Öppen Tråd

snö hund

Med snö i stort sett över hela landet så ges det tillfälle både för djur och människor att njuta av den. Det är ju lite tidigt ännu så vi får se hur länge den ligger kvar. Här är veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. bom

  Den feministiska snöröjningen sket sig rejält, Biltrafiken packade snön på gatorna till ett 10 cm tjockt islager som plogarna sedan inte rådde på. Några väghyvlar fanns inte att tillgå så man fick sätta in grävskopor att lasta upp på flaken med.
  Den stora sensationen är att ffg Miljöpartiet erkänner sitt grova feltänkande i huvudkommunen. MP lever i en rosa enhörningsvärld av drömmar. Bort med detta oseriösa fjantparti på f n 2,4% från makten.

 2. Lejeune

  Har Gore nåt’ förstånd kvar?

  https://wattsupwiththat.com/2016/11/11/gore-offers-to-work-with-trump-on-climate/

 3. Lars Lundqvist

  Gomorron, fortfarande kallt och det avspeglar sig på det rörliga elpriset och produktionen av el.

  Priset är ungefär dubbelt så högt som i somras, kärnkraften går för fullt och vattenkrafts magasinen är mindre fyllda än vanligt. Sverige importerar just nu mer fossilbaserad el än vad alla skattesubventionerade vindkraftverk producerar!
  Kärnkraften, som regeringen vill stoppa, svarar just nu för 43% och vindkraften, som politikerna vill lägga mer skattepengar på, svarar för 6.7% av egen produktion.

  Tänk om det blir riktigt kallt i vinter, då kan det vara bra att kunna ta till den fossilbaserade reservkraften som fortfarande finns kvar i Sverige.

  Vid kallt högtrycks väder på vintern blåser det inte, så det hjälper inte att bygga ut vindkraften och vintersolen är svag och inte uppe så lång tid så solpaneler är ganska meningslösa.

  Och tänk om solen går in i en mindre aktiv period som för 200 år sedan, som många vetenskapare tror. Då kan det bli riktig kris i politikernas framtida fossilfria Sverige. Det är ju det våra svenska klimatalarmister på klimatmötet i varma och exotiska Marrakesh lovar att Sverige ska bli först med!
  Man bör fråga vem som tänker mest på sina medborgare, Trump som tänker dra ur USA från klimatavtalet eller svenska politiker som vill gå i spetsen och vara först för att visa världen vägen.
  Är det svenska löftet i Marrakech inte lika galet som de rödgrönas genusplogning i Stockholm?

  Gå först, gå fel och bli sist!

  Dags att vakna nu?

 4. Joachim

  (2)
  Follow the money

 5. Sören G

  Det påpekas ju allt som oftast (inte minst i medierna) att glaciärerna smälter, och underförstått är det då att det är vårt fel och att det skulle vara allvarligt.
  Själv påpekar jag då att vi har nyss kommit ut ur Lilla Istiden då glaciärerna växte och att vi under 1900-talet har vi fått en klimatförbättring.
  Första gången som jag hörde om krympande glaciärer var när min far, kan ha varit kring 1960, visade en bok med fotografier med några glaciärer med foton tagna dels i slutet av 1800-talet och förmodligen 1950-talet.
  Men sedan på 70-talet när det talades om att vi var på väg mot en ny istid har jag för mig att det talades om att glaciärerna i fjällen avancerade. Hur var det med det?
  Att t.ex. glaciärerna växte eller t.o.m. nybildades under Lilla Istiden fick jag en stark upplevelse av när jag 1988 besökte isgrottorna i närheten av Hallstadt i Österrike. Guiden förklarade att isen inte har funnits där sedan senaste istiden utan bildades långt senare, om det var först efter medeltiden.

 6. Ulf

  Jobbigt att vara feminist i Stockholm för det är man tydligen om man som jag cyklar till jobbet. Jag kan rapportera att den feministiska snöskottningen liksom allt annat som den rödgrönröda majoriteten pratar endast fungerar i teorin.
  Inte en centimeter av cykelbanorna är skottade trots fler dgr efter snöfallet. Aldrig någonsin har snöskottningen i Stockholm fungerat sämre. När alliansen satt vid makten kveds det vilt om inte allt fungerade perfekt inom några timmar. Nu har det gått flera dgr och det är fortfarande oröjt trots skattehöjningar. Snacka går ju.

