Öppen Tråd

Valet-2018

Så var det dags igen. Så mycket att välja på när det gäller klimatet finns det väl egentligen inte. Alla är ju överens om att klimatalarmisterna i TV och radio har rätt och att vi måste betala skjortan för diverse symbolpolitik. Men låt inte detta störa ert val av parti när det gäller andra frågor.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Inte bara vi i Sverige som har problem med medias rapportering kring klimatet:
  https://realclimatescience.com/2018/09/new-video-new-york-times-climate-fraud-part-2/

  Lång video som visar hur New York Times rapporterat om Arktis is genom åren.

  Politikerna i alla 8 partier i morgondagens val har samstämmigt sagt att klimatet måste räddas.
  Det är utmärkt-utan klimat har vi bara väder!

  Fö så är det väldigt tyst från Oden som driver vid Nordpolen. Kanske har de medvetet glömt tredje benet, information till allmänheten, före valet. Kaptenens blogg avslöjade kanske för mycket?

 2. Håkan Johansson

  SD är det enda parti med normalt vett då det gäller energifrågan och klimathysterin. Jag har uppmanat SD att följa denna blogg med flera som Klimatsans och min Chalmers kollega på teknisk kemi Lars Berns
  Anthropocene. SD vågar inte helt avvisa klimatstollarna/miljötalibanerna i denna fråga enligt teknologi doktor Tomas Brandberg, riksdagman om några dagar??, det vore mycket bättre att inta en position likvärdig med Donald Trump har jag uppmanat till. Man avvaktar framtida temperaturutveckling, men är väl medvetna om att koldioxidens koppling till uppvärmningen på 0.8 C sedan 1880 inte vilar på någon vetenskaplig grund. I denna fråga har SD stor utvecklingspotential, då svenska folket åter upptäcker dårskaperna som styr detta land inte bara är en grovt vårdslös migration utan dessutom en vettlös energipolitik. Det ser inte bra ut för Sveriges framtid. Assar Lindbeck uttryckte det tydligt då det gäller migrationen för några dagar sedan. En välfärdsstat typ Sverige måste ha en mycket begränsad och restriktiv invandringspolitik i annat fall har man en system kollaps runt hörnet. 7 politiska partier har inte begripit detta fundamentala faktum, dessa 7 partier har skapat ett åttonde parti som begriper detta faktum enligt denne socialdemokrat, åtminstone var han det under sin storhetstid, som pensionär kan man ju tala fritt! Lönen riskeras inte! Samma för undertecknad. Själv är jag på Trumps maillista, jag har uppmanat honom i två specifika frågor, att lämna det idiotiska Paris avtalet. Själv har jag varit verksam inom energi och miljö i Asien, det byggs kolkraftverk på löpande band, Kinas åtagande att minska CO2 är först 2030, innan dess en enorm utbyggnad av kolkraft. USA har nu haft vettet att inte deltaga i detta avtal, som enbart sänker konkurrenskraften för företag i USA och Europa.

 3. Sören G

  Det påstås att mer öppet vatten i Arktis leder till att mer solstrålning och därmed värme absorberas i stället för att reflekteras av isen. Men det är ju inte solstrålningen i Arktis som värmer Jorden utan solinstrålningen på lägre latituder närmare ekvatorn. I Arktis strålar värmen ut från Jorden och öppet vatten mer än is.
  Årets minimivärde av isutbredningen i Arktis som bör inträffa om ca en vecka ser ut hamna som de senaste två åren och en god bit över 2007. Dessutom lär isen vara betydligt tjockare nu, vilket Oden erfar.

 4. Ann lh

  I dagarna har Trump stärkt klimatfrågan, ickehotsfrågan, betydligt när han utsåg William Happer till sin nat.vet.tek. rådgivare. Ingen kan väl någonstans hitta någonting som tyder på att han har svajat i sin uppfattning i klimatfrågan. Tyst, försynt och enträget har han troget hållit sig till vetenskapen med stort V. och lika enträget hellre talat om ökad CO2-halt som välgörande för oss alla. Åtminstone två fördubblingar framåt i en mycket avlägsen framtid.
  Möjligen kommer vi med stöd bl. a. av utvecklingen i Trumps USA att slippa ännu ett val där huvudfrågan är ickefrågan framför andra.

