Öppen Tråd

mars vår

Foto: Maud Ljungberg

Mars, den första vårmånaden. Ljusets återkomst. I norra delen av landet är det skidspår och kälkbackar som gäller. I södra delen går man i väntans tider på att växtligheten skall ta fart. Här på Klimatupplysningen kan den hågade ge sig in på diskussioner om väder, klimat och energi.

God Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lejeune

  Här är ett riktigt postmodernistiskt stolleprov: http://matteoni.blogspot.se/2017/03/den-missforstadde-hjalten.html

  När man väl har tagit sig igenom den förvirrade prosan finner man att klimatupplysningen på något sätt skulle vara en klandervärd sammanslutning? Ibland undrar man vad författaren ha rökt?

 2. Slabadang

  Regeringens media täcker inte bland annat USA å må han med horn i pannan ta ideologiska utopier

  Lögnsamhället byggs uppifrån. Det är fantastiskt intressant att följa de uppenbart lättgenomskådliga lögnerna regering och dess media försöker sprida om kriminaliteten i Sverige. Att det inte finns ett samband mellan invandringen och ökningen princip all våldsbrottslighet står vår regering likt bagdad bobs och försöker lura i hela världen. De vet att de står och blåljuger men skäms inte det minsta. Jag vill hävda att det är totalt hjärndöd strategi att förneka detta samband och mest bisarrt är att det finns inte en enda vinnare i den strategin. Enkel logik säger att överrepresentationen av invandrare beskriver brott som inte hade skett i Sverige om inte gärningmannen varit i landet …. Enkelt! Brott är liksom ingen given kvot som fylls. ” Du Erik ? kan inte du å Hasse gå ner å råna å misshandla nån i tunnelbanan ikväll så statistiken inte blir skev? För Ali o Mohammed är på semester i Somalia?

  Med klimatet är det samma lögner som saluförs. Alla högst upp vet att det är en fetkorven Orvar till lögn för att lura av folket makten och roffa åt sig den till sig själva. Själv begriper jag faktiskt inte hur man kan ha så dj..la låg moral och ljuga ljuga ljuga å ljuga å samtidigt se sig i spegeln. Journalister o politiker verkar faktiskt göra karriärer efter hur mycket de klarar av att ljuga och den som ljuger mest och längst blir den som vinner.

  Via USA får nu svenska folket tillgång till en relevant debatt om svensk invandring …. sjukt!
  Vad gäller klimathotandet är det mycket troligt att vi kommer se samma sak först avslöjas det i USA och sist i Sverige..

  Multikulti Socioekonomiska förklaringmodeller och klimathotet hänger hårt samman.. När nu hela skiten till ideoligiskt paket kollapsar under sin egen uppenbara orimlighet irrar de kacklande runt i panik. När det visar sig att korvgrillning dialogspoliser och ”satsningar” på fritidsgårdar och skola ger att gangstrarna skjuter ihjäl varandra inne på den lyxigt inredda fritidsgården iställlet så blixtrar det kortslutning i det socioideologiska paketet, Socialarbetarna kan inte ens jobba pga av att de möter konsekvenserna av den politik som tillsatt dem!! INGENTING FUNKAR längre för de ideologiska utopisterna … lögnerna röksridåerna och undanflykterna är vad de sitter kvar med, De kulturella ´krockarna bortförklaras med påståanden om att ”vi” inte är tillräckligt ”toleranta” asså maken till totalkonkurser över hela bredden av de socioekonomiska förklaringsmodellerna är hissnande. De pratar on ”värdegrund” vilken dj…la värdegrund ? Totalt non existant annat än som käkgymnastik. De lever i nån illussion av att det längst inne i alla människor egentligen bor en liten snäll svensk med verkligt svenska värderingar som lockas fram genom fritidsgårdar, kollektivavtal socialbidrag ”satsningar” och total kravlöshet utan personligt ansvar i hela leveranskedjan från betsällare, utförare kund. Kunskaps och färdighetskrav ses som ”diskriminering”. Det här med verkligheten och funktion är ”högerextremt” och ”stressande”.
  Men jag är säker på att vi redan sett början på slutet på dessa ideologiska idiotier. Att MSM redan i princip totalt klappat ihop i trovärdighet är ett starkt tecken och de kan inte fly ansvar och undkomma med sina lögner och verklighetsflykt hur länge som helst.

