Öppen Tråd

osregn

Svensk sommar. Om det inte blir så många badturer i år så kan man ju alltid spendera tiden på öppen tråd. Fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. sibbe

    Allt är relativt:
    Der Spiegel hade igår en artikel om en studie av Bastin et al: The global tree restoration potential
    (https://science.sciencemag.org/content/365/6448/76) att världen skulle kunna räddas genom beskogning av ett areal så stort som USA. Enbart att öka skogsarealen skulle leda till att av hela, redan av människor förorsakade mängden CO2 utsläpp, kunde till 2/3 delar elimineras.
    Låter nästan för bra för att vara sant.
    Nu har vi en studie om att grönområden faktiskt har ökat, en studie som från 2016, men ingen tydligen har intresserat sig för: man frågar? VARFÖR::
    https://www.nature.com/articles/nclimate3004 Enligt den här studien har vi ju redan tillräckligt med skogsområde som slukar CO2 dubbelt upp:
    Bastin har räknad fram att ett areal stort som USA som skogsareal skulle kunna räcka till för att begränsa klimatuppvärmningen. Zaihan Zhu el al bevisar genom satellit iakttagelser, att vi ju redan har fått en beskogning som är dubbelt så stort som Bastin et al föreslår som räddning för globen.
    Globen räddat då? Det visste vi väl förut, men medierna i Sverige skriver väl inte under detta. Pippi-Greta Klimatstrump är den mäktigaste kvinnan i Sverige. Gråta sorry, Greta for Nobel…
    Så det så…

  2. Daniel Wiklund

    Undrar om Ygeman skippade köttfärsen Igår kväll till tacosen. Vad gör man inte när det är klimatnöd. Stordalen skippar plast på sina hotell, men undrar om han behåller sina privatjet. Bodström skippar papper på sin byrå, spännande påhitt. Vad gör man inte när nöden tränger på. Dom borde kanske i första hand skippa starka drycker.

  3. Daniel Wiklund

    Text-tv eldar på. Nu är det Alaska som Text-tv tycker att vi ska bry oss om. Det är rekordvarmt. Här i Luleå är det tomt på badstränderna. Värmen nådde inte ända hit. Men jag säger som forskningschefen på Tarfala sa när det snöade där häromdagen, här i Tarfala har vi väder. Här i Luleå har vi väder. När inte planeträddarna på Text-tv kan skriva om rekordvärme i Sverige så kommer värmen i Alaska lägligt. Vem vet, det kanske finns invånare i Alaska som blir glada av värme.

  4. Olav Gjelten

    I den mån den svenska urbefolkningen blir mer skeptisk till det så kallade klimathotet eller inte så går det åtminstone alldeles för sakta.

    Hur är det då med invandrarbefolkningen? Där är intresset för klimatporren visserligen väldigt liten, men invandrare röstar likväl på klimatreligiösa partier av helt andra orsaker än klimatet.

    .Jag befarar således att vi kommer att få dras med klimatporren ända fram tills invandrarna blir så många att de startar egna partier. Där kommer floskler som ”klimathot” knappast att existera. Huruvida det sedan blir positivt eller negativt för oss skeptiker är en helt annan fråga.

  5. Frej

    Jag tänkte här om dagen när jag åkte till jobbet 5:00 och det var 6+C Vad var det som var så bra med klimatet när det var 1grad kallare globalt för hundrafemtio år sen ? Om man nu skulle vara vegan för hundrafemtio år sen hur varierande skulle kosten vara då ? Och hur mycket tid fick man ägna åt att få mat på bordet för hundrafemtio år sen mot idag ? Om man nu fick det varje dag . Och svårigheten med frost och torka , mot idag . För om man lyssnar på alarmisterna så måste vi kommit från en drömvärld och går mot en mardröm . Hur kan vi vara så historielösa ?

  6. Lasse

    #1 sibbe
    SR tog in den undersökningen också. De talade också om ett bälte med algtillväxt från Afrika till Saragassohavet. Föroreningar från Amazonas gödde den sades det.
    Det bör väl ändå påpekas att kol binds i all växtlighet och sker den i havet så bryts den ner långsammare.

