Öppen Tråd

åska

Det är mycket åskväder över landet och någon brist på nederbörd verkar det inte vara. Kan det vara den globala uppvärmningen som är orsaken till detta normala sommarväder? 🙂

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. elias

  nej, det beror på klimatkatastrofen!!

 2. Olav Gjelten

  Klimatkalifatet banar vägen för det riktiga kalifatet i Europa.

  Nu är det redan för sent för att en ändring skall ske.

 3. Sören G

  I spanarna hörde jag uttycket ”klimatrelaterat väder”.
  I Kulturnyheterna i SVT presenterade programledaren ett inslag om konstutställningar att de tog upp klimatproblematiken. Men ingen av de intervjuade nämnde något om klimat. Det handlade om plast i haven och annan miljöförstöresle och om vårt förhållande till djuren.

 4. Sören G

  Kommer ni till Almedalsveckan kan ni få se en teaterföreställning om hur man hanterar sin klimatångest. Två unga tjejer repeterar just nu läste jag i tidningen.

 5. Daniel Wiklund

  Max går numera i frontlinjen för ett klimatsmart och hållbart liv, vegoburgarna förbättrar klimatet. Grundaren av Max bor i en av Sveriges dyraste lägenheter, Nybrogatan på Östermalm. Där behöver han inte trängas, 500 kvadratmeter. Golvet specialbeställdes från USA, för 50000 kr kvadratmeter. Golvet kostade ca 15000000, men det är säkert hållbart. Dessutom har han en villa i Florida för 35 miljoner. Tillsammans med sin 29 år yngre hustru (han satsar ju på hållbart) äger han Greta Garbos sommarstuga. Och i garaget har han och frun några exklusiva bilar. Frun har en populär blogg där hon visar sina dyra väskor och skor. Inte illa för en man som startade sin bana med att sälja varm korv i Gällivare. Nu omsätter Max några miljarder.

 6. jensen

  Intressant studie från 2011 beträffande Grönland.
  Den påvisar att den fasta året runt havsisen under Holocen Opt. låg 100 mil längre norrut än nu, trots ” Co2 mycket lägre än nu”.
  Man daterar även Neoglacialens början till 2 500 år BP.

  https://notrickszone.com/#sthash.bEC1jUZp.dpbs

 7. Ann lh

  Men!
  Vad i hela friden har de för sig på Grand Hôtel i Stockholm, med hela eliten i den Brillianta Minds församlingen av 2019, med Obama och Greta i spetsen och med svensk storfinans som sponsorer?
  Sista kapitlet i Jacob Nordangårds bok om The Rockefellers var bland det mest skrämmande jag läst. Det handlar om den 4:e Industriella Revolutionen. Där måste allt omdanas, förändras. Obamas slagord var ju det tolkningsbara Change och vad det innebar tolkar jag numera som planetskötarnas dröm om en total förändring av hela civilisationen, från våra hjärnor till geopolitiken.
  Det lilla som sluppit ut från den hemlighetsfulla konferensen, påminner obehagligt mycket om att förbereda gräddan av västvärldens briljanta (?) kändisgäng för att underlätta för denna omdaning.

  https://www.thegwpf.com/greta-her-parents-not-hysterical-but-fanatic/

  Men, i min lilla värld, i min alltmer vildvuxna trädgård tackar det sprudlandet livet för allt det goda som kommer från ovan. Aldrig förr, dvs i kvinnominne, har naturen här visat sådan livsglädje.

 8. Peter F

  Dagens Expressenhot. Notera alla om och kan.

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/varldens-isar-smalter-kan-sla-bottenrekord/

 9. Ulf

  Medias makt inom vissa område tycks minska kraftigt. Under några veckor har man nu försökt stoppa Sabuni med allehanda förtalsartiklar om oklarheter hit och dit som inte finns.

  Med tanke på hur man ser journalismens minskade inflytande så borde detsamma gälla deras infantila skriverier om klimatet.
  Dagens ishot från Expressen om issmältning i Arktis och på Grönland borde i de bästa av världar avslöjas och granskas.
  Det skulle finnas en anti klimathotare blogg som systematiskt granskade samtliga larmartiklar och klädde av dem. Och fick en spridning ut till allmänheten via t ex sociala media.

