. jax

  Erik Helmerson skrev en kulturartikel i onsdagens DN:
  ”Vilken kultur får vi om skapande människor sitter som buktalardockor i knät på en minister, politruk eller ideolog? På den frågan är svaret ”en konsensuskultur”.
  En kultur som är överens är en död kultur. En kultur som ingen bråkar om är en kultur som inte engagerar. En politik som likriktar är kulturfientlig.
  Politisk konst kan vara fantastisk, konst som underordnar sig politiken och blir uppfostringsredskap är ofta sämre än urtrist.”
  Citatet ovan visar att frånvaron av klimatdebatt inte är unik, och om man ersätter konst/kultur med vetenskap i citatet så stämmer det perfekt. Alla delar av samhället lever idag med det som vi gärna kallar ”PK”. Avvikande åsikter tolereras inte, och de som inte följer ”konsensus” får inte vara med i debatten och får inga bidrag (forskningspengar).
  Det oroande är ju att sådana som Helmerson inte ser likheterna mellan kultur och klimat i hanteringen av oliktänkande.

 2. Kristian Fredriksson

  Karl Popper.

  ”The growth of knowledge depends entirely upon disagreement.”

 3. Jag roade mig åter med att skicka några enkla rader till mina kära vänner därute. Skall man se till responsen så ser det en liten gnutta positivt ut. Några fler försiktigt uppmuntrande reaktioner, tom från politiker, och inte några alls som ville skälla och ifrågasätta. Så här långt. Man får vara glad för det lilla!
  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/till-mina-k%C3%A4ra-v%C3%A4nner

 4. Ivar Andersson

  Tyska företag behöver bidrag när den billiga kolkraften avvecklas.
  ”Energikrävande tyska företag som konkurrerar på den internationella marknaden ska kunna få ett årligt bidrag från och med 2023 för att kompensera för de högre elkostnader som avvecklingen av kolkraften innebär, enligt landets regering.”
  https://www.nyteknik.se/energi/tysk-miljardhjalp-infor-avveckling-av-kol-6984394

 5. Daniel Wiklund

  Nu ska vi skämmas igen. Norrbottenskuriren har en stor artikel om en klimatserie ”Tunn is” där lena Endre (hon är Greenpeace-ambassadör) och Bianca Kronlöf spelar huvudrollerna. Lena E säger i artikeln ”Vi har lilla Greta som är en otrolig spjutspets, titta vad den människan gjort och fått upp på agendan. Miljontals barn demonstrerar världen över. Gud vad äldre generationer borde skämmas”. Jag tillhör dom äldre, men skäms gör jag inte. Skamvrån fanns i skolan när jag började skolan. Den avskaffades men är nu tillbaka. Inte i skolan men Lena E med flera klimatalarmister har infört den igen. Har just kommit hem efter en lång cykeltur i det fina vintervädret, sol och minus 7 grader.

 6. Mats Rosengren

  Vill göra lite reklam för mina förbättringar av
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/usa.html
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/aus.html
  Förbättringen är att lägga in en karta som visar respektive mätpunkter! Bara att klicka på länkarna! Där ser man det utomordentliga täta nätverket i USA där temperaturen till en noggranhet av en tiondels grad har uppmätts i 120 år!
  I Australien är nätverket glesare men ändå OK!
  Här länkarna direkt:
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/ushcn1919.html
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/ushcn2018.html
  https://wgpqqror.homepage.t-online.de/aus_net.html

  Därutöver finns egentligen bara (i viss mån!) ett ”lapptäcke” av upptäckningar från Europa! Inte enhetligt organiserat och därför svårtillgängligt!

  De officiella talen, t.ex ”HadCRUT”, kan man glömma! De är i stort sett ”fria fantasier! De är inte baserade på seriös data!

 7. Lars Cornell

  Jag anser att Greta-rörelsen är nyttig. Den stimulerar debatten vilket är kunskapshöjande. Ökad kunskap är inte riktigt det som hjälper Greta-rörelsen utan mer kommer att stjälpa den.

 8. Frej

  ”Klimatförändringen är ingen åsikt, utan ett faktum” Lena Endre nyfrälst klimataktivist . Bara så ni vet , nu är det inget att snack längre 🙂

 9. Björn

  Jag vet inte om nedanstående artikel är läsbar för andra än mig, men jag testar och lägger in den (meddela om den inte är läsbar). Artikeln handlar om geoengineering som man för övrigt vill döpa om till ett mer neutralt begrepp, ”climate intervention”.

  https://www.sciencemag.org/news/2020/01/us-geoengineering-research-gets-lift-4-million-congress?utm_campaign=news_weekly_2020-01-24

 10. Lars Cornell

  #89 Frej. Men Lena Endre har ju rätt. Vi har klimatförändring och det har vi alltid haft. Varför skulle den ha upphört nu?
  Den viktiga frågan är inte OM utan HUR MYCKET.

