Öppen Tråd

vinterkyla

Har den globala uppvärmningen frusit fast? Här i veckans öppna tråd kan vi samtala om väder, klimat och energi.

Trevlig helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Olav Gjelten

  …..och koldioxiden som skulle göra klimatet så milt att till och med Vasaloppet skulle bli ett minne blott!! Så är det istället så kallt att läkare avråder folk att vara ute.

 2. sibbe

  I början av 1970-talet sjöng Albert Hammond: Its never rains in California. https://www.youtube.com/watch?v=-pyC7WnvLT4
  Klimatet i Kalifornien har oftare varit torrare än våt. Under vikingatidens värmeperiod hade man en torrperiod på 400 år.
  Men våra historielösa journalister i många medier norr om Alperna och norr om Rio Grande älskar klimatkatastrofer:
  b.a. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19976837.ab
  utan att göra det som en sann journalist borde göra, t.ex. kolla upp fakta i Kaliforniens historik: http://news.discovery.com/earth/plants/california-once-had-2000-year-long-dry-spell-151002.htm
  Och inte lämna bort halva torrperioden.Men då hade man väl inte fått någon katastrofrubrik.

  Och nu, tyvärr så dog El Nino och i sin dödskamp så slog den till: http://wattsupwiththat.com/2016/01/07/el-nino-turns-el-mean-yo-for-california/ det snöar inte bara hos oss utan det regnar och snöar igen i Kalifornien. Slut på vattenransoneringen. Fram med vattenslangen och sprinklern.
  El Nino blev inte så stark som många klimathotjournalister hade önskat. Fjolåret var bara det 3.varmaste året. Fastän NOAA har väl redan uppvärmt havsvattnet i handeslflottans pannrum så att deras termometer visar de rätta resultaten. Antagligen inte signifikant, men några 100-delar högre än 1997 års siffror. –
  I vädrets kaos finns vissa konstanter, och en av dem är att efter en stark El Nino kommer alltid en stark La Nina. Med den påföljden att temperaturen sjunker, utom förstås hos NOAA.
  Vilket visar, att allt är relativt. En lätt temperaturökning i världen på mindre än 1°C skylls på 0,004% CO2 i luften. Och att lilla Sverige med en andel på mindre en 1 promille CO2 bör minska sina utsläpp till 0,00 samtidigt som Kina och Indien som står för nära 50 % av CO2 lovade öka sina utsläpp med minst 200 % fram till 2030.
  Vädret utanför är lika normal som alltid. Med 10 års mellanrum så får vi ett par kalla vintrar. Om El Nino avtar och polarfläkten virvlar i klockans riktning fryser det till, oberoende av vilka rubriker klimatkyrkans blaskor sätter på framsidan.
  Vi har bytt ut termometer från analog till digital på 1980-talet och placerat dom gärna i urbana områden så att de visar lite varmare temperaturer. Och trädgränsen i Europa har höjts med ca 200 m under de senaste 150 åren. Unikt?
  Nej, inte alls: https://de.wikipedia.org/wiki/Schnidejoch Flera gånger under 6 millennier har det här passet varit under en glaciär och tinat upp emellanåt. Här har stenåldersmänniska tappat en del av sin utrustning under sin vandring mellan syd och nord. Här har bronsåldersmänniskan tappat sina utensilier. Här har bronsmänniskan tappat bort sina saker. Här hare järnåldersmänniskan tappat bort sina artefakter… Här har korsriddarna tappat bort sina svärd… Här har en nutidsmänniska tappat sin kamera, och vilken överraskning: klimatkatastrof i Alperna: glaciären smälter.

 3. Ingvar i Las Palmas

  Datorn säger att det är -15 och mulet i Stockholm.
  Las Palmas 21 grader

  Ingvar
  (klimatflykting)

 4. Christer Löfström

  Någon som vet vem Stina Andersson är? (Kommentar på Financial Times)


  Stina Andersson 2 days ago
  I have a collection of reports/ forecasts of oil supply and prices going back to Lord Fisher´s Royal Commission on Oil and Engines 1912.

