Öppen Tråd

höststorm

Naturen förbereder sig för vintern. Vi människor också: Regnkläder, stövlar och paraplyer hör till höstutrustningen. Veckans öppna tråd kommer här.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. latoba

  Läsvärt:
  https://detgodasamhallet.com/2018/10/20/gastskribent-rolf-oward-slutet-ar-nara/

 2. AW

  För den som vill fördjupa sig i den över 100-åriga historian om vädermodifikation och se att global warming agendan även är till för att dölja något…

  https://weathermodificationhistory.com

 3. ces

  #1 Här är historien ur ett amerikanskt perspektiv: https://climatechangedispatch.com/how-al-gore-built-the-global-warming-fraud/

 4. latoba

  Åke Ortmark har avlidit. Han beskrivs i media med all rätt som en av de största journalisterna. Att han tidigt var motståndare till klimathotshysterin har jag inte kunna hitta i någon dödsruna i de stora medierna. Det passar tydligen inte att skriva om det.

 5. Jan Norlin

  IN MEMORIAM
  Åke Ortmark fick ej möjligheten att ställa Johan Rockström mot väggen!

  https:https://www.expressen.se/debatt/kasta-inte-pengar-pa-klimatbluffen///www.expressen.se/debatt/expressen-ga-inte-pa-klimatbluffen/

 6. Johan M

  Om man vill återfå lite tro på vetenskapen (och samtidigt öva sin skoltyska):

  https://www2.ipp.mpg.de/ippcms/eng/externe_daten_en/panoramaw7x/

 7. pekke

  Jan N. #5
  Fixat dina länkar.
  https://www.expressen.se/debatt/kasta-inte-pengar-pa-klimatbluffen/

  https://www.expressen.se/debatt/expressen-ga-inte-pa-klimatbluffen/

 8. rale

  Den 18/10 2018 dyker rättelsen upp i DN om temperaturen i Kiruna. (Liten text nere i kanten):

  ”Rättelse
  Den 25 september publicerade DN en bristfällig artikel om medeltemperaturen i Europas städer. Datakörningen som artikeln bygger på (från journalistnätverket EDJNet) har i efterhand fått mycket kritik och konstaterats ha felaktiga mätmetoder. Flera städer, bland annat Kiruna, har inte alls fått så pass höjda medeltemperaturer sedan 1900-talet som undersökningen och DN:s artikel gjorde gällande.”

  OK! De flesta kan göra fel, men det borde ju vara på sin plats att matcha storleken på orginalartikel (50 gånger(?) större men tydligen borttagen nu?), kanske göra en reflextion om varför temperaturdata kan hanteras så lättvindligt eller, kors i taket, erkänna att jordens senaste uppvärmningen i stället varit måttlig och gynnsam för oss alla.

 9. Håkan Bergman

  Vi har ju diskuterat plast och återvinning här för några veckor sen, nu börjar man inse problemen med det även i UK. När ska vi lära oss att gröna drömmar oftast inte är annat än just drömmar, dyra såna dessutom?

  https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/20/plastic-recycling-industrys-problems-costing-councils-up-to-500000-a-year

 10. Jalle

  Vet inte om denna tråd är rätt plats att ställa frågan; jag har alltid undrat vad tesen att en högre global medeltemperatur ger mer extremväder kommer ifrån. Det måste ju finnas en vetenskaplig sådan, annats skulle vi inte ansedda forskare hävda det? Varför skulle 1 grad högre medeltemperatur ge 10 grader varmare väder i Sverige eller 10 grader kallare i Kanada som ju hävdas? Någon som har lust att förklara eller tips på var man kan läsa mer?

 11. Simsson

  Klimatalarmismen är vår tid nya religion. Människorna tror blint på det översteprästerna predikar utan att ifrågasätta. De som har invändningar förtigs och negligeras. Det som hände i vår värld under medeltiden går igen. T o m inkvisitionen är tillbaka, när psykologer antyder att det är mentala fel på skeptikerna och framstående internationella politiker på allvar vill kriminalisera klimatskepticism.

  Vår tids nya överstepräster har liksom sina medeltida gelikar ingen aning om vad naturvetenskapen säger. Fysik, kemi, geologi matematik mm är för dessa kvasivetenskap och måste motarbetas. T o m våra skolbarn undervisas nu i den nya religionen, samtidigt klarar allt färre studenter av de naturvetenskapliga ämnena på universitet och högskolor.

  Vart är vi på väg?

 12. Gunnar Strandell

  AW #2
  Det kan bli intressant att se vilka entreprenörer som stiger fram om UNFCC bestämmer att CO2-halten I atmosfären måste minskas för att klara 1,5-gradersmålet.

  Musk, Branson eller båda?
  Finns det fler?
  Hur ska det hela finansieras?

 13. Håkan Bergman

  Gunnar S. #11

  Yes we can.
  https://www.deccanchronicle.com/technology/in-other-news/061217/this-paint-can-absorb-co2-from-your-surroundings.html

  Vill minnas att idén lanserades redan 2009 inför Köpenhamnsmötet, den var lika befängd då.

 14. Strumpan

  Rapport från verkligheten.

  Jag bor för tillfället i en väderanomali. Under hösten har vi haft flertalet kalla morgnar. Inget konstigt i det. Jag bor vid havskusten i södra Hälsingland och brukar vid denna tid på året få skörda frukterna av det maritima klimatet. Men i år är det annorlunda.

  Vi har ofta haft morgontemperaturer som varit jämnbördig med de som finns några mil längre in i landet. Det konstiga är att det verkar vara väldigt lokalt. Bara några km härifrån men fortfarande vid kusten kan temperaturen vara 5-6 grader varmare.

  Men det gäller bara just de morgnar som är riktigt kalla, annars verkar temperaturen hos oss stämma bättre med omkringliggande kustbygd.

  Vädret är märkligt ibland…

 15. Lasse

  #8 Rale
  Orsaken till att journalisternas nätverk släppte igenom detta grova fel är det som är mest intressant!

