Öppen Tråd

magnolia

Magnolian blommar i södra Sverige. Lagom till 1:a maj som sig bör. Här är veckans öppna tråd med fria tankar kring väder, klimat och energi.

Trevliga Helger, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bengt Eriksson

  Ett flagrant exempel på hyckleri var väl säkerhetsrådets möte på Backåkra. Om FN nu tror på sina egna organ vill säga. Mängden koldioxid som emmitterades torde var betydande, flyg och bilar i massor.

 2. Lasse

  #1
  Nu är dessa möten ett mindre inslag än de stora folkvandringarna.
  Skapas fred i Syrien så kan mängder av resor undvikas.
  Miljöpartiet är hycklarnas parti.
  De välkomnar och uppmuntrar migration som bidrar till en värld utan gränser där släktmöten sker med långa resor som följd. De vill gärna lyfta fattiga till en nivå vi lever på i ett kyligt klimat med stora utsläpp.
  Logiken i detta är väl att de vill framstå som de förtrycktas företrädare och trycka ner vanligt folk.

  De har lyckats få ett av världens klimatsmartaste folk , med världens högsta skatter på koldioxid att bli rädda för sina utsläpp.
  Men utvecklingen kan komma att ändra vår syn på klimatfrågan. Vi går in i en kallare cykel:
  https://wattsupwiththat.com/2018/04/26/the-60-year-oscillation-revisited/

 3. Bensan

  #2
  Stävjas inte migrations- och rasfientlighet på denna sajt nu och fokuseras inte på klimathots-dårarna måste jag meddela mitt avsaknande intresse för att besöka denna sida

 4. pekke

  Vi är dömda och Jordens samhällen måste gå under för att rädda klimatet !

  En slutsats från brittisk professor : https://wattsupwiththat.com/2018/04/27/claim-climate-doom-is-inevitable-but-love-of-music-will-help/

  – ”Instead, says Hillman, the world’s population must globally move to zero emissions across agriculture, air travel, shipping, heating homes – every aspect of our economy – and reduce our human population too. Can it be done without a collapse of civilisation? “I don’t think so,” says Hillman “Can you see everyone in a democracy volunteering to give up flying? Can you see the majority of the population becoming vegan? Can you see the majority agreeing to restrict the size of their families?”

 5. Ivar Andersson

  #3 Bensan
  Lycka till!

 6. Lasse

  #3
  Uppfattas all kritik av miljöpartiets dubbla agendor som rasfientlighet?
  Jag har väl aldrig gått så långt att jag påstår att de är en speciell ras eller att migranter är sämre människor.
  Men de bidrar till resandet-vilket var syftet med inlägget!
  Ivar Arpri har skrivit en hel bok om hur svårt det är att tala om migration utan att somliga gör det till en debatt om migranterna och drar fram rasbiologi.

  Bloggen är modererad så om det uppfattas som olämpligt av fler så hoppas jag det tas bort.

 7. Joachim

  (3 Bensam)
  Jag förstår och respekterar din frustration men eftersom ”klimathots-dårarna” och öppen gräns förespråkare näst intill alltid är samma politiska skara så sammanfaller (tråkigt nog) missnöjet här ibland.

  Joachim

 8. sibbe

  Tyska Der Spiegel om miljöproblem när vindkraftverk tillverkas: (Google översättning)

  ”Enligt undersökningen behövs stora mängder järnmalm från Brasilien, koppar från Peru och Chile, silver från Mexico och Argentina, bauxit från Guinea och sällsynt jord från Kina för produktion av vindkraftverk och solceller. Och det finns vanliga problem med gruvan av dessa råmaterial. ”Genom att förorena luften, vattnet och jorden blir lokala invånare berövade sina försörjningsförmåner”, säger Pirmin Spiegel, Misereors generaldirektör. Beslut om gruvprojekt strider mot medbestämmanderätten för inhemska och landsbygdssamhällena, och miljöaktivister och människorättsförsvarare blir ofta kriminaliserade, förföljda och ibland mördade.”