 11. Guy

  Frej #8
  ”Klimatförändringen är ingen åsikt, utan ett faktum”
  Hon har ju faktiskt rätt. Finns det någon som inte är överens om att klimatet förändras hela tiden. Det är sedan en annan sak om man börjar påstå åt vilket håll och hur snabbt förändringen sker.

 12. #8, 10
  Och även LE har fått ta del av mina rader. Via post dock så men vet ju aldrig.

 13. Daniel Wiklund

  # Lars Cornell. Greta gör ju att det blir lättare att höja klimatskatterna. Jag klarar mig bra utan Gretas hjälp. Tycker du att Lena E har rätt när hon tycker att vi ska skämmas. Det fick ju människorna också göra under nödåren. Kyrkans folk menade ju att Herrens hemsökelse med hungersnöd och katastrofalt väder berodde på att människorna hade syndat. Inget nytt under solen.

 14. Lasse

  #10
  Lars Conell
  Hur mycket-det har ju IPCC klargjort!
  1,5 grader eller 4,5 grader eller däremellan. Det räcker väl för att rasera den nuvarande världsordningen 😉
  Naiva skådisar och tonåringar har visat att de knappast bryr sig om de som vill leva som vi men ännu ej har mer än mat för dagen.

  På NT pågår en diskussion om UHI. https://www.nyteknik.se/energi/okad-energikonsumtion-gor-stader-till-varmeoar-6985190#comment-4769544604
  Jag har för mig att SMHI påpekat att de inte justerar för UHI eftersom de som lever i städerna påverkas av städernas temperaturer.
  En upphettning som vida överstiger den som CO2 effekten ger.

 15. Lars

  #6, Mats

  Det där är mycket intressant data och jag förstar att du lagt ner din själ i att samla in och bearbeta all data. Tack! Den vore ännu mer värdefull om det funnits en länk/hänvisning till radata-källorna samt en beskrivning av metoden som använts för att räkna fram medelvärdena.

 16. #6
  Toppen Mats. Stort tack, igen.

 17. Lars Cornell

  #13 D.W. Klimatskatterna? Jag är inte så säker på det. De bestäms av politiker och ju mer Gretorna skriker desto mer lyhörda blir politikerna för vad motståndarna anser. På det sättet är gretorna kunskapshöjande. Så resultatet kan bli det omvända. Det kan uppstå en motrevolt som ’bensinupproret’. Dessutom är det omvärlden som bestämmer vår kolbeskattning mer än vad vi själva gör. Det är en mognadsprocess som tar tid och Greta förkortar den tiden. Resultatet blir ej nödvändigtvis i den riktning som hon själv drar.

  #14 Lasse. IPCC säger INTE 1,5 – 4,5 grader.
  Det IPCC säger är att koldioxidens styrka som växthusgas ligger i intervallet ECR = 1,5- 4,5. Omräknar till temperaturhöjning blir det ca en grad vid 400 —> 600 ppm koldioxid och högre mängd koldioxid än så kommer vi med största sannolikhet inte att få.
  Det finns närmare beskrivet på sid 4 i
  http://www.tjust.com/2019/brev/manifest.pdf

 18. Sören G

  Klimatet har aldrig varit konstant så det är ett faktum att det varierar. Men klimathotsalarmisterna tror att man kan bestämma vilket klimat vi vill ha.

 19. Daniel Wiklund

  Jytte Gutenland, socialdemokrat i EU, sa att det blivit lättare att få igenom satsningar för att bekämpa klimatkrisen sen Greta blev aktivist. Vilket innebär att jag får mindre pengar över. Magdalena A tycker också att Greta underlättat att få igenom skattehöjningar, tex på drivmedel, vilket innebär ökade omkostnader för mig. Greta bidrar i mina ögon inte till nåt positivt, hon vill ju i praktiken försämra mitt liv. Att tro att man kan påverka klimatet är hybris. Jag undrar på vilket sätt klimatkrisen drabbat Greta och hennes aktivistkamrater.

 20. sibbe

  När skall Greta ta tåget till Peking? Dryga 7000 km från Stockholm via Haparanta, Helsingfors, Moskva till Peking https://rail.cc/sv/tag/helsingfors-till-peking
  Under resans gång kan hon lära sig vad friday for climate heter på mandarin
  När corona sjukan är förbi, förstås…
  …kanske vi bör samla ihop till ett 1.Klass biljett…
  Med tanke på att Kina räknas som globens absolut största klimaträddare egentligen ett måste.
  Kan förstås vara så, att enkelbiljett räcker, för kineserna tycker om att hålla viktiga människor kvar…

 21. Gunnar Strandell

  Jag har länge sagt att om CO2 är problemet så är inte biodrivmedel lösningen.
  Radions P1 har idag haft ett program som pekar på problemen.
  Insikten har vaknat även om reträtten blir långsam då det är många lagar och människor som behöver ändras.