 10. Ulf

  Det finns kul saker i Expressen också.

  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/motet-med-obama-greta-och-nyandliga-biljonarszombies/

 11. latoba

  SvD:s ”Klimatexpert” Johan Rockström drar slutsatser av EU-valet. Nu är det helbäddat för MP.
  https://www.svd.se/alla-partier-blir-miljopartier
  Möjlighet att kommentera saknas:

 12. latoba

  Glömda lägga till rubriken
  ”Ett segerval för planeten, inte för ytterligheten”

 13. sibbe

  Kära nån, ni glömmer att titulera Doktor Greta för Doktor. Skäms…
  Alla vet att en f.d. nobelprisare Obama möter en framtidens nobelprisare som redan har doktorerat.
  Så, vet hut… Hur lågt sjunker de?
  Var nyligen i mitt förrra fosterland. Där fick jag höra: det har aldrig åskat så här.
  Jag brukar svara: är du Lutheraner? Ja… Känner du inte till att Luther, som var munk, gick på promenad nån gång i början av 1500-talet med en annan munk, och överraskades av ett åskväder. En blixt slog ner, munkvännen dog, men Martin skonades av vår herre. Därför är vi norr om Main alla Lutheraner… Utan att nån talade om att klimatet då försämrades…

 14. Lars Kamél

  Självklart är det klimatförändringarna (orsakade av växthusgasutsläpp) som gör att det är mycket nederbörd. Precis som de orsakade att det inte regnade alls förra sommaren. Antropogena klimatförändringarna är den ultimata teorin som kan förklara allt! Så det så!

 15. Olav Gjelten

  Tack o lov känner jag ingen dubbelknäpp identitet:

  Johan Rockström får babbla om klimat och miljö bäst han vill utan att jag alls känner det minsta för att hålla med honom.

 16. Olav Gjelten

  Vad har du mer att kämpa för??

  Miljöfolket har gett bort Sverige till andra än till DINA barn och barnbarn!!

  Kan du förlåta de gröna jihadisterna???

 17. Sören G

  Det påstås att folk befinner sig i olika bubblor, d.v.s. bara tar till sig viss informaton som man delar och inte annan information som man inte ens får höra.
  Klimathotsalarmisterna vill nog påstå att vi klimatrealiser befinner oss i en bubbla, men jag vill påstå att det är precis tvärtom. Vi får ständigt ”information” från motsidan, men också annan information som är mer grundad på fakta. Däremot befinner de sig i klimathotsbubblan där de flesta journalister och politiker ingår. och sen hela svansen av sångare, skådespelare etc. De får aldrig ens höra annan information.

 18. Ulf

  De gröna i Tyskland var det framförallt som gick fram. Det gjorde de för att övriga partier gått i koalition. Då är det lätt att gå bra när man är ensami oppostion. Rockström skarvar vilt om saker han inte kan veta något om och då menar jag inte bara klimatet framförallt utan snarare att denne siare talar om varför folk röstar som de gör. Själv tror jag mer på min egen förklaring.

 19. Lasse

  #17 o 18
  De gröna i Tyskland har en svår tid framför sig, när energiwende skall implementeras.
  Bort med kol och kärnkraft.
  BPs realistiska sammanställning av energiläget kom i veckan och visar hur svårt det kommer att bli att få en fossilfri energimarknad.
  https://www.bp.com/content/dam/bp/business-sites/en/global/corporate/pdfs/energy-economics/statistical-review/bp-stats-review-2019-full-report.pdf

  Men vi som ser bortom dagens hysteriska mediecirkus när det gäller klimatet kan ju lugnt se på och förundras:
  Varför kan ingen visa dessa diagram för klimathotarna:
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=140-012

  Ge någon alarmist i uppdrag att studera denna kurva och berätta vad de ser!

 20. Ingemar Nordin

  Ulf #9,

  ”Det skulle finnas en anti klimathotare blogg som systematiskt granskade samtliga larmartiklar och klädde av dem. Och fick en spridning ut till allmänheten via t ex sociala media.”

