Öppen Tråd

kall höst

Många hade kanske hoppats på en varm höst, men oktober har startat med en svinkall Nordan. Så det är bara att plocka fram tröjor och vinterjackor. Här är i alla fall veckans öppna tråd för en fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. SatSapiente

  Dagens Henrik Jönsson-video på Youtube är SpotOn.
  Miljörörelsens våta drömmar om 0-tillväxt kommer att leda till katastrof. Svält, rovdrift på ”biobränslen” och slagsmål (krig) om resurserna.
  Tack Henrik Jönsson för den videon!

 2. Lasse

  Följer MOSAIC (https://follow.mosaic-expedition.org/)
  De har hittat ett isflak som de skall driva med under vintern. De planerar passera Nordpolen och komma fram i vår norr om Spetsbergen om ett år.
  Samtidigt som de planerar denna resa så har de svårt att finna lämpligt isblock att förtöja vid-ont om flerårsis där.
  Vilket får mig att småle! Hur är det med logiken?

  Arktis utnyttjas av många , nu skall den exponeras på ett av våra museum: https://www.nordiskamuseet.se/arktis
  Rubriken är Arktis medan isen smälter-öppnar 10 oktober
  Hur är det med den logiken?

  Har världen blivit ologisk?

 3. Daniel Wiklund

  Johan Westerholm har en intressant krönika idag ”Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan allt mer lika domedagssekter”. Vi som inte tror att jorden brinner upp om tio år är klimathedningar, se där ett nytt ord om oss som kommer att hamna i den eviga skärselden. Jag ska snart ut på en cykeltur i ett soligt men kallt Luleå. Då kanske jag slipper hamna i skärselden.

 4. Ulf

  Fortfarande är frågan obesvarad varför ”Gretarörelsen” säger att vi ska lyssna till forskningen vad gäller klimatet men när det gäller ekonomi ska vi istället lyssna på mumbo jumbo idiotier.
  Tänk att aldrig frågan ställs i media. Vänster/miljö aktivisterna förespråkar åtgärder och ekonomi som skulle slakta västvärldens välfärd lika snabbt som Chavez saboterade sydamerikas rikaste land Venezuela med sin politik. Inget klimat kan ställa till det värre än Chavez ekonomi, det är vetenskap. Jag jämför gärna med Chavez eftersom många som hyllade honom har hoppat på klimathotartåget.

 5. Rolf Mellberg

  #1 Lasse
  Men den där utställningen (får vi skeptiker väl erkänna) har i alla fall tur med timingen, om man t ex kollar här:
  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_curve_thick_LA_DK_20191004.png
  Klart dålig tillväxt just nu!
  Även Arktis isyta och Grönlands is, liksom UAH temperaturer har ju haft ett dåligt år så här långt. Ett visst mått av ödmjukhet bör vi visa och därmed skilja ut oss från alarmisterna och deras galenskaper.

 6. Håkan Bergman

  Ulf #3
  Tänk om man kunde få dom att åtminstone lyssna på det här:
  https://www.youtube.com/watch?v=5QyXduteiWE

 7. elias

  ”Satelliter visar mer grönska”
  https://www.nyatider.nu/satelliter-visar-mer-gronska/

 8. Bofredrik

  @Ulf
  Du har alldeles rätt Ulf. När det gäller ekonomi får vilken tok som helst skriva insändare och uttala sig i media. Ofta citeras någon representant för 3 promille extremtänkare bland ekonomer utan akademisk kompetens. Anders Wijkman är bra på att citera ”världsberömda nationalekonomier” som ingen människa har hört talas om. Nobelpristagaren James Tobin talade om ”den lille professorn i skogen”. Han syftade på att journalister ofta letade upp någon okänd professor i jordbruksekonomi på ett än mer okänt lantbruksuniversitet långt borta för att intervjua dem om makroekonomiska åtgärder de aldrig forskat om. Det viktiga är att det utvalda intervjuoffret säger det som journalisten vill skall säjas.