  Jag hävdade 2015 att 2016 skulle vara året då de stora förändrigarna började 20127. 18 kommer förändringarna accelerera. MSM har tappat makten över samhällsdebatten.Legitimiteten är körd!

  Leva nätet demokratin och dess yttrandefrihet! 🙂

  Å visst har man väl bestämt sig för att paneten måste ”räddas” så kan man ju applicera vilken dj… la dogm som helst för att framställa sig som ”räddaren”. Förr bad man till gud …. nu är det till IPCC vi förväntar oss vända.

 3. Torbjörn

  Är det någon som kan tipsa om var man kan finna information om vulkanutbrott och tektonisk aktivitet.
  Som vi alla vet påverkar askan från ett vulkanutbrott solinstrålningen, men på vilka andra sätt påverkas klimatet.

 4. Lasse

  #1 Ovanligt intressant text i bloggen du länkade till.
  Påminns om 1968 rörelsens intolerans mot oliktänkande. Gissar att bloggaren själv upplevt detta. Frågan är om han satt sig in i klimatfrågan?
  Konsensus-här?
  Försök skriva något på UI och du får se på relärighetsiver.
  Men han gör ett bra jobb! Vad kallas en sån som tror sig göra något bra men i själva verket ger omvänd effekt? Nyttig ..
  https://wattsupwiththat.com/2017/03/03/new-study-shows-why-calling-people-climate-deniers-is-not-just-counterproductive-but-stupid/

 5. Björn Thydell

  #2 Slabadang
  Håller du med Gunnar?
  ”Ingen jag vet har förnekat att mänsklig aktivitet ökar den globala medeltemperaturen…”

  Visst CO2 är inte boven enligt denna blogg, men är det människan som är orsaken?
  IPCC menar det också, även om ”verktyget” CO2 är deras favorit.

 6. Michael

  Kom att tänka på Slabadang när jag såg detta – en journalist som blir uppläxad av sitt intervjuoffer.
  https://m.youtube.com/watch?v=f1C5FNm6tTc#

 7. Olav Gjelten

  Tillnyktring i klimatdebatten??? I går läste jag om att temperaturen kan stiga med ytterligare 5 grader fram till slutet på detta århundrade.
  Källa vg.no

 8. Håkan Bergman

  Apropå snö och kälkbackar i norr och spirande grönska i söder. En gång i tiden fanns det ett tåg som hette Lapplandspilen, gick Malmö-Narvik och omvänt. Första gången jag åkte det, vill minnas 1969, åkte jag Vännäs-Malmö, och fattig student som man var blev det andra klass sittplats, ett val jag inte ångrade. Det var fantastiskt att se hur det, i början på April, gick från snö i Vännäs, via spirande vårgrönska i Mälardalen till försommar i Skåne. Synd den inte finns kvar, det vore ett bättre alternativ än Reinfeldts idé att flyga över Sverige för att se hur gott om plats vi har.

 9. Peter Stilbs

  Intervjuerna med mig och Lars Bern på http://www.swebbtv.se har nu fått engelsk text också. Kollade någon minut, och det såg utmärkt ut.

