Öppen Tråd

öppen tråd
Här är veckans öppna tråd för fria tankar om klimat och energi. Du väljer ämne.
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. HenrikM

  Man undrar om politikerna i Europa börjar förstå vad de har gjort? Deras vurmande för grön energi och negativism mot fracking har spelat Rysk gas i händerna.
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/24-procent-av-all-gas-i-eu-kommer-fran-ryssland_3459420.svd

 2. Janne

  Ukraina har, eller man kanske ska säga hade, Europas tredje största skiffergasfyndigheter. http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_gas_in_Ukraine
  Mycket gas på Krim och i de östra delarna, Putin säkrar upp gasen i Ukraina med andra ord.
  Fyndigheterna i västra Ukraina tillsammans med det som finns i Polen skulle kunna försörja Europa för lång tid framöver. Men EU har satt sig i en rävsax som vanligt tack vare den gröna idiotpolitiken.

 3. Lars Karlsson

  HenrikM jag tvivlar på att de förstår sambandet , politiker brukar resonera som så att fungerar inte den dåliga politiken så behövs det ännu mer av samma politik.

 4. Rosenhane

  Ajabaja!
  Nytt påfund från minkutsläpparvänstern, nu är det no no att köpa färgade påskfjädrar enligt senaste nytt i tv4.
  Dom kan komma från lidande höns vilket osökt kommer mig att tänka på Brazil Jack:s steppande höns som jag skrev om i ett svar till ThomasJ den 19 april 2010 i en tråd av peter S angående granskningsnämnden. Kul tråd f.ö.
  https://www.klimatupplysningen.se/2010/04/19/an-mer-djupsinnigheter-fran-svts-vetenskapsredaktion/
  Thomas#67
  Ditt exempel med den självkokta grodan kommer mig att tänka på den gamle Brazil Jack och hans cirkus.
  Brazil Jack eller Carl Rhodin som han hette hade ett nummer i sin cirkusföreställning i Stockholm vid förra sekelskiftet som marknadsfördes under namnet ”Brazil Jack och hans steppande höns”.
  Den blev mycket populär och lär ha utförts i en arena på Sveasalen som låg på Hamngatan. Den revs ett par år senare för att lämna plats åt nuvarande NK.
  Scenen var en mindre och upphöjd cirkusmanege och publiken satt i rader runtom.
  Man bjöds på en fantastisk show med höns som till en början lyfte på benen lite lojt för att så småningom börja dansa och till slut steppa hysteriskt. Ridå. En nöjd publik gick hem efter denna makalösa underhållning.
  Men så småningom kom sannigen i dagen. Den gode Rhodin hade på en rund scenplatta av bleckplåt släppt ut hönsen och underifrån dragit på med gasolbrännare; ju varmare det blev desto bättre steppade hönsen!
  Och påminner inte detta lite om där vi står idag, börjar det inte bli ganska varmt under fossingarna på vissa somliga numera?
  Några mediala höns som mer och mer känner obehaget krypa närmare och börjar steppa alltmer desperat, ingen nämnd och ingen glömd.
  Eller vad tror du om chefsdomptören Brazil Gore, om han är grodan du talade om borde hans lår vara rejält brässerade, oder?

 5. Lasse

  97% av klimatforskarna ..
  Även Judit Curry ingår i dessa 97%-men visar på mer sans än alarmism jfrt med Trenberth:
  Kolla deras powerpiontpresentationer, vem är populistisk?
  http://judithcurry.com/2014/04/11/curry-versus-trenberth/#more-15205

 6. Istäcket på Arktis får årsmaximum i mars. Det blir en snygg linjärt minskande trend 1978 -2014 (den tid istäcket pålitiligt kan skattas från sattellitdata). Detta verkar förenligt med en pågående global uppvärmning.
  https://nsidc.org/arcticseaicenews/2014/04/arctic-sea-ice-at-fifth-lowest-annual-maximum/

 7. Mikael W.

  Är det inte fantastiskt med människor som skriker om demokrati och sedan tar till odemokratiska metoder mot minkfarmare, SD, kärnkraften, försvaret…?
  Det visar sig då att allt de står för har en bakomliggande (vänster) agenda.
  De bryr sig inte om miljön, djur, invandrare, kvinnor osv. De är bara vapen för deras kamp/aktivism.
  Allting handlar om att sabba familjen, landet, kulturen, systemet…

 8. Tudor

  #6 DagL
  Många faktorer påverkar isens utbredning i arktis. Arktis is ligger inte på land, men det antar jag att du känner till.
  Isutbredningen ökar på Antarktis:
  http://earthobservatory.nasa.gov/Features/WorldOfChange/sea_ice_south.php

 9. Olav Gjelten

  Den enda riktigt stora miljöfråga vi har är hotet om en ny istid. De miljarder vi idag satsar på klimatet skulle vi så väl behöva när istiden börjar komma.

 10. Tudor

  #6 DagL
  Tillägg till min kommentar #8. En del av arktis is ligger på land.