 5. Sigge

  Den här bloggen fick mig att rösta på centerpartiet till riksdagen i förra valet. Annars har det mest varit KD jag röstat på sedan de kom in i riksdagen.

  Det är inte miljöfrågor, klimat eller invandringspolitik som för mig är det viktigaste. Det är den ekonomiska politiken jag anser viktigast och det är något av de fyra borgerliga partierna som jag kommer att rösta på och som jag har röstat på sedan 1970. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att rösta på ett parti som har budgetförslag som inte ligger i närheten av att gå ihop. Det är två partier i riksdagen vars budgetar ligger långt ifrån att gå ihop. Det är vänsterpartiet och sverigedemokraterna. Skulle vänsterpartiet få makten så skulle svensk ekonomi utvecklas ungefär som i Venezuela och skulle sverigedemokraterna få makten är det mer likheter med Grekland.

  Just idag lutar jag åt att det blir KD eller liberalerna jag röstar på i morgon. Det är inställningen till kärnkraft som gör att jag ratar centern. Fast samtidigt tror jag inte det kommer att byggas någon ny kärnkraft i Sverige även om en majoritet i riksdagen är för det. Kärnkraften är för dyr och behöver stora subventioner för att klara ekonomin vid nybyggnad.

 6. latoba

  #2 Håkan Johansson. Bra skrivet. En liten detalj. Det som togs i Paris var inget avtal utan en överenskommelse. I min värld innehåller ett avtal något bindande.

 7. lennart back

  Varför kan inte svenska politiker hämta ”inspiration” från Tyskland?

 8. tty

  #3

  Apropå isen i Arktis så är isläget i Nordvästpassagen mycket besvärligt i år. En enda båt av ett 30-tal som försökt har lyckats ta sig igenom, en har blivit nedskruvad av isen, de flesta har gett upp, men några ligger fortfarande och väntar. Två kryssningsrederier har med kort varsel inställt sina turer och ett tredje har vänt om, ett fjärde kryssningsfartyg gick på grund och måste evakueras efter att ha lämnat den planerade rutten p g a ishinder.

  Isminimum i Norra Ishavet kommer att inträffa de närmaste dagarna, om det inte redan skett.

  http://masie_web.apps.nsidc.org/pub/DATASETS/NOAA/G02186/plots/4km/r00_Northern_Hemisphere_ts_4km.png

  Historiskt har det på senare år skett mellan den 5 och 23 september med medelvärde 15 september.

  Och på SMHI har man bloggat om att lågtrycket den här sommaren låg över Grönland och antyder att det är klimatförändringarna som ligger bakom…

  https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/lagtrycken-har-hittat-tillbaka-till-sverige-1.138907

  Däemot nämner man försiktigtvis inte vad effekten på inlandsisen blev, det stämmer ju inte med ”berättelsen”:

  https://www.dmi.dk/uploads/tx_dmidatastore/webservice/b/m/s/d/e/accumulatedsmb.png

 9. Håkan Bergman

  Sigge #5

  Idag kan inget parti räkna med att ensamt bilda regering, så vi får nog se partiernas budgetar som förhandlingsbud. Det finns ju varken en rödgrön budget eller en allians dito, V och SD lär inte räkna med att ingå i nån regering, men den som vill ha deras stöd, ev. i form av nedlagda röster i en budgetomröstning, kan dra slutsatser utifrån deras budgetförslag. Beträffande kärnkraft är det märkligt att den bara tycks bli dyr inom EU, nåt att gräva om.

 10. latoba

  Assar Lindbecks uttalande om immigrationen i DI står här https://www.di.se/nyheter/ekonominestorn-samarbeta-med-sd-efter-valet/. Det är tyvärr bara åtkomligt för prenumeranter.

 11. Ulf

  Ja det är synnerligen obehagligt hur V kan glida under radarn på detta vis. Inskrivet i partiprogrammet är ett upphävande av äganderätten. Av alla de länder som historiskt avvecklat äganderätten har det gått bäst för Kuba. Ett av världens fattigaste och mest underutvecklade länder. Var det gått sämst är svårt att säga men Kambodja och röda khmererna ligger väl klart i vinnarhålet med dödens fält. Venezuela är förstås en katastrof men på en annan nivå. Lägg märke till att V hela tiden uttalat sig positivt om den socialistiska regimen där.
  V kommer att få många unga aningslösa röster för att vi inte lyckats informera om kommunismens illdåd och att svenskt skolväsende vägrat berätta sanningen om denna ideologi. Den har aldrig missbrukats utan vansinnet är helt i linje med denna sjuka ideologi.

