Öppen Tråd

höstblommor

Höstens färgprakt är här. Låt oss njuta av den i trädgårdar och marker, och lämna medias upphaussade nazistdemonstration därhän. Här är veckans öppna tråd för kommentarer kring väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. latoba

  Jag har nu Fortum som elleverantör. Läser idag att de ska investera stort i ”grön”energi”. Finns det någon leverantör man kan välja om man vill slippa det gröna eländet?

 2. Lasse

  #1 Fortum är väl bra:
  https://www.svd.se/fortums-miljardkop–forsta-steget-for-att-investera-gront
  De köper in sig i Tysk kolkraft och gaskraft för att få lönsamhet, sen kan de leka lite med sol och vind.
  Men när kommer kärnkraftverket i Finland i drift ? 2018?

  Skall Merkel få ihop en regering måste de lyssna på dem som vill ändra åt två olika håll:
  http://notrickszone.com/2017/09/29/germanys-green-energy-project-close-to-death-eeg-feed-in-act-has-failed-has-to-go/#comments

 3. Ingvar i Las Palmas

  Läsvärt!
  https://www.masterresource.org/r-street/r-street-climate-neeley/

 4. Ingvar i Las Palmas

  Kommer Merkel att bli tvungen att lägga ner ”Energie wände”?
  http://notrickszone.com/2017/09/29/germanys-green-energy-project-close-to-death-eeg-feed-in-act-has-failed-has-to-go/#sthash.xXr4Jluj.dpbs

 5. Ingvar i Las Palmas

  Också läsvärt
  http://www.cfact.org/2017/09/29/what-natural-disasters-should-teach-us/

 6. Björn

  Beträffande diskussionen kring dieselbilars farlighet och om förbud mot dessa i städer, borde kravet vara att tydliga bevis för eventuella åtgärder, läggs fram offentligt. Underliggande motiv är naturligtvis rädslan för AGW, som nu även skall omfatta emission av kväveoxider. Ensidiga åtgärder borde genom grupptalan mot kommuner kunna avvärjas. Utan dieselfordon avstannar alla transporter till olika verksamheter. Hur tänker de politiker som vill helst förbjuda alla fordon utom eldrivna. Enfaldighet och infantilitet är vad som utmärker dessa fobiker.

 7. sibbe

  # Lasse:
  Troligtvis kommer Olkiluoto ( som heter Euraåminne på svenska) 4:a i gång nästa år, , stavarna är på kommande, eller har redan anländ. El-importen från Sverige minskar när vi producera själv…!
  Kommer Tyska gröna stoppa utbyggnaden av kolkraftverk om de tillhör den nya regeringen?
  Bäst att svenska miljöpartiet skickar sina experter till Berlin, för att visa tyska gröna hur man sviker sina väljare…
  Bl.a. dom här tyska kraftverk får Fortum för ett äpple och ett ägg:
  Die Uniper Kraftwerke GmbH mit Sitz in Düsseldorf betreibt an 18 Standorten in Deutschland Kohle-, Gas- und Ölkraftwerke mit einer Leistung von etwa 15.000 MW sowie Wasserkraftwerke an Donau, Inn, Isar, Main, Lech, Eder und Diemel.[2] Damit ist Uniper Kraftwerke einer der größten Stromerzeuger Deutschlands.