 7. Sigge

  #3 Lars Lundkvist

  Det har varit lite störningar med kärnkraften efter sommaren. I de flesta fall så har serviceuppehållet blivit längre än planerat. Det är inget onormalt för vissa saker går inte att kontrollera när anläggningen är i drift utan en del fel upptäcks vid serviceuppehållet. Det har också varit några oplanerade stopp. Om några veckor beräknas alla 9 kvarvarande reaktorer att vara i drift. I september och oktober var det 2-3 reaktorer av dessa 9 som var tagna ur drift och för närvarande är det 2 st som inte är i drift. Det har sedan mitten på september har det varit ungefär en reaktor mer än beräknat som varit ur drift. Det motsvara ungefär 1 TWh bortfall i elproduktion. Det är inte så mycket bortfall om man jämför med den låga nederbörden som gör att det är mindre vatten i kraftverksdammarna i Skandinavien motsvarande 20 TWh jämfört med medeltalet.

 8. Ingvar i Las Palmas

  Joachim #4
  Precis!

 9. Lasse

  Aldrig nånsin förr-och det beror på CO2 är en vanlig alarmistisk tes.

  ”8 New Papers Reveal ‘Natural’ Global Warming Reaches Amplitudes Of 10°C In Just 50 Years With No CO2 Influence – See more at: http://notrickszone.com/#sthash.rbUYrYYq.dpuf

  Strömmar i havet ändrades vilket radikalt påverkade temperaturen-vi får hålla tummarna så detta mönster inte återupprepas.

 10. ces

  Tyskland går före, fast nu åt andra hållet! Minskar kraven på neddragningen av CO2 inför Marocco-mötet.
  http://www.reuters.com/article/us-germany-climatechange-idUSKBN136132

 11. Håkan Bergman

  bom #1
  Den där f*rbannade verkligheten nu igen!

 12. latoba

  Återkom i onsdags efter en veckas vistelse i Förenade arabemiraten, detta helt fossilberoende, välmående och trygga land. Var där senast 1985. Vilken enorm utveckling man kan åstadkomma med olja och gas! Hur ska de bli fossiloberoende? Något för Rockström, Axelsson, Wijkman m fl svenska besserwissrar att fundera på. Den gröna ideologin blir alltmer ofattbar för mig efter denna resa.

 13. Thomas P

  Lasse #9 Det är helt riktigt att klimatet var mycket mer instabilt under senaste glacialen och att perioden efter denna varit ovanligt stabil. Kanske inte av en slump var det även under denna stabila period homo sapiens utvecklade en bofast kultur. Kanske vore det en bra idé att undvika sparka ut klimatet ur denna stabila period för att hamna i helt okända vatten… (Broecker har skrivit en del om detta).

  latoba #12 Ja, det fanns ju folk som reste till Sovjet också och kom tillbaka med liknande intryck av ett tryggt och välmående land…

 14. ces

  Snälla, svara inte på Thomas Ps kommentar. Det leder bara till en diskussion som bara TP är intresserad av och gör läsandet av bloggen ointressant. Det kan avskräcka en del nya gäster, som nu söker information om klimatfrågorna sedan det visat sig vara tillåtet att ha andra åsikter än TP och andra i ”eliten”.

 15. latoba

  Fy på dig Thomas P!

 16. Michael

  Latoba #12
  Jag befinner mig just nu i Dubai och gör precis samma reflektion som du.