 12. Olav Gjelten

  Helknäppt!
  SD hade för en dryg månad sedan 25 procent eller mer av väljarkåren. MP var då under fyraprocentsperren.
  Just då kom miljöpartiet på att denna varma, fina sommaren kunde utnyttjas som någonting skrämmande med bara tillägget att detta är bara början på klimatförändringarna.

  Vad hände? Miljöpartiet gick upp som en liten raket medan SD, som ville föra en lite mer återhållsam klimatpolitik, slocknade mer o mer.

  Varför förespråkar också SD klimatpolitik med dithörande dravel som sol- och vindenergi när de istället kunde få ensamrätt i svensk politik på att bedriva en vettig politik med utbyggnad av kol- och kärnkraft med långt billigare el som följd.

  Gällande SD och bensinpriset? Varför vill de bara ha 70 öre billigare när en halvering hade varit både rimligare och trevligare??

 13. I paris ska en stor demonstration starta kl 14 idag med anledning av ”Världsklimatdagen”. En mängd vänsterorganisationer sponsrar tillställningen. I uppropet till manifestationen läser jag följande:

  ”Marchons pour changer le système, pas le climat !” Låt oss marchera för att ändra systemet, inte klimatet! (Nicolas Hulot, ”miljöministern”, avgick just för att resten av regeringen inte ville radikalt ändra systemet.)

  ”Les marches du 8 septembre pour le climat sont une nouvelle étape de la mobilisation. Pour ne pas rester sans lendemain et sans efficacité, elles doivent déboucher sur la construction d’un vaste mouvement pour la justice climatique pour imposer la sortie des énergies fossiles et l’arrêt du nucléaire, le passage à une agriculture écologique et paysanne, des transports publics gratuits… On ne peut plus tergiverser : ça urge !” … som bör utmynna i skapandet av en bred rörelse för klimaträttvisa (sic!) , för att påtvinga uteslutandet av fossilenergi och stopp för kärnkraft, för övergång till ekologiskt jordbruk och gratis transporter…

  ”Nous avons besoin d’une politique écosocialiste qui « change tout » : la production, la consommation, la circulation des biens et des services, qui organise une planification démocratique, autogérée, pour à la fois satisfaire les besoins sociaux et limiter au maximum les effets sur l’environnement. C’est la seule politique capable de réduire les effets mortels du changement climatique et de favoriser la vie sur Terre.”
  Vi behöver en ekosocialism som ”ändrar allt”, produktion, konsummation, fördelningen av varor och tjänster, en ekosocialism som organiserar en demokratisk planifiering, (plandemokrati, nytt ord, mitt förslag) … Det är den enda politik kapabel att minska de dödliga effekterna av klimatförändringen och för att gynna livet på jorden.

  I länken nedan finns mycket mer av samma sort.

  https://paris.demosphere.eu/rv/63786

  Detta är ännu ett exempel i klartext på att klimatet endast är en förevändning att använda i avsikt att uppnå ett centralplanerat samhälle, och då inte enbart i ekonomiskt avseende. Av samma anledning förvanskade Tomas Lindahl intervjun med Peter Stilbs. När mediafunktionärer har som yttersta mål ”plandemokrati”, varför skulle de då ta hänsyn till vetenskapliga argument? Det vore ju kontraproduktivt för dem, liksom för alla politiker och opinionsbildare med samma mål.

  Vi klimathotsskeptiker måste sluta vara naiva och inse att klimatet för de ideologiska klimathotarna endast är ett medel, som med framgång kan nyttjas för deras politiska syften.

