Öppen Tråd

Free-Autumn-Rain

Tidigaste hösten på 40 år. ”Sommaren 2019 har tackat för sig. Sedan den 3 oktober har alla SMHI-mätstationer i landet haft meteorologisk höst, och i delar av fjällvärlden vinter” meddelar Aftonbladet. Jo, jo, det märks. Här är veckans öppna tråd som tröst.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Daniel Wiklund

  I dagens Norrbottens kurir har Jan-Olov Nyström en krönika. Där han jämför Greta med Harry Martinsson. Att Harry M var bevandrad i allehanda konster och vetenskaper. Kunde därför förena världarna, hög känsla och djup kunskap. Han skriver ”Lyssna till vetenskapen säger Greta T oss, moraliskt upprätt när de flesta ligger ner. Förenade känslan med insikten, hon också. Därför hackar världens perverterade fän på henne, beljugande fördummande som alltid.” Ett obehagligt ekosystem” skrev någon om denna nyhögerns ondska. Glöm nollräntan och tillväxtförbannelsen. ” Greta kritiserar man inte, det gör bara” perverterade fän”.

 2. Sören G

  Greta vs Judith
  https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/72968064_494654187752205_1485616964209475584_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_oc=AQkVAjn9NUilnADegJEMjDeQQljueyotB2xxjd18xSokqHy0V3xFRAttUYhRMl2Zcjw&_nc_ht=scontent-arn2-1.xx&oh=b2717decd433d656e191d28b6f56fa59&oe=5E33B290

 3. latoba

  Läsvärt: https://detgodasamhallet.com/2019/10/12/bitte-assarmo-svart-att-ta-klimatdemonstranterna-pa-allvar/

 4. Johan

  Kul kommentar om Extinction rebellion, skriven av Jeremy Clarkson i The Sun.

  https://www.thesun.co.uk/news/10117504/extinction-rebellion-london-forget-dole-money-tents-yoga-mats/

 5. Kristian Fredriksson

  #1 Daniel Wiklund

  Harry Martinssons yrke var att skyffla kol i ångbåtarna som for runt om på världshaven och hans far slet av skägget på ångbåtskaptenen på Immeln. Inte för att han brände kol utan för att fadern var full. Harry Martinsson var en stor tänkare och författare. Det är inte Greta. Hon kanske kan bli så småningom om hon bara tar sig igenom den här uppståndelsen utan alltför stora skador.

 6. Thorleif

  SMHI’s meterologer tagna på sängen av kalluften i nordvästra Usa. Säger att något liknande inte är troligt i Sverige!
  Fenomenet kan bero på att den torra luften i ”the high plains” möter fuktig luft från Stilla Havet vilket kan orsaka snabba växlingar och snöstormar vintertid. Att detta händer redan i början av oktober är dock lite unikt. Prognosen i början av veckan var att det skulle dra över på några dagar men vinden består och kylan ser ut att breda ut sig.

  https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/kalluftsutbrott-over-vastra-nordamerika-1.152766

  https://www.washingtonpost.com/weather/2019/10/10/denver-hit-degrees-wednesday-afternoon-eight-hours-later-it-was-snowing/

  Klimatalarmisterna som ändrat temat från GW till Climate Change insåg när temperatur-accelerationen avtog i början av seklet och särskilt mot deras modeller att ”nya” väderfenomen måste ges sin förklaring. Alla vädertyper skulle nu vara en rationell förklaring pga stigande CO2. Särskilt extrema sådana. Under en sådan rubricering fungerar ”Klimatnödläge” också särskilt bra som policy-instrument.

  En parantes: åratals studier av värdepappersmarknaden globalt visar att volatiliteten alltid når sitt maximum när toppar eller bottnar vänder. Värdepappersmarknaden kan inte jämföras med vårt klimatsystem av flera skäl men en sak är klar. Vp-marknaden är ett kaotiskt system där vändningen är omöjlig att förutsäga (särskilt toppen). Ingen har den överblicken. Skulle vi stå inför en temporär avkylande fas, typ ett Modern Maunder Minimum är jag tämligen säker på att denna fas inleds med flera år av kraftiga vädersvängningar innan nedkylningen slutligen tar vid.

