To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Varför bråka om temperaturen hit och dit-nu tycker jag och Birgit F att vi sjunger tillsammans:
”Vintern rasat ut bland våra fjällar,
drivans blommor smälta ner och dö.
Himlen ler i vårens ljusa kvällar,
solen kysser liv i skog och sjö.
Snart är sommarn här i purpurvågor,
guldbelagda, azurskiftande.
Ligga ängarna i dagens lågor,
och i lunden dansa källorne.
Ja, jag kommer, hälsen glada vindar,
ut till landet, ut till fåglarne.
Att jag älskar dem, till björk och lindar,
sjö och berg, jag vill dem åter se.
Se dem än, som i min barndoms stunder,
följa bäckens dans till klarnad sjö.
Trastens sång i furuskogens lunder,
vattenfågelns lek kring fjärd och ö.”
Enligt SMHI:s webbsida: ” Mänsklig påverkan på klimatet har gjort kraftiga oväder tre gånger så vanliga de senaste 35 åren i Sahelområdet söder om Sahara i Afrika. Forskare har studerat satellitdata från regionen och i en artikel i senaste numret av tidskriften Nature kan de nu visa vad de”.
Hur kan de påstå något sådant?
Det är ingalunda självklart att det ska bli en sommar. En ny istid inleds troligen med att det inte blir varmt nog att smälta all snö och is på sommaren. Nu har det mesta av snön och isen i alla fall smält bort i år, så det blir nog någon sorts sommar i alla fall. Vilken sorts sommar det än blir, kommer det säkert någonstans i landet inträffa något som de klimathotstroende skyller på klimatförändringar orsakade av växthusgasutsläpp. Hypotesen att växthusgasutsläpp leder till katastrofala klimatförändringar kan ju förklara vilket väder som helst.
#2 Lars Kamél
Det har redan börjat i år. Efter att i åratal matat oss med att ”klimatförändringarna” i vårt land ska öka nederbörden, ge översvämningar och jordskred (på grund av högt grundvatten), så…
… får nu vi höra att torkan och de låga grundvattennivåerna beror på – trumvirvel – ”klimatförändringen”!
Jag är glad jag inte är en klimathotsalarmist som behöver försvara detta geschäft!
När jag lämnade Norrbotten i mitten på denna vecka, var det ovanligt mycket snö kvar. Det råder nattkyla, så snön kommer att vara kvar ett bra tag.
#3 Christpher E
Bara för att du inte fattat varför ett varmare klimat kan ge både värre översvämningar och värre torrperioder så behöver det inte vara fel. Anledningen till att risken för både översvämningar och torka ökar med varmare klimat beror på att mättnadsånghalten i luft ökar med 5-6% för varje grad som temperaturen ökar.
Man sa faktiskt på nyheterna häromdagen att torkan i Sydöstra är den värsta på 40 år. Vad berodde torkan på för 40 år sedan kan man fråga.
#7 Sören G
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/vattenbristen-slar-brett
I stora delar av sydöstra Sverige är det de grundvattennivåerna sedan man började mäta. I Mälardalen, som är den mest tätbefolkade delen, så är det jämförbart med 1976.
#6 Sigge
Om uppvärmning ger samtidig torka och översvämning, vad ger avkylning då?
Det går inte ens att skylla på att det gäller olika årstider. Nuvarande låga grundvatten i söder beror på att det inte regnat tillräckligt under en lång tid.
Men som sagt, det är ni som ska försvara ”allt bevisar klimatförändringen”, inte jag.
Vi har redan tidigare fått veta att uppvärmning ger mindre snö, och mer. Fler stormar, och färre. Och faktiskt ger uppvärmningen kyla också. Förutom värme.
Klimatet har alltid varierat av naturliga orskaker. Varför i herrans frid skulle klimatförändringar plötsligt bero på koldioxidutsläpp. Vi har fått ett lite bättre klimat än vi hade under Lilla Istiden. 1866 var väl det sista stora nödåret i Sverige med svår torka och hungersnöd.
#8 Sigge
Undrar just om det hänt något med folkmängden i tex Mälardalen sedan 1976? 😉
Det finns något extra hysteriskt över klimatdebatten idag. Det är ungefär som om alarmisterna känner på sig att deras slagträ CO2 kommer att tas ifrån dem. Alla yttringar i väder och vind förstärks och kan bara bero på den globala uppvärmningen alias ”klimatförändringarna”. Trotts allt måste det finnas en gnutta rationalitet även hos en alarmist, vilket skapar en inre dissonans mellan detta rationella och viljan att behålla alarmismen som politiskt diffust slagträ.
Vi har förändringar i atmosfäriska strömningar som är ovanliga och som en del indoktrinerade sätter i samband med orsaken ”klimatförändringarna”. Men människors minnen och observationer påverkar den rationella delen som kan förstärkas med nya vetenskapliga upptäckter som inte helt går att förbise. Satelliterna som är våra nya observatörer både utåt och nedåt mot stratosfären, troposfären och nedåt mot jordytan, ger oss en ny syn på det som tidigare bara kunde observeras från jordytan. Det går inte längre att påstå att antropogen CO2 till 100% driver väder, vind och klimatutveckling. Jag vill återigen flagga för den mycket sammanfattande rapporten i nedanstående länk som belyser solens och stratosfärens betydelse för väder, vind och klimatutveckling. Man måste vara en dinosaurie intellektuellt om man inte kan förstå att klimatforskningen inte längre kan mörka den påverkan som når oss utifrån i form av kosmisk strålning, förändrad solvind och elektromagnetisk strålning, vars variabla effekt över tiden, indirekt och direkt påverkar oss dagligen. Klimatforskningen måste få ett nytt ansikte där dessa nya kunskaper ingår, annars kommer vi att sakna skydd för naturliga förändringars krafter.
https://arxiv.org/pdf/1306.2770.pdf
Hur kan Fortum få skriva så här på sin hemsida: ”Redan nu kan vi erbjuda dig att få all din el från solkraft utan extra kostnad.” ?
latoba [13]; Det kallas för falsk marknadsföring och går att anmäla till Konsumentverket.