 14. Istvan

  Att bygga kkv är dyrt. Speciellt om Centerpartiet får kalkylera. Och speciellt inom EU med tysk dominans. Man kan inte förbjuda, men väl kringgärda bygget med närmast oöverstigliga byråkratiska hinder. Bortanför de självklara allrasträngaste säkerhetsnormerna. I Ungern har år 2009, en närmast enig Riksdag beslutade om bygget av två nya block vid Paks. Sedan dess har man drivit frågan med stor beslutsamhet och räknar med att kunna starta bygga år 2020. Elva år av intensiv pappersarbete alltså, före byggstart! Det blir inte billigt, men trots det anses som det billigaste alternativet. Fattiga länder har inte råd med ideologidriven energipolitik! Konsumentpriserna på el i Ungern är lägst i Europa och man har tänkt hålla sig till det.
  För övrigt anser jag att kärnkraft tekniken är ännu i barnaskor idag. Oerhörda utvecklingsmöjligheter framför oss. Medan kritikerna är kvar 80-tals retorik

 15. Evert Andersson

  2017 var vind- och solkraft 0,7 procent av världens energiförsörjning. 82 procent var kol, olja och gas. Världens energibehov kommer att öka beroende på befolkningsökningen, lyfta folk ur fattigdom och urbaniseringen. Inget av det går att stoppa. En normalbegåvad niondeklassare ser direkt att ekvationen inte kan gå ihop om det ynka bidraget från vind- och solkraft måste öka 50 – 70 gånger bara för att ersätta hälften av fossil energi. Kärnkraft måste till. KD har rätt som tar bladet från munnen. Håll liv i Ringhalsreaktorerna och satsa ordentlig på nästa generation reaktorer. Atomsoporna vi har är bränsle nog några hundra år.

 16. Lasse

  13 o 15
  Läste en bok om Leningrads belägring.
  Det är mycket man överlever-sen dör man!
  Knappheten är uppfinningarnas moder. Inte visste jag att lim kunde ersätta godis!

  #8 tty Din bild av isläget som nu vänder finns även här:
  https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2018/09/September30MASIEArcticSeaIceExtent_shadow-1.png
  Samma information men din bild visade inte hur isläget utvecklats sen 2006.
  2007 och 2012 sticker ut.

  Det är värt att notera Rockströms uttalanden: ”Och jo, det finns skäl att ta klimatfrågan på yttersta allvar. Det har inte minst 2016 visat. Det senaste året ser ut att bli det varmaste uppmätta någonsin och på både Arktis och Antarktis har isarna nått rekordlåg utbredning.”

  Om tvärt om så..

 17. Lars Cornell

  #5 Sigge
  Om man slutar subventionera vindkraft, sol och bioenergi står kärnkraft starkt på egna ben.
  Det är den energi som kräver minst av jordens resurser både vad gäller bränsle och material till byggnader och maskiner. Det är således det mest ’förnybara’ som tänkas kan.
  Dessutom är det säkraste än allt annat och det miljövänligaste alternativet.
  Nu pratar jag om NY kärnkraft, inte det som byggdes på 1970-talet.

 18. Frej

  # 13 Lars . Ja jag skulle vilja se miljövänstern slava på fälten med hackor” fossilfritt” på kolchoser .Och sen allt till alla som slut kläm . Jag är rätt övertygad att dom inte vet vad dom önskar . Tydligen är historiekunskapen under all kritik i skolan .

 19. #18 Frej#

  ”…se miljövänstern slava på fälten…”. Det där har du fått om fel bakfot. Det är vi lantisarna som ska rensa ogräs manuellt. I alla debatter om ekologiskt jordbruk framhålls just skapandet av nya lokala arbetstillfällen för lantortsbefolkningen som den stora bonusen.

 20. Torbjörn

  #16 Lasse
  ”Det är värt att notera Rockströms uttalanden: ”Och jo, det finns skäl att ta klimatfrågan på yttersta allvar. Det har inte minst 2016 visat. Det senaste året ser ut att bli det varmaste uppmätta någonsin och på både Arktis och Antarktis har isarna nått rekordlåg utbredning.””
  Det är precis detta som måste bemötas med fakta, var än det sprids osanningar måste vi vara där och rätta dem. Om det så är via insändare, Facebook, twitter, mail till berörda eller bara muntilg kommunikation, så måste sanningen fram.

  Det duger inte att våra politiker står och ljuger i TV om att temperaturen är den högsta uppmätta, när den i själva verket har sjunkit med 0,6 grader.

