Öppen Tråd

oppen trad

Sommaren närmar sig – i Antarktis. Medan vi gläds åt pingvinerna där så kan vi ju diskutera väder, klimat och energi här.

Trevlig Helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Torbjörn

    Jag har en fråga om CO2-halten som jag har ställt i flera trådar tidigare men inte fått något svar på.
    Var och hur mäts koldioxidhalten och hur tillförlitlig är informationen,

  2. Sigge

    1# Torbjörn

    Sedan 1958 finns det en mätstation på Mauna Loa, Hawaii.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Keelingkurvan

    Mätuppgifter från slutet på 1800-talet var ofta från städer. Då blev nog värdena över lag lite för höga. Under första halvan av 1900-talet så flyttades väderstationer ut på landsbygden för att undvika UHI. Om mätningar av koldioxid flyttade ut på landsbygden och då också kan det tänkas att dessa värden är något för låga jämfört med Mauna Loa.

    Det har gått att mäta koldioxidhalten med stor noggrannhet sedan slutet på 1800-talet.

  3. Björn-Ola J

    Den här artikeln i DN tar upp problemet med korallblekningen i Stora Barrlärrevet.
    Är det helt rätt det som är beskrivet där?
    Jag har fått uppfattningen från annat håll att korallerna byter sybionter, inte att de helt förlorar dem. Jag har svårt att förstå att djur som har funnits så länge skulle vara så känsliga för temperaturförändringar.

    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/darfor-ar-stora-barriarrevet-pa-vag-att-tappa-fargen/

  4. Ingvar i Las Palmas

    Starkt och organiserat motstånd mot vindsnurror i Finland, Tyskland och Irland
    http://notrickszone.com/2016/11/25/irish-fury-and-fierce-european-opposition-to-ugly-wind-turbines-mount-across-europe/#sthash.kagx3czY.dpbs

  5. Lasse

    Naturmorgon med hela programmet från Grönland.
    Dels ett besök i en fjord på östsidan och dels lite aktuellt från studion.
    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?ProgramID=1027

    20 grader varmare än normalt och smältande snötäcke hann de få med. Samt den dag 2012 då hela Grönland smälte från 3000m mer till havet. Lite alarmism som sig bör.
    Realism då?: http://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/
    Rekord mycket snö!
    Men värmerekord: http://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2016/november/oestgroenland-rekordvarme-i-oktober/
    Dvs östra kusten. Resten av ön?

  6. pekke

    Men titta !, nu börjar de gröna bli bekymrade över att allt mer biomassa används för bioenergi !
    Har de börjat fatta nåt eller ?
    http://www.thegwpf.com/protected-forests-in-europe-felled-to-meet-eu-renewable-targets-report/

    https://www.theguardian.com/environment/2016/nov/24/protected-forests-in-europe-felled-to-meet-eu-renewable-targets-report

    Lasse #5
    Värmerekordet i den Atlantiska delen av Arktis kanske beror på att vädret har varit gynnsamt för varmare vindar från Norra Atlanten ?
    Men titta, nu dyker temperaturen igen i Arktis.
    http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

  7. Sigge

    #3 Björn-Ola J

    Vid förra stora El Nino 1998 så dog korallrev då också. Jag var på semester några år senare i Sydkinesiska sjön. Där sa guiderna att korallreven var på väg att återhämta sig. Det var fortfarande så att man såg mycket vitt i korallreven.

  8. Jan-Åke

    Björn-Ola J #3 , nej de korallbyggande organismerna är ju evolutionärt utvecklade i varmare och mindre alkaliska hav än dagens.

  9. Sören G

    I Spanarna i P1 så påstod Helena von Zweigbergk att klimathotet stöds av en överväldigande majoritet av världens forskare. Det handlade om ”post truth”. På alternativa media kan man tro på det ”man känner för”. I klimatfrågan fanns det ingen debatt sa hon, och enligt Zweigbergkskan så berodde det på att de som var kritiska valde att inte tro. – Sanningen är att det är klimathotsalarmisterna som vägrar debatten och att MSM inte publicerar kritik mot klimathotsalarmismen, samt att skeptikerna är de som är bäst pålästa.

  10. GoranA

    #3Björn-Ola J
    Här är två länkar som handlar om korallblekningen på Stora barriärrevet i våras.

    http://www.theaustralian.com.au/news/nation/great-barrier-reef-scientists-exaggerated-coral-bleaching/news-story/99810c83f5a420727b12ab255256774b

    http://www.gbrmpa.gov.au/__data/assets/pdf_file/0009/246384/GD-2016-0040-BleachingStatus-AsAt13-June-2016.pdf

    Som jag förstår det, är korallblekning där korallerna spottar ur sig sina symbionter för att ta upp nya ett sätt att hantera förändringar i miljön inte bara temp ändringar.
    Att snabbt adaptera till nya miljöförhållanden har gjort koraller motståndskraftiga mot miljöförändringar och inte tvärtom.

