Öppen Tråd

uggla i regn

Lite sommarregn, åtminstone över södra delen av landet. Det kan ju behövas särskilt över de östra delarna för att minska brandfaran. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  Mörner på Frihetsportalen om DNs rappakalja kring havsnivåerna

  http://www.frihetsportalen.se/

 2. Sören G

  Vad menas med klimatanpassning? Det är väl att man i ett kallt klimat isolerar sina hus mer och har varmare kläder än i ett varmt klimat. Man anpassar sig till det klimat som råder, enligt min uppfattning.
  Att inte vara förberedd på de naturliga variationer som förekommer är dålig planering.
  Att det ibland kan komma mycket nederbörd måste man räkna med och inte t.ex. bygga för nära åar. Eller att det ibland blir för lite nederbörd under en period bör inte komma som en överraskning utan man bör ha sett till att planera för det.
  Men man måste ha en rimlig bedömning om vad som kan inträffa. En överdriven riskanalys leder till onödiga kostnader.

 3. Ann lh

  En regelbundet återkommande stark visslingsstöt har de senaste kvällarna ”stört” kvällsron här (Orusts västra kust) i huset i sen skymning. Men, vem eller vad? Ljungpiparens vemod i kombination med något ugglelikt. Hungrig hornuggleunge …? Ett svagare svar på långt håll!
  Omgivningen säger här finns det inte hornugglor, men det går inte att tolka ljudet till något annat.
  Och, de annars så frekventa vanliga har inte hörts av det senaste året.
  Någon som vet?

 4. Sigvard Eriksson

  Kan någon förklara hur det kommer sig att ett våldsamt regnande på en plats verkar innehålla outtömliga mängder vatten som får till följd att när det förflyttar sig fortsätter det regna lika våldsamt. Är detta en del av den svårförklarliga molnbildningen?

 5. Ivar Andersson

  #4 Sigvard Eriksson
  Det beror givetvis på klimatförändringarna (kallare,varmare, regnigare, torrare) 🙂

 6. Bim

  Sigvard Eriksson # 4
  Fråga Thomas P, han vet allt utan att kunna ett smack.

  Därför vill jag fråga Thomas P:
  Tror du att en katastrofal uppvärmning är på gång så att vi har anledning att satsa miljarder på att att hindra jordens medeltemperatur att nå över ”tvågradersmålet.” ( Konstigt uttryck. ett mål försöker man ju nå, så då får vi väl elda på då.)
  Tror du på Johan Rockström när han skrämmer upp sin publik ?
  Al Gore är han trovärdig, tycker du?
  Tror du att Christiana Figueres, UNFCCC var ärlig när hon sa att klimatpolitiken handlar inte om klimatet utan om att krossa kapitalismen och införa en överstatlig regim, ledd av FN?
  Tror du att halva Stora barriärrevet har dött som påstås nu.
  Glaciärerna som smälter? Vad hände om de inte smälte? Vore det inte en inlandsis som bildades då?
  Tror du på vad du själv säger här på på bloggen. Varför betraktar du folk här som halvidioter som inte förstår sitt eget bästa?
  Förstår du inte varför det mest är pensionerade vetenskapare som uttalar sig mot klimathysterin? Känner du inte till hur Lennart Bengtssson behandlats för att han uttalats sig mot CAGW.
  Varför påstås att vetenskapen angående klimatet är fastlagd och inte skall diskutera? När CO2 ökar och temperaturen står still i 18 år, så måste väl en vetenskapare börja klia sig i huvudet och tänka om?
  Vanliga obildade människor som mig gör det, det gjorde jag redan när Al Gore var här i Göteborg första gången då han hämtat Nobelpriset i Oslo och tog tåget hit medan bagaget åkte limousin.
  Har du några svar Thomas P?

 7. tty

  #3

  Hornuggleungar har ett rätt långdraget visslande tiggläte. Rosenberg bokstaverar det ”píh-e”. De är högljudda och hörs ofta hela natten. Kattuggleungar är inte alls lika högljudda och lätet är kortare och mera gnisslande. Att kullsyskon ”svarar” varandra är snarare regel än undantag, det är nog snarast ett tecken på konkurrensen inom kullen, ”jag är också hungrig!”. Hornugglan är förvisso rätt sällsynt i Bohuslän, men visst häckar enstaka par där.

