Medierna är alltid beredda. Är det varmt någonstans – SKRIV! Är det torrt –Skriv! Översvämning – Skriv! Kallt någonstans – Tig!. Det är inte lätt av vara klimatpolitiksmotståndare, visst får vi kommentarer om det som medierna skriver om, men ofta känns övermakten överväldigande.
Den information vi kan hitta när det gäller värmerekord är vanligen lite lagom historiska fakta – visst kan det (kanske) vara ett nytt rekord, men med lite historiska fakta är det inte särskilt förvånande. Just nu är det varmt i Sibirien. I staden Verkhoyansk var det över !00 Fahrenheit eller snarare uppmätt till 38º Celsius.
Det finns två artiklar om detta faktum på WUWT. Den första var en kommentar, den andra tog man helt enkelt in en artikel som direktören för NSIDC ( National Snow and Ice Data Center) hade skrivit. Det var en artikel som visserligen medgav att enskilda händelser är väder men “de kommer att bli vanligare”, och som också tar upp andra tänkbara effekter av en uppvärmning just i Arktis.
Den nyhet som intresserade mig betydligt mer handlare om Indien. Det var också en artikel på WUWT. Artikeln handlar om en rapport utgiven av Indiens Ministry of Earth Sciences (Departementet för Geovetenskaper) som tog upp klimatutvecklingen i Indien sedan 1950. I artikeln finns det också en länk till själva rapporten, en bok på mer än 100 sidor. Huvudpunkterna (i artikeln, kanske inte i rapporten) är bl.a. att i Indien som helhet var det varmare på 1950-talet än vad det varit det senaste decenniet.
Man tar också upp delstaten Sikkim i norra Indien, en delstat som till stor del ligger på sluttningen upp mot Himalaya. Där har man rekonstruerat sommartemperaturerna ända tillbaka till 1705, varvid man får fram att det var allra varmast omkring 1825 och att det fanns en värmeperiod I början av 1700-talet och en på 1960-talet. Det påpekas också att sommartemperaturerna sjunkit 2 grader sedan 1960-talet.
(Det är sådana uppgifter som kan roa oss som “vet” att 1960-talet var ett kallt årtionde.)
Artilelförfattaren i WUWT konstaterar att med den avgivna rapporten så utmanar Indien IPCC och därmed FN och det som kallas världssamfundet, varvid han ställer frågan om Indien kan ha för avsikt att följa efter Förenta Staterna och lämna Parisöverenskommelsen.
Jag tycket att artikeln var intressant och eftersom den verkligen baserades på en officiell rapport ifrän ett indiskt departement så tyckte jag att den hade en viss tyngd.
Under artikeln stod det något om författaren. Namnet föreföll indiskt och han är verksam vid University of East Anglia, d.v.s. samma universitet där Phil Jones och Climate Research Unit är lokaliserat. Han står också som Research Contributor för the Cornwall Alliance for the Stewardship of the Creation.
Det är en kristen grupp som noterat att klimatpolitiken är människofientlig. För att motarbeta klimatpolitiken gör den som vi, den publicerar rapporter som påvisar att det inte finns något klimathot. Det är också en grupp som C-G Ribbing skrev om på KU redan för 6 år sedan.
Avslutningsvis så konstaterar jag att eftersom en av mina käpphästar är att uppvärmningen främst består i att det är mindre kallt så är det ju trevligt att få regeringens stöd för detta, även om det den här gången var den indiska regeringen.
Eftersom det är en officiell rapport sanktionerad av ett departement (förmodligen hela regeringen) så betyder den nånting. Min gissning är att den betyder att Indiens regering inte tror på någon klimatkatastrof.
Indien har väl insett att det inte kommer att komma några pengar från FN för att stödja deras utbyggnad av ”hållbart” energisystem. D.v.s. de har inget att tjäna på att lalla med.
I förlängningen betyder det väl att 1,3 miljarder människor inte tänker vidta några klimatåtgärder. Snarare tvärsom eftersom de bygger ut sin kolkraft.
Situationen blir ju allt mer absurd. Västvärlden pratar om ett globalt hot som måste lösas gemensamt. Asien, med ca 4 miljarder människor, verkar ha en helt annan uppfattning. Hur hanterar ”väst” det faktum att majoriteten av jordens befolkning inte verkar tro på klimatkatastrofen.
Jo, man låtsas om som att Asien inte finns ! Problem solved !
De bygger kolkraftverk. Vi bygger vindkraftverk, äter klimatsmart och subventionerar elcyklar. Nånting är definitivt fel.
Rekord är till för att slås brukar det heta. I varje fall i idrottens värld. I friidrotten finns det några svårslagna rekord. Några från DDR-s storhetstid. När dopingen härjade. Det kanske finns nån form av doping när det gäller väderrekord också. Rekord måste slås, till vilket pris som helst.