  Typ ” Vi trodde på siffrorna eftersom det var den bilden vi hade”
  Jag gissar att större delen av forskningen är övertygade om vad de skall visa!
  Oden rapporteringen i somras var sparsam media. Kanske för att bilden inte stämde med den propaganda som de vill förmedla.
  Däremot slog de upp stort andra väderrekord-ibland innan de verkligen hände:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rxd6Bx/50-gradig-varme-kan-na-europa-i-helgen-det-ar-livsfarligt
  Det blev varmt där men inte i närheten av rekord.

 16. Lasse

  Miljöarbetet lönar sig!
  https://wattsupwiththat.com/2018/10/19/good-news-u-s-air-pollution-deaths-nearly-halved-between-1990-and-2010/
  Clean air act i USA , och Europa har givit oss mindre hälsofarlig luft.
  Utsläppsminskningarna är betydande: https://www.epa.gov/air-trends/air-quality-national-summary

  Så även i Stockholm: http://miljobarometern.stockholm.se/luft/stockholms-luftkvalitet-allt-battre/

  Något som kan locka ut oss i den friska höst-luften!

 17. sibbe

  Jag städer mina filar, bl. a. Dom här:

  Trudeau said in March, “No country would find 173 billion barrels of oil in the ground and just leave them there.”. Trudeau’s $215,000 holiday to the Bahamasincluding a 70 mile private helicopter flight from Nassau to Bell Island also attracted significant criticism from greens and Canadian MPs.
  Har man hört nånting om detta i våra medier?

  Meng Hongwei, tidigare Kinas biträdande minister för allmän säkerhet, och chef för den internationella polisorganisationen Interpol sedan 2016, åkte hemifrån i slutet av september för ett besök till Kina. Han har varit borta sedan dess. 

  Khashoggi Die Erklärung Saudi-Arabiens zum Tod Jamal Khashoggis klingt hanebüchen. Das Regime macht zwei Vertraute des Kronprinzen verantwortlich: den Vize-Chef des Geheimdiensts und den ”Steve Bannon von Saudi-Arabien”.
  O, ja, ingen klandrar Kina, men däremot nog Saudi. Mord som mord, men Kina är viktigt…

  Varför har inte UN tagit upp uigurernas svåra situation i Kina, jämförbar med muslimerns situation i Kina? Jämförbart är situationen i Burma.
  Kina bygger nya siden-vägen. Fantastiskt tycker våra medier. Och glömmer att berätta att man finansierar det med nyöppnade kolgruvor och kolkraftverk — längs med vägen…
  Senaste trick från Kina: man lovade att stänga ca 100 kolkraftverk innan Paris- Oj, vad vår gröna var hänförda. Kina GLÖMDE att berätta att dessa kraftverk överfördes till regionala myndigheter – som körde igång dem igen efter de reparationer som behövdes göra. Så skriver Blomberg, och tom med BBC hade en pytteliten grej på det. Men Guardian nekade …
  Byggnadsarbetet har startat på hundratals kinesiska kolkraftverk, enligt en analys av satellitbilder. Forskningen, som genomförs av gröna kampanjer CoalSwarm, tror att 259 gigawatt med ny kapacitet utvecklas i Kina. Författarna säger att det här är samma kapacitet att producera el som är lika stor som den amerikanska kolindustrin har. Det fanns en ökning av nya kolprojekt som godkändes på provinsnivå i Kina mellan 2014 och 2016. Detta hände på grund av ett decentraliseringsprogram som skiftade myndighet över godkännanden av kolanläggningar till lokala myndigheter. Rapporten säger att Kina för närvarande har 993 gigawatt kolkraftkapacitet, men de godkända nya fabrikerna skulle öka detta med 25%.
  Newly released satellite photos appear to show continuing construction of coal plants that China said it was cancelling last year, according to CoalSwarm.
  In January 2017, China announced that it was canceling more than 100 coal plants across 13 provinces. At the time, a researcher familiar with Chinese politics said that regional officials might try to skirt the central government’s order.
  Vem bryr sig, Kina leder, karavanen fortsätter…

 18. Håkan Bergman

  Lasse #16

  Men miljöförvaltningen i Stockholm, ockuperad av miljöpartister, vill inte kännas vid den utvecklingen. Siffrorna för 2017 avfärdade man med att det året hade varit ovanligt blåsigt, går att avfärda genom att kolla vindstatistiken för Bromma där 2017 inte alls sticker ut. Miljöförvaltningens siffror för överdödlighet bygger på modeller, yes modeller! Folkhälsomyndigehetens statistik duger inte, och vill man se i detalj har Socialstyrelsen statistik på detaljnivå.
  https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/folkhalsans-utveckling/halsa/fortida-dodlighet/
  Vill man leva ett långt liv ska man undvika Gotland, Värmland, Jämtland och Norrbotten, vilken tur att jag inte bor kvar i Jämtland, jag hade kunnat vara död idag. En inte lika rolig sanning finner man om man jämför överdödligheten med resp. landstings skatteintäkter per invånare, häpp! Den gamla sanningen att det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk står sig.

 19. sibbe

  Just nu i Helsingfors:
  Klimatmarsch på gång . 20 000 anmälda, 5000 intresserade, och 2000 deltagare, men stort media uppföljningen. Så vi kan också här i Finland…

 20. jensen

  Genomskådande av senaste IPCC-rapporten.

  https://principia-scientific.org/pay-up-or-the-earth-gets-it/

 21. jensen

  Tydligen censur i farten.
  Gå till principia scientific. org

 22. sibbe

  Städningen fortsätter:

  Utdrag från http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/eu-klimapolitik-die-wichtigsten-fragen-und-antworten-a-998941.html
  Från året 2014:
  ”Problemet för östeuropeiska länder som Polen? Kraftproduktionen i många östeuropeiska länder påverkas fortfarande starkt av kol. I Polen är andelen cirka 90 procent. För att uppnå målen att minska utsläppen borde östeuropéer investera kraftigt i förnybar energi, åtminstone installera moderna filtreringssystem i sina anläggningar. Det behövs miljarder. Vem skall betala priset för att omvandla energisektorn till Östeuropa? Om Polen skulle betala för omvandlingen av sin energisektor från sin egen ficka skulle Warszawas energipriser mer än fördubblas. I diskussionen är det därför en kompensationsfond eller en solidaritetsmekanism. Klimatavtal måste fattas enhälligt, så om EN av 28 länder går över för att göra ett förslag – och Polen har redan hotat en veto. Då skulle ämnet eventuellt igen vara på toppmötet i december strax före jul – eller senare. Hur mycket tid kvarstår för att komma överens om klimatet? På FN-nivå är det överens om att lägga fram klimatplanerna i slutet av mars 2015. Vid FN: s klimatkonferens i Paris i slutet av 2015 kommer globala mål för bekämpning av global uppvärmning att fastställas. Europa bör sänka sina ambitioner eller ens förlora förmågan att bilda en gemensam ståndpunkt, som kan ha negativa inverkan på de internationella förhandlingarna: Europa skulle förlora sin ledande roll i klimatskydd och samtidigt en stor del av sin politiska trovärdighet. Möjligheterna att påverka stora förorenare som USA eller Kina skulle leda till. Vi vet nu, 2017 att USA har hoppat av och Kina och Indien samt många asiatiska länder forcera sina fossila kraftverk. Så även nu Australien…
  Alltså: alla stater inom EU kan ha sina egna utsläppsmål. Som ingen annan kan inverka på.
  Bara, nu försöker de gröna i EU köra förbi den här EU:s klimatavtalet, genom att helt fräckt försöka förvandla Finland skogar till ett Naturaområde. Via bakvägen, via Europaparlamentet, som inte har något att säga om det, helt klart: Klimatavtal måste fattas enhälligt,
  Vår regering i Finland tycks inte ( eller vill inte) veta om att de har vetorätt i den här frågan!

  https://de.wikipedia.org/wiki/Klimapolitik_der_Europ%C3%A4ischen_Union:
  Die Klimapolitik der EU verfügt im Primärrecht über keine eigenständige Rechtsgrundlage.[7] Klimapolitische Rechtsakte basieren in der Regel auf Art. 191 AEUV(Umweltpolitik). Mit dem Vertrag von Lissabon erhielt der Umweltartikel erstmals eine Einfügung, die eine explizite EU-Zuständigkeit für Fragen der internationalen Klimapolitik formuliert.[8]
  Entscheidungen über energiepolitische Maßnahmen werden innerhalb der EU grundsätzlich vom Rat im ordentlichen Gesetzgebungsverfahren nach Art. 294 AEUV getroffen. Bei Maßnahmen, die stark in den Energiemix[9] sowie die Energieversorgungsstruktur[10] der Mitgliedstaaten eingreifen, entscheidet der Rat nach Art. 194, Abs. 2 AEUV jedoch einstimmig[11], das Europäische Parlament wird in diesen Fällen nur konsultieren.

  Klimatpolitiken i EU har ingen separat rättslig grund i primärrätten. [7] Klimatpolitiska rättsakter bygger i allmänhet på artikel 191 i EUF-fördraget (miljöpolitik). Med Lissabonfördraget har miljöavdelningen för första gången infört en infogning som formulerar ett uttryckligt EU-ansvar för internationella klimatpolitiska frågor. [8] Beslut om energipolitiska åtgärder antas generellt inom EU av rådet i det ordinarie lagstiftningsförfarandet enligt artikel 294 i EUF-fördraget. När det gäller åtgärder som starkt är inblandade i energimixen [9] och medlemsstaternas energiförsörjningsstruktur [10], beslutar rådet enhälligt i enlighet med artikel 194.2 i EU -fördraget.- men
  EU-parlamentet skall bara höras i sådana fall. Man frågar sig, vad våra Europarlamentariker sysslar med?

 23. Jan-Åke

  19 #Sibbe
  Dessa 2000 andas in 0,04 % koldioxid men ut 5 hela %.
  Ju mer de anstränger sig ju mer koldioxid.
  Hade varit bäst att stanna hemma

 24. sibbe

  vänj er till detta: städningen pågår.