  Men det dröjer nog en generation innan akademiker är beredda att tänka i flöden och upptäcka att en del av CO2 cykeln innebär uppehållstid i atmosfären. Mer förbränning ger ökat flöde och därmed högre halt CO2 i atmosfären.

  Länk ,15 min.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7392592

 22. Thomas P

  Tänkte bara skriva ett kort gästinlägg och tacka Per Welander för att han betalade ut nästa delvad i vår serie. Det blev inte riktigt som Ingemar Nordin förutspådde ”som att stjäla godis från barnen”.

 23. Titta på denna video gjort av kanadensiska Rebel News. Greta Thunberg har massor av aggressiva säkerhetsvakter i Stockholm som försöker hindra att barnet Greta får frågor från journalister. Skrämmande typer. Frågan som ställdes – vem betalar för alla dessa säkerhetsvakter? Inget svar naturligtvis. https://youtu.be/TTXdhTwO320

 24. Mats Rosengren

  #15 Lars
  ”Rådata” kommer givetvis från NOAA och australiska Bureau of Meterology! Var skulle de annars kunna komma ifrån? Kan laddas ned från Internet Portaler som ställs till förfogande av ifrågavarande myndigheter!
  Så långt är det ännu inte kommit att förfalskare ändrar och förstör grunddata! Förfalskningen kommer högre upp i ”data processing” kedjan där man (under tryck från makthavare?) inför ”korrekturer” och snedvrider data-urvalet så att de önskade trenderna uppkommer! Där hänvisar jag till Tony Heller som i detalj har analyserat dessa förfalskningar! För att undvika dessa förfalskningar måste man göra denna ”data processing” själv!

  Vad för ”processing” har jag gjort?
  Dessa (kvicksilver) termometrar är så gjorda att den maximala och den minimala temperaturen fasthålls på mekaniskt väg. Dessa två temperaturer blir sedan avlästa och termometern nollställd vid ett bestämt klockslag varje dag! Dagens medeltemperatur anses vara (det aritmetiska) medelvärdet av den maximal och den minimala temperaturen. Årsmedeltemperature vid ett givet mätställe är (det aritmetiska) medelvärdet av dessa ”dagsmedeltemperature” för årets 365 (366) dagar. Årsmedeltemperaturen för USA (och för Australien) är (det aritmetiska) medelvärdet för alla mätställen som var i oavbrutet bruk under hela året!
  PS: Nu för tiden används mest elektriska termometrar som kan ”fjärravläsas”. Trots detta beräknar man dagens medeltemperatur som medelvärdet av ”högsta” och ”lägsta” temperaturen för att vara kompatibel med data från de kvicksilvertemometrarna som användes tidigare

 25. Kristian Fredriksson

  Det vore itmärkt om Greta åker till Kina. Skall bli intressant att se om de ger henne visum. Hon kanske trots allt kan göra något för demokratin där.

 26. Tony Cornelius

  Att påstå att klimatet ändrar sig är som att påstå att nu går solen upp eller ner.
  Självklarheter.
  Det vore bättre att t.ex. ägna sig åt de 26000 kvicksilvertunnor som ligger i havet utanför Sundsvall eller för den delen Östersjön som årligen lider av algblomning p.g.a. övergödning men då pratar vi miljö som vissa förväxlar med klimatet.
  1950 tillverkades 50 miljoner ton kemikalier och nu årligen 450 miljoner ton.
  Bromerade flamskyddsmedel hittas i sälar och kutar i Arktis men det enda vi hör om är klimatet, in absurdum i medierna, som inte låter sig påverkas eftersom solen till stor del styr detsamma.
  Miljöåtgärder kan vi, om viljan finns, åtgärda men det ger inte klirr i kassan utan det kostar ofantliga summor!
  Därutav klimatalarmismen, globalisternas agenda , för att sprida panik och hösta in pengar på en bluff som tydligen många går på.
  Gasen vattenånga som är mellan 1-4 % i atmosfären och som har en enorm påverkan och som behövs ger sig inte alarmisterna på för då hade deras trovärdighet satts på spel men gasen koldioxid, som är en livets gas och som i atmosfären består av 400 ppm = 0,004 % ger de sig på eftersom den var relativt okänd tidigare, vilket den inte är längre då människor får upp ögonen och förstår att vi inte kan vara utan den!

 27. Björn

  Punkt 5 i nedanstående länk till WUWT klargörs en del om solkonstanten, vilket är viktigt för att förstå hur solen kan skapa klimatförändringar. En lika låg eller mindre amplitud i solcykel 25 jämfört med 24, kommer att förändra stratosfärens temperatur betydligt. Med vetskap om att vi nu är inne i ett utdraget minimum mellan cykel 24 och 25, blir det intressant att se hur resten av vintern utvecklar sig.