Extra löjligt blir det när fulmedia basunerar ut om att 2019 var det varmaste året på flera hundra tusen år, ja ibland drar de till med den varmaste någonsin i jordens historia! Lite sarkastiskt skulle man kunna fråga de korkade ”journalisterna” hur noggranna mätningarna var på stenåldern eller medeltiden? Men propagandan fungerar tydligen på den yngre generationen som tycks sakna kunskap om både det ena och det andra…Flumskolan kallas det visst! Källkritik är tydligen något som helt är borttaget från läroplanen numera och givetvis ligger ett politiskt syfte bakom!
Kanske OT.
Men ibland händer det att även en politiker kan observera det uppenbara.
Thoralf Alfson har noterat att medeltemperaturen i Sverige korrelerar med globalstrålningen.
https://thoralfsblogg.com/2020/06/29/globalstralningen-har-okat-med-10-procent/#more-4633
Tack Sten!
Medan Sverige och EU gräver ner sig i sin egen alltmer livsförnekande och kvävande klimathotsbubbla, sjuder det av kraft, realism och framtidstro både här och där på andra håll ute i stora världen, inte minst i Indien.
Jag jobbade i Pune i Indien för 10 år sen.Då kom frågan om uppvärmningen upp. Jag tog fram statistik som visade att det blivit ca 0,5 grader svalare sen 1950-talet i Pune. Så jag är inte förvånad.
I dagens lokaltidning har man en recension av en bok av Stefan Edman som heter ”Bråttom men inte kört, frågor och svar om klimatet”. Vem är Stefan Edman?
Ur recensionen: ”Det är en bok som ger kraft att ta ton och konkret verka i vardagen. Här ges begripliga fakta om det kritiska läget med siffror och intresseväckande bilder”.
– Hur tror han att våra uppoffringar skulle ha någon som helst effekt på klimatet när det samtidigt byggs flera tusen nya kolkraftverk runtom i världen? Om man nu tror att koldioxiden skulle ha någon negativ inverkan.
Vem är Stefan Edman? Göran Person plockade in honom som en miljöguru.
OT ang globalstrålningen. SMHI gör bort sig när de negligerar detta fenomen.
Kanske kan det ha bäring på Indien också.
Solar brightening uppkommer när luften befrias från aerosoler. Värmer!
Solar dimming sker när luften tillförs aerosoler. Kyler.
Indien kan ha avkylts i takt med att luften tjocknat.
Kunskapen om detta finns men döljs. SVDs klimatexpert ville skriva om den uppvärmning som minskat flygresande skulle medföra. Det fick han beröm för av mig!
Dvs om han samtidigt drog den om dagens uppvärmning kopplad till en allt renare luft i västvärlden.
Denna har jag visat:
https://ethz.ch/content/dam/ethz/special-interest/usys/iac/iac-dam/documents/people-iac/wild/WildBAMS_2012.pdf
http://stefanedman.se/om-stefan/
Hur kan klimathots-apologeter lyckas med att totalt kunna bortse från så ” obetydliga ” länder , som Kina, Indien, USA, Ryssland, Japan, Australien, Brasilien, o.s.v. ….. där Klimatrealism uppenbarligen är huvudfåran?.
Paris-ackordet : RIP.
Klimatalarmister finner sin tröst i manipulationer av verkligheten
https://notrickszone.com/2020/06/23/systemic-data-tampering-nasa-giss-alters-us-southeast-data-changes-cooling-to-warming/
#10 Jensen
Det är precis det jag undrar också. Man kan nog lägga till ett tiotal länder till som de bortser från.
Om jag förstått MP rätt så ska vi gå före. När Indien, Kina, Ryssland, Pakistan, Brasilien, Japan m.fl. ser hur bra det blivit i Sverige så kommer de snabbt följa efter
# 7 m.fl. Stefan Edman är västkustens miljöguru sedan ett otal decennier och med självklar plats i Göteborgsposten när det gäller miljö inklusive klimat, är duktig föreläsare, övertygande och ger inte inte plats för frågor eller diskussion. Tidigare folkhögskolelärare i Ljungskile. Man kan nog säga att han fostrat både en och två generationer här till att bli små Gretor. Lyssnade till honom tillsammans med två mycket väl utbildade klimathotsskeptiker i höstas. Vi hade ett flertal frågor på föreläsningen, men si det var det inte plats för.
8 Lasse
Flygning sker ju mest dagtid, då kylande effekt… Jag tror att elektriska tempsensorer plus utökad instrumentering runt dessa kan göra 0,1-0,3C på temperaturerna ; att SMHI numera ofta skriver ”noterad” om en temperatur kanske kan vara en ledtråd…?
XR har tydligen haft flygplatsaktioner igår och idag. Ängelholm (nyligen räddad av 7 nordskånska kommuner) igår, idag Landvetter och Visby (norska passagerare?) ”Roade mig” att gå in på svenska XR:s facebooksida, faktiskt åtminstone en smått kritisk röst… Frågade om fler skulle följa Zion Lights?