    Men det pågår annan forskning:https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190624111547.htm

    Molnens inverkan på ísavsmältningen.

  7. Ivar Andersson

    Man kan tro att detta citat handlar om klimathotet men det gör det inte.
    ”I dag handlar makt mycket om hur man angriper åsikter, attityder, förväntningar och till och med känslor. Målet med hela det här hotet som västländerna känner av är att utmana det demokratiska systemet. Vi är i ett läge som vi på 1990-talet aldrig trodde vi skulle hamna i: att demokratierna måste försvara demokratin, säger Hanna Smith på Europeiska hybridhotscentret.”
    https://www.corren.se/nyheter/finland-vakar-over-nygamla-hot-om6198029.aspx
    Finnarna är kloka och lade inte ner försvaret av Finland efter järnridåns fall som Sverige gjorde.

  8. Håkan Bergman

    Ivar A. #7
    Samma artikel dök just upp i SvD, går just nu att läsa båda i incognitofönster.
    https://www.svd.se/finland-vakar-over-nygamla-hot

  9. Staffan Johansson

    Har lite roligt åt SMHI:s hemsida, där man (efter förra sommaren) försöker hålla uppe paniknivån hos folket. Här ska vi förbereda oss på klimatförändringar minsann. Torka, bränder, missväxt och värmeslag. Tydligen gav denna sommar oss ett ”klimatförändringsuppehåll”.. . Ja hur ska man annars tolka det? Ungefär som 2017 års sommar m a o.. Nej, visst ja – 2017 och 2019 är det väder, detta nyckfulla vädret. 2018 är det däremot ”klimathotet” som gav torka och värmebölja åt Sverige.
    Hmmm…

  10. PelleB

    #3 Skåpmat på Text TV
    Text TV: Denna en gång i tiden korta och korrekta nyhetstjänst som kostade litet eller inget att vara uppkopplad till utomlands är i dag en lekplats för unga journaliststudenter.
    På natten går dom hem och då sitter några TT journalister i Australien och gör nyhetsbedömning
    för svenska läsare.
    Gamla rubriker får ligga kvar i dagar:” Exvis rekordvarmt i sydost”. Trodde Text TV rubriker var till för korta nya rubriker. Så tydligen inte…

  11. Ivar Andersson

    Citat från Johan Hakelius
    ”Politik handlar om makt. Makt begränsas av skepsis och kritiskt lugn. Panik är ett undantagstillstånd som ger makten frikort.”
    https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/allt-handlar-numera-om-faran-hotet-och-slutet/

  12. tty

    Veckans kimatporrprognos:

    Den närmaste veckan kommer vi inte att få höra mycket om värmeböljor eftersod det kommer att vara mycket kyligt i större delen av Europa, inklusive Sverige.

    Däremot kommer troligen Grönland att komma på tapeten igen eftersom smältsäsongen där kulminerar de närmaste veckorna och ett högtryck kommer att ge soligt väder.

  13. Håkan Bergman

    #11
    Hakelius har hittat det saknade skiktet mellan jordytan och troposfären, chattosfären!

  14. tty

    #6

    ”Det bör väl ändå påpekas att kol binds i all växtlighet och sker den i havet så bryts den ner långsammare.”

    Egentligen inte. När växtplankton (och de djur som lever på dem) dör så sjunker de, och äts snabbt upp av bottenlevande organismer (som inte får något annat näringstillskott eftersom fotosyntes inte finns i det mörka djuphavet). När dessa i sin tur dör/äts upp förvandlas de till mera koldioxid i djuphavet. Det är därför vatten i uppvällningsområden är så koldioxid- och näringsrikt. Det innehåller typ 1000 år ackumulerad koldioxid och fosfater. Nästan alla världens bra fiskevatten är just uppvällningsområden.

    Uppvällningsområden är därför också rika på havsdäggdjur och havsfåglar. Som fågelskådare vallfärdar man därför till världens olika uppvällningsområden.