  5. In general, the sun’s total irradiance varies about 0.1 percent over normal solar cycles. But this variation is not linear across the entire radiation spectrum. Between 2004 and 2007, it was observed that the decrease in ultraviolet radiation (with wavelengths of 400 nanometers) was 4 to 6 times larger than expected, whereas the visible light (400-700 nanometers) showed a slight increase.5 This is significant because Solar UV flux is a major driver of stratospheric chemistry.

  https://wattsupwiththat.com/2018/02/09/forecast-for-solar-cycle-25/

 28. Sigge

  #22 Thomas P

  Att vadet gäller temperaturökning förstår jag. Men hur är det mer exakt?

 29. Rolf Mellberg

  Synnerligen intressant information ang grava oegentligheter på James Cook University, se länken! Skulle någon skribent här på bloggen kunna skriva ett helt inlägg om detta?
  Vår svenska skamfläck Lönnstedt dras glädjande nog i smutsen!
  https://www.thegwpf.com/peter-ridd-scientific-misconduct-at-james-cook-university-confirms-my-worst-fears/

 30. Thomas P

  Sigge #28 Detaljerna hittar du här:
  https://www.klimatupplysningen.se/2013/02/12/klimatvadet/
  Notabelt är att temperaturökningen senaste fem år sedan varit så dramatisk att även om temperaturen slutar stiga helt så räcker nuvarande temperatur för att jag skall vinna nästa delvad och det sista för en period tio år framåt skall sluta oavgjort.

  Vadet är rätt likt ett annat:
  http://rabett.blogspot.com/2020/01/ive-won-my-climate-bet-for-1500-what-do.html

 31. Ingemar Nordin

  Rolf M #29,

  Ja, jag skrev ju om det häromdagen: https://www.klimatupplysningen.se/2020/01/19/aktivism-istallet-vetenskap/

 32. Fredrik

  Jag kan rekommendera följande artikel. Den sammanfattar på ett bra sätt flera av den senaste tidens studier av klimatkänsligheten (ECS) baserade på empiriska energibudgetanalyser, vilka till skillnad mot globala cirkulationsmodeller eller indirekta mätningar via proxydata såsom isborrkärnor, visar på betydligt lägre ECS och smalare osäkerhetsintervall. Artikeln visar på en positiv nettoeffekt av CO2 på ”social cost of carbon”, åtminstone till mitten av detta århundrade, när man räknar med den gödande effekten som en ökad halt har på skördar. Även effekten på skördarna är baserad på senaste tidens resultat från satellitmätningar av leaf area index. Höga estimat av SCC får man bara med höga ECS som baseras på långt mycket mera osäkra studier.

  https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s10018-020-00263-w.pdf

 33. Enough

  #26 Tony Cornelius, helt så, klimat och miljö blir ett töcken för den ignorante, de kan inget, och förstår inte konsekvenser, de lever i strömmen, PK-strömmen…

  #10 Lars Cornell, jag vill utöka frågan om klimatförändringarna, det allra viktigaste är i vilken mån vi människor påverkar, t.ex. via antropogent CO2. Ska debatten bli/vara seriös, måste den tåla det faktum att vi inte vet hur mycket vi påverkar. Det patetiska i klimatalarmisternas resonemang, är att de tror att människan kan styra klimatet med hjälp av CO2 halten i atmosfären…

 34. Rolf Mellberg

  #31 Ingemar

  Du skrev ett förträffligt inlägg om än kanske något långt. Jag, och troligen många med mig, gick inte in i varje länk – de var ju några stycken – så jag missade denna ”Clark-skandal”. En riktig tungviktare, så jag tycker nog att Peters underbart ursinniga inlägg är väl värt separat uppmärksamhet.
  Att såga åtta rapporter på ett bräde måste sända chockvågor runt hela klotet. Men ett nytt inlägg med en sådan fokus ska kanske anstå tills vi vet mer om följderna?

 35. Frej

  Det här coronaviruset kan nog få folk att tänka på något annat än klimatkris och tippingpoints om 10 år . Det jag tänker på är ju spanska sjukan . Vad jag läst är det en lungsjukdom som är väldigt smittsam . Känns inte så där jätte lugnt , speciellt inte när smittskyddsinstitutet säger att sannolikheten att smittas i Sverige är liten. Det är då jag blir orolig , erfarenheten säger att svenska myndigheter vet inte . Vi har inte en läkemedelsindustri i Sverige , allt ligger i princip i Kina . Vi får hålla tummarna , men det känns jobbigt att leva i ett land som man ska behöva hålla tummarna i . Nu låter jag väldigt pessimistisk , men min poäng är att vi människor fokuserar på helt fel saker . Ungdomarna hjärntvättas med domedagsprofetior som Kan hända om hundra år . Men det som kan döda oss på Ett År är det tyst om . Det är då man inser att allt är en Bluff. Men eliten känner sig väll säker på att överleva dom verkliga hoten , jag kan inte se det på något annat sätt ? Vad tror ni ?

