Öppen Tråd

äpplen Åkerö

Förra året fick vi en fantastisk äppelskörd. Äppelträden dignade. Men så verkar det tyvärr inte bli i år. Man skyller på en kylig maj, åtminstone i södra Sverige.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ivar Andersson

  I nr 4 av tidskriften Nordisk Energi varnar chefredaktören John Hardwick för följderna av beslutet att avveckla två av de fyra reaktorerna i Ringhals.

  Genomförs nedstängningen av Ringhals 1 och 2 som planerat i slutet av detta år och under nästa år, förvärras en redan påtaglig kapacitetsbrist i elnäten för elkonsumenter söder om Dalälven.

  Hardwick avslutar: Att spela med vår framtid som nu sker och bygga elförsörjningen på vädret är att snuva oss på en bra framtid.

 2. Johan M

  Nu ”satsar” vår regering på ytterligare klimatjippon: klimatklivet får ytterligare 1,16 miljarder och industriklivet en ökning med 300 miljoner kronor. Tänk vad glada vi kan vara som har en så rik regering som kan ge oss alla dessa resurser.

  Industriklivet som redan hade en tilldelning på 300 miljoner kronor om året under 2018-40 får nu ytterligare 300 miljoner om året vilket ger industrin oanade möjligheter att bli framstående företag. Min förhoppning är att vi i framtiden kan öka denna summa till åtskilliga miljarder – tänk vilka framgångsrika företag vi skull ha om alla kunde bli försörjda av den goda staten.

  Två saker kommer upp i mitt huvud: Ayn Rand visste inte hur rätt hon hade och en punkgrupp från 70-talet hade helt rätt utan att ha en aning om det.

  https://www.youtube.com/watch?v=P5vvrUrBuQQ

 3. Job

  Det är så skönt att få veta att forskarna är så överens……
  http://www.st.nu/artikel/debatt-vi-kan-radda-klimatet-om

 4. https://wattsupwiththat.com/2019/08/31/un-flies-in-5000-people-to-salt-lake-to-complain-about-fossil-fuels/
  Shoot in foot!

 5. Job

  Hmmm……..hela länken kom visst inte med…..
  Nu då – https://www.st.nu/artikel/debatt-vi-kan-radda-klimatet-om-vi-vill

  Ta gärna bort mitt tidigare inlägg.

 6. Johan M

  #1 Ivar Andersson

  Vattenfall och Uniper är inte företag som har något ansvar för att Sverige skall ha billig tillgång till el. Deras intresse är att tjäna pengar och om man är i en oligopolsituation så kan det vara en ekonomisk fördel att strypa tillgången. När R1 och R2 stängs så kommer priset på el att gå upp vilket gör övriga investeringar lönsamma (och det kan behövas med så mycket som plöjts ner i vindkraft).

  Man kan tycka att regering och riksdag skulle ha ett intresse av att driva en politik som ger oss billig och säker tillgång till el men den politiska drivkraften är och förblir – att sitta kvar med så många som möjligt i riksdagen.

  Att vänta på att Vattenfall eller något politiskt parti kommer ta oss ur den situation som vi snart befinner oss i är lite optimistiskt. Ingenting kommer hända innan det finns röster att tjäna på en ny politik. Den dagen kommer kanske först då vi står inför ett fullbordat faktum en kall vecka i januari.

 7. Rolf Mellberg

  Årets isvolym i arktis (vilket jag tycker är en mer rättvisande ”integral” av förhållandena än isens yta) sjönk till en ovanligt låg nivå i år men nu ser det i alla fall ut att ha vänt. Låt oss hoppas att det var ett temporärt bakslag.
  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/sea/CICE_curve_thick_LA_DK_20190906.png

 8. Ivar Andersson

  #2 Johan M
  Det går inte att komma ifrån att kommentera hur galna prioriteringar den svenska regeringen gör. Man satsar nu ytterligare 1,5 miljard på ”klimatklivet” som dömts ut som meningslöst av riksrevisionen. Man diskuterar förbud mot sugrör (!) och skatt på platspåsar. Men lägger inte kraft på ett plocka upp 23.000 gifttunnor ur havet. Att plocka upp alla tunnor skulle sannolikt kosta miljardbelopp, men det skulle göra mer miljönytta än klimatklivet. Och om man inte höjer satsningarna på Klimatklivet finns det pengar till sanering av gifttunnorna. Verklig miljönytta få man på köpet.
  http://www.ericsoniubbhult.se/
  Ta upp 23.000 gifttunnor ur havet eller satsa på meningslös ”klimatpolitik”? 2019-09-06

