Öppen Tråd

sommar segling

Sommaren tuffar på. Nu är vi inne i den sista sommarmånaden och många tycker att den är den bästa när vattnet är ordentligt uppvärmt och solen inte fullt så intensiv.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Segling -konsten att nyttja vinden för framdrift.
  Men alltfler kör sina segelbåtar med motor eftersom det är mer effektivt mellan hamnarna.
  Men då missar de den viktigaste delen av semestern-mellanrummen.
  Därtill så kan de vita lakanen ge ett behagligt skydd mot klimatförändringen.
  Den enda signifikanta förändringen-färre moln.
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.143989.1548428766!/image/allsack_1983-lastyear.jpg_gen/derivatives/Original_1256px/image/allsack_1983-lastyear.jpg

 2. Ann lh

  Heartlandinst. genomförde förra veckoslutet sin trettonde klimatkonferens ICCC 13.
  Där deltog Benny Peiser från Europa/GWPF. Med stöd av de grafer som jag länkade till i mitt senaste inlägg höll han en allvarlig och gripande genomgång kring de konsekvenser som EU i stort och en del av länderna i EU drabbats av efter genomförandet av de grönas kvasireligion eller vad man än kallar det. Trots tragiken kryddades genomgången av engelsk skön humor!
  Sök på: Benny Peiser ICCC

  Dessutom har CFACTs Craig Rucker ett vasst inlägg om Greta och hennes kommande koldioxidfria seglats över Atlanten. Något för svensk press att ta tag i. Sök på CFACT.

 3. Guy

  Läste kvällspressen/skvaller-och skandalpressen i Finland. En ”nyhet” gällde Grönland. Huvudrubriken var att 10mdr ton is smultit på en dag då Grönland hade 22 grader +. Genomläsning visade att under juli månad smalt 197 mdr ton is varav dessa 10mrd ton smalt den 31 juli.

  Vore intressant att veta hur detta mäts. Radar? Gravitation? Eller. +22 grader är väl inte omöjligt, men hade Grönland den samma värmen hela månaden, som vi hade en vecka? Försökte hitta på DMI, men lyckades inte.

 4. Anders

  Visst reagerade fler än undertecknad på hur SVT Rapport hårdvinklade de stora skogsavverkningarna i Amazonas mot – klimatförändringar och vattenbalans? Inte ETT KOMMATECKEN om de för mig mest slående konsekvenserna art- och habitatförlust! Att man använde ordet ”klimstförnekare” om Bolsonaro var i sammanhanget därför inte förvånande. Men det är väl knappast lönt anmäla Rapport för bristande objektivitet, de utför ju bara sitt pk-jobb…

 5. latoba

  SwebTV har haft inslag som varit kritiska mot klimataktivismen, bl a med Elsa Widding och Lars Bern. Nu har Youtube stoppat kanalen. Regeringen hade i april ett möte med bl a Google, Twitter och Tidningsutgivarna för att ”diskutera åtgärder för att få bort olagligt innehåll, som olaga hot och trakasserier, från plattformarna”. Youtube är som bekant Googles officiella kanal. Finns det ett samband mellan mötet och stoppet av SwebTV?

 6. Ann lh

  Tillägg till # 2
  Och här kommer länken till Benny Peiser´s grafer:
  https://www.thegwpf.com/content/uploads/2019/07/Washington2019-Peiser.pdf

 7. Anders

  #5 Blotta misstanken om att svenska regeringen medverkar till censur av SwebTV måste polisanmälas och utredas!! Vore oerhört värdefullt om vi här på KU kunde få höra SwebbTV-redaktionens version här?

 8. ces

  Här är Swebbtvs kommentar:
  Google har missbrukat sin dominerande ställning för att stänga Swebbtv´s Youtubekanal. Men vi kommer igen!