#9 Chritopher E
Det är du som påstår att forskarna har fel. Då ska du förklara varför de har fel. De har du aldrig gjort, du har bara sagt att du inte förstår varför det kan bli både värre torka och mer översvämningar med varmare klimat. Själv tycker jag det är ganska enkelt att förstå det eftersom luftens mättnadsånghalt ökar med högre temperatur. Jag kan bara konstatera att du inte förstår ganska enkla fysiska lagar.
Liten avkopplande helg rulle med Graham Hancock & Randall Carlson
https://www.youtube.com/watch?v=aDejwCGdUV8
knäpp en öl luta er tillbaka och jogga fettet mellan öronen….
Och jag kan bara konstatera att Sigge ej har den mentala förmågan att inse att han har blivit missled och har gått på lögnerna från miljö fascisterna..
Samt ej heller fatta fysiken pga lögnerna han går på…
år 1959 var getingsommaren. Då eller några år senare var det torrt här i Tjust så att nästan alla björkar dog. De klarar vanligtvis en avlövning men inte två. Så torrt som då verkar det inte vara nu. År 2006 och även några år dessförinnan hade vi stora översvämningar.
Det här kanske har varit uppe tidigare här:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/vindkraften-slog-ut-elnatet-pa-oland
13 Latoba
Fortum påstår också att man kan beställa el producerad i ett visst kraftverk, vilket naturligtvis är att rent ljuga för sina kunder. Har anmält detta till Konsumentverket och kallat det falsk marknadsföring, dock utan åtgärd.
Den som påstår att några forskare anser något, får bevisa det, till exempel med referenser till vetenskapliga artiklar. Den som påstår att väldigt många forskare anser något, får komma med väldigt många referenser. Den som påstår att (nästan) alla forskare anser något, har väldigt mycket att bevisa.
Torrperioderna har inte blivit fler eller värre i världen, enligt tillgänglig statistik. Översvämningarna har blivit fler sedan 1990 men färre sedan 2000. Översvämningar är inte extremväder, men kan bero på det. Fler översvämningar kan bero på fler skyfall eller mer nederbörd i största allmänhet, men också på högst lokala förändringar som människor har orsakat. Exempel på det är att täcka stora arealer med asfalt och/eller betong, bygga hus på flodslätter och hugga ned stora mängder träd.
Innan man börjar ange klimatförändringar som enda möjliga orsak, får man faktiskt ta och utesluta andra möjligheter, Vilket nästan aldrig händer nuförtiden.
Björn-Ola J #19
When all else fails, maybe it’s time to read the manual.
Tjusig idé och artikel, saknas bara hur man tänkt sig producera vätgasen.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/gront-och-tyst-vatgastaget-kan-revolutionera-trafiken/
Sigge kan ju ta och titta på denna lista över stormfloder vid Nordsjön.
Problemet att som Sigge vara klimatalarmist är att man måste försvara alla stolligheter som självutnämnda klimatforskare häver ur sig. Att vara AGW-skeptiker är som att skjuta på sittande fågel.
Stormflodslistan
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lista_över_stormfloder_i_Nordsjön
Lars Cornell [18]; Året 1958 är året då solfläcksamplituden under ”solar grand maxima” var som högst. Vi är nu nere på nivåer som var för över hundra år sedan. Solens utstrålning anges numera som TSI, Total Solar Irradiance, som representerar integralen av energin i solens alla utstrålade elektromagnetiska våglängder.
Sigge #15
Att luften kan bära mer vattenånga vid ökad temperatur är som du säger enkel fysik.
Men, har du några mätningar som visar att den relativa fuktigheten i atmosfären ökat sedan några årtionden tillbaks?
Min uppfattning är att den snarare minskat.
#15 Sigge
Forskarna har inte lika fel, de uttrycker sig normalt försiktigare. Jag har själv läst meteorologi och klimatologi på universitetsnivå, fast mest åt paleoklimatologihållet.
Det är mest media, politiker och alamister i form av amatörer som skränar om att all normal vädervariation beror på ”klimatförändringen”.
Givetvis är det nonsens att svänga från hög nederbörd till låg nederbörd för att ”bevisa” samma sak. Att det skulle regna mer var säkert som amen i kyrkan hos aktivisterna, när det nu blev tvärtom är det inget bekymmer för den troende. Man barabyter spår. Det är talande hur du undvek min fråga för att istället köra auktoritetshänvisning. Hur påverkas nederbörd istället av avkylning?
Här i Finlands sydligaste ö har vi haft nattfrost sedan februari. I slutet av januari var det några dagar på plussidan, och medierna jublade över detta: klimatförändringen. Hurra.
Nog vet vi förstås att nattfrosten också hör till kategorin klimarförändring, det blir kallar på grund av att det blir varmare. Hurra.
Men fan den som vågar ifrågasätta frälsaren Manns edikter – då kliver Thomas ur busken och försvarar:
klart att man få fram Manns gömda artiklar. Men bara invigda får ser på härligheten. Hurra.
