Öppen Tråd

haggblom130521

Njut av extremvärmen (så länge den varar). Veckans öppna tråd för fri debatt om klimathotet, och om energipolitiken som skall råda bot på det fina vädret. 🙂

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Allan Forsling

  DN kastar sig över det embryo till digital vård som vi har sett. Kostnaderna har skenat- upp till 5 miljoner,,, vad som skenar är alla 1000 tals miljarder kr som offras på jakt på ett perfekt klimat- eller som det var för 50 år sedan. Hur granskas detta gigantiska slöseri? Inte alls. Skamligt.

 2. Håkan Bergman

  Kors i taket, DN har idag en artikel om och med vår vän Lars Jonsson, ocensurerad t.o.m.
  http://www.dn.se/kultur-noje/lars-jonsson-varje-fagel-har-en-personlighet-och-jag-stravar-efter-att-hitta-deras-ansiktsuttryck/

 3. Olav Gjelten

  Hm…njuter vi verkligen av en väderhändelse som är extrem?

 4. Sigge

  #3 Olav Gjelten

  Varken kylan förra veckan eller värmen den här veckan är extrem. Naturliga variationer. Det hade varit extremt om värmen eller kylan hade hållit i sig i en månad.

 5. Michael E

  Di har idag ett debattinlägg avseende en hyperloopjärnväg mellan Stockholm och Helsingfors, en sträcka på ungefär 500 km. Konceptet kommer från Elon Musk och bygger på en vacuumtub där man låter tåg färdas i hastigheter nära ljudhastigheten i luft.

  Kostnaderna för ett sådant projekt har tidigare skattas till ca 170 mdr SEK motsvarande ca 340 MSEK per km. Detta är visserligen väsentligen högre än Musks egna, och i sammanhanget mycket optimistiska skattningar, för kostnaden av en hyperloop mellan Los Angels och Bay Area (SF) om ca 70 MSEK per km. Läckta dokument som Forbes, https://www.forbes.com/sites/alexkonrad/2016/10/25/hyperloop-one-seeks-new-cash-amid-high-costs/#14c164b9125c, publicerat visar dock på kostnader på upp till ca 740 MSEK per km för den sträckan. Kostnaden för sträckan Helsingfors-Sthm skulle då bli ca 360 mdr SEK. Man argumenterar dock att det bör bli billigare eftersom mycket av sträckan skulle gå under vatten där man skulle kunna lägga tuben direkt på sjöbotten vilket för mig pekar på en stor optimism både avseende den tekniska komplexiteten, kostnader för underhåll och säkerhet.

  I sammanhanget bör också nämnas att kostnaderna för höghastighetsjärnvägen mellan Sthm-Gbg och Malmö skattas till mellan 240 till 350 mdr varför det finns anledning att ifrågasätta realismen i även de högsta skattningarna för denna hyperloop järnväg.

  Finansieringsmodellen de föreslår är minst sagt fascinerande, ”En nordisk transportfond skulle utgöra en grundplåt som kunde användas till finansieringen av en Hyperloop-förbindelse eller övriga liknande transportförbindelser som sammanbinder Norden. Ledande företag från de branscher som har mest att vinna på en snabb förbindelse som sammanbinder Norden skulle ombes stå för kapitalet till att grunda en fond och sedan kunde fonden öppnas för crowdfundingbidrag från allmänheten.”

  I ett land där hela SJ omsätter ca 10 mdr om året ska man alltså satsa hundratals miljarder på ett tekniskt högriskprojekt finansierat av stat, företag och individer. Även om denna sträcka skulle omsätta dubbelt så mycket som SJ’s hela verksamhet gör idag, skulle det bli i stort sett omöjligt att få någon att investera i detta (annat än möjligtvis staten). Om vi antar att vinsten för denna investering skulle öka till det dubbla från nuvarande nivåer i SJ, till ca 10%, så skulle det ta mellan 85 till 170 år att återfå investerat kapital. Vem är intresserad av något sådant?

  I och för sig så gäller ju ungefär samma återbetalningstider för höghastighetsjärnvägen så man kanske inte borde vara förundrad över att ett sådant inlägg publiceras i en av våra ledande affärstidningar men förundrad är jag ändå.

 6. För några dagar sedan fick jag ett e-mail från Göra Ahlgren med anledning av Klimatupplysningens årsmöte den 24 maj . Förmodligen fick föreningens alla medlemmar samma mail. Anledningen till mailet var att söka stöd för en motion som Göran ämnar lägga fram vid årsmötet.

  I korthet syftar motionen till att bättre nå ut till en vidare krets genom att fastställa nya riktlinjer för inlägg och kommentarer på Klimatupplysningens blogg.

  Enligt motionen ska vi avhålla oss från ”politiskt aggressiva och hånfulla utfall mot meningsmotståndare”. Som motionären själv påpekar är detta svårt att definiera. Enligt min mening är det av värde att olika åsikter kan framföras. Och eftersom de flesta av oss förmodligen förstått att klimatpolitik har väldigt lite att göra med klimat, är det så mycket mer angeläget att belysa det politiska spelet därom. Jordens klimat är inget problem, medan klimatpolitiken har synnerliga stora negativa konsekvenser. Vilka politiska frågor som är relevanta att diskutera på Klimatupplysningen är också svårdefinierbart. Ofta har gamla politiska tvistefrågor som t.ex privatbilism, marknadsekonomi, multinationella företag m.m numera fått en klimatvinkling. Därför, enligt min mening, bör definitionen för vilka politiska frågor som kan diskuteras vara bred även fortsättningsvis.

  ”Och undvik framför allt resonemang om presidenter.” Av alla händelser som inträffat sedan mycket länge, är valet av Trump till USA:s president den som har störst potential att globalt bryta dagens destruktiva klimatpolitik . Ska vi inte tala om detta? Obegripligt.

  Motionens huvudtema är att Klimatupplysningens budskap ska nå ut till en bredare allmänhet. Det är nog en from önskan att vår blogg ska nå dit, av det enkla skälet att en överväldigande majoritet av medborgarna är totalt ointresserade av att verkligen sätta sig in i politiska eller vetenskapliga frågor av vad slag det vara månde. Det krävs att en stor del folket personligen drabbas hårt av förd politik för att intresse ska uppstå. Möjligen, skulle i tidens anda sociala media kunna användas för att peka på myterna om ”klimatförändringen”.

  Göra Ahlgrens motion bör avslås.

 7. Björn

  Sigge [4]; Vi kan formulera det så här, den kalla vår som vi har haft är ovanlig. Vad är naturliga svängningar för dig och vad är dess orsaker? Du måste ju ha någon uppfattning, för annars hade Du inte nämnt ”naturliga svängningar”.

 8. Jan-Åke

  Tittade på hockeyklubban i TAR från 2001 där ju Medeltida Värmeperioden och Lilla Istiden rakt av tagits bort.
  Sedan är det lite kul att temp enligt genomsnittet av framtidsscenarierna inlagda i samma diagramm visar på 0,7 graders uppgång i snitt för år 2025
  0,02 grader upp hittills under 2000-talet ?

 9. Sigge

  #7 Björn

  Den här våren har varit ganska normal om man jämför med medeltalet för åren 1961-1990. Det som gör att man tycker den här våren är kall är att de senaste 10 åren så har de flesta vårar varit ovanligt varma. På 90-talet var det normalt att växtligheten hade kommit så här långt som det har gjort i år.

  April var ganska normal, lite varmare bara, 0-1 grad varmare än normalt och hittills den här månaden har det varit 0-1 grad kallare än normalt.

  https://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/monYrTable.php?myn=4&par=tmpAvv

  https://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/showImg.php?par=tmpAvv

  Den senare länken kommer att uppdateras varje dag men den 20 maj var det som jag skrev ovan.

 10. Ivar Anderssson

  #9 Sigge
  Du glömde att våren kom i februari enligt SMHI. Har SMHI gjort en olämplig definition så blir resultatet därefter. Det var vårväder i februari men inte vår. Förstår du skillnaden? Vad är normalt eller onormalt? Har du någon bra definition?

 11. Michael

  Vi lever i en galen värld: a bogus paper on “the conceptual penis” gets published in a “high quality peer-reviewed” social science journal. Läs särskilt avsnittet ”Climate change and the conceptual penis”.

  https://whyevolutionistrue.wordpress.com/2017/05/19/a-new-academic-hoax-a-bogus-paper-on-the-conceptual-penis-gets-published-in-a-high-quality-peer-reviewed-social-science-journal/amp/

 12. Christer Löfström

  Stockholmsintiativet, årsmöte, motion av Göran Ahlgren.

  ”I korthet syftar motionen till att bättre nå ut till en vidare krets genom att fastställa nya riktlinjer för inlägg och kommentarer på Klimatupplysningens blogg.”

  Jag är inte medlem i SI, läser inte kontinuerligt på KU, men vill ändå påpeka att GA har tag i något viktigt. Skall SI/KU bli något att räkna med inför nästa val måste det till en förändring.

  Jag är *** irriterad över kommentarer av signaturer. Det spelar ingen roll om de kommer från så olika personer som ”slabadang” eller ”tty”.

  Inför en regel som innebär att inte bara artikelförfattarna utan även de som kommenterar skall klargöra vem de är. På KU har ni krav på korrekta e-post adresser. Ni kan även ställa andra krav på de som kommenterar. Registrering är en känslig fråga så det gäller att koll på det juridiska.

  Vid tillfälle länkade jag till en dansk artikel på vidensab.dk som handlade om en metaanalys publicerad i Science, som sågades av ”tty”. Jag upptäckte artikeln i Jyllandsposten. Jag kunde inte läsa artikeln i Science vilket ”tty” kunde.

  Jag sände två mail till den danske författaren på ett institut i Köpenhamn. (kopierade mailen till Ingemar Nordin) Fick ingen reaktion från institutet.

  Sände även ett mail till cefredakrören för JP, som svarade att han inte kunde hållas ansvarig för utebliven reaktion från institutet, som nämnts i en kopiartikel i JP.

  I mailen citerade jag ”tty” från hans kommentarer här på KU. Skulle inte förvåna mig om hans anonymitet gjorde det lättare att ignorera mina mail.

  Ett exempel: (notera de som kommenterat och vad som krävs för att få kommentera)
  http://videnskab.dk/kultur-samfund/forsker-farligt-naar-politikere-tror-de-ved-bedre-end-forskere

  /Denna kommentar skriven av:
  Christer Löfström, Kävlinge i Skåneland.
  CivIng TeFy (pensionist)

  PS
  Klimatmöte i framtidsstaden i oktober.

