Öppen Tråd

betor

Kallt väder och få soltimmar har gjort att sockerhalten i årets sockerbetor är under det normala i år. Nåja, det äts ju för mycket socker ändå sägs det. Här är veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Bim

    Ha! Va bra. Då har vi ju ett verktyg att mäta klimatförändringarna med. Bara att kolla sockerhalten i sockerbetor över tid.
    IPCC kan slänga sig i väggen.

  2. Mattias

    Emma Frans, som skrivit boken ”Larmrapporten – at skilja vetenskap från trams” och som nominerats till stora journalistpriset intervjuades i Studio ett i veckan. Hon tog upp många bra saker, förklarade skillnaden mellan korrelation och kausalitet och diskuterade körsbärsplockning samt att människor (särskilt journalister) ofta har svårt att inse när så sker. Som exempel nämndes vaccinationsdebatten där vetenskapen är avgjord, men som ändå debatteras i radio där meningsmotståndare får komma till tals. Slutligen kom journalisten, med viss osäkerhet in på klimatet. Där hade Emma världens chans till lite mothugg – att inte svälja allt med hull och hår. Men det hände inte. Till exempel hade hon kunnat nyansera och exemplifierat med tex. begreppet klimatflyktingar. Ett utmärkt exempel på en korrelation med flera bakomliggande orsaker. En är till exempel jordens överbefolkning som gärna bosätter sig på platser som ofta är utsatta för olika väderhändelser och naturkatastrofer (översvämningar, jordbävningar etc.)

  3. Ingvar i Las Palmas

    Intressant läsning:
    https://wattsupwiththat.com/2017/11/10/freeman-dyson-on-heretical-thoughts-about-global-warmimg/

  4. Roland

    Nya intressanta uppdateringar,, bla snödjup
    http://climate4you.com/

  5. Allan Forsling

    Ola Wong skrev i SvD om nyttiga idioter, som lyfter fram Kina som ett gott exempel. Wijkman mfl. Måste också innefatta hans egen kollega som skriver om klimatet. Emma Frans tycks mig som en dito- hon har inte förstått vad vetenskap är. Vetenskapen letar hela tiden efter nya rön- är inte alls säker på att: så här är det! Hon har svalt hela klimathotet, fullt och fast. Ingen vetenskaplig eftertänksamhet.

  6. Ingvar i Las Palmas

    Den kloke och skarpsynte Vaclav Klaus skräder inte orden!!
    https://www.klaus.cz/clanky/4200

  7. Ann lh

    Jag lyssnade också på Studio Ett när en mycket självbelåten Emma Frans fick orera fritt. Det var en sorglig uppvisning även av närvarande programledare. En påläst och objektiv journalist skulle naturligtvis haft följdfrågor att ställa till henne. Emma F. verkar intresserad av att synas och höras så hon borde få lite frågor kring klimatfrågan med anledning av vad hon skriver om vetenskap sin bok och önskan om svar här på bloggen. Vägen till Stora Journalistpriset är nog välkrattad.
    Ingemar?

  8. Ingvar i Las Palmas

    http://www.cfact.org/2017/11/10/five-rivers-of-gold-to-flow-from-the-magical-un-cop-not-really/

  9. Guy

    Ingvar i LP # 3

    Mycket bra text av Freeman Dyson. Snuddar dessutom en aning vid diskussionen om experter, lekmän och amatörer.

  10. Lasse

    #5 Allan
    Här ligger Ola Wongs krönika-läsvärd!
    https://www.svd.se/lat-inte-diktaturens-nyttiga-idioter-kapa-klimatfragan

    Rapporter från Dehlis smog innehåller skrämmande bilder.
    Sådan miljö har vi sett i Los Angeles och London på 1950-70 talet. Men nu är det bättre, men inte bra.
    Det finns mer att göra. Dieselavgaserna är fortfarande besvärliga trots EUs försök att klämma åt dem via gradvis skärpta utsläppskrav på bilindustrin. Euro 6 gäller men kanske inte fullt uppnådd i dagens bilar.
    Ändå har koldioxidjakten fått oss överge den lite mindre smutsiga bensinmotorn till förmån för diesel.

    Så min uppmaning är: Låt inte koldioxidens nyttiga idioter kapa miljörörelsen!