  Ett tips om man vill kolla ett fågelläte. Gå till xeno-canto.org/explore. Där finns praktiskt taget alla världens fågelläten att spela upp. Hornuggla är ”long-eared owl” och kattuggla ”tawny owl”. Det finns bokstavligen hundratals inspelningar av båda arternas tiggläten.

 8. Lasse

  #1 Det var en rejäl sågning av SVD som Mörner kom med!
  Men den andra morgontidningen DN är också ute och spånar:
  http://www.dn.se/sthlm/3-000-skargardsoar-kan-vara-borta-om-hundra-ar/

  Kan vara! Om ni inte slutar äta kött ,slutar flyga eller köper veganska hamburgare. Rädda världen!
  Inte nog med att de framför fantasifulla hot de vill dessutom ge oss dåligt samvete om vi inte gör oss till asketer! Sen kallar de oss som tror på en fortsatt god utveckling för förnekare!
  Man tar sig för pannan!

 9. Sören G

  #8
  ”Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.” – Kan man tänka sig en större kontrast mellan ambition och DN:s verkliga handlande? Knappast. DN är fake news personifierad.

 10. Karl Eider

  #4
  Här är en bra förklaring av hur bymoln skapas och deras livscykel. Det du beskriver är ett kluster av bymoln.

  http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/ovader?p_p_id=56_INSTANCE_FXD1&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_state_rcv=1

 11. Ivar Andersson

  #9 Sören G
  Klimathotstroende biktar sig och får syndernas förlåtelse. Sedan kan dom synda/ljuga/fantisera igen med rent samvete.

 12. Ann lh

  # 7 tty, tack för kommentar. I går kväll var det såpass vindstilla att man kunde höra fåglar igen och ena örat lyssnade till Sveriges Radios hornuggleungar medan andra örat hörde dem live. Det var så likt det kunde bli.
  Men, kan honugglornas närvaro har något att göra med att kattugglorna verkar ha försvunnit härifrån?

 13. Christopher E

  #8 Lasse

  Det riktigt sorgliga är att författaren till de uppgifter som DN skriver om tydligen disputerat med dem. Kan inte ha varit en hård granskning. Gick väl i PK-snabbfilen.

  Noterar att inte ens uppgiften om landhöjningens storlek är rätt. Oavsett det är en halvmeterhög höjning av havsytan i skärgården på hundra år inte mer än en återgång till läget av strandlinjen drygt 100 år tillbaka i tiden. Var det ekologisk kollaps då?

  Jag tycker faktiskt inte Mörners ”sågning” av artikeln i SVD var speciellt bra. Onödigt med härskarspråket med journalistens kön och ålder. Hade varit bättre att påpeka felet om hur stor betydelse 1-3 meter högre strandlinje skulle ha på jordens befolkning. Att det skulle hota vårt livsutrymme och jordbruk är fullständigt absurt.

 14. Björn

  På Vita Husets hemsida kan ni finna allt om Donald Trumps planer om klimat och energipolitik. Intressant att följa, för det händer mycket där om detta.

  https://www.whitehouse.gov/

 15. Mats

  konstsnö på Antarktis – sänker det havsnivån?

 16. Karl-Oskar

  Hittade en lysande artikel av Lennart Bengtsson hoppas att många läser den trots att den är skriven av en äldre man med stor erfarenhet.

  https://nyadagbladet.se/kronikor/varfor-hallbarhetsmyten-bor-forpassas-till-historien/

 17. Björn

  Karl-Oskar [16]; Håller med, mycket välskrivet. Mycket går att få fram utan att nämna ordet växthusgas eller CO2.