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/energiewende-woher-kommen-die-rohstoffe-fuer-windraeder-und-solaranlagen-a-1204955.html

 9. Björn

  Jag vill inte tro att meteorologerna är helt omedvetna om solens konstant minskande av effekt, för om så skulle vara fallet att de är omedvetna, då har i så fall klimatvetenskapen fullständigt havererat. En analogi till reducerad soleffekt, är en minskning av ett värmeelements effekt, det blir svalare i rummet. Det skall bli intressant att se utvecklingen av UAH vid månadsskiftet. Även så är det intressant att se om vi redan kan få en ökad kvarbliven snö i fjällkedjan.

  http://www.solarham.net/regions/map.htm

  http://www.solen.info/solar/

  http://solarcyclescience.com/home.html

 10. Olav Gjelten

  Är det bara i frågan kring klimatet som skeptisk förhållningssätt betraktas som höger och okritiskt troende vänster?
  Undrande skeptiker

 11. Olav Gjelten

  Tankar jag har:
  En klassisk klimathotstroende är en person som i när sagt alla frågor går genom livet utan att i någon större mening ifrågasätta de tankar och värderingar han/hon möter i samhället. De är människor som är i stort behov av att få höra hemma i en gemenskap och är därför i stor utsträckning beredda att offra eventuella egna tankar för att passa in.

  En klimathotsskeptiker däremot är van vid att tänka och analysera i alla livets frågor. Dessa människor vågar också i större utsträckning än andra stå för en avvikande mening och vänder inte kappan efter vinden för att passa in. Dessa starka individer betraktas därför ofta som obekväma. Media och makten hatar dem därför att de vågar ifrågasätta.

  Därför kära vänner på Klimatupplysningen, tror jag inte det går att vinna kampen mot dumheten genom enbart upplysning. Det ställningstagande folk gör handlar så oändligt mycket mer än att välja mellan rätt och fel.

 12. Ingemar Nordin

  Bensan #3,

  ”Stävjas inte migrations- och rasfientlighet på denna sajt nu och fokuseras inte på klimathots-dårarna måste jag meddela mitt avsaknande intresse för att besöka denna sida”

  Jag har nu läst Lasses inlägg #2. Men jag har svårt att se det som främlingsfientligt. Kontentan är ju som Lasse påpekar i #6, att MPs politik verkar motsägelsefull eftersom migrationspolitiken gynna långväga flygresor samtidigt som MP vill dra ned på just flygresor.

  Du kanske inte håller med om detta resonemang, men jag ser inget invandrarfientligt i det.

  Jag/vi är naturligtvis beredd att moderera bort kommentarer som enbart handlar om invandrarfrågan eller som ringaktar en folkgrupp, för att inte tala om rasism, etc. Detta har jag gjort många gånger och även avstängt personer som vill driva sådana frågor på denna klimatblogg. Men även modereringen måste baseras på saklig grund, dvs på våra kommentarsregler https://www.klimatupplysningen.se/anvisningar-for-kommentarer/

 13. Ingemar Nordin

  #12, forts

  Själv tycker jag att det är intressantare med andra motsägelser inom den gröna rörelsen, t.ex. kravet på avvecklad kärnkraft samtidigt som man vill ha en energiproduktion utan CO2-utsläpp, eller krav på mer vindkraft samtidigt som vindkraften förstör landskap och miljö, eller upphausandet av elbilar och elcyklar samtidigt som man applåderar förbud mot glödlampor, el-slukande dammsugare och tvättmaskiner. Listan kan göras lång på gröna självmotsägelser i ord och handling.

 14. Ingemar Nordin

  Olav G #11,

  ”Därför kära vänner på Klimatupplysningen, tror jag inte det går att vinna kampen mot dumheten genom enbart upplysning.”

  Jo, det argumentet har framförts otaliga gånger. Men något alternativ har jag inte sett. Kanske du har något förslag.

  OM det finns något alternativ – t.ex. demonstrationer med lustiga mössor, bara bröst och särskilda blusar – så är det väl bara att önska lycka till. Vi som är skribenter här på KU har våra käpphästar, nämligen att saklighet, stark tro på vetenskap (utfört på rätt sätt) och förnuftig argumentation är det bästa medlet. Det är det vi kan. Må andra som tror på något annat, och kanske är duktiga på det, driva kampen mot vidskeplighet, usel vetenskap och klimathotarskrämsel vidare. Men det är helt enkelt inte vår grej.

 15. Andersson

  # 9 Kan det vara möjligt att det finns snö kvar uppe på fjällen året runt? 2050 skall ju björkarna vara ersatta av olivträd och benämnas Olivbergen. Det är om c:a 30 år, minns sommaren 1988 för 30 år sedan, en riktig skitsommar, ungefär som sommaren 2017. De som vet har ju predikat att vi har medelhavsklimat 2050 så uppvärmningen måste sätta fart rätt snart antar jag.