    Det är ändringen i temperatur som är problemet inte att de har problem med högre temperaturer.

  11. Sören G

    Korallblekningen lär ha berott på starkt solsken. El Nino beror på att havsvattnet i västra Stilla Havet värms av solen. Knappast något samband med koldioxid

  12. Sören G

    Det var ett program på P1 nu också som handlade om solel. Man pratade bl.a. om solelslampor som var bra att ha i Afrika när det är mörkt. Jaha, hur produceras elen när solen gått ned?

  13. L

    Igår var det en lång nyhetssändning om ”värmen” i Arktis, om att forskarna var överraskade och att det var mycket varmare än i deras modeller. Klimatpolitiker Rockström fick hota med sin ”tipping point” också.

    Det som slår en varje gång larmen går, är att forskarna samtidigt avslöjar att dom inget vet..! Om deras modeller aldrig stämmer borde dom väl gå hem och fundera över vad dom håller på med istället för att vända sig till nyhetsmedia och visa sin okunnighet?

  14. GoranA

    # 3
    Jag ser att översta länken i mitt svar inte fungerar som tänkt. Sök på Great Barrier Reef: scientists ‘exaggerated’ coral bleaching så kommer du till artikeln.

  15. Guy

    Kan någon hjälpa mej med en sak som jag har svårt att få i balans?

    För ett par dagar sedan kom EU:s direktiv för utsläppminskning till år 2030. Den skulle för Finlands del bli 30% av 2005 nivå. Det fanns en uppdelning, men totalt var det såhär.

    I samma veva kommer regeringen med order om att biobränse skall skall tillverkas i enorma mängder för att kunna blanda ca 30% eller mer i bensinen.

    Nu undrar jag hurdet är med ved som bränsle. Den är inte utsläppsfri men somliga menar att det är en ”naturlig” cirkulation, som inte räknas till utsläppen. Hur klarar skogen tillväxt (som behövs som kolsänka) om den totala koldioxidmängden i atmosfären skall minskas med 39%?

    I mina ögon blir här ett cirkelresonemang. Vi skall minska totala utsläppen, men samtidigt få mera träd att bränna, vilket vi bara kan få med koldioxid.

  16. Sigge

    #12 Sören G

    Solelslampa är det som i Sverige ofta kallas för campinglampor. Det är lampor som har batteri och man har solcell för att ladda lampan.
    Här ett exempel på hur de kan se ut:
    https://fyndiq.se/product/5586-campinglampa-med-solpanel/

  17. jan

    Jag undrar om G Fridolin (MP) vet att hans kropp består av ca 14 % kol och att hans utandningsluft består av bla 4-5 % koldioxid. ”Vila i frid Gustav, du ”gick före” och räddade planeten” Kolet ska stanna i marken !

  18. sibbe

    # 15 Kille
    Och samtidigt så skövlar vi vår skog, så att de naturliga CO2 sänkorna försvinner.
    Men så är politiker. I slutändan blir det ändå så, att finska statens oljebolag Neste, som redan nu står för största delen av ”hållbara” bränslen i bensin, ökar sina avverkningar i Indonesien och Brasiliens urskogar och brygger saften där det är billigast. Huvudsaken att man själv kan låtsas vara klimatsmart.
    Även stenkol skall försvinna. Samtidigt så skall de byggas ett större antal sopförbränningsanläggningar.
    Föredömet i Tyskland där bränner man sopor och fasta bränslen som träd eller hygge i samma , och har som grundeldning i kraftverkets panna: stenkol… Finns i respektive bolagsresultaträkning under rubriken: övriga utgifter. Och är nästa överallt den största kostnaden. Skenheligt, som allt som har att göra med ”Energiewende” iTyskland…

  19. tty

    #3

    Ja, det var ett kraftigt ”bleaching event” i våras på norra tredjedelen av Barriärrevet. Och, ja, ”bleaching” är en mekanism för korallpolyperna att byta ut de symbiotiska algerna när dessa inte längre producerar näring. Lyckas det hämtar sig korallerna efter några månader. Misslyckas det så dör de. I så fall måste nya korallpolyper etablera sig innan reven återhämtar sig, vilket tar ett antal år. Korallarverna (som produceras i extremt stort antal) är mikroskopiska och pelagiska och driver omkring tills de hittar lämpligt underlag att slå sig ned på. Larverna kan driva långa sträckor och koloniserar så småningom alla lämpliga kuster. De kan dock inte korsa landbarriärer, vilket är förklaringen till att reven i Karibiska Havet är mycket artfattigare än de i Indiska Oceanen och Stilla Havet. Karibiska havet är numera i stort sett den enda del av Atlanten som är varm nog för revbildande koraller, och utrymmet krymper ytterligare under varje istid. Många koraller har därför dött ut i Atlanten sedan Panamanäset uppstod under Pliocen.