 9. Ivar Andersson

  Johan Hakelius ger byråkraterna en rejäl känga.
  ”I vår tid sker en våldsam överproduktion av idéer, teorier, modeller och åsikter. Och en våldsam överproduktion av personer vars enda uppgift är att komma på sådant. Allt – bokstavligen allt – av det där blir gnäll och krav och rättigheter, som förr eller senare finner en väg in i utredningar, myndigheter, lagar och förordningar.
  Det är ett under att så mycket fungerar ändå.
  Antagligen därför att många bara fortsätter som vanligt.”
  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/ett-under-att-sa-mycket-fungerar-trots-alla-krav/

 10. Ingemar Nordin

  Ivar A & Johan M,

  Nej det är förskräckligt att se hur snabbt det går utför för svenskt näringsliv nu – och då menar jag inte konjunktursvackan utan den rödgröna energipolitiken. Flera nya industriprojekt i Sydsverige har fått tummen ned med hänvisning till kapacitetsbrist på el. Och det redan innan man avvecklat Ringhals. Antiindustrialisterna är raskt på väg att förverkliga sin utopi där vi alla kan ta ”friår” utan att jobba.

  I början av 70-talet gav Ayn Rand ut den lilla boken: ”The New Left: The Anti-Industrial Revolution, där hon noterade att Kommunismen från 30- och 40-talen antagit en ny skepnad, och ny färg. Nu vill man ta makten genom att hänvisa till vad Naturen behöver. Efter decennier av ihärdig miljöpropaganda verkar det faktiskt som om den Nya Vänstern kommer att nå sitt mål att avveckla industrisamhället.

  Tyvärr har vi inte sett något större motstånd mot denna utveckling, vare sig från borgerliga oppositionspartier eller från Näringslivsorganisationerna.

 11. Christer Löfström

  Såg en artikel i går i Skånskan och sände e-post till Ingemar Nordin o Elsa Widding om klimataktiviteterna på Landskrona bibliotek, som jag har på cykelavstånd. (eller Pågatåg)
  I höst är jag upptagen av annat, men kanske någon kan ta sig till Landskrona o informera om LB´s o Ew´s böcker och ”utmana”.

  https://www.bibliotekfh.se/sv/event/erika-bjerstr%C3%B6m-klimatkrisen-i-sverige-europa-och-v%C3%A4rlden/b3e69c85-5e3c-4330-9b7b-cac794b42e4c

 12. Fred

  Någon som vill mumsa i sig grannen för att rädda klimatet?
  https://www.tv4.se/efter-fem/klipp/forskaren-unders%C3%B6ker-m%C3%B6jligheten-att-%C3%A4ta-m%C3%A4nniskok%C3%B6tt-finns-m%C3%A5nga-tabun-12496854

 13. Håkan Bergman

  Ivar Andersson #9
  Finns ju ett gyllene tillfälle att skriva in ”fortsätta som vanligt” i världshistorien i höst. Om Boris Jonsson bara låter bli att ansöka om förlängning av article 50 så är UK ute ur EU 1/11, lätt som en plätt. Jag har inte sett nåt om nån påföljd om han gör så, han lär knappast hamna på St. Helena eller i Towern. Han lär falla i en misstroendeomröstning efter att UK är fritt, men so what?

 14. latoba

  Australiensisk forskare vinner strid om Stora barriärrevet.
  https://klimatsans.com/2019/04/17/juridisk-milstolpe-peter-ridd-vann-processen
  Vad får vi veta i Sverige?

 15. Sven Hanssen

  #1 Ivar Andersson

  Tack för tips om Nordisk Energi. Såg att man kan läsa hela numret på nätet:

  http://www.e-magin.se/latestpaper/7j5vp1cf/paper#/paper/k340r21c/1

 16. Göran J

  Kanske är detta en start till kollaps för Climate Change?

  Tim Ball vinner över Michael Mann (hockey stik) i Kanadensisk domstol. Jag undrar när vi får läsa om detta i svensk press?
  https://www.youtube.com/watch?v=e92U5HzBuLI

 17. Johan M

  På snabbvisit i Skåne och bläddrade igen om Sydsvenskan nu på morgonen. Döm om min förvåning då en helsida gick till ett vettigt inslag om Amazonas skogsbränder. Hittade den inte på sydsvenskan.se men här är samma artikel i Huvudstadsbladet:

  https://www.hbl.fi/artikel/varfor-ar-amazonas-regnskogar-viktiga-2/

 18. Gunnar E

  Om utvecklingen i samhälle ekonomi klimat i en enda sörja.

