Öppen Tråd

vintersolstånd

Bild: SMHI

Härligt, nu har det vänt! Vi går äntligen mot ljusare tider igen.Här är veckans öppna tråd för en diskussion om årstider, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Ljusare tider.
  Miljöpartiet vill förhindra oss att slänga ätbar mat-vilket låter vettigt.
  SVD har en bra sammanställning var svinnet finns, dels i Europa och dels i Afrika.
  Större delen av svinnet sker av det som anses vara nyttigast rotfrukter och grönsaker och minst av det som bör undvikas kött.
  Totalt är svinnet ca 68% för rotsakerna 56% för frukt och grönt och 24% av köttet i Europa.
  För Afrika söder om Sahara är motsvarande:
  Rotfrukter svinn 54%, frukt o grönt 66% och kött 30%.

  Det är knappast så att Afrikaner söder om Sahara är mer kräsna än vi Européer.
  Så slutsatsen av verkligheten är väl den att vi bör slänga mindre mat och se till så Afrika får bättre transportkapacitet. Mer tillgång till el.
  Eller omvänt: Våra lastbilar och transporter bör hyllas av…. Miljöpartiet!

 2. Michael E

  I en artikel av Ivar Arpi i dagens SVD benämnd, Hjärntvätten av Sverige fortsätter, https://www.svd.se/hjarntvatten-av-sverige-fortsatter så diskuterar han genusvetenskapen och dess brist på vetenskaplighet. Han skriver bland annat, ”Av politiska skäl. Det finns människor som byggt hela sina karriärer, sina namn och sina rykten på att genusvetenskapen är sanning. SVT är en av de institutioner som starkast drivit frågan om genus. SVT ville inte bli ertappade med byxorna nere och hoppades att det skulle gå att tysta ner.”

  Detta har ju uppenbarligen mycket nära paralleller till hur klimatet och vetenskapen runt detta behandlas i Sverige generellt och SVT mer specifikt, där ovetenskapliga överdrifter om en nära förestående Harmagedon prånglas ut och där varje kritisk röst tystas ned. Vad det egentligen handlar om är en vänsterrörelse som tillåtits skaffa sig makt över den offentliga debatten i Sverige där varje avvikande åsikt stigmatiseras, förlöjligas eller förtigs för att slippa ta debatten. En debatt som de naturligtvis, ställda inför fakta, kommer att förlora.

 3. Sören G

  När man i TV har larmrapporter om klimathotet så brukar man illustruera det med kalvande glaciärer. Men kalvande glaciärer hänger främst samman med tillväxt av glaciärer då dessa trycks ut i havet och bryts loss när vattendjupet blir tillräckligt stort.
  Smältande glaciärer drar sig lugnt tllbaka.

 4. Greger

  Lugn! Snart är alla energiproblem lösta. Varför tjafsa om bagateller när vi står för ett genombrott av episka dimensioner, ungefär som det som skildras i Isaac Asimovs SF-roman Själva gudarna. Där hämtade man ju obegränsat med energi ur till synes ingenting, från ett Parauniversum.
  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.aftenposten.no%2Fdigital%2FUnknown-energy-source-with-enormous-potential-10899b.html&h=ATNJ46N7FJwsv-u9uuET7liC8YKmfuu_8Dfutasais3JAuACkpLIfwEFObXwu6AacDOOw4WcwlaofVNgLgEPV9aselAh1UJizCWfc-tMwR6citk0FiWlNlbqzEjL12tVbKiiC513upyxapksSp23GTa1oXj1QvkQ5ObUPmk8uqzZTXz_iMYMP7JJn33Yg5QMt-d9fdPe0UDNfcv3sfboTYcjCb5hq6JP3NcKkgLdP-v1L_lBAyhN3fBv-Z5X37uGNg3aV-dXZf0mFUxIWNdmiiysoI4SmY6EaXRNziAkrj6i9HoH
  Herregud så lång länken blev. Hoppas den funkar.

 5. Arne Nilsson

  Nu vill Isabella Lövin att EU ska enas. Hon tänker sig att klimatet är en bra fråga att enas om. Har inte just klimatfrågan ältats tillräckligt i EU. Vad finns att enas om? Just nu är det vinter och kyligt här. Låt oss enas om att det vore bättre om det vore varmare.

 6. Ingemar Nordin

  Michael E #2,

  Helt klart finns det paralleller mellan genusforskning och klimatvetenskap. Politiseringen av fälten gör t.ex, att man slarvar med vetenskaplig metod och bryter kritiskt tänkande mot bekräftelseforskning – allt för Sakens skull. Klimatvetenskapen har tagit stor skada av detta. Skammen faller på bl.a. vetenskapliga samfund (typ KVA) och organisationer (typ universitet) som spelat med istället för att värna vetenskapen.