 18. Nu kan även vi lite äldre hoppas på att få se om världen går under eller ej. Redan om tre år får vi veta. Christiana Figueres och Hans Joachim Schellnhuber säger så, därför måste det vara sant. https://www.theguardian.com/environment/2017/jun/28/world-has-three-years-left-to-stop-dangerous-climate-change-warn-experts

 19. Rider

  RSS har lyckats ”justera” bort pausen av den globala uppvärmningen.

  https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2017/06/30/rss-find-their-missing-warming/

 20. tty

  #19

  Ja. Problemet gäller alltså när man använder satelliter utan ”stationkeeping”, där banan alltså ändras så att mätningarna sker vid olika tidpunkter under dagen.
  UAH mäter temperaturskillnaderna över dygnet och korrigerar med en empirisk siffra. RSS använder en klimatmodell som räknar ut hur temperaturen ändras under dygnet och kan alltså i princip få vilken justering de vill (man undrar varför de inte helt enkelt använder modellens temperaturer rakt av, och struntar i att mäta överhuvud taget).

  Det är ungefär som mätningarna av den smältande antarktisisen. GRACE-mätningarna ger ett resultat som inte är signifikant skilt från noll, så avsmältningen blir helt enkelt lika med den GIA-korrektion man väljer.

 21. tty

  #19

  Ja. Problemet gäller alltså när man använder satelliter utan ”stationkeeping”, där banan alltså ändras så att mätningarna sker vid olika tidpunkter under dagen.
  UAH mäter temperaturskillnaderna över dygnet och korrigerar med en empirisk siffra. RSS använder en klimatmodell som räknar ut hur temperaturen ändras under dygnet och kan alltså i princip få vilken justering de vill (man undrar varför de inte helt enkelt använder modellens temperaturer rakt av, och struntar i att mäta överhuvud taget).

  Det är ungefär som mätningarna av den smältande antarktisisen. GRACE-mätningarna ger ett resultat som inte är signifikant skilt från noll, så avsmältningen blir helt enkelt lika med den GIA-korrektion man väljer.

 22. Ingemar Nordin

  Rider #19,

  Inte oväntat. Chefen för RSS, Carl Mears, har länge varit förtvivlad över att hans egen databas inte följt ”konsensus” om att jorden värms enligt modellerna. Roy Spencer gjorde en förutsägelse om vad som skulle hända med RSS:
  Dr. Roy Spencer forecasted that RSS TLT data will be altered :

  “I expect there will soon be a revised TLT product from RSS which shows enhanced warming, too.

  Here’s what I’m predicting:

  1) neither John Christy nor I will be asked to review the paper

  2) it will quickly sail through peer review (our UAH V6 paper is still not in print nearly 1 year after submission)

  3) it will have many authors, including climate model people and the usual model pundits (e.g. Santer), which will supposedly lend legitimacy to the new data adjustments.

  Let’s see how many of my 3 predictions come true.

  -Roy”

  It has happened exactly as Roy predicted.

 23. Sören G

  Här är ett annat politiskt och medialt haveri. När får vi se en sådan bekännelse beträffande klimathotshysterin?
  http://kvartal.se/artiklar/de-goda-foresatserna

 24. Slabadang

  Ytterligare bevis på att klimatmodellerna grovt underskattar den de naturliga
  klimatvariationerna. Observationerna av havsströmmarna visar modellerna mittfingret!

  https://wattsupwiththat.com/2017/06/28/173948/

 25. Thomas P

  Här går dementimaskinen på högvarv ser jag. RSS fick ”fel” resultat och måste snabbt sablas ned. Osakligheterna står som spön i backen.

 26. Slabadang

  Thomas P!

  Osakliga påståenden om ”osakligheter” är ett fint försök att glida undan den monstruösa korruption som existerar inom den skattefinansierade klimathotsbranschen.

 27. Lasse Forss

  Alma Strand är forskare vid institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet. Hon har räknat ut att om havsytan stiger en halv meter så försvinner 3000 öar i Stockholms skärgård. http://www.dn.se/sthlm/3-000-skargardsoar-kan-vara-borta-om-hundra-ar/
  Sedan 1890 har landet i Stockholm höjts 504 mm.