 36. Fredrik

  #24 Mats: Angående korrektioner så vet jag att en korrektion som har använts är just för att korrigera gamla data för när på dygnet man gjorde nollställningen av de analoga termometrarna. Idag loggas ju temperaturen under hela dygnet. Minns inte detaljerna kring detta men det beskrevs utförligt av Judith Curry på hennes blogg för en tid sedan. Har för mig att hon ansåg den korrektionen helt okej.
  Hur väl stämmer din trend för USA överens med satellitmätningar av UAH? Dessa får väl anses som det mest tillförlitliga idag.

 37. Daniel Wiklund

  # 35 Frej. Min mamma hade spanska sjukan 1918, hon var 5 år. Hennes kompis dog efter några dagar i november 1918, bara sex år. Min mamma hade kroniska besvär med stämband och lungor i nästa 80 år. När hon fick mig, barn nummer 5, fick hon ett skov, jag fick starta mitt liv med en dryg månads vistelse på sjukhus. Små virusar kan nog ställa till med mer problem än vad koldioxid kan göra.

 38. tty

  #6

  Synd att du inte har några data för ”the Federation Drought” 1896-1902, troligen det torraste och varmaste intervallet i Australien i historisk tid.

 39. Karl-Erik Tallmo

  Vet någon vad Patrick Moore syftar på i detta föredrag? Han säger att ”I don’t know if this is true anymore”, och så hoppar han över John Christys kända diagram, där denne jämförde IPCC:s projections med satellit- och ballongmätningar av temperaturen. Moore säger detta vid tiden 50:07 i denna video:
  https://youtu.be/UWahKIG4BE4

 40. Ivar Andersson

  Vad förklarar temperaturskillnaden mellan huvudstaden Nuuk och och flygplatsen Kangerlussuaq på Grönland?
  http://www.ericsoniubbhult.se/
  Nej, inte plusgrader på Grönland – men det var rekordkyla 2 januari i år 2020-01-25

 41. Kjell Lindmark

  #40 Ivar Andersson

  Nuuk ligger vid kusten och ca 30 mil söder om Kangerlussuaq och att Kangerlussuaq ligger 17 mil från kusten. Det räcker nog för att uppvisa de temperaturskillnader du frågar efter.

 42. foliehatt

  @Per Welander, #23
  å ena sidan – när man tänker efter – så kräver Greta Thunbergs offentliga uppträdanden numer någon slags säkerhetsapparat. Bara att hålla ordning på alla fans som vill komma nära är en ordentligt stor uppgift. Hon har dessutom säkert inget intresse av att få sina uppträdanden kapade av kritiska media som vill sticka hål på den officiella storyn.
  Å andra sidan så kom detta som en stor överraskning för mig. Sju ! säkerhetsvakter för ett enda strejktillfälle. Med såpass stora utgifter som detta innebär så måste det ju finnas motsvarande intäkter. Minst.
  Rebelmedias filmning av händelserna visar ju vakternas ansikten mycket tydligt. Kanske känner någon igen någon av dem och vet vilket företag de arbetade/arbetar för. Detta vore intressant att veta. På Flashback föreslogs företaget 2secure. Kanske någon svensk journalist ville ta tag i detta och nysta? Borde kunna ge ett ordentligt scoop.

 43. Ingemar Nordin

  Ivae A #40,

  Det dråpliga i twitterduellen som Jan Eriksson nämner är ju att hans motståndare hade sett att det var +4 på ”Grönland” enligt vädertjänsten. Men det är bara det att denna uppgift gäller en stadsdel i Oslo som heter Grönland. Jag har varit där många gånger – och inte är det det riktiga Grönland. 🙂

 44. Ivar Andersson

  #41 Kjell Lindmark
  Tack för förklaringen.

 45. Mats Rosengren

  #36 Fredrik
  Judith Curry är ärligare än de flesta av sina kollegor och har följt sitt samvete! Detta har fått henne att protestera mot uppenbart vansinne trots att det fört till personliga nackdelar! Alltså en typisk dissident/”whistle blower”!
  Men det gör henne inte till någon ”super mind” som alltid har rätt och som genomskådar allt skojeri! Tony Heller har diskuterat detta ”Time of Observation Bias(TOB)” och levererat kristallklara bevis att detta begrepp är en myt! Till exempel tog han bort de stationer helt för vilka genom ett påstått TOB sagts ha snedvridit resultatet och visade att även utan dessa stationer samma slutsatser kunde dras. Det är inte frågan om ”professorstitlar” och ”auktoritet”, det är en fråga om att ha ett tillräckligt skarpt intellekt/energi/skicklighet för att gå saken till botten och kunna BEVISA sina påstående. Där är Tony ett fenomen! Särskilt om man utgår från att han gör allt själv och inte har tillgång till en stab av högt kvalificerade medarbetare! Skriva/modifiera software! Editera videos och homepage! Allt i ett rasande tempo! Ett gigantiskt pensum!