  Uniper Kraftwerke GmbH, med huvudkontoret i Düsseldorf, har kol, gas och oljeproduktion med en effekt på cirka 15 000 MW på 18 platser i Tyskland, samt vattenkraftverk vid Donau, Inn, Isar, Main, Lech, Eder och Diemel. Detta gör Uniper Kraftwerke till en av de största elproducenterna i Tyskland.
  Kraftwerk Schkopau (Braunkohle)
  Gemeinschaftskraftwerk Kiel (Steinkohle)
  Kraftwerk Wilhelmshaven (Steinkohle/Öl)
  Kraftwerk Heyden (Steinkohle)
  Kraftwerk Datteln (Steinkohle)
  Kraftwerk Scholven (Steinkohle/Öl)
  Kraftwerk Staudinger (Steinkohle/Gas)
  Kraftwerk Huntorf (Gas)
  Kraftwerk Kirchmöser (Gas) – nur Bahnstrom
  Kraftwerk Franken I (Gas)
  Kraftwerk Audorf (Öl)
  Kraftwerk Itzehoe (Öl)
  Kraftwerk Ingolstadt (Öl)
  Außer den hier aufgeführten thermischen Kraftwerken gehören zur Gesellschaft über 100 Wasserkraftwerke.[6][7] Darunter sind 45 Laufwasserkraftwerke der Rhein-Main-Donau AG mit einer Gesamtausbauleistung von 332 MW und einem Regelarbeitsvermögen von über 2000 Millionen kWh und das Pumpspeicherkraftwerk Langenprozelten, für die die Uniper Kraftwerke GmbH als Betriebsführer fungiert.[8] An der Donau sind dies die Kraftwerke Bertoldsheim, Bittenbrunn, Bergheim, Ingolstadt, Vohburg, Bad Abbach (Drehstrom), Bad Abbach (Bahnstrom), Regensburg, Geisling, Straubing und Kachlet.

  Här ett antal nybyggen av
  kol,-kraftverk som framförallt röd grön delstastsregeringar har stoppat:

  E.ON / Uniper 2016? Datteln (Block 4)
  NRW Steinkohle 1110 8
  In Bau. Bebauungsplan nachträglich für ungültig erklärt.[4] ( grön/röd regering iNRW stoppade)

  Steag Lünen (Erweiterung/Umbau)
  NRW
  Steinkohle 750 4,2 – Planung ruht grön/röd regering stoppade

  MIBRAG
  -Profen (Neubau) Sachsen-Anhalt Braunkohl e 660 5 Planung gestoppt[5] grönröd stoppade

  Dow Chemical Stade (Neubau) Niedersachsen
  Steinkohle 900 5,6 2021? In Planung, projektierter Baubeginn 2017, Normenkontrollklage anhängigav grön röd, förstås.
  RWE Niederaußem (Block L) NRW Braunkohle 1100
  -In Planung, Bau aufgrund fehlender Wirtschaftlichkeit unsicher[6][7]

  Som vi ser så ligger en hel del kraftverk i´väntan på bättre tider. I områden där socialdemokraterna varit starka, och där de fick ännu sämre resultat i senaste val. Men, de skulle väl rädda världen – …

 8. Håkan Bergman

  sibbe #7
  ”Troligtvis kommer Olkiluoto ( som heter Euraåminne på svenska) 4:a i gång nästa år, , stavarna är på kommande, eller har redan anländ. El-importen från Sverige minskar när vi producera själv…!”
  Tur eller planerat, det blir ingen skillnad när vi stänger ner två reaktorer i Ringhals med ungefär samma effekt. Angelas taktik, i dom flesta frågor, har ju varit att bara vänta och låta frågorna lösa sig av sig själva, men nu kommer verkligheten, 2022, rusande mot henne som en berlinmur, 10 GW kärnkraft ska ersättas med vad?

 9. Olav Gjelten

  Av vänner här på Klimatupplysningen har jag till häpnad fått veta att strålningen från superbatteriet i en elbil är ofarlig.
  Samtidigt menar vissa forskare att strålningen från bl a mobiler och antenner utgör ett så fruktansvärd stort hot mot oss att själva mänsklighetens fortbestånd är i allvarlig fara. Ett exempel på hur allvarligt läget är borde vara det faktum att unga män i dag har bara hälften av den spermamängd vid varje utlösning som unga män hade på 1970-talet. Man tror att den extremt ökade strålningen från elektroniken är en stor orsak till detta.

