Öppen Tråd

regnskurar

Alltså. Vädret är alldeles för NORMALT nu för tiden! Media har ju inget att skrämmas med annat än att det är EXTREMT normalt, och om vi inte omedelbart inför klimatnödläge (dvs. diktatur) så kommer det att bli ännu mer extremt normalt i framtiden. – Det är ju inte mycket att komma med. 🙂 Här är veckans öppna tråd som tröst.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. elias

  https://samnytt.se/forskare-inga-onormala-klimatforandringar-bakom-senaste-arens-sommartorka-i-europa/
  ”Forskare: inga onormala sommartemperaturer……………”

 2. Lars Cornell

  I onsdags recenserade Sten Kaijser den nya boken av Lennart Bengtsson. Det blev en bra artikel och intressanta kommentarer. Min personliga åsikt är att boken är föredömligt pedagogisk men den känns ’gammal’ och klarar därför inte av att svara på frågan, ”Vad händer med klimatet?”. Forskning efter AR5, omkring 2010, finns inte redovisad. I AR4 redovisas klimatkänslighet TCR (det är det enda som är intressant) i medel ca 2,0. I AR5 år 2014 hade det sjunkit till ca 1,6. Flera oberoende grupper redovisar 2018-2019 klimatkänslighet i intervallet 1,0 – 1,4 vilket omräknat till temperaturuppgång blir ungefär 0,6 – 1,0 grader till år 2100 (TCR 4.5 och TCR 6.0). Det är dramatisk skillnad mellan tidigare uppfattning och nuvarande.

  Ingemar Nordin ställer en mycket relevant fråga #56,
  ”Jag skulle gärna vilja ställa en fråga till Lennart Bengtsson: Vad har man lärt sig som är nytt under de senaste 20 åren inom klimatforskningen? Vad har visat sig vara fel?”

  Den frågan hoppas jag att LB och även andra försöker att svara på för det är där uppfattningen om vår framtid finns.

 3. elias

  https://samnytt.se/forskare-erkanner-avgorande-fel-i-studie-om-hur-snabbt-haven-varms-upp/
  ”Forskare erkänner fel om havens uppvärmning……………..”

 4. latoba

  Gårdagens ledare i SvD har rubriken:
  Lyssna på aktivisten – men följ professorn
  En bit ner ì ledaren ner står det
  ”Flickan säger: det är så gott som kört – katastrofen väntar! Den äldre mannen sade, medan han levde: vi kan lösa nästan allt – och har gjort det – så låt oss använda kunskapen för att fortsätta! Jag säger: Visa att du ser och lyssnar på den unga aktivisten – men följ professorns råd. Ett ansvar som vuxen.”
  ”Flickan” som avses är naturligtvis Greta även om hennes namn inte nämns, men vem är ”den äldre mannen” som tydligen inte lever nu? Är ”professorn” som inte nämns med namn Lennart Bengtsson?
  Vad är vitsen med denna otydlighet?
  Länk: https://www.svd.se/lyssna-pa-aktivisten–men-folj-professorn

 5. Hej Latoba,

  jag reagerade som du. Jag misstänker att det namnet inte får nämnas. Problemet är ju att Lennart Bengtsson förutom sina insikter i klimatfrågan har åsikter också i andra frågor.

  Men att det kommer att bli fler som gör försiktiga trevare mot ett mer klimatskeptiskt synsätt tror jag att vi kommer att få se mer av.

 6. Jonas Andersson

  Jag tror dom hänvisar till Prof Hans Rosling!

 7. Hans Rosling?

 8. Håkan Bergman

  Jonas A. #6
  Tror jag också, LB är ju i motsats till Hans Rosling i högsta grad levande.