 11. ThomasJ

  Rosenhane #4: Tack för den trevliga påminnelsen! 😀 Ja, det var (är) en bra tråd och vid ny (nu) genomläsning kommer avsaknaden här av Gunnar Littmarck än mer i dagen… Tråkigt att han valde att lämna KU (TCS), men han driver ju fortsatt sin egen, mkt informativa blogg.
  F.ö. framgår det ur en veckorapport från WNA (World Nuclear Association) att tyska el-kunder betalar ett påslag om Euro C 6,24/kWh för sin ’förnybara’ energi-elände, dvs. ~ 57 öre EXTRA & fullständigt onödigt för varje kWh de använder. Inte undra på att ~ 17% av tyska hushåll inte har tillgång till el-energi pga. de höga kostnaderna. Och, såvida MP, V samt centristerna får råda/styra energipolitiken är vi i Sverige i samma situation. God Natt Sverige med andra ord!
  Mvh/TJ

 12. Dag Lindgren

  # Tudor. Självklart finns mycket som påverkar så fenomenet bevisar inte global warming men tycks stöda hypotesen. Att istäckets förändringar inte är lika entydiga och snarast ökar i Antarktis kan kanske beror på att uppvärmningen under vissa förhållanden kan leda till större istäcke, bla kan det bli mer is om glaciären smäler så det blir minre salt vatten. https://www.klimatupplysningen.se/2014/04/01/allt-tydligare-att-global-uppvarmning-leder-till-avkylning-havsisutbredning/
  När man har stora höga glaciärer som på Antarktis, så ”rinner” de ut i havet. Kanske mera nederbörd leder till att de rinner snabbare. Antariktis är mest påverkabart via atmosfären, uppvärmingen via havet bör vara viktigare för Arktis. På Antarktis är det en mycket större ismassa som skall påverkas.
  Jag tycker alltså det finns en del logiska skäl för att tro att global warming skulle synas mer i Arktis än Antarktis. Att det är mer påtagligt i Arktis än Antarktis stöder alltså gobal warming.

 13. sibbe

  Jag hade för några veckor sedan ett inlägg om Fukushima på öppna tråden. Här en komplettering med nya fakta om de 10000-tals strålningsdöda:
  Euronews (och ett antal tv-nyhetssändningar- även i Norden) för några veckor sedan:
  ”3år efter atomkatastrofen i Fukushima sörjer Japan närmare 20000 döda”. Ungefär såhär suggererade nyhetsmedia norr om Alperna för några veckor sedan att de drygt 17000 dödsoffren i jordbävnings och tsunamikatastrofen i själva verket dödades av en atomkatastrof. (Greenpeace)experter gick med Geigermätare framför kameran och hittade radioaktivitet från Fukushima rentav 7000 km österut vid USA-kusten!
  Men: INGEN MÄNNISKA dog i kärnkraftsolyckan i Fukushima. Varken i olyckan eller genom strålning. Detta slogs fast av UN, och rapporten kan laddas ner som en pdf-fil: http://www.unscear.org/docs/reports/2013/13-85418_Report_2013_Annex_A.pdf .
  Ingen förhöjd cancerrisk i Japan genom olyckan och även för framtiden räknar UN-experterna inte med en signifikant ökning av hälsorisker i Japan genom radioaktiv kontaminering.
  Man frågar sig: Varför kände TV-reporter inte till den här UN-rapporten? Okunskap? Med flit?
  Abraham Lincoln är känt för följande kloka mening: Man kan lura befolkningen en tid, man kan lura en del av befolkningen för alltid, men man kan inte lura befolkningen för alltid.
  Eller kommer Hitlers propagandaminister Goebbels behålla rätt när han sade: Om man berättar en lögn tillräckligt ofta så tror befolkningen till sist på den?

 14. Tudor

  #12 Dag
  Några av dina formuleringar:
  ”Självklart finns mycket som påverkar så fenomenet bevisar inte global warming men tycks stöda hypotesen.”
  ”Jag tycker alltså det finns en del logiska skäl för att tro att global warming skulle synas mer i Arktis än Antarktis. Att det är mer påtagligt i Arktis än Antarktis stöder alltså gobal warming.”
  Detta är bara dina egna spekulationer, vilket du också medger. Observationer stödjer inte dina påståenden. Den globala uppvärmningen har upphört sedan några år. Du skriver själv att du inte har några bevis för dina påståenden. Dina påståenden står i strid med mätningar utförda av NASA och NOAA. Någon global uppvärmning pågår inte sedan ca 17 år.

 15. Lasse

  #6
  Om vi ser på temperaturen så har den tidigare uppvisat en periodicitet .
  60 års cykler kan inte ha följts med satellit ännu.
  Det är inte klarlagt om 30 talets värmeperiod drabbade arktis isar mer än dagens.
  JC har detta på sin slideshow-AMO på slide 14 går från min till max under satelliteran-men är nu i avtagande. http://curryja.files.wordpress.com/2014/04/curry.pdf

 16. Tudor

  #12 Dag Lindgren
  Länken i din kommentar går till en artikel här på KU som publicerades 1:e April.
  😉

 17. DagL

  # Tudor
  Hur lång tid tar det för värmen att gå ned i haven? Tjälen börjar bildas i November men finns (i Umeåskogen) kvar till början av juni. Tjälen fortsätter att fördjupas även när det börjat smälta bort på ytan. Det blir alltså en fördröjning, som blir större ju djupare. Var står hur lång den är för havet? Jag tror det tar decennier för havet och luften att komma i balans om luften blivit varmare. Ju djupare ju längre tid innan balansen inställer sig. Att det slutat bli varmare på ytan betyder knappast att havet slutar att värma upp isen.
  En stor del av inkommande strålningen omvandllas till värme nere i haven, delvis en bit ned, inte så att det omedelbart värmer luften eller vattenytan.
  Länken nedan säger att värmen ackumuleras på stort djup i haven och att denna uppvärmingen inte upphört sedan sexton år.
  http://www.skepticalscience.com/new-research-confirms-global-warming-has-accelerated.html