    Det har konstaterats att djuphavsorganismer redan innehåller lika mycket C14 som djur i ytskiktet, vilket innebär att de i huvudsak består av kol som sjunkit sedan ”bombpulsen” på 1960-talet. Den koldioxid som bildas där kommer alltså tillbaka till atmosfären om typ 500-1000 år.

    Däremot så binds knappast något kol permanent på det sättet i nutiden. Det sker bara när djuphavet är syrefritt, vilket det inte är någonstans i de stora oceanerna idag (däremot i Svarta Havet och mycket lokalt i grunda vatten som Östersjön). Troligen är det omöjligt så länge Antarktis är nedisat och oceanernas djupvatten därmed är kallt och syrerikt.

    När delar av djuphavet är syrefritt bildas mörka skiffrar med stora mängder organiskt material på bottnarna. Detta ske inte idag, men de rätt korta intervall när det skett i det förgångna har producerat huvuddelen av de ”source rocks” där olja och naturgas bildas.

  15. Håkan Bergman

    tty #12
    https://www.yr.no/artikkel/mulighet-for-varmerekord-pa-svalbard-1.14615804
    Det går så där, hur skulle det kunna komma varm luft från öster där uppe?
    https://www.ventusky.com/?p=77.3;14.6;4&l=temperature-2m

  16. jensen

    Lövins reflexion: Inga bruna fläckar i gräsmattan. Vår politik har gett resultat.

  17. Håkan Bergman

    Aha, där har vi den, chattosfären är det ju såklart!

  18. jax

    Diagram över medeltemperaturen i juni för Luleå de senaste nittioåtta åren. Temperaturerna är avlästa av familjen Bohnsack varje morgon klockan åtta sedan 1921.

    https://postimg.cc/wy3rkRhF

    Diagrammet visar på ett problem med den så kallade klimatförändringen. Det är ett anekdotiskt bevis förstås, då temperaturen på en plats inte säger något förändringar i hela världen. Det är ovedersägligt så att medeltemperaturen i Luleå ökat under perioden, ffa under första halvan. Däremot har inte temperaturen under de ”varma” junimånaderna ökat alls sedan början på sextiotalet, snarare tvärt om. Och de varmaste junimånaderna är jämnt utspridda över perioden.

    Kontentan blir ju att det inte blivit varmare utan snarare mindre kallt, så pratet om ökat extremväder gäller ju inte för Luleå i juni i alla fall, snarare tvärt om här också, om man nu vill kalla låga temperaturer i juni för extremt.

  19. Fredrik S

    Lite liberal önskan om livstils-och systemförändringar.

    Det är bråttom musslorna kokar.

    https://www.dn.se/ledare/klimatutmaningen-kraver-ett-systemskifte/

  20. Lars Cornell

    #18 jag. Här finns bättre diagram
    http://www.bottenviken.se/artiklar/2004/041220-vadret.html
    Tyvärr fungerar inte länkarna.

  21. Kent B

    #19

    De vanliga lögnerna och flosklerna. Förnybar energi. Liberalerna tror sig kunna skapa energi från intet

  22. Daniel Wiklund

    Att det är bråttom fick vi ju veta redan 1972 när FN hade sin miljökonferens i Stockholm, nästan 50 år senare är det fortfarande bråttom, fast nu ännu mer bråttom. Ordens värde devalveras.

  23. Jax

    #18 Lars Cornell

    Hur lägger jag in bilden så att den blir synlig i kommentaren? De diagram du visar är ju på årsbasis. Mitt gäller ju för juni i år.

  24. Göran J

    Fick Klimatkarusellen från Elsa W i början av veckan. En faktaspäckad bok om klimatet.
    efter att ha hämtade bokpaketet från postombudet satte jag mig på parkeringen och började läsa. Jag blev så inne i min bokvärld att jag nästan glömde bort var jag var och fick så när parkeringsbot.
    Jag har tyvärr inte hunnit läsa ut boken men rekommenderar det till ALLA. Jag har köpt ett ex till mina vuxna barn som inte alltid håller med farsan, men nu får dom nog krypa till korset efter att ha läst fakta om klimatet.
    Tack Elsa för din efterlängtade bok.