 9. Claes Lindskog

  OT
  Lars J Eriksson (fd chefredaktör SkD) skrev den 5 augusti en krönika med titel ”Varning för klimatpaniken” som jag som skeptiker i stort kunde hålla med om.
  8 augusti kom ett insändarsvar från någon för mig okänd läsare men med fullt av sakfel som jag påpekade i ett mail till Lars. Jag fick ett mycket vänligt svar tillbaka som sade att flera av mina synpunkter kunde han instämma i och han har sedan den 9 augusti bemött insändarens påstående i ganska skarpa ordalag.
  Alla tre inlagorna kan läsas här:
  https://www.skd.se/2019/08/04/var%c2%adning-for-kli%c2%admat%c2%adpa%c2%adniken/
  https://www.skd.se/2019/08/07/varning-for-klimatpassivitet/
  https://www.skd.se/2019/08/08/gunnarsson-slarvar-med-fakta/

 10. PK

  På tal om övertygelse om jordens undergång ligger religionen nära. Tipsar om gårdagens ”människor och tro” på P1 där övertygade ur olika religioner ”bevisar” när deras profeter skall komma tillbaka. För alla oroliga framgår det att Jesus gör retur 2036. Intressant för en inblick i hur människans sinne kan styras.

 11. Michael E

  Jag har också noterat att antalet artiklar och inlägg som ifrågasätter den miljöaktivistiska agendan har ökat på senare tid. I Expressen finns Sanna Rydman (Gretas klimatstrejk är en stor dyr pose) och Lotta Gröning (Bensinuppropet handlar om nödvändigheter), i tidskriften kvartal (Klimatkulturen har ett pseudoreligiöst drag, det handlar alltid om försakelse, om att människan är syndfull), DI (MP vilseleder väljare om klimatet), SvD enligt ovan inlägg samt nyligen en debattartikel från MUF som kritiserar SSU’s förslag om inrikes flygförbud. Visst finns fortfarande många gånger fler artiklar som sjunger lov till CAGW och föreslår drakoniska åtgärder för att hindra den påhittade katastrofen. Visst är det så att även de artiklar som ifrågasätter, som de angivna ovan, fortfarande helt eller delvis missförstått det vetenskapliga läget avseende koldioxidens påverkan på klimatet. Visst skulle saker och ting kunna vara så väldigt mycket bättre. Visst är det också så att i det absoluta klimatmörker som drabbat Sverige så syns även det svagaste ljuset men ifrågasättandena har ökat i ett medielandskap som tidigare krävde absolut lydnad till klimatdoktrinen.

 12. tty

  #3

  Det var som så ofta Nic Lewis som avslöjade misstaget:

  https://judithcurry.com/2018/11/06/a-major-problem-with-the-resplandy-et-al-ocean-heat-uptake-paper/

  För den som inte vill plöja igenom Lewis resonemang kan jag avslöja att det var en av ”klimatforskningens” klassiska och tydligen ohjälpliga svagheter som dök upp igen – oförmåga att skilja på oberoende och autokorrelerade data. I det aktuella fallet var det t o m absolut korrelation.

  Lewis sammanfattning:

  ”The findings of the Resplandy et al paper were peer reviewed and published in the world’s premier scientific journal and were given wide coverage in the English-speaking media. Despite this, a quick review of the first page of the paper was sufficient to raise doubts as to the accuracy of its results. Just a few hours of analysis and calculations, based only on published information, was sufficient to uncover apparently serious (but surely inadvertent) errors in the underlying calculations.

  Moreover, even if the paper’s results had been correct, they would not have justified its findings regarding an increase to 2.0°C in the lower bound of the equilibrium climate sensitivity range and a 25% reduction in the carbon budget for 2°C global warming.”

 13. Staffan Lindström

  8 Claes Lindskog
  Den man som svarade Skånska Dagbladets förre chefredaktör svarar med ett inlägg som hämtat ur klimatrevolutionärernas ”Lilla gröna” Åk tåg (om du nödvändigvis måste resa) ät mindre kött (om du nödvändigtvis måste äta…) etc etc Han började med de numera (för honom) 99 % forskarna som giftstämplar människan… Det visar sig att han innehar en mindre konferensanläggning i Kristianstad och instruerar kunderna hur de ska flyga dit..samt bada i poolen… Typexempel på ”Lev som jag säger inte som jag gör”…

 14. Andreas F

  Är egentligen dåligt insatt. Men att ett träd som lever i ett ökenliknande klimat inte skulle tåla värme och torka tycker jag verkar osannolikt. Men vad vet jag?
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/mReAMv/kaliforniens-joshuatrad-hotas-av-vaxthuseffekt

 15. Karl-Oskar

  Denna artikeln var på tapeten här för någon vecka sedan.
  https://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2012/22mar_saber/
  Där står det att 95% av den infraröda strålningen reflekteras tillbaka till rymden av CO2 och NO.
  Detta borde ju fungera lika bra på strålningen från jordytan och då är ju fönstret nästan stängt och ytterligare ökning av CO2 har ingen effekt.
  ”For the three day period, March 8th through 10th, the thermosphere absorbed 26 billion kWh of energy. Infrared radiation from CO2 and NO, the two most efficient coolants in the thermosphere, re-radiated 95% of that total back into space.”

