Öppen Tråd

regn

Det är mycke’ nu. Regn alltså. Här är veckans öppna debattråd om väder, klimat och energi.

Ha’ de’, som norrmännen säger

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Peter F

    Det här gör mig mörkrädd. En domstol föreslås avgöra de vetenskapliga klimatfrågorna.

    “One of the most important things an international court could do – in my view it is probably the single most important thing it could do – is to settle the scientific dispute,”

    http://www.theguardian.com/environment/2015/sep/18/world-court-should-rule-on-climate-science-quash-sceptics-philippe-sands

  2. latoba

    Intressant ledare i Eskilstuna-Kuriren igår; http://ekuriren.se/ledareasikter/signerat/1.3455282-hur-manga-villatak-ersatter-ringhals-

  3. Stickan no1

    Birger Schlaug förfasas över att klimatförnekare får tillgång till medier:

    ”Klimatförnekaren Rupert Murdoch köper National Geographic ”
    ”Murdoch är klimatförnekare och hans tv-kanal Fox har, enligt en studie av Union of Concerned Scientists, i 72 procent av alla inslag om klimatförändringar gett missvisande information. Nu har han slagit klorna i den anrika National Geographic. ”
    ”Kapitalet har talat. Det är lika illa som när Sovjetunionen talade genom Pravda. ”
    http://schlaug.blogspot.se/2015/09/klimatfornekaren-rupert-murdoch-koper.html?spref=tw

    Tänk Birger om det är tvärt om? Att det är klimathotarna som har störst likhet med Sovjetunionens totalitära och ideologiskt styrda informationskrig där sanningen aldrig redovisades öppet. Samma grundsyn att personliga uppoffringar i närtid skall leda till ett bättre samhälle för alla i en diffus framtid.
    Ett samhälle där den personliga friheten offras för något högre syfte.
    Snarlikt olika religioner. Skillnaden är i princip bara lokaliseringen av paradiset i tid och rum.
    Men med samma fundamentalistiska tankegångar.

    Birger Schlaug inser mediernas makt men vill inte se olika åsikter. Är han då inte åsiktsförnekare?

  4. Ingemar Nordin

    He, he. Havet sjunker! Ny ö har dykt upp i Skälderviken (enligt Google maps):

    http://www.hd.se/lokalt/angelholm/2015/09/18/okand-o-dok-upp-i-skalderviken/

  5. Ann LH

    Under rubriken ”EU-länder enade om klimatlinje” läser jag i GP (TT) att vår babblande miljöminister nu är vid gott mod inför det sk klimatmötet i Paris. Hon tror på framgång eftersom de stora giganterna (USA o Kina) nått större ”klimatinsikt”. Även Påvens nyvunna insikter uppmärksammades med tacksamhet, men EU kommer att behöva vara oerhört pådrivande står det i artikeln. För vad? För att sänka EU?

  6. Verner

    Har nu rest runt i Tyskland i två veckor och kan konstatera att deras energiwände är mest ett energielände.
    Solcellspaneler på både öst och västsida på tak är vanliga samt att på vissa solcellsparker så skuggar framförvarande solpanelsrad den bakomvarande redan nu i september. Utbyggnaden ser ut att ha handlats av många klåpare som inte alls har kunskap om hur en solcellspanel fungerar. Och ännu värre ett solpanelsystem med central omvandlare fungerar.
    Men man har säkert fått statliga subventioner för antalet solpaneler även om dom ur energisynpunkt i det närmaste är värdelösa.
    Jag har arbetat med solcellspaneler sedan 1974 och detta var inte det jag trodde jag skulle få se.
    Kan också konstaera att ca 10 -20 procent av vindkraftverket står stilla även när det blåser, varför? Är dom ur funktion och i behov av service?
    Låt oss beskydda Sverige från detta energielände och ekonomiska vansinne.