  11. ytgeg

    Vad anser ni om geoengineering och vädermanipulation som varit verklighet sedan i alla fall vietnam kriget?
    Nu har också artiklar om att diktaturen Kina är ett föredöme i sin kamp mot ”klimat förändringar” och att vi i väst ska följa efter Kina. För ett par veckor sedan höll Kina kongress där presidenten Xi Jinping höll ett tal på 3h där han pratade bla om spridandet av Kinas kommunism. Johult gick ut i någon tidning och pratade om att vi går en teknokrati till mötes, listan kan göras lång men att vi går mot en tolitär polisstat och teknokrati är glasklar. Hur lång tid kommer det ta tills vi betalar med energi eller liknande som subventioneras ut ifrån staten?

  12. Ann lh

    Tack Ingvar för tipset om V. Klaus senaste tal. Så BRA och vilka rysningar det ger, men visst är det vad vi debatterat här i åratal när det gäller De Gröna.
    Han tog upp Trumps tal till polska folket i Warsawa i somras, vilket naturligtvis inte uppmärksammades i svensk media. Talet var en hyllning till västerländska värderingar! Undra på att Obama, Clintons och MSM inte tål honom. En bekant formulerade det så här: ”Problemet med Trump – utifrån ett socialistiskt, globalistperspektiv – är att han inte är helt normal”. Men som sagt Vaclav Klaus uppskattade och citerade delar av talet.
    https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2017/07/06/remarks-president-trump-people-poland-july-6-2017

  13. Ann lh

    När det gäller Ola Wongs krönika så består den väl av ”ömsom vin och ömsom vatten” som man säger.

  14. Mamman till en av mina gamla kunder boende nära Figeac i södra Frankrike, har en liten meteorologisk mätstation i sin trädgård. Förra veckan hälsade jag på hos familjen. Jag såg då att mätstationen, ett cirka 180 cm högt vitmålat hade flyttats. Förut stod den fritt mellan några större träd 25 m från närmsta byggnad. Träden hade vuxit och skuggade stationen, varför den flyttades till en skuggfri gräsyta 7-8 m vid sidan om ett brunlaserat trähus och med ett uthus i sten i vinkel till huset. Tornet hade man vindsäkrat genom att lägga en stor flat sten under detta, vilande på ett kryss fäst i tornets ben.

    Jag frågade om det gjorts någon justering av mätresultaten med anledning av förflyttningen. Mamman visste inte, men trodde att ingen justering gjorts. Enligt min bedömning är den nya platsen varmare med anledning av det mera skyddade läget och genom att värme lagras i de solbelysta byggnaderna samt i stenen. Nu tror jag inte att mätstationen medvetet flyttats till det nya varmare läget, men det visar hur enkelt det är att lirka upp avlästa temperaturer med en halv grad eller så.

  15. Allan Forsling

    Särintressena talar… I Dagens industri
    Energi
    Debatt: Kommunalt veto stoppar vindkraft. Vad kommuninnevånarna tycker, ska inte räknas

  16. Svempa

    Emma Frans exemplifierar själv på ett utmärkt sätt det hon vill varna för. Dvs vetenskapligt tänkande övertrumfas av confirmation bias på områden där man tagit emotionell ställning eller där sociala stigman är starka.

    Emma Frans blir då Emma Trams (hennes bok har undertiteln ”att skilja vetenskap från trams)

  17. Mattias

    #14. Särintresserna talar. Robust och hållbar elförsörjning. Ingenting om förfulning av landskap eller rovdrift genom kalhuggning av skog. En ohelig allians – vindindustrin och skogsindustrin. Varför inte behålla den robusta elproduktion vi har idag?

  18. Ingvar i Las Palmas

    Mattias #16
    Nysvenska vetu! (jmfr 1984-eposet)

    skör -> robust
    Intermittent -> Hållbar

  19. MrZ

    Hej!
    Det pågår en ganska het debatt på WUWT om hur temperaturavvikelser hanteras för att beräkna klimatet.
    Jag förstår att rent statistiskt får du fram ett säkrare medelvärde om du bara tittar på en termometers förändring över tid. Det tar bort effekter som blir av att termometrar flyttas, byts ut, läggs till eller tas bort etc.
    Fell blir det dock när man visar upp att områden blir hetare genom att bara visa på avvikelser.
    Skillnaden kan mycket väl bara att en plats blev mildare. En het plats behöver alls inte ha satt något värmerekord utan platsen har avkylts långsammare pga väder.