 16. Kristian Fredriksson

  #4 Iatoba.

  Kan det inte vara Bert Bolin som avses? Lennart Bengtssons lärare och vän. Med tanke på att professorn tydligen är avliden menar jag.

 17. Staffan Lindström

  13 Andreas F
  Förmodligen förtäckt reklam för ett visst irländskt popband som gör en miniturné down under 9 nov Auckland NZ Brisbane QLD 12 nov Melbourne VIC 15 nov 2019 Joshua tree är inget träd förresten utan en slags agave… Lär klara sig om inte LA breder ut sig för mycket åt SO…

 18. Thorleif

  Aftonbladets löp igår: Det galna vädret

  Vad är det för människor som skriver så?

  1. Indoktrinerade unga människor utan erfarenhet?
  2. Säljbara lösnummer?
  3. Naturligtvis redaktörens order inte minst i stiltjen?

  Finns inget mer galet än att det rör sig om typiskt sensommarväder med nya temperatur-skillnader mellan luft, hav och marker. Värst är det att folk köper dessa tidningar!

 19. Ivar Andersson

  ”Ekohysteriker dömer ut alla som visar minsta intresse för något annat än klimatet. De börjar sinsemellan resonera om behovet av samhället blir lite mindre sammansatt. Det räcker inte med att de själva ska spegla en enda övertygelse, hela samhället måste göra det. Är man bög måste allt handla om det. Är man transa är det hela jaget. Och så vidare.” https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/en-raffinerad-forolampning-som-betyder-allt-och-inget/

 20. Björn

  Något verkligt och påtagligt är vår livgivande sol, men vilken ännu för den breda allmänheten, är något som bara lyser och värmer på dagtid. Men som fysisk företeelse innan satelliteran, har den varit rätt så oåtkomlig för forskningen. Men nu när satelliterna kan bära instrument, så har solforskarna börjat få en mera fullständig bild av energiflödet ut från solen mot omgivningen. Den magnetiska aktiviteten har givit upphov till synlig aktivitet som solfläckar och massutkast. Solfläckarna har alltså hittills varit grund för statistikföring över dess aktivitet, men som nu med mätteknik korreleras med TSI, Total Solar Irradiance. Denna irradiance har värdet W/m2 vid TOA, Topp of Atmosphere. Men bara värdet av TSI säger inget annat än det totala elektromagnetiska energiflödet som når TOA. Det som nu är det intressanta i fokus, är det spektrala innehållet i TSI, vilket är SSI, Solar Spectral Irradiance, där TSI är integralen av SSI över alla våglängder. Bandbredden omfattar från 0.1 till 2400 nm.

  Genom mätningar börjar man få en mer stabil uppfattning om hur innehållet i SSI varierar mellan solens max och minlägen i 11-årscyklerna. Det är ju ett känt faktum att värdet av en integral kan förhålla sig rätt stabilt, även fast som i det här fallet, det spektrala innehållet varierar. Det man har upptäckt är att TSI ändras ytterst lite mellan max och min, medan det spektrala innehållet förändras påtagligt. Vid solens minläge reduceras intensiteten i UV, men det sker då en ökning i våglängdsamplituderna över UV-området. Alltså TSI som är integralen av SSI förändras på så sätt inte så mycket. Vad man har lärt av det här, är att om man skall studera sambandet mellan solvariationen och förändringar i klimat över tid, är att studera variationen av innehållet i SSI. Vid låg solaktivitet reduceras det högenergetiska innehållet i UV, vilket kyler ned stratosfären och utåt mot rymden, vilket får en ”top-down” effekt, alltså nedåt mot troposfären och jordytan. Det som vidare är intressant, är den spektrala förskjutning inom SSI, vilken är orsak till den intensitetsökning som sker ovanför UV-området och som i sin tur kan vara orsak till den något förhöjda intensiteten i ljusvåglängderna och som vidare kan vara orsak till förhöjda värden vid jordytan.