 17. sibbe

  Thomas P. Gammal gammal vänsterrevolutionär som blev grönkommunist på gamla dagar.
  Han påminner mig om mig själv, när jag som 17 årig gick ut på gatorna och demonstrerade emot
  häktningen av Der Spiegel utgivare, Augstein. Den tiden var den här tidningen vänsterliberal, en paria och stod låpngt från andra tidningar som FAZ, Welt, etc. Och jag hörde då till denna udda liten värld som ogillades av stora delar av medierna. Nu, mer än 50 år senare är Der Spiegel den som bestämmer takten – och de har inte ruckat en cm från sin position. Nå, vänstergrön istället för väster liberal. Kennedy var en skurk, Nixon var en skurk, Reagan var en skurk och 2 X Bush var 2 skurkar. Obama var ljusets riddare och Trump är skurk. ( Men upplagan går ner med 100000 tals exemplar/år. BRA.
  Sedan Tysklands återförening ( änn en gång TACK FÖR DET; REAGAN) har mera eller mindre alla tyska medierna flyttat sina politiska positioner till grön-vänster.
  Samma utveckling har också skett i Sverige: Expressen, DN och SvD var en gång konservativa tidningar, SvTV en neutral iakttagare. Var står de nu? Jag har levt i över 40 år i Finland, även här har vi haft samma utveckling: gamla Fastighetsmagnaten Amos Anderson som köpte Hufvudstadsbladet Hbl 1922 då han blev chefredaktör skulle nog rotera i sin grav om han visste hur djupt vänsterut hans tidning har glidit. Så är också hans tidning i gungningen: ökande andel journalister och sjunkande andel prenumeranter passar inte ihop. Men hans miljarder i konstsamfundet, som åtminstone fortfarande styr ”stiftelsen” med hård hand och är snåla med bidrag för sin tidning. 5 miljoner får den gå på minus, just nu är man uppe i 15 milj. Att prenumeranterna inte gillar den nya vänstergrön stilen kommer tidningsgänget inte ens att tänka på. Nej. Politiskt korrekt? Nej, politisk indoktrinering…
  Nej, Thomas, ta tillfället nu och gå! Dina argument håller inte. Och sällan har du fakta på din sida…

 18. Slabadang

  Här har ni en klockren lägesanalys av Ann Heberlein!

  http://ledarsidorna.se/2016/11/ann-heberlein-usa-valet-och-det-glomda-folket/

  Den enda invändningen jag har mot hennes råd till journalisterna om att lämna sin bubbla och möta vanligt folk, är att folk ska fortsatt och allt mer skita i bubblans innevänare och har tagit över deras uppgift och legitimitet själva. KARMA så de kan sitta där i sin djävla bubbla och byta sina trådar från deras utopiska, ideologiskt teoretiska idealiserade gigantiska trasselsuddar till tankefigurer med varandra, såsom pp ”publicistklubben”, medan folket tar itu med det reala och värdefulla själva.
  Journalisterna och politikerna har själva valt sitt demokratiska utanförskap. Låt dem frysa ihjäl uti i kylan bortom den folkliga värmen.

 19. Thomas P

  latoba&Michael Så ni har inga problem med diktaturer bara de är ”välskötta”? Lite spöstraff och slavarbete gör inget så länge hotellen är välstädade.

 20. Michael E

  #1 I Karlskoga beslutade kommunen 2011 att busshållplatser, trottoarer och förskolor ska plogas först emedan genomfarter, tungt trafikerade och andra gator och vägar plogas sist. Beslutet vilade på ett genusteoretiskt resonemang som gjorde gällande att kvinnor använder busshållplatser och trottoarer mer än män, de tar dessutom barnen oftare till förskolorna. Män och andra sidan kör mer bil.

  Dessvärre kolliderade teorin med verkligheten när bussarna inte kunde ta sig fram till busshållplatserna eftersom vägarna var igensnöade. Inte heller kunde de lämna barnen vid förskolorna. På något sätt verkar det alltså bättre att man fryser vid busshållplatsen och har problem med att lämna barnen till förskolorna än att alla kan dra fördel av plogade vägar.

  Man bör av denna historia kunna dra slutsatsen att genomföra snöröjning baserad på en analys ur ett genusperspektiv rimmar illa med verkligheten. Det har dock inte hindrat vice ordförande i trafiknämnden i Stockholm, Daniel Helldén (MP), att verkar för att införa den normkritiska snöröjningen även i Stockholm.
  Det är knappast en slump att samma parti, MP, och håller sig så okritisk till CAGW.

 21. Ingvar i Las Palmas

  Slabadang #18
  Läste artikeln av Ann Heberlein

  Attans vad bra skrivet!!!

 22. Kenneth Mikaelsson

  Vet inte lille TP att vara muslim är att underkasta sig… träldom är ju vad de strävar efter så ge de troende muslimerna vad de söker och de kommer bli lyckliga..
  Sen har vi våran kultur där vi strävar efter att vara självständiga”bönder” och där snorkvaddar som TP vill se en PK demokratur….
  Och tror verkligen TP med gäng att de kommer undan med det??
  Kan upplysa det gänget att deras tid är utmätt..

 23. Lasse

  #18 Slabadang
  Bra analys av Ann H.
  Men istället för KARMA så läser jag hellre KRAMA. Det finns så mycket vi har gemensamt vem vi än väljer att tro eller rösta på. Så mycket att förlora och om vi inte inser det nu så kanske det är försent.
  Var tolerant mot de som tycker att vi skall vara intolerant mot de intoleranta-typ.