 46. Christopher E

  Någon som såg inslaget i Rapport igår 25/1 kl. 19.30 om havsytehöjning i Bombay (numera Mumbai)?

  Det var SVT:s Malin Mendel som var igång. Berättade att havsytans höjningstakt fördubblats sedan 1900-talet och intervjuade en familj som minsann upplever hur staden försvinner dramatiskt under vågorna. En karta från en ”ny studie” visar downtown Bombay helt täckt av hav, redan 2050. Vad är detta? Jo, en studie från något som kallas ”Climate Central” i USA som har tagit höjdlaserdata från ett experiment en månad på rymdfärjan år 2000, och med av algoritmer bland annat baserade på ”maskininlärning” omvärderat dessa till en egen höjdmodell över land. Där marken anses ligga 1-10 meter lägre (i genomsnitt 2 meter) än tidigare antaget. Och när de då lägger på en redan överdriven havsyteprognos på detta blir ju mycket mer översvämmat, och många fler människor berörda…

  Någon som ser ett problem med detta tänk? Tja, till att börja med visar ju deras analys att 110 miljoner människor med denna höjdmodell redan idag är översvämmade av havet utan att veta om det!

  Nu finns det ju en riktig strandlinje i Bombay idag som inte magiskt höjs på grund av en datorskapad landsänkning. Och på denna finns en mareograf med data tillgängligt via NOAA. Den visar en stabil relativ havsytehöjning på endast 0,8 mm/år och inte ett spår acceleration. Så om 30 år ligger havet 24 millimeter högre. Det är inte möjligt att Malin Mendels intervjuade familj märker någon höjning alls, och än mindre en acceleration. Och skulle en sådan ändå börja komma inom 30 år lär det inte hinna vara hotfullt för någon där.

  En extra kul detalj i Malins reportage är att Bombay har några meter tidvatten. De råkade filma reportaget under lågvatten så dottern går omkring torrskodd på botten med torrlagda båtar omkring sig.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stigande-vatten-hotar-familjens-bostad

  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=500-041

  Och sedan har Malin i den vidhängande analysen i vanlig ordning väldigt svårt att hålla isär variation i väder från klimattrender:

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-i-indien-pagar-klimatkatastrofen-redan

 47. Fredrik

  45: Jag har aldrig sagt att JC alltid skulle ha rätt. Jag minns bara att hon hade en väldigt utförlig beskrivning av denna korrektion, och hon brukar göra väldigt genomtänkta och utförliga beskrivningar. Det kunde vara intressant info för dem som följer denna diskussion, appropå kommentarer 15 och 24, om någon ville kolla upp det.
  Har du förresten koll på hur temperaturserien för USA stämmer överens med satellitmätningar enl UAH för de senaste åren (är det 40 år?) som satelliterna varit i bruk?

 48. LarsF

  #39 Tallmo

  Jag har också frågat det här förut för någon månad sedan eller två.
  Ingen response här, så jag skickade till Patrick Moore email som var det jag skickade.
  Har inte fått svar.

  Han verkar mer aktiv på twitter
  https://twitter.com/EcoSenseNow

  Har inte skummat det så jag vet om det finns kommentar någonstans om detta.
  Jag reagerade som du.

 49. Sigge

  #30 Thomas P

  Tack för informationen.
  Jag tror ändå det är ganska stor chans att det blir oavgjort 2027. När temperaturen ökat snabbt några år så ökar den nog lite långsammare de kommande åren. Det är rimligt att temperaturen ökar med ungefär 0,15 grader per decennium som skulle innebära oavgjort.

 50. Karl-Erik Tallmo

  #48
  Det var ju en del diskussion med bl.a. Gavin Schmidt om var man lägger baslinjen m.m., se
  http://www.realclimate.org/index.php/archives/2016/05/comparing-models-to-the-satellite-datasets/
  Jag vet inte om det kan vara detta som fått Moore att tvivla.

 51. Håkan Bergman

  Även Vattenfall, via danskt dotterbolag, åker med i Politikens granskning av klimatkompensation.
  https://politiken.dk/indland/art7614945/%C3%98rsted-k%C3%B8bte-klimaaflad-i-stort-russisk-svindelprojekt-og-endte-med-at-skade-klimaet-endnu-mere
  https://group.vattenfall.com/dk/om-os/hvem-er-vi/vattenfall-i-danmark
  ”Indkøb samt fysisk og finansiel handel med kul for hele Vattenfall-koncernen sker fra kontoret i København. Afdelingen er en del af den tværgående funktion, Vattenfall Energy Trading, som varetager porteføljestyring og Risk Management samt handel med blandt andet el, kul, biomasse, olie, gas og CO2-emissioner for hele koncernen.”