    Det kan vara värt att påpeka att inget korallrev någonstans i Världen är mer än ca 10 000 år gammalt eftersom de bottnar där de växer var på torra land innan dess. Korallerna flyttar upp och ned längs bottnarna allt eftersom havsnivån förändras p g a nedisningarna. På stabila kuster (som t ex Australien) kan visserligen ett nytt rev växa upp ovanpå resterna av ett rev från föregående mellanistid, vilket gäller bl a Barriärrevet. På kuster som stiger uppstår istället en ”trappa” av gamla rev från tidigare mellanistider. Detta kan man se t ex på Barbados, Huonhalvön på Nya Guinea eller Lifu i Lojalitetsöarna.

    Borrningar i stora rev och atoller tyder på att få om ens några aktiva rev är äldre än ca 700 000 år, även när man räknar in ”tidigare upplagor”. Innan dess var istidscyklerna bara ca 40 000 år långa, och mellanistiderna troligen för korta för att massiva rev skulle hinna uppstå.

    Riktigt stora barriärrev har dock en lång historia. Hela Kimberley i Västaustralien omges t ex av en låg kalkstensbergskedja som är ett barriärrev från Devontiden och Guadalupe mountains med ”El Capitan” (Texas högsta berg) är en del av ett fullkomligt enormt barriärrev från Permperioden. Dessa rev är dock byggda av utdöda korallgrupper (Rugosa, Tabulata) som troligen var rätt avlägset släkt med de nutida skleraktiniska korallerna.
    Även andra organismer än koraller kan f ö bygga upp rev. Bl. a. bakterier och svampar (spongier) har varit viktiga revbyggare i det förflutna, och sådana rev förekommer fortfarande här och var.

  20. Peter F

    Missa inte Isabella Lövin kl 13 på P1, eller kanske dags att stänga av radion då: Valet är fritt.

  21. sibbe

    # Ursäkta Guy, för fel namn i 18.

    Har klimathotlögnen nått till vägs ände?
    Under de senaste 30 åren har vi kunnat uppleva hur en hel del klimatskojare manipulerade både gammal och ny temperatur data. Börjande med hockeyklubban som Michael Mann svarvade ihop av några få trädrings-data, som utelämnade den redan då mycket väl kände medeltida värmetiden.
    När hans med-skojare märkte att de höll på att bli avslöjade, vädjade man till varandra om att inte avslöja att de fanns varmare tider bakom i historien. Hide The Decline var devisen, och alla hjälpte till. Phil Jones, Briffa och Company. Gore, som förlorade presidentvalet på samma nesliga sätt som Clinton, hollywoodiserade klimatspöket till en tårdrypande film och fick visserligen ingen Oskar utan Nobelpriset. Han skröt inte om detta, fastän M.Mann gjorde det, som inte fick priset. Såväl, så bra.
    Och, det som också är märkligt, var att klimathotkyrkan kunde etablera sig utan att ha ett enda hållbart bevis på att det verkligen var CO2 som var orsaken till en allt snabbare uppvärmning av klimatet – som ju inte alls blev så våldsamt som förutspåddes. Hansens och NASAs gamla kurvor före 2000 visade ju helt klart, att temperaturen ökade redan före den snabba CO2-ökningen under tiden ~ 1880 till ~ 1945 på 0,4ºC. Som, enligt IPCC, inte kan skyllas på CO2. Ungefär samma temperaturökning ägde rum under de följande 60 åren, fastän nu ökade CO2-halten allt snabbare.
    Det märkliga med det hela var förstås att den globala temperaturen började stagnera redan just då man började manipulera historiska värmeperioder, just när El Niño perioden 1996, 97 tog slut. Och alla trodde att temperaturen går genom taket. Men, nej, den gick i baklås.
    När man började med satellitmätningar av temperaturen så applåderade man att nu äntligen hade man ett adekvat mätningsinstrument, för de visade ju en snabb ökning från 1979 till 1997. Då dög den. Att värmeböljan var förbi, kunde förstås ingen acceptera, som lever på klimathots spektakel. Ända fram till året 2014 sökte ändå en stor del an forskarna vad ”hiatus” berodde på, och var till slut tvungen att förändra beräkningen av temperaturen enligt den s.k. Karl-devisen, så att man kunde få fram den varmaste dagarna, månaderna, åren med några 100-delar.
    Även satellitmätningar visade den snabba och starka temperaturutvecklingen under senaste El Niño. Men nu, då temperaturen som vanligt störtdyker med över 1 º C, då duger dessa mätningar förstås inte längre. Att temperaturen går ner nu i ilfart berättar man ju förstås inte åt allmänheten.
    Obama stängde debatten om klimatförändringen. Det verkar så att Trump öppnade den igen, när han citerade Climatgate för NYTimes…

  22. Sören G

    #16 Sigge
    Jo visst, men det blir nog rätt begränsat. Jag hörde om liknande från Indien där befolkningen hellre ville ha riktig el. Det behövs el till matlagning och mycket annat.