  ”—Det är ytterst sannolikt att man skulle kunna spåra ett flickerbrus även i nationernas samspel med varandra – i diplomatiska budskap, i toppmöten och förhandlingar, i smädelser och krigshot. Ingenting tyder på att människans samhälle skulle vara olikt alla de andra komplicerade, själv-reglerande systemen i naturen. Om du invänder att människan är en förnuftig varelse som själv kan bestämma över sin framtid har du troligen fel – ett stort system av förnuftiga varelser lyder nästan säkert samma lagar som den livlösa naturen. Vår intelligens har knappast någon annan roll ( i just det här sammanhanget ) än att göra systemen ännu mer komplicerade och instabila, med ännu mer ovissa framtidsöden. —”
  Peter Nilsson RYMDLJUS s59-60

 19. Grandstanding!!
  https://nofrakkingconsensus.com/2019/08/26/real-leadership-vs-climate-grandstanding/

 20. Gunnar E

  Klimatdebatten i stort kritiserades härförleden, här i KU tror jag, för att oriktigt diskutera linjära trender ur ett skeende som är ett samlat avtryck av ett stort antal oscillerande komplexa system, delvis självreglerande och delvis påverkande varandra. Det rör hav och land solen, planeterna och vår galax. Det berör samhällets utveckling .
  Vi kan bara i häpnad åskåda sandkornens små laviner i timglaset.

 21. bibblio

  Smålandsposten, ledare,-
  http://www.smp.se/ledare/kannibalism-for-klimatet/

 22. elias

  #13
  Men då bryter han ju mot lagen om att gå ur utan avtal.

 23. elias

  https://samnytt.se/svenska-klimataktivister-hacklas-efter-att-deras-fartyg-kort-fast-i-polarisen/
  Svenska klimataktivister fast i isen vid Svalbard!!

 24. PK

  #17 Johan M
  Blev också överraskad av den realistiska artikeln ”Det är inte världens lungor som brinner” (av Roland Johansson) om Amazonas med uppgifter bla om att 80% av urskogen är kvar i Amazonas medan det är knappt någon urskog kvar i länder som Sverige. Men sen havererar Heidi Avellan i ledaren med ”Alla klimatförnekare är inte högerpopulister. Mem många populister är klimatförnekare. Greta Thunberg kan inte ensam hålla dem i schack.” Heidi hyllar Martin Hultman för att han får statliga pengar för att förfölja konservativa tankesmedjor. Sammanhanget blir smått absurt. En oberoende liberal tidning hyllar en socialistisk regering som ger statliga bidrag för att granska om konservativa tankesmedjor är klimatförnekare.

 25. Håkan Bergman

  elias #22
  Vi kan väl kalla det civil olydnad och än är inte sista ordet sagt. Det har läckt ut att gruppen bakom lagen har fått garantier från Brysssel att EU kommer att bevilja en förlängning av article 50. Landsförräderi varken mer eller mindre. Vad kan dom göra, en förtroendeomröstning kan leda till det nyval Corbyn inte vill ha.

 26. Ingemar Nordin

  Håkan Bergman #25,,
  OT eftersom detta ligger en bit ifrån klimatfrågan. Men jag är mest nyfiken på om det överhuvudtaget är möjligt för en nation att lämna EU. Kanske lever vi i illusionen att medlemskap är frivilligt? Kanske måste folket rösta om och om igen, ända tills de röstar ”rätt”? Var det inte så som EU-eliten och Margot Wallström resonerade när den Irländska befolkningen röstade emot Lissabon-avtalet: Då får de rösta om igen, tills de röstar som vi inom EU-eliten vill.

  https://www.youtube.com/watch?v=qQkNTs15mZ4&fbclid=IwAR1jP8uyLplz5AusSiRz9WvjAzsnBiZyILsP5KFX59GSrE3SAlz7BK8tRC4

 27. Astrid Å

  # 21
  Bra skrivet!
  Tucker : The left is highly neurotic about food
  https://www.youtube.com/watch?v=t8DR0mPq_G4

 28. Ulf

  Klimathotarna blir alltmer desperata senast nu Rockström i Svd. De som kan räkna inser nu att klimattramset kommer att avslöjas inom de närmaste åren. Världens ekonomiska tillväxt kommer att fortsätta i hög takt och det i länder där koldioxidutsläpp har mycket låg prioritet. Vi kommer därför se kraftigt höjda utsläpp de närmaste åren. Rockström inser detta och saknar helt förslag för hur detta ska hanteras. Vi måste fortsätta anstränga oss till det yttersta tycker han. Frågan är om han är rädd för koldioxiden eller för att bli avslöjad? Men vi kan konstatera igen att endast några länder i västeuropa bryr sig om klimathotet och att utsläppen kommer att accelerera kraftigt. Det ska bli spännande och se vad resultatet blir för klimatet.