  https://arxiv.org/pdf/1303.5577.pdf

 21. Rikard Lund

  13 Andreas Joshua träd kommer inte försvinna om det blir varmare och klarar förmodligen många år till.

 22. Christer Eriksson

  En fråga från en okunnig person om klimatet.
  Vad är ett normalt klimat.Vad utgår man ifrån när man säger att klimatet är onormalt.
  Från provborrningar i Antarktis eller Antaktis.Från gamla data.Hur långt tillbaka finns det tillförlitliga data om klimatet.??
  Är det bara antaganden eller gissininga?
  Eller handlar det bara numera bara om prestige.
  När jag gick i skolan för många år sedan så talades det om en ny istid.Vart tog det hotet vägen?
  Eller är det helt enkelt så att det är ett sätt för eliten att skaffa sig makt.
  Det är skrämmande att så många låtit sig intalas att världens undergång är på gång igen.
  Läste att det skall bli en stor demonstration i Malmö den 24 Augusti arrangerad av Extinction Rebellion.
  Dom skall Flood the streets.Dom skall träna nybörjare i icke våld och fäscha upp sina färdigheter.I vad då kan man undra,att uppföra sig normalt behöver man knappast utbilda sig i.Nej det finns en dold agenda.det låter mer som att försöka störta samhället i sammanbrott.Frågade om dom har sökt tillstånd för det här ,det låter i mina öron som en demonstration ,en sådan kräver väl ett tillstånd,fick inget svar.
  När skall dessa personer lära sig att göra något vettigt.Till exempel skaffa sig ett liv.
  Vart är landet på väg?

 23. Michael E

  #11 tty, Minst sagt uppseendeväckande att peer review processen på Nature blivit så dålig att inte ens något så uppenbart som det som Lewis snabbt konstaterar, ”A quick bit of mental arithmetic indicated that a change of 23.2 between 1991 and 2016 represented an annual rate of approximately 0.9, well below their 1.16 value.” , till synes inte föranleder någon reaktion hos granskarna eller tidskriften.

  Med en sådan låg vetenskaplig standard finns troligen gott om utrymme för den hugade att inom klimatvetenskapen upprepa något som liknar vad Lindsey, Pluckrose et al gjorde inom s.k. ”genusforskning” i Grievance Study Affair, se https://www.youtube.com/watch?v=kVk9a5Jcd1k

 24. Kent B

  # 13 Andreas F

  Dessa Yucca brevifolia är mycket tork och värmetåliga. Eftersom klimatet i USA är betydligt kallare nu än på 1930-40-talet är det nog ingen risk att de utrotas. Lustigt att de tar upp nederbörden nu då de har haft ovanligt blött i USA senaste vinter och vår. Typisk fake-artikel i vanlig ordning

 25. jensen

  19, Björn
  Synnerligen intresseväckande kommentar!
  Det som för mig dock är ett svart hål, är hur UV påverkar Jet-strömmen. Kanske det framkommer i PDF-en. men den tar ju tid att läsa och är kanske för svår.
  Kan du inte på ett lättfattligt sett fylla mitt hål.
  Anledningen till mitt intresse för Jet. är bl.a. att jag en gång flög genom en jetström under stor ångest.
  På 10 000 m höjd från Sharm till Sverige började planet skaka som jag aldrig upplevt. jag uppfattade att vingspetsarna fladdrade metervis. Trodde att vingarna skulle helt knäckas.
  Piloten skrek: Alla säkerhetsbältena på snabbt. Vi har hamnat i en jetström med motvind 300 km/tim.
  Jag störtdyker nu. Detta skedde och kortare än en minut var allt som vanligt igen.
  Hur ofta upplever passagerare dylikt?
  Hur ofta upplever piloter detta? Har det någon gång gått illa för ett plan i dylik situation?