  7. Lennart Bengtsson

    5

    Trots allt får vi vara glada att EU finns då det säkert innebär ett skydd mot var miljöministers vilda idéer. Tänk bara att vara helt utelämnad!
    Enligt den senaste opinionsundersökningen var MP nere i 5% varför det finns visst hopp att landet kanske kan komma att befrias från detta partis mindre framstegsvänliga politik. Att SD samtidigt fick 27.5% eller 5.5 ggr mer säger en del om vad svenska folket anser om den förda politiken, inte minst på de områden som är MPs käpphästar. Till slut får väl även politikerna ta hänsyn till vad landets medborgare vill.

  8. Lasse

    #7 Önskan om att Sverige skall gå före är en miljöpartistisk dröm. Genom att fjärma sig från EUs gemensamma beslut så blir vi utsatta. I flera frågor.
    Jag ser dock optimistiskt på att det finns realism i delar av EU. Utsläppsfrågan är en global fråga som inte lämpar sig att splittra med olika regler som kan snedvrida förhållanden i konkurrensutsatta verksamheter.

    Påståendet att etanol är den rätta vägen fram redan överspelat. Går man före då så ligger man sist när alla vänder! Gobigas och andra haverier kan vi leva med så länge det sker i liten skala.

    Därtill så pågår forskning som kan förklara för troende att klimatkänsligheten är lägre än förutsatt.
    Nu i en tidigare tråd om periodicitet i Arktis isläge. (AMO vill jag hävda)

  9. Astrid Å

    Peter F #1

    Jaa, man blir mörkrädd. Mer här.

    http://thelibertarianrepublic.com/scientists-ask-obama-to-prosecute-global-warming-skeptics/

  10. Ingvar

    Tillbaks till Las Palas efter en 3-månaders vistelse i Stockholm.
    Varmt.

    5% för MP! Goda nyheter.
    27.5% för SD, Det är de övriga tondöva partierna som nu får ett solklart besked att svenska folket är rejält missnöjda med den förda politiken

  11. Ingvar

    #1 Peter F.
    Visst är det vansinnigt. Fast det är väl bara en (1) galnings ideer hoppas jag En ny inkvisition för att föra oss tilbaks till mörka tider kan väl inte vara möjlig. Eller?

  12. Lennart Bengtsson

    Det finns ingen vetenskaplig grund för några regelbundna perioder i jordens klimat förutom de rent astronomiska vilka avser perioder på 10000-100000 år. Under de senaste 1000 åren har klimat och väder dominerats av interna processer som är kaotiska och oförutsägbara på mer än någon eller några månader. Detta framgår tydligt av matematisk analys av tillgängliga tidsserier av olika parametrar. De framgår också tydligt av klimatberäkningar med stora ensembler.
    Det finns ingen möjlighet att uttala sig om det svenska framtida klimatet under säg för de kommande 50 åren annat än att n temperaturtrenden för de kommande 50 åren kan bli allt från oförändrad temperatur som flera grader varmare. De kommande 20 åren kan även bli kallare. Först i efterhand vet vi detta. Likaså kan nederbördstrenden antingen bli negativ eller positiv. Orsaken är att interna kaotiska processer kommear att dominera.
    Att visa detaljerade kartor av ett framtida klimat är helt missvisande. Först i efterhand kommer vi att veta vad som hänt.

    Minskning av växthusgaser bör göras där det är ekonomiskt hållbart. Det finns andra viktigare problem i världen som att garantera en hållbar politik som saknas i diverse länder i arabvärlden och Afrika. Bristen på en sådan har konsekvenser för oss alla som vi kan se idag.

  13. Lasse

    #12 Lennart B
    Man får vara försiktig med sådana uttalanden om man skall behålla sin trovärdighet!
    Du har säkert täckning för klimatet. Men visst finns det variationer som är mer eller mindre periodiska.
    Solens 11 årscykel är vidimerad.
    Sen finns det andra som varierar men utan regelbundenhet så de kan förutsägas.
    Just nu har vi en varm fas av El Nino tex.
    Nyligen publicerades denna som kopplade solvariationen med North Atlantic ocilliation (NOA):
    http://wattsupwiththat.com/2015/09/15/long-term-climate-variability-in-the-northern-hemisphere-linked-to-solar-variations/
    Och idag denna från Willis E som plockar ner ovanstående:
    http://wattsupwiththat.com/2015/09/18/nao-and-then/