 7. tty

  #3

  I stort sett har du rätt, men även en retirerande glaciär kan ju kalva så länge glaciärfronten befinner sig i hav (eller en insjö). När glaciärfronten väl är uppe på land så upphör ju dock kalvningen och övergär till stillsammare avsmältning. En lustig bieffekt blir att en sådan glaciär får en betydligt brantare profil p g a den långsammare massförlusten. Det finns t ex starka indicier på att den centrala delen av den vid den tiden mindre Grönlandsisen p g a detta faktiskt var tjockare under den förra mellanistiden.

  Sedan kan faktiskt glaciärer på fasta land också kalva, men det är ovanligt och kräver väldigt speciell topografi, jag har dock sett exempel i Patagonien och på Sydgeorgien.

 8. tty

  #1

  Förr i tiden gick junöverbliven mat till grisarna, men det är ju numera förbjudet av EU. När jag gick i skolan gick svinnet från skolbespisningen t ex direkt till en grisbonde i närheten och jag kan inte erinra mig att det ledde till några större katastrofer.

 9. latoba

  #2,#6
  Jag drog också genast parallellen till klimatfrågan när jag läste artikeln i SvD.

 10. Karl Eider

  TV4 brassar på så här i juletid.

  ”I ett unikt projekt har forskare studerat hur klimatförändringarna påverkar det marina livet vid Antarktis. Expeditionen filmade den fascinerande världen under isen, och vad som mötte dem var inte vad dom hade väntat sig.”

  Slutsats det har inte varit varmare på en miljon år.

  http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/%C3%B6verraskningar-under-vattenytan-s%C3%A5-p%C3%A5verkar-klimatf%C3%B6r%C3%A4ndringar-3949565

 11. Håkan Bergman

  Ladda Teslan, grilla skinkan och maxa belysningen, Tyskland och Danmark har redan startat mellandagsrean på el.
  https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

 12. Håkan Bergman

  Karl E. #10
  Chockerande minst sagt, livet anpassar sig, har inte vett att dö. Vad ska vi ta oss till? Kan man inte tillsätta nåt gift?

 13. Christer Löfström

  Boktips:

  Mirrors and Mazes: A guide through the climate change debate. (Utmärkt !)
  /Howard Thomas Brady
  https://www.bokus.com/bok/9781546629115/mirrors-and-mazes-a-guide-through-the-climate-debate/

  Tidigare tipsat SvT, SvD och Emma Frans om boken. (ingen reagerade)

  Väntar på: (The Rise of the Creative Class från 2002 står i bokhyllan)

  The New Urban Crisis
  https://www.bokus.com/bok/9781786072122/the-new-urban-crisis/
  /Richard Florida

  Speciellet intressant för mig som har fokus på SS Africa.
  https://www.klimatupplysningen.se/2013/04/22/fokusera-pa-elektricitet-och-rent-vatten-for-de-fattigaste/

  WB har ett nytt dokument:
  Africa´s Cities-opening doors to the world. (har en del intressant info om elektricitet)

 14. Olav Gjelten

  Jag kan inte annat än känna besvikelse över Donald Trumps snart första år vid makten som USA:s president. Jag hade hoppats på en liknande ”Nurenberg-rättegång” mot förgrundsfigurer inom det påhittade klimathotet.
  Jag åsyftar här den hop av gröna gangster som ställt till så oändlig stor skada för både Amerika och världen för övrigt och som via skolan har hjärntvättat en hel generation barn och unga att tro på pseudovetenskap i stället för seriös forskning.
  Det borde finnas gott om paragrafer inom lagstiftningen också i USA för att möjliggöra en rättsprocess av det slaget jag åsyftar. Vad som däremot förmodligen inte finns är den verkliga viljan att göra upp med företrädarna för vår tids största lögn, de som bär skulden till att miljarder människor fått sin livskvalitet förstörd eller försämrad.
  Varför ser vi inte demonstrationer av tiotusentals uppretade människor som vill göra upp med den livslögn som folk i USA tvingas leva under?