 24. SIBBE

  Av någon okänt orsak kommer mina inlägg upp under signaturen syskon: men det är jag, sibbe.

  Oberoende om Trump nu annullerar Obamas dekret om Parisöverenskommelsen, eller inte och bara struntar i det så struntar resten av världen i det. ”Avtalet” är död! De vänstergröna medier och deras vänstergröna politiker Norr om Alperna behövde ett ben att gnaga på. Det fick dom. De viktigaste CO2 -spridare har alla stora framtida utsläpp redan på gång.
  Tyskland är JU en ”föregångare”. Man har just fastslagit sitt program till 2050, och lovat – i praktiken – att ersätta atomkraft-el med brunkol-el. Detta tryggar jobb, för SPD väljare.
  Det tryggar en stabil elproduktion. Nån gång 2050 är man klimatneutral, (inte ens CO2-neutral).
  Och så hoppas man på nya innovationer i bilproduktionen. Så är den produktionen tryggad.
  Motorvägarna skall förresten privatiseras. Ingenting som äventyrar arbetsplatser.
  Och de två stora partier förbereder sig på nästa års val och på att i mån av möjlighet fortsätter.
  Med dagens opinionsläget så har CDU/CSU 32 % ( backar från 42 i senaste val) och SPD 22 % (backar 4 %) en stabil plattform att regera vidare. Just nu måste de hitta en person som är både ”borgerlig och social” för presidentämbetet som blir ledig i nästa år.
  I fall av en AfD storseger som skulle rubba balansen tar de nyliberala FDP gärna emot några ministertaburetter. Likaså de gröna…
  Problemet är förstås: när slipper de Merkel?
  Det blir intressant i Sverige: Här har man ju gjort förut som Tyskland och skjutit upp några beslut om minskning av CO2 utsläpp till 2050. Kärnkraft och vatten står för stor delen av elförbrukningen.
  Val om två år: Kommer alliansen en likadan av högern tolererad regering som i Danmark eller Norge?
  Här i Finland har vi ju haft ett liknande val för knappt 2 år sedan som i USA. Populisterna blev näst största partiet. Och platsade i regeringen. Svenska utrikesministern ville ju inte räcka handen till finska utrikesministern. Det var då. Nu reser de gemensam genom världen och löser världens problem. Det ser rentav så ut att populistiska Soini har haft ett bra inflytelse på henne, för hon har lugnat ner sina antisemitiska tendenser.
  Vi har det förstås tuffare ekonomiskt sett. Tillvaron i EU har lett till att vår största kund Ryssland blev bojkottat av EU/oss, och de slutade köpa våra varor. Vi har för låg elproduktion, och måste förlita oss på bl. a. att era atomkraftverk är i skick.
  just nu importerar vi ca 30 % , tack Sverige för billig el!
  Större problem är förstås: Vem ersätter britternas 11 miljarder till EU, när brexar bort om 2 år?
  Och ännu värre blir det om Frankrike äntligen får sin kvinnliga president…
  Borde inte våra feminister ställa upp för henne?

 25. Slabadang

  Lasse!

  Det ligger nåt eftersträvansvärt i vad du råder. Att tillåta andra vad du förvägras själv skall helst sättas i sittt principiella perspektiv. Vi har samtidigt en skyldighet att bekämpa och vägra acceptera totalitärt fascistiska utrryck och agerande. Sikta mot strupen på ledarna men ha medkänsla för svaga ”followers”.

 26. Björn

  Läs nedanstående länk, Solar Terrestrial Activity Report, som visar aktuell solfläcksaktivitet. Det låga medelvärdet om för närvarande ca 25 fläckar skall jämföras med 1900-talets flera hundra fläckar. Denna låga aktivitet kan vara orsak till det förändrade vädermönster som vi nu upplever. Varför nämner inte SMHI betydelsen av vår polnära jetströms lägesförändringar, vilka mycket sannolikt är en konsekvens av den låga solaktiviteten? Är det inte politiskt korrekt att tala sanning eller åtminstone resonera kring betydelsen av den nu vandrande polnära jetströmmen? Vi ser nu en avtagande solcykel 24 som redan är så oroande låg. Minimum skall inte inträffa förrän strax efter 2020 och det ser redan ut som vi är inne i ett minimum.