  Men det där finns ju redan. KU är en sådan blogg. https://klimatsans.com/ en annan. https://www.klimatbalans.org/blog en tredje. Samtliga finns på sociala media och kommer med frekventa inlägg där som debunkar tidningarnas larmartiklar. Till detta finns bloggar som exempelvis https://klimatforum.com/ och https://begand.blogspot.com/ . (Alla finns på vår länksida)

  Så det är ju inte någon brist på faktagranskningar av vad MSM skriver. Men de bryr sig inte, eller får inte. Som tur är överger alltfler dessa media. MSM blir alltmer marginaliserad med sitt eviga larmande och sensationsmakeri när det gäller klimatet. Få seriöst klimatintresserade torde ta dem på allvar.

 21. Ingemar Nordin

  Ulf #18,

  Samtidigt som de gröna gick fram så gick även de uttalat klimathotsskeptiska fram i Tyskland. De som förlorade var de etablerade partierna som också är gröna. Vilka slutsatser drar vi av det?

 22. Richard Paulsson

  Jorden-brinner-Rockström blir kanske snart Jorden-dränks-Rockström. Jag tror inte han har några problem att vända kappan; folks minne är mestadels kort. Hans linje i SvD är att ”vi kan göra skillnad” och rädda planeten, t.ex. genom att sluta äta kött. Om jag förstått rätt så är huvudproblemet här att korna släpper ut metan. Men det finns ju bara två (2) ppm metan i atmosfären och den ackumuleras inte. Få läser Bibeln nuförtiden, annars kunde man dra sig till minnes Jesu ord om fariséerna: ”ni silar mygg och sväljer kameler”. Dagens myggsilare är väl alla de goda människor som omfattar tron att vår livsstil har en avgörande betydelse. Själv har jag funderat på att lägga ut ett par vita lakan i trädgården på sommaren, och om jag sen äter oxkött varje dag gör jag kanske mindre klimatavtryck än en vegan utan lakan.

 23. Lars H

  CNN på krigsstigen idag. Miljader ton is på Grönland smälte bort på en dag. Mycket ovanligt

  Skall sommaren 2019 bli nytt rekord?

  https://edition.cnn.com/2019/06/14/us/greenland-sudden-ice-melt-wxc/index.html

 24. Ivar Andersson

  Estelle och Daniel reser till Frankrike se https://www.expressen.se/sport/fotbollsvm/estelle-och-daniel-reser-till-frankrike/. Att de flyger till sydfranska Nice är tydligen helt OK men när jag flyger ska jag känna flygskam. Lika goda kålsupare är Obama och co som flög till Stockholm i privatjet. Vilken dubbelmoral som fint folk stoltserar med.

 25. Fredrik S

  Ivar Andersson #24

  Vi vanliga ska åka tåg, för det är jättebra!

  Det sa i alla fall mp’s Per Bolund häromdagen. Han hade minsann tågluffat när han var ung och mindre viktig. Dessutom hade han åkt tåg en gång till Hamburg tror jag det var.

  Numera är det väl endast Arlanda som gäller. Det sa han inte men antar att han hade rabblat upp alla tågresor han gjort i år ifall han gjort några?

 26. Jag efterlyser bedömningar av vätgasproduktion med solenergi. Småskaliga anläggningar finns redan. Ämnet var uppe kortvarigt på KU nyligen, men några slutsatser såg jag inte. Vad är fördelarna och nackdelarna vid storskalig produktion? Intermittens/lagringsproblemet borde vara löst med metoden. Mentalt skulle det kännas bra, i samtal med gröna idealister, att kunna hålla med om åtminstone en lovande förnybar-energi-metod.