 9. jensen

  Det är påfallande förunderligt att så stor andel av klimat-tyckare anser CO2 som huvudstyrare av klimatet.
  Samtidigt som man ser att oro för klimatet kommer på sista plats i en mycket stor undersökning.
  Objektivt bedömt tror jag att folk i allmänhet är mycket klokare än vad MSM låter påskina.
  Och vad kan man annars anse, när så mycket komplext och kaotiskt uppenbarligen styr klimatet, som IPCC negligerar, eller förvånansvärt nog ,är okunnigt om. Se nedan:

  Hypotes om atmosfärisk massas effekt….Molnens absoluta betydelse…..Oceanernas oscillationer….
  Perspektiv på klimatets oerhört varierande cykler. Historiska belägg för klimatets variabilitet…..
  Solsystemets varierande tyngdpunkt inbegripande planeternas variation i förhållande därtill….
  Solens variabilitet beträffande STI, våglängdsvariationers betydelse…..magnetism-variationer…kosmisk strålningsvariationer…. Väsentliga skillnader beträffande effekter av IR resp.UV´s effekter på oceanernas temp. m.m….m.m. Uppräkningen kan fortsätta och fortsätta….Sammanfattningsvis. Komplexa problem kan ej predikteras hur påkostade och förfinade datamodeller man än kan åstadkomma.
  F.ö. : Manipulationer. vetenskaps-fusk, pseudovetenskap, ad hominem-verksamhet , politiseringm.m…..m.m. ogiltigförklarar och falcifierar IPCC´s verksamhet in absurdum.
  Inte undra på att folk egentligen inser det rätta att placera klimatoron sist.
  Sanningen kommer att segra . ..Jfr. t.ex. …Flogiston….Eugeniken….Lysenkoismen….Anti-Teutoniken …Jag orkar inte räkna upp alla misslyckade ismer.

 10. jensen

  Läs f.ö. appendix i State of fear, Michael Crichton. Angående politiserad vetenskap. Synnerligen avslöjande.

 11. Göran J

  Har haft dålig koll på vad Isabella L och övriga i regeringen har beslutat med olika pålagor och fick mer eller mindre en kalldusch häromdagen när jag fick insikt i BonusMalus.
  Hade tänkt byta bil och har undersökt lite olika alternativ. Tittade på en Ford Transit skåpbil. Ekonomin på leasingavtalet såg bra ut men jag frågade bilförsäljaren som berättade att skatten på denna bil skulle kosta över 6000 kronor/år? Denna kostnad (Malus) skulle jag betala i 3 år. Dessa pengar går till bonusbilarna som t.ex Tesla á 600 000 till 1000 000 kr. Tesla och elbilarna är tydligen skattebefriade. Dessutom får köparna bidrag (Bonus) från staten med upp till 60 000.
  Bilförsäljaren skakade bara på huvudet när han förstod att jag inte tillhörde den alarmistiska skaran och hans eder om regeringen var inte nådiga.
  En fråga som man måste ställa är varför håller bilbranschen så tyst om detta. Varför låter dom sig hunsas av MP, S, C och L.
  Jag tror att nästa krisbransch är bilbranschen. Varför låter dom sig hunsas av politikerna.
  BonusMalus är absolut det omvända Robin Hood agerandet, Man tar från de fattiga och ger till dom som har råd att köpa en elbil.
  Det blev inget köp av ny bil jag kommer att köra med min gamla diesel som är betydligt mera ”smutsig” än den nya bilen. Jag tror inte jag är ensam om att avstå från att byta bil med dagens idiotiska regler.

 12. jensen

  Angående den upphaussade men riskfyllda ekonomin och bilbranschen. ( interview med David Stockman, Reagans chefsekonom )
  De senaste 12 åren har bilförsäljningen i USA endast varit plan. Men bakomliggande skulderna , som möjliggör fortsatt nivå av bilköp har ökat 50 %.
  Och bilars värde vid återinlösen är negativ, dvs. värdet är lägre än kvarvarande skulder.
  Detta gäller visserligen USA, och Sverige har väl sundare marknad, men ändå!!
  Och den globala skuldsättningen som är 250 Trillons Dollar, gentemot global BNP, som är 70 Tr.
  Och 17 Tr. D. statsobligationer med negativ ränta!! Allt är upp och nedvänt, så den framtida ekonomin är synnerligen osäker f.a. p.g.a.negativ ränta , som även Sveriges riksbank förordar.