    Hur blir det då riktigt varmt eller riktigt kallt? Faktisk krävs exakt samma förutsättningar för riktigt varmt som riktigt kallt. Främst högtryck, låg luftfuktighet, stiltje. Vilken inverkan har CO2 under dessa dagar då extremerna skall infalla? Jag får det till ingen alls.

    Summering: Avvikelse kartor visar på en stigande träd men maskerar att bakom den får vi jämnare temperaturer.

  20. Johan M

    13 Lars Mellblom

    Man behöver inte åka till Frankrike för att se problemet, det räcker med Falun.

    https://liteperspektiv.blogspot.se/2015/07/narmare-40-375.html

  21. Guy

    MrZ # 18

    ”Jag förstår att rent statistiskt får du fram ett säkrare medelvärde om du bara tittar på en termometers förändring över tid.”

    Jag föreslog för en eller ett par år sedan halft om halft på skämt att det enda rätta vore att ha en termometer för jorden. Om vi talar om global temperatur har lokala temperaturer föga betydelse. någon nämnde nyss en mätstation mitt i stilla havet där tempen följer havets temperatur. Vore en perfekt plats. Så är det bara att mäta i ett par hundra år och vi kanske får en trend??

  22. Ingvar i Las Palmas

    Ann LH #11

    Jo jag läste talet. Lite ”smörigt” men också bra. En hyllning till det polska folket som fick utstå mycket under kriget

  23. sibbe

    Om vi nu, för att rädda världen ,skulle införa ett bilfritt år i EU (gällande personbilar) så kunde vi minska CO2 utsläpp för hela 3 veckor, innan Kina:s hela CO2 utsläpp tar tätplatsen igen.
    Men vi i EU blir också blåst av Kina då det gäller fossila utsläpp för bilar:nas utsläpp: EU 2015 525 miljoner ton mot Kina 640 milj. ton 2014.

    Annars så räknar OECD (fortfarande going strong?) att antalet fossildrivna bilar år 2040 kommer att fördubblas från nuvarande 1 miljard personbilar… Alltså bilar med bensin/dieselmotorer förstås!
    Ökningen sker väl i den tredje världen. (Och finansieras med klimatpengar?)

  24. Peter Stilbs

    Det var några som diskuterade frysning av varmt och kallt vatten häromdagen (Mpemba-effekten) – här finns en färsk sammanfattning https://www.chemistryworld.com/news/the-mpemba-effect-fact-or-fiction/3008257.article

  25. Karl Eider

    #24

    Sammanfattning på Youtube:
    https://youtu.be/SkH2iX0rx8U

  26. Peter F

    OT

    Har han ingen kontakt med sin chef

    https://www.vk.se/2140131/paven-domer-ut-kortsiktigt-klimattank

  27. Lasse

    #24 o 25
    Intressant fenomen. Tydligen skall man fylla varmt vatten i iskublådan för att få klara isbitar.

    Vatten är ju rätt komplicerat om man vill.
    Ta bara den här magneten som gör att hårt vatten inte sätter igen ledningarna.
    Eller slagrutan som reagerar på strömmande vatten om den hålls av rätt känslig person.
    Dess bipolära molekyl kanske spelar roll?

    https://www.nyteknik.se/teknikrevyn/varm-vattnet-sa-br-br-fryser-det-till-is-6407190

  28. Lasse

    #26
    Påven är en person som gärna tror!
    Nu vill han gärna skydda önationerna i stilla havet mot naturkatastrofer.
    Expressen har 23 smarta sätt att få tyst på dem som oroas över naturkatastrofer men som inte tror på koldioxiden som största boven i dramat. Faktargranskar denna:
    Påstående 14: Det finns ingen koppling mellan orkaner och extremt väder och global uppvärmning.
    Vädermannen Martin Hedberg svarar: Det finns allt mer bevis för att orkanerna blir värre på grund av klimatförändringarna.

    Med värre får vi anta att de blir fler.