  Framtidsstaden. Om Sverige imorgon blir som Malmö i dag, hur blir Sverige då?
  Utmärkt bok av Lars Åberg på Karneval Förlag.

  Inte om klimat, men migration fr SS Afrika hänger ihop med försörjningsmöjligheter där tillgång på el o rent vatten är själva grundförutsättningen!

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/klimatmote-i-malmo-ska-begransa-global-uppvarmning/

  DS

 13. Björn

  Sigge [9]; Men de ”naturliga svängningarna” lyser med sin frånvaro i ditt svar. Har Du hört talas om ”solar grand maximum”. Så mycket solenergi har jorden inte mottagit som under 1900-talet sedan tiden före lilla istiden. Nu är denna period slut och därmed minskar också solens utstrålning. Detta fenomen är verkligt och mätbart. Kan det inte med tanke på att all energi kommer från solen, att dess variationer också kan modulera temperaturen, också genom dess modulering av kosmisk strålning och därmed varierande molnighet över tiden?

 14. Sören G

  I dag är det varmt, men det har knappast med koldioxid att göra. I dag är det hög solinstrålning, inte ett moln på himlen.
  Julitemperaturen på Gotland ca 3200 f.Kr var 1,5 grader högre än nu, sedan sjönk den och var ca 2400 f.Kr som den nuvarande. Sedan steg temperaturen igen till 1,5 grader högre än i nutiden under bronsåldern.
  Jordbruket hade etablerats på många ställen i nuvarande Sverige redan 4000 f.Kr, men vid klimatförsämringen kring 2400 f.Kr försvann jordbruket i stora delar och den tidigare fångstkulturen bredde ut sig igen.
  Enligt IPCC leder högre temperatur till att mer vattenånga avdunstar (som ju är den viktigaste växthusgasen) vilket skulle öka temperaturen ännu mer os.v. En skenande växthuseffekt enligt klimathotsaktivisterna. Men det borde ju inträffa oberoende om temperaturen har ökat en grad p.g.a. av mer koldioxid eller något annat som högre solinstrålning.

 15. ces

  #11 Personer, som tror på auktoriteter, kräver att alla inlägg skall förses med namn (och helst titel) så att dom vet vad dom skall tycka. Om inlägget är skrivet av en anonym avsändare måste man ju tänka själv (vilket kan vara besvärligt).
  Det här tankesättet används redan på de flesta redaktioner. Om man inte känner den som skrivit deletar man inlägget. Återkommer den okände alltför ofta blockerar man helt enkelt adressen. Det bygger en god grund för uttalanden typ ” de flesta människor tycker/tror” = i min omgivning och min mailkorg.

 16. Olav Gjelten

  Mycket ska man se. TT-Nyheter skriver i dag om att denna våren har vi haft rekord i vindstilla. Hette det inte att med den globala uppvärmningen skulle vädret bli allt våldsammare i stället?

 17. Olav Gjelten

  Sigge # 4. Jag bara svarade på uppmaningen att njuta av det som kallades ”extremvärmen”. Vad jag förstått är det alarmistisk media som i tid och otid använder uttryck som ”extremt” om nutidens väder.

 18. Olav Gjelten

  Sigge # 9
  Kan våren i år ha varit så normal bara för att den haft en genomsnittstemperatur som vi hade på samma tid 1961-1990?
  Den period du hänvisar till var en kall period. För övrigt också en period som alarmister älskar att jämföra med för att ”visa” att nutidens temperaturer är ”onormala”.

 19. sibbe

  Äntligen sommar. Hur länge den nu varar. Här i Kimitoöns skärgård i Finland var den 14. 5 den sista natten med frost – fastän den 16.5 natten ännu trotsade mot den globala uppvärmningen med några minusgrader.
  I mitten av januari hade vi några dagar med plusgrader på nätterna. Då började våren. Enligt meteorologiska tolkningar. Sen dess har vi haft nattfrost varenda dag till den 15.5.
  Nå, ja vi klimatskeptiker vet att det var vädret.
  God ske lov att nu äntligen åter den globala uppvärmningen återkommer. Som, antagligen blir kortvarig men ändå uppjublas av Sigge et al´s fränder: det blir varmare fastän det varit kallare.
  Hur sjunger Ledin: sommaren är lång …. eller kort?
  Tyvärr kom inbjudan till KU:s årsmötet alltför sent, alla hotell är ut-bokade i Stockholm sen julas. Synd, skulle gärna ha deltagit. Gissa att också svenskarna utanför Stockholm, har samma problem. Går det inte att ordna en vecka tidigare eller senare? Då är hotellen obokade…

 20. Ingemar Nordin

  Michael #11,

  Kul! Särskilt att man undantar klimathotet från något som är socialt konstruerat medan biologiska organ är det. Det är ju på pricken sådant som postmodernisterna köper utan eftertanke i sin självmotsägande forskningsvärld.

  Tänk att det gick att upprepa Sokals bluff så enkelt!

 21. tty

  #16

  Vi har haft ett såkallad blockerat läge med ett stationärt högtryck under lång tid. Då blir det svaga vindar.

  Å andra sidan har lågtrycken böjt av upp över Grönland. Nu har DMI ändrat både sin ackumulationsalgoritm, standardperiod och definitionen av när smältperioden börjar, men lik förb-t tycks det gå mot snörekord:

  https://www.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenland-ice-sheet-surface-mass-budget/

 22. sibbe

  Blev tydligen blockat när jag satt
  mitt namn bakom signaturen.
  Spelar ingen roll, just sades de i finska Yle, att det blir nattfrost i Österbotten, …
  Jag har just planterat ut ett antal blommor runt huset . Och litar på den globala uppvärmningen…

 23. sibbe

  Christer 12
  Jagh förstår inte … Vad du menar? Kan vi klimatskeptiker påverka medierna norr om Alperna, norr om Rio Grande?
  Absolut omöjligt. Mänskligt dumhet är oändligt…
  Se på svenska miljöpartiet: Dom tror fortfarande att de kan åstadkomma CO2 minskande åtgärdar.
  He,he.
  Tyskarnas Energiewende ….
  He.he,he, he……
  Schweizerna röstar i morgon om de skall följa tyskarnas miljöförstöring kring energin*:
  Sannerligen röstar de emot, schweizarna är ett förståndigt folk…

 24. Hösa

  Jag har en fundering kring vattenbrist.Sverige har 94,000 sjöar,sötvatten,hur kan vi då ha vattenbrist.

 25. Björn

  Hösa [24]; Vattenbrist är bara propaganda. Öland och Gotland har alltid under åren haft varierande grundvattennivåer. I övrigt finns det lokala förändringar i landet, men vattenbrist, nej. Med god vilja finns det alltid vatten att tillgå utan att skylla på ”klimatförändringarna”.

 26. sibbe

  Och så vill jag rätta till ett påstående jag gjorde häromdan:när tyska kärnkraftverk stängs av, så stängs de av. Ingen EL därifrån längre. Sa min källa, som kom tillbaka från semestern.
  Förlåt för felinformation!
  Men, under minst tio år efter avstängningen så står de kvar som reserv. Sa han också..
  .Så, jag hade fel.
  Men jag har rätt då det gäller att Polen och Tjeckien vägrar ta emot tysk mölle- el.

  Skitstöveln Trump säljer vapen till Saudi: borde vara bra för Margot et Co, för hon och svenska regeringen gillar ju Saudi Arabien… fastän Saudi innerst inne är ”vän” med Israel eftersom
  enligt arabiskt sed ” min fiendes fiende är min vän….

 27. Gunnar Strandell

  Hösa #24
  Din fråga är berättigad.
  Grundvattennivån är generellt låg för att det inte regnat så mycket de senaste åren.
  Det verkar ha skrämt även en delkommuner som tar sitt dricksvatten från sjöar.
  I Södertälje t.ex. råder förbud mot bevattning och biltvätt, trots att vattnet tas från Mälaren som är lägre än medel för årstiden men har 5 cm marginal till minsta värde. Marginalen till medelvärde för havsytan är 80 cm.

  Jag misstänker att alarmism och aktivism är diagnoser som fått stor spridning på grund av den mycket smittsamma ”försiktighetsprincipen”.

 28. Lars Cornell

  Ja, sibbe #26. Det där var nog virrigt i överkant.
  Med min amatörmässiga kunskap går det inte att stänga av ett kärnkraftverk och samtidigt ha det kvar.
  Fysiskt och praktiskt är det inget problem, men ekonomiskt går det inte.
  Ett kärnkraftverk kostar nämligen lika mycket när det producerar för fullt som när det står stilla.

  Med ny och kommande teknik är bränslekostnaden så liten att den knappt finns med i decimalerna på produktionskostnaden.

 29. Sigge

  #18 Olav Gjelten

  ”Kan våren i år ha varit så normal bara för att den haft en genomsnittstemperatur som vi hade på samma tid 1961-1990?”

  Svaret på den frågan är NEJ.
  Vårtemperaturerna för Sverige är ungefär desamma för perioden 1931-1960 som de är för perioden 1961-1990. Perioden 1901-1930 var vårarna kallare.

 30. Sigge

  #16 Olav Gjelten

  Jag tycker också media använder ordet extrem för mycket.

 31. Slabadang

  Vad vi redan begripet sedan länge fastställs nu i en studie:

  ”Hjärnforskning visar: Journalister trögare och mer inskränkta än andra.
  Yrkesgruppens hjärnor fungerar sämre än andras. Klarar inte av att kontrollera sina känslor, undertrycka fördomar och lösa komplexa problem visar en ny studie”

  http://www.friatider.se/hj-rnforskning-visar-journalister-tr-gare-och-mer-inskr-nkta-n-andra

 32. Greger

  LBt (känns signaturen igen?) lever rövare på UI:s hemsida.
  http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2016/11/oppen-trad-12.html

 33. Peter Stilbs

  Lite genusperspektiv på klimatfrågan http://www.skeptic.com/reading_room/conceptual-penis-social-contruct-sokal-style-hoax-on-gender-studies/

 34. tty

  #33

  Inte så konstigt att det går att publicera peer-reviewad nonsens. En hel del ”seriösa” artiklar skiljer sig ju knappast märkbart. Ta t ex den numera klassiska artikeln om ”feministisk glaciologi”:

  https://whyevolutionistrue.wordpress.com/2016/03/06/a-real-paper-or-a-sokal-esque-hoax-you-be-the-judge/

  Där trodde många också från början att den var ett skämt, men den var helt allvarligt menad, och författaren hade t om fått anslag från NSF.

 35. Sigge

  #16 Olaf Gjelten

  Det här med att ovädren skulle bli häftigare är osäkert enligt klimatforskarna. De räknar med att vindhastigheterna kommer att bli något lägre men att nederbörden kommer att vara något större. Sammantaget gör det att skadorna beräknas bli något större.