 16. Olav Gjelten

  Ingemar # 14.
  En reklambyrå är säkert bättre än jag på att förstå varför folk väljer som de gör, många gånger tvärt emot vetenskap och all förnuft.

  Fundera över varför så extremt många män säger sig vara feminister i Sverige medan knappt några alls vill kännas vid detsamma i Danmark.
  Är det den överlägsna vetenskapen i Sverige som är orsaken tror du? Själv tror jag svenska män säger sig vara feminister mest för att de vill tillhöra en innegrupp anno 2018.

 17. Henric Franzén

  Har följt denna blogg under något år och blivit mer och mer insatt i klimatfrågan. Som klassisk liberal har jag dock svårt för alla som blandar in migrationspolitik i detta viktiga ämne. Dock, jag har ca 500 vänner på FB. Många är politiker inom M, då jag också varit engagerad i detta parti. En hel del sitter i Riksdagen. På mitt eget sätt försöker jag väcka liv i ett mer kritisk förhållningssätt i klimatdebatten. Idag lade jag ut följande text (möjligtvis lite fel och överdrifter): Professor Niv Shaviv från University of Jerusalem gör slarvsylta av IPCC:s klimatmodeller. Tyvärr bygger hela vår energi- och miljöpolitik på dessa klimatmodeller som gång efter gång falsifieras. Enorma summor, mellan 2000 och 2500 miljarder dollar, slösas bort årligen helt i onödan på s.k förnybar energi, pengar som kommer från skattsedeln och höjda avgifter. Istället för att ge världen tillgång till billig och driftsäker energi från fossila bränslen, subventioneras opålitlig sol- och vindkraft. Skogar skövlas för att ge lokalbefolkningen energi för sitt dagliga uppehälle. Ca 2 miljoner människor dör årligen till följd av att de lagar mat med vedeldning inomhus. Detta ska jämföras med de ca 40 000 människor som dör årligen av förhöjda partikelnivåer i våra städer, som bara delvis kan skyllas på biltrafiken. Enorma arealer används för framställan av bioenergi, områden som annars kunde användas för matproduktion.
  Av någon anledning har tidningar och TV nappat på katastrofscenariorna som bygger på CO2 inverkan på den globala temperaturen. I Rapport och Aktuellt meddelas om rekordtemperaturer, extrema orkaner, skogsbränder och smältande isar som beror på den globala uppvärmningen. Inget av detta är sant. Temperaturerna var högre under 30-talet, extremvädren har snarare gått ner i antal än ökat, vilket även gäller skogsbränder. Isen i Arktis minskande under några år, jämfört med referensperioden 1979 då det var ovanligt mycket is, för att sedan ökat igen under de tre senaste åren. Isen i Antarktis har varit stabil, men ökat något under senare år.
  I skolan lärs det ut att vi står inför en stundande katastrof om vi inte gör något åt våra utsläpp. En hel generation hjärntvättas i klimatalarmismens tecken, vilket resulterar i klimatångest hos våra yngre. På universiteten diskrediteras forskare som inte stödjer den klimatalarmistiska pseudoforskningen som ger statliga anslag. Nu senast rapporterades det om att Golfströmmen avtar i styrka. Att forskarlaget kom från det ökända Potsdaminstitutet, som leds av klimatnarren Johan Rockström, sades det inget om, ett institut vars enda uppgift är att bekräfta klimatmyterna med hjälp av tyska skattepengar.
  Mycket tyder på att vi går in i en mycket kallare period, en period som liknar den som kallas ”Den lilla istiden”. Den lilla istiden präglades av missväxt och kalla vintrar. I slutet av den lilla istiden utvandrade miljoner svenskar till Nordamerika. Vilhelm Moberg skildrar deras umbäranden på den småländska landsbygden fenomenalt i sitt Utvandrarepos. Att vi snart går in i en liknade klimatisk period är ett betydligt större bekymmer än hotet av den uppvärmning som klimatrörelsen och våra politiker yrar om.