 27. Christer Löfström

  #7 ANN L-H, du skriver.
  ”Sista kapitlet i Jacob Nordangårds bok om The Rockefellers var bland det mest skrämmande jag läst. Det handlar om den 4:e Industriella Revolutionen. Där måste allt omdanas, förändras”

  I kommentarer lite då och då har jag nämnt att jag deltagit i Investors årsstämmor 2018 o 2019
  18 ställde jag fråga. 19 ställde jag förslag, som avvisades. Det korta av det långa. Det handlar för mig om hur de extremfattiga är de stora förlorarna när klimathot överdrivs. Jag är inte poppis hos Jacob Wallenberg och Johan Forssell. De pratar hellre om AI och digitalisering.

  https://kaw.wallenberg.org/forskning/stor-forskningssatsning-satter-sverige-pa-kartan-inom-ai-och-kvantteknologi

  Jag deltog i NCEW i Malmö 2018. Den del som hade rubriken Smart Industry
  Mycket intressant. En deltagare var från SWECO
  https://nordiccleanenergyweek.com/sessions/achieving-smart-investments-smart-solutions/
  https://www.sweco.se/nyheter/nyhetsartiklar/2018/smart-industri–den-fjarde-industriella-revolutionen-ar-har/
  https://nordiccleanenergyweek.com/sessions/smart-industry/

  Även om jag inte ser den stora ”konspirationen” så kanske jag kan ha nytta av Jacobs bok. Jag beställde den i dag.

 28. Stig Rosenlund #26

  Jag är absolut ingen expert, men det jag tror mig veta är att vätgas är besvärlig att lagra. Du behöver högt tryck och en ”supertät behållare”. Man kan inte använda metall-behållare. Energitätheten är också ganska låg. Vid, säg 200 bar, så väger 100 liter 1,8 kg, vilket borde ha ett energiinnehåll på möjligen drygt 10 kWh.

  Det kanske finns någon kemisk förening som inte är alltför tung och som lätt avger sitt väte. Kanske finns det kemister som kan ge bättre svar.

 29. Sören G

  Råkade hitta en debatt mellan en alarmist, Stephen Schneider, och ett audium med mycket kunniga skeptiker. Från 2011
  https://www.youtube.com/watch?v=6hCRafyV0zI

 30. SatSapiente

  #26, 28

  De vätgasbilar som finns idag lagrar vätgasen i kompositmaterialtankar under högt tryck, 700 bar, för att få en vettig räckvidd. 700 bar är 3,5 ggr trycket i en vanlig syrgasflaska eller 10 ggr trycket i reaktortanken i en svensk kärnkraftsreaktor (BWR). Att färdas i ett fordon med flera ”plasttankar” med vätgas under 700 bars tryck uppfattas nog av de flesta som riskfyllt. Eventuellt läckande vätgas som antänds brinner dessutom med en osynlig låga i UV-spektrum.
  Säkerhetsaspekten fick sig dessutom en törn nyligen efter explosionen i en vätgasmack i Oslo.
  Att komprimera vätgas till 700 bar är i sig energikrävande förutom själva elektrolysen av råvaran vatten, kräver nog nästintill gratis el för att kunna räknas hem.

 31. Ann lh

  # 27 Gott så!

 32. PWTec

  Ganska underhållande svar från Jordan Peterson (ni vet- han professorn) ang. Global Warming.
  https://www.youtube.com/watch?v=pBbvehbomrY

 33. tty

  Det märkligaste med NSIDC rekordavsmältning på Grönland är att danskarna i stort sett inte har märkt något av den:

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_DK_20190614.png

  Lägg också märke till att en avsmältning av en miljard ton (=1 Gt = 1 kubikkilometer) per dag, eller mera, är fullkomligt normalt under juni, juli och augusti. I juli är normalavsmältningen t o m 5 miljarder ton per dag. Grönland är stort.

  Den lilla sanning som ligger bakom storyn är att avsmältningen ligger ca en vecka före det vanliga i år. Det var en ovanligt torr vinter på Grönland i år, så det verkar troligt att inlandsisen kommer att krympa efter de båda senaste årens tillväxt.

  Det mest remarkabla med Expressens artikel är väl att den flera gånger kallar CNN för en tidning. Mycket välorienterad journalist tydligen.

 34. tty

  Har forskat vidare litet och kommit på hur den stora diskrepansen mellan NSIDC och DMI troligen uppstått. Den stora ”smältdagen” var tydligen den 12 juni. Denna dag var det en kraftig ostlig vind tvärsöver iskalotten. Det blir då alltid en avsevärd Föhneffekt på lovsidan och därmed temperaturer över noll och torr luft och alltså stor avsmältning. Samtidigt var det dock kraftigt snöfall på sydöstligaste Grönland när luften pressades upp över inlandsisen varför DMI trots temperaturer över noll på en stor del av iskalotten kom fram till i stort sett plus minus noll smältmässigt för dagen:

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_combine_SM_day_DK_20190612.png

  NSIDC har troligen helt enkelt missat snöfallets inverkan. När allt kommer omkring är det DMI och inte NSIDC som har väderstationer på inlandsisen.