  Än en gång, hur kan superbatteriet från en elbil utgöra noll fara när strålningen från mobilen är så farlig att mänskligheten är hotad? Själv misstänker jag att den gröna ideologin, som styr utvecklingen i dag, inte bryr sig ett skvatt om vad som händer med människor. Vi är ju bara planetens största skadedjur enligt den gröna läran.

 10. Evert Andersson

  #1 latoba Hos Vattenfall kan man välja kärnkraft aktivt. För övrigt är de inte vettigare.

 11. Ingvar i Las Palmas

  Björn #6
  Politiker tänker inte. De sitter på molnfri höjd ock tycker. Och det de tycker omfattar inte dem själva, endast röstningsboskapen.

 12. sibbe

  # Håkan :
  när vi stänger ner två reaktorer i Ringhals.
  Är du säker på det?
  ANGELA gör allt för att vara kvar vid makten. Som före henne — Adenauer, Brandt, Schmidt, Kohl. Och Angela svek nog sin protegé. Men så är det, det hände också även Caesar som åsidosatt sin vän Brutus…
  Frågan är bara när man sätter stopp för prästdottern från Ockermark ( just där som som ingen fan vet nånting om klimatförändring, för där är det kallt som fan.
  Inte vem. Ingen vågar. Förlusten var stor, men inte tillräckligt stort, verkar det.
  Jag som är uppväxt i efterkrigs Tyskland har svårt att begripa att hon är kvar? Är faktiskt den politiskt korrekta mediemakten så stark att att man kan förhindra, trots valförlusten, en sväng till de gamla ärkekonservativa tider? Mera än 50 ledamöter från CDU/CSU blev utan lön och bröd!
  Socialdemokraternas f.d. riksdagsgruppordförande slängde fram alternativ: utan Merkel är vi med?
  Vänstergröna medier =ALLA tyska medier — har redan fördelat ministerplatserna.
  Kanske önskevalet för dem?
  Nui blev jag pessimistik… fan…

 13. Lars Cornell

  #9 OG. Det med mobilstrålning är bara tro. Ingen av de rapporter som de hänvisar till har kunna visa något samband. Däremot kan det finnas ett samband med konsumtion av ekomat som ökar i samma takt som spermierna minskar.

 14. Lennart Back

  #13
  Det lär finnas en typ av östrogen i soja. Kan kanske ha med saken att göra.

 15. Håkan Bergman

  Lennart B. #14
  Aha, smaklökarna har aldrig fel!

 16. Håkan Bergman

  sibbe #12
  Yes, O1 och O2 är redan borta, R1 och R2 följer, av lönsamhetsskäl. MP och kolbaronerna gör vågen.

 17. Olav Gjelten

  Hej Lars Corell # 13. Tack för ditt svar. Hoppas självklart det är som du säger, att strålning från mobiltelefoner med mera bara är inbillad fara. Orsaken till att jag än en gång tog upp denna fråga är ett radioprogram jag lyssnade till för några dagar sedan. Uppfattade jag programledaren rätt sa han att strålningsdosen vi i dag utsätts för kan vara en qvintiljon gånger större än den strålningsdos som antas säker. Samtidigt visste han uppenbart inte vad en qvintiljon är för tal, då han själv sa att det är en etta med 18 nollor efter. Rätt svar skall vara 30 nollor efter ettan.
  Att mängden spermier för unga män minskat till hälften sedan 1970-talet har jag däremot hört från flera håll. Detta fakta borde i rimlighetens namn betraktas som fruktansvärd mycket allvarligare än att den globala temperaturen fortsätter att gå lite upp eller ned som den alltid har gjort genom historien.

 18. Håkan Bergman

  Olav G. #9
  Enda risken med ett batteri är den kemiska energin lagrad i det, det kan bli rejäla och svårsläckta brasor. Angående mobiler så var väl kampen i första hand riktad mot mobilmaster, Don Quijoterna begrep inte att ju närmare man befinner sig en mobilmast desto mindre effekt behöver mobilen för att fungera, ”strålningen” från en mobilmast kan man lugnt bortse från. Nå, den debatten dog när mupparna fick youtube, facebook och twitter i mobilen.