    Göran J

  25. Björn

    Det finns en hel del rapporter om ett kommande ”grand solar minimum”, varav en av dess från den länkade artikeln nedan:

    The reduced energy from the Sun sets into motion a sequence of events on Earth beginning with a thinning of the stratospheric ozone layer. That thinning in turn changes the temperature structure of the stratosphere, which then changes the dynamics of the lower atmosphere, especially wind and weather patterns. The cooling is not uniform. While areas of Europe chilled during the Maunder Minimum, other areas such as Alaska and southern Greenland warmed correspondingly.

    Det intressanta är den sista meningen i det citerade, om uppvärmning i Alaska och Grönland, vilket vi redan kan se tendenser av, exempelvis i andra rapporter som visar på försvagning av den polnära jetströmmen när UV försvagas.

    Den sista meningen i hela artikeln tyder på hur svårt det är att påstå något som går emot AGW-hypotesen.

    Thus, a main conclusion of the study is that “a future grand solar minimum could slow down but not stop
    global warming.”

    https://ucsdnews.ucsd.edu/index.php/pressrelease/reduced_energy_from_the_sun_might_occur_by_mid_century

  26. Ulf

    Ja här sitter man och fryser men man får väl ta det för att lugna klimathysterikerna en smula. Alltmedan Expressen letar värme över jordklotet för att hålla grytan kokande.

  27. latoba

    Varför tar SvD in sådant är från Johanna Cederblad/TT:
    Din egen klimatångest räcker inte
    Klimatfrågan har hamnat i var mans knä och vi måste själva fatta många små egna beslut. Ändå – det räcker inte. För att nå klimatmålen krävs stora politiska förändringar, enligt experterna.

    https://www.svd.se/din-egen-klimatangest-racker-inte

  28. Ingemar Nordin

    latoba #27.

    SvD har ju nått ned till DN-nivå när det gäller klimatfrågan. Dvs, lägsta tänkbara rännstensblaska. Ledarredaktionen borde nu ställa ett ultimatum: Vi eller deras s.k. ”vetenskaps/klimatredaktion”. Klimatredaktionen kan ju inte hålla på med sina ovetenskapliga och konspirationsteoretiska artiklar i det oändliga utan att detta slår hårt mot antalet prenumeranter.

  29. Roland

    Tyvärr betald DN artikel. Ja det är kallt på nätterna i stugan, nu väntar jag på värmen frågan är bara när och om den kommer

    Kallaste julinätterna på 40 år
    https://www.dn.se/nyheter/sverige/kallaste-julinatterna-pa-40-ar-men-varmen-ater-nasta-vecka/

  30. jax

    #27 latoba
    Det har ju gått så långt så att om någon säger något om överdrifter hos klimatalarmisterna så kommer omedelbart kommentarerna: läs på, plattjordare, gubbe, högerextremist m.m. Även om den som kommenterar har vida överlägsen kunskap om naturvetenskap och klimat (t.ex Lennart Bengtsson). Om någon påpekar att kommentatorn har lång erfarenhet av klimatforskning så sågas det med argumentet auktoritetsbevis. Allt detta visar ju att diskussionen inte går att vinna då vem som helst utan vetenskaplig utbildning anses veta bättre. De har läst och inte förstått men trott att det de läst är rätt och riktigt. För mig framstår det enbart som sektmentalitet.

  31. Staffan Johansson

    #27
    Experterna… Vilket fantastiskt ord! Och så alla dessa indoktrineringsvänliga svenskar, som bara väntar på att få svälja nästa utlåtande från ”experter”, vana med att någon tänker åt dem över deras huvuden. Tänk vad skönt att både åka och få tänka kollektivt och vara en godhetsknarkare i självgodhet. I god tro på att vi främjar och färdas mot utvecklingen framåt (med back o handbroms… )

  32. Olav Gjelten

    ”Klimatförändringerna är här och nu. Det är bara att titta ut”. Detta sa Isabella Lövin en stekvarm sommardag förra året.