#28 Christopher E
Inte bara media, politiker och gröna aktivister påstår att det är mänsklig påverkan på klimatet som förorsakar mer nederbörd/mindre nederbörd/kallare/varmare osv. Som jag skrev i #2 ovan så kan även SMHI sälla sig till skaran av klimatljugare.
Här har ni något att läsa, om hur James Taylors (på Heartland) bror gick från professionell ”skeptiker” till att acceptera AGW:
https://theintercept.com/2017/04/28/how-a-professional-climate-change-denier-discovered-the-lies-and-decided-to-fight-for-science/
Han har också en del att säga om republikaner i kongressen som bara tillhör ”skeptikerna” för att de är rädda för konsekvenserna om de går ut öppet och erkänner att de inte tror på smörjan.
#31 För att citera Sibbe: Hurra!
Fortsätt är det dock som att skjuta på sittande fågel att vara skeptisk till alla CAGW påhitt som dras fram. Stödjer man en hypotes måste man också kunna förklara. Hur förklara alla stormfloder under Lilla istiden med CAGW hypotesen?
Och Fästingarna i Sverige ökar obevekligt i antal och farlighet, pga de allt varmare vårarna … http://www.aftonbladet.se/contentstudio/merial/article24664969.ab
#33 Se där en positiv nyhet. När isbjörnar påstås vara hotade är det ju skönt att i alla fall en farlig djurart ökar.
Knepigt nog så följer fästingen rådjurets utbredning hack i häl……
#35
De flesta vet, d.v.s. Thomas P och hans kompisar, att allt djävulskap beror på utsläpp av koldioxid från fossila bränslen samt från kons fisar. Slutar vi bara att använda fossila bränslen och äta kött från nöt så blir allt bra igen.
Fast det är ju verkligen synd om isbjörnarna minskat från 50000 till att bara vara ca trehundra tusen… riktigt bedrövligt… Och se hur isen försvunnit från nord pålen…
http://www.aari.ru/odata/_d0015.php?lang=1&mod=0
Omöjligt:: Helt omöjligt att kämpa mot en religion. Alla religioner har en Thomas, som med stora ögon ser en Jesus som går rakt genom dörren. Hans utbildning och hanns intelligens säger att det är omöjligt.
Men, ändå ,tänk att det omöjliga skulle kunna vara sant, för om vi kunde enas om detta, så kunde klimatgudens rike grundas och socialism råda på på jorden.
Så kämpar han på . Oförtruten, fastän djävulen i form av förnekare på KU ansätter honom. Tveka ej, står det i bibeln TRO!
Tack Thomas P, att du finns!
Klimatförändringarna hotar vingårdarna i Frankrike, fast inte med värme…
http://www.decanter.com/wine-news/devastating-frost-hits-bordeaux-vineyards-367741/
http://www.cnbc.com/2017/04/29/in-pictures-french-farmers-use-fire-to-try-to-save-their-vineyards.html
Kenneth M #37,
Nu tror jag att du läst en nolla för mycket. 5000 isbjörnar jämfört med idag bortåt 30 000 skall det vara.
https://www.klimatupplysningen.se/2017/02/28/varldsnaturfondens-och-medias-fejkade-fakta-om-isbjornar/
Aj då ännu värre…… 🙂
I gårdagens nummer av Norrbottenskuriren kunde man läsa om Göran Perssons jakt på koldioxiden som nyvald styrelseordförande för LKAB. I samma tidning två sidor om en entreprenör boende i Vallentuna. Han håller på att förverkliga sin livs dröm att ekorenovera sitt 50 år gamla radhus. Allt som han gör (fru och två barn) går ut på att minska sina klimatavtryck. Han är närmast religiös i sin framtoning. Här gäller det att få kontroll över alla möjliga och omöjliga aspekter av livet, i varje fall dom som leder till ökade utsläpp av den förhatliga koldioxiden. Den världen som han vill skapa kommer att vara full av syndare, dom som inte gjort allt för att minska utsläppen av den förhatliga koldioxiden.
Lars K #21,
”Den som påstår att några forskare anser något, får bevisa det, till exempel med referenser till vetenskapliga artiklar. Den som påstår att väldigt många forskare anser något, får komma med väldigt många referenser. Den som påstår att (nästan) alla forskare anser något, har väldigt mycket att bevisa.”
Det här är en intressant skillnad mellan nätet och vad som accepteras i MSM. I MSM så kan journalister och ”experter” vräka ur sig i stort sett vad som helst om den vetenskapliga diskussionen utan att behöva ange referenser. Typ: ”forskarna anser …”, eller ”mycket värre än vad forskarna förväntat sig …”
På seriösa klimatbloggar så förväntar man sig så gott som alltid länkar som kan belägga det som påstås. Det ger nätet ett klart övertag gentemot public service och main stream tidningar vad gäller transparens och saklighet.
På nätet avslöjas ständigt de stora och små lögner som MSM vill proppa i oss.
Läsvärt:
https://polarbearscience.com/2017/03/27/late-winter-polar-bear-habitat-2017-vs-2006-and-2011-shows-no-trend/
pekke [39]; En sådan här vår med nattfrost kan bli mer vanligt kommande år, vilket naturligtvis är förödande för olika plantodlingar. Här hemma har det ju varit bland annat problem med sparrisodlingar på Gotland. Solen går otvivelaktigt in i ett lågenergitillstånd i sin emission där den högenergetiska delen av UV minskar mest. Våglängder inom detta område har stor betydelse för temperaturen i stratosfären. Läs gärna min länkade rapport i kommentar [12].