 35. tty

  #26
  ”Mentalt skulle det kännas bra, i samtal med gröna idealister, att kunna hålla med om åtminstone en lovande förnybar-energi-metod.”

  Det är stora tekniska problem med att hantera vätgas i stora mängder. De extremt små molekylerna läcker väldigt lätt och tränger t o m in i stål och orsakar s k väteförsprödning. Dessutom kräver vätgasframställning genom elektrolys mycket stora mängder elkraft, och några fullskaleanläggningar finns mig veterligen inte än, men jag vill minnas att en pilotanläggning är under byggnad i Österrike.

  Du får nog framhäva vattenkraftens fördelar. Det är den enda förnybara energikälla som faktiskt fungerar. Och pumpkraftverk är den enda fungerande metoden att lagra större elmängder. Problemet där är att hitta lämpliga platser där man kan anlägga två stora vattenmagasin nära varandra, men med stor höjdskillnad.

 36. Matz Hedman

  #17 Sören, Helt rätt!
  Visst finns det bubblor men om man fastnar i dessa eller ej beror på om man kan tänka själv eller inte. Skeptiker är i allmänhet äldre män/kvinnor med god utbildning.
  Jag tror inte att kombinationen erfarenhet och utbildning skapar onda bakåtsträvare som fastnat i någon bubbla. Tvärtom skapar de en kritik som behöver bemötas med väl underbyggda argument. Dessa står inte att finna inom existerande bubblor och därför har locket lagts på.
  Jag har skrivit det här tidigare. Med all samlad klokhet på denna site kan vi tillsammans enkelt sammanställa ett gäng fakta som dom som fastnat i sina bubblor inte kan bemöta.

 37. Lars Cornell

  #30 SatSapiente
  På CTH finns det en grupp med 8 (!) tjejer och en kille som studerat ”POWER-TO-X”. Vad de kommit fram till är inte glasklart, men de redovisar verkningsgrad 24% för vindkraft —> H2 och 17% i verkningsgrad om man går via Electrodiesel. Det kan jämföras med 73% för batteribilar. Det verkar trovärt och innebär att för att få fram energi motsvarande ett vindkraftverk för bilars framdrivning måste vi bygga 5 – 6 vindkraftverk för att få tillräckligt med energi när det blåser. Eftersom vindkraft har en tillgänglighet på ca 25% måste vi multiplicera med 4 för att få erforderligt antal vindkraftverk i genomsnitt, således ca 20 stycken för att få fram kraft till hjulen motsvarande ett vindkraftverk. Då har jag ändå inte räknat bort förlusterna i nätet.
  http://fossilfritt-sverige.se/wp-content/uploads/2019/03/chalmers-selma-brynolf-power-to-x-i-sverige.pdf

  Sådana kalkyler med extrema förluster är naturligt vid långa processer som här,
  Vindkraft —> Nätförluster —> Insamling av koldioxid —> Elektrolys —> Kemiska processer —> Transport —> Dieselmotor alt bränslecell —> Transmission.

  Kostnad för anläggningarna blir extremt höga i synnerhet om de bara går när solen lyser och vinden viner,
  vindsnurror + kraftnät + fabrik för elektrolys + kemiska processer + transportsystem + motor.

  De anger kostnaden till mellan en och 1,5 kr per kWh. Där har de nog halkat en tiopotens snett skulle jag tro. Men forskare på Chalmers klarar inte av att räkna ekonomi, eller vill inte. Då vet de att det blir så dyrt att de inte får mer anslag till fortsatt forskning. Mitt tips är mellan 10 och 15 kr per kWh om vi använder kärnbränsle och koldioxid som råvara.

  Om vi skall använda sol- och vindkraft måste vi multiplicera med en faktor ca 4 eftersom anläggningen då kommer att stå stilla en stor del av tiden och det är förödande för ekonomin.

