Omfattande klimatförändringar i Högskolevärlden

laest

(I väntan på eventuellt ordinarie inlägg).

Sedan ett antal år har jag med bedrövan bevittnat hur liknande stollerier (hela artikeln finns här) brer ut sig och infiltrerar alla nivåer på bland annat detta för landet viktiga lärosäte. KTH är inte ensamt, men tycks på senare år ha tagit en god ledning i sammanhanget.

Tiden synes avlägsen när jag blickar tillbaka till 1986 när jag tillträdde min tjänst. Gunnar Brodin ledde KTH, men fick andra uppdrag rätt snart efteråt (Universitetskansler, Landshövding och Riksmarskalk). Jag var djupt imponerad av hans ledarskap och attityd, och den anda som då rådde.

Ett illustrativt smakprov från dagens högskolevärld är denna närmast förnedrande interaktiva internutbildning på grundskolenivå, som det är meningen att alla KTH-anställda ska genomgå… (trots att man haft hela hösten på sig verkar det som deltagarsiffran ligger runt 30% i genomsnitt).

milj

Jag erinrar mig ett tidigt ledningsmöte lett av nämnde Gunnar Brodin – han inledde med att nämna att han hört att en av de dåvarande organisationsenheterna just införskaffat 6 exemplar av Högskoleförordningen – det visade att de helt klart ”ägnade sig åt fel saker” (!)

Ja, finns det inte bättre saker att ägna sig åt?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Johan M

  ”denna närmast förnedrande interaktiva internutbildning på grundskolenivå”

  Kan bara instämma, det var något av det löjligaste jag sett och man undrar hur det står till med KTH. Jag vägrade att slutföra tramset trots vädjan från avdelningen – ”det var ju bara en tävlan”. Om det tar en timme för varje anställd att gå igenom tramset så kan man uppskatta vad eländet kostade ca 4000 anställda gånger 1000:-/h är fyra miljoner kronor som man gladeligen slösar bort för att kunna pricka i någon ruta i ett Excel-ark.

  Jag är bara glad över att det är 2014 och inte 1934 – man kan ju tänka sig hur internutbildningen skulle sett ut då, med dagens mål om att vara politisk korrekt: ”Nu en liten övning i att främja ett rasrent samhälle – fyll i det som passar bäst.

 2. AG

  Det var väl inget! Inom sjukvården har det pågått länge. Samma typ av miljöprov och Al Gores film på arbetstid. När Karolinska skulle vara med i Earth Hour var man tvungen att koppla ur alla sekundära och tertiära kretsar som annars förtvivlat hade kämpat för att hålla belysningen uppe. Eftersom man befarade inbrott och plundring på vissa byggnader så hyrde man in ett vaktbolag som patrullerade under den ädla timmen. En enda person i hela landstingsförvaltningen reagerade och undrade om sjukvård ska ägna sig åt politisk manifestation och om det inte t.o.m bröt mot förvaltningslagen. Inget svar, naturligtvis. De flesta visste inte ens vad ”Earth Hour” står för. Nu försöker man organisera läkarna att engagera sig i klimatfrågan. Trots att kopplingen (antropogent drivet) klimat – hälsa, är obefintlig, så är man beredd att lyfta fram den som den viktigaste. Jag drog några citat ur senaste IPCC rapporten som klart motsäger tramset. Möttes med – tystnad….Det verkar som det krävs ett stort mått av okunskap för att få den rätta känslan för klimatfrågan.

 3. Ingvar

  Men va ….
  ———– snip ————-
  När Karolinska skulle vara med i Earth Hour var man tvungen att koppla ur alla sekundära och tertiära kretsar som annars förtvivlat hade kämpat för att hålla belysningen uppe. Eftersom man befarade inbrott och plundring på vissa byggnader så hyrde man in ett vaktbolag som patrullerade under den ädla timmen.
  ———- snip ————-

  Och det för en idiotisk symbolhandling!!!!!!!!!
  För att illustrera idiotin tycker jag att gäng stridiga personer sätter igång en rejäl kampanj för att varje tordagsmorgon alla i personalen skall utföra en 5-minuters regndans för att blidka klimatgudarna.

 4. Korven

  Ni snackar! Till och med RÄKERNA smakar nu koldyoxyd på grund av globala klimat katt-astrofen.
  Läs själv…
  http://www.expressen.se/gt/rakor-kan-fa-ny-smak–pa-grund-av-utslapp/

 5. Jimmy

  Lite OT
  S. Fred Singer har skrivit en artikel i American Thinker
  ”Cause of Pause in Global Warming”

  http://www.americanthinker.com/articles/2014/12/cause_of_pause_in_global_warming.html

 6. Björn

  Vad håller KTH på med? Skall människors tankar certifieras? Skall elevernas tankar också certifieras? Skrämmande utveckling! Det handlar ju om akademisk utbildning och inte tillverkning eller säljande av produkter och tjänster.

