Öppen Tid

var

Nästan försommar. Syrener. Färskpotatis. De första jordgubbarna. Löftet om en kommande sommar med värme. Varför klagar folk i media om klimatet egentligen? Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Vi går mot varmare tider – vad kan vara bättre för humör och allmänt mående? Att kunna gå ut i naturen med ylletröjan kvar i garderoben – finns det någonting bättre?
  Låt oss gemensamt glädjas åt att den iskyla som klimatalarmismen eftersträvar ändå sakta släpper sitt grepp.

  Som den kritiske till värme hävdar så pratar jag så klart väder nu – men det är å andra sidan väder som är byggstenarna till klimatet.

 2. Mats Kälvemark

  Länken nedan är värd att påminna om:

  https://www.nationalekonomi.se/sites/default/files/2021/09/49-6-mhcsca.pdf?current=/node/3069

  Artikeln visar på den intellektuella oförmågan och totala bristen på planering som är kännetecknande för projekten ned vätgasstål. Gäller både Hybrit men i synnerhet H2S. Inkluderas alla ”kringkostnader” för elnät och elproduktion med nödvändig back-up för opålitlig vindkraft pratar vi troligtvis mer än 1000 miljarder. LKAB har bara för sin del deklarerat 400 miljarder.
  Och vad f-n får vi för klimatpengarna?

  Koldioxidens klimatpåverkan har över tid nedvärderats, men här tror vi nu för ett ögonblick blint på IPCC.
  Klimatpåverkan av CO2 kan enligt IPCC uttryckas som ökningen i globala temperaturen, TCR, Transient Climate Response, om atmosfärshalten av CO2 fördubblas jämfört med förindustriell tid.

  Ett högt värde är 3 grader för en fördubblad halt enligt IPCC. TCR 3.0.
  Vi förenklar och sätter förindustriell atmosfärshalt till ca 300 ppm. En fördubbling når 600 ppm vilket motsvarar en ökning av 3 gr/300 ppm eller 0,01 grader för varje ppm ökad atmosfärshalt.
  Den globala ökningstakten av atmosfärshalten (Keelingkurvan, Mauna Loa) är idag ca 2,5 ppm per år och Sveriges andel 1,4 promille (0,14%) av ökningen blir då 0,0035 ppm/år.
  Temperaturpåverkan till år 2100 (80 år) om vi stänger alla Sveriges koldioxidutsläpp imorgon blir:
  80 x 0,0035 x 0,01 = 0,0028 gr eller ca 3 tusendels grader. Försumbart, inte mätbart. Allt enligt IPCC:s egna data för CO2:s klimatpåverkan.
  Vätgasprojekten i norr klarar i bästa fall om allt lyckas 10% därav, dvs 3 tiotusendels grader till år 2100. Kan med god approximation sättas till noll! De kvaddar dessutom Sveriges energiförsörjning.

  KLIMATREALISTER FÖRENEN EDER! VI MÅSTE FÅ UT DETTA BUDSKAP NU! VITT OCH BRETT. INNAN VALET. VIA MEDIA MEN
  VI MÅSTE FFA TILL ATT BÖRJA MED GÅ VIA VÅRA LOKALA POLITIKER, SEDAN FÅ HJÄLP ATT NÅ UT NATIONELLT OCH DÄREFTER INOM EU!

 3. Det finns hopp om att alarmismen snart tappar luften. Modellerarna själva har konstaterat att alla ”gamla modeller” är fel.

  Jag citerar:

  IPCC har inte bara haft fel. Verkligheten har blivit den motsatta.

  Att det blivit så togs upp i Wall Street Journal den 6/2. Atmosfärsforskaren Tapio Schneider vid CalTech, California Institute of Technology, förklarade: Moln är avgörande för att reglera jordens energibalans. Får man inte rätt på dem blir allt fel.

  Fysikern Andrew Gettelman vid NCAR, National Center for Atmospheric Research, sade: Det gamla sättet att räkna är helt fel.