 36. Olav Gjelten

  Undrar hur många dagar om året media betecknar vädret som extremt? Skall jag få gissa så är det någonstans runt hälften.
  Unga, som inte har mycket minnen att titta tillbaka på, blir naturligt nog uppskrämda. Försöker de sedan reda ut frågan blir de sannolikt ännu räddare då klimatalarmismen har monopol på undervisningsmaterialet vad gäller klimatet. Vänder de sig till skolan så vänder de sig till en institution där lärarna arbetar under gulagliknande förhållanden i klimatfrågan.

 37. elias

  Ang tillgång till vatten på jordklotet:
  vattenmängden är fortfarande densamma som för miljarder år sedan o den kommer inte att förändras oavsett väder.

 38. Sigge

  #36 Olaf Gjelten

  SMHI har gränser för vad som kallas för extremt. Exempelvis så klassade de värmen sommaren 2014 som extrem och att vattenståndet i våra insjöar på många håll nu är extremt lågt för årstiden.

  Om du är intresserad kan du gå in och läsa på SMHI:s hemsida och se vad de anser är extremt. Räkna med att det tar lång tid.

 39. Olav Gjelten

  TT-Nyhetsbyrån raljerar i dag över att danska regeringen reagerat på det faktum att solenergin ger så mycket mindre än vad som utlovats och vill därför begränsa den fortsatta utbyggnaden av den.
  Undrar hur länge det dröjer innan den svenska regeringen kryper till korset med ett liknande besked?

 40. Olav Gjelten

  Tack Sigge. Jag har noterat att Vänern i väldigt många år haft vattenstånd upp till flera decimeter över vad som sägs vara normalt. När man nu ”äntligen” nått dit klagas det i stället på vattenbrist.

 41. Slabadang

  Ett måste!!!

  Nigel Farage håller ett anförande inför representanter för hela Brittiska mediaeliten. En saklig väl motiverad totalsågning där han presentera Sveriges media som faktiskt än värre än den Brittiska. Bevakningen av klimathotet och vindindustrin får sig en riktig tjockablängare i slutet av anförandet. Det är så tyst och helt utan applåder när han talar. Ja djävlar vad västs media skjutit sig självt i skrevet. Ord och inga visor BBCs partiskhet springer tydligt näck ute i snön när Farage berättar om sina erfarenheter. SKÄMS media … SKÄMS!

  https://www.youtube.com/watch?v=3qPy051z_PE

 42. Guy

  Sigge # 35

  ”Det här med att ovädren skulle bli häftigare är osäkert enligt klimatforskarna. De räknar med att vindhastigheterna kommer att bli något lägre men att nederbörden kommer att vara något större. Sammantaget gör det att skadorna beräknas bli något större.”

  Hur menar du att skadorna blir större? Nyss var det fråga om att vi har katastrofal vattenbrist.

 43. Svempa

  #42 Sigge har nog utnämnt sig själv till klimatforskare. Självciterande ät poppis i branschen

 44. Sigge

  #42 Guy

  Det är lite svårt att veta vad du frågar om. Jag spjälkar upp det i 3 frågor.
  1. Varför oväder kan innehålla mer regn när det är varmare?
  2. Varför skadorna blir större om ovädren innehåller mer regn?
  3. Varför marken torkar ut snabbare när det är varmt?

  Svar på fråga 1.
  Högre temperatur gör att luften kan innehålla mer vatten. Mättnadsånghalten ökar med 5-6% för varje grad temperaturen stiger. Nederbörd uppstår då luft med hög relativ fuktighet blir kallare. Är det 10-gradig luft med 80% RF där temperaturen sjunker till 3 grader så kondenseras 1,58 g/kbm luft. Om det är 12-gradig luft med 80% RF som sjunker till 5 grader kondenserar 1,74 g/kbm luft. Det är en 10% ökning av nederbörden.

  Svar på fråga 2
  Den frågan har flera svar
  a) När det stormar så blir kraften större i vinden om det är tunga vattendroppar med
  b) Mycket av skadorna som uppstår vid stormar är översvämningsskador. Om då nederbörden blir 5-10 % så blir skadorna värre. Det kanske inte låter så farligt om det blir 42 mm regn istället för 40 mm. Men om det är så att dräneringssystemet klarar 30 mm utan problem så har de två sista millimetrarna ganska stor betydelse.

  Svar på fråga 3
  Högre temperatur gör att luften kan innehålla mer vatten. Mättnadsånghalten ökar med 5-6% för varje grad temperaturen stiger. Det gör att uttorkning av mark går snabbare vid högre temperatur. I tex Ronneby så är medeltemperaturen 16,2 grader i juli med 76% RF vilket ger en absolut fuktighet på 10,49 g/kbm när mättnadsånghalten är 13,80 g/kbm. Det är en skillnad på 3,31 g/kbm. Ökar medeltemperaturen till 18,2 grader så är mättnadsånghalten 15,55 g/kbm och vid 76 % RF blir absoluta ånghalten 11,82 g/kbm. Det blir en skillnad på 3,72 g/kbm. Drivkraften för uttorkning ökar med ungefär 12 %.

  Det här var jobbigt att svara på för att det var en del fakta jag behövde hämta på nätet. Jag länkar inte något, för dels har jag stängt ner alla länkar, en del måste man ha password till för att komma in på vilket jag inte delar med mig av och jag har varit inne på ganska många så risken finns att den inte kommer att läggas upp.

  Guy, jag hoppas ändå att du kan förstå varför ett varmare klimat kan ge både större risk för torka och större risk för översvämning. Fast inte samtidigt förstås. Däremot så är ju risken för kraftiga lokala åskskurar mycket större varma och torra somrar än kalla och blöta somrar.

 45. Christopher E

  #44 Sigge

  Plus för ett ambitiöst svar till Guy, men så enkelt är det nu inte.

  Det är inte alls bara blötare åskskurar som förutspåtts i Sverige, utan generellt ökad nederbörd. I den information som kommunerna överöses med för att ”klimatanpassa”, ingår en höjd skredskrisk pga höjt grundvatten. Höjt grundvatten får man inte av några åskskurar på sommaren, ej heller torkar en något höjd medeltemperatur grundvattnet. Det är inte ens fråga om variationen mellan årstiderna, ett sådant här underskott tar flera säsonger att skapa.

  Nu är grundvattnet alltså istället mycket lågt i stora delar av landet, tvärt emot prognoserna. Jag har inget problem med det, inte ens om prognosen om något ökad nederbörd är korrekt. Det är vanlig naturlig variation.

  Det roliga består i att vissa bara måste försvara klimathotarna när de parodiskt efter den misslyckade prognosen nu vänder kappan efter vinden och menar att det låga grundvattnet istället är i linje med prognosen.

  En hypotes som förutsäger allting har givetvis inget värde alls.

 46. Karl-Oskar

  “A number of experiments and observations have figured out that, under the right conditions, radio communications signals in the VLF frequency range can, in fact, affect the properties of the high-energy radiation environment around the Earth,”
  Kan detta stoppa den kosmiska strålningen lika bra som solen?

  http://www.huffingtonpost.com/entry/space-weather-radiation-bubble-earth_us_591f6c82e4b03b485cb1a32f?ncid=edlinkushpmg00000313

 47. Guy

  Sigge # 44

  Kul när du ställer frågor och svara på dem själv. 🙂

  Imponerande matematikgymnastik. Men, var den till någon nytta? Du svarar nämligen återigen inte på det jag frågade. Jag skall omformulera frågan. Frågan gällde hur skadorna blir större med mera nederbörd. Nyss var det ett problem med för lågt vatten, så hur kan mera vatten utgöra ett problem. Det är ju en räddning. Varför du blandar in stormar förstår jag inte. Är det för att få det att låta värre?

  I övrigt går din svada ut på en massa ”om, ifall och kanhända”. Dessutom pratar du endast väder.

  Hur vore det att berätta om dom ökade skadorna?

 48. rale

  Den här killen är övertygad om att vi är på väg in i en ny liten istid.
  Skälet är minskad solaktivitet.

  Exempel på informationsvideo:
  https://www.youtube.com/watch?v=7soBgxt3qQw&t=10s

  Han producerar massor av videos! Fascinerande mängd info han hittar. Norden dyker också upp ibland.
  https://www.youtube.com/user/MyanmarLiving

 49. Guy

  Karl-Oskar # 46

  Jepp, människan bär skulden till allt, från syndafloden och framåt. Har vi inte ett fruktansvärt hot händande över oss så är vi inte lyckliga.
  När faller strålkastarljuset på det omåttliga penningslöseriet i klimathotets namn?

 50. Sigge

  #45 Christopher E

  Det jag beskrev ovan var de grundläggande orsakerna varför nederbördsmängder ökar och risken för torka ökar när klimatet blir varmare. Jag skulle kunna sitta hela kvällen och morgondagen också och komplettera det jag skrev. Någonstans måste jag dra gränsen så det inte blir för mycket.

  Det är inte så svårt att förstå varför risken för både torka och översvämningar ökar. Tittar man på Sydeuropa som Italien och Grekland så har de normalt ganska torrt, men de har också ganska ofta översvämningar p g a skyfall. Eftersom de har så varmt så torkar det upp ganska snabbt efter översvämningar. Att det får kraftiga regnväder då och då beror på närheten till varma medelhavet. Östersjön är ju inte lika varm.

 51. Håkan Bergman

  Vänerns låga vattenstånd kan spåras tillbaka till Norge, Klarälven rinner upp där. Och ingen vårflod i sikte på den fronten! Vi får hoppas på en riktig regnsommar i norra Värmland och elområde 3 i Norge.
  http://wwwdynamic.nordpoolspot.com/marketinfo/rescontent/norway/NO3.gif

 52. Karl-Oskar

  Guy #49

  Om det verkligen är så att de här radiovågorna stoppar den kosmiska strålningen så kan det förmodligen värma planeten mer än våra utsläpp av CO2 nu när solen går mot minimum. Jag vill minnas att det skall finnas en stor anläggning på Grönland som sänder ut dessa radiovågor.

 53. Sigge

  #47 Guy

  Jag tror du förstår själv att om det i ett kraftigt regnväder så ger det större skador om det kommer 42 mm istället för 40. Eller om det är en sensommar eller höst där havet är varmt och lågtrycken drar in mot land och det kommer 105 mm på några dagar istället för 100.

  Om du har tänkt på det så är det mycket mer nederbörd under sensommaren och hösten än på våren och försommaren. Att det är så har med temperaturen att göra.