 29. Ulf

  Idag har Aftonbladet en historieförnekande artikel om Mugabe. Den svenska vänstern med Palme i spetsen stödde som bekant alla möjliga vedervärdiga kommunistiska diktaturer på 1970 talet. Så här i efterhand låtsas skribenten som om ”omvärlden” blev lurad av den då mycket gode Mugabe. Men redan ifrån början stod det ju klart Mugabe var en galen marxist och skulle förstöra landet. Omvärlden blev inte alls lurad. Omvärlden hade inte npgot förtroende för Mugabe eller Pol Pot eller Castro. Omvärlden var inte den svenska vänstern.

  Hur är detta väsentligt för klimatdebatten? Jo jag undrar naturligtvis hur historieförfalskningen kommer att se ut angående klimathetsen? För tro inte att vänstern kommer att rannsaka sig för dessa dumheter.

  Palmeregeringen på 1970 talet åstadkom i huvudsak två saker av vikt. Att stödja ett oräkneligt antal kriminella diktaturer den andra saken var att ödelägga svensk ekonomi. Detta genom att krossa den svenska lönemodellen och att förfölja företagare tills tusentals av våra bästa entreprenörer lämnade landet. Frågan är förstås varför detta aldrig någonsin kommer fram i debatten? Total mörkläggning och förnekelse gäller.
  Det ska bli spännande att se hur mörkläggningen om klimatet ska gå till? Eller är media för fri idag för att samma trick ska fungera?

 30. Claes Forsgårdh

  Tog AGW och CO2:s påverkan på klimatet i klimatmodellerna slut i och med denna vetenskapliga rapport?:
  https://wattsupwiththat.com/2019/09/07/propagation-of-error-and-the-reliability-of-global-air-temperature-projections-mark-ii/

 31. foliehatt

  @#29 Ulf,
  1973 års val gav lotteririksdagen. 1976 och 1979 vann de borgerliga riksdagsvalen. Det var inte mycket av Palmeregeringar under 70-talet. Dessutom, tokkommunistiska rörelser och stämningar var det gott om bland folk då. Mycket kom också som krav från fackföreningsrörelsen, så vi ska nog fördela skulden på fler huvuden än Palme med regering.

 32. jax

  #30 Claes Forsgårdh

  Klimatmodellerna kommer nog att fortsätta trots att det ju redan är allmänt känt, allt det som artikelförfattaren säger. Att modellerarna trots detta hävdar att de kan prediktera signifikanta skillnader i medeltemperatur om hundra år på mindre än 0,5 grader beroende på CO2-halt är ju skrattretande och drar ett löjets skimmer över alla oss som sysslar med modellering. Vet av egen erfarenhet hur svårt det är att komma ner i fel vid temperaturmodellering som är mindre än 0,5 grader ens i slutna system och med välfungerande mätinstrument med hög noggrannhet för korta tidsperioder. Det är ju inte mätinstrumentets noggrannhet som är problemet.

 33. Lena Th.

  Att förändringar i havsnivån är mer komplicerad än vad alarmisterna påstår visas i denna något föråldrade men ypperligt pedagogiska film.

  https://archive.org/details/howlevelissealevel

 34. Ivar Andersson

  MS Malmö vid Svalbard vederlägger Al Gore
  Det har varit några dramatiska dygn innan MS Malmö kom loss ur isen.
  – Plötsligt blev det ett oförutsett väderomslag. De blev helt inkapslade och kunde inte styra utan bara flöt med isen. Det är en fruktansvärd tur att de inte gick på grund, säger Annica Triberg.
  De 16 Passagerarna ombord fick evakueras med vinsch till en helikopter. Besättningen på sju man var kvar på fartyget.
  – Under ett dygn hade de motorerna igång i väntan på isbrytaren. När isbrytaren brytit upp isen kunde de ta sig till öppet vatten och är nu på väg till Longyearbyen på Svalbard.
  Observera att detta sker i början av september, då isens utbredning i Arktis passerar sitt årliga minimum.
  https://klimatsans.com/2019/09/07/ms-malmo-vid-svalbard-vederlagger-al-gore/

 35. Kenneth Mikaelsson

  Nått som de flesta av oss här har vetat länge men som klimat fascister inte har en susning om…
  Two recent scientific publications underscore how mass extinction events are associated with global cool-offs, glaciation and sea level fall, and NOT warmer climates.

  https://notrickszone.com/2019/09/08/lets-welcome-warming-2-new-studies-show-species-biodiversity-harmed-more-by-cooling-than-warming/

  De är allt för gorefierade eller bbcade för att fatta sådana samband….