  Inlandsisarna växer både i Antarktis och på Grönland, havsnivåhöjningarna har saktat in, isbjörnarna har det bra och är ett större antal nu än för 30 år sedan.
  Korallreven har anpassat sig i all tid.
  Australien har haft rekordkallt, med kängurur som frusit ihjäl i Melbourne, lamadjur (eller alpackor?) frös ihjäl i Bolivia där det också varit riktigt kallt.
  Södra halvklotet är kallt, men det hörs inte i Sverige.

  Så min uppmaning till alla här på bloggen, rätta alla som säger eller skriver fel. Men använd fakta och inget tyckande.

 21. Lasse

  #20 Torbjörn

  Debatt på SVD visar att det finns utrymme för fakta när MP brer på:
  https://www.svd.se/moderat-klimatpolitik-lamnar-husagare-i-sticket

  Det är alltid roligt att läsa alarmisters förutsägelser i medias arkiv.
  Samma alarmister återkommer regelbundet med sina alarm men med olika datum.
  Denna är läsvärd:https://www.svd.se/under-strecket-1938-den-aktuella-klimatforbattringen

  För dem som inte kan läsa SVD rekommenderas länken jag lade in i morse. #1

  Gör nu ett informerat val-för ni läser väl annat än mainstreemmedia!

 22. Håkan Bergman

  Lasse #21
  Från den sista länken:

  ”Våra efterföljare inom området ,Oxfordexpeditionen 1935-36, icke blott bekräftade detta utan fann även att huvudparten av isen verkligen var död.”

  Jösses, död is har inte ens våra alarmister kört med än.

 23. #20 Torbjörn#

  Ditt resonemang fungerar inte när det gäller etablissemangets opinionsbildare. De har en agenda och följer den.

  Svensson kan du kanske övertyga med fakta, om de är enkla och uppenbara, men i allmänhet uppfattas fakta som svårförstådda och tråkiga.

 24. Frej

  19# Lars . Jo nog vet jag det , som är själv en amatör odlare . Och att vara det i Bergslagen 300 m,ö,h är inte så enkelt . Så jag har gått och hoppats på den globala uppvärmningen i 20 år nu . Men sen jag började följa K U så har jag börjat misströsta . Så min nästa investering blir större växthus , det verkar som man får vänta länge på värme . Kanske efter nästa istid ? Nä man skulle bott här under bronsåldern .

 25. Sigge

  #17 Lars Cornell

  Jag tycker man skall sluta subventionera nybyggen av vindkraft. Det är billigare än kärnkraft och biobränsleeldad kraftvärme. När de reaktorer som kommer att läggas ned runt 2040 så anser jag idag att de måste ersättas till viss del med ny kärnkraft. För att bygga kärnkraft då så behövs det nog subventioner. Jag kan ha ändrat uppfattning om 10 år beroende på hur den tekniska utvecklingen går framåt.

 26. Sigge

  Håkan Bergman #9

  Kärnkraft är dyr i hela världen. Det är många länder som planerar stor utbyggnad av kärnkraft. Finansieringsproblemen är det som gör att det går långsammare än planerat. Kärnkraft är ungefär 50% dyrare än kolkondens.

  Hur kärnkraft står sig i förhållande till vindkraft och solenergi beror på vilka väderförutsättningar man har. I USA:s ökenstater växer solenergin snabbt. I Nevada produceras mer än 10% av elen med solenergi. När det gäller vindkraft i USA så är det Präriestaterna som det växer snabbast. Det finns en handfull delstater där mer än 20% elproduktionen är vindkraft.

 27. Håkan Bergman

  Sigge #25

  Men vindkraften, och solelen, har också en stor ”dold” subvention i kraft av att de har företräde på elmarknaden, och den marknad som blir kvar för att möta efterfrågan blir för riskfylld för att nån ska investera i kärnkraft vars största kostnad är kapitalkostnaden. Kör vi på så här kommer det att sluta med att politikerna, dom kommer inte att komma till skott förrän det börjar bli mörkt och kallt i stugorna, satsar på gaskraft via effektbidrag och bränslesubventioner och vad har vi då vunnit?