  I Natursidan.se skriver man följande: ” De senaste 20 åren har havsnivåhöjningen här varit 4,1 mm per år. Eftersom dock landet samtidigt höjs i framför allt landets östra och nordöstra delar är det dock framför allt de södraste delarna av landet som kommer drabbas här. http://www.natursidan.se/nyheter/havsnivan-stiger-tre-ganger-snabbare-an-under-1900-talet-och-takten-okar/

 28. Thomas P

  Slabadang #26 du kan ju roa dig med att betygsätta Spencers förutsägelser i #22. De som var ”It has happened exactly as Roy predicted.”

 29. Michael E

  Att man korrigerar upp RSS data får väl ses som ytterligare ett tecken på den desperation som nu sprider sig bland klimathotare som ser sitt levebröd hotat. Det här håller så klart inte i längden utan kommer att få tråkiga konsekvenser för manipulatorerna. Det blir intressant att följa hur detta utvecklar sig.

 30. Christopher E

  #25 Thomas P

  Tja, nu är det ju du som slagit knut på dig själv under åratals för att ”förklara” varför MSU-mätningar är strunt av varierande skäl. Men nu passar galoscherna förstår jag. En äkta uppvärmningsalarmist är en sann opportunist. Vi väntar förstås att även din kompis Olle R som är självutnämnd expert på MSU ska fortsätta avfärda MSU nu… 🙂

 31. Christopher E

  #27 Lasse Forss

  Tre gånger snabbare… Det är så dumt så man baxnar och direkt lögnaktigt. Det går inte att krama ut någon accereleration ur havsnivåhöjningen, inte ens med det sedvanliga förvillandet att blanda helt olika mätmetoder och mätområden som de uppenbarligen gör.

  Och så hänvisar artikeln till minskad havsis i Arktis som delförklaring! På den nivån ligger förståelsen… 🙂

  Höjdpunkten är förstås när artikeln slutar med en hänvisning till Deliang Chens famösa studie från 2014, den som av allt att döma stoppades innan pinsamheten kom i tryck, men inte innan han och Bergström tagit ut larmandet i förskott i media. 4,1 mm/år stiger havet runt Sverige, menade Chen. Var då kan man undra? Det finns inga mätdata på sådana siffror här, ja inte ens något i närheten av de påstådda men obevisade 3,1 millimetrarna per år globalt. Kungholmsfort visar hur stabilt det tuggat på i Sverige i över 100 år helt oberoende av någon eventuell AGW. Ca 1,5 mm/år vilket i Kungholmsfort kompenseras av en absolut landhöjning i samma storlek:

  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_global_station.htm?stnid=050-081

 32. Thomas P

  Christopher #30 Du är väldigt mycket för att argumentera båda sidor i en debatt genom att tillskriva motparten åsikter han aldrig gett uttryck för och sen argumentera mot dessa. Jag anser precis som tidigare, vilket även Mears från RSS gett uttryck för, att markdata är mer pålitliga och alla dessa justeringar upp och ned från UAH och RSS ökar inte förtroendet för att de får det rätt, så ditt påhopp var tyvärr (som vanligt) helt felaktigt.

  Ni är opportunisterna. När UAH använde klimatmodeller i sin algoritm, inget problem. När RSS gör det blir det plötsligt enligt tty problematiskt på en nivå som påstås göra metoden helt meningslös. UAH:s ”empiriska” modell, dvs att Spencer justerar lite så han får ett resultat han tycker ser bra ut möter däremot inga invändningar (utom från Olle, men han hör ju inte till er sida). Ni har hela tiden hävdat att satellitdata är överlägsna, men nu när resultatet inte passar gör ni ert bästa för att såga dem osv.

  Kanske du vill betygssätta Spencers förutsägelser istället?

 33. Christopher E

  #32 Thomas

  Ja, det var ju uppenbart i #25 hur du tog fortsatt avstånd från RSS nu när de justerat fram ”rätt” resultat… 🙂

 34. Björn

  De många otaliga rapporterna från olika håll i världen om liggande snötäcken i maj och även här hemma i Lappland, får kanske folk på andra tankar än vad propagandan säger.