  Det vill säga det sätt IPCC räknat på. Deras datorsimuleringar har varit fel i grunden, vilket förklarar de falska larmen. IPCC:s ”klimatmodeller” har ingen som helst trovärdighet.

  https://klimatsans.com/2022/02/10/media-tiger-ihjal-slakten-pa-ipccs-klimatbluffar-i-wsj/

  Om det inte längre går att skrämmas med ”klimatmodellerna”, har de då något annat att ta till ?

 4. Katarina

  #2 & #3 Tänk så skönt det vore om någon med trovärdighet fick alla att förstå att IPCC bara spekulerat med sina klimatmodeller. Tänk om världens ledare kunde återfå sin fattning och inte springa klimatalarmisternas ärenden. Dom har mycket att stå till svars för.

 5. Sigge

  Sture Åstöm #3

  Jag tycker de gamla klimatmodellerna som redovisades i AR1 stämmer ganska väl med den temperaturökning som varit. De visade på ungefär 0,2 graders temperaturökning per decennium fram till 2020. Om man jämför globala temperaturen på 1980-talet jämfört med 2010-talet så skiljer det ungefär 0,6 grader. Det blir c:a 0,2 grader per decennium.

  Nu har vi utsläpp av 37-38 mdr ton CO2-ekvivalenter varav c:a 30 mdr ton är CO2. Om man tittar i AR1 på ett scenario där CO2-utsläppen ligger på dagens nivå och ökar till 50 mdr ton 2040 så kommer temperaturen att stiga med 0,25-0,30 grader per årtionde fram till 2050.

  När det gäller AR1 så blandar de CO2-utsläpp och CO2-ekvivalenter när de skriver. Idag används nästan uteslutande CO2-ekvivalenter.

  Man kan utesluta de värsta scenerierna som redovisades i AR1. De förutspådde CO2-utsläpp 37 mdr ton CO2 år 2020 plus metan och en del andra växthusgaser. Riktigt så stora var inte utsläppen av växthusgaser.

 6. Magnus

  Kan SR verkligen granska på riktigt? Tydligen. Här har de granskat energiministerns uttalanden om vindkraft och kärnkraft som inte stämmer med verkligheten. Lite märkligt att det kommer nu för han upprepar väl mest bara mantran som Ygeman och Bolund kört med tidigare. Vindkraft till havs är lösningen på allt och det går fort att bygga. Men det visar sig att det tar lika lång tid som kärnkraft. https://sverigesradio.se/avsnitt/elchocken-och-ministerns-omojliga-loften

 7. Magnus

  SR P1 ”Kaliber” borde granska Erika Bjerströms reportage och uttalanden också. Det skulle bromsa vilseledande information från Public Service om de visste de kan granskas mer officiellt. Tilltron som är så viktig till PS skulle öka.

 8. Lasse

  #4
  Kejsaren är naken-det krävs en ny röst för att avslöja bluffen!

  Kall vår räcker inte.
  Isens återkomst i Arktis inte heller.
  Inte ens att vi fått allt mindre moln och mer sol.

  Kanske räcker elpriset för att väcka den som sovande trott på klimatalarmen. Dystert för sol och vind idag-1 öre per KWh!
  Sigge -men det är inte bara CO2

 9. Mats Kälvemark

  #5 Sigge
  Kom ihåg att det är verkligheten som gäller. Den pågående trenden sedan 1980 är plus ca 0,14 gr/decennium, samma som under tiden 1910-1945. Då utan påverkan av fossil CO2. Se bild nr 7, https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2021/12/Klimat-211213.pdf
  Där framgår förutom att vi hade samma trend 1910-1945 att temperaturen sedan vände neråt fram till slutet på 1970. Du kommer säkert ihåg att det under 70-talet allmänt larmades om en annalkande istid?
  Just nu sedan 7 år, se bild 11, samma länk, har vi en paus, troligtvis temporär. Det kan sedan vända uppåt igen eller neråt. Du kanske vet säkert? Allting tyder på att vi inte har någon klimatkris och att en eventuell ökning fram till år 2100 blir av storleksordningen en dryg grad. Välkommet om du frågar mig!