 52. Peter F

  Undrar när Coronaviruset kommer att skyllas på klimatförändringarna ! Jag lovar att det kommer förr eller senare.

 53. GoranA

  #46 Christopher E
  För mig tycks det som hon plankar en artikel i India Today
  https://www.indiatoday.in/science/story/mumbai-arabian-sea-coastal-flooding-rising-sea-levels-climate-change-study-1614071-2019-10-30

 54. Benny Wiktorsson

  PeterF#52
  Klimatförändringarna är bara en del i den multinationella finanselitens manipulation av verkligheten för att få global makt över mänskligheten. Läkemedelsindustrin är ett fundament man vill kontrollera och skrämma samt dra in enorma pengar på vaccinationer etc. Livsmedelsindustrin är ett annat fundament som är viktigt att man kontrollerar, här har det växande medvetandet mot en tillbakagång till ekologiskt, småskaligt och mer naturliga produktionssätt av livsmedel blivit ett stort hot mot den multinationella snabbmatsindustrin som var på väg att få full kontroll över livsmedelsproduktionen. Det tredje fundamentet är klimat och miljö där klimathotet just nu är den stora drivande kraften med den geniala idén att co2 är ett miljögift som kommer leda till katastrof. I allt det här har man systematiskt tagit kontroll över utbildningsväsendet och medier för att kunna sprida ”rätt sorts” fakta ock nyheter. Uppå allt det här vill man hålla en oordning i delar av världen för att dra bort uppmärksamheten från målet. Det gäller att det finns finns flera pågående kriser att skifta fokus emellan då slipper man att allt för många samtidigt börjar ana ugglor i mossen.
  Men det är för tillfället tveklöst klimathotet/co2 hotet som är ”guldkalven” men allting flätas ihop på ett eller annat sätt.

 55. Paul

  Christopher E jag såg oxå inslaget och reagerade direkt på deras faktafelaktigheter. Din sammanställning är helt oustanding och jag tycker att du genast kontaktar SVT och granskningsnämnden. Detta får helt enkelt inte fortgå. Innan jul såg jag ett statement som SVT gick ut med där dom bedyrade att dom som oberoende media stod för FAKTA, jo pyttsan vilka lögnare.

 56. Christopher E

  #53 GoranA

  Hon hänvisar själv till att ha läst det i New York Times, men det är samma studie som valsar runt i vilket fall. Lite kul förresten hur India Today använder räkneordet ”crore” – 10 miljoner. Det är unikt indiskt.

  Men igen, strandlinjen ligger ju där den ligger. Att sänka höjdmodellen gör ju inte framtida översvämning värre, därför att även strandlinjen ingår i höjdmodellen. Både projektionen och de anekdotiska påståendena i reportaget är helt orimliga sett mot den faktiskt uppmätta havsytehöjningen i Bombay.

 57. Fredrik S

  Christopher E #56

  Hon har gått på journalisthögskolan, studerat internationella relationer och skrivit en vegetariskt yogabok ser jag. Förmodligen nog lite överkvalificerad för att leverera vetenskapliga klimatreportage på SVT kan man misstänka.

  Hon borde läsa lite Mark Twain, citat från ”Life on Mississippi” 1883:

  “In the space of one hundred and seventy six years the Lower Mississippi has shortened itself two hundred and forty-two miles. That is an average of a trifle over a mile and a third per year. Therefore, any calm person, who is not blind or idiotic, can see that in the Old Oölitic Silurian Period, just a million years ago next November, the Lower Mississippi was upwards of one million three hundred thousand miles long, and stuck out over the Gulf of Mexico like a fishing-pole. And by the same token any person can see that seven hundred and forty-two years from now the Lower Mississippi will be only a mile and three-quarters long, and Cairo [Illinois] and New Orleans will have joined their streets together and be plodding comfortably along under a single mayor and a mutual board of aldermen. There is something fascinating about science. One gets such wholesale returns of conjecture out of such a trifling investment of fact.”