  Publicerad 02 augusti 2019
  Kära Swebbtv-tittare,

  Många av er har säkert redan märkt att Swebbtv inte längre går att nå på Youtube.
  Kl 16.45 idag den 2 augusti fick vi ett mail från Youtube att vi brutit mot reglerna för communityn och att vårt Youtube-konto därför avslutats.
  Det är första gången vi får denna typ av information från Youtube med synpunkter på vårt innehåll. Det har inte heller förekommit synpunkter på upphovsrättsbrott eller annat liknande.
  Därför är vi lika undrande som ni tittare vad detta handlar om. Om det är något speciellt program som det finns synpunkter på kan man ju vänta sig ett påpekande eller i värsta fall att man tar bort detta program. Men nu har de alltså beslutat ta bort alla våra hundratals program utan närmare förklaring.
  Tack vare er har våra program fått en allt större spridning. Vi har pendlat runt 1 miljon visningar och 200.000 visningstimmar per månad den senaste tiden. De senaste 90 dagarna har vi haft 3-400.000 unika tittare enligt Youtubes statistik. Vissa program har kunnat mäta sig med SVTs tittarsiffror.
  Vi har varit väldigt glada för detta och bärs upp av er hängivenhet och uppskattning för programmen. Vi får mängder med bevis på detta vilket är ovärderligt. Även alla generösa bidrag från er tittare är avgörande! Vi har aldrig haft någon nämnvärd kritik av våra program, vilket också har varit positivt.
  Så vad är det då som har hänt?
  Vi har kritiserat politiken i frågor som rör klimatlarmen, massmigrationen och familje- och könsfrågor. Även hälso- och läkemedelsfrågor har avhandlats som kan stöta sig med starka intressen. Troligen har kritiken skapat oro bland våra makthavare och regeringen har ju tydligt aviserat att de vill strypa det fria ordet. Det är inte så länge sedan regeringen kallade till sig både Google och Facebook för att få dem att ta itu med detta.
  Svensk Webbtelevision har utgivningsbevis som ska utgöra ett skydd mot klåfingriga makthavare. Däremot finns inget skydd mot att samma makthavare utövar påtryckningar mot de sociala medieplattformarna och tvingar fram denna typ av avstängningar. Dessutom är ägarintressena starkt associerade med de internationella finansintressen som vi emellanåt kritiserar.
  Vad gör vi nu?
  Vi har kopior av allt material lagrat så det bör inte vara någon större svårighet att återskapa vårt arkiv med hundratals program. Däremot behöver vi tänka över hur vi ska göra detta tillgängligt utan att behöva ta hänsyn till politiska eller andra intressen.
  Google har missbrukat sin dominerande ställning för att stänga ner Swebbtv. Jag tror att de har begått ett misstag.
  En annan komplikation är att de är närmast omöjliga att nå. Det finns ingen att prata med. Ingen som kan förklara vad som pågår. Bara ett anonymt meddelande om att vi brutit mot reglerna för communityn. Det är inte en fungerande affärsrelation. Det är dessutom ett hån mot våra 100.000-tals tittare som möjliggör Youtube.
  Kanske kan detta kan vara ett startskott för att på allvar skapa en mediekanal för video där vi inte är beroende av en nyckfull plattformsoperatör. Vi kommer undersöka alternativen. Vi kommer självklart också kontakta Google för att be dem korrigera sitt misstag.
  Tills vi är uppe igen finns vi på vår hemsida Swebbtv.se samt med mail från info@swebbtv.se när vi har något nytt att berätta. Vi finns också på Facebook.
  Med Vänlig Hälsning

  Mikael Willgert och Swebbtv-teamet

 9. Evert Andersson

  Mikael, man får alltså inte ens veta på vilket sätt eller vilket program som är grund för åtgärden? Eller vem som gjort dem uppmärksamma på detta?

 10. Anders

  Ang censur av SwebTV bör även Riksrevisionen kontaktas!

 11. Lars Cornell

  #10. Ja. Följande brev har skickats.
  http://www.tjust.com/2019/brev/panik.pdf

 12. Thorleif

  Eftersom sommaren i vanlig ordning givit oss här i Stockholms skärgård badproblem i samband med algblomning och då främst de s.k cyanobakterierna (vilka väl egentligen borde kallas vid deras riktiga namn dvs katthårsalgen t.ex) tycker jag vi lekmän borde få oss en förklaring som går bortom klimatalarmisternas ständiga mantra om människan och CO2!