  23. tty

    #16, 22

    Instämmer. Jag har bott en del på platser som välsignats med sådan PK-el. Den räcker till några lampor så länge batterierna håller (vilket inte brukar vara särskilt länge i tropiskt klimat). Men spisar, kylskåp eller vattenpumpar? Glöm det!

  24. Sören G

    Är det skillnad på kött från nöt och andra djur? Vi uppmanas att sluta äta framförallt nöt-kött eftersom ”korna släpper ut metangas”, och metangas har en mycket kraftigare växthuseffekt än koldioxid. Nu gäller det per molekyl och halten metan är betydligt mindre än koldioxid i atmosfären.
    Men det är inte det som är det viktiga. Så här är det: Allt levande innehåller kol. Kolet kommer från atmosfärens koldioxid via de gröna växterna. När växterna dör förmultnar de och släpper tillbaka koldioxid till atmosfären. En del växter blir uppätna av djur. Djuren andas ut koldioxid vi metabolismen i cellerna. Och när djuret dör så förmultnar det liksom växterna och släpper tillbaka koldioxiden till atmosfären.
    Det är ett kretslopp, ingen ny koldioxid tillförs till atmosfären. Idisslarna släpper visserligen ut metangas, men denna övergår inom några år till koldioxid och vatten. Det blir inget nettoutsläpp av någon växthusgas där heller. Så allt tal om att nötkött skulle ha större så kallad klimatverkan är rent nonsens. Dessutom är de naturliga processerna betydligt viktigare för klimatförändringarna än vad koldioxid är.

  25. Ann lh

    Intervjun med Isabella Lövin, ”en miljöpartist ledde en annan” och väsentliga frågor långt bortom horisonten.

  26. Kenneth Mikaelsson

    Är ju som om vi uppfunnit kossan rent ut sagt igår…
    Skulle nog säga att det är lite av stora idislare idag…
    Den gröna religionen måste nog förlita sig på ett stort inflöde av idioter för att frodas… Nutidens skola och medierna av idag försörjer nog världen med dito..

    Så detta problem med metan ligger nog på samma ställe som de felaktiga dator simuleringarna ..
    Mellan öronen på gröna idioter …

  27. Björn

    Det är märkligt med Lövin, Romson och deras understödjare, hur fobiskt de resonerar om klimathotet. Det är så bråttom och vi kan inte vänta en minut på att ställa om till förnybart. När Trump tar makten i USA måste EU ta ledartröjan i klimatfrågan. Kan man ta politiker på allvar när de tror att AGW är orsak till temperaturhöjningen efter 1950-talet? De saknar fullständigt fysikalisk insikt i en fråga som de driver bortom all sans och vett. När man som Lövin och Romson driver frågor utan insikt, handlar det om skadlig fanatism. När skall oppositionen inse detta och sluta understödja denna fanatism?

  28. Sigge

    #22 Sören G

    För fattiga människor som inte har tillgång till fast ansluten el så är solceller numera ett billigt alternativ för att få bra belysning, ladda mobiltelefon och dator. Det finns t o m kylboxar för matförvaring med batteri som kan laddas med solceller. I många länder så märks förändringen på att försäljningen av lysfotogen har minskat. Solpaneler har blivit kommersiella produkter i de här länderna därför att det är ett billigt alternativ. Har ingenting med miljöpolitik att göra. Att det satsas mycket pengar i västvärlden på forskning för att utveckla dessa produkter beror däremot på miljöpolitik.

  29. Ingvar i Las Palmas

    Det är för kul. Minns hur ”ekonomiexperterna” talade om ras på börsen om Trump blev president.
    Nu talar alla om att det blir rally och nästa år ännu mer.

    http://www.vafinans.se/aktier/nyheter/Boersfesten-har-bara-boerjat-naesta-%c3%a5r-vaentar-aennu-stoerre-Trump-rally-enligt-ekonomen-1001544154?utm_campaign=VAFinans_161126_Username&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=57209f9316ff425ca638d1fe5b74cb75&elq=4e0a0b9eb3d74509954e7724c4e6e2f2&elqaid=3904&elqat=1&elqCampaignId=2568

    Så de pratade ner börsen för att skapa köplägen åt sig själva och nu pratar de upp börsen.

    ”Dump and Pump”

  30. Sigge

    #23 tty

    Jag har några vänner som har hus som inte är anslutna till elnätet. Alla har numera solpaneler och det räcker för belysning, kyl, frys, TV och data. En av dessa vänner har familj med 3 barn och bor där permanent. De har ett dieseldrivet elverk som de måste köra en del under november till januari. De övriga är fritidshus.

  31. Thomas P

    Sören #22 Har de råd att betala för att få ”riktig” el indragen då? Poängen med sollampor är att de är tillräckligt billiga för att även fattiga områden skall ha råd med dem. Att bygga kraftverk och dra ut elledningar till alla byar är helt enkelt inte aktuellt i dagsläget även om de skulle föredra det.

  32. Björn-Ola J

    Stort tack för svaren om korallreven.