 10. sibbe

  redaktör klimat: kom det här inlägget inte fram?
  #3 Torbjörn

  Det finns rätt så mycket litteratur kring ämnet, både arkeologiska och historiska här Wikipedias engelska https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_volcanic_eruptions_by_death_toll
  men tyska listan är gedigen, betydligt bättre tycker jag:
  https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_gro%C3%9Fer_historischer_Vulkanausbr%C3%BCch^
  Fimbulvintern orsakades antagligen av följande vulkaniskt händelse:
  Larsen, L. B., et al. (2008): «New ice core evidence for a volcanic cause of the A.D. 536 dust veil», Geophys. Res. Lett., 35, L04708, doi:10.1029/2007GL032450.e

  Hockeystock-tillverkare Mann, samt hans vapendragare Rahmstorff från klimathotspropagandaministeriet i Potsdam, hävdar ju att lilla istiden förorsakades av stora och omfattande vulkanutbrott EFTER medeltidens varmtid, tiden de gömde i Climate Gate -fuskeriet.
  Som man ser på tyska listan sen 1200-talet så är den vulkanisk intensiteten ganska likartat ända fram till nutiden.
  Och nutiden:
  T.ex de stora utbrotten som kallas för året utan sommar av

  Tambora, https://historiskt.wordpress.com/2012/08/15/1816-aret-utan-sommar/ 1816,
  eller Krakatau som exploderade 1883 ( när det började bli varmare!!!) som ju har utbrott var och varannat år https://sv.wikipedia.org/wiki/Krakatau .
  Novarupta 1912 https://sv.wikipedia.org/wiki/Novarupta i Alaska,
  Och helt nyligen Pinatuba 1991 https://sv.wikipedia.org/wiki/Pinatubo

  Ser man på alla dessa vulkanutbrott sedan Tambora så borde vi väl fortfarande ha lilla istiden kvar om vulkanutbrott hade en långvarig effekt på klimattemperaturen.
  Men, hur sade Churchill: Man kan lita på statistik bara när man själv har förfalskat den.

  Som sagt, med fler än fem länkar i en kommentar så riskerar den att fastna i filtret

 11. Olav Gjelten

  Varför fick inte r-arna ett massivt stöd i den svenska politiken på 1970-talet??
  De ville inte förstöra någonting, BARA omfördela.

  De gröna khmererna av i dag, som vill rasera ekonomin i grunden, har stöd av sju partier + stöds den del av näringslivet som år politiskt aktivt.

  Fler som ingenting fattar???

 12. pekke

  Sitter Greenpeace i skiten nu !?

  https://wattsupwiththat.com/2017/03/03/dr-patrick-moore-was-right-greenpeace-is-full-of-shit/

  ” I’ve never had a headline like this, but Greenpeace deserves it for their mind-bending defense in a defamation lawsuit: basically their defense is “we publish hyperbole, therefore it isn’t actionable because it isn’t factual”. GMAFB! ”

  ” But now Greenpeace says it never intended people to take its words about Resolute’s logging practices as literal truth.

  “The publications’ use of the word “Forest Destroyer,” for example, is obvious rhetoric,” Greenpeace writes in its motion to dismiss the Resolute lawsuit. “Resolute did not literally destroy an entire forest. It is of course arguable that Resolute destroyed portions of the Canadian Boreal Forest without abiding by policies and practices established by the Canadian government and the Forest Stewardship Council, but that is the point: The “Forest Destroyer” statement cannot be proven true or false, it is merely an opinion.” ”

  ” In other words, Greenpeace is admitting that it relies on “non-verifiable statements of subjective opinion,” and because its claims are not meant to be factual, the group believes it cannot be held legally responsible for what it says. ”

  Greenpeace erkänner alltså att de ljuger och överdriver, men skall inte hållas ansvariga för det !

  Greenpeace stäms nu i både Kanada och USA.

  Fälls de är risken stor att stämningar kan börja rulla in lite var stans.

 13. tty

  Apropå vulkanutbrott och deras inverkan på klimatet så är det nu 25 år sedan det sista stor vulkanutbrottet. Det är förmodligen den längsta pausen på åtskilliga hundra år.

  https://www.esrl.noaa.gov/gmd/webdata/grad/mloapt/mlo_transmission.gif

  Kan vara värt att veta när det blir diskussion om ”rekordvärme”. Och nej, koldioxidhalten i atmosfären påverkar inte vulkanutbrott.