    Idioter vi har inom politiken som inte ställer henne mot väggen nu när det är juli månad och 8 grader. Uppe i södra fjällen ligger snön. Till och med djup på högre höjder. Inte ens ett knäpp från Sverigedemokraterna om detta, partiet som många tror är skeptiskt till sagoberättelsen om klimathotet.

  33. Olav Gjelten

    Massinvandringen är vänsterns och EU:s nya projekt.
    Klimathotet är den stora undanmanövern för att i möjligaste mån undvika kritik mot att våra länder sakteliga tas ifrån oss Europas ursprungsbefolkning skall diskutera klimat samtidigt som vår kristna världsdel islamiseras.

    Kan det ligga något i detta som jag läst?

  34. Frej

    https://www.expressen.se/kultur/donald-trump-forsoker-tysta-klimatforskare/ Man kan ju säga att media i det här landet aldrig ligger på latsidan när det gäller Trump . Jag blev tvungen att skicka ett mot mail där , det är ingen som läser det i alla fall . Men det står om ris , ris som har mindre b vitamin och mineraler . I ärlighetens namn kan man skylla klimatet för det ? Jag som odlar vet ju att det som finns i jorden finns i växten , växten behöver väl mest kväve och co2 för tillväxt ? Den behöver mineraler , dom som vi behöver i princip . Men är det brist måste det väl bero på jorden där den växer , och odlar man bara ris måste det bli en brist , eller hur ? Jag skickar en fråga till dom kloka . Eller är det B vitaminen som blir mindre vid högre co2 ?

  35. Frej

    32 33 Olav Tagga ner nu , vi måste hålla oss till ämnet klimat här . Inte invandring och SD och vad det nu är . Jag håller med dej på allt . Men vi kan inte skriva sånt här , det passar inte . Det finns andra siter att skriva sånt på . Jag blir faktiskt irriterad på dej , vi ska inte skriva sånt här . Jag är väl inte vettig alla gånger , men såna som du och jag får faktiskt försöka skärpa sig . Okej ?

  36. Col

    #32 OG #35 Frej. ”Inte ens ett knäpp från Sverigedemokraterna om detta … ”
    Det finns stor anledning att vara besviken på SD. Från hoppfullhet med J Fransson i talarstolen för några år sedan till en mjäkigt parti med Kinnunen och Bäckström.

  37. Astrid Å

    Frej # 34
    Här är en bra artikel om din undran: https://www.radron.se/artiklar/darfor-minskar–naringen-i-vetet/

  38. Astrid Å

    Mer om närinshalt i orkade grödor: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/har-gronsaker-frukt-och-spannmal-blivit-mindre-nyttiga

  39. Danne

    #35 Håller fullständigt med. Det är såna här inlägg som spär på uppfattningen om att denna blogg befolkas enbart av högerextremister. Tycker redaktionen ska rensa bort sånt här.

  40. Danne

    ”Klimatnödläge”. Finns det nåt ljus i tunneln? Om så är fallet hoppas jag det inte är tågets lyktor vi ser så att denna blogg stängs ned av ”Sanningsministeriet”.
    Jag önskar betydligt fler inlägg från redaktionen och framförallt kommentarsinläggen som handlar om hur världen utanför ankdammen Sverige ser på klimathysterin. Minst 2 av 3 artiklar borde handla om sånt annars blir man ju bara ännu mer dyster och ångesten för vart klimathysterin är på väg att leda oss.
    Kanske skulle vi då får över någon politiker, journalist och ”policymaker” som vågar sticka ut. Det finns ju några få men det räcker inte långt i det allmänna domedagsbruset.