 10. #2
  Angående satsningarna i norr så hade swebbtv i går intervju med Professor Jan Blomgren.
  Sevärt. https://swebbtv.se/w/q5dhsB3yEJTjPaRHKkJybb

  Det finns en ännu större risk som inte tas upp i intervjun och det är om klimatet skulle bli kallare.

  Då kanske förnuftet vaknar hos folket (kunderna till stålet) som inte vill betala mycket mer för varan som andra säljer billigare.
  Man utgår alltså tvärsäkert att den politiskt skapade klimathysterin skall bestå generationer framåt.
  Hoppas SSAB inte river kolmasugnarna utan lägger dem i malpåse.

  Det är en stor risk att vi går mot en avkylning, soltimmarna kan ju inte öka i evighet.

 11. Göran J

  Hur jag en mäter CO2 halten med min CO2 mätare så varierar mina mätningar av CO2 halten, detta nådens ÅR 2022, mellan 395 – 426 ppm. Snitt värdet är 408 ppm.
  Jag gör inga vetenskapliga mätningar men att halten varierar så kraftigt är intressant. Jag gör mätningarna på samma ställe varje gång.

  Idag betalar jag större delen av dagen 5-6 öre/kWh medan jag under vintern betalade mera än 100 gånger högre pris för en kWh. Högsta priset tror jag var 6 kronor och 28 öre för en kWh.

 12. Håkan Bergman

  Göran J #11
  Skjut inte upp dammsugning och brödrostning till i morgon, då återgår vi till det normala för den här gången. Farmanbarpriser varar inte i evighet.
  https://sprayhattas.crabdance.com/elpriser.pdf

 13. I synnerhet

  … för kvinnor har ingen annan form av energi har haft en mer omfattande inverkan på ökad livskvalitet än tillgång till prisvärd el. El blev en extremt stor fördel för kvinnor och deras frigörelse. Rosling har i ett fint föredragande beskrivit hur hans mor tack vare tvättmaskinen fick tid över till att läsa böcker och förkovra sig. Sant eller inte. Det är det energi handlar om när det gäller samhällsutveckling och framåtskridande.

 14. jensen

  10 Johannes.
  Ja, Ingen egentlig diskussion om orsaker till klimatförändringar.
  Dock högintressant om grunden till att Sverige gått från fattigt land till rikt, det senaste dryga seklet.
  Detta tack vare energiutveckling med utbyggnad av älvar och kärnkraft.
  Och nu långsiktig försämring genom oförnuftiga politiker.
  Och kostnaderna för vindkraft från havet? Den blir ju billig??? för producenterna och beslutsfattarna???
  Tack vare att ledningarna till konsumenter och kostnaden för reservkraft ( när det inte blåser) skall betalas av skattebetalarna.

 15. Håkan Bergman

  I synnerhet #13
  Jo du det minns jag väl. I början av femtiotalet, mamma och farmor tvättade allt inför vintern, innan isen la sig på älven, i en vedeldad tvättgryta nere vid älven, det var åtminstone lätt att skölja tvätten. Sen kom underverket tvättmaskinen och vi hade fri kraft, 6 hästkrafter, från vattenfall. Hallelulja!

 16. RolandH

  SVT ömmar för en vit räv mot mörk bakgrund.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rapport-uppvarmningen-av-arktis-gar-fortare-an-man-trott

  Någon som vet vad som styr djurs byte till/från vinterpäls?
  Temperatur, ljus, almanackan … ?
  Hästägare jag känner säger att man lägger täcke på hästarna för att de inte ska få vinterpäls. Temperatur, då.

 17. #16
  Jag tror vit vinterpäls genetiskt sitter ganska löst till.
  Både för hare, räv och fåglar.
  Brunbjörn + isbjörn får vita fertila ungar så där verkar det dominant.