  14. Lars Cornell

    Ny väljarundersökning visar att SD skulle kunna bli största partiet, nästan var tredje svensk skulle rösta på dem. De har inte nått dit av egen kraft utan genom de andras misstag. Unga starka män som kommer hit som flyktingar får vårt stöd och våra hjärtan. Endast var fjärde flykting är kvinna. Vem hjälper de svaga, kvinnor, barn och sjuka som inte har kapital och kraft att söka bättre förhållanden någon annan stans? Bland politikerna är det just Sverigedemokraterna som vill ändra hjälpen så att den bättre når dit där den gör bäst nytta. Är det empatilöst?

    Tidigare Reinfeldt men nu också Löfven mobbar Sverigedemokraterna. Men vi har ju lärt oss att mobbning är något fult. Det drabbar nu mobbarna, både Alliansen och Regeringen. I opinionsundersökning har 27% av landets befolkning talat om att de inte vill ha politisk mobbning.

    Att jag röstar på Sverigedemokraterna beror på att de har den bästa miljö- och energipolitiken. Sol, koldioxid och vatten är livets grundpelare, Guds gåva till jorden. Allt liv suktar efter mer koldioxid som är en bristvara på vår jord. Att koldioxid skulle vara till mer skada än nytta är en politisk lögn som saknar stöd i vetenskap.

    Även där skiljer SD ut sig och talar om sanningen om förhållandet mellan koldioxid och klimat. Övriga med agronomen och politikern Rockström, Romson (MP har 5% i undersökningen), journalister som Victoria Dyring och Erica Bjerström försöker att med lögner skrämma oss till politisk följsamhet. Den politiker och journalist som inte drar sig för att använda överdrifter och lögner om koldioxidens påstådda farlighet kan använda lögner även i andra sammanhang. Sådana journalister skall vi inte lyssna på. Sådana politiker skall vi rösta bort vid nästa val.

  15. Thomas P

    Lars #14 ”Vem hjälper de svaga, kvinnor, barn och sjuka som inte har kapital och kraft att söka bättre förhållanden någon annan stans? ”

    För de mesta de män som reser till Europa och skickar tillbaka pengar till sin familj.

    ”Sol, koldioxid och vatten är livets grundpelare, Guds gåva till jorden.”

    Som jag ständigt hävdar. Det där med CO2 som ”livets gas” är i grunden en religiös uppfattning. Tänk sen vad mycket mer generös Gud var mot Venus. Mer sol och koldioxid, bara vattnet var han lite snål med, fast Venus hade av allt att döma gott om vatten när den bildades den också.

  16. Ingemar Nordin

    Lennart B #12,

    Det där du skriver om kaotiska processer och cykler: ”Detta framgår tydligt av matematisk analys av tillgängliga tidsserier av olika parametrar. De framgår också tydligt av klimatberäkningar med stora ensembler.”

    Det låter mycket intressant och väl värt en egen tråd. Går det att förklara populärvetenskapligt? Vad sägs om ett gästinlägg?

  17. Ingemar Nordin

    Kommer vindkraften att helt förstöra miljön i UK och Tyskland? Kommer Sverige att ta efter?

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2116877/Is-future-Britains-wind-rush.html#ixzz3m70ID3WJ

    ”America’s growing band of wind sceptics insist that what happened three decades ago in the U.S. could easily recur over the next few years in the UK if the wheels come off the wind energy gravy train once again.”

    ”No one who has driven past one of America’s mega wind farms today can fail to be struck by how few have blades that are turning, even in strong winds.”

    ”An estimated 10,000 birds including up to 80 protected golden eagles, 380 burrowing owls, 300 red-tailed hawks and 330 falcons were being shredded each year in Altamont’s massed banks of turbine blades — to say nothing of thousands of bats — until outraged conservationists sued America’s ‘deadliest’ wind farm four years ago.”