  41. Staffan Johansson

    # Alla med politiska åsikter – Ingen fara! Klimathotshysterin ÄR ju ett högst politiskt projekt. Någonstans måste det få vara högt i tak, censur blir lätt åsiktskontroll/styrning av rädsla för att det allmänt politiskt korrekta utmanas på alltför direkta sätt. Mig veterligen är Donald Trump egentligen den ende (?) som orkar hålla klimathotsfascismen stången…I Sverige finns tyvärr inget parti som vågar göra det längre. Masspsykosen är så långt gången i Sverige så SD (t ex) skulle kanske förlora flera procent i väljarstöd om man försökte sig på lite sunda inlägg i klimatfrågan. (Jimmie Åkesson sade nåt om förra sommaren, att den torkan först och främst handlade om vädret, han hade rätt, det var modigt sagt och det hedrar honom).
    P S Trump är ingen högerextremist! som vissa envisas med att skrämmas med. Han är egentligen en sund pragmatiker som påminner i mångt och mycket om Churchill, tycker jag. Den länkade artikeln från expressen (från #34) är ett bra exempel på vilket farligt sjukt håll media börjat utvecklas åt i Sverige. Sådant, det ständiga bombardemanget mot den som vågar stå upp för en sundare hållning (t ex vågade bryta med Parisavtalet) , är faktiskt värt att bekymra sig för, om något…Han kämpar för den fria världen, det ingen som behöver oroa sig för att den här bloggen har något med högerextremism att göra. Inte ett endaste dugg! Släpp PK-krampen! Här ska man väl kunna diskutera och dessutom ifrågasätta en politik, politik som numera är så intimt (infantilt) sammankopplad med klimatfrågorna.

  42. Staffan Johansson

    #40
    Håller med…

  43. foliehatt

    Jag hittade en intressant länk på Climate Etc – Resolving the trend in the Hadley circulation [link]
    Tyvärr ligger den bakom en betalvägg. Är det någon som har läst artikeln och kan sammanfatta den kort?

  44. Ivar Andersson

    Kraftbalansen definieras utifrån Sveriges energibalans under topplasttimmen, det vill säga timmen med högst elförbrukning under den gångna vintern. Rapporten gör även en framtidsspaning inför kommande vinter.
    Först det positiva: Vintern 2018/19 var effektsituationen mindre ansträngd än föregående år på grund av en relativt mild säsong. Topplasttimmen inföll onsdagen den 30 januari mellan fem på eftermiddagen och sex på kvällen – elförbrukningen nådde då 25 200 MWh/h. Året före medförde betydligt större stress på systemet: Hela 1 500 MWh/h högre.
    Sedan det negativa: Kommande vinter blir inte lika generös i sin milda framtoning. Prognosen ger för den kalla, avdomnande handen att den svenska effektbalansen försämras: Topplasttimmen vintern 2019/20 beräknas riket ha ett nationellt underskott på 1000 MW vid en normalvinter, och dubbelt så mycket, 2 000 MW vid en så kallad tioårsvinter. 2017/18 beräknades underskottet endast till 400 MW vid en normalvinter.
    Och, som Svenska Kraftnät påpekar kyligt i sin rapport: Under de kommande åren är planen att släcka ned ytterligare två kärnkraftsreaktorer i Sverige.
    Elbristen, inte minst i södra Sverige, har varit på mångas darrande läppar den senaste tiden. Under pågående Almedalsvecka är elfrågan en av de mest spännande frågorna. Tydligt är att det är marknaden som driver på och kräver svar från politiken.
    https://www.expressen.se/kvp/ledare/csaba-perlenberg/ladda-inte-elfragan-med-for-mycket-politisk-spanning/

  45. Ulf

    Svar 37

    Liksom forskning i USA handlar det om spekulationer. I USA ville man då inte rapportera spekulationen som en sanning och då anses man hindra ”forskningen”.

    Jag har vid många tillfällen ställt frågan hur det då fungerar med växthusodling där koldioxidhalten är mångdubbelt högre än det någonsin kan bli i atmosfären. Vi har ju därför facit redan. Varför kollar man inte på dessa grönsaker om de helt tappat näring? Inget svar.