    Jag kollade södra halvklotets cykloner och fann en trend som är visar att han har fel-rejält fel!
    Dvs det har blivit FÄRRE cykloner under de 40 år jag kollade. (319 mot 239 st, 10 år södra halvklotet)
    http://www.bom.gov.au/cyclone/history/tracks/
    Fast jag kollade också på medel temperaturen på en önation och på 100 år så har den inte ändrats !
    Däremot har modellerna satt upp ett scenario där de får ca 4 grader varmare väder år 2100.
    Påven tror och Martin Hedberg är oinformerad får vi hoppas, för lögn är väl inget han vill förknippas med?

  29. Ingemar Nordin

    Lasse #28,

    Martin Hedberg och påven kan knappast räknas som experter på klimatet. De ljuger som en häst travar, eller också är de lättlurade mähän. Skulle gissa det senare.

  30. Ingemar Nordin

    PS #29,

    Jag försökte ett tag att diskutera med Martin Hedberg på klart.se efter att han tagit över efter John Polman. När jag insåg att han visste mindre om klimatet än t.o.m. vad jag som amatör visste så gav jag upp. Kunskapsnivån där var inte imponerande.

  31. Torbjörn

    Det är kallt i USA nu, med köldrekord i New York men inga rubriker i msm.

    https://wattsupwiththat.com/2017/11/11/144-year-earliest-cold-record-for-new-york-city-to-be-broken/

  32. Torbjörn

    Nasa bekräftar geotermisk värme under isen i Västantarktis
    Större än de tidigare trott

    https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171107131745.htm

  33. Lasse

    #30 Ingemar
    Jag ser att han dock lämnar utrymmer för en annan tolkning.
    Han skriver att OM det blir varmare så…
    Det har inte blivit varmare och därmed är hans förutsägelser inte falsifierade med den avtagande cyklonfrekvensen. Ingen lögn alltså!
    Han är en av dem som lever på att överdriva och föreläsa om detta.
    Jag brukade kommentera en del på hans blogg men det blev väl för mycket när jag påstod att isläggningen i Arktis i år kommer att återställa situationen eftersom att öppet hav kyls vintertid eller vad det när jag påpekade att vi blir allt fler på vår jord och att vi behöver mat allihopa.

  34. Allan Forsling

    Läser detta på DNs web. Stora rubriker:
    Klimatexperten Joel Clement fick nog av USA:s nya klimatpolitik. Han bestämde sig för att bli visselblåsare och anmäla sin arbetsgivare, det amerikanska inrikesdepartementet.

    Jaha- han ser sitt jobb hotat… och då rycker DN ut…. Sorgligt med sådan total brist på källkritik.

  35. Sigge

    #20 Johan M

    Det är inte en SMHI väderstation som visas på bilden på länken. Det är något annat.
    Enigt koordinaterna, Latitud: 60.6190, longitud: 15.6603 så ligger väderstationen ett par hundra meter från byggnaden.

  36. Björn

    Torbjörn [31]; En del av klimatforskarna för oss medvetet bakom ljuset, medan en del uttalar sig i klimatfrågan av ren okunskap. Vi närmar oss vädertillstånd som rådde före ”solar grand maximum”, en tid som varade från början av 1930-talet fram till 2002. Det som snabbt kan förändra väder och vind är just solens periodiska minskning och ökning av den optiskt synbara elektromagnetiska aktiviteten, vars aktivitet speglas av antalet s.k solfläckar. TSI är direkt korrelerat med denna optiskt synbara aktivitet. Varför undviker klimatforskarna så konsekvent vad en förändrad solaktivitet kan medföra? För närvarande finns ingen synlig solaktivet i form av fläckar (se länk nedan). Det längsta bortfallet varade under Lilla istidens Maunder minimum, då ingen aktivitet kunde observeras under ca 70 år. Tror klimatforskarna att en solaktivitet som rådde före 1900-talet går spårlöst förbi utan konsekvenser?

    http://www.solarham.net/regions/map.htm

  37. Christopher E

    #35 Sigge

    Tvivlar på att den ligger där du anger. Dina siffror har visserligen en nogrannhet på drygt 10 meter, men slå in koordinaterna i Google Maps, notera platsen med ortofotot (”flygfotot”) tänt. Gå sedan över till hitta.se, välj flygfotot* igen som där har mycket högre upplösning än hos Google (25 cm/pixel skulle jag tro) och kolla noggrannare på platsen. Syns inte ett spår av någon mätstation, ser ut att vara en täkt eller makadamhantering nära hoppbacken. Där lär inte ligga någon mätstation.