Fläsk Pärsson får nog det han gör om han ska tillverka stål utan CO2 utsläpp…. 🙂
#19
#19
En helt naturlig konsekvens av att vindkraftverk inte behöver vara reglerbara som andra kraftverk. Det kommer att bli mera sådant.
Utdrag ur Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling 2005:2 Kap 5 § §
”Stora och medelstora anläggningar, utom vindkraftgrupper, skall kunna
klara effektreglering inom ett givet effektområde enligt nedanstående tabell”
(min kursivering)
Men är vindkraftverk tvungna att dra ned produktionen blir ju lönsamheten sämre, och det duger ju inte. Även om det leder till att nätet kollapsar.
#46
Jag undrar om Göran Persson ens vet att man inte kan göra stål utan att koldioxid bildas. Och det mesta stålet görs ju utomlands och framför allt i Kina. Och då räknas ju inte koldioxiden.
Det snöar här i Kimitoö. . Värre än senaste vinter: .!
Den globala uppvärmningen är oundvikligen.
På http://notrickszone.com/#sthash.a3T5r3MV.Rro92Q8g.dpbs får vi läsa, att allt varit bättre för:
Vikingatidnes värme, som ju inte fanns, ledde till att befolkningen i Finland (och säkert också i Sverige fick sin dagliga gröt.. High Solar Activity (Warming), High Crop Yields – Low Solar Activity (Cooling), Low Crop Yields Huhtamaa and Helama, 2017 – See more at: http://notrickszone.c/#sthash.a3T5r3MV.Rro92Q8g.dpuf
Rekommenderas till alla som är intresserade av historik Och klimat under
den långa medeltiden av Fredrik Charpentier Ljungkvist : PRIMA BOK…
Det har varit fina år i den medeltida norden. Varmt och skönt. Från Slesvig till Grönland. Som inte får nämnas enligt klimatalarmisterna.
Men här ser man också den sköna härliga tiden som den nordiska invånare fick lida nödår: under den lilla istiden som enligt Messias Mann och hans lärjunge Thomas aldrig funnits.
Och som är enligt dem paradiset som vi bör återvända till…
Det finns hopp:
Focus: https://weather.com/de-DE/wissen/klima/news/alle-100000-jahre-eine-eiszeit-endlich-gibt-es-eine-erklarung?cm_ven=focus-online|referral|widget||r%C3%A4tsel-eiszeit
= Aldrig mera istid:
Redaktörn var väl inbjuden av PIK:s propagandaministeriet i Potsdam, …
Wetterwarnung: (just nu):
Amtliche WARNUNG vor FROST
für die Region: Stadt Potsdam http://www.donnerwetter.de/wetter/potsdam/DE22587.html
Torde förstås utan översättning…
Jag läste i morse i svenska TV-text om att ett par forskare hade forskat lite för ivrigt, och blandat in vad de trodde i sina resultat: Om att fiskyngel gärna vill äta plast. Vilket de inte kunde bevisa- i brist på bevis…
Införd i science, … Bevis: förr behövdes inte sånt. När Michael Jesus Mann blev nobelpristagare.
Tja, som sagt, det blir varmare på grund av att det blir kallare…. Helt logiskt…
Som sagt: bevis. Sannolika skäl eller skäligen sant…
Apropå diskussionen om översvämningar. Om man ser det ur historisk synpunkt är sambanden varmt/vått och kallt/torrt klimat helt klara i stort sett oberoende av tidsskalan. Det är ju också ganska naturligt. Avdunstar mera vatten från de haven måste också nederbörden öka lika mycket. Däremot behöver inte nödvändigtvis den totala mängden vatten i atmosfären variera på samma sätt eftersom hastigheten i den hydrologiska cykeln också kan förändras. Generellt kan man säga att vattenmängden i troposfären ökar med temperaturen, men inte så mycket att den relativa fuktigheten förblir oförändrad.
Översvämningar är däremot inte på något enkelt sätt temperaturberoende (eller ens nederbördsberoende). Avlagringar som visar på översvämningar (flood deposits) förekommer typiskt på tider och platser där klimatet var torrt, eftersom variationen i nederbörd är större i sådana klimat. Undantaget är avlagringar på flodslätter, men eftersom flodslätter bara uppstår just genom regelbundet återkommande (ofta årliga) översvämningar kan de ju i det speciella fallet knappast betraktas som något onormalt eller överraskande.
Sedan finns det naturligtvis lokala undantag. Så är klimatet t ex markant torrare under istider än under istider nästan överallt på Jorden, men inte i Klippiga bergen i västra USA där det är tvärtom. På samma sätt verkar Nilens flöde variera mera under mellanistider än under istider (då den troligen tidvis inte ens når Medelhavet).
# Glömde att nämna var studien publicerades : I SCIENCE inklusive Peer Rewiew …!!!!!
det var ju mera än sannolika skäl…8 Som klimathockeystickan av vår klimatJesus Mann.!)
PS
det skall naturligtvis stå ”torrare under istider än under mellanistider” i sista stycket!
Sällskapet här brukar påpeka att man skiljer på väder och klimat, men tydligen bara när det passar. Vädret varierar lokalt och klimatet globalt. Noteringar om frostnätter i Norrland och de evigt återkommande mätserierna från Uppsala (dock inte i just den här tråden) kan väl knappast kallas seriösa i sammanhanget.