 18. pekke

  Utbredningen av havsis i Antarktis har en stigande trend sedan 1979:
  http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/seaice.anomaly.antarctic.png
  Årets isutbredning i Antarktis verkar vara på väg mot nya rekordnivåer.
  http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/S_stddev_timeseries.png
  Samtidigt så har Antarktis en svagt sjunkande temperatur.
  ftp://ftp.ssmi.com/msu/graphics/tlt/plots/rss_ts_channel_tlt_southern%20polar_land_and_sea_v03_3.png
  För övrigt så hade Arktis praktiskt taget ingen havsis sommartid under Holocene Climate Optimum för 6 000 – 9 000 år sedan då temperaturen troligtvis var 2 – 3 grader högre än nu, isbjörnarna överlevde det varmare klimatet, inga tecken på extrema utsläpp av metan från den Arktiska tundran har noteras under den tiden, lövträd fanns längre norrut än nu, livet i Arktis frodades under den här tiden.
  Under samma tid så satte mänsklighetens utveckling fart med samhällsbildning och skriftspråk, människan blev bofast i ett band från Medelhavet till Kina medan jägare/nomadfolken flyttade allt längre norrut till nya jungfruliga områden.
  Klimathot !???

 19. pekke

  Dag #16
  Problemet med den ” försvunna ” värmen är att ingen har kunnat fastslå var den är.

 20. eon

  pekke #17 Ändå fortsätter svensk media sprida myten om den utrotningshotade isbjörnarna som drunknar och flyter omkring på mikroskopiska isflak http://www.sydsvenskan.se/varlden/lista-nio-arter-pa-randen-till-utrotning/

 21. pekke

  eon #19
  ” 3. En annan art som får allt tuffare levandsvillkor är isbjörnen. Isflaken är en förutsättning för att de ska kunna jaga sälar. Men isflaken blir allt färre och tunnare i takt med att klimatet blir varmare. Björnarna dör därför av drunkning ”
  Isbjörnspopulationen har ökat sedan 60-talet av den enkla anledningen att man slutade skjuta isbjörnar i tid och otid, numer får de bara skjutas i självförsvar.
  Isbjörnar är för övrigt simkunniga, de kan simma flera tiotals mil !
  En blogg om isbjörnar som är värd att läsa och utforska.
  http://polarbearscience.com/

 22. pekke

  Var är den försvunna värmen ?
  http://wattsupwiththat.com/2013/05/03/ocean-heat-content-0-to-2000-meters-why-arent-northern-hemisphere-oceans-warming-during-the-argo-era/
  http://www.drroyspencer.com/2013/04/more-on-trenberths-missing-heat/

 23. Adolf Goreing

  #12 Vilken globala uppvärmning? Vi har inte haft någon på mer än 16 år. Vad som hänt innan 1979 vid polerna kan man spekulera om men vittnesskildringar tyder på att lite is i Arktis under vissa perioder inte är något nytt.

 24. sibbe

  Ett stort problem som mindre nogräknade klimatforskare har nuförtiden, är att man granskar deras ”verk”. Som t.ex: Bromwich et al. på Nature Geoscience:
  Here, we present a complete temperature record for Byrd Station, in which observations have been corrected, and gaps have been filled using global reanalysis data and spatial interpolation. The record reveals a linear increase in annual temperature between 1958 and 2010 by 2.4±1.2 °C, establishing central West Antarctica as one of the fastest-warming regions globally.
  Var naturligtvis alldeles fel från början till slutet. Vilket inte hindrade klimattrogna medier att gotta sig åt.
  Men Bromwich förändrade temperatursiffrorna efter kritiken:
  For 1980–2010, the trend should have been 0.29 ± 0.53 °C per decade, instead of 0.76 ± 0.66 °C per decade, and thus was not statistically significant. As a result, the last sentence of the section entitled “Temperature trends at Byrd Station”, referring to the significance of the trends during 1980–2010, should not include “except for December–January”.
  Istället för 0,76°C/10/år var det bara 0,3°C/10/år.
  Det som låter hoppet gry, är att naturvetenskapliga tidningar tar nuförtiden in invändningar mot sådana uppenbara falska temperatursiffror:
  ”Nature Geoscience: How significant is West Antarctic warming?
  Armin Bunde, Josef Ludescher, Christian L. E. Franzke, Ulf Büntgen
  to the Editor
  Bromwich et al. present a monthly temperature record for central West Antarctica that spans 1958 to 2010, using observations from Byrd station that have been corrected and gap-filled. A regression analysis reveals a warming of 2.44 °C over this period. To evaluate the significance of this warming trend, Bromwich…(finns på nature com bakom betalvägg).