    Så det kan vara den riktiga stationen på Johans foto. Vi har sett flera exempel innan på att koordinatangivelserna inte är att lita på.

    * Det står ”satellitl, men det är det inte. Fotot är från flygplan.

  38. Ingvar i Las Palmas

    Fråga om elbilar.
    Är det likströmsmotorer eller trefasmotorer i dem?
    Om liktröm så finns det väl ett underhållschema för kommutatorer;
    Om trefas finns det ”Omformare”
    Kolllade lite på youtube om järnvägslok. Fascinerande. Både gamla ånglok och moderna diesel/el lok.
    verkar finnas både likströmsmotorer och trefas (eller kanske mer faser?)
    https://www.youtube.com/watch?v=ozFErjgIHeE
    https://www.youtube.com/watch?v=mWVUy7Sfq0E
    https://www.youtube.com/watch?v=b1syD6Nu3kw

  39. Sigge

    #37 Chrisopher E

    Den ligger för nära byggnad för att vara en officiell SMHI mätstation.

    Det finns en liten byggnad något 10-tal meter från platsen där koordinaterna markeras. Det kan vara där mätstationen är.

    Det finns fler som mäter temperaturen än SMHI. Det är heller inte säkert det är en termometer innanför solskyddet. Jag har jobbat med fjärrvärme och vi hade några fjärravlästa termometrar med liknande solskydd.

  40. Håkan Bergman

    Ingvar #38
    Moderna eltruckar har växelströmsmotorer, så elbilar lär också ha det. Dom nya tunnelbanevagnarna här i Stockholm har också växelströmsmotorer, sånt är inga problem med dagens elektronik. En sak jag har svårt att förstå är att EU nån gång på 90-talet satte en gräns på max 96 volt för batterier i truckar, oklart varför, men man undrar ju hur det sen kan vara tillåtet med batterier på 400 volt i elbilar?

  41. Ingvar i Las Palmas

    Ånglok.
    Mekaniska underverk.
    Såg en video för några år sedan där en lokförare flyttade runt ett stort ånglok på en rangerbangård.
    Lite trixande med spakar och grejer och precisions-stop.
    När de intervjuade lokföraren sa han:
    Det här är det det närmaste man kommer artificiell intelligens
    🙂

  42. Christopher E

    #39 Sigge

    Nej, knappast. Jag tror inte du följde mitt råd och tittade på färskare och mer upplöst bild på hitta.se.

    Den lilla ”byggnaden” du ser på Googlefotot från 2015 tycks vara rester av basstationen för en skidlift. Om du vet hur man gör kan du aktivera historiska bilder i Google Earth-klienten och stega dig bakåt. 2015 fanns alltså resterna, 2013 stod skidliften där, 2010 tycks själva skidbacken den servade fortfarande vara i drift. Men i nyaste bilden på hitta.se är allt borta. Det finns inte ett spår av någon mätstation, vilket skulle synas i den upplösningen.

    Så faktum kvarstår. Mätstationen ligger inte vid de koordinater du anger. Var den ligger vet inte jag, men ingen annan kandidat i närområdet än den vid sporthallen går att se i alla fall. Placeringen i en brant skidbacke tror jag inte mycket på oavsett att bilderna inte visar den där i vilket fall.

    Varken att koordinater anges felaktigt eller att stationer inte ligger mätmässigt placerade som de ska enligt skolboken är ovanligt.