 14. Ingemar Nordin

  Pekke #12,

  Greenpeace har mycket skit att svara för såsom förföljelse, mobbing och direkta hot (”vi vet var ni bor, och vi är fler”). Hoppas att även Exxon stämmer dem.

 15. Torbjörn

  #10 Sibbe

  Tack för länkarna

  ”Ser man på alla dessa vulkanutbrott sedan Tambora så borde vi väl fortfarande ha lilla istiden kvar om vulkanutbrott hade en långvarig effekt på klimattemperaturen.”

  Min tanke var att utsläpp av partiklar och gaser sänker temperaturen genom minskad solinstrålning, men att lavan värmer omgivningen. Ett vulkanutbrott som Pinatabu beräknas ha släppt ut Utbrottet kastade ut ungefär 10 miljarder ton magma, 20 miljoner ton koldioxid enligt Wikipedia, och med tanke på att temperaturen på lava är mellan 700-1200 grader borde det också påverka.

 16. Lac

  #13 tty ”Och nej, koldioxidhalten i atmosfären påverkar inte vulkanutbrott.”
  Kan du bevisa det?

 17. Ingemar Nordin

  Lac #16,

  Ha, ha, Låt oss göra detta strikt efter IPCC rules. Beviset är: Därför att vi inte kommer på en enda mekanism som skulle göra att CO2 orsakar fler vulkanutbrott, 🙂

 18. Karl Eider

  #16 Lac
  Kan du bevisa att tomten inte finns? Man kan inte vända på beviskravet på det viset. Tvärtom är du istället välkommen att bevisa att CO2-halten har en påverkan på vulkanutbrotten, lycka till!

 19. Guy

  Den kanske har varit här, men får jag bjuda på lite reklam sådär på tal om greenpeace.

  ”https://www.youtube.com/watch?v=_jtnsrDjr8M”

 20. Ann L-H

  Senaste nytt från ”vanligtvis välunderrättat håll”:
  http://www.breitbart.com/london/2017/03/04/fake-news-swedens-integration-minister-admits-lying-bbc-rape-stats/

 21. Ann L-H

  Sverige är tydligen hett numera:
  http://www.breitbart.com/london/2017/03/04/government-report-islamists-building-parallel-society-sweden-aided-pc-culture-silence/

 22. Per Björklund

  För ett tag sedan började jag skriva för Nya Tider. Min tanke var att jag skulle kunna skriva om klimathotarna och deras påverkan på demokratin mm, men tyvärr har det ännu inte blivit så mycket av det. Anledningen är att varje vecka inträffar det nya akuta skandaler och kriminella dåd av så hög verkshöjd att jag måste skriva om det först och de mer analytiska samhälls- och vetenskaps-artiklarna får stå tillbaka. Tidningen kommer ju bara ut en gång per vecka så det är ont om utrymme.

  Här är emellertid en artikel som kan bringa lite upplysning om VoF och deras pseudovvetenskapliga mobbningsverksamhet:

  http://nyatider.nu/vof-varken-vetenskap-eller-folkbildning/

 23. Per Björklund

  Din kommentar inväntar granskning.
  För ett tag sedan började jag skriva för Nya Tider. Min tanke var att jag skulle kunna skriva om klimathotarna och deras påverkan på demokratin mm, men tyvärr har det ännu inte blivit så mycket av det. Anledningen är att varje vecka inträffar det nya akuta skandaler och kriminella dåd av så hög verkshöjd att jag måste skriva om det först och de mer analytiska samhälls- och vetenskaps-artiklarna får stå tillbaka. Tidningen kommer ju bara ut en gång per vecka så det är ont om utrymme.