  Som jag börjar förstå saken:

  1. Östersjön är i sig ett grunt innanhav med lågt
  vattenutbyte vilket innebär risk för låg syrenivå.
  2. Stort näringstillskott inkl fosfor från jordbrukets övergödning ökar algförekomsten etc
  3. Algblomning är naturliga processer som suger upp CO2 och producerar syre via fotosyntesen. Detta sker redan under våren när solen blir varmare (ljus). Algblomning är en förutsättning för livet i havet.
  4. Växtprocessen innebär att växter dör vilket tar syre från bottnar som redan har låg syrehalt pga övergödning (främst fosfor). CO2 återförs till havet och senare atmosfären.
  5. Ökad temperatur i havet ökar tillväxten av alger och därmed även upptag och utsläpp av CO2 genom livscykeln.

  Så i vilken mån bidrar våra havsalger till syrebristen i Östersjön och därmed kanske problemen med allt mindre och giftigare fiskbestånd (näringskedjan)? Och vad är uppvärmingens ansvar?

  Personligen anser jag nog att jordbruket och Östersjöns karaktär har störrre betydelse än global warming!
  Vad anser ni kunniga?

  Här en länk från svt nyheter som bra förmedlar problemet tycker jag. Däremot skriver man felaktigt under bilden att algblomningen beror på den låga syrehalten! Men förmodligen menar de att frigöring av fosfor i bottnar ökar algtillväxten??? I texten framgår dock att man inte vet om algtillväxten är hönan eller ägget.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/syrenivan-i-ostersjon-den-varsta-pa-1500-ar

  John Nurmisen Säätiö skriver bl.a att bottnarna frigör fosfor (men inte hur). Däremot att när havet blandas kraftigt stiger fosfor mot ytan vilket skulle öka algtillväxten.

  I år var den en kall vår och algtillväxten (grumligheten) var stor redan då vattentemperaturen var runt 12 grader i början av juni (min anmärkn.).
  https://johnnurmisensaatio.fi/sv/ostersjoskydd/information-om-ostersjon/

  Det här borde alla alarmister veta: https://sciencefacultymagazine.se/havsmiljo/vart-syre-kommer-fran-alger/
  Vår jord består av 70% hav och jämför det med regnskogarnas storlek.

  Tänkvärt i det långa perskeptivet: https://fof.se/tidning/2012/4/artikel/den-forsta-klimatkatastrofen-kvavde-livet-i-havet

 13. Fredrik S

  Odugliga ministrar från maktpartiet kryddat med rödgröna kommunister känner väl frustration över alla förslag som döms ut av lagrådet mfl.

  De är och har är allltid varit rädda för det fria ordet.

 14. Björn-Ola J

  Jag kan inte se att det finns någon som helst anledning för Youtube att stänga ned SwebbTV.
  Det verkar vara ett exempel på den pågående deplattformeringen.
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Deplattformering
  Man kan spekulera i orsaken för detta, men jag undrar om Youtube verkligen behövs för att publicera en webTV-kanal? Går det inte att publicera på en hemsida? Reklamen för kanalen sker ju ändå via mun mot munmetoden?
  Det bästa vore ju ändå att det fanns en helt oberoende plattform för oberoende fristående journalistik som alla lätt kan hitta till. Den här händelsen visar faran i att ett företag kan styra informationsflödet.

 15. Björn-Ola J

  Är det någon som känner till förhållandet mellan mängden syre i haven och atmosfären?

 16. Thorleif

  #14

  Här måste man förstås anmäla till vederbörlig myndighet inkl Google.

  Tills vidare borde man kunna flytta till Vimeo t.ex?

 17. Göran J

  Het man Eon så kan man presentera vad som helst på Youtube!

  https://www.youtube.com/watch?v=fiQeZ3JBWiY

  Döm själva, men den här stackaren som som inte kan någonting om Energi tar Eon hjälp av att marknadsföra sin anläggning i Simris och försäljning av solceller.
  Det är beklämmande hur vår värld har utvecklats men alla dessa okunniga Influenser som sprider halvsanningar och lögner betalda av företag med dold agenda.