 26. PelleB

  #17

  ”värst är det att folk köper dessa tidningar”.
  Köper kvällspressen på papper gör färre och förre. Upplagorna
  är mer än halverade de senaste tio åren.
  Målgruppen är äldre läsare och sjukdomar säljer bra.
  Tror inte man lyckas bygga upp nya grupper att köpa papperstidningar
  med vädernoja när 65+ lägger av framöver.

 27. PelleB

  #26
  ”färre och färre”.

 28. eon

  #24 – jag är varken biolog eller ekolog eller nåt liknande, men den sortens påstående om massutrotning av diverse arter på grund av nån knapp eller fåtalet graders temperaturökning låter alltid väldigt konstigt i mina öron.

  De arter vi har idag har utvecklats under miljontals år, och klimatet har såklart varierat enormt under sånna långa perioder. Att vi skulle se en massutrotning nu på grund av nån minimal global uppvärmning verkar extremt osannolikt från det perspektivet. Till exempel isbjörnar har levt igenom mängder kallare och varmare perioder, varför skulle de inte klara sig nu?

  Vad är det nåt jag inte förstår? Skulle eventuellt mänskligt skapade klimatförändringar ha annan påverkan på djur och växter än naturliga? Kan någon upplysa mig?

 29. rale

  Isbrytaren Oden står stilla! Har den fastnat i isen på väg till Ryderglaciären på norra Grönland?

  Det är ca 120km kvar!

  https://www.cruisemapper.com/?imo=8700876

 30. Kent Flood

  Heja vädret. Ligger i Blå Lagunen i Kroatien. Smul vind som smeker kinderna. 31 i luften. 27 i vattnet. Omgiven av 100 andra båtar. Badande, sjungande Klapa sånger till naturens lov. Så har det varit de 20 år jag seglat här. Leve vädret.

 31. tolou

  Vad jag förstår kommer det Kroatiska klimatet till Sverige inom 18 månader.

  Ser fram emot det.

 32. Ingemar Nordin

  IPCC fortsätter sin pseudovetenskapliga och aktivistiska linje i sin senaste rapport.

  ”Klimatpanelen beskriver i sin senaste rapport hur skogsskövling, intensiv boskapsskötsel och markförstöring förstör naturens förmåga att motverka klimatförändring.”

  Skogen växer så att det knakar. Även i regnskogen. Boskapsskötseln blir bättre och bättre när växtligheten ökar tack vare mer CO2 i atmosfären. Och jag vet inte vem som ägnar sig åt ”markförstöring”. Inte bönderna i alla fall. Tvärt om.

  Apropå det sistnämnda så har en bekant till mig nyss köpt en gård där marken legat i träda i 20 år. Åkermarken var ganska ofruktsam, men nu kommer kultivatorn, plogen och gödslingen att få fart på växtligheten och avkastningen igen.

 33. Ingemar Nordin

  Åsså länken https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7277218

 34. tty

  #14,17,21,24

  Den här studien följer det vanliga mönstret för sådana här klimatutrotningsstories:

  1. Ta någon dramatisk och karismatisk djur eller växtart.
  2. Mät dess utbredning (gärna i underkant)
  3. Förutsätt att utbredningen uteslutande styrs av klimatet (alltså att t ex jordmån/geologi, betestryck, predation, konkurrens, näringstillgång, fröspridare/pollinatörer, spridningshinder, historiska faktorer, mänsklig påverkan etc inte har någon som helst betydelse)
  4. Förutsätt att den nuvarande utbredningen också är lika med artens totala potentiella klimattolerans (alltså att arten är exakt i jämvikt med det nuvarande klimatet, och utnyttjar absolut hela sitt potentiella ”livsrum”)
  5. Undvik noga att titta på historiska data, för då ryker nästan säkert en eller flera av 2-4
  6. Definiera klimatparametrar för utbredningen enligt 2-4 (oftast utan att veta vilken/vilka som är viktiga)
  7. Förutsätt att organismen har noll förmåga till anpassning eller att ändra utbredningen (vilket naturligtvis är nys, ingen nu levande art skulle ha överlevt de senaste 2,5 miljonerna år och 50 istiderna på de premisserna)
  8. Ta något av de mera vildsinta IPCC-scenariona (oftast RCP 8.5) och kör fram det 100 år eller så med valfri (känt kraftigt felaktig) klimatmodell
  9. Överför resultatet till utbredningen enligt 2-4 (fast ingen egentligen vet hur det skall gå till)
  10. Saken är klar!