  Klimatekonomi, kan vi nog kalla det för, är mycket viktigt eftersom det är styrande för politiska beslut. Men det är samtidigt det ämne där flest kan minst.

 38. Johan M

  #26 Stig Rosenlund

  Att framställa vätgas genom eloktrolys är dyrt och det blir inte billigare om man börjar mes resan dyr el.

  Vätgas tror jag kommer öka i användning och för billig produktion så kommer höga temperaturer att användas – gen4 reaktorer är mitt tips.

 39. Johan M

  #26 Stig Rosenlund

  Att framställa vätgas genom eloktrolys är dyrt och det blir inte billigare om man börjar mes redan dyr el.

  Vätgas tror jag kommer öka i användning och för billig produktion så kommer höga temperaturer att användas – gen4 reaktorer är mitt tips.

 40. SatSapiente

  #37
  CTH-gruppen POWER-TO X verkar helt ha glömt bort en primär energikälla, nämligen kärnkraft, se sidan 8 i pdf-en:
  http://fossilfritt-sverige.se/wp-content/uploads/2019/03/chalmers-selma-brynolf-power-to-x-i-sverige.pdf.
  Tom IPCC säger att kärnkraft krävs för att lösa ”CO2-problemet”.

 41. Ulf

  Svar Ingemar 20, 21

  Jo jag vet men ingen av dessa bloggar granskar systematiskt medias otaliga lögner.
  Ett exempel är nu Expressens trams om Grönlands is. tty lämnar här en utmärkt förklaring på vad som hänt. Instinktivt tänkte jag också att det inte lät som mycket is men jag har inte kunskapen att efterforska sådan information.

  Men vad jag skulle vilja se är en systematisk granskning av den typ som tty gör här. En rubrik på bloggen typ ”Expressens senaste klimatlögn, Grönlands isavsmältning”. Och så skulle jag vilja att alla av medias lögner avslöjas eller ges naturliga förklaringar. För varje gång handlar det om väder inte klimat. En blogg som tar på sig denna granskande uppgift hade fått mycket större spridning än vad denna blogg har idag. Ytterst få mönniskor gör som jag går in på denna blogg och skummar kommentarer och dessutom vet att just signaturen tty gör väldigt skarpa granskningar.

  Angående röstandet i Tyskland tycker jag fortsatt svaret är givet. Gillar man inte regeringen så röstar mn på oppositionen. Okonventionella koalitioner råkar alltid ut för den här typen av problem.

 42. Björn

  Lars Cornell [37]; Det finns korta perioder i Europa främst på vintern, då det nästan är vindstilla överallt. Då spelar det ingen roll hur många vindkraftverk man har. Därför bör intermittent effekttillskott begränsas i förhållande till baskraften som utgörs av kol, gas, värmekraft, vatten och kärnkraft. Vill man inte ha kol, gas och värmekraft, ja då måste man bygga ut kärnkraften, för annars kommer Europa att släckas ner under ett antal kalla vinterdagar. Det får bara inte hända, vilket kan leda till katastrofala följdverkningar.

 43. Bert Nilsson

  ”Intressant” strömavbrott i sydamerika nu. Om något liknande skulle inträffa här när bilflottan är elektrifierad stannar inte bara kollektivtrafiken utan snart också distributions- och privatbilar. Minst sagt riskabelt att vara helt beroende av en enda energiform.

 44. Ulf # 41

  Allt klimatpolitiksmotstånd, inklusive våra bloggar, drivs rent ideellt. Även om det skulle finnas villiga sponsorer så skulle ingen våga — åtminstone inte just nu

 45. Ulf

  Sten jag är medveten om begränsningen det här var väl lite önsketänkande ifrån min sida. Jag tycker bara det är så tråkigt att folks vardag förgiftas av dålig journalistik.

 46. Håkan Bergman

  Blir man överraskad?
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/riggade-utdelning-av-miljonbidrag/
  Hur ska vi nånsin få nån ordning på det här med dagens politiker?

 47. Fredrik S

  Håkan Bergman #46

  Nä. Miljö- och energidepartementet känns som en rutten maskros.