  46. Björn

    Ivar Andersson [44]; De s.k tioårsvintrarna är ett gammalt begrepp hos kraftbolagen och i verkligheten sammanfaller dessa med ett solfläcksminimum. Vi är nu inne i ett minimum, men också en förväntad ny solcykel med en låg amplitud. Alla förutsättningar finns för en kall vinter. Artiklar som i länken nedan kommer att bli allt vanligare eftersom det inte går att dölja solens reducering av effekt som kommer att märkas i rapporteringen av TSI, där minskningen mest märks i UV-bandet.

    https://ucsdnews.ucsd.edu/index.php/pressrelease/reduced_energy_from_the_sun_might_occur_by_mid_century

  47. Håkan Bergman

    Ivar A. #44
    Regeringen har lyckats förvärra situationen ytterligare i år.
    http://dagensopinion.se/artikel/energiforetagen-skatter-slar-ut-fjarrvarmen-gar-rakt-mot-energioverenskommelsen/
    Det här är skatter som slår ut viktig elproduktion i våra större städer, där situationen är som mest ansträngd. Sen förra året är Öresundsverket i Malmö taget ur drift, ca. 250 MW el, nu tillkommer också Helenelundsverket i Malmö, 120 MW el, Värtaverket i Stockholm och Rya kraftvärmeverk i Göteborg, ca. 250 MW el, lär också få problem. El från avfallseldade kraftvärmeverk kan också komma att drabbas. Fattas bara att man kommer till insikt om att bioenergi inte heller är det bästa som hänt sen skivat bröd.
    Stockholm exergi om saken.
    https://www.stockholmexergi.se/nyheter/utslapp-av-koldioxid-till-foljd-av-hojd-skatt-pa-kraftvarme/
    Gaseldade kombiverk som Öresundsverket och Rya har vid toppbelastning en verkningsgrad på 92%, CO₂-utsläppen blir runt 250 g per kWh, inga utsläpp av svavel och tungmetaller och ingen aska, siffror som fliseldning aldrig kan matcha.

  48. Håkan Bergman

    Trädplantering för att ”rädda” planeten är inte uppskattat överallt.
    https://www.theguardian.com/world/2019/jul/07/the-wrong-kind-of-trees-irelands-afforestation-meets-resistance

  49. tty

    #15

    ”Det går så där, hur skulle det kunna komma varm luft från öster där uppe?”

    Det kan det inte, men kolla hur Longyearbyen ligger. Det är vår gamla bekanting föhn som spelar in igen. Det är alltså inte hela Svalbard utan Isfjordsområdet som är ovanligt varmt.

  50. tty

    #49

    Här en karta som visar det aktuella väderläget på Svalbard i lördags:

    https://earth.nullschool.net/#2019/07/06/1200Z/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-346.96,76.87,3000/loc=15.800,78.224

    Longyearbyen ligger där det är som gulast (=varmast).

  51. Claes Forsgårdh

    Klimathypokondrikerna har det jobbigt nu när Norden och övriga Europa inte har någon värme. Det är komiskt att se hur de letar över allt efter värmen och man fann till slut att Alaska hade värmerekord, men det stämde ju inte heller. Nu får man nog leta längre bort, kanske på månen eller mars nästa gång. SvT:s klimathotsagenda är väl avslöjad och fler och fler förstår den stora klimatbluffen. De är inga 2-3% som är klimathotsskeptiker som vissa undersökningar påstår. Det är betydligt fler som förstår den seriösa klimatvetenskapen. Det märks tydligt på nätet. Det tar nog dock ett antal år till med kallt väder, elbrist och höga energipriser innan klimatalarmismen knäcks.

  52. Björn

    tty [49]; Se vad SMHI skriver om föhn i samband me adiabatiska processer.

    https://www.smhi.se/kunskapsbanken/adiabatisk-1.28356

  53. foliehatt

    @ Björn, # 52
    SMHI skriver om även om icke-adiabatiska processer??
    vad är det för nyspråk?
    Icke-otur istället för tur? icke-oäten för mätt? icke-olämplig istf lämplig? Varför inte diabatiska processer? hade de o-icke-otur när de tänkte?