 54. Guy

  Sigge # 53

  På tal om 105mm. Min fru var i Paris för ett antal år sedan. Då kom det 105mm på en dag. Det enda som hände var att hon blev våt. Det nämndes inte ens i tidningarna.

  Vakna upp! 40 eller 42 mm vilken panik. Du talar fortfarande om väder. Medeltemperaturen i juli i Helsingfors mellan åren 1984 och 2004 var max 20,6 och min 15,0 grader. (Årtalen beror på den kalender jag fortast fick tag i. Ifall du vill skylla på körsbärsplockning.)

 55. Svempa

  Det kanske är med svensk feministisk klimatpolitik som med svensk feministisk utrikespolitik. Det hamnar en slöja av opportunism framför ögonen när man skall orientera sig i omvärlden.

 56. Björn

  rale [48]; Ja, det är mycket troligt att vi går in i en liten istid, där vi redan har sett ett förändrat mönster i jetströmmarnas lägen. Solen är ingen obetydlig företeelse för den är livsbetingelsernas förutsättning. Hur kan man inbilla sig att vi ingenting kommer att märka när nu solen minskar sin emission dramatiskt jämfört med hur det var under 1900-talets ”solar grand maximum? Följ solens dagliga solfläcksstatistik i nedanstående länk.

  http://www.solen.info/solar/

 57. Olav Gjelten

  Undrar bara varför vår alarmistiska media inte har uppmärksammat faran att vi är på väg in i en ny liten istid på kanske 500 år eller så?
  Kanske något de till varje pris vill dölja så länge det går för att upprätthålla föreställningen om det skenande och allt mer glödheta klimatet?

 58. Christopher E

  #50 Sigge

  Men nu var det alltså grundvattnet det gäller. Det är lågt nu, men har prognosticerats att vara högt. Då vänder alarmisterna på det och hävdar att lågt grundvatten är vad som förutsagts. Det är parodiskt, och förblir så.

  Grundvatten har lite att göra med de tillfälliga regnstormar du nämner. Det byggs upp under lång tid av nederbörd under en stor del av året. Och likadant är något högre temperatur försumbart för fort en översvämning torkar upp. Att vi har det lägsta grundvattnet jag upplevt där jag bor nu (en otät jordkällare är en bra måttstock) beror inte på någon uppvärmning, utan på lite nederbörd. Enkelt. Tvärt emot AGW-prognosen.

  I övrigt dessutom meteorologiska trender för nederbörd ganska försumbara jämfört med vår egen urbanisering och förändrad landanvändning, vad gäller översvämningar.

 59. Lars Cornell

  #57 OG. Det är nog värre än så. Vi ligger nu nära nästa stora istid som kommer att vara sisådär 80 000 år.

 60. Lars Cornell

  #58 ChE. Howard Hughes var känd för att satsa på alla presidentkandidaterna, och han är nog inte ensam. Endast så kan man vara säker på att ha satsat på vinnaren.

  Så, om man säger att grundvattnet kan bli både högre och lägre om vi inte bättrar oss, den logiken är oantastbar såvitt jag förstår. Eller …. ?

 61. PJ

  re #55 Svempa

  Lite off-topic, men jag kan inte låta bli att kommentera! Jag såg bilder från Trumps möten under hans besök i Saudi. Två kvinnor var närvarande, båda utan huvudbonad. När det gäller institutionaliserat kvinnoförtryck är Trump uppenbarligen bättre än den Svenska feministiska regeringen…

 62. Lasse

  Sigge för ett resonemang om hur normal våren varit , detta eftersom medeltemperaturen är normal.
  Ändå har rekord slagits på både varma och kalla sidan, för maj månad i alla fall. Ett spann på 20-30 grader i dygnsmedel.

  Detta som ett försvar över att vi fortfarande skall observera tiondelar på en beräknad global uppvärmning.
  Det är anmärkningsvärd inställning till onormalitet!

  Det jag tycker våren visat är däremot hur fel de som ser accelererande uppvärmning i Arktis kan ha!
  Det är tvärt om en återgång till det normala vi ser! Det visar på det som miljövänner kallar resilience-motståndskraft-eller balans.

  Sen skall man aldrig bortse från naturliga variationer-10-15% mer sol bör väl ge lite värme jftr med förra normala perioden 1960-1990.

 63. Lasse

  #62 forts
  Weatherbell fångar in min kommentar ovan på ett tydligt sätt: https://www.weatherbell.com/

 64. Olav Gjelten

  Hur tänker egentligen alarmister som ser värmen som problemet när alla vet vi är på väg in i istid? Jag ber om hjälp för jag fattar absolut noll.

 65. Björn

  Olav Gjelten [64]; Det är inte så konstigt eftersom solens egenheter inte ingår i klimatforskarnas vetande. De ser solen som en matematisk konstant utan fysikalisk betydelse. Det är obegripligt när vi vet att det är solen som driver väder, vind och klimat, att allt har kommit att handla om en relativt obetydlig molekyl som CO2. Denna molekyl har naturligtvis en stor betydelse för fotosyntesen, men med sina futtiga 400 ppm är den som absorbent relativt harmlös vid sidan av H2O i gasform.

 66. Håkan Bergman

  Men snälla nån, förstår inte Greenpeace att vi måste offra skogen för att rädda planeten.
  http://www.dn.se/sthlm/aktivister-hallde-ut-sagspan-framfor-naringsdepartementet/

 67. Olav Gjelten

  (66) Håkan Bergman
  Undrar vad det är för fel på oss, men inte på Nordkorea eftersom de klarar sig utan pesten grinpiss, men inte vi?

 68. jensen

  Olav 64

  Du tänker helt rätt eftersom du har rätt perspektiv.
  Sedan holocen optimum har global temp. minskat årtusende för årtusende. Det senaste årtusendet är det kallaste av alla.
  Sedan ca 3000 år har avkylningen accelererat. Och detta stämmer överens med att insolationen 65 N blivit negativ.
  Holocen har sålunda övergått i neoglacial.
  Interglacialer har enl. iskärnsforskning varat uppskattningsvis 15000-20000 år,
  Kanske har vår neoglacial 3000 innan den övergår i glacial.
  Alarmisternas tankar är hjärnspöken. De har inga begrepp om naturliga variationer.
  ”Forskar” enligt pseudovetenskapliga kriterier. Verkar inte förstå vetenskapliga principer.
  Litar på bekräftelseforskning i stället skeptisk falcifieringsforskning. och tycks inte förstå skillnaden.
  Uppfyller kriterier för sekt.
  Givetvis kan man inte argumentera mot tro. Så då får man i stället avvakta verkligheten.
  Betr. energi-effektiviserng och forskning om alternativa energikällor gör man naturligtvis helt rätt även om de har lurats beträffande bakgrunds-sammanhangen.

 69. Thomas P

  Ingemar #20 Som den seriösa forskare du är antar jag att du kollade statusen hos den där tidskriften innan du yttrade dig. det är ju allmänt känt att det finns fusktidskrifter utan någon status som tar in precis vad som helst om man betalar, mest underhållande är kanske ”Get me off your fucking mailing list”
  http://www.slate.com/blogs/browbeat/2014/11/24/bogus_academic_journal_accepts_paper_that_reads_get_me_off_your_fucking.html

 70. Lasse

  Ex-pressen krönika om klimatet kanske förtjänar ett inlägg:
  http://www.expressen.se/kronikorer/lars-lindstrom/hoten-mot-klimatet-ar-storre-an-en-politiker-som-fryser-eller-en-journalist-som/

  Ex pressen får till det med kritik mot SD och dem som tycker vi kanske inte behöver anstränga oss.
  Har Ex pressen visat den kurva som SD i Kalmar gjort avseende hoten om stigande havsnivån?
  Han nämner i alla fall Arktis, alltid som en fara in i framtiden.

 71. Björn

  Lasse [70]; Ja, denne Lars Lindström som har skrivit artikeln spär bara på föraktet för journalister. Det har någonstans framkastats nyligen att journalister är mindre begåvade än andra yrkesgrupper, jag som trodde att det var politiker.

 72. Stefan Gustavsson

  Nu stod näringsminister Damberg i TV och tyckte det var viktigt att rädda svensk fordonsindustri. apropå förslaget om en experimentverkstad för elfordon. Var fanns regeringen när Saab stod på knäna? Då lyfte man inte ett finger för att rädda jobben i Trollhättan. Det fanns t.o.m en minister, inga namn, som tyckte att Saab borde bygga vindkraftverk istället! Ett uttalande som var både okunnigt, klumpigt och förolämpande mot de anställda på en och samma gång!
  Nu vill man som vanligt vara gå före och rädda världen igen. Och varför låser man sig fast vid elfordon? Varför är det framtiden? Alla andra alternativa bränslen då? Är de officiellt spolade av eliten?
  Hyckleri är ordet!!

 73. Lasse

  #71 Björn -jag är inte i den positionen att jag kan mäta människors begåvning 😉
  #72 Var det samma minister som köpte Nuon och lät Posten gå samman med Danska posten?
  Då hade hon väl oxå kunnat hjälpa SAAB kan man tycka-Svart hål-Maud!

 74. Ingemar Nordin

  Thomas P #69,

  Det här är mest en kul grej, men som ändå pekar på hur genusforskare lever högt på bl.a. klimathotsmyten (som du ju själv fallit för med hull och hår). Jag vet inget om Cogent Social Sciences. Men Sokal fick in sin bluff-uppsats i Social Text som, enligt vad jag förstår, är en respekterad tidskrift i den post-modernistiska forskningsvärlden. Utifrån det kan man dra slutsatsen att inom detta akademiska kotteri så finns det inga gränser för dumheten. Men det är en bransch som får generös finansiering atv statliga forskningsfonder (liksom projekt som bekräftar klimathotet), som ger ut åtskilliga tidskrifter, har hundratals konferenser per år, och utbildar tusentals doktorander varje år.

  Arma människor som slänger bort sin talang och tid på denna sorts skräpforskning. Vad skall det säga på sin dödsbädd? ”Jag ägnade hela mitt liv åt genusforskning och publicerade i alla fall en uppsats som bevisade att penisar bara är en social konstruktion”

 75. Olav Gjelten

  I Sverige är direktval bara rådgivande, varför politikerna blankt brukar strunta i resultatet och tvingar folket acceptera det de själva vil.
  Vem har bestämt att politikernas vilja står över folkets och hur all friden kan vi acceptera något så extremt antidemokratiskt??
  (Säg nu inte att denna fråga inte hör hemma i detta forum.)