 7. Stefan Gustavsson

  Veckans positiva nyhet: Sankta Greta fick inte Nobels fredspris. Hoppas klimatextremisterna biter extra hårt i bönorna.

 8. Håkan Bergman

  latoba #3
  Tänk att ingen kommer på den enklaste lösningen, i år barn blir det inga julklappar, tänk på klimatet.

 9. Rolf Mellberg

  #5 Thorleif

  Intressant!
  Att kylan drar långt söderut nu kan misstänkas vara korrelerat med att isvolymen i Arktis just nu utvecklas svagt men även att isens yta ligger lågt för årstiden!?
  Tre möjliga förklararngar:
  1) Tipping point a la Rockström
  2) SOLEN a la Svensmark, Shaviv och Zharkova
  3) Allt är bara kaos.

  Men även om 2) är rätt ska vi inte satsa all prestige att kylan kommer, co2 kan ju faktiskt värma lite grann och kyleffekten blir kanske inte så dominant.
  Men en period av kraftiga svängningar – relaterat kanske till svag polar vortex??? – orsakad kanske av en passiv sol???

  Har vi någon forskning på det sistnämnda?

 10. Rolf Mellberg

  #5 Thorleif

  Intressant!
  Att kylan drar långt söderut nu kan misstänkas vara korrelerat med att isvolymen i Arktis just nu utvecklas svagt men även att isens yta ligger lågt för årstiden!?
  Tre möjliga förklararngar:
  1) Tipping point a la Rockström
  2) SOLEN a la Svensmark, Shaviv och Zharkova
  3) Allt är bara kaos.

  Men även om 2) är rätt ska vi inte satsa all prestige att kylan kommer, co2 kan ju faktiskt värma lite grann och kyleffekten blir kanske inte så dominant.
  Men en period av kraftiga svängningar – relaterat kanske till svag polar vortex??? – orsakad kanske av en passiv sol???

  Har vi någon forskning på det sistnämnda?

 11. Björn

  Intressant läsning om IR-absorption från jordplan och utifrån kommande, innehållet i solens spektrum. En lång artikel, men läsvärd och lärande.

  https://objectivistindividualist.blogspot.com/2013/02/infrared-absorbing-gases-and-earths.html

 12. Kristian Fredriksson

  #9 Rolf Mellberg

  Jag föreslår negativ korrelation med temperaturen på Grönland som var mycket kallare än normalt för två veckor sedan medan den nu har varit mycket varmare än normalt. Vanligt väder med andra ord.

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/weather/Wthr_Anom_NAO_SM_DK_20191001.png

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/weather/Wthr_Anom_NAO_SM_DK_20190920.png

 13. KentB

  # 9 Rolf Mellberg

  Enligt Piers Corbyn så beror kalluftsutbrotten på att jetströmmen blir större och kurvigare pga solens låga aktivitet
  https://www.youtube.com/watch?v=zDBbfDbaiA4

 14. Björn

  KentB [13]; Ja, det handlar om solens för närvarande låga aktivitet, då vi nu går mot ett nytt minimum och då huvudsakligen en reducering av intensiteten i den del av UV som fångas upp av stratosfären. Men även ljusvåglängderna påverkas, men med något tilltagande intensitet, vilket man fann vid mätningar under solens aktivitetsminskning mot minimum 2008.

  https://wattsupwiththat.com/2010/12/22/sorces-solar-spectral-surprise-uv-declined-tsi-constant/

  https://arxiv.org/pdf/1303.5577.pdf

 15. Karl-Oskar

  Nyheter om solforskningen tyvärr kommer de nog inte finnas med i nästa IPCC rapport.
  https://solarisheppa.geomar.de/cmip6