  18. Daniel Wiklund

    Jag har nyss varit på järnvägsstationen i Luleå. Där har det kommit tåg nu i ett par veckor med flyktingar, upp mot 1000 varje dag, med vidare transport till Finland, med bussar. Idag är det första gången som jag ser barn och kvinnor. Det är mest män från Irak (troligtvis också nån aktivist från IS, ingen koll alls på vilka de är) inte ett spår att det är krig dom flytt ifrån. Men pengar har dom, låter ju förtroendeingivande att dom enligt Thomas P skickar hem pengar till dom kvinnor och barn, och inte minst alla gamlingar, som dom övergivit. Vem ska nu skydda kvinnorna och barnen mot övergrepp på hemmaplan då dom starkaste är i Sverige och Finland.

  19. Ingemar Nordin

    Daniel W och andra. Var snälla och håll flyktingar och flyktingpolitik utanför tråden. Den saken diskuteras till förbannelse i övriga media. Inte för att jag inte tycker att en sådan diskussion kan vara viktig. Men inte här. Snälla!

  20. Ingvar i Las Palmas

    Torium!
    http://energyfromthorium.com/2015/05/12/dr-rusty-towell-presents-lftr-at-tedxacu/
    Händer det nåt i Sverige??

  21. Kenneth Mikaelsson

    #13 Lasse

    Willis gillar inte solen heller.. han slår bakut så fort den nämns som faktor i det hela..

  22. Synpunkter efter min segling i Kroatien.
    Min båt behöver batterier för 3 dagars förbrukning för att solpanel systemet skall fungera även vid molnigt väder.
    I Tyskland åker man genom skogar av vindkraft. Skall ett vindkraftverk vara en självgående konstruktion (och det borde den naturligtvis) så behöver den också ”batterier ” för tre dagar. Detta för att klara vindstilla dagar.
    Man kunde ju bygga ett ”vattentorn” till varje vindkraftverk. Räknade på detta. Ett 5 Megavatt vindkraftverk skulle behöva ett torn men basen 100*100 meter (fotbollsplan) och 200 meter högt för att kunna spara 3 dagars full vind. Jösses. Räknar jag rätt? Kan någon kontrollräkna?
    Räknade med att 100*100*100 kubik vatten skall kunna åka upp och ner 100 meter.

    #11 delar dina synpunkter på solpanelers placering i Tyskland. Pinsamt att se. Speciellt avståndet mellan solpanels raderna.

  23. Gunnar Juliusson

    Sydsvenskans politiska chef Heidi Avellan fortsätter hyllningarna av sin och tidningens idol Rockström
    http://www.sydsvenskan.se/opinion/med-andra-ord/lofvgron-sosse-garna-lite-gra/

  24. Kenneth Mikaelsson

    Intressant läsning….

    http://www.climatechangedispatch.com/tropical-pacific-ocean-warms-while-atmosphere-and-other-oceans-don-t.html

    Ska bli roligt att följa och se vart det leder..

  25. Björn

    Lennart Bengtsson [12]; Det vore intressant att höra din kommentar om den kronologiska väderhistorien under 1900 år, som finns att läsa om i nedanstående länk. Det handlar om ett i mitt tycke skrämmande dokument över termodynamikens grepp om väder och vind under historien. Ingen kan väl som har läst denna kronologi, tro att något av dessa perioder med extrema vintrar omväxlande med regionala värmeböljor, regn som leder till översvämningar, missväxt etc, inte kan inträffa igen. Av väderhistoriens kronologi kan man genom vittnesbörd följa utvecklingen både under Lilla istiden och Dalton minimum, vars väderutveckling skulle vara förödande för våra etablerade samhällen. Det är dessa återkommande väderhändelser som vi måste börja förstå och anpassa oss efter. I ljuset av väderhistorien är det löjeväckande att tro att vi kan påverka eller förhindra något av framtidens väder och vind. Antropogen CO2 i sammanhanget är helt obetydligt vid sidan av de naturkrafter som verkar och som obönhörligt kommer att drabba vår civilisation. Det som nu sker är att klimatforskare och politiker ger falska förutsättningar om att ingenting händer om vi förbjuder all form av antropogen CO2. Denna propaganda leder bara till att vi står utan skydd för de oundvikliga väderhändelser som kommer och som är en naturlig upprepning av det som vi kan utläsa av väderkronologin fram t.o.m 1800-talets slut. I skyddet ingår en säker energiförsörjning, vilken våra politiker är på väg att montera ned.

    http://www.breadandbutterscience.com/Weather.pdf

  26. Ingvar i Las Palmas

    Gunnar J #22
    från texten:
    ”Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer”, lovade han i regeringsförklaringen.
    Det vill många svenskar. ”

    Ha!
    Och det visar sig som MP 5% och SD 27%??????