  I den kända comicserien NON SEQUITUR berättar Lotta att hon har löst en av världens svårlösta gåtor: ” Det här kommer att revolutionera matten, Kajsa. Man börjar med svaret, sen gör man bara en ekvation som passar. Och pang, talet är löst..”.
  Kajsa, hennes syster håller inte med: ”men så funkar det inte i verkligheten.”
  Lotta vet bättre: ”Joho då. Det är ju rätt svar, inte sant?”
  Hur kommer jag nu att tänka på den globala klimatuppvärmningen? Och de 100-tals klimatmodeller som visar på brant stigande temperaturer? Dessa datormodeller som manglades fram i början på 1990-talet, när temperaturen just stigit med några tiondedelar grader. Man hade fått superdatorer som nu skulle bevisa världen att vi var på väg till ett stekhet helvete på jorden.
  Sen började temperaturen stagnera. Fastän den ibland gick upp vilket bejublades av medierna som hetaste året, hetaste månaden eller hetaste dagen. Och NOAA med hjälp av GISS(ningarna) började trixa med tvivelaktiga metoder, så fick man temperatursiffrorna att stiga åt rätt håll. För, så som Lotta sade: Science is settled. Ju, visst, satelliterna visar på stagnation. Ballongerna också. Men NOAA förändrade sina mätmetoder, och så lyckades man nästan komma fatt modellernas temperatursiffror.
  I begynnelsen fanns en ung vetenskapare, som forskade fram en klimatisk temperatur-hockeyklubba, som började för 1000 år sen. Ingen medeltidens värme rymdes i hans studie, inte heller lilla istiden. Men en spikrak kurva uppåt sen början av 1900-talet. Den här studien rymdes med i IPCC:s första rapport. Och studien blev en oerhört succé.
  Mindre viktigt var för medierna att det fanns satellitmätningar i rapporten om Arktisisen från början av 1970. För de visade att isens utbredning var lika låg som nu. https://www.ipcc.ch/ipccreports/far/wg_I/ipcc_far_wg_I_full_report.pdf
  Nu var det så att hockeyklubbens fabrikör M.Mann vägrade att ge ut sina data så att man kunde verifiera och falsifiera dem. Vilket ledde till att Manns studie still och hemlig försvann.
  För fem år sedan lanserades publikationen av en ”global” temperaturstudie för PAGES 2k Consortium (2013) för en hel del media shouting.
  Proxytemperaturdata från 7 markområden som skulle vara en vetenskaplig bekräftelse av den berömda Mann-studie.
  Men, Mann lade aldrig sina kort på bordet (han vägrade ge ut data), det fick Mc Key and Kaufman göra.
  Samma granskare ( naturligtvis Mc Intyre!!!) som redan förut avslöjade Manns fake, kunde här äntligen titta på forskarnas källor och data: och fann en hel del:
  I Kaufmans proxier fanns många misstag. Kaufman har redan erkänt att en av hans superproxy (Igaliku) var förorenad av modernt jordbruk och att en annan graf (Hvitarvatn) hade publicerats upp och ner(!!!).
  Och Kaufman gjorde faktiskt en korrektion :
  ”Här presenterar vi en regional temperaturkonstruktion för Arktisområdet, som är en översyn av den senaste rekonstruktionen som genomförts av PAGES 2K-konsortiet. Revisionen innehåller uppdaterade dokument, inklusive nyligen publicerade studier från tre organ, samt korrigering av många fel som upptäckts i följande publikation av PAGES 2K-konsortieartikeln. … 1) Tre poster togs bort på grund av otillräckliga bevis för att de är känsliga för temperaturen. 2) Sektioner av fem poster som tolkades som brott mot kriterium 5 av författarna har tagits bort. 3) Hvitarvatnseriens tolkade temperaturförhållande har korrigerats från positiv till negativ (från uppvärmning till kylning). 4) En 50-årig period i serien Lone Spruce Pond har korrigerats. 5) koordinaterna för trädringen rekonstruktion från kopparfloden har korrigerats (McKay och Kaufman, 2014).”
  https://www.nature.com/articles/sdata201426”
  Vad ser vi då i den reviderade studien av Kaufman: Allt annat än en hockeyklubba. Tvärtom, här har klimatforskare Kaufman egentligen bevisat riktigt motsatsen till vad han egentligen syftade till.
  ( Det hela påminner mig egentligen om boken Klimatet under 2000 år av Charpentier som vi diskuterade för en tid sen: klimatforskarna vet ju egentligen vad saken är. De vågar bara inte komma ut ur skåpet ( om man inte blir avslöjat av självaste Mc Intyre förstås…)

  Efter korrektionen av Pages 2K rekonstruktionen visade sig att en stor del av det första 1000 åren efter Kr. varit minst lika varmt och delvis varmare (under några årtionden) som under det 1900-talet.
  I Europa var det lite varmare och intervallen från året 21 till 80 e Kr. var betydligt varmare än under perioden 1971-2000. I Antarktis var det antagligen varmare under tiden 1671 till 1700 än under perioden 1971 till 2000. – Och under hela perioden från 141 till 1250 var det varmare i Antarktis än under 1971 till 2000.
  Enligt korrekturen av flera fel i studien var tiden mellan 1971 och 2000 bara de 3.varmaste sedan året 0. Medan åren 1971 fram till 2000 bara var den 3.varmaste perioden under de senaste 2000åren. De 3 årtionden kring året 400 var varmast. Mellan 1941 och 1970 var den 2.varmaste 30 års period.
  Så står det i Page 2K efter korrektionen: ! Tack Mc Intyre!!!
  Vad var det vi sade?

 25. Jan-Åke

  Sibbe 19
  Dessa 2000 andas in 0,04 % men ut 5 hela % koldioxid.
  Ju mer de anstränger sig i marcherandet ju mer koldioxid.

 26. Ulf

  Svar 16

  Kunde varit ännu renare om man inte hållit på och fjantat med koldioxiden. Dieselbilen hade aldrig kommit tillbaka om man inte fokuserat på att få ner koldioxidhalten i avgaserna.

 27. Håkan Bergman

  Ulf #26
  Och vi vet vilka som gjorde dieselbilen till miljöbil.
  https://www.expressen.se/motor/miljopartiet-kovander-om-diesel/

 28. Olav Gjelten

  Det värsta med svensk politik är inte att vi har Miljöpartiet som hela tiden använder lögnen för att föra ut sitt budskap.

  Nej, det värsta är att vi har SOCIALDEMOKRATERNA, KOMMUNISTERNA, MODERATERNA, CENTERPARTIET, LIBERALERNA, KRISTDEMOKRATERNA och SVERIGEDEMOKRATERNA som aldrig någonsin går till debatt mot de gröna khmererna för att sätta stopp för deras lögn om klimatet, som KOSTAR OSS LÅNGT MER ÄN NÅGONSIN MASSINVANDRINGEN.

 29. Håkan Bergman

  Johan M #6
  Imponerande makapär den där stellaratorn. Jag undrar vad reaktionen skulle bli om den kan fås att fungera och t.o.m. gå att göra kommersiell? Skulle den mottas med jubel från klimathotarna, jag är inte så säker på det? Vad skulle hända med monsterprojektet ITER?

 30. Olav Gjelten

  Med hänvisning till # 28 så lär det väl vara så att inget politiskt parti ens vill försöka debattera lögnen om klimatet ur en hederlig synvinkel då man räknar med att ett sådant initiativ bara skulle resultera i att förlora röster. Detta givetvis i ett land där befolkningen anses vara kompakt klimathotstroende efter decennier med hjärntvätt via alla landets samtliga institutioner.

  Smaka på detta ännu en gång! Det har alltså gått så långt att lögnen som kostar oss mer än någonting annat inte längre går att stoppa för att det skulle kostar för mycket i prestige för alla tänkbara parter.

 31. Ingemar Nordin

  Håkan B #27,

  Många politiker, särskilt MP och C, verkar tro att de är världsmästare på teknik och vetenskap. De pekar med hela handen först åt ett håll på vilken teknik som vi skall välja och sedan pekar de med hela handen åt ett annat håll. Just nu är det elcyklar som utgör toppen av teknologisk utveckling. Om några år så kommer de att svänga bort från vind- och solkraft pga deras uppenbara ineffektivitet och miljöförstöring. Kanske kommer kärnkraft att bli poppis igen?