 16. Thorleif

  @9 Rolf Mellberg

  Finns inget skäl för mig att satsa prestige på att vi är på väg mot en längre kallare period. Forskningsresultat i all ära men vissa saker går ännu inte att testa genom experiment, t.ex vad Zharkova förutser ska hända. Vi får helt enkelt avvakta tiden an och därefter ev. förkasta hennes teori…eller snarare ”skrivbordshypotes”. Men det finns en del intressant inslag i hennes forskning som jag känner igen från mitt eget område och dessa data pekar mot att vi står inför en solcykel-topp av högre dignitet än den 11-åriga. Det är därför mitt intresse vaknade. Utan att jag kan ett dugg om solen.
  Utgångspunkten för studier av s.k kaosartade system bygger ändå på att söka efter någon form av dolda förklaringar och samband. En gren av kaosforskningen handlar om fraktaler där en underliggande gren utgörs av t.ex cykler. Inom vp-marknaderna studerar man det mänskliga beteendet. Det är väldigt förutsägbart och det utnyttjas alltid av makthavarna. Det är ett av svaren varför vi ständigt aldrig lär oss av stora kriser. Vi upprepar dem istället men med lite längre tidsmellanrum. Som makthavare, i litet eller stort, strävar du alltid mot att undvika förluster för din personliga del eller grupp. De långsiktiga konsekvenserna av dina beslut undervärderas alltid eftersom de är svåra att kvantifiera. Det är precis som med pengar. En krona idag är mer värd än samma krona i morgon (det är därför vi har ränta). Den negativa räntan idag visar på de styrande i en slags slowmotion panic. I Europa bygger allt på den totalt felaktigt konstruerade och införda euron och dess konsekvenser (t.ex stora EMU-banker med dolda förluster).

 17. Thorleif

  @13 KentB

  Håller delvis med ang jetströmmen. På samma sätt såg vi i somras ett varmluftutbrott under dryga veckan i Sverige. En bred ögla lade sig runt Norge upp längs nordkalotten och ner igen ut med finskryska gränsen.
  Riktigt varmt blev det. Man pratade annars om att det nere i Europa berodde på att het Sahara-luft sökt sig norrut istället för som brukligt mer västerut! I NV USA fanns för några dagar sedan ett kraftig jetström en bit in i Kanada men även en lite svagare ström söder om Klippiga Bergen och Denver. Det blev ganska turbulent mittemellan som vi sett.

 18. pekke

  Hur har följarna i Heliga Gretas Korståg tänkt sig att straffa de otrogna ” förnekarna ” ?
  Redan för drygt 9 år sedan så föreslog klimataktivisterna ”10:10 ” ett lämpligt straff för de otrogna.

  10:10 No Pressure.
  https://www.youtube.com/watch?v=WjVW6roRs-w

  Undrar om ISIS var inblandad i produktionen ??

 19. sibbe

  Nytt från klimatkyrkans medier: Tyska medier menar att det borde skapas ett nytt Nobelpris för klimatäranden.

  Och den kanske mest kända tyska satiriker förlöjligade Klimat-Greta för ett par veckor i sin sändning
  i tyska ARD. För den som kan tyska finns filmen här: https://www.youtube.com/watch?v=2XwyjyzgKP8&t=146s

  Två veckor senare och efter en skitstorm utan like bland både bloggarna och medierna fortsatte Nuhr med sin extravaganta analys av Gretas gudinnalika beteende i följande sändningen i TVn, där han visade på en storskärm bakom sig hur klimatgalna journalister smutskastade honom i tidningarna.
  För att: heliga Klimat-Greta för inte förlöjligas i Tyskland heller…
  https://www.youtube.com/watch?v=FoqLkEueJBc

 20. Ulf

  Svar 1

  Om Greta varit vuxen hade man med fog kunnat säga att hon är en mycket enkelspårig person och Martinssons raka motsatts i så fall. Nu växer hon förstås upp och man får hoppas att tonåringens enfaldig ersätts med mer allseende det brukar bli så för de flesta men inte alla.