 25. Tudor

  DagL
  Upprepningar kan ibland vara nödvändiga för att få vissa människor att förstå.
  Artikeln publicerades 1:e April. Artikeln publicerades 1:e April
  Artikeln publicerades 1:e April. Artikeln publicerades 1:e April
  Artikeln publicerades 1:e April. Artikeln publicerades 1:e April
  https://www.klimatupplysningen.se/2014/04/01/allt-tydligare-att-global-uppvarmning-leder-till-avkylning-havsisutbredning/

 26. pekke
  Det är inte korrekt att isbjörnar bara får skjutas i självförsvar. Så är fallet på ex Svalbard men på andra ställen (Grönland, Alaska, Kanada mm) skjuter man isbjörnar på licens på samma vis som vi skjuter älgar. Ca 500 isbjörnar skjuts varje år helt lagligt.
  Jag skulle kunna gå omkring i en ibjörnskappa på Stockholms gator helt lagligt. Jag kanske inte skulle bli så poppis men det är ju en annan sak. 😀

 27. Dag L
  Det är isminimum i sempember som brukar räknas som det intressanta vad gäller havsisen i Arktis.
  Isen har faktiskt blivit lite tjockare de senaste tre åren. Det är ju en för kort tid för att säga något vad gäller trender etc men ändå. Lite intressant är det allt tycker jag.

 28. Helge

  Bra analys på detta med Metan. Tilläggas bör kanske att metan oxideras relativt fort till bl.a koldioxid när det befinner sig fritt i atmosfären.
  http://wattsupwiththat.com/2014/04/11/methane-the-irrelevant-greenhouse-gas/

 29. bom

  #26 Lena
  Du skulle nog riskera mer än äggkastning eller tårtning om Du gav Dig ut på stan klädd i Din isbjörnspäls tyvärr. Jag minns mitt besök i Tromsö (cirka 1971 i januari). Fångstskeppen låg i rad vid kajen och souvenirbutikerna överflödade av isbjörnsskinn, vackra sälpälsar och snidade narvals- och valrosständer. Man brydde sig inte om att snöröja gatorna direkt, men de butiker som låg i källarnivå hade grävt bort snön för källarfönstren vilket skapat ljusbrunnar sådär någon meter djupa. Jag antar att Tromsö ser väldigt annorlunda ut idag. Där skulle Din isbjörnskappa nog ännu kunna vara accepterad kan jag ana?

 30. bom

  Tromsö ligger 300km norr om polcirkeln och det är ändå 210 mil söder om Nordpolen. Det har visst aldrig varit kallare än -20C i Tromsö. Ölbryggeriet Mack är ett av världens nordligaste och deras ölhall är världens nordligaste. Ölet enligt Reinheitsgebot och mycket drickbart. Potatis kallas skämtsamt för sydfrukter.

 31. Pelle L

  bom #30
  ”Potatis kallas skämtsamt för sydfrukter” 😀
  Det påminner mig om Jan Troells film Här har du ditt liv (byggd på Eyvind Johnssons självbiografiska romaner).
  Där sitter vattenrallarna och drömmer om Stockholm. En av rallarna kallas stockholmaren ”för han var där en gang”.
  Så talar de drömskt om Södern, ”där det växer äpplen” 🙂

 32. sibbe

  # Pelle
  Jag minns filmen, har sett den på en biograf nånstans vid Stureplan. Kanske rentav premiären? Nån gång vintern 66/67 (?). Min första film på svenska. Fastän jag inte förstod mycket svenska då, förstod jag nog sentensen av filmen.
  Den var bra. Var visst med Eddi Axberg, eller hur? Skulle vara roligt se filmen på nytt. Plockade just fram romanen Några steg mot tystnaden ur bokhyllan. Bra läsning över påsken…

 33. Pelle L

  Sibbe #32
  Kul att du också uppskattade filmen!
  Jag såg den för andra gången någon gång i början på sjuttiotalet på biografen i Kungssten,
  som sedermera blev Nöjds Konditori.
  Jag har alltid tyckt att det var den bästa svenska films som gjorts.
  Nu kikade jag i Wikipedia och där skriver de att
  ”I en omröstning om Sveriges bästa film genom tiderna som hölls av tidningen Nöjesguiden 1995 kom Här har du ditt liv på fjärde plats.” Men det var ju ett tag sedan 🙂
  Roligt att du uppskattade filmen, och dialogen är ju inte det viktiga i den, utan bilderna.
  Jag har den förresten inspelad på VHS (den har gått på TV) och tittar lite någon gång.

 34. Peter Grafström

  #13 Sibbe
  Ang detta med påstådd radioaktivitet från Fukushima. Följande länk diskuterar inverkan av Usas marina övningar som möjlig orsak till förhöjd radioaktivitet.
  Agricultural science expert and environmental activist Rosalind Peterson explains how the US Navy is intensifying its warfare testing in the Pacific, Atlantic & Gulf of Mexico in 2013 and 2014.
  http://memoryholeblog.com/2014/03/27/us-navy-shock-and-awe-assault-on-oceanic-ecosystems/
  Din kommentar om Goebbels är rätt typisk för dem som associerar till extrem propaganda.
  Det kan vara på sin plats att påpeka att det var amerikanerna som var nazisternas läromästare och Goebbels förebild var Edward Bernays.
  Överhuvudtaget var nazismen made in Usa på fler sätt.
  Och det faktum att så många använder tyska exempel på dålighet orsakas av framgångsrik angloamerikansk propaganda som genomsyrar all opinionsbildning.