Svarar bara puckon med deras eget språk…..LarsW…. Och driver med byfånen mest hela tiden … mer du vill veta??
#49, 51
Jo, etikprövningsnämnden har krävt att artikeln dras tillbaka, detta trots att de använt den ”klassiska” förklaringen att datorn där grunddata fanns blivit stulen och att en bugg gjort att ingen backup blivit tagen. Det har nog spelat in att en del av den utrustning de påstår sig ha nyttjat inte finns på det aktuella laboratoriet och att de dessutom inte hade något tillstånd för djurförsök.
Det kanske kan tilläggas att sådan här pinsamheter inte skulle vara möjliga om Science faktiskt följde sin officiella policy och krävde att data arkiveras i samband med publiceringen.
Nåja, de är i gott sällskap. FI:s partiledare Viktoria Kawesa är ju i blåsväder efter att ha plankat en annan doktorands kandidatuppsats rakt av och presenterat den som egen ”forskning”. ”Genusforskning” är ju visserligen ren floskelstapling, så hon tyckte väl det gjorde mindre med litet återanvändning. Det var dock kanske inte så smart att göra det på en konferens i Göteborg eftersom vederbörande är doktorand vid Göteborgs Universitet och satt i publiken.
LarsW #53
Uppsalaserien är den tredje längsta i Världen (från 1722) efter Central England och De Bilt, och dessutom är det noggrant dokumenterat hur den har homogeniserats, så jag undrar vad du kräver för att en klimatserie skall vara ”seriös”?
Låt mig gissa: det varmaste året får inte komma i början.
#49
Jo, man kommer onekligen att tänka på Wivallius och hans ”Klage-wijsa, öfwer thenna torra och kalla wååhr”.
LarsW [53]; Klimat är inte ett globalt fenomen utan ett regionalt. Samma gäller att en global temperatur inte existerar, utan är ett medelvärde av ett antal mätpunkter över världen. Stora regionala skillnader gäller, där exempelvis södra halvklotet har sommar när vi har vinter här på norra halvdelen.
Jag har mailat dessa för ett bra tag sedan http://polar.se/ för att få ta del av vad de säger om isens historia vid polerna. De hänvisar till SMHI….. Vad sägs om att be att få komma på besök och ta del av vad de funnit under sina expeditioner, inkl borrkärnor? Leverans- och besöksadress
Polarforskningssekretariatet
af Pontins väg 6, hus 4
115 21 Stockholm
Bengt Abelsson #27
Relativa fuktigheten beräknas minska med ökad temperatur, därav snabbare uttorkning av mark som gör att torrperioder blir torrare. Samtidigt så ökar den absoluta fuktigheten vilket gör att regnväder kan bli lite kraftigare, därav den ökade risken för översvämning.
Chritoher E #28
Du kan också ta del av svaret till Bengt Abelsson, men jag tror inte du förstår sambandet med luftens temperatur och dess förmåga innehålla vattenånga.
Och jag tror bestämt att Sigge härmed befäst i denna tråd att han (Sigge) är ett norm pucko..
Ta och fundera vad som håller mer fuktighet kall luft eller varmluft..
Monsunen är väl i Sigges värld en kall kylig vind från västra antarktisk..
#60 – har Du hittat på detta själv???
Massa trams på CNN just nu – ”klimatmarscher” i USA. Och en panel i studion som tungomålstalar ”climate change is real, it is happening now”…
Man kan bara sucka
# 6 Sigge, #27 Bengt Abelsson
Att den relativa fuktigheten över land (nära ytan) har minskat sedan år 2000 har utretts av prof. Mats Almgren.
http://uppsalainitiativet.blogspot.se/2017/03/temperaturen-stiger-medan.html
# 60 Sigge:
”beräknas minska ” – nyckelordet är här ”beräknas”.
Och mätningar visar?
Variations in the total column water vapour in the atmosphere since July 1983 according to The International Satellite Cloud Climatology Project (ISCCP). Last data: June 2008. Last figure update: 14 June 2009.
Svagt minskat totalt vatteninnehåll.
Jag är en människa som lever i det förflutna. Som student hade jag säkert inte förtjänat en mössa, (om jag är ärlig, så dåligt var jag i min skola) men mössa har vi tyskar aldrig haft. Så jag får förnöja mej med att se på min dotter och min dotterson ( som tog sin mors mössa, eftersom han inte bryr sig).
Tja, det blev aldrig en akademisk karriär. Inte en ditåt.
Jag brukar bli sentimental ibland, för drygt 50 år sedan träffade jag min hustru, (finskfödda Carita) på en en krog på Kungsgatan. Förirrade mig dit, när jag köpte Der Spiegel på pressbyrån vid Stureplan. Tack Spiegel, …
Jag hade flyttat (inte flytt) undan värnplikten i Tyskland, jobbade på ett bageri som hette Stockholm Bagarn, och bakade munkar och donuts. Mellan 1966 och 1968.
Länge sen. Vintern 19 68-69 var den värsta jag upplevt. Subjektivt, antagligen för att min Renault 4 då alldrig kom igång -Dålig batteri… Oho—
50 år senare sitter jag här på Finlands största ö (utan Åland) och ser på 5 cm snö utanför.
Inte ovanligt. Det har hänt förr.