 21. Rolf Mellberg

  13 KentB
  Tänk om Steffe hade haft en brorsa so sa något liknande, ha ha. Detta tankeexperiment visar bara hur totalitärt vårt samhälle blivit. Hoppas du Martin Hultman läser här och har sett Kents film, samt att du förstår vad Piers säger.

  #15 Karl-Oskar
  Skumläste men tanken vek av mot forna tiders oändligt intrikata teologiska tvister.

  #16 Thorleif
  Bra, du verkar ha en intressant och kvalificerad ”korsbefruktande” infallsvinkel, från modellerade inom finans och ekonomi?

 22. Daniel Wklund

  På Text-tv läser jag ”Klimat:150 gripna i Nederländerna”. Nu orsakar klimatet tom gripanden. Det är nätverket (positivt ord) Ectinction Rebellion som försöker rädda planeten genom våldsamma aktioner över hela världen. Undrar om Rockström, Holmgren, Greta och Miljöpartiet är glada över att dom får hjälp av Ectinction Rebellion med att rädda planeten.

 23. Rolf Mellberg

  #22 Daniel Wiklund

  Nja… Det är väl snarare maktstrukturer inom FN (och bakom IPCC) som genom att utforma SR1.5 på det alarmistiskt sätt de gjorde (främst att förtiga enorma osäkerheter i tidestimaten) som anlagt eldsvådan och som nog kan ha anledning att vara självkritiska. För att inte säga skraja inför den urspårade alarnism de ställt till med. Det kan bli en rekyl som drabbar dom själva.

  Lägg ner IPCC när AR6-jobbet är klart.

 24. Sören G

  Helgonbild med Greta i Malmö-kyrka
  https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/72190890_2716458915072284_141430455558733824_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_oc=AQn51QVCnLddlilefpM3LzRHHoeW0pRYs8vwSZ1Tj5ghvBzwS-amhGXNxaSo2xOE5wc&_nc_ht=scontent-arn2-1.xx&oh=2358a97f5304968adef8b3d38dd1f906&oe=5E1D4104

 25. Fredrik S

  Daniel Wiklund #22

  Greta anslöt ju till de andra ljushuvudena vid starten förra året. Hon höll tal med floskler som hon lärt sig av väderpär.

  Han hade ju lärt upp henne upplyste han ju igår när hela fanklubben plötsligt och oväntat förklarade och tyckte det var fantastiskt bra att hon slapp Nobelpriset.

  Och Martin Hedberg hade också minsann fått bidra med inlärning av hotbilden ville han poängtera för att få glänsa lite och öka arvodet.

 26. tty

  Apropå väder så är snömängden på norra halvklotet ganska extrem för årstiden, mer än normalt nästan överallt:

  https://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_daily.php?ui_year=2019&ui_day=284&ui_set=2

 27. Rolf Mellberg

  #26 tty

  Det var ju alltid en tröst nu när isen i Arktis är rätt begränsad både till yta och volym. Medan enorm kyla drabbar klippiga bergen.

  Är inte detta rätt udda läge?
  Kan du kommentera det?

 28. Fredrik S

  tty #26

  Tack för bra länk!

  Undrar när SMHI ska köra igång sin snödjupssida. Det krävs ett någorlunda utbrett och varaktigt snötäcke för att göra denna skriver det. Fast de har ju börjat med att visa områden med snöfläckar som streckat område så de kanske inte bara vill?

 29. #16
  ”I Europa bygger allt på den totalt felaktigt konstruerade och införda euron och dess konsekvenser (t.ex stora EMU-banker med dolda förluster).”
  Instämmer. Enl tidigare rader. Finns mycket lite som talar för att inte historien kommer att upprepa sig. Och det gäller inte minst inom naturens beteenden.