 76. sibbe

  Schweiz har röstat. Man skall stänga av kärnkraften. Nån gång om 30 -40 50 år eller längre.
  Påminner om svensk politik, då det gäller kärnkraft: även i Sverige har man skuffat på slutet för kärnkraft till mitten eller slutet av innevarande seklet.
  Även Schweiz har vattenkraft, av en bättre sort än svenskarna: vattnet kommer från höga höjder.
  Och det gör vindkraften för Schweizarna mera attraktiv: när man för 50 år sedan utvecklade systemet med bassänger som ligger (några ) -många 100 m högre än atomkraftverk, för att pumpa upp vatten på natten när det är överflöd på el, har man börjat använda systemet för vindkraften. Som enda land antagligen i världen så har man faktiskt lyckats med att skapa reservkraft för atomkraft — och nu vindkraft. ( Ja DET HJÄLPER INTE: SCHWEIZARNA ÄR EN KLASS FÖR SIG – då det gäller ekonomi och energi.)
  De gröna hade nog tänkt sig ett annat alternativ, att stänga av kärnkraften till 2029. Vilket regeringen inte godkände för folkomröstning…
  Den som ogillar atomkraft och kan tyska får läsa här vad kärnkraftsmotståndare i Schweiz tycker:
  http://www.sonnenseite.com/de/politik/schweizer-atomausstiegs-volksbegehren.html

 77. Slabadang

  Håller ni koll på bollarna ?

  För er som missat … jag råder er att läsa protokollen från Bilderbergmöten fram tom 2005.

  Det som skrämmer är att en Global regering ses som en självklarhet och målsättning och EU skall tvingas välja mellan att vara en Europeisk stat eller en funktion under världsregeringen. Ett EU skall bestå av suveräna stater i samarbete finns inte ens med på kartan!

  Det finns mycket att reagera emot men samtidigt framträder en intellektuellt hederlig debatt fri från PK när de diskuterar världsläget. Att Amerikanska arbetare förlorar 40% av sina inkomster pga globaliseringen var något Trump och hans väljare begripit. Det finns en frän kritik mot de europeiska partierna som enligt protokollet framställts som en skattefinanisierad bransch med höga löner utan konkurrens eller krav. ”Extremhögern” existerar inte annat än som ett låtsas spöke för den vänster som tappat greppet pga av sina misslyckanden.

  Protokoll 2002 :
  https://info.publicintelligence.net/bilderberg/BilderbergConferenceReport2002.pdf

  Orka läs …… det är tom viktigt att vi alla gör det!

  Samtliga protokoll dessförinnan:

  https://publicintelligence.net/bilderberg-conference-2002/

 78. Slabadang

  Sibbe!

  Att rösta bort en kärnkraftsteknik som redan är hedenhös är politisk terapi.
  Gen 3 4 5 kommer destruera alla gamla argument mot k-kraft genom sin destruktion av gammalt ”uttjänt” radioaktivt bränsle.

 79. Bengt Abelsson

  # 76

  Juktan är nästan 50 år (invigde 1978) och byggdes med pumpkraftmöjligheter. 1996 ombyggt till vanligt vattenkraftverk. Svenskarna kunde också på den tiden.

 80. Thomas P

  Ingemar #76 Sokals bluff var äkta, även om man bör läsa även ansvariga redaktörers syn på hur det gick till. Dessutom kan man naturligtvis inte som du såga ett helt fält bara för att en bluffartikel togs in.

  ”Arma människor som slänger bort sin talang och tid på denna sorts skräpforskning. Vad skall det säga på sin dödsbädd? ”Jag ägnade hela mitt liv åt genusforskning och publicerade i alla fall en uppsats som bevisade att penisar bara är en social konstruktion””

  Har du ens förstått att denna nya artikel också bara är en bluff? Ett betydligt mer misslyckat försök att upprepa Sokals bravad? Dvs, det lyckas visa att det finns mycket konstiga tidskrifter där ute, men inte mycket mer.

  Du bör sen kanske inte sätta dig på så höga hästar med tanke på hur många myter som förmedlats här på bloggen under åren, inte sällan med dig själv som avsändare.

 81. Slabadang

  De ljuger ljuger och ljuger …. våra politiker!
  vad som kallades för konspirationsteorier igår visar sig vara högsta sanning och verklighet idag!

  ” EU-kommissionen kommer nästa vecka att lägga fram förslag om euro-områdets framtid. Där ingår att Sverige ska ha infört euro-valutan senast år 2025. Detta enligt ett dokument som tyska tidningen FAZ Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver om i dag. Men årtalet 2025 förnekades senare under dagen av EU-kommissionen.
  Det hela ingår i omfattande ”reflektionspapper” om eurons framtid. EU-kommissionen vill ha mer ”demokratisk kontroll” över eurovalutan och över framtida beslut om statsbudgetar och besparingar.

  Budget och skatt för euron
  EU-kommissionen föreslår att istället för dagens slutna möten med euroländernas finansministrar så ska EU-parlamentet ha demokratisk kontroll och makt över sådana beslut. Det ska skapas en särskild euro-budget och särskilda skatter ska införas direkt för euro-budgeten. Dessa pengar ska kunna användas för gemensamma framtidsinvesteringar i euro-länderna.”

  Orwells äckel sitter i EU-kontrollrum!

 82. sibbe

  Filmfestival i Cannes: här firas filmer som aldrig kommer att förevisas ens på by-biografer ( på vår bio i Kimitoön brukar vi ha Finlandspremier för Bondfilmerna ( beror på att 007 är en siffra som de flesta bankkunder i Kimitoön har som en del av kontonummer – även undertecknad… och banken samt kommunen subventionerar…)
  Gore är där, Schwarzenegger och naturligtvis kommer också de Caprio seglande med sitt elflygplan.
  Undergångsstämning programmerad..
  Väl an, vi har en hel del stater som låtsas: Tyskland t.ex som inte klarar av sina löften: från början av april så kör man ut mera CO2 emissioner än planerat för resten av året. Även Norge vill gärna stå som klimatsmart, men borrar vidare efter det svarta guldet. I Kanada blev det nyligen rabalder, då klimataktivister ville diskutera oljesanden. De fick haha, man fortsätter att gräva efter olja.
  Australien är förbannat på att Trump tydligen gör kontrakt om kol till Kina.
  Även Australien vill gärna framstå som klimatsmart, … men samtidigt sälja kol!
  Kinas nya sidenväg kantas av kolgruvor och kolkraftverk. Det talas om flera 10-tal kokkraftverk i Pakistan. Det verkar som om man vill uppfylla Paris-löften om att komma i fatt våra CO2 emissioner redan inom de närmaste 10 åren…
  Vad världens natur kommer att grönska i framtiden,…

 83. Ingemar Nordin

  Thomas P #80,

  Du tuffar på med dina personangrepp ser jag. Men var har du dina sakliga argument?

  Naturligtvis vet jag att penisuppsatsen var en bluff. Har jag sagt något annat?

  Det otäcka är att det ligger så nära hur det verkligen står till inom den post-modernistiska genusforskningen. För några år sedan (hittar tyvärr inte längre referensen) hade man här på tema Genus ett stort och välfinansierat forskningsprojekt om vaginans sociala ställning.

 84. Michael

  Ikväll hade Vetenskapens Värld tema ALS-forskning. Inte ens där kunde man avhålla sig från att smyga in klimatalarmism.

 85. Sigge

  #54 Guy

  Eftersom Paris har ett varmare klimat så har de kraftigare regnväder där än vad vi har i Sverige. De har också dimensionerat dagvattensystemen för större regnmängder än vi har här. Blir klimatet varmare så kommer regnvädren att bli kraftigare. Det är inga större problem om man planerar för det. Det är inte så kostsamt att när man bygger dimensionera för lite kraftigare regnväder. Det är om man ignorerar att klimatet har blivit varmare och blir varmare som det kan bli kostsamt i framtiden.

 86. Thomas P

  Ingemar #83 Ja, det är skönt att vi har dig som alltid är så respektfull mot andra…

  ”Naturligtvis vet jag att penisuppsatsen var en bluff. Har jag sagt något annat?”

  Ditt påhittade citat lät i alla fall som du menade att det fanns en person som skrivit den där artikeln på allvar och var stolt över den.

  Glöm heller inte den post-modernistiska klimatforskningen som bedrivs på bloggar, websidor och enstaka postmoderna tidskrifter som Energy&Environment. Den kan vara lika absurd som genusforskningen, med folk som åkallar sin missförstådda tolkning av termodynamiken för att häva att växthuseffekten inte kan existera, plockar lite naiv gymnasiekemi för att få till att koldioxidens uppehållstid i atmosfären är mycket kortare än de som studerat frågan kommit fram till osv.

 87. Olav Gjelten

  # 75 Menade givetvis folkomröstningar. Förstår samtidigt att detta är en ickefråga bland svenska folket. Bara dumma jag som inte begriper idéen med folkomröstningar när politikerna ändå skall få bestämma.
  Nästa gång vi får en folkomröstning handlar den säkert om någonting som kallas klimatsmart och hållbart.

 88. Daniel Wiklund

  Thomas P kommer säkert att deltaga i Miljöpartiets kongress. Där trivs han nog som fisken i vattnet. Dom bedriver ju en klimatforskning som får godkänt av Thomas P.

 89. Lasse

  Dagens tidning innehåller en uppgift om dyrare hemelektronik , detta pga en MP pålaga i form av Kemikalieskatt.
  Vi tillverkar ingen elektronik i Sverige.
  Vi säljer den i konkurrens med Näthandel.
  Det kommer att flytta handeln till utlandet-med transportökning som följd.
  Transporter som ger utsläpp av kemikalier som vi bör undvika.
  http://www.regeringen.se/rattsdokument/lagradsremiss/2016/06/skatt-pa-kemikalier-i-vissa-konsumentvaror/

  Gör om gör rätt!

 90. Karl Eider

  Igår publicerade Svd denna artikel, om hur religionen idag lever vidare, dock under annan skepnad. Även om artikeln inte berör klimatvetenskapen (det skulle nog vara för känsligt), så kan man ändå tydligt se parallellen. En vetenskaplig övertygelse, som man inte får ifrågasättas oavsett vilka fakta, logiska resonemang eller argument man än har tillgång till. Detta gäller ju också många andra områden inom vetenskapen.

  https://www.svd.se/sa-ersatte-svenskarna-gud-med-lchf-och-feminism

 91. Peter Stilbs

  Dags för kongress med vårt ledande stolleparti (FI oräknat) – en motion https://www.svd.se/mp-forslag-skjut-fler-algar–for-klimatets-skull/om/mp-kongressen-2017

 92. Skogsmannen

  91!

  För många:
  – Människor
  – Kor
  – Hästar
  – Älgar


  Fyll på med det som fattas!

