Öppen Tråd

oktober 1

Hösten i full blom, eller vad det heter. Oktober månad har en stor charm, trots regn och rusk.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. foliehatt

  Är det någon därute som vet mer i detta ärende än vad som framkommer i artikeln?
  https://business.financialpost.com/opinion/was-this-zoologist-punished-for-telling-school-kids-politically-incorrect-facts-about-polar-bears
  se även: https://polarbearscience.com/tag/university-of-victoria/

  Finns det någonting annat i hennes presentationer som kan ha gått mot University of Victorias regler om hur man representerar dem? eller är det Crawfords spridande av sina isbjörnsdata som är den enda orsaken?

  Om hon har blivit avskiljd från Uni of Vic på grund av misshagliga data så utgör det ett enormt akademiskt övergrepp. En skandal så stor att det totalt desavouerar all akademisk trovärdighet för Uni of Vic.

  Men som sagt – om någon vet mer i ärendet får de gärna berätta.

 2. Kristian Fredriksson

  Den här gången har Nic Lewis gett sig på Gregory et al 2019. Han kan nog sätta skräck i många klimatforskare nu om han bara fortsätter så här. Kanske kommer det att leda fram till en seriös klimatforskning i förlängningen. Man kan alltid hoppas.

  https://judithcurry.com/2019/10/18/gregory-et-al-2019-unsound-claims-about-bias-in-climate-feedback-and-climate-sensitivity-estimation/

 3. Gunnar E

  #1#
  Lika idiotiskt som historien med barriärrevet. Hoppas omständigheterna kan ge UVic ”PÅ MOPPO”.

 4. Klimatfakta och klimatforskning är jätteintressanta ämnen men för mig blir hela klimatfrågan ur aktivistperspektiv en diskussion om hur snygga kejsarens kläder är, en diskussion för idioter mao. Mats Rosengren och naturligtvis en mängd andra kunniga på sidan har visat detta mycket tydligt och man blir lite förvånad och förskräckt att inte , åtminstone, sk vetenskapsfolk försöker göra bättre ifrån sig än att börja diskutera utifrån förlegad och falsifierad vetenskap. Inte så mycket nytt för läsarna här men ändå: https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/det-teoretiskt-om%C3%B6jliga

 5. Nostradamus

  En politiker som är tydlig med vad han anser:

  https://www.expressen.se/kvallsposten/sd-toppens-nya-utspel-ar-en-stor-klimatbluff/

 6. Ivar Andersson

  Apropå fejkade nyheter
  ”Det finns flera sajter i Sverige som bygger på att få spridning på fejkade nyheter i rena vinstsyften.”
  Men inga exempel kunde chefredaktören ge.
  Se http://www.thoralf.se/ JAG DROG NED BYXORNA PÅ CHEFREDAKTÖREN

 7. Göran J

  Här kommer aktivisten Greta med lösningen på hennes problem om massutrotningen m.m.
  https://m.youtube.com/watch?v=gsy6DofvdNo

  Det enda som jag håller med om är att växtligheten ”äter CO2” Skulle vi däremot få för lite CO2 kommer världen att gå under.

  Juridiskt måste detta ses som falsk marknadsföring men efterom det är ett barn som säger det är det inte möjligt att lagföra eller?

 8. Sören G

  Gotlands Tidningar idag har en artikel om Kronholmens golfbana söder om Visby där man påstår att klimatförändringar och havsnivåhöjningar är ett hot mot golfbanan i framtiden. Och att havet redan påverkar golfbanan i dag. Men Gotland har landhöjning som är större än havsytans höjning vad jag vet.
  Man nämner i artikeln också kusterosion vilket det naturligtvis handlar om här.
  Det har förekommit i samband med Almedalsveckan påståenden att havet kommer att stiga att dränka Almedalen (möjligen någon ditrest MP:s påstående).

 9. Ulf

  Journalisterna är förstås ett stort problem när det gäller det falska klimathotandet. Men deras broster framkommer på många område.

  Nu straffar USA EU med tullar för att EU subventionerar Airbus detta har de fått godkänt för av WTO. Det blajas en massa strunt om dessa tullar som inte är särskilt intressant.

  Den viktiga och alldeles självklara frågan ställs dock inte, subventionerar verkligen svenska skattebetalare det franska Airbus??? Och i så fall varför i hela fridens namn då? Tjänstefel att inte ställa frågan.

 10. tty

  #8

  ”Men Gotland har landhöjning som är större än havsytans höjning vad jag vet.”