    Vissa befinner sig ovanför molnfri höjd där det dessvärre är syrebrist och det leder till noll kontakt med väljarna och hybris.

  27. Håkan Bergman

    Verner #6
    Jag har för mig att man i Tyskland åtminstone har haft på förslag att ny solpanelsinstallationer inte skulle få vara riktade åt söder. Detta på grund av den svårhanterade topp som söderriktade paneler ger mitt på dan. En lösning vore så klart att ha paneler som följer solen, men då blir det inte billigt längre.

  28. Verner

    Thomas P
    #15

    Hur snett resonemang hamnar du i när du tar Venus som exempel. Det visar med all tydlighet att du inte är det minsta seriös i dina inlägg och påståenden.
    Men tack i alla fall nu vet jag att jag utan vidare kan hoppa över dina inlägg, man missar inga fakta.

  29. Olle R

    #12 Lennart Bengtsson, vädret är nog stokastiskt och oförutsägbart i ett längre perspektiv. Vad gäller framtida klimat tror jag dock inte att modellerna är så dåliga på att förutsäga energiobalansen vid TOA vid en viss ändring av forcingen. Däremot är det svårt att förutspå hur den globalt infångade värmen kommer att fördela sig geografiskt och mellan atmosfär, ythav, djuphav, isavsmältning, etc.
    Om nu klimatmodellerna på 50 år sikt ger högst olika resultat för Sverige och Nordeuropa, allt från noll till flera graders uppvärmning, så ser jag det nästan som en bekräftelse på Hansen et als (2015) riskscenarier med kraftig isavsmältning, flera meters havsnivåhöjning, stopp i AMOC och regional nedkylning i Europa.
    Det blir lite som att välja mellan risk för pest och kolera, vem kan drabbas och av vad? Försiktighetsprincipen är nog inte så tokig, den olja vi inte eldar upp finns ju alltid kvar..

  30. Verner

    Olle R
    #28

    Vilken klimatmodell ger noll graders uppvärmning på 50 år?

  31. Ingemar Nordin

    Olle R #28,

    Jag förstår att du hoppas på att kunna försvara en kommande klimatkatastrof orsakad av antropogen koldioxid i atmosfären. Men det finns andra ”forcings” än CO2. T.ex. solen, vulkanism och djuphaven – beroende på vad man räknar in som internt, respektive extern, i förhållande till ”klimatsystemet”. Så i ett kaotiskt system är den mänskliga produktionen av koldioxid bara en av många externa faktorer att ta hänsyn till.

  32. Lars Cornell

    #24 Björn
    Länken är intressant men med för många sidor. Finns det någon sammanfattning?

    #12 Lennart Bengtsson och #16 I.N.
    Jag har noterat, att vetenskapsmän med meteorologisk bakgrund (som Bengtsson och Rodhe) anser att koldioxid har större påverkan än andra (som Wibjörn Karlén, Gösta Pettersson, Gösta Walin, författarna på denna blog mfl). Att något inte kan bevisas behöver inte betyda att det är osanning. Använd mer av din fingertoppskänsla Lennart, lär dig lyssna till jordens rytm.

    Nina ger oss ett varmt 2016, sedan bär det utför mot en ny istid, eller hur?

  33. Olav Gjelten

    Varför kom miljökhmererna så lätt undan i frågan om etanolbränslet? Så extremt kaxiga som de var!!Skall de fortsättningsvis också få lov att bara smyga sig undan i fråga efter fråga där de haft lika fel?