 35. Olav Gjelten

  Jag minns från min skoltid i Norge i början av 1960-talet at vi om läste att rester av väldiga trädstammar finns under jorden på bl a Hardangervidda, ställen som ligger 1000 m eller mer över havet och där det i dag är trädlöst högfjäll. Vad jag inte minns är från vilken värmeperiod dessa trädstammar kommer ifrån. Någon som vet (bronsålder, järnålder, vikingatig)? Vad det visar är att vi, till och med efter senaste istiden, haft perioder som varit mycket varmare än nutiden.
  Hur förklarar klimattalibanerna detta fakta? Värmeperioder, långt varmare än dagens klimat INNAN människorna började släppa ut koldioxid, borde vara en omöjlighet i deras värld.

 36. Perfekt

  Pelle L
  Du är nog ute och cyklar ang. biografen i Kungsten. Den bör ha lagts ner före 1970. Enligt uppgift flyttade Nöjds in 1960.

 37. Pelle L

  Perfekt #36
  Jag fick sätta gång med ett häftigt googlande för att se hur jag kunde komma så fel.
  Det är ju inte isborrkärnor från Vostock det gäller 🙂
  Och så hittade jag fram till
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_biografer_i_G%C3%B6teborg
  Citat:
  ”Olympia, Långedragsvägen 22 – 19/8 1929 – 31/1 1971 (I dag: Nöjds Konditori)”
  Jag träffade min livsledsagarinna senhösten -69,
  så vi hade alltså ett år på oss att gå på kinne på Olympia 🙂
  PS
  Jag cyklade inte då, utan körde en 175 cc Lambretta med 12 hkr.

 38. Thomas P

  Sibbe #24 Om man skall vara korrekt bör man påpeka att ditt citat ”For 1980–2010, the trend should have been 0.29 ± 0.53 °C per decade, instead of 0.76 ± 0.66 °C per decade, and thus was not statistically significant” bara handlade om månaderna december och januari, trenden för övriga månader var inte fel. Resultatet för totala uppvärmningen var att den förändrades från de av dig nämnda 2.4±1.2 °C, till 2.18 ± 1.25 °C. Inte fullt så dramatiskt som du vill ge sken av.
  http://www.nature.com/ngeo/journal/v7/n1/full/ngeo2016.html

 39. pekke

  Dagens klimatalarmism :
  ” Sverige har visat att det går. Vad vi gör för klimatet i Sverige är nästan bara betydelsefullt som exempel. Därför är det viktigt att vi berättar för resten av världen om Sveriges höga koldioxidskatt och Europas och Japans höga drivmedelsskatter, skriver Thomas Sterner, medförfattare till dagens IPCC-rapport. ”
  http://www.dn.se/debatt/det-svenska-exemplet-visar-vagen-for-varlden/
  Klimatreligionen blir allt mer världsfrånvänd !

 40. Börje S.

  Hönni, alla ni som samlat på er länkar till saker som berör KLIMATBLUFFEN.
  När jag började följa frågan talades om en medarbetare inom NASA som granskat James Hansen och hans klimatunderavdelnings forskning och kommenterade det ungefär så här:
  ”Den där så kallade forskningen var den värsta skit jag sett i hela mitt liv”.
  Efter ett tag blev han tydligen tvingad att göra avbön, nånting i den här stilen:
  ”Ojoj då, jag ber tusen gånger om hundra kronor! Fan, jag trodde ju det var fråga om vetenskap, och så var det bara politik alltihopa. Där ser man hur himla dum även en forskare inom Nasa, som jag, kan bli!”
  Fråga: Finns det någon i klimatupplysningsgänget som bevarat länkar som visar denna för klimatfuskforskningen så belysande episod? Skulle kunna vara till viss nytta i min egen lilla klimathotstvivelsargumentering.
  Man tackar på förhand.

 41. Börje S.

  ”dum” i inlägget #40 skulle vid närmare eftertanke naturligtvis vara ”blåögd”. Forskaren vid NASA som tyckte klimatvetenskapen var rena skiten var blåögd, d v s han fattade i förståne inte att det handlade om något helt annat.
  D v s precis som jag och, tror jag, precis som en hel del av de flitiga skribenterna på denna blogg varit innan de, precis som jag, fattade att de gått på den värsta blåsningen som någonsin förekommit.
  Sälja Eiffeltornet till högstbjudande, ha, kan man väl stå ut med, profeter som går på vattnet eller rider till himlen på en bevingad häst, kan väl hända, smör som är giftigt och margarin som är källan till evig ungdom, OK då, lägga in gurkor i vanligt sjövatten, tja, kanske det, allt det där är bara småpotatis jämfört med världshistoriens största skälmstycke, det fräckaste bedrägeriet genom tiderna, historiens ojämförligt största och OFÖRLÅTLIGASTE bonnfångeri, KLIMATBLUFFEN.
  Klimatbluffandet gör mig och säkert alla andra som en gång omfamnade detta skurkstreck så förbannade att vi aldrig kommer att glömma vilka det var som skojade upp oss så infernaliskt och beräknande slugt.
  Vi finns och det enda sättet att bli av med våra ilskna och rättfärdiga anklagelser mot fuskande s k vetenskapsmän och samvetslösa politiker och klimatprofitörer är att ”försvinna oss”, som det heter i den fantastiska boken ”Moment 22”, som f ö beskriver ett tillstånd av vansinne liknande det som råder i västvärlden p g a den fullkomligt vettlösa men ändå så medvetet frampiskade klimathysterin.
  http://antropocene.se/2014/april/usa-leker-med-elden.html