 7. Peter Stilbs

  Björn #6 – jag tror det är ett uppifrån pådyvlat flum, med bäring mot att man inte får några pengar/anslag om verksamheten inte är ”miljöcertifierad”.

  Och ingen i ledningen vill eller kan protestera.

  Tacka våra ledande Politiker, som väl visat sina rätta ansikten i dagarna.

 8. Guy

  #4
  Det var blands det löjligaste jag läst på en stund. Är det verkligen fråga om forskning på universitetsnivå? Vem tillåter sådant? Ungefär i klass med forskningen som visade att chips är canserframkallande, om man äter 75kg i veckan. Var det månne Göteborgs universitet som var framme då också eller var det Lund som utmärkte sig?

 9. Ingemar Nordin

  AG #2,

  Skrämmande att man t.o.m. riskerar liv och lem på sjuka människor för att kunna delta i Världsnaturfondens idiotiska manifestationen. Kanske skall vi införa ritualmord på offentlig plats på klimathotsförnekare?

  Själv har jag en betydligt mer blygsam historia från universitetet att bidra med: Jag blev för några år sedan erbjuden att bli kandidat för dekanusjobbet på min fakultet. Men jag tackade nej med motiveringen att jag nog inte skulle ha mage, eller de iskalla nerver, som krävs för det jobbet. Pressen på att acceptera vad skit som helst, dvs parallellvetenskap, för att bättra på fakultetens ekonomi skulle bli alltför stor.

 10. sibbe

  Jag är inte svensk, heller inte finlandssvensk. Känner ändå till till Lars Levi Laestadians extrema evangelisering, som fortfarande finns i vissa delar av Norra Sverige och i Norra Finland. Vet ej om professor Læstadius som citeras i Climate Scam, är släkt med ovannämnda person. Men nog verkar Staffan Laestadius inlägg som en frälsningsorder: Och frälsningen är Klimatkyrkans budskap: tro på klimatförändringen som människorna gjort. Lyd Klimatkyrkan, vänd er bort från det gamla borgerliga budskapet… Gör bot… Gör upp med vänstern, med de gröna, för (Guds) klimatets skull…

 11. Slabadang

  Skönt att slippa klimatet i det nya Norra Nordkorea!

  Som flykting ifrån vad som tidigare var ett förnuftigt, civiliserat och demokratisk Sverige känns beslutet att fly nu så klockrent det bara kan bli. Ni är för många som inte riktigt vågat förstå hur långt åt helvete det redan gått för landet ur så många olika perspektiv och hur mycket kommande skit som redan ligger buffrat i de nya policys som existerar. De enormt starka ideologiskt märkta ekonomiska särintressen som tagit makten över politik och byråkrati kommer att profitera och exploatera medborgarna intill en total kollaps av allt vi skulle kunna lita på. Det finns inte enda indikation på att ledningen av Norra Nordkorea har den minsta självdistans eller sjukdomsinsikt.

  Riksdagspartierna har blivit till små dotterbolag där styrelse och VD bestämmer allt efter eget huvud och förankrar inte ens sina beslut hos sina egna medarbetare. Vad demokrati är och skall vara har de med hjälp av nån typ av totalitär släng av alzheimer glömt sedan länge. Media är knappat värd att nämnas då den förvandlats till trutförlängare till dotterbolagen och moderbolaget ”Konsensusriksdagen”. Den sista ”uppgörelsen” är ett hittills svårslaget rekord i totalt aningslöst hjärnsläpp. det vill inte säga lite med tanke på den hårda konkurrensen av de tidigare multipla totalt planlösa hjärnsläppen.

  Den kommande generationen i Sverige kommer få uppleva ett rent litet helvete och får oss som är födda tidigare än sjuttiotal är lyckligt lottade då vi fick uppleva en tid i frihet välfärd och demokrati.

 12. tty

  Sibbe #10

  Lars Levi Laestadius var åtminstone en skicklig vetenskapsman (botaniker) vilket nog är mer än man kan säga om hans sentida namne.