  43. Håkan #40
    Som skogmaskinförare 43 år har jag varit med om flera elektroniska förbättringar. Förr, före 1990 var det enda sättet att ändra varvtal och effekt att ändra spänningen från el källan. På 1990 talet kom en annan teknik att påverka motorer och ventiler. Den växelström vi använder måste ha 50 hz, om den sjunker under 50 hz så fungerar inte våra tvättmaskiner och spisar, men det har visat sig att frekvensstyrning är mycket effektivt när det gäller att kontrollera kraft och varvtal

  44. Ingvar i Las Palmas

    Håkan #40
    Vad EU hittar på för regler har länge varit ett mysterium. Jag är övertygad om att det beror på att alla dessa byråkrater (nomenklatura) måste sysselsättas. Det finns ju många exempel. Jag har personlig erfarenhet av den oerhört byråkratiska och näst intill ogenomträngliga ”certifieringsprocessen” som jag fick ansvaret för.
    Och som till slut resulterade i ingenting.
    För att inte tala om effektbegränsning på dammsugare, förbud mot konventionella glödlampor. Och den lätt komiska ”gurkstandarden”.
    Så att fråga om logik och ”rationalitet” i EU:s regelverk är nog meningslöst.

    Nu vet jag inte hur stor användningen är av diesellok i Europa men dem törs väl inte EU ge sig på.

  45. tty

    #35

    Du kan definitivt inte lita på SMHI:s koordinater för väderstationer. Kolla t ex med koordinaterna för Kvarn i Östergötland:
    ”Latitud: 58.6277, longitud: 15.4372”
    Det innebär att stationen ligger mitt ute i Hidsjön.

    Eller ta positionen för deras ”hemmastation” vid SMHI i Norrköping:
    ”Latitud: 58.5833, longitud: 16.1500”
    Det innebär att den skulle ligga mitt ute på en motorväg (Söderleden).
    I det fallet råkar jag veta vad den exakta koordinaten är:
    Latitud: 58.5827, longitud: 16.1473
    Felet är ca 200 m

    Det går alltså inte att använda SMHI:s koordinater för att bedöma stationers placering. De räcker däremot bra för att lägga in data på en väderkarta.

  46. Håkan Bergman

    Från säker källa,
    ”Temperaturmätaren vid Lugnets skidstadion i Falun. Mätaren står kanske lite instängt mellan byggnader och parkeringsplatser, men det gäller även en del andra stationer i tätorter.”

    https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/2000-talets-hittills-hogsta-temperatur-i-sverige-1.76636

  47. Christopher E

    #46 Håkan Bergman

    Bra fynd. Då hade Johan helt rätt. SMHI har till och med en bild.

    Alldeles intill en svart vägg och en parkeringsplats. Härligt! 🙂

  48. tty

    #39

    ”Den ligger för nära byggnad för att vara en officiell SMHI mätstation.”

    Kolla hur SMHI:s ”hemmastation” jag nämnde ovan ligger. Den klarar vare sig WMO:s regler för avstånd till byggnad eller beskuggning. I det fallet hade visserligen SMHI inte mycket val. De hade tidigare en bättre mätplats (N 58,5823, E 14,1441) som uppfyllde kraven. Sedan byggde kommunen asfalterade parkeringsplatser på två sidor av mätplatsen. Mer än ett år efter att parkeringsplatserna hade byggts flyttades mätplatsen in på SMHI:s egen tomt. Klimatdata från Norrköping SMHI kan du alltså lugnt glömma, det är en rejäl UHI-effekt på den nya platsen (och var det i viss mån även på den gamla enligt temperatursensorn på min bil som ju ändå knappast är något precisionsinstrument).

  49. Ingvar i Las Palmas

    OT
    https://www.thegatewaypundit.com/2017/11/japanese-burger-joint-sells-early-trump-eats-one-famous-cheddar-burgers/

    🙂

  50. Lasse

    Seriöst SMHI 😉
    Tar en bild och lägger ut på nätet utan att reflektera över relevansen av mätningen.

    Man kan fråga sig om de mäter vinden där också-det kanske tom givit namnet på stationen -lugnet!

  51. Björn

    Selected Papers from the 2007 Kyoto Symposium. En intressant rapport om samband mellan QBO och solens max och min.

    https://www.terrapub.co.jp/onlineproceedings/ste/CAWSES2007/pdf/CAWSES_257.pdf

  52. Lasse

    Mer från media om värmen utmed väggen:
    https://www.aftonbladet.se/vader/article11431322.ab
    ”Det är smått otroligt men sant. Sydeuropa har haft ostadigt och kallt väder – Sverige strålande sol och varmt.
    Det hela slutade på nationaldagen med att SMHI konstaterade att Falun-Lugnet hade varmast väder i Europa, tätt följt av tvåan Spanien (!), som noterade 31,4 grader.”
    SMHI -vi är så stolta över rekordet-men är doping tillåtet på en skidstadion?