 42. Olaus

  Här är den del ur Här Har Du Ditt Liv som talar om ”söderut där det växer äpplen”.
  http://www.youtube.com/watch?v=aUnjPN1yeUc

 43. sibbe

  Sibbe #24 Om man skall vara korrekt bör man påpeka att ditt citat ”For 1980–2010, the trend should have been 0.29 ± 0.53 °C per decade, instead of 0.76 ± 0.66 °C per decade, and thus was not statistically significant” bara handlade om månaderna december och januari, trenden för övriga månader var inte fel. Resultatet för totala uppvärmningen var att den förändrades från de av dig nämnda 2.4±1.2 °C, till 2.18 ± 1.25 °C. Inte fullt så dramatiskt som du vill ge sken av.
  Mina matematiska kunskaper i gymnasium har varit lindrig sagt, dåligt, men med den lilla kunskapen jag har kvar om procenträkningen får jag med hjälp av min fickräknare till att skillnaden mellan 0,76 och 0,3 °C,som sagt, jag är en dåligt räknare, är fel med 150 %. Inte dramatiskt? Bromwich beräkning var alltså för 2 månader/30år = 60 månader fel. Och det är sommartemperaturer, det är fråga om. Isen smälter mest under perioden december/januari i Antarktis. Om nu Bromwich el al räknade fel på grund av att man har slarvat eller på grund av att resultatet varit färdigt/eller beställningsarbete förrän man börjat med granskningen av mätarna, är en annan femma. I alla fall så tycks Nature Geoscience fordra bättre räkenskapsresultat av studierna nuförtiden. Vilket är bra.

 44. sibbe

  Angående ”Här har du ditt liv”, kollade upp filmen på Wiki, och kom fram att det var på Röda Kvarnen jag såg den. Skulle gärna veta om det faktiskt var premiären då, publiken klappade i flera minuter när filmen var slut…

 45. KF

  ”His final comment is particularly telling :-
  I agree totally we have had a global temperature increase in the 20thC – but an increase from what? ..Probably an increase from the lowest point in the last 10,000 years.
  We started to observe meteorology at the coldest point in the last 10,000 years.
  And people are worried we have warmed up a bit since!”
  http://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2014/04/04/the-little-ice-age-was-the-coldest-period-for-10000-years/

 46. Olaus Petri

  Mycket roligt klimatvrål. Särskilt slutet är raffinerat:
  http://www.youtube.com/watch?v=-pvS72S0czE#t=239
  🙂

 47. J-O

  Hörde jag rätt på vetenskapsradion..? FEM journalister satt och väntade på presskonfrensen för IPCC rapporten i ett rum för 140… 3 av dem från Sverige.

 48. stickan no1

  Nu är det uppenbart att konsensus uppnåtts.
  enligt SVT menar IPCC att:
  ” I stället säger man att naturgas kan vara att bra alternativ om det ersätter kol, och kärnkraft kan vara en allt större del av lösningen. Det här är kontroversiella slutsatser för många som vill se satsningar på förnybar energi istället.”
  Från http://www.svt.se/nyheter/varlden/ipcc-klimathotet-kan-avvarjas
  Det är den linjen som varit förhärskande på KU hela tiden. Då är debatten över. Vi vann.

 49. tty

  Peter Grafström #34
  ”Ang detta med påstådd radioaktivitet från Fukushima. Följande länk diskuterar inverkan av Usas marina övningar som möjlig orsak till förhöjd radioaktivitet.”
  Du är själv uppenbarligen ett utmärkt exempel på hur lätt det går att lura folk med propaganda.
  Det enda sätt militära övningar kan ge upphov till mätbara mängder radioaktivitet i havet är antingen genom att spränga en kärnladdning eller genom att ett kärnkraftdrivet fartyg havererar.
  I båda fallen är det mycket lätt att konstatera vad som hänt genom att studera isotopsammansättningen.
  Du har gått på en ren skröna.