  http://www.solen.info/solar/

 27. Håkan Bergman

  Åh här har vi en idiot som står längst ut på plankan och tror att det är mitten.
  http://www.svd.se/miljopartiet-ar-en-nyckel-till-majoritetsregering/om/det-nya-politiska-laget
  Vågar man rekommendera et inköp av en sån här:
  http://www.clasohlson.com/se/Allroundspade-Fiskars/31-4778

 28. tty

  Det är klart att den feministiska snöröjningen inte fungerar. Man har ju stannat halvvägs. Patriarkatet har fortfarande kvar sitt monopol på utförandet. Jag har kollat och varenda kotte som klättrar på tak, skyfflar, borstar, hackar, hugger, plogar och kör bort snö är män. Medelålders vita män till råga på allt.

  Nej, här måste tuffare tag till! Varannan snödriva damernas!

 29. Håkan Bergman

  tty #28
  Skrämmande!

 30. tty

  ThomasP #19

  ”Så ni har inga problem med diktaturer bara de är ”välskötta”? Lite spöstraff och slavarbete gör inget så länge hotellen är välstädade.”

  Här har vi en ganska underlig paradox. I Mellanöstern är faktiskt de länder som teoretiskt borde vara sämst när det gäller mänskliga rättigheter, trygghet och samhällets funktionalitet, nämligen totalitära sultanat och kungadömen som Marocko, Jordanien och Oman istället bäst. Kanske inte bra, men bäst.

  Slaveri är för övrigt en integrerande del av islam vilket du knappast kan vara omedveten om. Läs Sûrah 23, 33 eller 34 t ex. Det förekommer dock inte i länderna jag nämnde ovan.

 31. tty

  MichaelE #20

  ”Det är knappast en slump att samma parti, MP, och håller sig så okritisk till CAGW.”

  Som en bekant till mig (som tidigare stödde miljöpartiet, inte nu längre) sa för ett par månader sedan:

  ”Är man fortfarande miljöpartist är det inte en fråga om politik, det är en diagnos”

 32. Christopher E

  Stockholmarna fortfarande i chock över att snöfria löften av Rockström och Holmgren inte stämmer. År efter år. Man frestas damma av en gammal klassiker:

  https://youtu.be/usNTQNBtTsE

  😉

 33. Karl-Oskar

  Jag vet inte vad feministerna har hittat på som ytterligare har saboterat snöröjningen men iden med att snöröjning på gång och cykelvägar skall ha kortare åtgärdstid än bilvägar infördes av trafikverket för många år sen. Det borde inte ha någon inverkan på åtgärdstiden av bilvägarna då det oftast inte är samma fordon som röjer dem. Felet är nog besparingar tunga fordon som väghyvlar och lastbilar har ersatts av traktorer med lätta redskap och betalningarna till de som utför arbetet har minskat konstant sedan 80 talet vilket har gjort att de bästa entreprenörerna har slutat. Dessutom är möjligheten för skickliga förare att själva bestämma hur mycket salt de kan lägga nu borta då de nu är konstant övervakade. Misslyckas man med den preventiva saltningen så orkar inte de lätta redskapen att loss göra snön från beläggningen och då är det bara hyvlar som gäller.

 34. Kenneth Mikaelsson

  Snön i fjollträsk är väl ett tecken på att tjänstemanna ansvaret behövs……
  Dags att kicka alla miljöfjollor..

 35. Michael E

  #31 tty, så sant som det är sagt! Frågan är väl bara om det är en eller flera diagnoser?

 36. Kristian Fredriksson

  Thomas P.

  Det gjordes några försök att bosätta sig och leva på odling i nordöstra Afrika redan tidigare men de misslyckades. Det var först när koldioxidhalten steg över 260 PPM som det gick att få skördar som man kunde överleva på. Numera är det inga problem alls när koldioxidhalten har stigit till 400 PPM och skördarna ger tre till sex gånger så stor avkastning som för 60 år sedan. Så för 10.000 år sedan så hade vi turen att klimatet var tillräckligt varmt med påföljande stegring av koldioxidhalten så att odling blev möjligt. Även vi sydskenskar kunde flytta till Skandinavien, men utan att kunna odla förstås. Klimatet var varmare än nu och vi bodde bland annat vid Ivösjön där vi kunde fiska, jaga och samla växter för vår överlevnad. Svårt blev det åter igen under den lilla istiden med svält och elände som följd.