Hittar inte det nu, censurerat?? Nu ganska många XR-kritiska i flödet…!
Apropå ”att visa vägen”, ”gå före” etc. Vilken svensk politiker eller kändis gjorde detta begrepp till det mantra det blivit till? Någon som minns?
13 Staffan Lindström
Det var alltså jag själv som frågade om fler XR-are skulle följa Zion Lights och stödja kärnkraft…
Den daglig medeltemperaturer för det arktiska område nord den 80. breddgraden har under smällt-perioden från ca. 15 maj hittills var under 1958 -2019 medel.
Så någon större fara å färde verkar det inte vara.
mest en massa rabiata människor som missunnar svenskarna att njuta av lite sommarvärme.
Sedan slänger de även in mygghelvetet som de vet kommer den här tiden på året oavsett vilket väder det är.
http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php
En rättelse av inlägg 16, det ska inte va 15 maj utan början av juni.
2 Daniel Wiklund
Kolla bilderna på mätplatserna på SMHI:s ”Observationer” Mycket temperaturdoping blir det… 🙁
16 Robert Norling
NU Kl 15 Kiruna +5,0C … Gällivare +6,5C … I juli 3 år av 4….
För övrigt: XR-herrarna på SAS-planet på Landvetter var så tråkiga, tjatiga att ingen av de ”icke fredligt protesterande” dvs de riktiga passagerarna brydde sig om att protestera….Pärlor för svineffekten……
OT. På ekonyheterna berättades om att Spanien ska stänga hälften av sina kolkraftverk och resten inom några år. Det är ju glädjande nyheter, men ni som bor i Spanien. Hur är det med deras elproduktion? Vad har de för reglerkraft till alla solpaneler och vindsnurror?
#20.
Kärnkraft 25%
Vattenkraft 10%
Vindkraft 25%
Sol 5%
Kolkraft 4%
Kraftvärme 13%
25% vind låter mycket – kanske går att reglera den, de har ju i alla fall inte lika kalla vintrar i Spanien som i Norden.
mattias #20
Misstänker att man går över till gas, enda realistiska alternativet för att minska utsläppen om man inte vill gå över till kärnkraft.
https://www.argusmedia.com/en/news/2019085-lng-to-substitute-algerian-gas-in-spains-supply-mix
Lasse #8
Du som har koll på Mosaic. NSIDC, som nämns här verkar mena något om Ozonhål och brist på is för MOSAIC som tydligen måste leta upp nytt för ev fortsatt expedition om jag förstår rätt?
En titt på läget på MOSAIC’s hemsida verkar visa annat?
Men isavsmältningen i Maj var ju normal så de måste väl finna något som smälter bort på ett otäckt vis?
http://nsidc.org/arcticseaicenews/
Så länge Indien tillhör de länder som ska få pengar till miljöinvesteringar från den grön klimatfonden kommer man nog inte att lämna Parisöverenskommelsen. Men de behöver också motivera den satsning man gör på kolbaserad elektricitet med finansiellt stöd från ”BRICS Bank”.
Länkar;
https://www.greenclimate.fund/about
https://www.thethirdpole.net/2019/11/18/new-development-bank/
Det finns ovanligt många omskakade experter på förändringar och extremer numera, speciellt på Söder och i närheten av Rålis. Nästan i chocktillstånd är de.
Robert Norling #16
En titt på prognosen för Värmdö till 10 Juli såhär på onsdagsmorgonen torde passa in även de melankoliska dysterkvistar som residerar där nu när det ska tillbringad lata dagar på gräsmattan.
https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/ortsprognoser/q/Värmdö/2664881#tab=0,chart=1
Jag läste också den artikeln på WUWT, och gick till originalrapporten via den länk som fanns i artikeln. I avsnittet ”Temperature Changes in India” ges i sammanfattningen (Key Messages”) en helt annan bild än i WUWT:s artikel. Originalrapporten radar upp det ena exemplet efter det andra på ökad uppvärmning, och förutspår, enligt IPCC:s modeller, fortsatt uppvärming de närmaste decennierna. Dvs den bild som klimatalarmisterna brukar förmedla. Det verkar vara så att artikelförfattaren tolkar regeringsrapporten på sitt sätt, medan författarna av rapporten gör en annan, till synes diametralt motsatt, tolkning. Ett litet exempel: artikelförfattaren säger att perioden 1986-2015 präglats av en liten förändring (minor increase) på 0,15 gr, medan rapportförfattarna för samma period talar om en betydande uppvärmningstrend (significant warming trend) på 0,15 gr. Samma fakta, men helt olika beskrivning. Så, om man får utgå från vad regeringsrapporten säger, verkar det inte vara någon förändrad syn på gång från den indiska regeringens sida.
Även en liten ändring kan vara statistiskt signifikant, men utan större betydelse.