  Ja. Pegeldata årligt medelvattenstånd Visby 1916-2018:

  https://www.psmsl.org/data/obtaining/rlr.annual.plots/2105_high.png

 11. tty

  #2

  Fast Gregory et al’s tabbe är faktiskt nästan ursäktlig. De kände åtminstone till fenomenet korrelationsutspädning, vilket är mer än man kan säga om nästan alla ”klimatforskare”. Skälen till att korrelationsutspädning inte inträffar i det här speciella sammanhanget (eller sammanhangen, för det är egentligen två separata tabbar) är faktiskt ganska subtila. Jag skulle själv bara ha hittat den ena, men jag är ju inte någon professionell statistiker som Nic Lewis.

 12. jensen

  10
  Och vad skall man tänka om SMHI´s falska propaganda ?
  Att man utmed Götalands kuster kommer att utsättas allt högre havsnivåer.
  Och att man i praktiken i Västerbotten inte kommer att uppleva att havet stiger.
  Det rätta att skriva borde vara ; I praktiken kommer man i Västerbotten att uppleva att den relativa havsnivån påtagligt kommer att sjunka.
  Man visar även ett diagram, och påstår att det är korrigerat för landhöjningen utan att förklara hur eller varför man korrigerat. Korrigera betyder rätta till, eller förbättra. Det som är väsentligt för infrastruktur-planer är alltid den relativa havsnivån. Alltså borde man visat denna vid en korrigering, men nej, diagrammet visas utan korrigering enligt min förnuftsmässiga bedömning. Alltså gravt missledande,
  Stackars kommuner och landsting som skall försöka tolka SMHI´s vessle-skriverier, och genomför galna infrastruktur-planer.

  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-havsvattenstand-1.2260

 13. Håkan Bergman

  Världen är bra konstig, dagens plåga har naturligtvis varit brexitdebatten i The Commons och en sak slår mig. Det finns en uppsjö med experter på industriell produktion och logistik, det vore värdefullt om dessa personer också ville dela med sig av sin visdom i klimatdebatten.

 14. St.ljung

  Denna föreläsning är intressant. Någon som har länk till artikel som förklarar detta i text? Har ni haft artiklar om detta på sidan?

  https://youtu.be/Oi7ZFlCKoj0

 15. Kjell Lindmark

  #8 Sören G

  Faktum är att Almedalen på Gotland var Visby hamn före ca år 1350. Då hade hamnen grundat upp så pass att den övergavs och flyttades söderut till det läge den fortfarande har idag. Den gamla hamnen fylldes nog igen ganska effektivt av Visbybornas sopor, kanske det bidrog mer än landhöjningen.

 16. Mats Kälvemark

  #12 Jensen
  SMHI:s diagram i din länk visar, rensat deån landhöjningen, på ca 230 mm på 130 år, dvs ca 1,8 mm/ år.
  Hade SMHI inte resnat för landhöjningen skulle det netto vara en havsnivåsänkning.
  För Stockholm är nettovärdet enligt NOAA minus 3,7 mm/år. Detta pratar SMHI och Rockström tyst om.

 17. Göran J

  Enligt sjökort 731 med Visby hamn är landhöjningen 2mm/år.

  SMHI har många fel på sin sida där man pratar om havsnivåhöjning. Man hänvisar till IPCC modeller när man skriver om landhöjning.
  SMHI bluffar och lurar kommunala tjänstemän att gå kurser hur man skall motverka havsnivåhöjning. En fullständigt idiotisk verksamhet och dyr för oss skattebetalare.

 18. Göran J

  Borde också ha skrivit i ovanstående att sjökortets Landhöjning är räknat över referensytan (vatten) på sjökortet.

 19. tty

  #12

  ”Man visar även ett diagram, och påstår att det är korrigerat för landhöjningen utan att förklara hur eller varför man korrigerat.”

  Jag håller med om att korrigera är ett helt olämpligt ord. Det är inget felaktigt i en relativ havsnivå visavi en absolut (geocentisk) havsnivå. ”Justerad” möjligen, men inte korrigerad. Och när det gäller kommuner och liknande är det naturligtvis enbart den relativa nivån som är intressant. Hur mycket havsnivån skulle ha stigit om inte den senaste istiden hade inträffat är knappast något viktigt ingångsvärde för samhällsplanering.

 20. Argus

  Jag tror aldrig våra politiker kommer ändra ståndpunkt i ’klimatfrågor’ med anledning av vetenskapliga diskussioner/rön.
  De har redan fått de argument de behöver för att med en ärlig uppsyn hävda nödvändigheten av de *satsningar* de gör. De behöver (vill inte) inte mer vetenskap.
  Emellertid skulle jag gissa att de börjar sväva på målet om deras väljarbas från att vara vacklande mer hastigt viker ännu fortare. Men så länge de har sina politikerkolleger och politikermotståndare i lika inrökta positioner kan det dröja till sista man och sista patron.
  De tänker alla att de ska fly i elbil. Eh, om det är på riktigt kan det väl få bli i en diesel då…

 21. LarsF

  #20 Argus
  ”Emellertid skulle jag gissa att de börjar sväva på målet om deras väljarbas från att vara vacklande mer hastigt viker ännu fortare. ”

  Tror helt på det också – bara om de kan vinna väljare ser vi förändrad linje – det ökar intresset att ens lyssna.