  Synd bara att de hinner förstöra så mycken kompetens på området och så mycket infrastruktur under tiden. För att inte tala om vilka enorma mängder skattepengar de slösar bort på ingenting.

 32. Ingemar Nordin

  Olav G #30,

  Jo, den s.k. ”livslögnen” styr politiker i stor utsträckning. Verkligheten slår visserligen bakut så småningom, men i avsaknad av kritiskt tänkande så bryr man sig heller inte om detta. Hur många riken, och hela befolkningar, har inte gått under på grund av sin lögn? Historien är full med sådana exempel. Undantagen är sanningssägarna, men tyvärr är sådana sällan populära.

 33. AW

  #12

  Går galenskapen så långt att man bestämmer ta bort CO2 direkt från atmosfären hoppas man att debatten innan diskuterar fördelar och nakdelar med CO2! I den debatten går det inte att undvika att pratat om fördelarna tycker jag…

  Men antagligen väntar vi på dessa entreprenörer som kommer in med sin förlag att rädda värden med geoengeneering. Kanske även inom rymdprogrammet och space weather modifikation…

 34. tty

  #10

  ”Vet inte om denna tråd är rätt plats att ställa frågan; jag har alltid undrat vad tesen att en högre global medeltemperatur ger mer extremväder kommer ifrån. Det måste ju finnas en vetenskaplig sådan, annats skulle vi inte ansedda forskare hävda det? Varför skulle 1 grad högre medeltemperatur ge 10 grader varmare väder i Sverige eller 10 grader kallare i Kanada som ju hävdas? ”

  Här blandar du ihop två saker som egentligen är varandras mptsats. Extremväder och det som kallas ”polar amplification”.

  Det senare som innebär att temperaturförändringarna blir större på högre breddgrader vid en klimatförändring är egentligen inte kontroversiellt. Det hänger i hop med två olika fenomen, dels att skillnaden i energinivå mellan t ex -20 och -30 är mindre än mellan +20 och +30 beroende på den mycket lägre vattenhalten i kall luft. Den andra (och viktigare) faktorn är att större delen av jorden har ett rejält energiunderskott. Det är egentligen bara tropikerna, och i synnerhet tropiska Stilla Havet som har energiöverskott medan resten av jorden värms upp genom värmetillskott från tropikerna via atmosfärens och havens cirkulation.

  När tropikerna får ett större värmeöverskott så innebär det framför allt att mer värme (och vatten) transporteras till högre breddgrader, inte att det blir varmare i tropikerna. Det här innebär att med ett varmare klimat blir temperaturskillnaden mellan tropikerna och arktis mindre, något som är mycket tydligt när man tittar på perioder då Jorden har haft ”växthusklimat”, senast under eocen för ca 40 miljoner år sedan, eller f ö bara den senaste istiden. Detta innebär förresten mindre ”extremväder” i strikt bemärkelse eftersom stormar, tornados, skyfall o s v framför allt drivs av temperaturskillnader, inte temperaturer i sig.

  Sedan är troligen ett växthusklimat på jorden överhuvud taget inte möjligt så länge antarktis ligger där det ligger på sydpolen och helt omgivet av hav.

 35. sibbe

  Den här har jag inte raderat:
  https://www.youtube.com/watch?v=Mynzbmrtp9I
  Nån som söker efter CO2… Hittar den här…

 36. Lars-Eric Bjerke

  #10 Jalle,

  SMHI behandlar frågan om extremväder på sin hemsida.
  https://www.smhi.se/kunskapsbanken/vad-betyder-2-c-global-temperaturokning-for-sveriges-klimat-1.92072
  De säger att då den globala medeltemperaturen ökat till 2 C blir ökningen i Kiruna på vintern 3 C. De allra kallaste dagarna på vintern i Kiruna blir 5 C varmare, men man får en mera måttlig ökning av de allra varmaste dagarna på sommaren.

 37. sibbe

  VÄRLDENS BÄSTA SKÅDESPELARE SJUNGER HÄR:
  https://www.youtube.com/watch?v=Mynzbmrtp9
  Från filmen som inte var politiskt korrekt -den tiden—

 38. Ingvar i Las Palmas

  #11 Simsson
  >Vår tids nya överstepräster har liksom sina medeltida gelikar ingen aning om vad naturvetenskapen säger
  Det är iofs sant.
  De bryr sig helt enkelt inte om det.
  Varför inte?
  They are on a mission!!
  Läs dokumentet ”The First Global Revolution” utgiven av ”Club of Rome”
  Och begrunda Christina Figueres (toppnamn inom IPCC) publika uttalande:
  ”Det handlar inte om klimatet. Det handlar om att ersätta kapitalismen med ett system som ser till att planetens resurser fördelas rättvist”
  Global Governance == Världsregering

 39. Håkan Bergman

  Ingemar N. #31
  Drygt 90000 elcyklar har dom lyckats prångla ut hittills. Blir nog inte många som rullar efter den första euforin, tillkrånglade smäckbyggen som kommer att kräva oändligt med service. När ska dagens människor fatta att det mest fantastiska med en cykel är enkelheten, den bara funkar år efter år, några droppar olja på kedjan och lite vårluft i däcken så rullar den ett år till. Ännu märkligare är förstås att det finns företag som satsar pengar på att hyra ut eldrivna sparkcyklar här i Stockholm, har dom aldrig hört talas om vinter, salt, snömodd och den fruktade stockholmssanden, den senare knäckte rulltrapporna på Citybanan på mindre än ett år.
  https://www.svd.se/hellden-ger-tummen-upp-till-eldrivna-sparkcyklar-169x

 40. Karl Eider

  Titta på följande artikel på Svt. Byr ut ordet diet mot klimat, så stämmer det ändå lika bra.

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-foljer-sa-manga-svenskar-dieter

 41. Olav

  Jag håller med om att man generellt sett bör visa respekt med dem man debatterar med. Men är detta möjligt med dem som förstör vår framtid och våra liv?? Klimathotsmobben är just de som ”legalt” ödelägger framtiden för oss själva, våra barn och barnbarn, om vi har några. Skall vi visa respekt och ha en trevlig ton mot dem??