 15. Robert N.

  # 2 Det finns ett ämne till som inte får diskuteras. Så jag tänker inte skriva vad det är men jag undrar vad det är som gjort att vi är där vi är i Sverige.
  Tycker dock – så här i juletider – att när vi äntligen har efter 1000 år lyckats befria oss från det religiösa oket så både importerar vi en ny och också låter ”klimahotet” ta plats som ännu en ny religion.
  God Jul

 16. Karl-Johan Lehtinen

  #10 Vet inte om man skall skratta eller gråta. Lyssnade häromsistens på en intervju med en av deltagarna från expeditionen i finsk TV. Sällan har jag hört så mycket trams och skåpmat från alarmsidan…

 17. sibbe.fi

  # 16
  Gissar du menade svenska Yles reportage kring Antarktisexpeditionen. Några klimatreligiösa personer som hittade en enorm värme i vattnet runt Antarktis. Avsaknaden av fakta är ju regel i Yle. Rena nonsens, men det går hem.
  Jag är ju portat från svenska Yles sidorna sedan länge, får varken kommentera eller ens fråga.
  Klimatfrågan är avgjort, så kom inte med dumma frågor och kom framförallt inte med fakta…

 18. Olav Gjelten

  I den norska skolan på 1950- och 1960talen lärde vi att vi som bor här högt uppe på norra halvklotet har en stor fördel av att jorden är närmast solen i januari och längst bort från den i juli.
  Men är det verkligen så? Hade det varit tvärt om hade vi haft varmare somrar. Skördarna här i norr hade därmed varit större och glaciärerna mindre. Dessa fördelar borde mer än väl ha uppvägts av att vintrarna också varit kallare? För inte hade det väl blivit så kallt att vattnet runt norska kusten i huvudsak frusit till is ?

 19. femman

  # 15 Det ämne du tänker på är inte helt tabu längre. Det svänger sakta men säkert.
  Det ämne vi pratar om här kanske även det svänger en dag. Man ska aldrig ge upp. Men vi måste nå ut till vanligt folk. Inte övertyga utan bara få folk att tänka till. Har tidigare hänvisat folk till denna sida. Dock tycker somliga att den är för svår att förstå. Nuförtiden hänvisar jag i första hand till Falsk Alarm som jag tycker är både lättläst som bra.
  Men kan en person som nationalekonomen Tino komma tills tal inte mycket men något så vem vet. Kanske kommer masspsykosen även släppa gällande klimatetet
  Kanske måste vi vänta tills 2020 då det enligt vissa ryska forskare att vi ska få det lite kallare. Dock hoppas jag dom har fel. Denna sommar badade jag bara en gång pga att det var för kallt.

  https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/masspsykosen-aer-snart-slut-sedan-far-vi-oeppen-debatt-21151

 20. Lasse

  På tal om politik:
  https://www.expressen.se/debatt/bilen-ar-kassakon-som-alltid-kan-mjolkas-lite-mer/
  Politikerna bestämmer än hit och än dit.
  Etanol, diesel och nu el allt skall stöttas med medel från dem som inte hänger med den senaste trenden.
  Det räcker inte med drivmedelsskatten längre utan skatten tas vid inköp efter hur mycket en bil belastar miljön om den körs. Om den ens får köras till staden. Miljözoner skall införas eftersom vi inte annars klarar miljömålen, mål som är satta helt på egen hand och mätta på ett sätt som vi är ensamma om.
  Inte undra på att näthandeln blomstrar-då slipper man alla utsläppen från bilarna-här. På något underligt vis så kan man köpa momsfritt och nära nog fraktfritt från Kina. Något som leder till färre bilresor här hemma.

 21. Sigge

  #8 tty

  Det råder inget förbud att utfodra grisar med matrester. Det är numera stora risker med att utfodra djur med matrester då mycket livsmedel är importerat från länder med smittsamma sjukdomar. Utbrottet av mul- och klövsjuka i England för c:a 15 år sedan berodde på att en gård med svin utfodrade grisar med matrester från ett storkök. Det storköket hade inte kontrollerat att köttet som importerats från Afrika var fritt från smittsamma sjukdomar. Att importörer skall kontrollera att livsmedel som importeras är fritt från smittsamma sjukdomar finns det däremot EU-regler om. Dessa regler uppfattar bl a USA som handelshinder och det fuskas en del med kontrollerna.

 22. tty

  #10

  ”Slutsats det har inte varit varmare på en miljon år.”

  Verkar rimligt. Det senaste tillfälle det finns faktiska data som tyder på att det var signifikant varmare i Antarktis var under MIS 31, den fjortonde mellanistiden bakåt, för ungefär 1,07 miljoner år sedan. De tretton följande mellanistiderna tycks antingen ha varit kallare eller ungefär lika varma som den nuvarande.

 23. Karl Eider

  #22 tty

  Det jag missade att nämna var att allt beror på klimatförändringarna och människans utsläpp av CO2. Det ansågs vara det slutgiltiga beviset.