Efter en karriär i byggnadsbranschen i tre länder skottar ja snö på vintern som räcker ända till valborg.. Och klipper gräsmattan fram till oktober. Och funderar – skall jag gödsla med kalk eller låta naturen överta – =mossa… = torv…= natur…
Varvid jag kommer till min agenda:
Hur var det i min hemtrakt i Tyskland under lilla istiden – den som enligt klimatalarmister aldrig har funnits:
30 åriga kriget: Om ett krig har utlösts av klimatiska skäl så detta.
Dåliga skördar, därtill Guds bud: du skall döda.-…- Ja, ja de kristna var inte bättre…
En del av min släkt har överlevt, därför finns jag …
Min hembygd, – inte Heimat – hade svåra förhållanden under lilla istiden .
50 km till Frankfurt/Main,
Det var värre under lilla istiden: Is på floden Main https://www.youtube.com/watch?v=VdNSgFR5Voo … http://www.fnp.de/rhein-main/Eisiges-Hessen-Treibeis-auf-dem-Main;art1491,2438327
”In den Zeitraum der Kleinen Eiszeit fallen Phasen besonders geringer Sonnenaktivität. Der Zeitraum von 1645 bis 1715 markiert einen der Höhepunkte der Abkühlung innerhalb der Kleinen Eiszeit. Parallel dazu zeigte die Sonne ein Minimum an Sonnenflecken, das Maunderminimum, mit dem eine verringerte Strahlungsintensität einherging. Schon eine geringfügige Abschwächung kann auf der Erde regional zu signifikanten Abkühlungserscheinungen…”
Nej, sånt finns inte enligt nytidens tyska läroplanen i skolan. Men däremot en uppvärmning på 8 grader
inom 100 år, och förstås 12 meter havshöjning. Det har PIK lovat. Och Thomas P.
#53 LarsW
”Vädret varierar lokalt och klimatet globalt.” Det håller jag inte alls med dig om.
Väder är tillfälligt medan klimat är långvarigt är min åsikt. Men det behöver inte betyda att klimatet varierar lika på alla jordens platser.
Ungefär en vecka efter ett fästingbett kan man få diverse sjukdomssymptom, immunförsvaret har inte klarat av att ta kål på de eventuella mikroorganismer som överfördes från fästingen.
Nutidsmänniskans immunförsvar är inte mycket att hurra för. Orsaker? framförallt mediciner, allt för mycket skräpmat, för lite motion och så vår underliga ovana att ”elda upp” maten!
sibbe #66
”för drygt 50 år sedan träffade jag min hustru, (finskfödda Carita) på en en krog på Kungsgatan”
Du är skön sibbe. Var det möjligen den där krogen som bytte namn vid sjusnåret från Wallonen med svensk betoning till Wallonen med finsk betoning?
Kanske dags att njuta av en gammal, sorry, äldre , dam, som vi Siv Malmqvist , – /watch?v=mUUJxMiznfc
# 69 Håkan: krogen hette visst Kungsbocken om jag kommer ihåg rätt.
Mest finnar där, med mig (och min finlandsvensk blivande hustru) som exoter…
Knappt att komma in där: Slipstvång…
Vi firade 50 års förlovning idag. — Fina år…
Man blir sentimental…
Kungsbocken har jag inget minne av, flyttade in här -74 först och då var det Wallonen som gällde för finnar på kvällen, men hyfsad lunchsylta på dagtid. Det var den här med Siwan du menade.
https://www.youtube.com/watch?v=mUUJxMiznfc
#60 Sigge
Du kan sluta stödda dig med vad jag enligt dig ”inte förstår”. Du är nu inte ensam om känna till temperatur och luftfuktighet.
Du har däremot lite svårt med förståelsen. Man kan likväl inte plocka ut allt som bevis på ”klimatförändringen” – samtidigt och på samma plats. Är grundvattnet högt (det är vad vi fått höra inom kommunal planering händer/ska hända) beror det enligt tron på den varmare luften och mer nederbörd. Nu har det istället varit lite nederbörd ganska länge (nej, det är inte extra värme som torkat ut marken) och det beror också enligt tron på samma ”klimatförändring”. Vi får höra att klimatförändringen ”redan är här” och politikerna måste agera (genom att beskatta oss mer). Men hade vi istället haft problem med högt grundvatten så hade det låtit precis likadant! Är helt omöjligt för dig att se det löjliga? Hört talas om uttrycket ”klave, jag vinner – krona, du förlorar”?
Precis som tty skriver ovan ger värme en högre nederbörd under rätt geografiska förhållanden. Vi har också en svag sådan tendens i Sverige i samband med att det blivit något varmare. Jag vet detta, men det är försumbara belopp. Finns statistik på SMHI. Översvämningar påverkas betydligt mer av urbanisering. Det låga grundvattnet är givetvis bara en normal variation i kombination med ett ökat uttag.
Apropå #3, tycks bli minusgrader i Kiruna t o m 9 maj. Snö där förhoppningssvis smält till midsommar, eller?
https://www.yr.no/sted/Sverige/Norrbotten/Kiruna/langtidsvarsel.html
Klimatmarch i Denver får några dm snö och rekordkyla. Om det på detta twitterkonto (som här nämner köldrekord i Texas) :
https://twitter.com/SteveSGoddard/status/858424633997111296
Malena Ernman kör visst vänster-pk-spår fullt ut och klimatmarcherar (ungen sne?) :
https://mobile.twitter.com/olofdissident/status/858376096248680448/photo/1
# Håkan:
Jag bodde nära platsen där Elvis The King tjänstgjorde i Tyskland. 30 km – 3 mil.