  Börjar bli riktigt otäckt nu…

 93. Peter Stilbs

  #92 – de vill ju vi ska äta mer insekter. Så logiskt sett är det de som ska ta över, för att stabilisera klimatet

 94. Ingvar i Las Palmas

  Lite mer om var värmen kommer ifrån!
  http://notrickszone.com/2017/05/22/new-paper-geothermal-heat-a-leading-driver-of-surface-temperatures/#sthash.PGLdSuAJ.dpbs

 95. Torbjörn

  #94 Ingvar
  Tyvärr inget som verkar gå hem på den här bloggen.
  Hade en diskussion om det för ett tag sen, men den geotermiska värmen ansågs inte påverka tillräckligt.

 96. Ingvar i Las Palmas

  #95 Torbjörn
  Vi får se om det blir nån respons. Det verkade ju vara väl underbyggt med många forskningsresultat

 97. Benny Nilsson

  Nu blomstrar Kalahariöknen på grund av den katastrofala klimatuppvärmningen…
  https://youtu.be/a_J5fdnUJaI

 98. Lasse

  #92
  -Miljöpartister
  -Kolbitar

  Arktis är betydelsefull som kanariefågel säger alarmisterna ofta:

  https://realclimatescience.com/2017/05/daily-arctic-fraud-update/#comments

 99. Lasse

  #71 Björn-nu har undersökningen nått mig!
  OT
  http://www.journalisten.se/nyheter/lag-hjarnfunktion-hos-brittiska-journalister
  ”Det antyder en viss oförmåga att hantera känslor, agera opartiskt, lösa komplexa problem och byta mellan arbetsuppgifter”

  Inte konstigt att de väljer MP i större utsträckning och har svårt med klimatdebatten!

 100. Sören G

  Hörde att Al Gores nya film har visats i Cannes. Kulturradion hade en påannons om att de skulle prata om det. Men jag stängde av innan.

 101. Olav Gjelten

  ”Hållbarhet” är 2000-talets uttryck som politiker älskar att använda. Terrorismen som snabbt breder ut sig i västvärlden är givetvis ett mått på den hållbara politiken som förs.

 102. Torbjörn

  #96 Ingvar

  Här är lite på samma tema

  http://principia-scientific.org/correlation-seismic-activity-recent-global-warming-2016-update/

  Min tanke är att om det sker ett vulkanutbrott under vattnet hamnar inga partiklar i atmosfären som minskar solinstrålningen och därmed kyler jorden, men värmen från magman måste ta vägen någonstans. Så min slutsats är att ett utbrott ovan vattnet kyler och ett utbrott under havet värmer.
  Frågan är bara hur mycket, och hur mycket koldioxid som släpps ut samtidigt

 103. Ingvar i Las Palmas

  102 Torbjörn
  jo det kan jag väl hålla med om.
  Fast hur mycket koldioxid som släpps ut från havet är väl närmast en fråga om hur varmt havet är. Varmt vatten släpper ifrån sig mer koldioxid och gödslar vår atmosfär och gödslar därmed vår växtlighet.
  Fint som fan!
  Det finns flera rapporter som visar en korrelation mellan ökad koldioxidhalt i atmosfären och en grönare planet.
  Att de ”Gröna Khmerena” hatar ett av vår växtlighets viktigaste ”gödsel”, koldioxid, är väl ett tecken på att rationellt tänkande har ersatts av irrationella dogmer och indoktrinering från totalitära tankegångar om en global ”regering”
  Morsning and Goodbye!

 104. Slabadang

  OT ? Att observera medias agerande här och i övriga västvärlden!

  Vi har observerat hur de agerat i sin ensidiga klimatpropaganda kombinerat med att försöka dumstrutsförklara skeptiker. Taktiken är den samma när det gäller klimatet Brexit nationalister konservativa så skall de framstå som onda idioter. Undantaget är IS-terrorister som skall ses som ”människor” de också. Vilken typ av människa berättar dock inte SVT eller kultureliten.Nätet har nu sakta allt mer tagit makten över allt fler människors samhällsintresse och falsetten i regimmedia blir allt mer sprucken ju mer deras ensidiga propaganda hotas och demonteras på nätet.

  Nu kommer jag sätta ut dojjorna i en omfattning jag aldrig tidigare vågat. Med ett extremt påstående. För just nu pågår en affär som kommer avgöra striden om makten i hela västvärlden. Demokraterna i USA är nu i total panik och alla dess MSM-er försöker med näbbar och klor tysta ner omständigheterna bakom den mördade Seth Rich medarbetare på demokratiernas partikansli. På båda sidor har de nu satsat allt på rött eller svart. Hela det demokratiska etblissemanget i Washington och Californien står mot Sean Hannity på Fox News, wikileak’s, en välrenomerad privatdetektiv plus några hundra miljoner på nätet som känner hur affären luktar rutten torsk långan väg. I princip all amerikansk media inklusive den Europeiska som samarbetar med AP och Reuter försöker sprida enorma mängder parfym över nejderna för att motverka stanken.

  Slaget står om hurvida den mördade Seth Rich var den som läckte DNCs mail eller inte. Är svaret ja, så är demokraterna pulvriserade och deras konspirationsteori om att ryssarna påverkade valet genom att hacka deras server. Är svaret nej kommer övrig media med vällust krossa Fox news.
  Det är en mycket stor övervikt av bevis uppgifter och tidslinjer som talar för att Seth var den som läckte mailen än emot. Senast i morse kom ett uttalande från den kontroversielle hackaren Kim Dot Kom som i en intervju med Bloombergs redan 2025 flaggade för att Assange skulle bli Hillarys värsta mardröm under valet. Som vanligt när regimmedia går allin så angriper de personernas karaktär istället för argumenten och uppgifterna.

  Insatserna är så höga så det handlar om liv eller död för de som spelar. Varför skulle wikileaks uppmärksamma ett av tusentals mord i USA nämna Seth Rich vid namn samt utfästa en belöning för den som kan lösa fallet ch detta i en intervju dör han direkt kopplar ihop mordet med att hans källor tar stora risker när de avslöjar makten?

  Har ni inte hängt med så råder jag er att genast läsa in ”who is who” i denna affär. Jag har aldrig tidigare upplevt en större maktstrid i väst. Vinnaren tar allt! Klimathotande invandringspolitik EU MSM policys hela skiten ligger i potten!

  För dig som inte har koll börja med de viktiga händelser i tidslinjen:
  Kim Dot Com 2015:
  https://www.bloomberg.com/politics/articles/2015-05-14/kim-dotcom-julian-assange-will-be-hillary-clinton-s-worst-nightmare-in-2016

  Seth Rich mördas den 10 Juli 2016:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3685119/DNC-staffer-27-dies-shot-multiple-times-4am-Washington-DC.html

  Wikileaks publicerar Demokraternas mail den 22 Juli:
  https://wikileaks.org/dnc-emails/

  Den 9e aug 2016 : Wikileaks Assange utfäster belöning för den som löser mordet på Seth Rich och understryker de risker hans källor tar utan att direkt ange Seth som läckaren.
  Kolla minen på journalisten när Assange sträcker ut orden !
  https://wikileaks.org/dnc-emails/

  Därefter tilltar dimman och frågorna hopar sig om både Seth som läckan och hur polisen hanterat fallet! Det här är faktiskt mycket mycket spännande och allt annat än någon konspirationsteori. En mängd mycket legitima frågor måste ställas är ställda och måste få sina svar.

 105. Michael E

  #104 Slabadang: Fox news har tagit tillbaka nyheten om Seth, se http://www.foxnews.com/politics/2017/05/23/statement-on-coverage-seth-rich-murder-investigation.html

  Avseende historien om Seth så finns mycket rykten i svang men lite hårda fakta. Varför inte vänta och se innan man allt för säkert uttalar sig om en sådan sak.

  Avseende Trump så är hans största problem hans Ego och inte MSM. Trump har både en Republikansk kongress och Senat i ryggen och trots detta så har han fått mindre gjort än få andra presidenter. Han har dessutom fått flera republikaner att vända sig emot honom vilket spelar demokraterna i händerna. Vad Trump behöver göra är att sluta skjuta sig i foten ständigt, sluta Twittra och sluta kommentera alla möjliga små affärer som MSM plockar upp och istället fokusera på att få saker gjorda. Annars är jag rädd att hans period som president kommer att få ett hastigt slut. Utifrån det arbete han gör för att stoppa CAGW och miljöextremisterna så vore det synd. Jag är osäker på om man kan säga detsamma avseende andra politikområden.

 106. Slabadang

  Michael E!

  Fox drog in EN artikel angående Rod Wheeler troligtvis för att den stödde sig på icke konfirmerade uppgifter. De uppgifter som är validerade räcker (som ovan) för säkerställa att det finns extremt många allt för stora frågetecken som måste rätas ut. Demokraternas media bevisar sitt absoluta nollintresse för det uppenbara. Det luktar rutten torsk!
  Att Trump INTE är karriärspolitiker är knappast någon överraskning? Det är dock en stor skillnad mellan mellan de misstag han av demokraternas media anklagas för och de han faktiskt begått.
  Jag gillar skarpt att han twittrar och förstår hur det retar gallfeber på MSM när han rundar dem så de inte får chansen att vantolka vad han uttrycker.
  Diciplinen och samordningen med hans stab om meddelandena måste dock förbättras betydligt.
  Hans tal inför 50 sunnistater var dock det bästa och det mest efterlängtade sunt förnuft jag hört. Han gjorde dem ansvariga för IS-problement och destabiliseringen. BRAVO! Han avkrävde dem ansvar för islamisterna!

 107. Lars Cornell

  # 105 M.E.
  ”Ni i Sverige får bara höra den ena sidan”
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ni-i-sverige-far-bara-hora-den-ena-sidan
  Jag tycker att Trump fått väldigt mycket gjort under sina första ett hundra dagar.

 108. Slabadang

  En distanserad sammanställning av de viktigaste ingredienserna i Seth Rich -affären:
  http://listverse.com/2017/05/24/top-10-facts-about-the-death-of-seth-rich/

 109. Lasse

  Dagens P1 efter 4 skall handla om låga grundvattennivåer.
  Alarmen duggar tätt.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/myndigheter-forbered-er-pa-vattenbrist

  För att ingen skall koppla det till utsläpp som orsakar klimatförändring hänvisar jag gärna till SMHI som sett hur nederbörden ökat och ser detta som en konsekvens av klimatets variationer:
  Nederbörden beräknas öka under alla årstider, men mest under vintern.
  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-nederbord-1.2887

  SMHI kunde väl ta sig samman och berätta om den strålning som ökat sen förra normalperioden?
  Solen!