  I was also a member of the PEAK OIL community 2004-2006.

  My experience – only fools try to predict the oil markets or the climate 20 years ahead.

 5. Allan Forsling

  Tack sibbe #2 för en bra genomgång av vad som skett historiskt. Att rycka ut 50 år av jordens historia och tro att detta är normalt för alla tider, ja det är totalt historielöst. Men det är vad vi har, historielösa politiker och journalister.

 6. Greger

  Ser på text-TV att en utredning kraftigt vill höja Sveriges ambitioner för att rädda klimatet (och ”gå före”). 2050 ska CO2-utsläppen ha minskat med 90%. Styrmedel – läs skattehöjningar – ska presenteras i juni.

 7. Björn

  Pust vad varmt det är. Min termometer går baklänges för det står -14 grader på den. Måste vara något fel! Allvarligt talat är det brist på omdöme hos de som stöder kampen mot koldioxiden. Nu är det på förslag att 90% av koldioxiden i utsläppen skall bort till år 2050. Anders Wijkman och kompani är i farten. Någon redig person måste få stopp på eländet.

 8. Sigge

  #3 Ingvar i Las Palmas

  Jag bor i Mellansverige inte så långt från Stockholm. Här är det strålande solsken, -17 och vindstilla.
  Det är tyvärr lite för lite snö för att åka skidor.

 9. Håkan Bergman

  sibbe #2
  John Steinbeck sammanfattade problemen med torka bra för över 60 år sen.
  http://blog.sfgate.com/gleick/2010/07/11/and-during-the-wet-years-they-lost-all-memory-of-the-dry-years/

 10. John Silver

  #9
  Politik är baserad på dåligt minne.
  F.d. socialdemokratiske partisekreteraren Sten Andersson skröt om det.

 11. sibbe

  # 9 Håkan Bergman

  Jag har flera böcker av Steinbeck. Fin läsning. Borde gräva fram dem igen…

 12. Urban

  8 000 miljoner kronor har hittills investerats i O2 (reaktorn i Oskarshamn) och nu kanske den aldrig kommer att återstartas. Vid effekttoppar kommer vi att vara hänvisade till dyr el från kontinenten om denna politik blir verklighet. Vem tar ansvar för vårt energisystem på längre sikt än en mandatperiod?

 13. Sven Hanssen

  #3 Ingvar

  Fly tillbaka till Sverige. Härligt vinterväder. Har just avslutat en skridskotur på fina isar.

  Stockholm Skridskoseglar klubb gjorde för något år sedan en genomgång över årliga första och sista utfärdsdatum de senaste 100 år. Ingen trend alls egentligen. Men stor variation mellan åren. Så något behov av ändrade vintervanor föreligger inte även om det smärtar Thomas P. M.fl.

 14. Björn

  Håkan Bergman [9]; “And during the wet years they lost all memory of the dry years.” På vår klimathistoria här hemma skulle man kunna säga: ”Under de varma åren glömde de bort alla de tidigare kalla åren”.

 15. Ann lh

  # 8 Urban, svaret på Din fråga borde vara vår framtidsminister. Lyssna på lördagsintervjun i P1 idag – och bäva.

 16. Ingvar i Las Palmas

  #13 Sven
  När jag var yngre uppskattade jag skidor om det var utför (= fart) med stora svängar.
  Sedan började knäna säga ifrån.
  Så det blev vindsurfing under ett antal år. Stark stadig vind, små vågor och smattra fram tills det kom en by som gjorde att man voltade över brädan.
  Sedan började ryggen säga ifrån. Att dra upp ett segel ur vattnet med hyggliga vågor var för mycket.
  Så det blev inlines. Körde ”Tunnel-Loppet”. Motionssträcka: Träkvista – Drottningholm och tillbaks
  Inlines funkar inte så bra i Las Palmas. Jogga på stranden får duga.

 17. John Silver

  Kul video:

  https://www.youtube.com/watch?v=2KZb2_vcNTg

  Svaret är tydligen ”magic” och inte CO2.