 35. Klimthotsbranschen nog kommer att få det svårare framöver …

  Gudskelov har ju åtminstone medias nye franske kelgris Macron lovat att ta emot klimatflyktingar och ge dem försörjning under fyra år …

  Nåja, pompöst prat har alltid varit ymnigt och billigt men i slutändan mestadels tomt, speciellt från nya, av medierna upplyfta och hyllade poserande politiska stjärnor …

  Mer intressant är då kanske vad en grupp som kallar sig ’Environmental Data and Governance Initiative’ säger sig ha funnit i en undersökning (dvs då de intervjuat likasinnade på USA:s EPA mm). såhär skriver dess 1:e författare saken:

  We are a group of academics, and as part of our effort to track the new administration’s impacts on environmental agencies and science, we conducted more than 50 in-depth interviews with EPA employees. We found that morale there has plummeted, anxiety is rife, science is being choked off, and much work has been paralyzed. Our report, along with the news reports of Pruitt’s anti-science antics this week, confirms that Trump and Pruitt pose the biggest threat the EPA has faced in its 47 years of existence.

  Man kan ju alltid hoppas, och språket avslöjar snabbt vad det egentligen handlar om.

  Men det finns fler tecken på att ’Drain the Swamp’ inte bara var en catchy kampanj slogan. Läs mer här även om utrikesdepartementet

 36. Thomas P

  Christopher #33 Hur vore det om du läste vad jag skrev istället för att försöka uttolka vad jag kan ha menat utifrån allt jag inte skrev. Det blir så jobbigt att slänga in en oändlig mängd disclaimers.

 37. Christopher E

  #37 Thomas P

  Det kom ju från rätt person, när du ständigt tillskriver alla här stöd för påståenden som någon annan torgfört om man inte aktivt bemött dem. Fast du anser dig som bekant själv stå över den regeln.

 38. Michael

  Elbilspropaganda: http://www.fossilfri.com/2017/06/29/batterier-versus-olja/

 39. Christopher E

  #38 Michael

  Propaganda är det verkligen. Han har ju räknat helt åt skogen. Har till och med använt med bensinsiffror i en påstådd jämförelse med dieselbilar.

  En medlem i Teslakyrkan.

 40. PJ

  Re #38 Michael

  Ja, vad ska man säga? Det är ju rätt kul att se den troendes försök att motivera sin övertygelse genom att säga att man måste jämföra mha. ett livscykeltänkande!

  Dvs, om man ska kunna påstå att elbilen redan ”ligger efter” den fossildrivna bilen miljömässigt när elbilen lämnar fabriken så måste man ta med i beräkningen vad *produktionen* av fossilt drivmedel kostar miljömässigt. Samtidigt bortser författaren fullständigt från vad produktionen av Li-Jon batterier kostar miljön. Det enda som nämns är att batterierna ju kan ”återanvändas” till skillnad från fossilt bränsle! Fokuseringen på CO2 och endast CO2 som miljöbelastning blir snarast fånig!

  Som sagt, om man vill jämföra ur ett livscykelperspektiv så måste man använda detta på båda sidorna, allt annat blir ohederligt! I detta fall blir ju inlägget rent larvigt, men det kanske lurar någon, iaf…

  (Sedan kan jag ju tillägga att när jag såg inslaget på SVT så var min första reaktion att de inte alls har med den största miljöpåverkan i ”analysen”; brytning av Litium och vissa sällsynta jordartsmetaller som krävs för batteritillverkningen och som till stor del sker i Kina. Samma sak kan förresten sägas om brytningen av Neodym, etc. till produktionen av generatorer till vindkraftverk.).

 41. Gunnar Strandell

  Michael #38
  Men om man kör dieselbilen på HVO spricker resonemanget.