 19. Olav Gjelten

  För övrigt gillar jag inte de skojfriska kommentarerna man ofta blir bemött med om man tar upp strålning eller annat som kan vara farlig för MÄNNISKAN. Tänk om det vore BAKTERIER eller annat i MILJÖN som misstänks påverkas negativt av någon mänsklig aktivitet.
  Då jävlar går det inte att skoja.

 20. Peter Stilbs

  http://deldette.dk/post/6207,1,klimaforskernes-rystende-forudsigelser-vi-kan-vente-den-koldeste-vinter-i-100-r.html

  Undrar om det finns tillräckligt med el i vinter? Och om det ligger något i spådomen?

 21. Björn

  Olav Gjelten [9]; Batterier strålar inte varken från elbilar eller mobiltelefoner. Men däremot strålar mobiltelefonens sändare där en vanlig frekvens är 1900 MHz vars våglängd blir ungefär 15 cm. Det som däremot är kontroversiellt är när telefonen hålls inom ett avstånd om 5 cm, alltså inom det s.k närfältsområdet, som en skadlig uppvärmning partiellt av huvudet kan uppstå. Därför rekommenderas användning av ett headset. Personligen använder jag telefonens högtalare där det är möjligt. Vi måste ju betänka att dessa artefakter är främmande påverkan på vår evolution och framtiden får utvisa utfallet av detta experiment med våra biologiska celler.

 22. Ingemar Nordin

  Kan vi lämna mobilstrålning och vaccinationer utanför denna blogg? Jag menar, vi har ju tillräckligt med alarmism om klimatet här att ta fatt i…

 23. Greger

  # 9
  Apropå strålning så var det artikel i tidningen Norra Västerbotten för ett par tiotal år sedan som handlade om elöverkänslighet. Man höll på att ”elsanera” ett par hyreshus i staden (de lägenheterna används för övrigt fortfarande av ”elöverkänsliga”). En kvinna hade flyttat ut till ett ödehus i skogen för att undvika all elektricitet. En morgon höll hon ändå på att dö, för när hon kom ut på bron hade någon ställt ett bilbatteri där. Hon blev genast svårt sjuk, fick andningsproblem och våldsam hjärtklappning. Jag skrev en insändare och påpekade att ett bilbatteri utsänder ungefär lika mycket strålning som ett vedträ, det vill säga ingen alls; allt handlar om lagrad, kemisk energi.

 24. Håkan Bergman

  Ursäkta Ingemar, men det är ju ändå öppen tråd och det var faktiskt just en studie om elektriska fält och hälsa som fick mig att börja undra hur det var ställt med vetenskapen idag.
  http://www.vof.se/wp-content/uploads/2014/04/Rapport-fr%C3%A5n-Socialstyrelsens-expertgrupp.pdf
  ”I vissa transportmedel som t ex tunnelbanan och elektrifierade bilar utvecklas
  statiska magnetfält under drift.”
  Sant är att både elbilar och tunnelbanan här i Stockholm går på likström, men jag kan garantera att inget fordon som utvecklar enbart statiska magnetfält klarar av att röra sig ur fläcken. En likströmsmotor är i själva verket en växelströmsmotor med inbyggd omformare, och faktum är att redan när den här rapporten kom hade SL börjat köra sina nya vagnar typ C20 som har växelströmsmotorer, idag är det nämligen sketalätt att omforma likström till växelström. Idag har nog alla elfordon växelströmsmotorer, vi får se fram emot en anstormning av teslaägare på akutmottagningarna när dom läst det här.