 110. Gustav

  Slabadang:
  Oavsett vem som visar sig har rätt i fallet om Seth Rich så utnämner jag dig till ett informationsgeni! Det är nu så många av dina inlägg här som har hjälpt mig enormt och som jag fått via dig långt tidigare än det dyker upp i några andra kanaler jag bevakar. Keep it up!

 111. Gustav

  Här har DN en artikel om Seth: http://www.dn.se/nyheter/varlden/martin-jonsson-fox-news-galna-konspirationsteorier-har-natt-vags-ande/

  Hur de får ihop kopplingen Trump-Ryssland lämnas åt läsarnas fantasi.

 112. Slabadang

  Gustav!! 🙂

  Javisst är DN trovärdig och intresserade av fakta??? 🙂 Jönssons artikel är exakt lika trovärdig som när DN hävdade att Sandvikens kommun tjänar en halv miljard på flyktingmottagandet. Man får byta ut solglasögonen mot smittskyddsutrustning när man läser DN. Så förbenat oseriöst så man skriker rätt ut. ”Skjut budbäraren för helvete … skjut”

 113. Michael E

  #106 Slabadang. Aron Bandler på Daily wire har skrivit följande som jag helt instämmer i;

  ”But that doesn’t matter to those perpetuating the Rich conspiracy theory, because they desperately want it to be true in order to prove that Russia didn’t provide WikiLeaks with those emails, hence proving that there was no collusion between Donald Trump and Russia during the campaign. The Democrats have yet to convince the public of such collusion, so there’s no need for the Right to fight the Democrats’ insanity with their own insanity and worsen the pain of Rich’s grieving family.”

  Läs gärna hela hans inlägg här, http://www.dailywire.com/news/16768/right-falling-another-fake-news-hoax-seth-rich-aaron-bandler vilken även sammanfattar läget i denna sorgliga historia väl.

 114. Slabadang

  Michael E!

  Fakta är konsekvensneutralt och nu går media man ur huse för att folk INTE ska förstå vad som är bevisbart sjukt i affären. Fakta skiter i vilken sida som ”vinner” eller ”förlorar”. De länkar jag bifogat i mitt första inlägg är ingen konspirationsteori utan extremt starka indikationer på att Seth faktiskt är Wikileaks källa.
  Den media som inte tar med intervjun med Assange den 9 Augusti 2016 i sammanhanget är bevisligen totalt oseriösa https://www.youtube.com/watch?v=Kp7FkLBRpKg

  Varför har inte Demokraterna utfäst någon belöning?
  Rysslands odisputbara främsta ekonomiska intresse är export av gas och olja. Varför skulle ryssarna vilja få in den enda politiska kandidaten som inte bara vill utan som också har en plan för USA skall gå från att vara stor importör till en självförsörjande stor exportör av gas och olja och som dessutom vill satsa stort på USAs militära styrkor? Teorin om att ryssarna hellre vill ha Trump än Hillary är så totalt korkat verklighetsfrånvänd där indikationerna på att Seth Rick var läckan är rena bankboken i jämförelse.
  Varför utelämnar MSM medvetet de absolut viktigaste bevisbara omständigheterna som talar för att Seth var läckan? Ska vi sluta avslöja lögner och vilseledning bara för att nån känner sig ledsen och kränkt?

 115. Slabadang

  Michael E!

  Hur ryska börsen följer oljepriset:

  https://www.bofit.fi/en/monitoring/weekly/2016/vw201602_2/

 116. Michael E

  Slabadang, Naturligtvis tror jag inte på att Ryssarna och Trump samarbetar eller att det finns något bevis därom. Demokraterna kan inte bevisa det, för om de kunde skulle de bevisen för länge sedan vara framlagda. Det finns dock ingen anledning att bekämpa den galna konspirationsteori med en egen, och troligen lika galen. Precis som Aron Bradley skriver i mitt förra inlägg.

  Jag uppmanar dig att läsa Daiily Wire, en konservativ publikation ledd av bland annat Ben Shapiro där Trump får både ris och ros men utifrån en konservativ ideologisk grund, tillskillnad från Svensk massmedias vänsterliberala grund. Det skapar en intressant kontrast till det vi dagligen matas med i Svenska medier.

 117. Slabadang

  Michael E!

  Jag läser ALLT! Även om oddsen är låga för att hitta något ovinklat i MSM s händer det faktiskt. Jag hatar politiseringen av ta mef..n ALLT ! Vi ser en ny växande folkrörelse på nätet som totalt skiter i vad politrukerna på MSMs redaktioner tycker och bildar sig en helt egen uppfattning i de frågor de tycker är viktiga. Jag fick ett bra bevis idag där en hel supportgrupp på ett dataföretag 20-45 år där alla hade superkoll på i princip alla politiskt kontroversiella frågor.
  MSM är så underbart totalkörda och får förlita sig till hjärntvättade vänstermelennier och Agda 92. Inte ens grannens pudel går på MSMs finter!

 118. gustav

  Michael E:
  Men anser du inte det fullkomligt bevisat att Ryssland och Trump tillsammans påverkade valutgången? Det är ju den enda story som media kört på repeat non-stop i snart 4 månader, hela tiden utan några antydningar till ens indicier. Därför är det befriande med denna story som iaf låter trovärdig i mina öron.

 119. Michael E

  #118 gustav; Nej jag anser inte att Ryssland och Trump påverkade valutgången och läs gärna min inlägg igen.

 120. Gustav

  Michael E, #119:
  Jo jag läste ditt inlägg men jag begriper inte att du inte störs av medias unisona mantra av att Trump riggade valet mha ryssarna. Vet att detta inte är bekräftat men om man ska basunera ut en story så är det bättre med något som baserar sig på indicier och iaf verkar trolig än sådant som inte ens kan betecknas som långsökt.

 121. Håller med Michael om mycket här ..

  Denna Trump – Russia – Collusion är en vt dröm/fantasi som MSM och Demokraterna har jagat sedan de(!) förlorade valet. Faktum är att de jagade det narrativet redan innan valet, både som angreppsvinkel och insinuationer mot Trump och (främst några i) hans kampanj. Men lika mycket för att detta gav dem (Obamas admininstration) en förevändning att både avlyssna, avmaskera, utöka (’uppströms’) spionerandet under förevändningen att man ju bara övervakar ’främmande makts’ förehavanden. (Och sedan illegalt läcka vissa delar som ’bekräftar’ rysskopplingen).

  Man var så säker att Hillary skulle vinna, och att hennes justitiedepartement och bundsförvanter (Clapper mfl) sedan skulle täcka upp för detta, sopa igen spåren och begrava storyn, att man blev våghalsigt vårdslös efter Trumps nominering (som man såg som en skänk från ovan).

  Nu gick ju inte valet som de hade planerat, och istället behöver man (inför sig själva, och de trogna anhängarna) bortförklara förlusten, men långt mer är man (de insatta/insylade) nu i panik över att man inte längre kontrollerar nyckelposter och är extremt sårbara för att avslöjas. Därför matas Trump-Russia anklagelserna ut i falsett nu, både som avledning, och för att ändå ge ett sken av legitimitet till allt spionerande.

  Som andra påpekat ovan skulle varje tillstymmelse till verkliga bevis för den konspirationen ha läckt ut för länge länge sedan. Och allt som har kommit (och just läckt) är kontakter i perifera sammanhang. Paul Manafort fick sparken av Trump pga tvivelaktig bakgrund och kontakter, och senare Michael Flynn också, pga att han mörkat utländska kontakter. Noll belägg för ’collusion’. Och jag har en känsla av att många börjar inse hur tunn deras soppa är, att där inte ens finns en spik i grytan …

  Här lite mer om Obamas övervakningsmissbruk

 122. Gustav

  Vid det här laget måste du väl ha noterat att media kan ta upp vilka långsökta kopplingar och rykten som helst, och framföra dem som nyheter (där de bara skjuter in ett ’enligt vanligtvis välunderrättade källor’ någonstans, för att slippa ngt eget ansvar alls).

  Och i allt detta ryktesspridande och upptrummande av denna berättelse finns inte ens insinuation om hur detta ’riggande’ skulle gå till. Det närmaste jag kan påminna mig om är två saker:

  i) Trump skämtade under kampanjen om att ryssarna borde läcka ut de 34000 mail som Hillary hade påstått inte fanns på hennes server längre, om vilka hon försäkrade att de hade noll med hennes ämbetsutövning att göra. Och

  ii) Att någon kampanjhändelse skedde tidsmässigt ungefär samtidigt som Wiki-läckorna på ett sätt som kunde ses ’gynnsamt’ för Hillarys motståndare, och att de därför kunde vara tajmande.

  Det är på den nivån det är.

  Vidare finns det dom som påstår att Ryssarna hellre ville ha Trump i VIta Huset, fast det är ngt jag har mycket svårt för att svälja. Jag håller det långt troligare att även de trodde på (och önskade sig) Hillary, men hoppades på att hon skulle bli svag, och att deras (ev) inblandning som vanligt handlade om att försvaga valda kandidater (oavsett vilka) genom att sprida rykten och desinformation, och påverka medier mm .. Att de håller på så, och alltid har gjort, är ingen hemlighet. Och Obama administrationen var dessutom fullt medveten både detta, och inte alls speciellt bekymrad över detta (trol för att man hoppades att det skulle gynna hans kandidat).

  Har tom för mig att FBI-chefen Comey i somras hade skrivit en debattartikel om saken, men Obama bad eller sa till honom att inte publicera den.

 123. Slabadang

  Jonas N!

  Det mest ologiska bakom hela idén om ”collusion” mellan Trump och Putin är att Trump var den enda kandidaten som hade en policy direkt riktad mot Rysslands/Putins två främsta intressen i form av energipolicyn att göra USA självförsörjande och till exportör av den gas och olja Putins Ryssland är helt beroende av, samt att satsa stenhårt på USAS militära kapacitet.
  Hillarys agenda var däremot mycket ryssvänlig då hon hade motsatt policy.

  Hela russia/trump teorin är totalt befängd!

 124. Ann lh

  Expressen avslöjar sig. Enligt denna ”välinformerade” klimathotande tidning fick Trump ett 192 sidor långt brev om ”klimat” av påven, ett brev som påven enligt uppgift hade skrivit till honom. Det hade varit mer förtroendeingivande om Expressens reporter upplyst om att brevet var producerat under överinseende av Naomi Klein, Schellenhuber och andra vänsterkrafter som är drivande bakom klimathotshypotesen.