 18. Bra skrivet Henric, var har du lagt ut den?

 19. Lars Cornell

  Mycket bra Henric #17. Kan du kontakta mig för ev samarbete.
  http://www.tjust.com/2018/klimat/corren-debatt-anna-lindberg.pdf
  vit@tjust.com

 20. Ulf

  Tycker alla bör läsa factfulness av Roslings. Den beskriver mycket väl medias tillkortakommanden när det gäller hantering av fakta. Roslingarna har fördelen av att kunna visa svart på vitt på felaktigheterna. Problemet med klimatfrågan är att den inte är helt svart och vitt. Men den enda framkomliga vägen är att jobba med fakta och påvisa de grova felaktigheter som motsidan ständigt sprider. Men i boken får vi förklaringar på varför journalister sprider dessa lögner. De är helt enkelt inte smartare än så och det stämmer med deras inbillade världsbild.
  Mitt intryck är att roslingarnas undviker klimatdebatten eftersom de nog är rätt skeptiska men vet var bevisbördan finns i debatten. De vill dock inte bli misskrediterade eftersom det skulle undergräva deras trovärdighet i det viktiga arbetet att sprida kunskap om hur vår värld egentligen ser ut.
  Så fakta är viktigt men vad som hade behövts är en karaktär av Roslings format för att sprida kunskapen om hur klimatet verkligen ser ut.

 21. Ulf

  Svar 17

  Det skulle inte förvåna mig om de random kommentarerna som dyker upp här på bloggen kommer ifrån meningsmotståndare som försöker klistra på bloggen åsikter som inte finns men kan användas mot den.

  Jag är inte förvånad över att vänstern älskar klimathotet. Det är ju det ultimata beviset på att de har rätt liberalism och marknadsekonomi måste vara fel. Ej heller att människor med religiösa drag attraheras av domedagsprofetior är naturligt. Men att detta även fått fäste hos borgerliga partier och väljare visar hur stark en desinformationskampanj kan bli.
  Att den dessutom späds på med att den i Sverige föraktade Trump är klimatskeptiker gör saken ännu värre.
  Förutom det jobbiga att komma ut som klimatskeptiker blir man dessutom påklistras Trumpdekalen.
  Det positiva är dock att jag lärt mig hur det kan ha känts för tidigare mobbade grupper att komma ut. Enbart nyttigt tror jag i längden.

 22. Lasse

  #3 Bensan
  Ditt inlägg har fått mig fundera på hur debatt skall drivas och hur den inte bör urarta.
  Sakfrågor skall tas fram och tillmälen bör undvikas.
  Tack!

 23. Håkan Bergman

  Rocky går i graven, nu återstår bara Ernie i DN. Men Rocky avslutar i magnifk Dilbertklass.

  https://cached-images.bonnier.news/swift/bilder/rocky/roc_20180429.jpg

  http://dilbert.com/strip/2008-05-08

 24. Guy

  Har ni hört att Ausralien skall kasta pengar i sjön! Dom skall nämligen höja kostnaderna, för att rädda stora barrierrevet, med 500 miljoner. Delvis är det hotet från ”den globala uppvärmningen” , delvis hotet från en sjöstjärna. Egentligen blir det inte så mycket pengar. Ungefär 0,2 miljoner per kilometer rev.

  Kan inte säga annat än lycka till 😀

 25. Peter Lindkvist

  Mailade faktiskt Hans Rosling för ett par år sedan och bad honom titta på klimatfrågan med något passande raster; t ex vilka länder som är mest aktiva kontra höger vänster/grad av industrialisering/religiositet eller annat. Fick aldrig något svar.

  Vad gäller kommunikation i klimatfrågan kan jag som reklamare bara intyga behovet av att prata öppet om detta så fort tillfälle ges. Ser vi det som en reklamkampanj gäller det först att identifiera målgruppen. Och det är inte aktiva klimathotande vi ska nå, utan de rysta, de som börjat undra, och söker efter ledtrådar. De är mottagliga, men de behöver se och höra vuxna förnuftiga människor tala klarspråk.

  MSM har fått vår målgrupp att tro att klimatskeptiker (vilket ord) består av lika delar debila lallare och oljemagnater. Visa dem att det är fel.

 26. MatsF

  Personligt tror jag de gör en disservice to the earth. Men undrar om detta är fantasi eller möjligt.
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-05/the-climate-engineers-sucking-co2-from-the-atmosphere-and-making-money-doing-it

 27. Håkan Bergman

  MatsF #26

  Det här med att använda infångad CO2 i växthus vete f*an om det är så smart, borde det inte räcka med bättre ventilation, CO2-halten i luft är så låg så att den snabbt förbrukas av växter instängda i ett växthus.

  Sen
  ”they became the first people to make money by de-warming the planet”

  Okey, då vet jag vilka jag ska stämma för den kalla vintern och våren, hoppas dom har tjänat mycket pengar för mina krav på ersättning blir rätt höga.