 35. tty

  #32

  Markförstöring förekommer förvisso, men knappast i Sverige. Erosion, tät vegetation och lerjordar går liksom inte ihop. Det är löss- och sandjordar och tropiska lateritjordar som är problematiska.

  Sedan undviker svenska bönder i regel noga att bruka jorden på ett sådant sätt att ytskiktet går förlorat. Utom i delar av Skåne och östgötaslätten där man ofta ser spår av överplöjning och att jorden rör sig nedåt på sluttande mark. Men det har sin speciella förklaring, moränlera blir faktiskt bättre på djupet där den är mindre vittrad.

 36. Lasse

  #33 tty
  Min badvik har efter två omgångar med 30mm regn en brun nyans med en doft som påminner om gödsel.
  Bad bör ske med försiktighet.
  Om man tuggar vattnet så känns silt partiklarna.
  Gissar att de är åkern som flyter förbi. Sandig jord som var obrukbar tills de kom med fossil konstgödning och bevattning, nu potatisåkrar.
  Även Sahara lämnar väl ofta en gödning av partiklar till Atlanten.
  I alla fall om man får tro Weatherbell: https://www.weatherbell.com/

 37. Bengt Abelsson

  Jag pratade med en vän härom dagen. Vi kom fram till att vi är eniga om att klimatalarmismen är starkt överdriven.
  Men, vännen sa att om han/hon skulle gå ut offentligt och öppet med detta skulle hans arbete och inkomster omedelbart falla till noll och att erfarenheterna av att se andra uttrycka icke-PK åsikter är starkt avskräckande.
  Detta förklarar varför det finns (?) en övervikt av pensionärer bland skeptikerna.

 38. Fredrik S

  Regeringen vill införa nationella kort i kollektivtrafiken. Ett kort ska gälla överallt?

  Låter dyrt och krångligt. Är det inte bättre och att betala för den kollektivtrafik man vill ha på hemmaplan och sedan köpa ett valfritt kort/biljett när man kommer till tex Sthlm? Dessutom finns ju redan Resplus.

  Varför inte lägga dessa resurser på effektivare regionaltågstrafik istället?

  Fast det är väl som Expressen skrev som gäller nu, ”det ska vara lätt att göra klimaträtt”, och jämförde med Nederländerna?

 39. Kent B

  # 37 Bengt Abelsson

  Skrämmande utveckling, men det är bara att kämpa på och försöka få folk att förstå att de är grundlurade

 40. tty

  ”Även Sahara lämnar väl ofta en gödning av partiklar till Atlanten.”

  Jadå, stoftet från Sahara är viktigt för livet i Atlanten. Och många av Världens bästa jordbruksområden har ju lössjord. Sådan är känslig för erosion och måste odlas med stor försiktighet. I USA så plöjer man i allmänhet inte alls sådana jordar numera. Det förutsätter dock att man kan bekämpa ogräs kemiskt istället.

 41. Andreas F

  Tack för alla svar från er kunniga kommentatorer. Det är ett nöje att gå in på klimatupplysningen dagligen. För en som jag som inte är speciellt insatt i detta med väder och klimat med tillhörande ämnen så är det en riktig guldgruva.

  Viktigt är också att jag och andra blir bemötta med respekt här. På andra forum när jag har ställt frågor och ifrågasatt diverse konstigheter i artiklar så har jag fått höra både det ena och det andra, ofta rena personangrepp. Man får helt enkelt inte ifrågasätta klimatalarmismen verkar det som.

 42. Kenneth Mikaelsson

  Angående fantasierna om Grönlands bort tinande här lite vett från Tony….
  https://www.youtube.com/watch?v=Ke26J0N74YI

 43. latoba

  Nu ska kommunerna utlysa klimatnödläge
  SvD idag
  ”På många håll i världen finns nu en insikt om det akuta allvaret i klimatfrågan. Miljontals människor världen över har skolstrejkat för klimatet, stora företag ställer om till enbart förnybar energi och flera länder gör nu konkreta klimatsatsningar. Vissa länder och städer runt om i världen har också utlyst klimatnödläge, ”climate emergency” eller liknande.”
  https://www.svd.se/fel-vag-att-utlysa-klimatnodlage
  Jag säger bara herregud!