  Här är emellertid en artikel som kan bringa lite upplysning om VoF och deras pseudovvetenskapliga mobbningsverksamhet:

  http://nyatider.nu/vof-varken-vetenskap-eller-folkbildning/

 24. Ann L-H

  Trump har det lite hett om öronen nu. Det blåser från alla möjliga håll. Kanske trivs han i hetluften. I dagarna gäller det bloggens kärnfråga, CC. Vem och vilka ska han lite på, luta sig mot eller svika när det gäller ”Climate Change”? I nästa vecka vet vi om vägen mot Clexit är tydligt utstakad eller om ”det bidde en tumme”.
  Delingpole vet i varje fall var han står:
  http://www.breitbart.com/big-government/2017/03/04/delingpole-why-trump-should-quit-the-dangerous-and-immoral-united-nations-international-treaty-on-climate-change/
  Även Alan Carlin, den ståndaktige visselblåsaren på EPA, skriver om dilemmat på blogg:
  carlineconomics.com
  ”Why the Climate-industrial Complex Needs to Be Publicly Attacked and Deligitimized”

 25. Kenneth Mikaelsson

  Sevärd tube: Global Warming in a Climate of Ignorance | Space News
  https://www.youtube.com/watch?v=Bl4fVY2d5ok

 26. Lasse

  Godmorgon världen om nödvändigheten att övergå till fossilfria drivmedel. Följt av ett inslag om hur Vasa-loppet försöker begränsa nedskräpningen efter spåret genom tydliga instruktioner och strafftillägg på tiden. En genomtänkt politik.
  Vilket knappast kan sägas om energiewende: http://notrickszone.com/#sthash.Kw6GulpZ.dpbs
  Vore kul att få en uppskattning på AGW på dagens plus 1 grad.
  Är CO2 ansvarig för :
  Hela
  Halva
  Mindre än Halva
  Inget
  Jag gissar att CO2 kan ligga bakom halva dagens uppgång.

 27. Jan-Åke

  LAC 16
  När du ändå är inne på den stora påverkan för vulkanism en ökning från 3 av 10000 till 4 av 10000 luftmolekyler med oförändrat lufttryck den gigantiska co2 ökningen haft, har du mer info kring detta ? Jag menar magmans och kärnans kemiska sammansättning mm borde väl då ha påverkats ?

 28. Jan-Åke

  Läser på Wikipedia…”och ett klimatoptimum inträffade ungefär vid mitten av den Atlantiska tiden , (ca 7000 år sedan min anm) medeltemperaturen i dagens Skandinavien låg då 2-3 ° C över dagens nivå…fjällkedjan var helt utan glaciärer, Arktis var sannolikt helt isfritt sommartid.
  Vilken obehaglig tid va ? Inga glaciärer i fjällen att vandra på !

 29. Peter F

  Jaha. Då är det väl snart kört. Vi måste väl lita på vetenskapsmän !

  http://www.telegraph.co.uk/science/2017/01/25/doomsdayclock-expected-move-closer-midnight-threat-global-annihilation/

 30. sibbe

  # Jan Åke:
  Och, så förfärlig, isbjörnarna höll på att stryka med. Om vems fel? JU, DÅ kom de första bönderna med sin kor som pruttade CO2 till norden…
  Och här en länk till Lunds U som tydligen har slunkit under censuren:
  http://polarisen.se/nyheter/ny-och-oeverraskande-bild-av-arktis-historia/
  ”Arktis var isfritt för mellan 8 500 och 6 000 år sedan. Det kan nu en grupp forskare visa, med hjälp av studier av drivved och strandvallar vid jordens nordligaste kust på Grönland. Forskningen utfördes under IPY med stöd från bland annat Vetenskapsrådet och Polarforskningssekretariatet.”