 13. Gunnar Juliusson

  #10,11
  Tysklands ekonomi är tydligt på nedgång och närmar sig kris. Ändå vågar man inte tala om elefanten i rummet: Energiewende med skyhöga elpriser, osäker tillgång på el trots enorma investeringar i vindkraft, och att Tysklands gröna politik direkt skadar dess främsta inkomstkälla – bilindustrin. Flagellanter – självplågare för att uppnå självupplevd godhet.
  https://m.youtube.com/watch?v=be67mmdrWDE

 14. Håkan Bergman

  Göran J #10
  Det är dessa f*rbannade nollvisioner som ställer till det. Planeten blir inte ett bättre ställe om några mercedesägare byter till Tesla, vad som gör skillnad är den där tråkiga långsamma förbättringen av bilarna som alltid har funnits och som kommer att fortsätta. Vill MP i Stockholm ha bättre luft i innerstan går det ju att straffa ut skitiga bilar med trängselavgiften, luften på Hornsgatan blir inte bättre om man dj*vlas med Roffe i Ramsele, som kör omkring i en gammal diesel när han inte har råd att byta till nåt nyare och renare.

 15. Lasse

  Henrik Jönsson om tillväxt och klimat:
  https://www.youtube.com/watch?v=KUh7KPOSTac
  #4 Denna typ av grafer skall man nog ta med en nypa salt har jag på senare tid förstått.
  Polarstern gick på isfritt hav enligt karta men det avslöjades att isen fanns längs rutten.
  Detta såg man på Ryska kartorna, som fö visade på nyis när kurvan för isens utbredning dalade.
  http://www.aari.ru/odata/_d0015.php?lang=1&mod=0
  Danska forskare kommenterade gångna is-säsongen och konstaterade att modellerna behöver justeras med den periodiska rörelse som sker (AMO)

 16. Göran J

  Kollade runt lite på nätet och kan konstatera att köpte du en Tesla för 1 200 000 så räkna med att bilen om 5 år är värderad till max 500 000kr.
  D.v.s. bilen kostar dig (värdeminskning) 140 000 om året. Så även om jag hade råd att köp en Tesla skulle jag inte göra det.
  Att staten subventionerar så usla inköp är bara det en stor skandal.

  Har jag missuppfattat något?

 17. Rolf Mellberg

  Under istider faller mycket långväga finkornigt stoft ner på isarna och flera forskare anser att detta kan ha spelat en avgörande roll vid övergången till mellanistider. Genom kraftig aldeboändring. Men nu har man tittat närmare på det mer grovkorniga (och inte lika långväga) stoft som faller ner under mellanistider. Danska forskare verkar ha gjort ett viktigt genombrott:

  https://wattsupwiththat.com/2019/10/05/dust-in-ice-cores-leads-to-new-knowledge-on-the-advancement-of-the-ice-before-the-ice-age/

  Teorin om det finkornigt stoftet passar väl ihop med en antagen låg klimatkänsliget (enligt Curry&Lewis)

 18. Fredrik S

  Jo, det lilla egoistiska skitpartiet har ju hittills kostat landet hundratals miljarder. Kan någon komma på en enda vettig åtgärd?

  Här hemma på landsbygden vill de tex att alla helst ska kollektivt. Hittills har de lyckats få resandet att öka något men medans intäkterna minskat. Men det gör inget säger de för det viktigaste är att kommunerna tänker klimat i alla led.

  Fast det är ju ingen rättighet att bo här tycker de på Södermalm.

 19. PelleB

  #11

  TESLA=EL(IT)BIL?!

 20. Guy

  # 17 Rolf Mellberg

  WOW! Tröstande att vetenskapen jobbar på. Låter som en intressant upptäckt. Blir spännande att se vart pusselbiten leder.

 21. rale

  SMHI verkar vartefter byta de ”stora” vita träskåpen mot ”små” plastburkar runt sina termometrar.
  Vad blir temperaturen i en sådan plastburk en gassande solskensdag vid vindstilla? Skulle vara intressant och veta om det blir några mätbara skillnader mellan skåpen.

  https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/hur-mats-lufttemperatur-1.3839

 22. Fredrik S

  Grundkurs i klimatanpassning hos Lövins myndighet.

  Någon här som var kvalificerad nog och anmält sig i tid?

  Klimatanpassningspel ingick.

  https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/grundkurs-i-klimatanpassning-lockade-manga-1.152583

 23. Lars i Huddinge

  Hur ska vi med dagens ca: 8-10% vindkraft kunna erhålla 100% vind-och solkraft i framtiden?
  Helt och hållet fabiöst idiotiskt. Varför kan inte kreti och pleti bara fatta detta!
  Man undrar ju hur de tänker?
  \Lars i Huddinge

 24. Lars i Huddinge

  hur kan jag skriva i er blogg?

 25. ROggan

  #2 Lasse#

  Dom har tydligen hittat ett isflak att förtöja vid. Men är inte hela expeditionen lite ”galenskap”. För några år sedan läste jag på KU att ryska fartyg låg fast i isen norr om Sibirien. Någon som vet hur det gick för dessa ?