 44. Jonathan

  Jag noterar att Vad händer med klimatet ligger etta på bokus.se, och sjua på adlibris.se, så något slags intresse finns verkligen för den boken 🙂

 45. Johan M

  #29 rale

  Isbrytaren Oden och expedition Ryder 2019

  Här kan man följa vad forskarna från SU rapporterar. Så sent som i fredags var det full fart framåt:

  https://www.su.se/geo/english/research/cruise-logs-reports/expedition-logs/ryder-glacier-expedition-2019-logs-1.446286

  Här är en karta med istäcket inlagt, verkar som om de idag skulle vara framme i packis.

  https://oden.geo.su.se/map/

 46. Ivar Andersson

  http://www.ericsoniubbhult.se
  Mindre än hälften av svenskarna tycker klimatet är viktigaste EU-frågan 2019-08-09
  Europaportalen redovisade igår den senaste EU-barometern (juni) över de olika EU-ländernas invånares syn på EU och olika samhällsfrågor. Sverige utmärker sig som vanligt med en extremt stor oro för klimatet. Mediernas, debattörernas och politikernas extrema fokus på frågan kombinerat med den helt orimliga ”Greta-hajpen” i svenska medier har uppenbarligen haft effekt. Men trots detta är det ändå bara 48% av de tillfrågade svenskarna som anser att klimatfrågan är en av de två viktigaste EU-frågorna. Många svenskar verkar i likhet med mig ha en mer avslappnad attityd till ord som klimatkris och klimatkatastrof, och i EU i genomsnitt är det bara 22% som tycker klimatfrågan är en av de två viktigaste EU-frågorna.

 47. Staffan Lindström

  43 latoba
  Håller med skribenterna om verkningslösa klimatnödlägesutlysningar men INTE om att mera kraftfulla åtgärder för försöka ”rädda” klimatet behövs… Undertecknad nr 2: Mette Kahlin McVeigh… KUSLIGT sammanträffande (Timothy McVeigh var den ”domestic terrorist” som bombade sönder ett höghus i Oklahoma City och dödade 168 människor varav 19 barn på ett daghem, det var alltså en federal byggnad.
  För att parafrasera klimatalarmisterna: ”Klimatterroristerna är redan här”….(Christchurch, El Paso) Men det är egentligen Ingemars tråd om ekofascism…

 48. Björn

  jensen [25]; Tack för din kommentar! Har först nu tid att svara. Svaret på din fråga finner du inte i den länk som fanns i min kommentar [20]. Det finns forskning som visar på ett samband mellan variabel UV-intensitet och jetströmmar, som exempelvis i den första av nedanstående länkar. Den andra länken visar på den nedkylning av atmosfären som nu är orsakad av den reducerade UV-strålningen.

  https://www.space.com/19280-solar-activity-earth-climate.html

  https://spaceweatherarchive.com/2018/09/27/the-chill-of-solar-minimum/

 49. Erik Hofström

  Ett omtaget kan noteras även i SR, om än svagt.

  Under Semestern har man omgrupperat.

 50. Ivar Andersson

  Mer tokerier från SSU som vill förbjuda fossildrivna fordon 2025 och fossila bränslen 2030 – och stänga av kärnkraften 2040. https://www.expressen.se/nyheter/ssu-forbjud-bensin-och-stang-av-karnkraften/

 51. PK

  Helt unika två sidor i AB idag med ”10 saker att glädjas åt”. Mer skog i Costa Rica, fler tigrar i Indien och naturligtvis en känga till Trump. Nämns naturligtvis inte på första sidan, men en bra början. Men apokalypsen har väl bara tagit en paus. Snart utrotar vi oss själva igen.

 52. Staffan Lindström

  50 Ivar Andersson
  De gröna khmerstollarrna i SSU vill förbjuda privatjet … globalt förstås …;-) Får väl byta från Learjet till Gulfstream….de vågar nog inte förbjuda Golfströmmen…:-)

 53. MA

  S(V)T:s Ulrika Bjerström ”levererar” .