  33. Håkan Bergman

    Sören G. #24
    Glöm inte livsmedelsindustrins arbete här. Unilever m.fl. gillar inte att vi lagar vår mat av riktiga råvaror, det ska helst vara nåt ur deras processer som skräms upp i en micro. Dom gröna agerar, som vanligt, bara nyttiga idioter i köttfrågan.

  34. Verner

    Sigge #29

    Detta är sanningen om solel för Sverige https://www.klimatupplysningen.se/2015/10/30/lasarbrev-om-solel/
    från November till Februari måste nog dina vänner köra sitt dieseldrivna elverk betydligt mera än ”en del”.
    Jag tror att i december 2014 hade Norrköping (SMHI) 7 timmars solinstrålning under hela månaden.

  35. Kenneth Mikaelsson

    Sigge ta och fråga dina vänner vad de fått betala för att få den komforten i sina hus….
    ta sen och se vad det skulle kosta med el levererad utifrån..
    Än på ett bra tag så är sol energin ej konkurenskraftig nog allra helst utan subventioner..
    Har själv solpaneler som driver kylskåp och belysning i min skogskoja så jag har en god uppfattning om vad det rör sig om.

    Tror flertalet som är beroende av energi ej har den ekonomiska möjligheten att bli ”soldrivna”

  36. Ingvar i Las Palmas

    Håkan #31
    Bra kommentar. Det hade jag inte tänkt på.
    Fast egentligen så behöver man bara höja blicken och tänka till lite.
    Multinationella företag med muskler jobbar på.
    Big Farma,
    – Mediciner. inte sådana som botar utan sådana man måste äta hela livet, typ kolesterolhämmare
    Big Farming.
    – Fleromättade oljor från soja mm. Klart onyttiga
    Big Food
    . som du nämnde

  37. Guy

    Sigge # 27

    Hmmm… Så minimiutrustningen för dom fattigaste är mobiltelefon och dator?? Ny definition på fattigdomsgränsen.

  38. JIMMY

    Svensk lokal flygskatt !!

    (Medeltids Partiet M-P) och ( klimatminister Isabella Lövin ??? LOL!! med det orwellska dagisnivå retorik namnet ) Arbetar just idag numera Die Hard stenhårt- på att vara under 4 % spärren och mycket lägre ca 2.2% i valet hösten 2018 då man nu föreslår en skatt på flygresor inom Sverige för att bli det första fossilfria U-Landet 2030- Agenda 21, och som många redan vet om så är

    Flygplansbränsle skattefritt enligt Chicagoavtalet från 1944 som reglerar det internationella luftrummet och som totalt förbjuder bland annat skatt på flygbränsle.

    Det kommer att bli lönsamt att flyga från Norge och Gardemoen om du skall turist resa utanför ankdammen Sverige + om du bor i västsverige !! LOL!!!

  39. Thomas P

    Guy #35 För områden utan fast telefonnät är billiga mobiler idag vanliga. De billigaste kinesiska modellerna baserad på teknik som är passé i väst kostar inte så mycket. Inte så att alla har varsin men de finns fördelade så de går att låna.

    I många avseenden är det en bra analogi till solel. Inte heller på telesidan har det varit lönsamt att bygga upp något fast nät runt om i byarna utan det är mobil som gäller. Kabeldragning är dyrt, speciellt i länder där det finns folk så fattiga och desperata att de gräver upp kablarna i jakt på metall att sälja.

  40. Olav Gjelten

    En klimatminister måste väl i rimlighetens namn vara ansvarig för det hon styr över som alla andra ministrar? Hur dåligt får vädret lov att vara innan vi exempelvis kan kräva hennes avgång? Om en klimatminister inte ansvarar för väder och klimatet, varför behövs de då? För bara att få makt över folket och en lön som bara få har?

  41. Sigge

    #34 Verner

    Mina vänner som är permanentboende har rätt mycket solpaneler. På sommaren har de stort överskott av el. Då lagar de mat på elplattor och på vintern använder de vedspis. Dagar på sommaren då solen skiner bra har de t o m så mycket el att de kan använda eldriven vedkap.

  42. Guy

    Thomas P # 39

    ”Guy #35 För områden utan fast telefonnät är billiga mobiler idag vanliga.”

    Vanliga är ett ganska löst begrepp. Nu var det dessutom fråga om fattigdomsgränsen kommer före eller efter mobiltelefonen. Dessutom nämndes dator också. Jag bara undrade. Alla i Sverige har inte mobil eller dator. När det gäller fattiga och behovspyramiden är mobil och dator kanske inte första anskaffningen.

  43. Sigge

    #37 Guy

    Det kanske inte är de allra fattigaste som har mobiltelefon och dator. I många fattiga länder så finns mobilnät på platser där fast el- och telenät inte är utbyggt. För 15 år sedan var ett dynamo med vev vanligt i de områdena när de behövde ladda sin mobiltelefon. Idag när datorer blivit så billiga så man kan få en bärbar eller en surfplatta för 1000-2000 kr så är det väl inte så konstigt att dessa även säljs på landsbygden i fattiga länder. Har man då inte el indraget så är solceller ett bra alternativ.