Lärde mig engelska i krogarna där GI:s frekventerade… Ett antal år efter Elvis …
Älskar.: fortfarande hans musik.
https://www.youtube.com/watch?v=QkMVscR5YOo
Tankar så där kring midnatt (hos oss i (Finland)
Bilar. Här i Finland har man just börjat tillverka Mercedesbilar i lyxklassen. vi är lyckliga.’
sorry, inte alla, förstås. Miljön, miljön… Fossila åbäke..
Tyskland som har nått den positionen som Hitler har eftersträvat för 60 år sedan, är världsledande på exportbilar. Valet står inför dörrarna. Dieselbilar borde förbjudas. Helst också bensinbilar.
Ack, ja.
Norje borrar efter olja där de inte borde. Australien borde inte sälja kol.
Sverige: flygskatter, bankskatter.
Tja ni blir utan flyg och utan banker… Men om man räddar världen, …..
Desperata alarmister säger att Arktis kan bli 12 grader varmare de närmaste 80 åren. Det innebär väl att vinodling kan bli möjlig på Svalbard?
#53 LarsW
”Vädret varierar lokalt och klimatet globalt.”
Det är ett intressant påstående som kan vändas mot dem som tror att hela jorden värmts upp under senaste året , som var det varmaste uppmätt.
http://www.climate4you.com/Text/Climate4you_Year_2016.pdf
#77 forts:
Där uppvärmningen varit störst och alarmen duggar tätats är Arktis, speciellt dess rekordlåga isläge.
http://www.dmi.dk/groenland/arktis/havisareal/
Eller om Grönlands smältande glaciärer:
http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/
Påståendet att allt ligger på ett sluttande plan som medför att mindre is ger mer värme som ger mindre is är väl inte så uppenbart. För var finns den?
http://notrickszone.com/2017/04/29/upper-layers-of-atlantic-refuse-to-obey-global-warming-orders/#comments
#77 forts
Wetherbell har gjort en veckoredovisning som Lars W kanske bör se.
Väder eller klimat!
https://www.weatherbell.com/
Det snöar just nu i Luleå, det är ett par minusgrader. Valborgsmässoafton 1984 var det ett helt annat väder. Vi åt middag ute på altanen, det var 18 grader i skuggan. Den varmaste valborgsmässoafton som varit sen mätningarnas början på 1850-talet. Det var snöfritt, det är det inte alls nu. Minns inte att det var nån som pratade om den globala uppvärmningen då, man var bara glad att det var soligt och varmt.
#79 forts.
Det var stabilt klimat förr eller säger Mann inte så?
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170427130801.htm
”Warming winter temperatures led to rapid environmental changes that allowed the northward expansion of Neolithic farmers toward mainland Europe, and the rapid population of the continent.”
#80
Kanske kom värmen att få folk att bosätta sig lite FÖR långt norrut 😉
Dagens GP
På debatt: Under rubriken ”Dagens sanning kan lätt bli morgondagens lögner” skriver Leo Krama’r en intressant artikel om rasbiologin.
Som inledning till artikeln skriver tidningen så sant om Vetenskapliga sanningar. ”Det som utmärker sann vetenskap är att den ständigt utövar självkritik, att gamla sanningar lätt omprövas.”
Det lät ju initierat och bra, men sedan kommer under nyheter ett reportage på 4 sidor ”Varmare klimat slår hårt på Svalbard”. Om det är reporterns censur eller prof. Kim Holme’ns (Norskt polarinsitut) olust att beskriva ”klimatkrisen” i ett större perspektiv är svårt att döma om. Bedrövligt är det i varje fall, men ett strålande exempel på ovanstående.
Jag tror att de flesta här anser att vi har haft en gynnsam temperaturutveckling under 1900-talet. Men om man närmre undersöker dess orsaker, så tycks det stämma mycket dåligt med den relativt konstanta antropogena CO2-emissionen som har varit, att den skulle vara till 100% ensam orsak. Att tro är en sak, men att bevisa det är en annan. Att solen har haft ett s.k ”grand maxima” ingår inte i klimatforskarnas värld, för denna sols energi kan enligt IPCC behandlas som en konstant . Men denna konstans gäller bara solens variation mellan max och min i en 11-årscykel och inte den variation som finns mellan s.k ”grand maxima och minima”. Inte heller ingår den stora variation som speciellt finns inom våglängder som omfattar UV. Här finns det stora felet som klimatforskningen dras med idag. Dagens klimatforskning kan inte bli trovärdig om inte denna kunskapsbrist rättas till. Det är katastrofalt för världens utveckling om det visar sig att den antropogena CO2-emission, exempelvis bara står för några procent av den uppvärmning som har varit. Klimatforskarna har ansvaret för den bedömning som de står för och dess konsekvenser som kan följa med att inte ta solforskningen på allvar.
https://arxiv.org/pdf/1306.2770.pdf
Al Gore et consortes tar nytt intiativ för att rädda jorden. Kostar en spottstyver.
http://energy-transitions.org/sites/default/files/BetterEnergy_Executive%20Summary_DIGITAL.PDF
En mer lättläst artikel om saken finns här: https://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/25918-al-gore-and-climate-warriors-demand-15-trillion-to-save-earth
Klimatalarmisterna på Illustrerad Vetenskap vägrar fortfarande att lyssna på vetenskapliga fakta. Här har de samlat 10 myter om klimatet som de prånglar ut utan att skämmas:
http://illvet.se/naturen/klimatforandringar/tio-overraskande-konsekvenser-av-den-globala-uppvarmningen
Det här med Uppsalas långa mätserie är intressant, det bestrider jag inte. Men Uppsala är trots allt bara en punkt på jordytan vars mätningar man inte bör dra vittgående slutsatser ifrån.