  Aldrig i livet!!!

 42. Den länge aviserade regeringsombildningen i Frankrike ägde rum i tisdags. Den blev nödvändig efter att ett antal ministrar hoppat av på ett mer eller mindre spektakulärt sätt. Först ut var Nicolas Hulot, ”Ministre de la Transition écologique et solidaire”, motsvarande en svensk miljöminister. Hulot är en marxist med radikala idéer om hur samhället bör omdanas. Han ersattes av den mer pragmatiske François Rugi. Det ministeriet har huvudansvaret för den franska versionen av tyskarnas Energiewende, ”la transition énergétique”.

  Den 3 oktober avgick plötsligt med buller och bång den hårdföre och respekterade inrikesministern Gérard Collomb. Dennes avgång nödvändiggjorde regeringsombildningen. Anledningen till att det dröjde så länge med ombildningen, 13 dagar, påstås vara att Macron har stora svårigheter att hitta kompetenta personer som vill arbeta under honom.

  Av intresse för oss kan vara att den nye jordbruksministern, Didier Guillaume, som också har ett visst inflytande över energipolitiken, anses vara ”grönare” än Stéphane Travert, som föregick honom. Travert kritiserades för vara alltför tillmötesgående gentemot bönderna. Vi kan nu förvänta mer stöd från jordbruksdepartementet för fler vind-och solkraftverk. Dessutom inskränkningar och förbud för användandet av växtskyddsmedel. Guillaume förespråkar biologisk odling: « l’agroécologie c’est notre avenir c’est irréversible ! » – Ekologiskt jordbruk är vår framtid, det är ofrånkomligt. Sålunda förespråkar han högre matpriser och starkt varierandet tillgång till vissa livsmedel. Till den nye ministerns fördel kan sägas att han förordar köttätande och vargjakt: « J’en ai marre des végétariens (…) putain ! il faut manger de ces produits là » – Jag är utled på vegetarianer … svordom! Man måste äta dessa produkter (fläsk) .

 43. Claes Forsgårdh

  Jag och min fru är klimatflyktingar på Solkusten större delen av den kalla årstiden. Kl. 22 igår kväll (fredag) förutspåddes att vi skulle få 150-160 mm regn idag på lördagen på vår del av Solkusten. Hittills till kl.23.30 idag på lördagen har det kommit 4 mm. Om det är så svårt att spå väder 8-10 timmar före den aktuella tiden, hur kan man förutsäga klimatet 50 till 100 år framåt i tiden?
  Det är dags att vi granskar klimatalarmister, journalister, SVT m.fl. mycket tuffare än som tidigare gjorts. Hur många lever på klimathotet, vad tjänar dom, vilka bolag har de, hur många motorfordon är registrerade på deras adress.
  T.ex. Al Gore är god för 300 miljoner dollar och det är många fler som berikas sig på klimathotet.
  Vetenskap och fakta biter inte på de fakta- och vetenskapsresistenta klimatalarmisterna.
  Om det kunde bildas ett granskargäng med ekonomer, vetenskapsmän, duktiga grävande journalister (drömmen vore Janne Josefsson) som skulle komma och ta fram fakta kring alarmisterna och bemöta dem med samma metoder som de bemöter klimatrealisterna så kan vi få en förändring till stånd.
  Naturligtvis ska all Fake News också påpekas, men hittills har det gett ett klent resultat.

 44. Johan M

  #29 Håkan Bergman

  Det är nog mer en fråga om när än om det kommer att fungera och när det fungerar så ställs ju ett och annat i en annan dager. Det kommer säkert motarbetas av miljörörelsen eftersom …. eh, vänta nu, … radioaktivt! Det är ju livsfarlig strålning … och, ..eh … väte är en ändlig resurs!

  Det finns några andra fussionsprojekt som jag följer. Ett är Tokamak Energy i England som bygger en liten sfäriskt tokamak. De har nu en prototyp ST40 som de skall få upp i 100 miljoner grader vid årets slut. De gör i princip en ITER men kan skala ner allt med hjälp av högtemperaturssupraledare.

  https://www.tokamakenergy.co.uk/st40/

  MIT är inne på samma spår och knoppade i våras av Comonwelth Fusion Systems. De har just börjat men säkrat finansiering så de kommer nog snart igång.

  https://www.cfs.energy/

  Lite mer out-of-the-box är TAE Technology som arbetar med helt andra principer – väte-bor.

  https://tae.com/

  Så en relevant fråga är vad som kommer att hända med ITER. Det är kanske ett tankerfartyg som stävar på i utstakad riktning men de bygger en konstruktion som skapades på 80-talet. Det kommer säkert en hel del kunskap ut ur projektet men det kanske inte är den typ av reaktor som kommer att vinna.

 45. Jan Norlin

  #43
  Den här mannen dyker upp kontinuerligt med debattartiklar i media.
  Mattias Goldmann har lösning på regeringskrisen!
  Han anser att klimatet kan förena partierna utom SD som är det enda partiet som inte står bakom Klimatlagen och klimatmålen! Goldmann inbillar sig att klimatfrågan är viktigast för oss svenskar, vilket saknar stöd i uppföljande valanalyser. MPs slogan ”Klimatet nu” blev ingen framgång.

  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/bKxOjl/politiker–har-kan-ni-hitta-en-samsyn

  Mattias Goldmann har lösning på regeringskrisen

 46. Lasse

  Angående klimat och många andra områden där Aftonbladet driver en linje!

  1. utmåla andra åsikter som ”sataniska”, så onda att de inte kan beskrivas.
  2. skuldbelägga dem som har åsikterna.
  3. förlöjliga dem som har åsikterna.

  Nån som inte tänker själv kan använda dessa sätt att få den som har andra åsikter att tystna!
  (SVD Inger Enkvist: https://www.svd.se/de-som-ar-skyddslosa-mot-tankepoliserna)

 47. LarsF

  Forskning överlag och energi i synnerhet – kall fusion, hur svenska forskare inte kunde avfärda han italienaren(minns inte namnet). De svenska forskarna var väl hans främsta referens nästan, om jag minns rätt.