 50. tty

  Eon #20
  ”pekke #17 Ändå fortsätter svensk media sprida myten om den utrotningshotade isbjörnarna som drunknar och flyter omkring på mikroskopiska isflak http://www.sydsvenskan.se/varlden/lista-nio-arter-pa-randen-till-utrotning/”
  Herregud vilken dynga svensk press producerar numera
  Om vi för ett ögonblick bortser från isbjörnarna:
  ” Tjuvskytte och illegal skogsavverkning gör att lemuerna på Madagaskar är världens mest hotade djurart.”
  Det finns inget sådant djur. Jag antar att han menar ”lemurer”, en superfamilj bestående av fyra eller fem familjer och nära 100 arter halvapor som lever på Madagaskar och varav många i och för sig är hotade av biotopförstöring.
  ” I Oklahoma, North Dakota och Kansas lever prärieripan. Den är nu bara ett steg från att klassas som utrotningshotad då bestånden har minskat kraftigt de senaste åren. Bakom minskningen ligger oljeborrning och gasutvinning.”
  Inget sådant djur heller, förmodligen menar han större och/eller mindre präriehöna (den angivna utbredningen stämmer inte för någondera arten), som klassas som sårbara, dock inte p g a ”oljeborrning och gasutvinning” utan p g a att deras biotop ”shortgrass prairie” till större delen odlats upp. Rasen attwateri av den större arten i Texas är akut hotad.
  I samma hotade situation befinner sig pygméelefanterna som lever på nordöstra Borneo. De senaste åren har flera av elefanterna dödats genom skogsskövling och utvinning av palmolja.
  Den arten finns inte heller. Det rör sig alltså om borneoelefanten Elephas maximus borneensis en småvuxen ras av asiatisk elefant. Regnskogslevande elefantraser är ofta småvuxna, det gäller även för den afrikanska arten.
  ” Även Galapagospingvinen klassas som utrotningshotad. Det största hotet är väderfenomentet (sic!) El Niño som intensifierats och gör vattnet kring Galapagosöarna varmare. Därmed hotas miljön för Galapagospingvinen.”
  Arten är fåtalig (kanske 1000 par) och decimeras ibland av kraftiga El Niños (senast 1982-83, ”rekord-Niñon” 1997-98 hade däremot ingen större effekt). Introducerade predatorer (hundar, katter, råttor) och fisknät är dock ett större hot.
  Bestånden av knölval har genomgått samma dystra utveckling som snöleoparden. Främst på grund av jakt och att djuren fastnar i olika fiskeredskap.
  Totalt bakvänt. Knölvalen är nog den bardval som svarat snabbast på valfångstens upphörande. Beståndet har fyrdubblats och anses nu vara ungefär två tredjedelar av vad det var när valfångsten inleddes. Är väl näst vikvalen den minst hotade av bardvalarna (liksom isbjörnen nog är det minst hotade av de stora rovdjuren).
  För tre av de nio ”arterna” (jättepanda, västafrikanskt lejon och snöleopard) finns det inga grova fel. Lejonet är dock inte heller någon art utan en ras, och uppgiften att det bara finns 400 ex är tveksam. Siffran inkluderar troligen inte de största återstående populationena, i Chad, Kamerun och Centralafrikanska Republiken.

 51. Peter Grafström

  #49 tty
  Ditt nedlåtande tonläge är tyvärr vanligt på den här bloggen.
  Jag antog att Usa avsiktligt smutsar ner golfen för att förstöra försörjningsmöjligheterna för folken där. Borde kanske ha förklarat det men det har med tiden blivit så självklart efter alla exempel som bekräftar den pessimistiska synen.
  Jag är väl medveten om att normal användning av kärndrivna fartyg inte ger stora utsläpp och att kärnvapen inte brukar sprängas i atmosfären nuförtiden. När nu Fukushima finns så har en möjlighet uppkommit att skylla på det.
  Sen undrar jag hur mycket du egentligen vet om vilka typer av vapen Usa testar.
  Minikärnvapen har använts ett stort antal gånger sedan 1980-talet och Irak lär det ha förekommit flera tiotal såna fall. Givetvis har det inte bekräftats officiellt men teknisk information från många terrordåd pekar på kärnvapen. Den typen av vapen är inte reglerade i lag och det finns därför inget som hindrar Usa att använda dem.
  Mot den bakgrunden är det sammantaget inte långsökt att tro att om onaturligt hög radioaktivitet uppmäts i samband med stora militärövningar så kommer radioaktiviteten just därifrån.
  Det pågår en medveten ansträngning från England och Usa att avfolka världen för att få ett bekvämare liv för den brittiskättade herrerasen. Har du hört talas om stenen med inetsad målsättning om att få ner jordens befolkning till 500miljoner. Det är ingen udda uppfattning bland eliterna.
  Det pågår under de senaste åren en mängd bisarra aktiviteter från Usa-eliternas sida med påstådda massdödsskjutningar som visar sig aldrig ha inträffat, med terrordåd som visar sig till stor del vara bluff, med sörjande anhöriga till flygkatastrofer som visar sig vara gestaltade av skådespelare(oavsett hur det var med flygplanet). Ett gemensamt drag för dessa mediabluffar verkar vara att det rör sig om krisövningar inför tänkta hot som i medierna framställs som verkliga händelser. Eftersom det är övningar har man skådespelare som sk krisaktörer.
  Dessa mediabluffar har som gemensam förklaring att man vill avväpna Usas medelklass inför den hårda framtid som eliterna förbereder sig för med interneringsläger och med stridsvagnar för att bekämpa förväntade oroligheter i Usa.
  Det finns gott om Usa-kramare på denna blogg som alltid verkar tro Usa om gott.

 52. Fredrik Berg

  Vet någon varför alla journalister och annat folk alltid talar om kW. Med glad min säger de att nu har vindkraften producerat si och så många kW. Det är ju inte intressant om vindkraften så ger 10 exawatt så länge denna energi inte kan lagras och bara varar t.ex. 30 minuter.
  Det är ju kWh eller J över en tidsperiod t.ex. ett år och hur den produktionen fördelat sig över året som är intressant ur rent praktisk synpunkt. Vad missar jag?

 53. Perfekt

  Pelle L #36
  Jag lutar åt att du har rätt. uppgifterna kommer från min far och Nöjds hemsida, vilka tydligen inte är tillförlitliga.