  Erika i farten igen, hur mycket flygbränsle förbrukar den kvinnan egentligen? Det kryllar av bilder på nätet med vit fjällräv utanför snön.

  Koll här: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8Q71XW/fjallravarna-har-blivit-tio-ganger-fler-pa-20-ar

 18. Anders Burman

  Vilket tjat om temperatur hit och dit!Alla märker ju ingenting,för man kommer ju bara ihåg de senaste dagarna.Skit i vad som är nu.Det är det som försigått de senaste åren som räknas!

 19. Håkan Bergman

  Våra fyrfota vänner kan vara precis lika korkade som vi tvåfotingar, för några år sen när vi hade ovanligt gott om hare där jag bor noterade jag en höstkväll en hare som kom smygande i halvmörkret och sen avslutade med att slå sig ner rakt under en gatlykta, kanske inte det smartaste om man är en vandrande matförpackning.

 20. Sören G

  Första generationen grundar ett företag, andra generationen förvaltar företaget, tredje generationen slösar bort och förstör genom vanskötsel.
  Byt ut företag mot landet Sverige och se vad den nuvarande politikergenerationen gör.

 21. Ann Löfving-Henriksson

  OT
  Två timmar med och om Povel i kväll blev omtumlande. Inte trodde jag på förhand att han fortfarande skulle trollbinda så som han gjorde ikväll. Vilken glad och allmänmänsklig sång- och musikskatt han lämnat efter sig.
  Hans revy ”Naturbarn” med ”Ta av Dej skorna och den underbara utvecklingsramsan som börjar med ”Amöban fick en fena, blev en liten fisk … och som slutade med onkel Knut” är glad biologi på hög nivå.
  Kvällen påminde om vilken sorglös tid vi gamlingar fick uppleva innan ”klimathotet” slog till.
  Han färgades visserligen en del av tidsandan och Kolla Klotet på slutet gjorde åtminstone mej rejält besviken, glädjen var borta.
  När programmet var över och vardagen trängde på slog mej tanken om det finns något i vår nutid som ger våra barn och barnbarn samma sorglösa djupa glädje.

 22. En annan

  Bra där A L-H. Därför är Kalle Lind min absoluta favorit med sitt program Snedtänkt, där t.ex ikonen Beppe Wolgers avhandlas i ett timmeslångt avsnitt. F.ö har Kalle tilldelats årets Piratenpris, vilket han själv tyckte var större än Nobelpriset!
  Senaste nytt…Miljöpartiet ska göra kaos om de inte får som de vill!

 23. Ann Löfving-Henriksson

  En annan, Kalle Lind ja han är ett verkligt lyft!

 24. Torbjörn

  Hur ska vi nå fram till våra svenska journalister?
  De trampar på i samma hjulspår om att vi ska minska flygandet, vad vi ska äta, osv.
  Vet de inte att temperaturen sjunker?
  Vad kan Klimatupplysningen bidra med?
  Vem ska kontakta journalister och berätta hur fel de har?

 25. Magma

  #En annan
  Har inte MP redan åstadkommit så mycket kaos det går. Finns det någonting av det som de burit fram som bidragit till att utveckla Sverige i en positiv riktning … bättre miljö – nej … bättre klimat – nej … mindre utanförskap – nej … bättre integration – nej … bättre samhällsekonomi – nej … bättre energiförsörjning – nej … bättre skola – nej … bättre mående barn – nej … mer hållbart samhälle – NEJ.
  Märkligt att de inte ens behövt försvara sig i KU – och då menar jag inte Klimatupplysningen utan Riksdagen Konstitutionsutskott med hänsyn till hur de dribblat med utnämnande av politruker till generaldirektörer både här och där och rent ministerstyre i samband med nedläggning av fungerande elförsörjning, rena mutor till företag för att de inte skall bygga ut på svensk mark … och allt annat som steg för steg raserat det för medborgaren väl fungerande samhället – menar du att de skulle kunna ställa till det ännu värre???