 18. Vad betyder det att var 5: e vecka är man helt självförsörjande? Hur är det under övriga fyra veckor?

 19. tty

  #3

  ”Försökte hitta på DMI, men lyckades inte.”

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_DK_20190802.png

  Jodå, då polarfronten buktar ned över Nordeuropa buktar den upp över Grönland, kallt här = varmt där. Men så komplicerade sammanhang platsar naturligtvis inte i MSM.

  https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/500hPa/orthographic=-27.66,63.50,489

 20. tty

  #17

  ”Är det någon som känner till förhållandet mellan mängden syre i haven och atmosfären?”

  Det finns ungefär 100 gånger mera syre i atmosfären än i haven. Syre löser sig dåligt i vatten. Dessutom produceras syre bara nära ytan i havet, men konsumeras av organismer på alla djup. Syre som förs ned på större djup konsumeras därför och kan inte ”fyllas på” förrän djupvattnet kommer upp till ytan igen. En av de viktigaste konsekvenserna av det ”ishusklimat” som rått de senaste 35 miljoner åren är den kraftiga termohalina cirkulationen som omsätter djupvattnet ganska snabbt (typ vart tusende år).

  Under äldre tiders ”växthusklimat” hände det att djuphavet blev helt syrefritt tidvis.

 21. Björn-Ola J

  Stort tack för svaret tty.
  Då förstår jag varför termisk avgasning endast påverkar koldioxidhalten i atmosfären då det är c.a 60 ggr mer kolföreningar i haven än koldioxid i atmosfären men 100 ggr mer syre i atmosfären än i haven, och det är väl liknande proportioner för kväve antar jag.

 22. Staffan

  #3. Guy
  Vet inte hur detta mäts exakt men Grönland fick en ordentlig släng av den värmebölja som Västeuropa nyligen hade. Grönland har fått det lite ”svettigt” så här i början av augusti därför. Gäller dock inte för juli, förutom 31:a kanske då. Juli var i övrigt kallare än vanligt men inte så mycket nysnö heller då, och då blir massbalansen ändå negativ. Alltså: det har smält mer än normalt hittills under smältsäsongen, så mycket kan man åtm säga, även juli i stort. Vi har ungefär en månad kvar tills det är över för den här gången. Domedagsprofeterna lär nog inte ligga särskilt lågt om det blir mer smält is/snö än ”normalt” den här månaden också. Den kan svänga snabbt förstås. Men Grönland kanske fortfarande har – en inlandsis på ”dekis” ända sen istidens dagar (?) Det vet vi egentligen ganska lite om. Kanske ”lilla istiden” och typ sjuttiotalet varit långa eller korta pauser in en långsiktigare avsmältningstrend? Eftersom det är så enorma ismassor det är frågan om behöver massbalansen på Grönland i stort även sättas in i ett större sammanhang.

 23. Staffan

  … Ser f ö på radarn den myckna åskan som går över bibelbältet just nu. Vad som än ligger bakom den så lär nog klimathorsreligiösa – inklusive Krösa-Maja i Katthult – vakna till liv nu. Här kanske kvällsposten har något att oja sig över på löpsedlar m m imorgon ;} Kometen har ju passerat, Krösa-Maja hade fel men lyckades ändå skrämma upp många (asteoriden likaså om än med en hårsmån)… nej det får bli det här istället nu som gör att vi må förbereda oss på den stora klimatkatastrofens domedag.

 24. Staffan

  #22. Stavade fel av misstag – klimathotsreligiösa, ska det förstås stå. Sorry…

 25. Staffan Lindström

  22,23
  Sällan har en felstavning råkat vara mer adekvat :-)….
  Nu ”börjar” SMHI:s prognoser bli rent parodiska nämner tex bara S Lappland och Västerbotten i N Norrlands inland ”…och då…3-9 grader” Naimakka längst i norr i natt -3,1C 3 stationer till med ”riktig” frost! SMHI ”Städernas Meteorologiska och Hydrologiska Institut”??!!!

 26. jensen

  Även i Kina finns S ( städernas () MHI och dess sanningsvariant.

  https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2019/07/21/uhi-may-account-for-half-of-climate-warming-in-china/

 27. Guy

  Tack tyy #18 och Staffan.