  34. Skärpning Lennart B:

    Det finns ingen vetenskaplig grund för några regelbundna perioder i jordens klimat … De framgår också tydligt av klimatberäkningar med stora ensembler.

    Vad i hela friden skulle det där sista vara för (nonsens-) argument!?

  35. Björn

    Lars Cornell [31]; Vet inte om det finns någon sammanfattande skrift. Men det som är intressant, är att du kan gå in och titta på väderhändelser för varje år, från år 1 t.o.m slutet av 1800-talet. Hur såg exempelvis vädret ut i Europa under Dalton minimum, 1790-1830?

  36. Ingemar Nordin

    Olav G #32,

    ”Varför kom miljökhmererna så lätt undan i frågan om etanolbränslet?”

    Det är som med skogsdöden och säldöden, och så många andra miljölarm. Massor med grundlösa skrämskott som ”alla” omhuldade ett tag utan att ifrågasätta. När det sedan visar sig vara felaktigt och/eller misslyckat så hör man inte längre något om det i media. – Några kanske säger att visst ”det var väl bra att vi åtminstone försökte göra något”. Ridå.

  37. Ingemar Nordin

    #35,

    Forts… Detta att alltid ducka och smita undan tidigare historiska misstag är ett perfekt recept för ett samhälle att aldrig lära sig av sina misstag, och således för att aldrig ta tillfället i akt att lära sig något nytt. Det är en tragedi att Sverige (och många andra samhällen i Väst) har hamnat i denna nedåtgående spiral.

  38. Lennart Bengtsson

    33

    Under de senaste 1000+ åren finns det två regelbundna perioder, dygnet och året. El Nino är en quasi-period på ung 4 år, men kan inte identifieras överallt t ex inte över Europa. Om en period skall vara meningsfull måste den också ha ett prognostiskt värde. Det finns ingen möjlighet att finna tillförlitliga signaler i troposfäriska temperaturer av ex solens 11-års cykel eftersom amplituden är så ringa. Det enda Du kan finna om Du analyserar meteorologiska data över flera hundra år är ett rött spektrum. Samma sak gäller analyser av modellsimuleringar. Om Du har andra resultat är jag tacksam om Du kan sända mig detta. Du kan lätt generera olika slag av mönster från rent stokastiska data men dessa har inget prognostiskt värde.

  39. tolou

    QBO

  40. Ingvar i Las Palmas

    Lennart #37.

    Säger som Jonas om:
    >… De framgår också tydligt av klimatberäkningar med stora ensembler

    Lägger du verkligen vikt på denna typ av körningar?
    De används mig veterligen inte ens vid det något enklare problemet att modellera ekonomiska prognoser.

  41. Håkan Bergman

    Fler fuskare, och den här gången lär det bli dyrt.
    http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/industry/11876210/Volkswagen-fine-defeat-device-emissions-testing.html

  42. Olle R

    Verner #29, Jag hittade faktiskt en modell (bland CMIP5 RCP 6.0) där samtliga tre körningar gav ett decennium 2060-2070 med en medeltemp under 1981-2010 för ytan 55-65 N, 10-20 O. Den heter FIO-ESM och körning nr 2 var kallast, ca -2 under normalen för decenniet
    I Hansens specialmodell där han ökade isavsmältningen i Nordatlanten blev temperaturen i Sverige ca 2-4 grader under det normala år 2065. Havsnivåhöjningen är då iofs ”bara” 0,6 m, för att sedan dra iväg till 5 meter vid seklets slut.