  44. Håkan Bergman

    Säkert jättebra med en massa lågbudget telefoner och datorer som komplement till våra kylskåp och brödrostar när man bygger framtidens botnet. Har vi inte sett nog av billiga kinesdatorer som kör piratkopior av windows, oftast omöjliga att uppdatera?

  45. Sigge

    #42 Guy

    Du verkar sakna sinne för proportioner. Att dra in fast el kostar mycket även i u-länder. Att skaffa dator, mobiltelefon och en del annat som drivs med solceller kostar jämförelsevis ganska lite. Solcellerna har gjort att folk som inte har råd att dra in fast el kan skaffa dator, TV, mobiltelefon, kylbox och elektrisk belysning. De fattigaste skaffar nog bara elektrisk belysning. De behöver inte vänta tills de har råd att dra in fast el om den finns. I många byar i fattiga länder finns inte elnätet framdraget.

  46. Verner

    Sigge #41

    Jag tvivlar inte på att det vissa dagar kan gå att kapa ved med solel men som du kan se av diagrammet som jag länkade till kräver 10 kW anläggning 80 kvadratmeter yta och av en sådan anläggning får man nästan ingen ting under de 4 vintermånaderna November till Februari. Under den tidsperioden räcker det inte att tiodubbla solpanelytan (800 kvadrartmeter = en normal villatomt) man klarar ändå inte den mörka delen av året, Dessutom är halva året natt och då hjälper det inte att öka solpanelstorleken hundrafalt resultatet blir i alla fall NOLL.
    Vi har då av årets 8760 timmar enbart kvar hälften av teoretisk möjlighet att skapa energi med solceller. Tar vi sedan bort 4 månader (Nov – feb) blir det inte många timmar kvar.
    Så tyvärr Solel i Sverige är en kul grej för den som vill använda men att tro att det är lämpligt som energialstrare i vårt elnät i vårt mörka och kalla land, ja då är man som vår regering är i energifrågorna mycket naiv.

  47. Thomas P

    Guy #42 Även i fattiga byar finns ofta någon som har det lite bättre ställt, och en enda mobiltelefon i en by kan bokstavligen utgör skillnad mellan liv och död. Med tanke på att jag köpte den mobil jag använder för ca 800 kr inklusive ett års budgetabonnemang kan jag bara ana hur billigt det går att få telefoner i fattiga länder. Min var ändå en smartphone med GPS, kamera och hela köret om än klassad som omodern.

  48. Christopher E

    #38 Jimmy

    Längre söderut har vi en bro till Danmark så om MP inför flygskatt finns alltid Kastrup…

    Det beteendet är redan etablerat när andra europeiska länder provat på ensidiga flygskatter. Folk reste från grannländerna istället, hade ingen effekt på själva resandet.

  49. tty

    #38,48

    Om man inför en ensidig flygbränsleskatt så kommer allt svenskflaggat utrikesflyg att upphöra. Inget mer händer. Man flyger bara via Oslo/Köpenhamn/Helsinki/St Petersburg i stället.

    Och utländska flygbolags bränsle går inte att beskatta p g a Chicgokonventionen. EU försökte men fick på nöten av både Ryssland och USA. Inte troligt att Sverige lyckas bättre.

  50. tty

    Apropå mobiltelefoner i u-länder så måste ju basstationerna också ha el. Vilket oftast innebär dieselaggregat (jodå, ibland finns det solceller också, men stationerna drar rätt mycket ström och måste ju fungera nattetid också).

  51. Sigge

    #46 Verner

    Att mina vänner som bor permanent och förlitar sig solel beror på att det skulle kosta nånting i storleksordningen en halv miljon att få el indraget. Den där länken du visade gällde en eluppvärmd villa. Mina vänners hus värms upp med ved. Vilken storlek de har på solcellerna vet jag inte. En del sitter på 45 graders tak och större delen på väggen nedanför. Skulle gissa att det är 20-25 kvm. Batterilagret består av ett antal vanliga traktorbatterier. Jag vet inte hur många de har idag. Har för mig att det var 6 st när jag var där och tittade och de tyckte den kapaciteten var i snålaste laget. Det räcker i 2-3 dagar om solen lyser dåligt på vintern men det var mest att batterierna blev fulladdade på en halv dag en solig sommardag. Jag tror de använde 24 V som arbetsspänning. De har växelriktare för 3-fasström. Om jag inte fattade fel så kostade växelriktaren mer än vad solpanelerna och batterierna kostat tillsammans.

  52. Sigge

    50 tty

    Från början hade basstationerna i u-länder enbart dieselelverk där det inte fanns ström. Nu har många operatörer kompletterat med solceller och batterier för att minska åtgången på dieselolja.