 36. Ulf

  Svar 31

  Nej S styrde fram till 1976. I direkt ingrep ifrån Palmeregeringen höjdes lönerna för offentligt anställda 1975 och 1976 med uppåt 50 procent modern till Sveriges alla devalveringar. Allt för att vinna valet. Dessförinnan hade skatterna skärpts kraftigt för företagare och Meidner lanserat sina fonder och tvingat iväg våra entreprenörer. Stöd till diverse kommunistländer grundlades bl a i Amerika och sydostasien. Så nej även om historien skrivits om så är detta fakta men har aldrig blivit tillräckligt uppmärksammat troligen pga av Palmes tragiska öde. Borgarna fick sopa upp resterna av kaoset efter 1976.

 37. Ulf

  Lotteri avgjorde endast några frågor men en regering regerar och ansvarade för Sveriges politik. Hotbilden mot företagare var intakt. Sveriges utrikespolitik likaså. Involveringen i lönerörelsen gick också att genomföra utan lottdragning. Fram tills dess hade industrin varit löneledande ändringen blev en ytterligare katastrof för Sverige.

 38. Fredrik S

  Ulf, foliehatt

  1970 kostade en CHF 1,20 kr.

  Många svenskar turistade i Schweiz bland pister, njöt av det vackra landskapet på sommaren och köpte klockor.

  Numera har de knappt råd och råkar man möta en svensk i pisten är det ofta en expat.

  Antar att vi lidit av knappt medelmåttiga politiker och usel politik?

 39. Fredrik S

  Någon som hört talas om professor Robert Brulle, expert på klimatförnekare?

  Hans klimatkunskaper är troligtvis rätt begränsade men han räknas nog som klimatforskare.

  Jag tycker vi kan kalla honom klimattomte.

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/klimatfornekare-vill-stoppa-greta-thunbergs-framfart/

 40. Fred

  Hur klimatrapportering verkligen missar målet, hoppas det ändras efter mailkontakt med reportern där jag skickade länken till källan.
  http://omni.se/a/y3X1zr
  ”Bachelet hänvisade bland annat till FN-beräkningar som hävdar att 40 procent av inbördeskrigen de senaste 60 åren kan kopplas till klimatförändringar.”

  Vad säger då dessa ”FN-beräkningar”? Något helt annat förstås.
  https://www.un.org/en/events/environmentconflictday/
  ”Furthermore, the United Nations Environment Programme (UNEP) has found that over the last 60 years, at least 40 percent of all internal conflicts have been linked to the exploitation of natural resources, whether high-value resources such as timber, diamonds, gold and oil, or scarce resources such as fertile land and water. Conflicts involving natural resources have also been found to be twice as likely to relapse”

 41. Fredrik S

  Fred #40

  Angående FN, det här har nog inträffat på riktigt.

  https://www.youtube.com/watch?v=1CqvL0DS9EE

 42. Ulf

  Svar 38 Fredrik

  Ja höjer man lönerna för offentligt anställda med 50 procent på två år, inför drakoniska skatter för företagare och hotar med att socialisera deras företag så går det så här. Samtidigt stödde S massmördande kommunistregimer utomlands. Jag förstår varför de drog.
  Men vad hör vi i debatten? Kamprad, Rausing och alla tusentals entreprenörer beskrivs istället som skattesmitare. Avgörande majoriteten flyttade till Schweiz vi ser resultatet i växelkursen. Svensken är tydligen för okunnig för att tänka tanken, om nu dessa entreprenörer var sådana otäckingar varför ville Schweiz så gärna ha dem då? Ja det syns förstås också i den ekonomiska statistiken. Detta är tyvärr en sida av svensk historia som tigs ihjäl eller helt enkelt historieförfalskas.

 43. Fredrik S

  Ulf #42

  Ja, instämmer!

  Men ett riktigt lågskatteland med bättre välstånd och välfärd passar ju inte in den världsbild vi påtvingats.

  Tydligt tecken på det är ju att vi har en finansminister som har Gunnar Sträng som sin stora förebild.

  Lyssnar just nu lite på vår kunnige statsministers babbel. Allt verkar ju vara under kontroll och klimatet ska de rädda. Fast ska han ha framgång hos Trump får han nog lära sig uttala New York betydligt bättre.