 30. Björn Eriksson

  Jag funderar över vilken effekten blir av strikt vegankost på ett växande barn?
  Det skrivs inte mycket i medierna om riskerna med det.
  Jag kan tänka mig att hjärnans utveckling hämmas med följd mindre volym än planerat, depressioner och annan psykisk ohälsa, lägre iq än nödvändigt.
  Kroppsligt blir barnet litet, ser yngre ut än sin ålder och kommer aldrig nå full potential kroppsligt eller mentalt.
  Det borde faktiskt diskuteras brett nu när det är trendigt med kostoffret veganism för att blidka vädergudarna.

 31. Fredrik S

  Skam och skuldbeläggning är det som gäller för att få som man vill.

  En väl beprövad härskarstrategi. En del har det tydligen tidigt i sig.

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/greta-thunbergs-mal-skamma-ut-makthavarna/

 32. Fredrik S

  Nä,det är tyst om det men hur planetförstörande och farligt det är att ta en köttbit ägnas det åtskilliga spaltmeter åt ständigt.

  Antar att det bara är baljväxter och lite mycket trendigt, bittert eko-vin som gäller på delar av Södermalm. Det mår nog Grönlandsisen bra av.

  De som propagerar är ju samma människor vet att det snart är kört om vi inte lyssnar på vetenskapen.

 33. Fredrik S

  #32

  Missade. Svar till #30 Björn Eriksson

 34. Anders

  DN har idag en artikel om Greta, både på svenska o engelska; det finns mycket att fundera över i den artikeln, men jag fastnade mest för stycket där hon får ett indiannamn.

  ”Det var den tidigare siouxledaren Jay Taken Alive, som spontant föreslog att Greta Thunberg skulle föräras med ett lakota-namn. ”Du väcker världen”, sa han. Namnet: Mahpiya Etahan hi wi.
  The woman who came from the heavens.”
  https://www.dn.se/nyheter/varlden/greta-thunberg-valet-av-trump-vandpunkt-for-klimatrorelsen/

  Man får väl tänka vad man vill om själva cermonin och ev andliga dimensioner, och detta var väl bara en sak till där man genom ordval och tilltal, beskrivningar hjälper till att upphöja fenomenet över oss andra.

 35. Kenneth Mikaelsson

  Tja.. hoppas det är riktigt att hon väcker världen.. I mitt fall var det Palme som väckte mig… Lärde mig se igenom falska löften politiska floskler samt vad som finns bakom slöjorna….. Har viss förhoppning att Greta kommer ha den effekten på folk med… Att fler får upp ögonen på att det inte är fasaden som avgör vad man ska tycka och tro om personer… Greta är lika falsk som Palme var om inte falskare…

 36. Johan Montelius

  Om ni inte redan har bjudit Peter Ridd på en öl så gå in och bidra till hans kamp för det fria ordet.

  https://www.gofundme.com/f/peter-ridd-legal-action-fund?viewupdates=1&rcid=r01-157093374189-8b8fb20b4f6b4611&utm_medium=email&utm_source=customer&utm_campaign=p_email%2B1137-update-supporters-v5b

 37. Thorleif

  @21 Rolf Mellberg

  Det stämmer att jag t.ex har nytta av en del statististiska analysmetoder ifråga om cykelanalys när det gäller Valentinas arbete. En av hennes stötestenar handlar bl.a om bekräftande indikatorer avseende t.ex svagheten hos de senaste 11-års- cyklerna som ytterligare stärker hypotesen att solen är på väg in i en längre period av mycket låg aktivitet (negativ). Någon garanti är detta inte men likafullt har hon lyckats hitta identiska mönster när hon reproducerar vissa data bakåt till Maunder Minimum.

  @29 Alvar Nyren

  Alternativet är förstås att snarast konsolidera alla statsskulder och införa den slutliga republiken där medlemsländerna förlorar sin suveräna beskattningsrätt till Bryssel! Detta är förstås målet bland flera politiker m.fl men det går inte att säga rakt ut. Man utnyttjar istället varje kris till att konsolidera makten. Aningslösa är slavarna och inte minst dem som gör det för pengarna, statusen och karriären.