 25. AG

  #17
  Från en som har lite bakom-kulisserna insyn vad gäller strålning så kollar man forskningsläget inom myndigheterna regelbundet. Som sagt, just nu finns inga belägg för någon förhöjd risk från elfält. Inte ens då vi sov intill klockradior i huvudhöjd med en trafo i en plastlåda eller som nu; ett kraftigt växelfält från bilgeneratorn i genital höjd. Jag har varit inblandad i projekt där man försökt ta fram en rimlig mekanism som skulle motivera varför elfält skulle vara farliga. Det har inte gått. Även om det skulle finnas en förhöjd risk så är den försumbar mot t.ex vad personer som bor nära vindkraftverk utsätter sig för. (I form av lågfrekvent ljud). Att sanera ställverk och annat var ett 90-talsfenomen med hänvisning till ”försiktighetsprincipen”. Känns det igen? Problemet är att de flesta som hänvisar till denna princip glömmer gärna de sista paragraferna som har innebörden att man INTE ska göra någonting om det innebär att nya resurser tillsätts. Försiktighetsprincipen härrör faktiskt ur strålskyddet från början och har distorderats under gång för att passa agendan.

 26. tty

  Mycket starka elektromagnetiska fält har definitivt hälsoeffekter. På 40-talet blev ett antal FV-anställda som arbetade med den första spaningsradarn ER-IIIb långvarigt sjuka med bl a balansrubbningar och kronisk huvudvärk. Men där rörde det sig om pulseffekter på 85 kW och operatören satt långa perioder helt oskärmad ett par meter under antennen:

  http://www.aef.se/Marktele/Notiser/Ekoradio_ERIIIB._Notis.htm

  Och jag minns att när jag gjorde värnplikten inom flygvapnets stridsledning på 60-talet så blev vi varnade att aldrig under några omständigheter titta in i en vågledare, hur säkra vi än var på att radarn inte var påslagen, eftersom effekten var tillräckligt stor för att allvarligt skada ögonen på ett par sekunder.

  Sedan är det ju i och för sig lätt att skärma av elektromagnetiska fält. Ringbrynja och hjälm borde vara perfekt klädsel för den elöverkänslige.

 27. AG

  #26 Akuta skador från högnivåfält är en sak. Oftast genom värmeutveckling. (Typ starka mikrovågor i ögat). Det var rädslan för sena effekter jag menade. Den är obefogad.

 28. Karl Eider

  #26 tty

  Vilka fält som är farliga har med effekt och våglängd att göra. Vi vet alla vad som händer med maten i en mikrovågsugn.

  Trodde den perfekta klädseln för en elöverkänslig var foliehatt :).

 29. Istvan

  Jag ser ett klart samband mellan minskningen av mängden spärmier hos unga män och ökningen av atmosfärens koldioxidhalt. Q.E.D.
  Så är vi på rätt spår i bloggen!

 30. sibbe

  Jag är absolut OVETANDE!!!

 31. sibbe

  Sorry . borde vara: jag har ingen aning om vad ni nu på den här bloggen talar om!
  Aliens? Oh Gott, om inte Merkel är en sådan?

 32. sibbe

  För att återkomma till det vi bör hålla på med:

  Global uppvärmning.
  Nej, det heter klimatförändring. Varför?
  Jag låter svaret stå. VARFÖR?
  Temperaturen sedan 1880 har ökat med en knapp grad. Globalt 1 grad, 2 grader i norr.
  Katastrofalt? Fråga våra bönder! Tack vare indiansommar kunde de skörda den försenade skörden efter en förfärlig sommar.
  BRA.
  Vad hade hänt om vi hade 2 grader lägre temperatur, som för 140 år sen? Hungersnöd.?