 125. sibbe

  # Gustav…
  Du har säkert läst Thomas tvivlarens memoarer. De finns i Johannesevangeliet 20 kapitlet, 19 -till 29:
  Där kom en Jesus som just stigit upp från sin grav, och visade sig för sina lärjungar.
  Jesus kom genom en stängt dörr, och sade till Thomas (inte P!!!) som tvivlade: räck ut din hand, och stick den i min sida. Tvivla inte, utan tro. Då svarade Thomas: Min Herre, min Gud. Jesus sade till honom: Du tror därför att du har sett mig. Saliga äro de som inte har sett mig men ändå tror…
  Har vi här några fakta? Eller ens indicier? Av en person som påstås ha avrättats, som påstås ha uppstigit från de döda och som efter den här incidenten är på väg att uppstiga till himlen, för att bli frälsare åt en bortåt 1,5 miljarder kristna om sådär 2000 år.
  Gustavs inlägg: ”Jo jag läste ditt inlägg men jag begriper inte att du inte störs av medias unisona mantra av att Trump riggade valet mha ryssarna. Vet att detta inte är bekräftat men om man ska basunera ut en story så är det bättre med något som baserar sig på indicier och iaf verkar trolig än sådant som inte ens kan betecknas som långsökt.”
  Wikipedia: Indicium är en juridisk term för vissa omständigheter som är svagare än ett faktum, men ändå kan leda till att en anklagad i ett brottmål kan frias eller fällas. Tillsammans kan flera indicier användas för att styrka ett påstående, men är dock aldrig lika starkt som ett bevis.
  Nu, min käre Gustav ta fram de indicier som du och dina medier tror sig ha hittat på:
  hoppas du är lite bättre än de personer jag diskuterade med om Trumps lögnar: tillfrågat om vilka lögner det handlade om, kunde ingen svara: men medierna har skrivit/sagt.
  Och vad sade ,skrev medierna: pålitliga källor .. ta fram dessa pålitliga källor som har bevis på Trumps inblandning i röran! Leverera dina indicier, Gustav!!! Kortsökta sådana…

 126. Ingemar Nordin

  Gustav #120,

  Jag har fått skarpa tillsägelser från en av våra SI-medlemmar att det inte bör spridas konspirationsteorier på bloggen. … Så, försök att hålla igen på vad MSM sprider om allehanda konspirationer om t.ex. Trump och Big Oil. Här på bloggen försöker vi hålla oss ett snäpp över MSM.

 127. Michael

  Om metanhydrater som energikälla: http://www.breitbart.com/big-government/2017/05/25/delingpole-hello-flammable-ice-bye-bye-renewables-enter-the-greenies-worst-nightmare/

 128. Kenneth Mikaelsson

  Lite methane hydrate kanske???

  http://www.breitbart.com/big-government/2017/05/25/delingpole-hello-flammable-ice-bye-bye-renewables-enter-the-greenies-worst-nightmare/

 129. Kenneth Mikaelsson

  Fasiken va långsam jag var…. 🙂

 130. Slabadang

  Ingemar N!

  Det är främst medias agerande som är intressant och det är på en öppen tråd argumenten framförs. Är detta en ”konspirationsteori”?
  https://www.youtube.com/watch?v=Kp7FkLBRpKg

  Vem kan med säkerhet veta vem källan till wikileaks är? Assange förstås!!

  Varför är det wikileaks och inte DNC som utfäster belöning för att få fast Seths mördare?

  Det viktigaste i detta kontroversiella ämne är att observera medias systematiska och synkroniserade agerande. Både metoder strategier känner vi igen från klimatpropagandan. attackera budbäraren eller arbetsgivaren istället för argumenten, karaktärsmörda, vilseleda, blanda ihop korten, guilt by association. I detta högst kontroversiella fall med Seth Rich har MSM gått man ur huse och Soros/DNC ”Mediamatters” är skrämmande aktiv och inflytelserik för att få slut på granskningen.
  Den SI medlem som tror att det handlar om en ”konspirationsteori” har inte förstått vad som pågår. Jag upprepar att i det här kontroversiella ämnet ligger hela globalistagendan och dess hantlangare i potten, klimathotandet inräknat. Har ni redan glömt ”climategate” ?

  Naturligtvis så finns det krafter och intressen som övertolkar och utnyttjar situationen i andra syften. Men det är lika viktigt att vara vaksam över vilka det är som blundar,slår händerna för öronen och ropar lalalalalala!

  Affären består av två frågor. 1. Frågan om Seth Rich var läckan av mailen mer talar för än emot att så är fallet. 2. Mordet på Seth Rich … och här spekulerades det lika hejvilt som i klimatmodellerna eller Palmemordet om den skyldige. Att inte polisen faktiskt inte vet är mest troligt och inga bevis om att polisen tystats ned existerar, men däremot en mängd mer eller mindre vilda spekulationer om att så är fallet.

  Rädda människor är farliga människor. Farliga människor besegras av människor som är orädda. Var inte rädda för den öppna fria debatten.

 131. Slabadang

  Kenneth M!

  De verkligt ”alternativa” energikällorna är garanterat inte något av miljörörelsens. jag såg en film för något år sedan där man plockade upp metan i fast form från Gulf of Mexico.

 132. Gustav

  Det blev mycket nu. Kommer inte åt datorn så blir bara ett kort svar men självklart borde detta kunna dryftas i denna tråd. MSM är den enligt mig viktigaste spelaren i klimatfrågan och de verkar löpa amok i denna fråga.

 133. Guy

  Slabadang # 123

  Enligt den information som kommer ut har och hade Trumps kabinett mycket kontakter med ryssarna. Hillarys kontakter har jag inte hört om. Du som brukar vara välinformerad kan du ge länkar till Hillarys ryss-kontakter.

 134. Ingemar Nordin

  Gustav,

  Min kommentar om konspirationsteorier var bara en kommentar till din # 118 och #120,

  Jag menar bara att vi bör vara försiktiga med att sprida rykten och konspirationsteorier som om de vore sanna. Och bara för att public service i det här fallet ohämmat hamrar på dagligen om en konspiration mellan Trump och Putin, så behöver ju inte vi ta deras spekulationer på allvar. Samma sak med Hillarys påstådda hemliga överenskommelser.

  För övrigt hör ingendera rykte hemma på KU som är en klimatblogg.

 135. Lasse

  Intressant om molnens återkoppling på temperaturen:
  https://wattsupwiththat.com/2017/05/25/estimating-cloud-feedback-using-ceres-data/

  Datamodellerna har visats ha fel tecken på molnens återkoppling.
  Molnen KYLER. -1,4 W/Kvm jfrt med modellernas +0,5
  Därtill är de stabiliserande på temperaturen.
  Willis E igen!

 136. Slabadang

  Lasse #135! 🙂

  Jag har inte hunnit tänka färdigt ännu. Jag har länge varit helt övertygad om att molnens feedback måste vara negativ. Men spontant så tycker jag att Willis artikel går på tvärs med hans egen och min teori om den ”naturliga termostaten” i hur den negativa feedbacken är distribuerad över planeten.

 137. Det påstås att Kreml ligger bakom hackning och försök till påverkan i diverse val, som presidentvalen i USA och Frankrike. Har vi sett några bevis? Vi vet att när det gäller cyberbrott, brukar polisen aldrig har mycket till ledtrådar för att hitta förövarna. Men ryska hackare är för inkompetenta för att dölja sina spår? Eller kanske vill bli avslöjade?
  Kanske är Ryssland i själva verket utsatt för en hatkampanj i väst? Bland annat då för att landet inte ställer upp på klimathysterin. Dels vill man sälja olja och gas. Dels skulle landet gynnas om det blev varmare. Dels begriper ryska klimatforskare naturligtvis att växthusgaser har ganska liten effekt på klimatet.

 138. Slabadang

  Ett mycket bra bevis på varför man inte kan lita på public service i något västland. USAs PBS försöker utpeka nätet för ”fejk news” i ett inslag där de själva bevisar just hur fejkade nyheter produceras.
  Man kan völ vara snäll och säga att de medvetet ”glömde” några viktiga detaljer när de hoppar på nätet och den enda konkurrenten bland TV-bolgen.

  Titta på det här först och som är den viktigaste indikationen på att Seth Rich är källan till wikileaks.
  https://www.youtube.com/watch?v=Kp7FkLBRpKg

  Sen har ni PBSs klippande och klistrande, klippta uttalanden, speaker röst på motparten medan de egna får tala ut hela det meddelande kanalen önskar.Påsåtenden tagna ur sitt sammanhang och utelömnande av det viktigaste.
  Jag föraktar västs lögnaktiga regimens horor till journalistkår så innerligt djupt.

  PBS :

  http://www.pbs.org/newshour/extra/daily_videos/how-fake-news-about-a-dnc-staffers-murder-buoyed-conspiracies/

 139. Håkan Bergman

  Slabadang #138
  Jag tror att Niall Ferguson är spot on, it’s over!
  https://youtu.be/ifGxnlu94hQ?t=866

 140. Slabadang

  Håkan Bergman!

  Tack så mycket för länken! En otroligt bra debatt och så långt ifrån SVT/Aftonbladets lågpannade idioter det går att komma som står babblar pk- idealistisk gojja utan motstånd i ”debatt”. Här blev de olika nytids och framtidsanalyserna verkligen satta i ljuset och de gjorde en mycket bra framställan båda två.

  Nialls analys är baserad på observationer medan Fareeds är idealiserad och romantiserad. Ambitionen att radera nationerna är dömd att misslyckas inget folk kommer att acceptera att makten över deras länder fortsatt förflyttas ut till Fareeds gubbar. Jag är lika säker som Neill … de e kört för globalisterna med sin tillhörande journalistkår klimathot och NGOer.

  Utan nationer … ingen demokrati … å folk gillar demokrati och sina nationer.

  Om du har missat så vill jag visa dig den globala förtroendebarometern där Sverige sticker ut med det absolut lägsta förtroende för NGOer och media.
  De dansade en sommar och folk har nu tröttnat på den fågeldansen av Skrockström Sneckelsson och det tillhörande öde-ö-partiet som sjunker under havsnivån i riksdagen.

  http://www.edelman.com/insights/intellectual-property/2016-edelman-trust-barometer/global-results/

  Åter igen tack för länken! Mycket värdefullt tankeutbyte.

 141. Detta var nyheter för mig (dock inte oväntat):

  EPA hade en fullblodsaktivist anställd med jobbeskrivningen ’Scientific integrity Official’

  As Scientific Integrity Official, Ms. Grifo would have the awesome power to root out all these meddlesome science deniers. A 2013 Science magazine story reported she would lead an entire Scientific Integrity Committee, write an annual report documenting science “incidents” at the agency, and even “investigate” science problems—alongside no less than the agency’s inspector general