  43. Mats R

    Jag har länge undrat om det kan vara så att förändringar i Jordens rotation, som t.ex. skiftningar i jordaxelns lutning, precessionen och annat har något med förändringar i klimatet att göra? För ett antal år sedan sökte jag efter teorier om detta på webben, men hittade aldrig något. Jag tänkte att det bara var jag som hade lite livlig fantasi, men nu visar det sig att jag inte är helt ensam om sådana tankar. Så vad tror ni som är mer bevandrade i klimatvetenskap, meteorologi och fysik, kan det ligga något i det som Peter Krabbe skriver och i det han hänvisar till? Och kan man tänka sig att den magnetiska nordpolens vandring kan påverka klimatet (helt egen teori)? https://peterkrabbe.wordpress.com/2015/09/12/forstar-inuiterna-mer-an-vetenskapsmannen/

  44. Kenneth Mikaelsson

    Jepp!!! stabilt klimat det har vi haft……….. sällan!!

    http://www3.epa.gov/climatechange/images/science/CO2Temp800Kyrs-large.jpg

  45. Kenneth Mikaelsson

    Denna kom ej med..

    http://iceagenow.info/2015/09/epas-own-graph-shows-warmer-periods-in-the-past-along-with-higher-co2-levels/

  46. Börje S.

    Göran Fröjhd har i sin blogg tagit upp den trånga åsikktskorridoren inom klimatdebatten genom att visa en mycket intressnt diagramöversikt över de sjunkande resultaten av klimatkänslighetsberäkningarna 2000 – 2015:

    http://www.frojdh.se/2015/09/15/en-grafisk-illustration-av-asiktskorridoren/

    STV:s klimat”expert” Rockström hänvisade till 4 st beräkningar av klimatkänsligheten, alla från 2001-2002 (6ºC, 5ºC och 3ºC),

    Diagrammet visar de senaste beräkningarna efter 2010 där klimatkänsligeten skruvats ned betydligt till omkring 1-2ºC och de är många!
    Ingen av dessa fick vara med i Sveriges Radio och TV vilket är ett mycket tydligt bevis på detta företags oförskämda folkfördumnnigsambitioner.

  47. Gunbo

    Mats R #42,

    ”Jag har länge undrat om det kan vara så att förändringar i Jordens rotation, som t.ex. skiftningar i jordaxelns lutning, precessionen och annat har något med förändringar i klimatet att göra?”

    Självklart har dessa förändringar stor påverkan på klimatet! Frågan är ju om de förändringarna har skett nu och dessutom plötsligt. Fråga astronomerna!

  48. Thomas P

    Mats R #42 Du kan läsa här:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Milankovitch_cycles

    Krabbes länk var inte mycket att hurra för. Som Gunbo konstaterar mäter astronomerna upp jordens rörelse med extrem precision.

  49. Christopher E

    Mats R #42

    Det är helt riktigt som herrarna i #47 och #48 säger, men akta dig för halmgubbarna som lurar där.

    De som intresserar sig för om astronomiska effekter bidragit till uppvärmningen i vår tid och århundraden innan dess (dvs cykler i storleksordningen 1000-1500 år) har aldrig hävdat att denna skulle bero på cykler i jordens rotation runt sig själv och runt solen.

    Utan i den skalan handlar det om cykler i solens egen aktivitet och inflödet av kosmisk strålning, vilket är något helt annat!

  50. Kenneth Mikaelsson

    För att komplicera det ytterligare så nu har vi även att ta i beräkningarna att magnetfältet är i snabbt avtagande…
    På den fronten har vi inga erfarenheter sen tidigare att stödja oss på….
    Skulle nog ta det med att vi har så gott om tid på att förbereda oss på nästkommande istids maximum med en skopa salt…
    Har den kosmiska strålningen den betydelse jag tror den har för molnbildning så kommer det bli kallt mycket snabbt..

  51. Kenneth Mikaelsson

    Sen kan vi ju ta in geologin i sammanfattningen bara för att göra det lite mer komplicerat..

    http://www.climatechangedispatch.com/tropical-pacific-ocean-warms-while-atmosphere-and-other-oceans-don-t.html

  52. tolou

    https://tallbloke.wordpress.com/tag/length-of-day/

  53. Dw

    #34. Jonas N.

    Skärp till dig själv. Underminera ALDRIG förtroendet för professor Lennart B! Låt detta bli en läxa.

  54. Mats G

    Lennart B skriver

    ”Det finns ingen vetenskaplig grund för några regelbundna perioder i jordens klimat förutom de rent astronomiska vilka avser perioder på 10000-100000 år.”

    Det förklarar 400 t – års seriens toppar.