 28. Ingemar Nordin

  Thorleif #12,

  Algblomning i Östersjön är förmodligen lika gammal som Östersjön.

  Från en rapport KVA från mitten av 1800-talet:

  …ett hvarje sommar återkommande fenomen, som man der
  kallar för »hafvets blomning». Vanligen kring midsommars-
  tiden, men äfven längre fram på sommaren, fortplantar
  denna diatomacée [den blågröna algen] sig till en
  alldeles ofantlig mängd. Fiskarne försäkra, jag vet ej
  ännu med hvad grad af sanning, att det lager, som den
  bildar på hafsytan, är så tätt och djupt, att båtarna
  stundom nätt och jemt kunna komma fram. Visst är, att
  under sistlidne sommar, i början af Augusti månad, så
  ofantliga massor döda individer af den lilla vexten
  drefvo in mot stränderna vid Wisby, att de långt ut
  från dessa lågo som ett tjockt, grågult täcke på vatten-
  ytan och hopade på grundare vallen, under förmultnande,
  gåfvo från sig stinkande utdunstningar.

  https://www.klimatupplysningen.se/2013/02/24/den-kritiske-miljojournalisten/

 29. Leif

  Tydligen så ligger det kvar lite av Swebbtv
  På youtube … men dom hittar väl det tids nog
  Och tar väl bort det också …
  Den underbara demokrati med sin svart tunga !

 30. tty

  #28

  ”Algblomning i Östersjön är förmodligen lika gammal som Östersjön.”

  Den är äldre än Östersjön. Det fanns syrefria bottnar även i Eemhavet under den förra mellanistiden:

  https://www.academia.edu/30035314/Hydrography_and_mollusc_faunas_of_the_Baltic_and_the_White_Sea_North_Sea_seaway_in_the_Eemian

  Eftersom syrefria bottnar förutsätts vara männinskans fel blir det litet knepigt eftersom det fanns minst fem olika människoarter då (Homo sapiens, Homo neanderthalensis, Homo ”denisova”, Homo floresiensis och Homo luzonensis). Att skylla på sapiens är troligen mest PK, men de fanns ju nästan bara i Afrika på den tiden.

 31. Ann lh

  Angående stinkande algblomning skrev Linne’ om vilken odör som välkomnade honom redan till havs när han närmade sig Gotland för att dokumentera livet där.

 32. latoba

  Nu ska IPCC också lägga sig i vad vi äter:
  IPCC: Vegetarisk kost nödvändigt för klimatet
  Forskare varnar för att det inte räcker med att minska koldioxidutsläppen från fordon, industrier och kraftverk för att rädda klimatet. Jordens befolkning måste också gå över till vegetarisk och vegansk kost och jord- och skogsbruket behöver ställas om.
  https://www.svd.se/ipcc-vegetarisk-kost-nodvandigt-for-klimatet
  Får IPCC aldrig slut på skrämselenergin?

 33. Ingemar Nordin

  latoba #32,

  IPCC har tydligen gått över till att stödja vegansk terrorism. Det var inte helt oväntat, om man säger så. Kanske är det dags att terroriststämpla IPCC?

 34. Sören G

  #31 Ann lh
  Det var rutten tång, eller släke på gotländska, som blåser in och lägger sig på ständerna i stora mängder.

 35. Skogsmannen

  Är det bara jag som är tveksam till jordbrukets påverkan avseende Östersjöns algtillväxt? Studera t.ex avrinningsområden som tillhör Motala ström (Östergötland, stora delar av Västergötland, norra delarna av Småland samt södra delarna av Närke).
  Hur kommer det sig att Motala ström är badbar? Borde rimligtvis vara rena sunkhålet om läckaget av kväve och fosfor från jordbruket var stort.
  Någon som har mer ingående kunskaper i frågan?