  53. tty

    Medelvärde för antal soltimmar:

    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/stralning/normal-solskenstid-for-ett-ar-1.3052

    Ingen plats i Sverige når alltså upp till 2 000 soltimmar per år. Ett år är i genomsnitt 8766 timmar.
    Här är en karta för februari, ingen plats i Sverige når alltså upp till tre soltimmar per dygn i februari:

    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/stralning/normal-solskenstid-i-februari-1.3054

    Och ja, jag vet att solceller ger en del även när det är mulet. Här är en karta över globalstrålningen:

    http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/stralning/normal-globalstralning-under-ett-ar-1.2927

    Dagsljustiden är litet mer än halva tiden p g a diffraktionseffekter och varierar därför också litet med breddgraden och skiljer också litet mellan halvkloten. För Sverige kan man räkna med ca 4600 timmar alltså ca 52 % av tiden. Längsta dagsljustiden har man faktiskt vid norra polcirkeln.

    Sammanfattningsvis: på årsbasis är det sol 15-20 % av tiden och ljust just över 50 % av tiden i Sverige.

  54. Guy

    Sigge & Thomas

    Tack för att tty hann svara på en del, så behöver inte jag.

    Sigge, du anser att jag saknar sinne för proportioner och i samma andetag berättar du att en surfplatta bara kostar 1000 – 2000Skr. Vad dom fattiga tjänar, om dom tjänar något, går väl i klass med en femma per dag. Tydligen har vi olika uppfattnig om fattiga. Det är ju solklart att dom köper en billig platta och en mobil (sarc).

    Och innan ni flyger i taket vet jag att en mobil är mycket viktig för dom och att dom faktiskt försöker skaffa en sådan så fort möjlighet ges. (Borde för övrigt vara en allmän mänsklig rättighet).

  55. Olav Gjelten

    Hjärntvättade klimathotstrogna individer skiljer sig från alla andra människor på vår jord på det viset att de både blir ledsna och arga om katastrofen de tror på inte blir av. Ju mer förödande katastrofen antas bli och ju fortare vi säger oss tro den kommer ju mer lyser de upp av glädje.

  56. Olav Gjelten

    I dag är det den yttersta högern som är ensam om att försvara välfärdsstaten. Ju längre ut på vänsterkanten som folk befinner sig, ju mindre intresserade är de för den problematik fattiga befinner sig i och ju mer intresserade är de att överföra resurser från välfärden till subventioner så att rika kan köpa fler elbilar och att vindkraftsindustrin får pengar som tidigare gick till sjuka, arbetslösa, ensamstående föräldrar med låga inkomster etc.

  57. Håkan Bergman

    Isabella vill väl åt inrikesflyget, dom släpper ut hiskeliga mängder CO₂, hela 524000 ton 2014. För att komma tillrätta med detta gigantiska problem vill man bygga höghastighetsbanor för flera hundra miljarder och då täcker man ändå inte in destinationer som Gotland, Östersund, Luleå eller Kiruna. Som kompensation för regeringens brunkolsaffärer i Tyskland förslår det inte långt, Isabella får väl förlita sig på att fotfolket i Mp inte klarar att läsa eller hantera siffror, en inte alltför orealistisk förhoppning.
    http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/

  58. Sigge

    #53 tty

    Det är enklare att säga att en solcellspanel på 1 kvm ger ungefär 125 kWh/år. Som jämförelse ger en lika stor solvärmepanel ger ungefär 600 kWh/år.

  59. tty

    #58

    Låter ganska optimistiskt i större delen av landet. Det skulle innebära en verkningsgrad på drygt 10 % för elektrisk energi och ca 60 % för termisk. Man skall komma ihåg att hur man än placerar en (platt) solfångare i Sverige så kommer solen tidvis att vara bakom den under sommaren (om den inte är rörlig eller horisontell). Men är den horisontell kommer den i stort sett inte att ge någonting på vintern (men det gör kanske inte så stor skillnad).

  60. Ingvar i Las Palmas

    #54 Guy mfl.
    Vad man skall ha klart för sig är att mobiltelefonerna i utvecklingsländer inte i första hand används för ”vanlig” kommunikation utan i första hand används att betala och få betalt. Det är ett enormt stöd för en fungerande micro-ekonomi
    http://www.economist.com/news/economic-and-financial-indicators/21618842-mobile-money-developing-countries

  61. Sigge

    #54 Guy

    De som är allra fattigast köper på sin höjd en solcellslampa. Om man jämför med fotogenen till en fotogenlampa kostar en solcellslampa ungefär ett halvt års fotogenförbrukning. Inkomsterna varierar även i u-länder. De som har lite mer pengar kan köpa mobiltelefon, TV, dator m m och har man ännu mer pengar kanske man har råd att dra in fast el.