 28. Frej

  20 # Torbjörn . Hade kängurur dött i värmeslag , eller dött i torka då hade vi fått veta det . Är man en klimatrealist , så spelar det ingen roll om du mailbombar svt eller vem du tänker på . Det är ingen som lyssnar . Nä prata med vanligt folk , du kommer bli förvånad . Men det klart jag tillhör dom som , ja vanliga knegare så att säga . Och där är realismen stor . Jag kan ta ett ex. min bilmekaniker berättade att han frågat sin dotter om hade klimatångest . Han hade läst att barn har det . Vad är det , sa hon . Så det är inte helt mörker . Det är som vanligt när det gäller miljö och vad det nu är som hotar . Det är en minoritet som skriker och går på . Och media hänger på , glöm aldrig säldöden hur den föll platt . Och det var som det aldrig hänt i media . Problemet nu är att det tycks finnas en annan agenda , för mej räcker det att ha lyssnat på Vetandets Värld https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1142730?programid=412 för att jag ska få DDR vibbar . Dom ger modellering av demokratin ett alibi , klimatet . När man tar upp sånt i SR då vet man att det finns har en plan . https://soundcloud.com/aronflam/96-johan-westerholm-hotet-mot-yttrandefriheten och lyssnar man lite här , då kanske jag inte är helt fel ute . Och för att sy ihop det hela , så är alla dissidenter oavsett var man skriver och delar . Under ett Stort hot .

 29. Frej

  28 # Tycker ni att jag gått för långt i det jag delade säg till . Så då vet jag var gränsen går . Och ska aldrig upprepas .

 30. Sigge

  #27 Håkan Bergman

  Jag delar inte uppfattningen om hur det kommer att bli med mycket vindkraft. Men för att inte hamna i en situation där det ibland blir elbrist så tycker jag man skall subventionera kraftvärme och kärnkraft. Vindkraft är numera så pass mycket billigare än kärnkraft och biobränslen så de klarar sig utan subventioner,

 31. Bengt Abelsson

  # 30 Sigge

  Hur mycket billigare måste vindelen vara för att du ska välja den före pålitliga energislag, givet att vindkraft kommer att utebli oförutsett och kanske flera dagar i sträck?

  För att uprätthålla 99,99% leveranssäkerhet krävs att vindkraft har 100% backup, som på något vis måste betalas om denna leveranssäkerhet bedöms nödvändig.

 32. Håkan Bergman

  Sigge #30

  På en fri marknad där varje kraftslag bara konkurrerar med priset per kWh slår kärnkraften ut vindkraften, blåser det sänker kk priset och tar igen det när det inte blåser, det kan aldrig vk matcha, ingen skulle investera i vk om marknaden var fri.

 33. Torbjörn

  #20 frej
  Jag tror att det finns många i etablissamanget som faktiskt inte vet bättre än vad människor talar om för dem. Därför anser jag att det är viktigt att vi är där och påtalar faktafel, att vi inte når alla vet vi redan, men kan vi få någon att lyssna och förstå så sprider det sig.
  Precis som alarmisterna har gjort.
  Även om du inte når den person du argumenterar mot, finns det flera som läser vad som skrivs.
  Så har jag i alla fall upplevt det på Twitter, där jag följer en del alarmister och ibland kommenterar med fakta.
  Hittills har jag retat upp allas vår Pär Holmgren, självaste Michael Mann och Klimatmarschen så de har blockat mig.

 34. KM

  Vill tipsa om en nyligen publicerad artikel i DN, signerad Karin Bojs:
  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-ideologi-skymmer-fakta-om-klimatet/

  Kommentarsfältet är öppet! Vem ifrån SI blir först med att kommentera? 🙂

 35. Frej

  33# Torbjörn . Så är det . Jag vet inte vad medelåldern är här . Har Peter Stilbs Twitter ? Eftersom han läser här så kommer nog ett svar . Jag håller med dej att vi behöver ut på Twitter . Peter Stilbs är perfekt för Twitter kortfattat koncist . Så läser du det här skaffa Twitter .En mycket läs värd Twitter https://twitter.com/drwaheeduddin man kan följa utan att vara med . Jag ska starta min igen om det går . Så möts vi där Torbjörn ?