  ”Jag tror aldrig våra politiker kommer ändra ståndpunkt i ‘klimatfrågor’ med anledning av vetenskapliga diskussioner/rön.”

  Inte så länge IPCC anses vara en gudomlig källa till visdom och kunskap – så känns naturligt att få allmänheten att se hur det går till att få fram en rapport som en start.

  Att säga att en vald församling av något överhuvudtaget kan representera annat än ett tyckande av de som väljer just då det sker – dvs delegater från 190 länder – leder fel. Nuvarande Rummukainen från sverige får väl sägas vara kvalificerad person i alla fall – vad som gällde tidigare var väl en ambassadör om jag minns rätt. Om en uppfattning får majoritet anses det vara sanning – just då – i demokratisk mening – man knappast vetenskaplig mening.

  Så vilka skickar de olika länderna – redan ”klimathetsiga” politiker eller folk som bara försöker ta tillvara sitt lands snäva intressen?

  De är ju dessa delegater, 194 eller så, som väljer kärntruppen forskare som sedan fritt väljer Lead Authors till egen belåtenhet.

  Hur fås dessa delegater att rösta si eller så – på kärntruppen – the Bureau – det är frågan?
  Aktiv påverkan av något särintresse. sitt lands nominerade forskare eller vad?

  IPCC är inget resultat av annat än tyckande av mer eller mindre påverkade delegater från länderna.

  Det finns ingen globalt vetenskaplig akademi som sammanställer all forskning och nollar en studie inom varje område för att en annan studie visar något annat, eller kunde rent av falsifiera en studie som tidigare var vedertagen. Det är väl några ansedda tidskrifter i stort sett – någon mer kunnig får fylla i detaljer.

  Så tillbaks till politiken.

  Vi såg hur det gick för Kinberg-Batra som moderatledare – ett ganska klokt beslut med ledningen hon hade omkring sig då – att se verkligheten som den är. Och så slog PK-maskineriet till – och hon försvann.

  Mycket delikat uppgift hur man skall gå tillväga – men allmänheten måste se hur IPCC kan påverkas att bli både det ena och det andra.

  Om alla länder skickar sin ”Isabella Lövin” så blir the Bureau på ett sätt.
  Om alla skickar sin ”donald trump” blir det på annat sätt.

  Och vilka Lead Authors styrs helt av detta urval i sin tur – och resultatet av assessment reports också.

  Konspirationsteorier kan man lämna därhän. Man kan jämföra med varje globalt företag som givetvis anställer VD som med rätt strategi skall se till att företaget vinner nya marknadsandelar osv. Detta tolkas i konspirationskretsar som en konspiration att ta över världen – medan det är en naturlig följd av företagsamhet.

 22. LarsF

  …lite snabb på avtryckarfingret där….

  Slutkläm – vi har hört det senaste sedan ”apatiska barn” framträtt och korrigerat tidigare PK-linje – och de som var av uppfattning av detta är bara enskilda fall försvarar ändå sin tidigare linje – trots att några läkare vittnat att de med hela sin läkarkår också kände de inte vågade gå emot och påtala då det kidnappats av ett gäng.
  – vi misstänkte de simulerade men vågade inte säga något

  Samma med tiggare – trots flertal domar idag mot organiserat tiggeri – så vidhåller tidigare PK-gänget att det är bara enskilda fall. Flertalet tiggare är utblottade som kommer på den brilljanta idén att var tredje månad ta sig genom hela europa upp till sverige och sätta sig och tigga hela dagarna och bosätta sig i tält i ödemarken – där bara reskostnaden är flera månaders upphälle i sina hemländer. Det är ju männsikor som lurats hit genom gratis resor att få jobb – och så hamnar de utanför köpcentrum.

  Med all denna idioti som vi ser hela tiden – är väl hoppet inte stort att vända klimatdebatten till mer sunt förnuft – men alternativet är kapitulation och det är inget kul det heller. Hoppingivande är dock att svensken till så liten del ser propagandan som sanning – och att moderaterna på programmet vill få upp SR/SVTs roll på agendan. De auktoritetstroende som ännu tror på undergången, som presenteras främst via SR/SVT, om vi inte gör som auktoriteten säger – köper ju dessa scenarier.

  SR mal på med först klimatet, sedan flyget, sedan köttet och nu konsumtionen – det är Mp-programmet rakt av. Människor som saknar de mest grundläggande förståelse för vad som gett vår levnadsstandard – helt verklighetsfrämmande och världsfrånvänt.