  Vem bryr sig, bara man får rädda resten av världen.
  Ju, Finland ”smutsar” ner världen med 2 promille. CO2.
  Likaså Sverige.
  Vi måste försöka minska våra utsläpp. För att…
  Kinas utsläpp är rätt så små mot våra, bara ser på Sverige/ Finland :
  Kina är alltså inte bara världens största utsläppare netto, utan släpper även ut mer CO2 i förhållande till befolkningen än lilla Sverige/ Finland
  Sverige släppte 2011 ut 53 miljoner ton fossil CO2 eller 1.6% promille av totalen, medan Kina släppte ut 8 715 miljoner ton CO2, eller 26.7 procent. Detta kan också jämföras med att hela Europa, inte bara EU, släpper endast ut 13.2% av all fossil CO2. Europa släpper alltså ut hälften av Kinas mängd fossil CO2.
  Tittar man då på befolkningen (2014 års befolkning Kina och Sverige, 2011 års befolkning Europa, 2011 års utsläpp pga eftersläpning i det senare data hos EIA), så landar Kinas utsläpp på 6.4 ton per capita. Som jämförelse är Sveriges CO2-utsläpp 5.5 ton per capita. Kontinenten Europas CO2-utsläpp är 5.8 ton per capita.
  Vad kan Sverige göra: Ju, avskaffa SAS tillsammans med Norge och Danmark. Stäng flygplatserna. Förbjuda alla bilar utom el. Finland kan avskaffa Finnair, stänga flygplatserna, stänga pappersfabriker ( det gäller väl också Sverige, för … Ack ja, mina kära miljövänner.
  Bäst att ni miljövänner häktar oss på sannolika skäl, och ???? Vad göra? Gaskammare – med förnybar gas? Något nytt? Oho, nej nazisterna var väl bra på sånt…
  Att göra tvål av skeptiker låter väl inte så dåligt… Bara man rädda världen, i stället för att germanisera världen… Märkligt. …

 33. Argus

  Magnetfält i tunnelbanan?

  Ha, ha. Absolut. Och jag har aldrig sett någon specifikation… (varför? orolig för oroliga frågor?) Och inte verkar SL ha kostat på inklädning av vagnarna med plåtar i permalloy (supermjukmagnetiskt material som kan avskärma magnetfält).

  All right, ta en vanlig magnetkompass med i tunnelbanan. Betrakta hur ’nålen’ ändrar sin orientering vartefter färden fortskrider. Stundom verkar den klistrad i en riktning…, men plötsligt vrider den sig distinkt till en ny (inget har med Nordpolen att göra).
  Min konklusion är att det mesta kommer från ändringar i pådrag till motorerna, alternativt upptag om motorerna går som generator. Styrkan är avsevärt större än jordmagnetiska fältet, kanske en tiopotens.
  Till en del finns nog ferromagnetiska material i själva vagnarna, som man kan ana stående vid perrongen vid ett annalkande tåg.

  Javisst, tunnelbanan är indränkt i rätt så starka, men ganska lågfrekventa, magnetiska fält.

 34. Håkan Bergman

  Men sibbe nån måste gå före och visa vägen. Oj glömde ju att det gör ju Angela så föredömligt, det finns två sätt att visa vägen, Angela visar den väg man inte ska gå och det gör hon verkligen bra. En dag kommer hon likt Kalle Dussin att stå staty och peka åt helvete.

 35. sibbe

  #Håkan:
  Inte för att jag gillar Merkel.
  Men hon tycks ha sol och vårats av Macron, tyskarna och fransmän hade en lång efterfest i Tallin.
  Lär ha slutat kl 3 på morgonen….
  nå, ja, våra medier vet att Macron gillar äldre kvinnor —– och att de gillar Macron…

 36. Håkan Bergman

  Sol och våra Angela är inget att skryta med, Macron är också en bra statykandidat. Han borde veta bättre, kejsarvansinne i femte republiken är och förblir förbehållet grundaren av nämnda republik. Vart ska statyn stå, åt vilket håll ska han peka? Nu har jag det, han sätter höger pek mot höger tinning, kanske en mobil så att han kan göra en cirkelrörelse med peken.