 24. #1 Lasse m.fl.#

  Det största slöseriet med livsmedel förekommer vid biologisk odling. När skörden uppskattas bli låg, plöjer man helt enkelt ner grödan och skördar i stället subventioner för densamma. Man ska veta att biologisk odling är lika intermittent som vindkraft. Vid dålig årsmån kan skörden helt utebli. Så var fallet i Tyskland 2016 med biopotatis, medan användande av växtskyddsmedel kraftigt minskade förlusten. Här i Normandie 2016 plöjde mina biologiska grannar ner allt utom hö, p.g.a ett vått första halvår och därefter torka.

  Länken här nedan leder till en intressant artikel om detta. Den är på franska, men med länkar till de tyska källorna. Av någon anledning fungerar dessa inte på min dator. Kontentan av artikeln är att rika bioreligiösa människor i västvärlden kan för sin egen känsla av godhet unna sig biomat, eftersom man vid utebliven skörd i Europa kan importera från Australien eller Sydamerika, eller helt enkelt konsumera traditionella produkter, samtidigt som de fördömer livsmedels handeln för dess svinn.

  https://www.contrepoints.org/2016/09/20/266226-gaspillage-alimentaire-ca-suffit

 25. När man klickar på länken i #24# kommer först upp ett fönster där Contrpoints ber om bidrag. Klicka på X upp till höger så kommer artikeln fram.

 26. Ingemar Nordin

  Här är en intressant intervju med Henrik Svensmark om den senaste artikeln i Nature:

  https://www.thegwpf.com/an-interview-with-prof-henrik-svensmark-about-his-teams-new-paper/

 27. Robert N.

  Börjar bli jobbigt med propagandan.
  Allt ont här i värden är tydligen klimatets fel .
  Ny studie:
  Klimatförändringar kan leda till fler vulkanutbrott.
  https://www.expressen.se/nyheter/ny-studie-klimatforandringar-kan-leda-till-fler-vulkanutbrott/

 28. Betraktare

  Robert # 27
  Trots i att klimathotet är en påhittad saga, är situationen ganska säkert den att ca 10 miljoner av Sveriges befolkning INTE vill/vågar inte säga emot.
  Demokratin förlorades när miljötalibanerna fick makten. Flertalet av befolkningen gick in för att anpassa sig till den nya ordningen i stället för att stå rakryggad för den sanning vi alla känner till.
  Inte första gången i historien sådant sker.

 29. tty

  #23

  I det här fallet har vi alltså ett påstående om klimatet som nog i och för sig är riktigt, men som varit riktigt de senaste 10 000 åren och har absolut inget med CAGW att göra.

  Det var f ö litet varmare i Antarktis under den förra mellanistiden, men troligen inte så mycket att det hade någon större inverkan på istäcket.

 30. tty

  #27

  Det är i och för sig riktigt att den vulkaniska aktiviteten ökar när en inlandsis smälter bort. Knappast särskilt överraskande när man tänker efter.

  Effekten av att mindre glaciärer uppe på vulkaner ökar eller minskar är mera osäker. Rent principiellt kan det nog ha en viss effekt även där. Å andra sidan blir vulkanutbrotten också mindre farliga eftersom risken för jökulhlaup och gyttjeskred (lahar) minskar. Som en kuriositet kan nämnas att t ex Microsofts huvudkontor i Seattle är byggt på en lahar från ett tidigare utbrott av Mount Rainier.

  Sedan är kombinationen vulkaner och större glaciärer rätt ovanlig. Det gäller främst Island och i någon mån södra Alaska och Patagonien. Det finns troligen en hel del subglaciala vulkaner i Antarktis också, men där tycks ju utbrotten oftast ske just subglacialt.

 31. Ingvar i Las Palmas

  Jag har följt UFO-problemet under många år. Det är ett mysterium. Det finns flera hypoteser runt fenomenet.
  En intressant aspekt är att myndigheter, speciellt i USA har hemligstämplat många rapporterade fenomen med avsikten att inte oroa/skapa panik hos medborgarna.
  Nu har det börjat hända saker. Det ryktas om att man kommer att släppa på hemligstämplingen (”the disclosure project”). Det verkar ju lovande. Av en händelse snubblade jag över en youtube som tolkar det på ett annat oroväckande sätt. Det är en ny gemensam fiende som världen kan samlas runt och enas om en världsregering
  https://www.youtube.com/watch?v=F33rUJGrshU
  Kan det vara så? Inte vet jag. Men om man är övertygad om att klimathotet är ett maktverktyg för att skapa en världsregering, vilket jag är övertygad om så är ett hot från yttre rymden en ”bra” ersättare om klimatprojektet havererar.
  Tyvärr verkar Trump ha köpt det. Han har ju pratat i liknande termer.
  Man behöver inte vara lugn en sekund