 18. Håkan Bergman

  Ingvar #16
  Och slutstadiet blir precis som vi började, vi sitter på stranden med hink och spade.

 19. Sigge

  #12 Urban

  Igår när elkonsumtionen var 26 600 MW så fanns det gott om reservkapacitet. Förutom Karlshamnsverket så finns det ett antal kraftvärmeverk som eldas med olja och naturgas som brukar tas i drift om elpriset blir högt. Ungefär 4000 MW värmekraft finns det att tillgå varav ungefär 1500 MW byggts under de senaste 10 åren. Man skall heller inte glömma att de gånger det varit elförbrukningsrekord så har det berott på att det varit kallt och blåsigt samtidigt. En villa förbrukar ungefär 10-15% mer energi om det blåser 6 m/s ute.

  Att Sveriges 4 äldsta reaktorer läggs ned påverkar inte leveranssäkerheten så mycket. Det påverkar däremot elpriset så elen kommer antagligen att bli dyrare.

 20. Ingvar i Las Palmas

  Håkan #18
  >Och slutstadiet blir precis som vi började, vi sitter på stranden med hink och spade.
  Ha ha.
  Man får vara försiktig och inte börja jollra för då blir man väl omhändertagen.

 21. Thomas P

  John #17 Läs Hemsöborna!

 22. Ingemar Nordin

  Sibbe #2,

  🙂 🙂

 23. tty

  ThomasP #21

  Det var kvävets omsättning Carlsson redogjorde för, inte koldioxidens.

 24. Apan

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/efter-paris-nytt-tufft-klimatmal-foreslas
  Minska co2-utsläppen med 90%, goddag yxskaft. När kommer ursäkten ”vi var naiva”? Borde kunna gå lika snabbt som i flyktingfrågan att vända kappan när/om media törs visa att inget katastrofalt som förutspåtts hittills följer det förutsagda.

 25. Ann lh

  Nu meddelar SVT1nyheterna att våra klimathotare anser att parisöverenskommelsen kräver av oss att minska våra CO2 utsläpp fram till 2050 med 70%. Det beror på det nya ”1,5 gradersmålet” från just överenskommelsen. Att Spencer anser att data visar att vi redan ”är där” spelar ingen roll, vi här i landet ska tydligen avindustrialiseras till varje pris. Näringslivet protesterar dock!

 26. Daniel Wiklund

  Nu för det tiden gäller det att vara klimatsmart, det ska genomsyra varje möjlig och omöjlig aspekt av livet. Väntar bara på att Rockström berättar hur man ska andas klimatsmart. Speciellt när man joggar eller åker skidor. Han som åkt vasaloppet kan ju inför vasaloppsveckan komma med tips hur alla som åker vasaloppet ska andas för att gynna klimatet.

 27. Gunnar

  Mora-loppet på skidor som är ett seedningslopp för vasaloppet på halv-vasa-sträckningen mellan Oxberg
  och Mora fick idag lov att ställas in pga sträng kyla. Det var vid 9-tiden på morgonen under minus 25 grader
  efter hela bansträckningen.

 28. Ingvar i Las Palma

  Jag tror att många beslutsfattare har blivit ”hypnotiserade” av utomjordingar eller andra illasinnade väsen som har mentala förmågor över vår fattningsförmåga och de har bestämts sig för att rädda planeten från människor.
  Det finns gott om ”vittnesmål” från personer som fått ”gröna direktiv” från ”utomjordingar”
  Så ser du ett UFO så göm dig!!

 29. Sven Hanssen

  #20

  En variant är att byta ut hinken till ett champagneglas och spaden till en olivgaffel. Det blir dessutom co2-neutralt.

 30. John Silver

  Hämtade min nya bil från fabriken igår:

  https://www.youtube.com/watch?v=1fGpHQ8NbPc

  Bli inte avis nu, ”There is no replacement for displacement”

 31. John Silver

  Rätt URL:

  https://www.youtube.com/watch?v=AMmdl77VOxg