 37. Lars Cornell

  1 – Vad spelar det för roll om man levererar en miljon, 40 eller 250 miljoner när det räcker med en enda?
  2 – Spermiernas kvalitet försämras, deras antal minskar och rörligheten avtar, av att mannen har bukfetma eller fetma. [Wikipedia]
  3 – Likström och därmed jämförbar vilsekommen likström (50Hz) kan påverka jonvandringen. Det är svårare att göra en kabel för likström än för växelström av det skälet. Kor under högspänd kraftledning har visat minskad fertilitet.
  4 – Vad skall man då säga om ’magnetröntgen’ med extremt höga fältstyrkor? Finns det rapporterade skador? Om ej kan alarmisterna gå hem och lägga sig.
  5 – Samtliga dessa våglängder är mycket större än cellernas dimensioner och extremt mycket större än cellkärnorna. Att sådan strålning skulle ha annan än uppvärmande effekt, som en mikrovågsugn, är det svårt att förstå.
  6- DNA-molekylen är visserligen 3 meter lång men hopknycklad endast 2 nanometer i diameter. Skillnaden till mobilstrålningens våglängd i cm-området är ett tal med sju nollor. Det finns ingen möjlighet till interaktion.
  6 – I skrifter från stralskyddsstiftelsen.se finns det så mycket ovederhäftiga påståenden att man förfäras. De länkar som finns ger inget stöd för de samband som påstås.
  7 – ”Barn och ungdomar löper högre risker än vuxna. Barn är särskilt känsliga och ett barns huvud kan absorbera 2-3 gånger så mycket strålning som en vuxen man.” Varför då? Påståendet är av samma art som medeltidens häxprocesser och nutidens koldioxid skräck, det saknas bevis.

  Den som lider av skräck och symptom på elektromagnetisk påverkan bör uppsöka psykolog eller psykiatriker. Det är på precis samma sätt med klimathysterin. Förmodligen är det också samma grupp av personer som ’drabbas’. När det gäller elallergi är jag mer osäker i min bedömning.

  #26 tty mfl
  Jag är från början ’radaringenjör’. Bland det första vi gjorde var att hålla fingrarna framför antennen. Blev de varma var det inget fel på sändaren. Jag har fortfarande mina fingra i god funktion. Däremot lär några personer ha omkommit när de ställt sig framför antenner i Arktis (meterlånga vågor) för att värma sig litet. Man känner inte uppvärmningen inuti kroppen och effekterna där är mycket stora.

  Min granne på 70-talet och jag såg en fluga slinka in i mikrovågsugnen. Snabbt igen med luckan och på med magnetronen. Vi förväntade oss att flugan skulle ligga läckert stekt på gallret. Döm om vår förvåning när den flög ut. Har någon en förklaring?

  #28 KE. Helt rätt, foliehatt är nog ett mycket bra skydd mot många faror och åkommor.

  #29 Istvan. Helt rätt. Hur kan någon ha missat det. Hallå miljöpartister, var finns ni?
  (Vad betyder O E D?)

  #30 sibbe. Menar du inte medvetslös?

  #33. Hur kan någon med skräck för mobilstrålning våga åka tunnelbana?
  Den likström som driver tågen (är det likström? fast 50 Hz är nästan likström) är starkt ripplad av en mängd thyristorer.

  #36 HB och #35. Men allt strålar ju samman i Place de la Concorde och andra centra. Så vissst har strålning många sorters inverkan. Men om Angela och Macron är på samma vågade längd är tveksamt.

 38. Olav Gjelten

  Ingemar N. # 22. Den ”alarmism” jag står för var riktad mot elbilar. Men nu har jag förstått att ur strålningssynpunkt är det ofarligt med högspänningsledningar också genom sovrummet.

 39. Verner

  Lars #37

  ”Min granne på 70-talet och jag såg en fluga slinka in i mikrovågsugnen. Snabbt igen med luckan och på med magnetronen.”