  54. Håkan Bergman

    Så nu ska alla med flygskam få ett alternativ.
    https://www.dn.se/ekonomi/regeringen-tar-forsta-stegen-mot-nattag-till-kontinentala-europa/
    Höj ribban!
    För att travestera en amerikansk president – Vi ska köra tomater, paprika och annat gott med tåg från Italien till Sverige, inte för att det är lätt, utan för att det är svårt.

  55. tty

    #53

    Det är riktigt att diabatisk/diabatic och icke-adiabatisk/non-adiabatic betyder samma sak, men den första varianten används ytterst sällan vare sig i svenska eller engelska. Förklaringen är troligen att adiabatisk och diabatisk är så lika att de lätt förväxlas.

  56. Engelbrekt

    Alternativa info kanaler på nätet:

    Maverickstar reloded
    GeoengineeringWatch.org
    Magnetic reversal news
    Adapt 2030

  57. Dag Lindgren

    Hur påverkas kvantitativt direkt fysiskt strålning av koldioxidkoncentrationen?
    som påverkar klimatet
    Vad är den bästa mest klargörande uppsatsen som jag kan citera i ett föredrag ?
    Hur stor blir uppvärmningen pga koldioxidkoncentrationens strålningsfysik vid ökning från 500 till 600 ppm (som vi står inför).
    Hur stor blev uppvärmningen stråliningsfysiskt vid ökning från 300 till 400 (som är passerad historia)?
    Hur kan jag kvantitativt åskådliggöra att samma ppm-ändring ger mindre effekt vid högre koncentration?

  58. Ingemar Nordin

    Dag L #57,

    Om du tittar under fliken ”klimat” överst på de grå raden så hittar du en rad inlägg som tar upp saker som berör dina frågor. Kanske kan de vara till hjälp?

  59. En översättning, av det italienska uppropet av välrenommerade forskare
    mot talet om antropogen global uppvärmning, finns nu tillgänglig på
    http://www.larouche.se/nyheter/2019/07/09/prestigefull-grupp-italienska-forskare-gar-emot-klimathysterin.
    Det är närmare hundra italienska forskare som vänder de sig till Italiens regering och myndigheter med ett upprop som är väl värt att uppmärksamma långt utanför Italiens gränser.
    Koldioxid är i sig ingen miljöbov, framhåller de, ”utan tvärtom en nödvändig förutsättning för livet på vår planet”. Att människan skulle orsaka en global uppvärmning är ”en tes som inte har bevisats, som bara stöder sig på klimatmodeller”, komplexa dataprogram som benämns General Circulation Models, GCM.
    Att påstå att klimatförändringarna som kunnat observeras under de senaste hundra åren skulle bero på mänsklig påverkan är därmed ”överdrivet” och ”modellernas katastrofförutsägelser är inte realistiska”. Klimatsimuleringsmodellerna ”fångar inte de observerade naturliga variationerna i klimatet” och ”återger inte de senaste 10.000 årens värmeperioder.”
    Vad gäller den konsensus som påstås råda i denna fråga konstaterar forskarna följande: Det som enligt den vetenskapliga metoden gör en tes till en vetenskapligt styrkt teori, är fakta, inte antalet personer som tror på den. Dessutom finns det ingen sådan konsensus.
    De skriver avslutningsvis att de ”med tanke på de fossila bränslenas avgörande betydelse för mänsklighetens energiförsörjning” avråder från att bedriva en politik för att ”okritiskt minska utsläppen av koldioxid till atmosfären i den illusoriska tron att det ska påverka klimatet.”
    Uppropet med samtliga undertecknare kan läsas i svensk översättning här:
    http://www.larouche.se/artikel/italienska-forskare-gar-emot-klimathysterin
    Uppropet kan läsas på italienska här:
    http://www.scienzanazionale.it/2019/06/04/petizione-sul-riscaldamento-globale-antropico/