 37. Ingemar Nordin

  Slabadang #18 Skippa svordomarna. Vårdat språk!

  Thomas P # 19 och andra, håll er till bloggens ämnesområde!

  Christopher #32, He, he. Den hade jag inte sett.

 38. Håkan Bergman

  Karl-Oskar #33
  Nu har väl inte Trafikverket så mycket att göra med gång- och cykel-vägar, dom är väl mest en kommunal angelägenhet, precis som gatunätet i tätortsområden, och där har nyordningen inte slagit så väl ut, minst sagt. Sen har det skett en nedrustning rent allmänt, det räcker med några snöfattiga vintrar så slår man sig till ro och tror att så kommer det alltid att vara. Para det med inkompetenta upphandlingar, enklaste sättet att smita ifrån ansvaret är att försvara sig med att man måste ta det lägsta anbudet, vilket är en f*rbannad lögn, ja då blir det som du beskriver.

 39. Peter Stilbs

  Diplomatiskt skrivet on vindkraftregleringseländet http://second-opinion.se/osakra-vindprognoser-sanker-vattenkraftens-effektivitet/

 40. Jan-Åke

  2006 sa Per Holmgren att ”om 20 år finns ingen snö vintertid och att Vasaloppet läggs ner 2026” Media var okritiskt knäfallande..heja Brexit heja Donald !

 41. Jan-Åke

  Hörde att miljöpartiet hade nåt möte i Sundsvall, i chock över Trump men jubel över att regeringen beslutat att ytterligare 250 miljoner kr ska kastas rakt ner i papperskorgen i FNs fullständigt vansinniga klimatfond

 42. John Silver

  Det här förklarar allt:

  https://www.youtube.com/watch?v=ZbM6WbUw7Bs

 43. sibbe, sibbe sibbe

  Det vi bör komma ihåg då det gäller vilka som helst uppgifter om Trump:
  fortfarande är de informationskällor vi har närmast NY Times eller andra demokraternas blaskor, som våra journalister ordagrann översätter. Men glädje och ilska förstås.
  Som jag lärde mig i fotbollsligan: efter matchen är före matchen i i synnerhet när man förlorade matchen…

 44. SIBBE

  En fråga: Hur blir jag till syskon? är det min dator som ger fel information eller er block?

 45. Ingemar Nordin

  #43, ¤¤

  Var snäll och kontakta mig via mejl om det är något problem. Varenda gång som alias byts, eller felstavas, så fastnar det i filtret

 46. John Silver

  Det här förklarar mer:

  https://i.redd.it/ajyji9gyw7xx.jpg

 47. Gustav'

  Vet inte om det är någon jättestor nyhet mene… Det har slutligen hänt, en journalist har ställt en relevant motfråga i en miljöpartist monolog. Dock svarar inte politikern på frågan såklart och då blir det heller inga motfrågor: http://www.dn.se/nyheter/politik/isabella-lovin-kampade-mot-tararna-efter-trumps-seger/

  ”Men om hela klimatavtalet ifrågasätts, varför ska svenska skattebetalare bidra med ytterligare en kvarts miljard kronor till FN:s gröna fond då?

  – Kostnderna om vi inte ställer om, om vi inte gör det här tillsammans globalt, blir så oerhört mycket större.”

  Tänkte ändå att det var en nyhet eftersom det är första och troligtvis sista gången som det hänt.

 48. Ingvar i Las Palmas

  Pointmans skarpa analys är läsvärd. Hela!

  https://thepointman.wordpress.com/2016/11/11/an-analysis-of-the-trump-election-victory/

 49. Slabadang

  Yeeeees!

  Redan på 90-talet undrade jag varför sjukvårdsförsäkringar var så svindyra i USA. Svaret är att mycket av kostnden täcker sjukvård som INTE är nödvändig såsom tusentals olika undersäkningar och provtagningar.
  DVS mycket av kostnaderna är inte kopplade till vård av sjuka utan dyr provtagning och dyra undersökningar av friska.
  En ny Trumpförsäkring kommer att erbjuda skydd efter diagnos medan hälsoundersökningar å annat betalas direkt eller genom separat försäkring. Att skapa ”försäkringspaket” av de vitt skilda villkoren är ett mycket mycket stort misstag.
  Lyssna på denne man som insett de övergripande problemen med de amerikanska sjukförsäkringarna.
  Ett ytterligare aber är kombinationen av de juridiska konsekvenserna av en missad sjukdom åkomma, då skadestånden är astronomiska och sjukhusen därför tar alla prover de kan tänka sig för ”säkerhets skull” med astronomiska kostnader för enkla sjukundersökningar som konsekvens.

  https://youtu.be/gFr3mFP7MHg?t=1671

 50. Skogsmannen

  Jaha!