 26. Torbjörn

  Här är intressant läsning om solen vs CO2.
  Lightfoot och Ratzer tror att en ny ”Lilla istiden” har startat

  https://setpublisher.com/pms/index.php/jbas/article/download/2350/2165/2682

 27. En annan

  Magma, Miljöpartiet kan med hjälp av S säkerligen ställa till det än värre. Du nämnde det själv iom. att de nu besitter olika generalposter i förvaltningen. När man lyssnar på deras taltrattar undrar man om man kan se rakt igenom deras öron, eller om alla skruvar och muttrar ramlat av på karriärvägen!
  Kina gjorde upp med de fyras gäng, dags att Sverige gör likaså med dessa dårar!

 28. UWB

  Härligt kommentarsfält i GP

  https://www.gp.se/nyheter/sverige/bolund-sk%C3%A4mmes-ta-mig-fan-1.73661740

 29. Håkan Bergman

  UWB #28
  Underbart! Den här dan är räddad, tack!

 30. Vetenskapsradion i P2 jublar över att man nu kan fastställa att extremväder är kopplat till antropogena klimatförändringar snabbt och effektivt. Vetenskapen har gått framåt och datorsimuleringarna har finslipats, så att 99,9 procents sannolikhet nu i princip inte är sannolikhet utan faktum.

  Extremvädret i Indien och Pakistan under våren kan man nu med säkerhet hänföra till klimatförändringar. Fantastiskt! Förr talades det om att klimatförändringar krävde en observationstid på kanske hundra år, sedan blev det 30 år. Nu räcker tydligen två månader.

  Vetenskapsradions program finns här (först om apkoppor, men efter 8 minuter kommer klimatinslaget):
  https://sverigesradio.se/avsnitt/apkopporna-som-vackt-var-oro-for-nya-sjukdomsutbrott

  Jag antar att det är ”World Weather Attribution initiative” man syftar på i Vetenskapsradion:

  https://www.worldweatherattribution.org/climate-change-made-devastating-early-heat-in-india-and-pakistan-30-times-more-likely/

  På den sidan står:

  ”March was the hottest in India since records began 122 years ago and in Pakistan, the highest worldwide positive temperature anomaly during March was recorded and many individual weather stations recorded monthly all-time highs through March. ”

  Man undrar hur det kunde vara så varmt för 122 år sedan och vad det berodde på.

 31. Lasse

  Lite om Antarktis omgivningar:
  https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2021GL097579
  Understanding Sea Surface Temperature Cooling in the Central-East Pacific Sector of the Southern Ocean During 1982–2020

  Det beror delvis på molnen!
  ”One is the decrease of surface downward shortwave radiation caused by the increased total cloud cover that reflects more shortwave radiation to the space.

  #30 Gissar att vetenskapsradion väljer bort denna!
  Även den om förstärkt Golfström , något som var under ifrågasättande av Potsdam.

 32. UWB

  Faktiskt lite tänkvärt på Expressen kultur

  https://www.expressen.se/kultur/malte-persson/det-har-ar-den-goda-nyheten-om-klimatkrisen/

 33. Lasse

  Liten fråga:
  Är detta lösningen för cementtillverkning?
  ”SaltX Technology har tidigare kommunicerat om sin innovation – Electric Arc Calciner (EAC) och de lyckade resultaten för tillverkning av ”grön kalk”. Nu meddelar bolaget om lyckade och verifierade resultat för elektrisk- och klimatneutral cementtillverkning. ”
  ”Vi har undersökt flera prover av det SaltX-producerade materialet med elektronmikroskopi och resultaten är tydliga: Bolaget har med plasmauppvärmning lyckats producera klinker med samma egenskaper som med en traditionell fossildriven ugn.”

  SaltX är egentligen ett förhoppningsbolag med värmelagring i salt som ännu inte lyckats.

  ”marknaden” lyfter aktien i alla fall 😉