  62. Sigge

    #58 tty

    När det gäller termiska solfångare beror verkningsgraden mycket på kollektorvätskans temperatur. Jobbar man med höga temperaturer blir utfallet sämre. Det har inte så stor betydelse om solfångarna ligger helt plant eller sitter på södervägg. På vägg blir utbytet mindre på sommaren och större på vintern än om de ligger plant. Vätskesolfångare fungerar normalt inte om de ligger plant.

  63. Lars Cornell

    Uppgifter från NASA om Antarktis ismassa pekar åt olika håll. Är det olika avdelningar på NASA som kommer till olika slutsatser? ”climate.nasa.gov” verkar ju vara en politisk alarmistsite där enbart alarmistiska argument sammanfogats, och kanske förstorats.

    ’I ny analys av satellitdata visade den antarktiska inlandsisen en nettovinst på 112 miljarder ton is per år från 1992 till 2001 och 82 miljarder ton is per år mellan 2003 och 2008.’
    https://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses

    Det stämmer inte överens med NASAs beskrivning av situationen att Antarktis har förlorat cirka 134 gigaton is per år sedan 2002,
    http://climate.nasa.gov/vital-signs/land-ice/

    Har någon en förklaring?

  64. Micke S.

    Även fattiga ska väl kunna/ha rätt att kommunicera utan att deras ekonomiska status skall ifrågasättas. Det är inte längre så att det faktum att man har mobil innebär att man inte är fattig. En ny enkel mobil med 2 sim kostar 20 dollar i Phnom Penh. En begagnad mindre. En utgift som även de fattigaste försöker prioritera.

  65. Lars Cornell

    #64 Micke Till det kommer abonnemang och samtal. Hur stor blir årskostnaden?

  66. Micke S.

    #65 Håller du dig inom en operatör kan du komma undan med 5 dollar per månad. Därför behövs mobil för 2 sim. Samtal mellan olika nät är både dyrt och av dålig kvalité. Alla fattiga jag känner och det är många i kategorin 2-3 dollar per dag har mobil och kör kontantkort.

  67. Micke S.

    #65 Alltså 60 dollar per månad i inkomst.

  68. Lasse

    #53 tty
    Alltid så välinformerad och intressanta kommentarer-Tack.
    Men du hänvisar till SMHIs gamla data. Det som var normalt 1960-1990 är inte normalt idag.
    Instrålning ökar med 0,4% per år och antalet timmar med 0,7% per år-allt sedan 1983 då mätningarna började. (1983-2006)
    23% på soltimmarna!
    http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.6403!/faktablad_solstralning%5B1%5D.pdf

    Det tycker jag det är anmärkningsvärt tyst om!

  69. Torbjörn

    #2 Sigge

    Tack för svar, även om jag önskade ett utförligare svar än detta

    ”Sedan 1958 finns det en mätstation på Mauna Loa, Hawaii.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Keelingkurvan

    Mätuppgifter från slutet på 1800-talet var ofta från städer. Då blev nog värdena över lag lite för höga. Under första halvan av 1900-talet så flyttades väderstationer ut på landsbygden för att undvika UHI. Om mätningar av koldioxid flyttade ut på landsbygden och då också kan det tänkas att dessa värden är något för låga jämfört med Mauna Loa.

    Det har gått att mäta koldioxidhalten med stor noggrannhet sedan slutet på 1800-talet.”

    Att det finns en mätstation vid Mauna Loa, en vulkan som avger diverse gaser visste jag, vad jag däremot ville veta hur och var (övriga världen) man mäter koldioxidhalten, då vi baserar många beslut på den.

    Kanske någon annan som kan svara på det?

  70. elias

    Vindkraftens värde: (källa: http://www.epaw.org/echoes.php?article=n81 )
    Sweden’s Royal Academy of Science highly critical of wind power

    Translation of the main points by EPAW’s spokesman in Scandinavia, Peter Skeel Hjorth:

    Multi-billion-dollar subsidies for wind power are wasteful
    Wind power production is negligible

    10 TWh of wind power would require costly expansions to the distribution network

    Expansion of wind power will harm Swedish competitiveness

    Expansion of wind power will cost dearly to electricity customers

    Expansion of wind power will not reduce carbon dioxide emissions

    The subsidies could be better spent on other things

  71. Lejeune

    Skojs från Bojs:

    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-nar-politiker-vill-tysta-vetenskapliga-fakta/

    Världen betraktad i en skrattspegel.

  72. Pelle

    #71
    Tala om att kasta sten i glashus!

  73. Thomas P

    Torbjörn #69 Kurvan från Mauna Loa är den som vanligen citeras, men Keeling mätte också från Antarktis. Sedan dess har antalet mätpunkter ökat enormt, både på marken och numera även från satellit. Här kan du hitta några av mätstationerna:
    http://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/ggrn.php
    och här lite om satellitmätningar:
    https://oco.jpl.nasa.gov/

    Mätningarna från före Keeling är däremot inte pålitliga, i alla fall inte som mätning av någon global CO2-halt. En del ger säkert rätt värde för lokal halt medan andra kan kontaminerats av utandningsluft eller analysfel.