  ”Trump utser ”klimatskurk” till rådgivare – Lövin oroad”

  http://www.svd.se/trump-utser-klimatskurk-till-radgivare-lovin-oroad/om/svenska-reaktioner-c8t1

  Starka ord från en som står längst ut på spången.

 51. Håkan Bergman

  Jovars, Mp är totalt obegripliga. I decennier har dom levt i radarskugga hävdandes att dom minsann inte tillhör nåt av blocken. För två år sen kastade dom förklädnaden och stod där i sin nakenhet, dom visade sig vara ett vänsterparti. Tacken för det blev att Löven manglade ihjäl dom till oigenkännlighet och idag vill dom bilda en mittenregering! Har dom konsulterat pappa Stefan och hur tror dom att det ska gå till att få C och Mp att samsas i en regering, det går knappt att ha en centerpartist och en miljöpartist i samma rum, dom är ju tvillingar politiskt, men likheten är att dom lever av samma bluff. Och den s.k. majoritetsregering man föreslår kommer ändå att vara beroende av V som läget ser ut idag.
  https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fwww.tns-sifo.se%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Freports%2Fdocuments%2Fvb_okt_2016_svd.pdf
  Lite fler såna utspel från Mp och vi kan stryka dom ur vokabulären.

 52. Guy

  Det är dom löjliga skadestånden i USA som gör sjukförsäkringen och också sjukvården så dyr. Precis som Slabadang säger i sita stycket.

  Vi i norden har skadorna färdigt prissatta så att försäkringsbolagen kan räkna på kostnaderna som ändå är grundet för försäkringspriset.

  I norden har vi inte skadestånd/ersättningar i klassen 600 miljoner $. Kostnaderna för att undvika ersättningar i miljonklassen blir höga. Skatterna i USA är låga, men utbildnings- och försäkringskostnaderna utgör en hög ”tilläggsskatt”.

 53. Olav Gjelten

  Kommer Donald Trump någonsin att få bli USA:s president? Frågan är helt berättigad att ställa mot bakgrund av att den rödgröna,feministiska amerikanska mobben, under ledning av Clinton/Obama struntar respektlös inför alla demokratiska spelregler. De väntadetill exempel inte en enda dag efter att feministdrottningen förlorade valet med att starta ett revolutionärt uppror i syfte att ta makten genom våld.

  Nu är det frågan om på vilken sida står polisen och militären.
  Som jag ser det har helt vanliga, hederliga medborgare till stor del sig själva att skylla, då de i decennier, lagt sig platta inför den kravmaskin denna pöbel är. Ett känt faktum är också att politiker allt sedan Berlin-murens fall inbördes tävlat om att vara grönast , minst demokratisk (mest feminist) och ha den sjukaste sexuella läggningen genom att aldrig missa att vara närvarande vid pridefestivaler och liknande.

  Nu gäller det om världens största demokrati skall överleva eller om diktaturen också där skall segra genom den rödgröna pöbel som hatar allt vad demokratiska spelregler heter.

 54. Håkan Bergman

  Guy #52
  Sen har man väl inget centraliserat journalsystem heller, patienter går bara till nästa läkare som gör samma undersökning om igen o.s.v. Grundorsaken är väl att vi västerlänningar har degenererat till en samling hypokondriker. Jag kan inte annat än förvånas inför alla dessa jättesjukhus, är vi verkligen så sjuka?

 55. Ingemar Nordin

  Slabadang #49,

  Jodå, USA spenderar i särklass mest pengar på sjukvård i världen. En bidragande orsak är att politiker på delstatsnivå har erbjudit och genomdrivit försäkringar som skall täcka allting mellan himmel och jord. Äktenskapsrådgivning t.ex.

 56. Ingemar Nordin

  forts. #55,

  Antingen har man ett offentligt finansierat system som i t.ex. Sverige eller Tyskland England. Men då måste man ha ett prioriteringssystem i kombination med gränser för vad sjukvården skall syssla med. Eller så har man ett privat system där t.ex. varje familj själva sparar pengar i t.ex. sjukvårdsfonder som de fritt kan förfoga över. (Prioriteringen flyttas ned på individnivå). Själv tycker jag att den s.k. Singapormodellen verkar rimlig

  https://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_Singapore

  Men nu har vi avvikit från klimatämnet….