 36. latoba

  Läsvärt av Patrik Engellau:
  https://detgodasamhallet.com/2019/08/04/patrik-engellau-klimat-greta-pa-nya-aventyr/

 37. Göran J

  Skogsmannen #35

  Har inga teoretiska kunskaper om algblommningen men kan konstatera att den förekommer i Sankt Anna och Gryts skärgårdar någon vecka per år och har så gjort så länge jag kan minnas. Är det så kanske att Algblommningen bara förekommer i salt eller bräckt vatten? Har aldrig set det i t. ex. Göta kanal?

 38. Sören G

  2005 var det väldigt kraftig algblomning. Jag rodde med en roddbåt och kom in i bälten med kraftig algblomning. Då blev det helt tyst runt båten och inget skvalpande ljud som det annars är.

 39. Skogsmannen

  #37!
  Algtillväxt är ett vanligt problem i sötvattensakvarier!

  Gissningsvis beror (synbara) bristen på alger i Göta Kanal på att vattnet är i rörelse.

 40. Ann lh

  # 34 Sören G Ja, visst var det så.
  # 37 Göran J De blågrön”alger” (cyanobakterier), som ligger bakom den s.k. algblomningen är brackvattenarter och blir allt mer sällsynta ju saltare vattnet är.

 41. Lars Lundqvist

  #35
  Ang, Algblomningen i Östersjön och döda bottnar.
  Vilken roll spelar regleringen av svenska älvar, som förhindrar ett effektivt utbyte av Östersjöns vatten då den naturliga vårfloden dämpas ut.

 42. Richard

  #32
  Om man inte börjar med klok boskapsuppfödning där boskapen flyttas ofta så jordbruksmarken förbättras så kommer stora delar av världens åkerareal erodera. Frigående djur, typ får- och nötboskap som får till största del gräsbeta bidrar med väldigt låga giftiga utsläpp. Och även den nyttiga gasen koldioxid.

  Så ät kött (från bra uppfödning) och förbättra på så sätt miljön.

 43. Staffan Lindström

  1. Kolla gärna WUWT om Extinction Rebellion!

  2. Minst 10 stationer rapporterar frost i Norra Norrland Pajala -3,2C kallast. (prognos ”då 3-9 grader” Per Stenborg på Rapport varnade dock för frost!!

 44. Staffan Johansson

  #43
  Ja det inget litet område som haft frost inatt!

  Det sägs att Norrbottens län upptar ca 1/4 av Sveriges yta och en snabb titt på stationerna ger intrycket av frost över halva länet. Anmärkningsvärt, i början av augusti och allt nedanför fjällkedjan dessutom.

  Det talas säkert tystare om Pajala nu än det gjorde i slutet av juli (Pajala/Markusvinsa.) Enligt mig och många odlare m fl: En ordentlig frostnatt gör betydligt mer skada än en och annan varm dag på sommaren. Undrar varför SMHI kontinuerligt döljer/tonar ner frostrisker i prognoserna…

 45. Thorleif

  @28 Ingemar Nordin m.fl

  Tack för historielektionen Ingemar.

  Då kanske man skulle kunna säga att algblomningens mer trista sidor (cyano) hänger samman med att temperaturen i ytvattnet ökat under våra typiska längre högtrycksperioder under högsommaren! Perioder som alltid återkommit då och då sedan mer än 100 år ivf. Minns dock inte att det var så vanligt på t.ex 70-talet som numera.

  ”The tiny marine cyanobacterium Prochlorococcus was discovered in 1986 and accounts for more than half of the photosynthesis of the open ocean.” (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cyanobacteria)

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Phytoplankton

  http://joannenova.com.au/2019/06/new-finding-phytoplankton-are-much-bigger-players-in-co2-levels-than-realized/

 46. Thorleif

  @Skogsmannen
  @Ann lh
  M.fl

  Ang cyanobakterien

  Den anses ursprungligen vara en sötvatten-alg men förekommer numera i alla vatten

  Den trivs inte i strömvirvlande vatten

  Den anses gilla en ökad temperatur när det gäller blommning

  Se i övrigt länken i @45 ovan

 47. Skogsmannen

  #41!
  Bra fråga, har funderat på den själv!
  Döda bottnar i Östersjön lär vi dock inte komma förbi eftersom detta fenomen har funnits innan älvarna reglerades, om än i mindre omfattning.
  Skulle älvarna inte vara reglerade borde rimligtvis vårfloden ge en temporär och ”kraftig” utspädning av näringsämnen i Östersjön inför växtsäsongen. Som det nu är blir det en jämn utspädningen från vattnet i älvarna över hela året.