  @26 tty

  Tackar också för en bra länk. Intressant att notera rekorden från 70-talets snöiga period. Dags igen? Ser framför mig forskarlag som börjar prata om ny istid :::))))). Det vore hemskt om det blev värre än 70-talet. Samtidigt funderar jag på vad som kommer att bli nästa globala inflationsimpuls? Energi igen? Och löneinflation? Blir det kallare kommer vi att få rejäla problem med matpriserna! Riksbanken har nu lägligt fått förslag till att återigen ta hänsyn till sysselsättningen. Underförstått innebär det att spararna ”aldrig” kommer få en positiv realränta. Dessutom tycks det som om politiker…..vill återföra huvudansvaret för den finansiella stabiliteten till riksbanken där den hör hemmaeftersom politikerna avsagt sig detta. Vi i Sverige vill av ngn konstig anledning nämligen inte ta ansvar. Nämnda viktiga ansvar är idag delat på 3 eller 4 parter vilket gjort att ingen bryr sig om privat skuldsättning mer än bankerna själva.

 38. tty

  #27

  ”Är inte detta rätt udda läge?
  Kan du kommentera det?”

  Knappast oväntat. Kombinationen kyla och öppet vatten innebär nästan automatiskt mycket snö. Det finns t o m en teori att istider utlöses av en period med öppet vatten i Norra Ishavet.

 39. Håkan Bergman

  Extinction Rebellion har lyckats reta upp Nigel Farage, kan vara ett misstag.
  https://youtu.be/YbsUYhCCQ6k

 40. Håkan Bergman

  Klimatet börjar här för den som inte är intresserad av Brexit.
  https://youtu.be/YbsUYhCCQ6k?t=3688

 41. Ingemar Nordin

  Håkan B #40,

  Jag har inte hunnit lyssna på hela intervjun med Extincion Rebellion-personen. Men här är alltså en grupp människor som på ett oförlåtligt, okritiskt och slappast möjliga sätt låtit sig bli matad med klimathotsbudskap som vilken normalbegåvad person som helst lätt genomskådar som rena propagandan. Och som, med hänvisning till denna ovetenskapliga smörja, anser sig ha RÄTTEN att hindra vanliga människor från att ta sig fram på gator och torg till sina arbeten och att uträtta sina ärenden. Allt med hänvisning till att politikerna inte gör precis som de vill?!

  Självgodheten, överlägsenheten och mobbarmentaliteten hos dessa lågt begåvade människor lyser igenom och får mig att undra hur skola och media lyckats fostra en sådan skara av medlöpare till makten. Denna rörelse av hängivna och fanatiska bråkmakare måste vara rena drömmen för varje diktator in spe.

 42. Kenneth Mikaelsson

  Här lite info om de som protesterar runt om i landet med heliga Greta som symbol…

  http://joannenova.com.au/2019/10/extinction-rebellion-are-run-by-paid-activists-the-200000-grassroots-movement/#more-66842

 43. Håkan Bergman

  ”Elbrist är inte ett ord man förknippar med ett modernt samhälle. Men nu har bristen på kapacitet i elnäten i Sverige blivit så akut att stora aktörer frågar konsumenterna hur de kan tänka sig att vara med och lösa problemet.”
  Man får gå till Finland för att läsa sanningen, saxat från dagens, 15/10, Hufvudstadsbladet, som finns att läsa med bibliotekets pressreadertjänst.
  ”– Vi vill undersöka våra kunders förmåga till effektflexibilitet, vilket i praktiken betyder att kunder flyttar alternativt minskar sin elanvändning under tider då det är hög belastning i elnätet, förklarar Johansson.”
  Det var väl för väl att han förklarade vad effektflexibilitet innebär.
  ”I Finland finns inte samma problem. Här har planeringen av elnät och utbyggnaden av dem fungerat så behoven kan tillgodoses, uppger man på Energiindustrin.”
  Hörde jag just skratt uppe i nordost?