  Kom och tänka #8 Sören G – och golfbanor och klimatet.
  – nionde hålet kan hamna under vatten om hundra år
  – nu är det klimatnödläge
  – nu förbjuder vi privat resande och inför elbussar i kommunen som alla måste resa med

  Det är väl sverige i ett nötskal kan jag tycka. Navelskådande hela vägen. Ingen reser blicken ens.

  Så att få politiker att våga ta i klimathetsen det är inte lätt – nu är dagens självterapissession över för mig.
  Tack för ordet….

 23. Anders

  #21-22 Strålande analys morgonpigge LarsF! Tack för den! Vad tror du om att ge ett tips om IPCC-bluffen till det enda verkligt kritiska SVT-programmet ”Svenska Nyheter” med Kristoffer Appelqvist (som tagit över efter Jesper Rönndal). Den redaktionen verkar ha många av hästarna hemma 😉

 24. Robert Norling

  I en värd som är på väg mot undergång och kommer att brinna upp som MP:s officiella linje är, så kan vi titta på förmiddagens temperaturer från SMHI.
  MÄTSTATION TEMPERATUR
  Nikkaluokta -23,4 °C
  Mierkenis -21,5 °C
  Latnivaara -20,9 °C
  Parkalompolo -19,4 °C
  Rensjön -19,4 °C
  Karesuando -19,3 °C
  Gällivare -19,3 °C
  Naimakka -19,0 °C
  Esrange -19,0 °C
  Kallare än i en frysbox och då är vi bara komna till 20 Okt.
  Så än dröjer det ett tag innan landet brinner upp.

 25. Björn

  Robert Norling [24]; Det verkar handla om rekordkyla för årstiden. När får vi höra SMHI nämna ordet rekordkyla? De är ju så flitiga med att använda ordet rekordvärme.

 26. Christian H

  #24

  På P1:s väderleksrapporten kl 12:55 brukar man berätta om nattens lägsta temperatur, men idag sa man ingenting, trots att Nikkaluokta hade -23,4 °C, vilket var nytt köldrekord denna säsong. Jag får intrycket av att man medvetet försöker undvika att berätta om hur kallt det är och har flera gånger noterat detta. Däremot brukar man ofta överdriva hur varmt det skall bli. När man på TV visar väderkartorna som t.ex. visar en kommande högsta temperatur på 12 grader brukar meterologerna vara snabba med att påpeka att det på vissa platser kan bli varmare och kanske ”dryga” 15 grader. Det verkar som man till varje pris vill verka för en klimatalarmistisk agenda och då kan man ljuga som man vill. Ändamålen helgar som bekant medlen.

 27. Rale

  The Royal Society (Newton bl.a.) publicerade igår denna duddiga klimatvideo från 2014 på Twitter.

  Kommentarerna under är inte nådiga. Påminner om reaktionerna från publiken under Nicolae Ceaușescus sista tal där publiken ropar ”Ti-mi-șoa-ra! Ti-mi-șoa-ra!”.

  Twitter:
  https://twitter.com/royalsociety/status/1185644922164187140

  Gamla videon:
  https://www.youtube.com/watch?v=n4e5UPu1co0&t=1s

  Patrick Moore (f.d. Greenpeace) kommenterar reaktionen med:
  ”Methinks the jig is up!!”

 28. LarsF

  #23 Anders – tack, det var snällt omdöme.
  Min plan i vinter är att hitta protokoll för närvarande personer när the Bureau väljs – alltså¨ländernas delegater som röstar in byrån och vilka som sedan självsvåldigt kan göra vad dom vill i stort sett.

  Så lista på närvarande och se vilka befattningar de har – politiskt utsedda tjänstemän, politiker eller med forskarbakgrund osv.

  Nyfiken på att se om det där finns förklaring till flockbeteendet – och man frågar grannen vad man skall rösta på eller liknande. Vilken grad av påverkan kan finnas i detta led – kan ge hela förklaringen till varför IPCC är så ensidigt och kanske vad Ivar Giaever, nobelpristagaren fysik 1973, menade med pseudovetenskap – dvs att man selektivt väljer forskning som stöder en viss linje.

 29. ThomasJ

  Då dagens/veckans ’hetaste’ tema i de publika propaganda-fake-news-produktionen är CCS, ’Carbon Storage and Capture’ erinras om den eminenta, ytterst beklagligt ’insomnade’ bloggen ’Andas Lugnt (Dr Max), som behandlade frågan på sedvanligt oomkullrunkeligt sätt. Länken till inlägget:

  http://andaslugnt.blogspot.com/2010/12/koldioxidavskiljning-kan-bli-promille.html

  Tror ett stort antal personer önskar, att ’Andas Lugnt’ återkommer i den vigör som var.

  Mvh/TJ