  53. Lasse

    Sugen på lite segling?
    Volvo ocean race pågår och båtarna närmar sig ekvatorn utanför Afrika-the doldrums-stiltjebälten.
    På ett underhållande sätt beskrivs hur ekvatorn kyls av genom molnbildning och massiva regnfall vilka påverkar vindarna:
    https://www.youtube.com/watch?v=4dWgolTAtWQ

    Detta kan översättas till en förklaring av temperaturreglering:
    https://wattsupwiththat.com/2009/06/14/the-thermostat-hypothesis/

  54. Håkan Bergman

    Lasse #52
    Starkt att slå Spanien i grenen värme, men det som verkligen räknas är att slå Norge. Norges paradgren är nederbörd, finns det en fontän i närheten där man kan placera regnmätaren?

  55. Sigge

    #49 tty

    När SMHI räknar ut medeltemperaturen i landet så använder de 35 av sina c:a 150 mätstationer.
    Den i Norrköping används inte och troligen inte den i Lugnet heller. Borlänge Flygplats har använts men det har byggts en ny mätstation i skogen någon mil sydväst om Borlänge flygplats som kommer att användas för att mäta temperaturutvecklingen framöver. Under ett antal år kommer stationerna att mätas parallellt.

    SMHI:s främsta uppgift är att göra väderprognoser. Därav har de krav för hur väderstationer skall vara. Den som var på bilden uppfyller inte SMHI:s krav. När de räknar ut medeltemperatur för landet så använder de inga mätstationer som är i tätorter. När GISS och HadCRUT och andra räknar ut global medeltemperatur så använder de bara mellan 10-20 av de svenska väderstationerna.

  56. tty

    #55

    ”Därav har de krav för hur väderstationer skall vara.”

    Som de alltså inte följer. Men numera är man ju van vid att svenska myndigheter fifflar med det mesta.

    ”När GISS och HadCRUT och andra räknar ut global medeltemperatur så använder de bara mellan 10-20 av de svenska väderstationerna.”

    Ja, och för säkerhets skull så ”homogeniserar” (=fejkar) man dessutom resultatet. Ta t ex värdena från Jönköpings Flygplats (131000 innevånare enligt GISS). Där mätte man tydligen genomgående en dryg grad för varma temperaturer under 1950- och 60-talet:

    https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_show.cgi?id=645025500000&dt=1&ds=5

  57. Christopher E

    Sigge #35, 55

    Men med tanke på hur ärligt övertygad du var att bilden inte kunde visa en mätstation för SMHI, fick inte din tillit sig ens en liten, liten törn?

    Vad Johan påpekade var ju att denna station rapporterat en ”rekordtemperatur”. Och sådana nyheter är ju många beredda att genast ta till intäkt som ”bevis” för ”klimatförändringen”.

  58. Lasse

    #56 tty
    Jönköpings flygplats öppnade 1959 vid Axamo. Gissar att de lagt till en hel del asfalt/betong sen dess.
    Frågan om vilket motiv de har för nedjusteringen av temperaturen och om det är NASA eller SMHI som ligger bakom.

    Det är något som är väldigt fel med all temperaturrapportering. Putin är i detta fall oskyldig gissar jag!

  59. tty

    #58

    ”Frågan om vilket motiv de har för nedjusteringen av temperaturen och om det är NASA eller SMHI som ligger bakom.”

    NASA. Detta är justeringar från ”raw GHCN”. SMHI:s ev. justeringar ligger ”före” GHCN.

  60. Apan

    Har verkligen Steven Hawkings sagt att jorden kan vara en ”sizzling ball of fire” om 600 år? Indirekt med koldioxid som orsak. Hittar bara påståenden om det. Han verkar inte utveckla resomanget om klimatet utan fortsätter med AI som hot… Vanliga övrdrifterna (ljug, medvetna missförstånd) som ligger bakom citatet? Kan inte hitta någon officiell oro över klimatet på hans hemsida.