  Tycker det hela verkar vara ett ganska vådligt experiment, med fartyget Men är inte hela expeditionen lite ”galenskap”. Jag tänker då främst på möjligheten att andra isflak ”pressar på” och kan skada fartyget, så att det blir fast i isen. Besättningen är nog helgarderad om det ”krisar till sig” ordentligt så finns säkert evakueringsresurser i överflöd. Är dåligt orienterad inom området men är inte det en ganska stor risk.

  Någon på KU som vet mer om detta ?

 26. Lars i Huddinge

  ok, det är tydligen bara att ösa på på detta sätt!
  Det jag ville framföra var att vindkraften idag bara bidragit med 8% av Sveriges energibehov.
  Hur i hel-te ska vindkraften och ev. solenergi kunna ersätta den energi vi får via vatten – och kärnkraft? som står för mer än 80% av vårt behov.
  Det är för mig en gåta!

  \Lars i Huddinge

 27. Rolf Mellberg

  #23 Lars

  Få tänker numera självständigt i vårt land. Desto fler känner, de känner i ”luften” vilka åsikter som inte avviker från massans, vilken hållning som anses ansvarsfull av flertalet och hur man ska förhålla sig för att få tillhöra ”de goda”.

  Vårt land har glidit in i en ”Godhets-totalitarism”!
  De ”apatiska flyktingbarnen” är det senaste exemplet i en lång rad där folk inte vågat uttrycka sin uppfattning.

  Men det är en brytningstid nu, nya kvastar sopar för fullt. T ex här.

 28. Robert Norling

  Utstrålningen av värme i vårt nordliga land verkar fungera alldeles utmärk nu i Oktober.
  Och det trots ”rekordhöga” värden av CO2 och MP:s hot om att vi alla håller på att brinna upp.
  Men det ända som brinner hemma hos mig är en äkta – skattebefriad – vedbrasa i braskaminen och det behövs då inledningen av Oktober har varit Extremkall.
  Kallast mot normalperiodens Oktobertemperatur är -6 grader i södra Norrlands inland och då är vi bara en knapp vecka in i månaden, vilket ju också borde vara den varmaste delen.
  Men hela vårt land är betydligt kallare en normalt och i kväll är de minus ända ner i Skåne, Höör -1,7 och Blekinge, Olofström -1,2.
  Lojsta på Gotland hade kl 22.48 -1 grad.

  https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/showImg.php?par=tmpAvv

 29. Lasse

  #25 ROggan
  De följer med isflaksdriften som sker här. Det kan vara därför de inte finner flerårsis 😉
  Isens tjocklek är begränsad och det sker ett utbyte mellan havsvatten och omgivande luft som kyler havet.
  Myten om Arktis utan is som blir varmare och varmare som framförs av Alarmister skall förklaras av expeditionen:
  Vad händer med det varma havet när det är -40 i luften-är en av deras frågor.
  Vad händer med luften ovanför öppet hav vid denna temperatur?
  Just nu -12 och istillväxt. https://follow.mosaic-expedition.org/

 30. tty

  #2

  ”Samtidigt som de planerar denna resa så har de svårt att finna lämpligt isblock att förtöja vid-ont om flerårsis där.”

  Det tror jag dock inte riktigt på:

  http://www.aari.ru/resources/d0015/arctic/gif.ru/2019/20191001.gif

  rött är flerårig is

 31. tty

  #25

  Apropå att frysa in sig vid Nysibiriska öarna och driva över till Framsundet så har det gjorts två gånger tidigare, av Fram 1893-96 och av Sedov 1937-40.

  Så det är inget nytt.

 32. tty

  #17

  Metoden att bedöma nedisningen i närzonen genom mängden grovkornigt stoft är intressant, men kan nog tyvärr tillämpas på ytterst få platser utom just Renland där undersökningen skedde.

  Renland är en ganska liten högplatå som är ständigt istäckt, även under mellanistider, men omges av lågland som är isfritt under mellanistider.
  Det finns ytterst få sådana platser, alla andra sådana mindre friliggande glaciärer som undersökts på Island och Grönland smälte helt under den postglaciala värmetiden och innehåller därför ingen gammal is. Det finns enstaka glaciärer i Himalaya som aldrig smälte bort (t ex Guliya), men där har å andra sidan aldrig funnits något sammanhängande istäcke.

  Möjligen skulle metoden kunna tillämpas i Västantarktis.