  Men det är väl för mycket att hoppas på att utvecklingen av gen4 kärnkraft leder till att vi kan befria älvarna, så vi blir nog svaret skyldiga.
  men vilken syn det hade blivit…

 48. Ann lh

  # 46 Thorleif, mina kunskaper är kanske föråldrade, men jag har fått lära mej att just de arter av cyanobakterier som åstadkommer Östersjöns algblomning inte gynnas av saltvatten utan snarare tvärtom. Stämmer inte det längre?

 49. Ingemar Säfbom

  Widar Andersson talar ut om väderprognoser.
  https://www.folkbladet.se/bloggar/widardirekt/37-grader-tar-pa-statens-fortroende/?blog=2518025&entry=9970936&fbclid=IwAR2Jvyc35AluPA8n-YZBquBCG19d2ga96izx-oJQFQB-cmZWMRW-jO-Vog8

 50. Thorleif

  Hej Ann lh @48

  Jag vill inte påstå att jag har kunskaper utan istället relaterade jag till info från vår ständigt omdiskuterade wikipedia där jag i ovanstående länk hämtade uppgifterna som vi pratar om. Såvitt jag förstått avser mina uppgifter cyanobakterien generellt men det kan ev vara så att det råder stora skillnader inom arten, t.ex då mellan vår Östersjö-variant och de som lever i de stora salta oceanerna. Att det skulle förhålla sig så framgick dock ej i länken. Kunskaperna på forskningsnivå verkar trots allt relativt färska (1986). T.ex ansåg man i en ”global” studie att cyanoförekomsten gått ner kraftigt medan andra säger tvärtom!

 51. Thorleif

  @48, 50 Ann lh

  Vår egen cyanobakterie trivs som du säger bäst i bräckta vatten världen runt. Särkilt då i inlandsvatten och i vattendelta till saltare vatten men också i Medelhavet!

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Nodularia_spumigena (namngavs redan 1886!)

 52. Såg precis denna intressanta artikel. https://www.nyteknik.se/sponsrad/revolutionerande-teknologi-med-gamla-anor-6964349 Undrar om någon kompetent i KU kan ha något att säga om denna nyanvändning av Sterlingmotorn.

 53. Johan M

  Nu kan man anmäla sitt intresse för att stödja kärnkraften!

  https://www.karnfull.se/

 54. Staffan Johansson

  Tveksamt och tafatt tv-inslag av Expressen.

  Rubrik: ”Höstvädret – åska och blixtrar väntas”

  I själva inslaget sades : … kommer få ”smaka på blixtrar och dunder”.

  Ja man får väl skylla på hösten i början på augusti då. Men.. Man kan ta upp det här med åska utan förstärkning ”blixtrar”. Ok man kan dramatisera, men räcker väl med åska, då fattar man…

  I vilken del av landet säger man åska och ”blixtrar” förresten? Eller åter bara ett vanligt språkfel?
  Är jag helt ute och cyklar nu men heter det inte en blixt, flera blixtar?
  Obs, det var inte tryckfel för i inslaget sades just åska och blixtrar (dock ej om några minusgrader.)
  Påminner om höstväder… Ja ja, den avvikelsen kan tillskrivas de skrämmande klimatförändringarna då kanske

 55. Karl-Erik Tallmo

  David Attenboroughs film ”Climate change – the facts” visas som ni väl vet nu på SvT, bl.a. hittar man den här på SvT Play:
  https://www.svtplay.se/video/22954438/david-attenborough-klimatkrisen

  Jag har skrivit en rätt lång artikel, där jag tar upp en stor del av de besynnerligheter som sägs i filmen. Bl.a. upptäckte jag att man ändrat en liten sak i den version som visas i Sverige jämfört med den som visades i april på BBC.

  Se https://slowfox.wordpress.com/2019/08/07/attenboroughs-klimatfilm-mer-fiktion-an-fakta/