  IPCC = alla forkare i hela världen.

  Vi ska äta det korna äter.

  https://youtu.be/m__P__kQlCE

 54. Staffan

  #44
  Noterar också att Elsa Widdings bok ”klimatkarusellen”, ligger 1:a på Bokus-toppen
  kategori Vetenskap/teknik. Kanske betyder det att människor börjar bli trötta på den
  ensidiga bilden i msm.

 55. Fredrik S

  MA #53

  Vi får se henne som ett exempel på skattefinansierade arbetsmarknadsåtgärder.

 56. Jonathan

  #55
  Kul! Boken Klimatkarusellen verkar vara slut, jag har beställt den för ett tag sedan, men den dröjer.

  jag har försökt börja prata lite försiktigt om de här frågorna i min omgivning, utan att vara allt för hm. ”konspiratorisk”, eller gå in på för djupt i någon fråga. Och faktiskt får jag ofta medhåll från många, så gemene man har förmodligen både tröttnat och kan tänka själv.

  Det finns mycket av våra utsläpp och annat det är klokt vi gör något åt tycker jag, men det behöver åtminstone vara baserat på fakta och inte medveten manipulation.

 57. Ingemar Nordin

  Björn #48,

  Shaviv om solens betydelse: Havens respons visar en klar koppling.

  http://www.sciencebits.com/forbes-censored-interview-me

 58. MA

  Hitta på Youtube även ett stand up comedian-klipp med Will Franken, bl a om Greta. 🙂

  https://youtu.be/uo8qXxnFuRQ

 59. Enough

  #6 Sten Kaijser,

  ”Men att det kommer att bli fler som gör försiktiga trevare mot ett mer klimatskeptiskt synsätt tror jag att vi kommer att få se mer av.”

  Jag tror att vi i tjänar på att INTE använda oss av ”alarmisternas” ord ”klimatskeptiker”, utan i varje situation, förklara att ordet är sprungen ur en djup ignorans, där det kanske kunde ha hetat ”klimathotsskeptiker” eller liknande. Det är viktigt, för de flesta i detta land är hjärntvättade från födsel genom utbildningssystemen ( t.o.m. universiteten är idag propagandaskolor, med aktivister som lärare…).

  Ska vi komma framåt, är det en viktig symbolhandling att ”lyfta” oss till ”klimatrealistiker”, och steget går över ”klimathotsskeptiker”. Vi arbetar emot stora krafter och stora massor, som enkelt köper etablerade medias påverkan ( det gäller tyvärr även politiker, som noggrant scannar av opinionen…). En möjlighet att flytta fram positionerna och sprida kunskap, är att inte använda det simpla obildade språket som alarmisterna och deras ignoranta följare använder.

 60. Enough!

  Tack, jag uppfattar på sätt och viss KU som en ”frizon” där man får göra lite fel. Men tack för påpekandet.

  När jag talar eller skriver utanför KU kallar jag mig själv klimatpolitksmotståndare

 61. Kenneth Mikaelsson

  Dagens rymdväder samt nu har Kinesa fattat galoppen…..

  https://www.youtube.com/watch?v=f1JQg8qoFcs

 62. Staffan Johansson

  Hösten har visst anlänt nu (i norra Sverige) kriterierna är uppfyllda för det där, men hittar ännu inget på SMHI om det.. Nån som kan uppdatera det aktuella läget där…? Intresserad av statistik.

 63. Björn Asplund

  Intressant rättelse av mätfel på Grönland.
  Danska ”SMHI” DMI korrigerar mätdata för Juli månad. Långt ifrån rekord. Mätstationen kan ha varit översnöad. Tack Rebecca Weidmo Uvell för info, som nu ska följa klimatrapporteringen. Tänk att en viktig rättelse kan få så lite uppmärksamhet i ”medierna”.

 64. Lasse

  Om nyttan med värme och CO2-det växer mer:
  https://notrickszone.com/2019/08/12/new-paper-co2-rise-warming-are-91-responsible-for-the-earths-accelerated-greening-trend-since-1990/#comments

 65. tty

  #62

  https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/arstidskarta/