 36. Frej

  När man klickar på en Twitter länk kan det ta en viss tid . Kan vara trögt . Men när man kommer in lägg den som favorit , om du gillar den . Sen kommer den upp och du följer som du hade Twitter , utan Twitter

 37. Håkan Bergman

  Ibland börjar man undra, särskilt så här i valtider, om media. Har alltid gillat Metro, jo jag vet jag är en gammal snåljåp, men dom har alltid verkat balanserade, ren rak journalistik, korta nyheter som man kunde läsa på väg in till jobbet, andra tidningar hade jag fri tillgång till på jobbet. Råkade se en bild som var rätt lik en polare jag inte sett på några år i ingressen till ett reportage inför valet och klickade, det var inte han, men jag började bläddra ner i den här samlingen.

  https://www.metro.se/artikel/sjuttiofyra-r%C3%B6ster-den-fr%C3%A5gan-%C3%A4r-viktigast-i-valet

  Man kunde ju tro att Metro gått ut och frågat folk häromdan typ, men många verkar ha blivit haffade på Stockholms Central och merparten av dom är vinterklädda? Nu har jag inte varit in på Centralen på ett tag, och vi pendlare är f.ö. förvisade ner i bäverhyddan under Centralen, men mig veterligen har vi inte haft nåt vidare vinterväder här på ett bra tag. Kan man inte lita på några medier längre?

 38. Olav Gjelten

  Värsta galenskapen i modern tid?
  Miljöpartiet intervjuas av Swebbtv där valarbetaren för MP fräckt påstår att MP kan ändra klimatet i världen genom att minska utsläppen i Sverige.
  Vår andel av utsläppen av koldioxid är ca 1 (en) promille.

  Frågan är om koldioxiden alls påverkar väder och klimat såsom miljoner klimathotstroende fått för sig? Bevisen saknas fullständigt!. Än så länge är det bara en tro.

 39. Frej

  33 Torbjörn . Nu är jag på Twitter Frej @Frej46054173 Nu kör vi … Länka dela 🙂

 40. Olav Gjelten

  Första valrörelsen där miljöpartiet inte är guldgossen som båda blocken i svensk politik har tävlat om att få på sin sida.
  Först nu tycks företrädare för borgerliga partier någorlunda förstå att miljöpartiet vill ha ett helt annat samhälle än de själva. Alla år med pinsamt förnedrande frieri har varit till absolut ingen nytta.

 41. Håkan Bergman

  Jag blir inte klok på det här. Först ska sägas att eftersom jag är en känslig person så tittar jag inte på partiledardebatter, däremot så kommer jag att njuta i fulla drag av valvakan i morgon, där är man åtminstone nästan garanterad att få se en eller flera förlorare, alltid lika upplyftande. Sen är det den här historien med SD och SvT, snyggt jobbat måste jag säga.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/eva-landahl-byts-ut-efter-sd-braket/

  Men hur kan det funka så här, mig veterligen har väl våra tidningar en och endast en ansvarig utgivare, hur kan SvT ha olika ansvariga utgivare för olika program? Och man hittade nåt i garderoben från 2014 och 2017 att skylla på? Lägg ner eländet.

 42. Olav Gjelten

  Bara Sverigedemokraterna är det svenska parti som tillkommit för att lösa VÅR TIDS problem.
  Alla andra partier er en relik från svunnen tid som tillkom för att lösa problemen i det samhälle som fanns för 100 år sedan eller ännu tidigare.

  För att belysa vad massiv propaganda och hjärntvätt kan åstadkomma, så söker sig flertalet av svenskar anno 2018 till gammalfarfars partier.

 43. Håkan Bergman

  The opera isn’t concluded until the fullfigured woman offers her vokal rendering. George Carlin.

 44. Ingemar Nordin

  Frej #35,

  Jag har ingen Twitter. Så vitt jag vet har ingen annan av våra skribenter Twitter (rätta mig om jag har fel). Det är lite för snabbt medium för min smak. Det är lätt att skriva förhastade saker.