  Det borde ge lite innebörd till begreppet – ”forskning visar”….hur intetsägande det är.

  Dessutom ”vi vet” i forskarkretsar ersätts nästa dag av något annat ”vi vet nu” som ersätter det man tvärsäkert hävdade igår. Inlfation i ”vetande” kan man säga.

  Det är livsfarligt att bygga detta expervälde baserat på bara forskning – om inte sunt förnuft finns med i det hela.

 48. Gunnar Strandell

  Slölyssnade till ”God morgon världen” under morgontimmarna men vaknade till när klimatfrågan kom upp och professor i miljöekonomi, Thomas Sterner fick ordet.
  Han vill naturligtvis införa höga avgifter på CO2 och andra växthusgaser, men han hade också synpunkter på motståndet det möter.

  Han frågar sig om det beror på dumhet eller ondska.
  De onda är ägare av kol- och oljefyndigheter som ger ekonomiskt stöd till lobbyister för sin sak och de andra, som inte förstår värdet av höga koldioxidskatter är ….

  Utan att uttala sig direkt anser han alltså att alla klimathotsskeptiker är dumma.

  Har han inte fattat att Lars Ekborgs ”Bunta ihop dem!” är satir?

  Länkar
  God morgon världen vid 1:40:52
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1168340?programid=438

  Bunta ihop dem!
  https://www.youtube.com/watch?v=-3KAXWjZ-q8

 49. Lasse

  #48 Gunnar S

  Han har nog inte ens funderat över att hans egna ignorans eller inställning kan vara ond?
  Vad har han emot att vi förser fler med energi?
  Ogillar han fattiga barn?
  Han har säkert sett ånga fattiga barn på sina resor till olika klimatkonferenser!

  Se där fick jag med alla 3 sätten att undvika faktadiskussion (se #47)

  Bättre hade varit om han kunde ta till sig lite alternativ information-som denna-och skänka pengarna till annat.
  https://realclimatescience.com/2018/10/arctic-sea-ice-thickness-increasing-for-ten-years/#respond

 50. Ingvar i Las Palmas

  Kärnkraft.
  Fusion i all ära men det smartaste alternativet är väl ändå Gen 4.
  Drivmedel: Torium och kärnbränsleavfall
  Betydligt flexiblare vad gäller storlek

  Om jag fattat det rätt så har följande länder fattat det och gör något åt det
  – Indien
  – Kina
  – Kanada
  https://www.nextbigfuture.com/2016/10/update-on-liquid-fluoride-thorium.html
  https://www.ted.com/talks/kirk_sorensen_thorium_an_alternative_nuclear_fuel

 51. Kjell Lindmark

  #50 Ingvar i Las Palmas

  Det är precis min uppfattning också. Klimatalarmisterna borde hissa denna fråga till höjden. Säkra leveranser av el, mycket säkrare reaktorer än nu, billigare i drift och utan co2 utsläpp. Men icke.

  Precis dessa länder du nämner ligger i framkant men jag tror att även Frankrike håller på sin kant med ”hemligt” bistånd från Sverige. Eller om det möjligtvis är någon annan variant på detta.

  GenIV av reaktorteknik är helt klart framtiden för en säker och billig energiförsörjning.

 52. Robert N.

  Tiderna förändras o det gäller att hänga med.
  Nu duger inte längre isbjörnarna för klimathotarna, som skrämselobjekt.
  Isbjörnen börjar bli ett problem för miljörörelsen – och gör att andra arter i Arktis faller i glömska.
  – De fula djuren får inte alls lika mycket uppmärksamhet, säger Tom Arnbom, expert på Arktis och havsfrågor vid WWF.
  Miljöorganisationen håller nu på och byter strategi för sitt kommande klimatarbete, där de planerar att fokusera mer på andra arter och även de människor som lever i den arktiska regionen.
  – Vi kommer försöka lyfta mer och mer andra arter och frångå isbjörn i vissa lägen, men inte helt och hållet, säger Tom Arnbom.
  Klipp från Expressen.
  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/isbjornen-ett-problem-for-miljororelsen-tar-fokus-fran-mindre-sota-djur-i-arktis/

 53. Ingvar i Las Palmas

  #51 Kjell.

  Frankrike!??

  >men jag tror att även Frankrike håller på sin kant med ”hemligt” bistånd från Sverige. Eller om det >möjligtvis är någon annan variant på detta.

  Intressant!
  Har du nån källa!

 54. Håkan Bergman

  Ingvar #53

  Det handlar om en natriumkyld fast breeder.
  https://en.wikipedia.org/wiki/ASTRID_(reactor)
  En sån reaktor finns ju redan från GE-Hitatchi, men det är klart att fransmännen vill krångla till nåt eget.
  https://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_(reactor)

 55. #43
  Att hoppas på en vändning verkar vara hopplöst så länge generationen med CO2fobin lever. Men de dör ut så småningom precis som de som skor sig på detta enorma brott.
  De som behöver upplysas om sanningen är våra barn. Det behövs mer böcker om hur det egentligen fungerar som riktar sig till barn. Med ideella krafter kan ett sådant initiativ få barnen att se den nakna kejsaren och ropa högt.
  När det gäller de riktade slagen mot oss som behöver kunna åka en vettig bil på diesel eller bensin, just nu, är egentillverkning av drivmedel attraktivt och billigt. Kunskap är nyckeln för att genomlida detta globala och orättvisa ekobrott kallat klimatskatt.

 56. Johan M

  #50 Ingvar i Las Palmas

  Håller med om att Gen-IV är framtiden – i alla fall tills fusion tar över. Problemet med Gen-IV är dock det orubbliga motståndet mot allt som som har med kärnkraft att göra. Att Gen-IV är betydligt säkrare och också i stort tar bort avfallsproblemet hjälper inte, i varje fall har man inte sett någon förändring i opinionen ännu. Fusion har den fördelen att de har enklare att hävda att det inte är ”kärnkraft” utan någonting helt annat.

  Det sagt så finns det några spännande Gen-IV projekt.