 57. Håkan Bergman

  Ingemar N #56
  –Men nu har vi avvikit från klimatämnet….
  Jo, men vi kanske har feber.

 58. Carin

  En rapport från den östliga provinsen Shanghai. Efter 5 veckor här så har jag gjort några observationer.
  Grön växtilghet I stadsmiljö. Jag har aldrig sett så mycket grön växtlighet I stadsmiljö som här. Det är planteringar bredvid o mellan vägarna, det hanger ’blomkrukor’ med växter på varje elevated road, det är människor som jobbar med att klippa o rensa o hålla rent alla dessa växtarrangemang.
  Stadsplanering. Nya höga hus byggs med mycket grönt mellan och de star som solitärer. Husen är ca 30 våningar höga. De star I samlingar om 15-25 st och inhängnade med vaktkur där man skall komma in. Får mig att tänka på hur stadsplaneringen sett ut på Norra Älvstranden I Goteborg. Där är det mer stenöken än växtlighet. Undrar hur man planerar för Frihamnen?
  Biltrafik. Här är det att knö sig fram. Ingen släpper in dig bara för att du blinker utan det är in med framskärmen. Ofta bara ett bladmått mellan bilarna när de slåss som mest men det funkar o få intermesson är det I de manövrarna.
  För att vara ett kommunistiskt land så gäller här att bli bäst, vara bäst I skolan och här finns betyg, vara bäst på jobbet, jobba hårt etc. Här är de sociala skyddsnäten få. Mammaledighet I 3 mån sedan får de redan pensionerade föräldrarna rycka in.
  Kommersialism är allt som gäller. Handel o vandel. Sälj o köp.
  Ingen kommunism som passar Sjöström misstänker jag.
  Luftkvaliten är dålig för det mesta trots att mopparna går på el o taxi på gas.
  Idag regn o grått. Ser fram emot en brunch på Hotel Westin.

 59. Verner

  Nu har regeringen lovat bort ytterligare 250 miljoner till någon grön fond.
  Hur länge skall dessa medelålders gröna individer få förstöra vårt land?

 60. L

  #59, ja Lövin har lovat att vi ska skänka miljonerna till fattiga länders ”klimatarbete”. Som exempel har hon de senaste dagarna pratat om ”ökenutbredningen” som orsakats av våra utsläpp. En av sagorna som politiker gärna berättar. Här är ett avsnitt av ”Vetandets värld” dom borde lyssna på;

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/718046?programid=412

 61. tty

  #54

  ”Sen har man väl inget centraliserat journalsystem heller, patienter går bara till nästa läkare som gör samma undersökning om igen o.s.v.”

  Jag hoppas att du inte tror att det skulle vara annorlunda i Sverige. För det är det inte. Vissa landsting har ett gemensamt journalsystem, andra har flera olika, och samordningen mellan landstingen är naturligtvis obefintlig (fast Stockholm och Västra Götaland planerar faktiskt en gemensam upphandling av nytt journalsystem).
  En god vän till mig var engagerad i ett projekt som skulle göra det möjligt för alla system inom Stockholms landsting som hanterar patientdata att åtminstone skicka data mellan sig. Det misslyckades. Det är ca 10 år sedan och då var det 63 system inblandade. Idag lär Stockholms Landsting ha 1600 IT-system och hoppas minska det till 800 om fem år, fast alla hanterar ju inte patientdata.

 62. Ulf L

  Här släpper Jonathan Pie loss. Och hur rätt han har!
  https://www.youtube.com/watch?v=GLG9g7BcjKs

  Förövrigt är signaturen Ulf inte samma som jag, Ulf L. Men skulle någon tro det så har jag egentligen inte speciellt mycket emot det. 🙂

 63. Lars Cornell

  tty#61
  För några år sedan besökte jag en släkting på Södertälje lasarett. Jag pratade med läkaren som visade journalen. Jag frågade efter röntgenbilderna och han svarade,
  – det är inte så lätt. Först måste jag logga ur där jag är nu. Sedan måste jag logga in på ett helt annat ställe.

  Och då gällde det en patient på ett enda sjukhus.