#86, forts
Ibland undrar jag över varför vi så ofta för vidare alarmisternas alla stolliga påståenden som görs i SvT, SR, SvD, DN, Expressen, Aftonbladet osv, osv, Ger vi dem inte bara onödigt utrymme för deras anti-vetenskapliga föreställningar och slagord? Jag vet inte hur länge sedan det var som NÅGOT av vad som skrivs i MSM bidrar till kunskapen eller upplysningen om klimaten. Snarast är det ju tvärt om.
Jag orkar snart inte med all denna dumhet.
Skall vi som en klimatupplysningsblogg föra ut klimatstollarnas budskap? – låt vara att vi sedan bemöter dem här, sakligt och förhoppningsvis informativt.
Ingemar Nordin [88]; Jag ställer mig själv den frågan också ibland. Varför fortsätter vi och för deras debatt? Koldioxidfrågan är uttjatad och meningslös, därför att den leder inte till ett vetenskapligt acceptabelt svar i klimatfrågan. Hur har det kommit sig att hela debatten har hängts upp på antropogen CO2, när vattenångan i sig är så mycket mer potent som växthusgas (avskyr uttrycket men de flesta vet vad som menas)? Koldioxid är bara en snarast liten obetydlig del av jordens atmosfär, men ändå så blåses denna molekyl upp till att vara temperatur och klimatdriftens farliga fiende nummer ett. Denna skadliga ensidighet måste brytas och ge plats för en mera mogen klimatdebatt där frågetecken rätas ut kring latent energi, solens spektralt variabla innehåll över tiden, stratosfärens betydelse, jetströmmarnas lägesförändringar som funktion av solaktiviteten, kosmisk strålning och molnbildning, etc etc. Glöm koldioxiden för den har bara sannolikt en mycket liten betydelse i sammanhanget. Jo, den har en positiv effekt för fotosyntesen, detta kan mer framhävas i debatten.
Jag har en privat teori. För de utvecklade länderna kan utsläppen sägas vara ungefär proportionella mot välståndet. Kan man demonisera CO2 så blir utsläppen ett mått på landets ”synd” och därmed kan utsläppen beskattas OM man kan visa att CO2 är skadlig. Därför måste CO2:s farlighet hållas aktuell oavsett empiriska data.
Ingemar Nordin #86 och #88
Jag önskar att ni fortsätter att ta upp och erbjuder en blogg för diskussion om klimatalarmen. Även om det inte leder till att stammisarna låter sig påverkas ger det en vinkling som talar till det sunda förnuftet. Och det finns det gott om bland allmänheten i Sverige.
Dessutom är det nödvändigt att ta debatten för att försvara den fria forskningen och dess principer. I synnerhet i dagens läge när lysenkoismens företrädare marscherar för sin ”forskning”.
En rulle som visar TP naken….. Ingen vacker syn……
https://www.youtube.com/watch?v=FjxR0cnvapA
#72 Cristopher E
Översvämningar på sensommaren och hösten beror som regel på höga nederbördsmängder lokalt under relativt kort tid. Det är större risk att råka ut för kraftig nederbörd vid högre temperatur eftersom mättnadsånghalten är högre. Har det varit en varm sommar så vattendrag och hav är varma i kombination med varmt väder så är avdunstningen högre än om det är kallt. Det här är inte så svårt att förstå. Det som är svårare att sätta sig in i är när nederbörden ökar och när risken för torka ökar. Det beror på vädret och vindriktningar. Det är det som gör att vissa år är torra och andra är blöta. Generellt kan man säga att ökad temperatur riskerar att göra de torra åren ännu torrare och de blöta ännu blötare. Men även torra år så kan det lokalt bli översvämningar p g a åskregn. Det råkade jag själv ut för 2014. När grannarna ett par km bort hade snustorrt så svämmade lågt liggande dagvattenbrunnar över i området där jag bor.
Det här är inget nytt. Metereolger har varnat för det så länge som det har pratats om klimatet riskerar att bli varmare.
#93 Sigge
Det du beskriver är välkänt och normal variation. Inget nytt.
Det som är nytt nu är att nu både lågt och högt grundvatten samt någon sporadisk åskskur på hådbelagda ytor anges som bevis för ”klimatförändringen” (dvs antropogen påverkan med gängse alarmistiskt språkbruk). Inte på olika tider på året. Inte på olika platser.
Detta är och förblir nonsens.
Den enda klimatpåverkade faktorn är en mycket liten ökning av nederbörd i Sverige över 100 år eller så. Syns i statistik, men inget någon märkt i praktiken. Och den har inte hindrat grundvattnet från att sjunka andra året på raken nu.
Läsvärt:
New Paper: Greenland Gained Ice Between 1940s-2000s, Added Just 1.5 cm To Sea Levels Since 1900
http://notrickszone.com/2017/05/01/new-paper-greenland-gained-ice-between-1940s-2000s-added-just-1-5-cm-to-sea-levels-since-1900/#sthash.86qMDWDN.dpbs
När climate fake news media (The Economist) lyckas göra parodi på sig själv!
”Man tager vad man haver” så klimatalarmisten när han skulle försöka lura folk om Grönlands inlandsis avsmältning 🙂 :
https://wattsupwiththat.com/2017/05/01/alarmists-gone-wild-greenland-losing-400-1-cubic-km-ice-cubes-per-year/
Patetiskt!