  Politik och propaganda. Jag tycker uppriktigt synd om alla naturvänner i Sverige som blivit kidnappade av dessa NGOer och kommersiella intressen. 🙁

 42. Slabadang

  Sträck på er skeptiker! 🙂

  Ett viktigt egenskap som följer intelligensen är graden av skepticism. Högt IQ kräver mer sammanhängande bevis för att acceptera sanningar, ju högre komplexitet ju högre krav på bevis. De med hög IQ upptäcker motsägelser och brister snabbare och i större omfattning i bevisföringen än de med lägre.
  Individer med hög IQ är mer beredda att kritiskt ompröva sina uppfattningar än de med lägre. De med högt IQ är mer trygga i sin samvaro med andra då de förstår och genomskådar lättare beteenden, andras motiv och tankar.
  Högt IQ gör individen mer självständig oberoende och intresset för inlärning och breddad allmänbildning följer med hela livet och utgör en väsentlig del av livet. Med högt IQ förmår du själv formulera och presentera dina egna slutsatser och tankefigurer, har du lägre IQ kompenserar du genom att kopiera andras. Det är tryggt att ha en hjärna man kan lita på och ett bra skydd ifrån både idioter och idiotier. GRATTIS !

 43. L

  #42, tack för dina uppmuntrande ord. Synd att man är så ensam om insikten bara… 😉

 44. Håkan Bergman

  Verkar inte vara nåt problem med svenskens framtidstro.
  https://www.svd.se/bilrekord-for-forsta-halvaret/i/senaste
  Hur många elbilar framgår inte, men lär inte vara många, så naiv är inte svensken ändå och få har råd att chansa med så stora, egna, pengar.

 45. Håkan Bergman

  På Malta har man gjort den sensationella upptäckten att solenergi kräver yta, nåt som är en bristvara på öarna.
  http://www.politico.eu/article/malta-solar-power-push-renewable-energy/
  En annan faktor att begrunda är öarnas utsträckning i öst-västlig riktning, ca 35 km eller 23′, vilket, vid molnfri himmel, ger en peak under 2 minuter. Mycket batterier blir det om man ska jämna ut det.

 46. Gustav

  Varför har media slutat tugga om klimatet och återgått till Ryssland?

  https://www.facebook.com/myiannopoulos/videos/948428728628356/

 47. Kenneth Mikaelsson

  SHOCK UN WARNING: Only 3 YEARS Left to SAVE THE PLANET!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=Rem0bPIXnVA

  Mycket bra tube från Corbettreport….

 48. Japp, CNN vill se sig själv som en företrädare för seriös journalism, för rapportering av fakta och objektiva analyser av sådant, dvs den ack så viktiga MSM, som det enligt dem pågår ett regelrätt krig mot, samtidigt som hela landet är under attack, just från dem media är ju satta att bevaka och vara en nagel i ögat på.

  Allt detta iaf enligt självbilden de vill hålla upp.

  a href=”http://edition.cnn.com/2017/06/28/politics/obama-dad-jeans/index.html”>Här har ni ett annat exempel på hur de håller och hållit koll på (förre) presidentens klädstil, iaf vad gäller hans jeans, ngt de ju tdigiare varit öppet och starkt kritiska till. Men där de nu kan konstatera att deras ihärdiga oförtrutna bevakning nu fått till följd att makten inte längre kommer undan osett utan fått skärpa sig …

  .. ja iaf på den punkten. Bra jobbat CNN!

 49. Håkan Bergman

  Tips till Fridolin och Lövin.
  https://www.idg.se/2.33206/dagens-dilbert-pa-idgse
  Stilla undran, Fälldin, Sahlin, Fridolin, Lövin, kan man inte bara förbjuda politiker som slutar på ”in”?

 50. Håkan Bergman

  Skottlossning i Handen, nej inte riktigt, men damen skulle nog vara mera hjälpt av ett chip i huvet, plats lär finnas.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8yOnW/mp-politiker-far-sj-chip-inskjutet-i-handen

 51. Håkan Bergman

  Om nån tror att det har lugnat ner sig i Hamburg efter att SpiegelOnline slutat sända live så tror den fel, det är värre än nånsin, vänstern kan man alltid lita på. Möjligen att det är så att det har lite större nyhetsvärde over there.
  https://www.youtube.com/watch?v=iY3UszAfj3Q