  Bill Gates stödda TerraPower har två reaktorer på gång: http://terrapower.com/

  NuScale https://www.nuscalepower.com har kommit lång med sina små modulära reaktorer. Visserligen inte breeder men deras 60 MW reaktorer kan betyda att kostnaderna blir hanterbara.

  I Kina står snart en gaskyld pebble-bedreaktor klar. Inte heller den är breeder men de höga temperaturerna öppnar för nya tillämpningsområden.

  http://www.world-nuclear-news.org/Articles/HTR-PM-steam-generator-passes-pressure-tests

 57. Ingvar i Las Palmas

  Elbil?
  Nej tack!
  https://wattsupwiththat.com/2018/10/21/electri-fried-fusion/

 58. LarsF

  Värt att veta om elbilars batteripackar – priser och förväntat livslängd osv.
  https://www.fleetcarma.com/todays-electric-car-batteries/

  Grovt 16 000 mil eller 8 år – så 70% kapacitet kvar – så man tar i vad gäller räckvidd på bilen man köper.
  Chevrolet så lite som 60% kvar.
  Det säger ju rätt mycket om andrahandsvärdet på en elbil också när man så snart kan stå inför byte batteripacke.
  Ny bättre batteriteknik till lägre pris krävs nog om det skall ta fart ordentligt.

 59. Fredrik S

  Motbok på flyg måste införas!

  Skriv ihop lite skräp med klimathot och världens undergång så tar debattavdelningen på tidningarna emot dig med öppen famn. Här är en som har lösningen , motbok på flygresor och stoppad tillväxt!

  https://www.expressen.se/debatt/reglera-manniskors-flygresor-i-en-motbok/

 60. Ingvar i Las Palmas

  #51 Kjell
  >Klimatalarmisterna borde hissa denna fråga till höjden.
  O nej!
  Klimathotsprojektet handlar inte om klimatet utan att få till stånd ”Global Governance”
  I klarspråk, en världsregering, att montera ner industrialismen, att minska antalet människor
  på planeten.

  Det är globalisterna som styr projektet. Och det är inte bara makt de är ute efter de är också
  fullfjädrarde NeoMalthuister. Stoppa folkökningen på planeten. Eller ännu bättre minska.
  John Holdren, Obamas Vetenskapsrådgivare drev hårt frågan om att tvångssterilisera kvinnor i utvecklingsländerna.
  Varför har Soros köpt på sig kolgruvor runt planeten. Varför finansierar han gröna rörelse?

 61. Ulf

  Svar 59
  Vilken stolle som helst kan bli lärare igen. Påminner starkt om några av mina lärare på 1979 talet som talade sig varma för pol pots kampuchea och Maos fantastiska Kina.
  Motbok på flygresor är förstås lite mer oskyldigt men ändå riktigt genuint genomkorkat.
  Herregud vad de där lärarna hatade mig det vill jag lova. Men det var värt ett taskigt betyg för att få nöjet att håna dem.

 62. Fredrik S

  Ulf #61

  He he, ja, jag och mina stackars klasskamrater på 70-80-talet fick vår beskärda dos också. Lite konstigt att man klarade sig från att bli hjärntvättad. I dagens skola kan man kanske misstänka en viss påverkan från tex
  sådana här aktivistlärare. Fast det är nog helt enligt planen, snart kommer nog klimatalarmism som ett huvudämne i skolan.

 63. Ingvar i Las Palmas

  Ulf #61 Fredirk #62
  Själv är jag gammal men mina barn fick genomlida skolan på den tiden. Barnprogrammen höll man i alla fall koll på för de var ju också rena indoktrineringen. Själv var jag paria i många kretsar. Hade Ayn Rand som ledstjärna när omgivningen hade Maos Lilla Röda.
  Och Engelbrekt Engelbrektsson var raderad i historieböckerna.

 64. Mats Rosengren

  Bra sammanfattning av klimatalarmismen genom tiderna
  http://www.contra.nu/veckans–contra/tolv-ar-till-katastrofen/

 65. Jalle

  tty #34,

  Jag är med på vad du säger, men min fråga är då vad som driver tesen att en varmare planet ger mer extremväder? Det är ju det budskap som kablas ut av i princip alla, inkl SMHI, och där jobbar det väl ändå folk med någon form av utbildning på området? De måste väl också ha fått lära sig att väder drivs av skillnaderna mellan varm och kall luft.

 66. Mats Rosengren

  #65 Jalle

  Den grundläggande förklaringen till vindens uppkomst:

  http://www.coriolis-energy.com/wind_energy/wind.html

  Bara temperatur-GRADIENTEN (och jordens rotation) spelar en roll! Om hela jordens atmosfär skulle uppvärmas LIKFORMIGT med någon grad skulle vindars styrka och riktning förvisso inte påverkas alls. Jag tror att påståendet om att en uppvärmning av atmosfären med någon grad (någorlunda likformigt!) skulle föra till starkare vindar bara är ”dösnack”. Om någon påstår något annat måste en teoretisk förklaring för detta presenteras! Mer vattenånga i atmosfären? Knappast!

  Kanske någon läsare som har studerat meterologi ingående i så fall kan ge en litteraturreferens. Tillsvidare håller jag detta för ett grundlöst rykte som sprids av pratglada meterologer i MSM

 67. Mats Rosengren

  I föredraget

  https://www.youtube.com/watch?v=SXxHfb66ZgM

  pekas vid minut 13 ut en sak som jag själv tidigare påpekat i en kommentar:

  Också för nutiden är det svårt och osäkert att beräkna en genomsnittstemperatur för hela jorden. Man kan väl mäta lufttemperaturen några meter över jordytan i ett någorlunda tätt nätverk inom de ”civiliserade” delar av världen. Över världshaven och över de mindre ”civiliserade” delar av kontinenterna måste man väl nöja sig med att uppmäta jordytans IR strålningen från satelliter och/eller flygplan!
  Men för 100 år sedan! Att ange ett exakt medeltemperaturvärde för 50 eller 100 år sedan är dock uppenbart nonsens! Men den temperaturkurvan brukar aldrig ifrågasättas!

  Vid minut 13 visas på en karta de små områden av världen för vilket ”historiska” temperatuvärden defakto är tillgängliga!