 58. Mats Rosengren

  #47 Fredrik
  Detaljerna i och kvaliteten av satellitmätningarna är svårare att evaluera i detalj ”utifrån”! Grundläggande är dock detta som alla bör vara medvetna om
  1
  Vad man avser att mäta från satelliter är temperaturer mycket högt upp i atmosfären! Temperaturen där är som alla vet helt annorlunda än vid markytan! Till att börja med avtar ju temperature ”i början”/”på låg höjd” med cirka 0.8 – 1.0 deg per 100 m. Kan alltså INTE jämföras med marktemperaturerna! Det är två helt olika saker!
  2
  Man mäter intensiteten av mikrovågsstrålning i vissa frekvensband. Detta ”räknar man om” till temperatur med algoritmer baserad på en viss fysikalisk teori! Att evaluera hur väl denna algoritm fungerar och hur noggranna de erhållna temperaturerna är svårt att bedömma. Åtminston teoretiskt kunde jämförelse göras med termometrar burna av extremt högt flygande väderballonger! Personligen är jag övertygad om att noggrannheten inte är i närheten av en tiondels grad vilken man får med ”konventionella termometrar” (vilka dock kan vara behäftade med ”UHI fel” om olyckligt placerade!)
  3
  Trots svårigheten att beräkna exakta temperaturer bör satellittekniken rätt väl kunna evaluera ”trender”. Om intensiteten av ifrågakommande mikrovågsstrålning ökar år efter år kan man säkerligen utgå från att temperaturen i den övre atmosfären ökar! Detta observerade man INTE de första 20 åren! Det retade väl ”alarministerna” och nya ”friserade” satellitmätningar har publicerats av de (korrumperade!) organisationerna!

 59. Mats Rosengren

  För dem som är intresserade av ”remote sensing” från solsynkron-satellit i allmänhet!
  https://esamultimedia.esa.int/multimedia/publications/ESA-Bulletin-072/
  Sid 76 – 82.
  Hela konceptet fungerar bäst för stationära fenomen eftersom man bara observerar ett visst område vid en viss fix ”tid på dagen”. För ERS-1 var ”the repeat cycle” i början var tredje dag , sedan ändrades banan till att få en 35 dagars ”repeat cycle” och därigenom ett tätare ”scan mönster”. Satelliter för ”remote sensing” av temperaturer väljer väl en bana med en ”repeat cycle” på 1 dag för att så ofta som möjligt få ett temperatur värde (var 12e timme, varannan gång ”från norr mot syd” och varannan gång ”från syd mot nord”). Detta på bekostnad av ett större avstånd mellan ”swaths”! Notera dock att ”tiden på dagen” är fix. Med en bana som för ERS-1 observeras varje område vid ekvatorn uteslutande vid en ”lokal tid” av 10:30 OCH 22:30. Temperaturer vid andra tidpunkter på dagen okänd!

 60. Mats Rosengren

  Ett mycket bra och informativt bidrag som beskriver i detalj hur ”trädring-data” manipulerades av IPCC för att skapa den fatala ”hockey stick” som var det första viktig elementet i bedrägeriet! Det störst bedrägeriet genom tiderna!
  https://www.youtube.com/watch?v=K_8xd0LCeRQ

 61. Christopher E

  #57 Fredrik S

  Tack. Underbart citat, har inte läst det i sin helhet förut.

 62. Fredrik S

  Christopher E #61

  Ja, visst är det lysande.

  Och tack för mycket bra genomlysning av public service pinsamma oförmåga att vara saklig. I det här fallet får vi väl misstänka att det förmodligen delvis beror på inkompetens och iver att larma men det hade nog passerat oavsett för det passar in deras sinnesvärld.

  Några hundratusen satt väl i soffan, kände oron öka och gick och lade sig med lite mer statligt framkallad skam över att de ska resa bort på sportlovet, handla kött etc.

 63. Mats Rosengren

  Ännu en rekommendation! Allmän diskussion om politik och psykologi, mindre om data och temperaturdiagram! Agenda 2030!
  https://www.youtube.com/watch?v=8icJdcY99Gs

 64. Håkan Bergman

  Lästips till Stefan Lövfen, med såna vänner behöver man inga fiender.
  https://www.svd.se/miljopartiets-drommar-om-klimatdiktatur

 65. Fredrik S

  Håkan Bergman #64

  Tack, den hade jag missat. Den borde alla läsa.

  Hur Alice Bah hamnat på de positioner hon haft under senare år är för mig en gåta.

  Nu är hon i Bryssel i nästan fem år framöver och representerar den ena av EU’s lagstiftande institutioner som ansvarar för att anta unionens årliga budget på 150 miljarder Euro.

 66. Håkan Bergman

  Fredrik S #65
  Ser att den är låst nu, men den finns i bibliotekets pressreader för den som har ett bibliotekskort.
  Annars är dagens höjdpunkt den här:
  https://www.youtube.com/watch?v=RBMvZRf9Scs
  Mission completed , exit Farage!

 67. Lasse

  Mosaic följer temperaturen och finner att väder ibland når dessa områden:
  https://follow.mosaic-expedition.org/
  En temperaturskillnad på 25 grader under en väderpassage observerades 30 Jan.
  Från -35 till -10 grader.
  Det kan nog vara lärorikt att följa temperatur och isläggning på plats.
  För det är här som det påstås bli allt varmare!
  Aldrig förr har isläggningen varit så intensiv.
  Från sommarens låga nivåer till vinterns nivå över det normala!