  MEN jag tycker ändå att alla ni som har ett Twitterkonton kan utnyttja det för att hänvisa till Klimatupplysningsinlägg. Bara en hänvisning hit till ALLA ERA MILJONER FÖLJARE RÄCKER BRA. 🙂

 45. Ingemar Nordin

  Olav G # 42,

  Jag är besviken. Du skriver ju alltid om hur besviken du är på ALLA partier. Och nu går du och påstår tvärt om att du tänker rösta på ett visst parti. Jag är besviken på dig 🙂

 46. Ingemar Nordin

  PS. Nej, jag tänker inte rösta på SD även om de har en del lovande medlemmar. Men det har flera av de andra partierna också. DS

 47. Torbjörn

  #44 Ingemar
  Jag har i alla fall sett Lena Krantz på Twitter
  Men det kan ju finnas fler här från bloggen

 48. Ny studie. Renar skyr vindkraftverk.

  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ece3.4476

 49. Gunnar Strandell

  Sigge #4 och #30, Istvan #14 och Frej # 25.
  Kärnkraft och ekonomi intresserar mig, men det verkar omöjligt att få reda på hur verkligheten ser ut.
  Vi har haft kärnkraft i Sverige sedan 1970-talet och den har stått för 40-50 % av elenergibehovet sedan början av 1980-talet. Det borde gå att räkna ut om den varit lönsam eller ej.

  Eftersom jag har sommarstuga 3,5 km från Forsmark följde jag tankar och planer inför det bygget.
  Det fanns tankar om att leda fjärrvärme till Stockholm och Uppsala och längs vägen värma upp växthus.
  Centerpartiet sade nej och Birgitta Dahl gav dem rätt.
  Det var planerat att ha en 800 kV ledning från Forsmark till Odensala. Centerpartiet sade nej och masterna fick byggas om till att bära sex 400 kV ledningar istället för tre 800 kV.

  Det fanns alltså möjlighet att förbättra lönsamheten och och det har inte ändrats.

  Nackdelen med att ha höga kostnader innan den första leveransen är det stora handikappet, men här har väl åtgärder mot klimathotet en sämre sits utan att någon verkar vara bekymrad över de stora ”subventioner” det kräver innan leveransen sker. Skatt på CO2-utsläpp verkar ju ännu inte ha hjälpt trots att den funnits i 27 år.

 50. Håkan Bergman

  Gunnar S. #49

  Det stora problemet är att politiker i S och M tror att man kan förhandla och t.o.m. samregera med MP. MP har inga som helst avsikter att bygga ett nytt samhälle baserat på vind och sol, det enda dom tomtarna är ute efter är att riva ner det vi har. Förhoppningsvis så kommer det att göra rejält ont att vara sosse om några timmar och att dom åtminstone börjar analysera vad det beror på. M får vi hoppas lär sig genom att titta på. Snart börjar spektaklet!

 51. Claes Forsgårdh

  Har el problemen på Gotland någonting med att Gotland skulle vara självförsörjande på el med hjälp av främst sol och vind? Eller vad är det verkliga problemet med alla elavbrott?

 52. Göran A.

  Jag förmodar att de flesta ser på klimatpolitiken långsiktigt. Försök att se på invandringen till Sverige långsiktigt också. Runt 2050 blir svenskar i minoritet. Antalet invandrare i Sverige kommer att dränera all ekonomi i Sverige. Det kommer inte finnas något utrymme för ”lyxfrågor”. Invandrare från MENA-länder röstar i huvudsak på socialdemokraterna eller vänsterpartiet.

  Rikta blickarna mot Belgien. Muslimer blir i majoritet där om 12 år. I Franska fängelser är 66 % muslimer. De sociala förhållandena i Sverige kommer gradvis försämras och ni kan gissa vilka invandrarna kommer att skylla på. Många invandrare i Sverige tänker att om de vita försvinner blir allt bättre.

 53. Lasse

  Lägger in denna i öppna tråden-den är redan så politisk:
  SVD försöker koppla klimatet till svält via en FN rapport.
  https://www.svd.se/wfp-var-nionde-manniska-hungrar/i/senaste
  Sen visar de på vilka stora klimatkatastrofer världen drabbats av .
  Fakta: Stora hungerkatastrofer i världen
  6 katastrofer alla med ett politiskt system!

 54. Mattias

  #53
  Det är ju tur att Afrika får ta del av de senaste decenniernas koldioxidberikning av atmosfären så att skördarna ökar.
  Utdrag, fakta från artikeln:
  Undernäringen ökar i de flesta delar av Afrika söder om Sahara. Mellan 2010 och 2017 ökade antalet undernärda i regionen med 22,6 procent.
  Fakta som inte nämns i artikeln:
  Mellan 1950 och 2010 ökade antalet invånare i Afrika med 550 miljoner invånare – mellan 2010 och 2070 beräknas takten vara den dubbla.