  Jag har gjort samma experiment, men där dog flugan. Men det var en seg rackare.

 40. Thomas P

  Klart farligaste strålningskällan är i alla fall solen. Hudcancer är en direkt konsekvens av för hög dos elektromagnetisk strålning.

 41. Istvan

  Q.E.D. Har jag i åminnelse från min gamla mattebok.
  Quod est demonstrandum
  Vilket skulle bevisas.

 42. John Silver

  Om man vill att en ekonasses huvud ska explodera (det vill man) så kan man bara påpeka att alla arter på jorden har skapats av strålning och koldioxid.

  QUOD ERAT DEMONSTRANDUM

 43. Björn

  Thomas P [40]; Om Du menar detta, kan då inte solen även ha betydelse för klimatförändringar?

 44. Thomas P

  Björn #43 Ingen kan i alla fall säga annat än att du är konsekvent i alla dina inlägg. Vad ämnet än är så drar du till med att solen är ansvarig för klimatförändringar. Det fungerade ju för Cato den äldre.

 45. Björn

  Thomas P [44]; Ja, men man kan då säga att Du är konsekvent när det gäller CO2. Den är orsak till global uppvärmning och alla förstärkningseffekter. Skulle det inte kunna vara så att det är solen som är orsak till 1900-talets uppvärmning och att förstärkningseffekten är mer vattenånga, utan nämnvärt bidrag från lite mer CO2? Nej, det går ju inte för vi förstår inte solens inverkan och då kan den väl inte ha någon betydelse. Vad gör det med lite mer eller mindre UV hit eller dit? Det kan väl inte påverka atmosfärens strömningar, men om den gör det så rubbas ju vår hypotes om AGW. Det är bäst att mörka för annars kan ju forskningspengarna i stället gå till solforskningen eller annan värdefull forskning.

 46. Thomas P

  Björn #45 ”Ja, men man kan då säga att Du är konsekvent när det gäller CO2. ”

  Handlade mitt inlägg #40 om CO2, menar du?

 47. Peter Lindkvist

  Kul helgtråd full av lättsamt bollande med vetenskapliga fakta och faktoider. Ända till inlägg nr 44 då den personliga pajkastningen blev oemotståndlig för TP. Trist och förutsägbart.

  Den minskade fertiliteten drabbar inte bara oss människor, även fiskar i sjöar och hav har liknande problem. Det har framhållits flera gånger att mediciner – framförallt P-piller, som läcker igenom våra reningsverk kan vara boven. Man kan inte låta bli att fundera över saken i ett vidare perspektiv. Är detta också förklaringen till den stora ökning vi ser av människor med oklar, icke binär, könsidentitet? Håller hormonmaskineriet på att kollapsa. Bör Kemikalieinspektionen ha ett tält på nästa Pridefestival?

  Se där några frågor miljöivrarna kunde sätta tänderna i. Om de inte hade fullt upp med sagoberättandet.

 48. Guy

  Björn # 45

  Försök förstå att klimatförändringen/hoten inte kan bero på solen eller vattenånga. Det blir omöjligt att beskatta dessa. Du kan altså inte argumentera för att samla in pengar för att minska på solens instrålning eller minskning av vattenångan. Undantaget är idéen om att skjuta upp någon sorts paraplyer i rymden, som skulle skugga jorden :-O Altså måste CO2 eller någon annan gas var huvudskyldig. Annar går det inte att inkassera miljarder.

 49. JIMMY

  Hälsa Carina Bergfeldt SVT USA skjutjärnsjournalist samt Donald Trump bevakare reportern att hon inte skall flyga från Washington nu i direktsändning både Rapport 19:30 samt numera Aktuellt 21:00 till Reno Nevada om hon är rädd för flygets Co2 spårgas klimatpåverkan samt FNs klimathot vanföreställningar ,
  Hon bör gå dit eller åka cykel.

  🙂 🙂 🙂