 31. Jan-Åke

  Lasse 26
  Du gissar att antropogen påverkan är
  ”Halva uppvärmningen på en grad” anser det fel att räkna från år 1880 , dels börjar man systematiskt att mäta temp i en kall period just i slutet av Lilla Istiden, dels säger IPCC i AR4 2007 att uppgången före 1950 ”is very likely a natural variation” co2 låg under 310 ppm vilket ger att allt handlar om 0,6 ° C sedan dess .Är man en förnekare om man tror på vissa bla atmosfärsfysiker som menar att det är max 0,1 grad ?

 32. Jan-Åke

  Sibbe , ja inte en enda säl blev uppäten av en isbjörn, hm inte så konstigt med tanke på att alla isbjörnar drunknade för 8500 år sedan.
  Tur att några honor och hanar simmade till Antarktis och där skapade en population som åt pingviner.
  För 6000 år sedan hoppade alla björnar i havet och simmade till Arktis, en fantastisk bedrift.

 33. Ingemar Nordin

  Sibbe #30,

  Jag hittar inget om den forskningsartikeln på Lunds universitet. Kanske åt hunden upp den?

 34. sibbe

  # 33 Ingemar:
  Den var nog väl undangömt i hundkojan. Studien är från 2011. Och var tydligen väl undangömt. Nån heretiker på Lund har väl grävt fram den?
  http://a0241.srv.lu.se/pmnf/pm.php?visa=pm&pm_id=1698

 35. Lasse

  En lång och gedigen genomgång som mynnar i detta:
  ”Such a low social cost of carbon would obviate the arguments behind the push for federal greenhouse gas regulations.”
  Settled science får snart flytta på sig!

  https://wattsupwiththat.com/2017/03/04/at-what-cost-examining-the-social-cost-of-carbon/

 36. PelleB

  Dagens Industris New York korrespondent ger resetips lördagen den 4 mars: ”Den globala uppvärmningen är på allas läppar. Termometern visar 23 grader i början på mars. Tre år i rad rekord. 2014,2015 och nu 2016.”
  På lördags morgonen var det minus 5 i NY och veckan som kommer skall det snöa.
  Dessutom är vi nu i 2017…
  Något bättre kan man begära av en fd chefredaktör på DI.
  Kan man lita på hans krogtips?

 37. Ingemar Nordin

  PelleB #36,

  ”Något bättre kan man begära av en fd chefredaktör på DI.
  Kan man lita på hans krogtips?”

  Nej, naturligtvis inte. En chefredaktör som är så arrogant beträffande fakta om klimatet kan man inte lite på beträffande något annat – knappast ens hans krogtips.

 38. tty

  #33

  Jag tror det kan vara den här:

  https://www.academia.edu/17754289/Early_to_middle_Holocene_valley_glaciations_on_northernmost_Greenland

  Intressant nog fann de att de små dalglaciärer som finns i området avancerade under det isfria intervallet, vilket är mindre konstigt än man kan tro. Ett permanent istäckt hav innebär att norra Grönland är en polaröken, vilket är anledningen till att de största isfria områdena på Grönland faktiskt finns längst i norr. Isfritt hav sommartid innebär mera nederbörd och även om det var 2-3 grader varmare än nu är det fortfarande kallt nog för glaciärbildning.

  Senast Grönland var till större delen isfritt var det FEMTON grader varmare än nu på Norra Grönland.

 39. tty

  PelleB #36

  Stora och abrupta temperaturomslag är av geografiska skäl något av en specialitet för klimatet i Nordamerika. Jag har varit med om att temperaturen sjunkit 20 grader på lika många minuter (det var visserligen i Mellanvästern). Och det är ingalunda något rekord. Rekordet innehas av Spearfish i Black Hills där temperaturen 1943 steg 27 grader på två minuter.

 40. tty

  #33, 38

  Man skulle nog faktiskt kunna påstå att det råder ”konsensus” om den isfria perioden för 5-8000 år sedan. Se en sammanfattning här:

  http://www.webpages.uidaho.edu/envs501/downloads/Jakobsson%20et%20al.%202010.pdf