 54. tty

  Pter Grafström #51
  ”När nu Fukushima finns så har en möjlighet uppkommit att skylla på det.
  Sen undrar jag hur mycket du egentligen vet om vilka typer av vapen Usa testar.
  Minikärnvapen har använts ett stort antal gånger sedan 1980-talet och Irak lär det ha förekommit flera tiotal såna fall.”
  Nu råkar det vara så att det är omöjligt att ”dölja” kärnvapenexplosioner med hjälp av Fukushima. Som jag sade i mitt förra inlägg – sammansättningen av klyvningsprodukterna är helt annorlunda, och några minuter med en gammaspektrometer räcker för att fastslå skillnaden. Dina fantasier om kärnvapen i Irak är orimliga på samma grunder.
  En kärnladdning, hur ”mini” den än må vara måste innehålla en överkritisk massa klyvbart material, vilket innebär att den efterlämnar extremt tydliga spår.
  Det är troligen möjligt att dölja en underjordisk sprängning av en mindre kärnladdning om den sker i ett någorlunda stort bergrum med lämpliga dämpanordningar, men aldrig en explosion i luften, inte ens en liten sådan.

 55. Pelle L

  Perfekt #53
  Tack!
  Din kommentar uppskattas, särskilt med tanke på ditt användarnamn.
  Det förpliktar 😉

 56. Svend Ferdinandsen

  Jeg er lidt forundret over havisen versus temperaturen i Arktis, som den vises af DMI via
  http://ocean.dmi.dk/arctic/index.php
  Temperaturen har næsten været konstant under frysepunktet hele vinteren, men alligevel aftager isen nu.
  Er det måske fordi en del af isen ligger sydligere end 80gr.? Eller er det havstrømme.

 57. Peter Grafström

  #54 tty
  Jag har i tidigare bloggdiskussioner här på KU bemött argumentet om att det skulle vara lätt att påvisa kärnvapen. I korthet handlar det om att sprängningarna sker under marknivån och att de maskeras av mindre bilbomber(eller enbart påstådda bilbomber). Det kan röra sig om styrkor på så lite som 0,01 – 1ton tnt ekvivalent, men i flera fall betydligt större.
  Ett sätt att placera under marken är att utnyttja avloppsledningar som gör att man kan skjuta bort en stor del av det ofissionerade och fissionerade materialet innan det har möjlighet att gå uppåt genom det ovanliggande jordlagret. Givetvis har förövarna möjlighet att göra ingrepp i avloppet på olika ställen för att underlätta funktionen och för undanröjande av bevis om de nu bryr sig.
  Det som eftersträvas är framförallt tryckvågen.
  Emellertid blir det sannolikt ändå en del radioaktivitet som skulle gå att mäta upp om det inte vore världens mäktigaste militärmakt och underrättelsetjänster som har intresse att förhindra det.
  Det kryllar av sån personal vid terrordåd av det slaget och om du kom dit med din geigermätare så skulle du antagligen inte få komma i närheten. Dessutom lär det som går att mäta efter en dag vara främst alfastrålare vilket ju kräver provtagning. Skulle du trots det envisas skulle du få räkna med trubbel. Ingen tidning skulle våga ta i det om Usa var emot det.
  Och vanligen fraktas materialet bort, så som skedde vid OKC 1995 där atombomben var ca100t.
  Det finns ingen trovärdig förklaring annat än undanröjande av bevis att man har så bråttom som var fallet där. De officiella påståendena om drygt 1t konventionellt sprängämne dessutom i en bil ovanför marknivån tas inte på allvar av experter.
  Beträffande andra fall har tidningsartiklar och även CNN-artiklar som varit ’för’ informativa rensats bort från nätet.
  Att CNN överhuvudtaget bidrog var i det fallet (1999) för att de hoppades/trodde att det skulle skada Ryssland.
  Bakom kulisserna sprids rykten sedan 1980-talet om att arabiska/muslimska terrorister ligger bakom.
  Det kan ha varit en lång serie såna rykten som gjorde det möjligt att motivera somliga analytiker att faktiskt tro på att Saddam hade kärnvapen.
  Ang Fukushima.
  Inledningen av min kommentar var ju att jag antog att Usa avsiktligt förstör miljön vid Golfen dvs de har i princip möjlighet att sprida ut vad som helst. Om avsikten är att kunna skylla på Fukushima och Fukushima inte spridit annat än det som förväntas från en därest inträffad härdsmälta, ja då sprider man den sorten. Om Fukushima gömde andra typer av verksamhet än civil, tex hemlig kärnvapenutveckling, ja då kanske en annan sammansättning passar.
  Det finns ingen säker info om hemligt kärnvapenprogram utan bara rykten, men Usa arbetar målmedvetet på att underminera Kina och skapa konfliktzoner runt dem och både Frankrikes och Israels kärnvapenprogram tilläts inofficiellt av England och Usa.
  Därefter tog jag upp att vi inte vet vilka vapen Usa testar vid de marina övningarna. Usa håller på med utveckling av nya typer av kärnvapen. Givetvis finns det intresse av att minska eller ändra det radioaktiva fingeravtrycket. Man bör därför inte ta för givet att de invanda metoderna räcker.

 58. Peter Grafström

  Tty
  Tillägg till mina tidigare kommentarer.
  Det är alltså underförstått att höga strålnivåer har uppmätts i Usa
  1400 ggr normalt nämns.
  Om det skulle visa sig helt felaktigt är det inte nödvändigt att misstänka avsikt eller vapentest.
  Ett annat underförstått antagande är att Fukushimastrålningen inte kan bli så stor i Usa utan späds ut kraftigt i havet. Detta är vad experter hävdar vilket somliga misstror.
  Men jag misstror dem inte.