 13. Lennart Bengtsson

  Det är sorgligt att bevittna den intellektuella nedgången vid de svenska läroanstalterna inte minst vid KTH som för min generation var något som man beundrade och var stolt över. Sverige satsar stora resurser på den högre utbildningen men där omfattande resurser medel går till flum som ”genusforskning” och liknande liksom allmänt nonsens av det slag som Peter dokumenterat. Om någon av alla dessa ”klimatexperter” ändå kunde lära sig något om jordens klimat.
  Det är ändå positivt i vår tid att man blir allt mindre beroende av sekunda läroanstalter då den kunskap som behövs finns dokumenterad och lätt tillgänglig och förstklassig undervisning kan man få via Internet så det är knappast några problem för begåvade och motiverade studenter. De behöver inte längre vara bundna till inhemska läroanstalter. På samma sätt gör dagens informationssamhälle gradvis svenska myndigheter obsoleta. Inte ens SMHI behövs egentligen mer då Internet t.o.m erbjuder skräddarsydd i väder och klimatinformation i alla detaljer som behövs och liknande gäller för andra områden.
  Eftersom det politiska Sverige helst vill ha ett mer medgörligt folk med den rätta värdegrunden, vilket kanske är avsikten med dagens invandringspolitik, så är det ju numera fullt möjligt att låta detta ske då det i dag inte är någon brist på länder som letar efter begåvade och ambitiösa unga människor. To ”vote with ones feet” är säkert det mest effektiva man kan göra. Detta fungerade utmärkt 1850-1925.

 14. Alienna

  En parentes:
  (#9) Nyordet ”parallellvetenskap” är detsamma som kvasi-/pseudovetenskap i det vedertagna språket.

 15. Stickan no1

  Kritik mot forskningsfusk:

  ”Forskningsfusket slutade i självmord ”
  ”Har jakten på ära och nya anslag gått för långt ?”
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/479558?programid=412

 16. Thomas P

  Lennart #13 ” Inte ens SMHI behövs egentligen mer då Internet t.o.m erbjuder skräddarsydd i väder och klimatinformation i alla detaljer som behövs och liknande gäller för andra områden.”

  Och var kommer de data som dessa internettjänster baserar sig på från? Varför är det fortfarande en massa som betalar SMHI för detaljerade prognoser om samma information finns direkt på Internet?

 17. Janne

  Det är klart att de där stackars räkorna smakade illa efter den behandling de fått utstå.

  I tre veckor fick de vara i vatten som höll 11° (som tydligen är vad en räka max tål) och i två olika pH-halter 8.0 och 7.5, enligt vad jag förstår så släpptes de ned i denna vattenmiljö från sitt normala tillstånd i havet. Den förändringen borde vara chockartad för en räka. Man kan nästan kalla detta för djurplågeri.

  För övrigt lär det väl ta ett tag innan pH-halten skulle nå 7.5

  Här är abstraktet från undersökningen:
  http://www.bioone.org/doi/abs/10.2983/035.033.0320?journalCode=shre

  ABSTRACT
  Understanding how seafood will be influenced by coming environmental changes such as ocean acidification is a research priority. One major gap in knowledge relates to the fact that many experiments are not considering relevant end points related directly to production (e.g., size, survival) and product quality (e.g., sensory quality) that can have important repercussions for consumers and the seafood market. The aim of this experiment was to compare the survival and sensory quality of the adult northern shrimp (Pandalus borealis) exposed for 3 wk to a temperature at the extreme of its thermal tolerance (11°C) and 2 pH treatments: pH 8.0 (the current average pH at the sampling site) and pH 7.5 (which is out of the current natural variability and relevant to near-future ocean acidification). Results show that decreased pH increased mortality significantly, by 63%. Sensory quality was assessed through semiqualitative scoring by a panel of 30 local connoisseurs. They were asked to rate 4 shrimp (2 from each pH treatment) for 3 parameters: appearance, texture and taste. Decreased pH reduced the score significantly for appearance and taste, but not texture. As a consequence, shrimp maintained in pH8.0 had a 3.4 times increased probability to be scored as the best shrimp on the plate, whereas shrimp from the pH 7.5 treatment had a 2.6 times more chance to be scored as the least desirable shrimp on the plate. These results help to prove the concept that ocean acidification can modulate sensory quality of the northern shrimp P. borealis. More research is now needed to evaluate impacts on other seafood species, socioeconomic consequences, and potential options.

 18. Jimmy

  Omställning kräver högre skatter! Replik i SVD.

  Tycker journalisten, läraren, miljökonsulten Magnus Nilsson ( han är säkert klimatexpert också)
  Magnus har skrivit en ”Klimatpolitisk handbok för en ny regering”

  http://www.nilssonproduktion.se/wp-content/uploads/141205-Klimatrapport-slutversion.pdf

 19. Guy

  ”Varför är det fortfarande en massa som betalar SMHI för detaljerade prognoser om samma information finns direkt på Internet?”

  Ja, man frågar sig. Där skulle finnas en god slant att spara.