Offer och riter till klimatgudarnas välvilja

12573931_953053634785333_2823076512717436260_nForna civilisationer lär ju ha gått under via förändrade levnadsvillkor, där ibland klimatförändringar tros ha spelat en avgörande roll. Man kan ju ha en viss förståelse för de religiösa inslag som då yttrade sig i offer till allehanda gudar.

Tyvärr observerar man ett nära besläktat tänkande på många plan i vårt ändå ganska upplysta samhälle. Det senaste jag kan associera till är Preem’s klimatstyrande korv.

korvGanska fantastiskt! Har man också kretsloppsanalyserat objektets nedbrytning i kroppen, och dess omvandling till påstått högpotenta växthusgaser via tarmfloran? Tror knappast det.

Men det kanske blir en solig sommar om man äter Preem’s nya korv? Det framgår tyvärr inte om det är ännu bättre för klimatet att inte äta den?

Men det finns ju experter inom området – själv får jag åtskilliga erbjudanden av denna typ varje vecka via email:

ers

Fantastiskt, eller hur, Lennart Bengtsson? Känner Du till denne Göran Erselius – en av Sveriges främsta experter på klimatberäkningar? Han sitter tydligen inne med avgörande information om hur klimatsystemet fungerar, något som gäckat vetenskapen i århundraden.

Vissa, med Al Gore i spetsen, har dock de senaste åren hävdat att ”science is settled” – vilket ju är något motsägelsefullt, då man hela tiden krävt mer resurser till ”klimatforskningen” – med alla dess avarter, vid sidan om den seriösa fåran. I Australien verkar man ha fallit på eget grepp, då politikerna helt sonika valt att lägga ner verksamheten – eftersom ju saken av forskarna själva påståtts vara klar som korvspad, och bortom diskussion.

jonovaJohan Rockström nästa till rakning? Hans klimatvetenskapliga referensperson har ju några år varit just en Will Steffen i Australien (ursprungligen kemiingenjör). Steffen kommenterar nu det hela så här:

SteffenHm… Sent ska syndaren vakna, heter det. JR lär ju så sent som häromveckan ha påstått i ”Vinterpratarna” på SR att det inte finns något att diskutera i saken – kanske han får sig en tankeställare?

Nej – jag tror faktiskt inte det. Det mediala sagoberättandet kommer säkert att fortsätta för denna grupperings del. Det gäller bara att hitta på något som kan tänkas gå hem i dagens journalistiskt korrupta medievärld.

12654403_955563944534302_8069194530878816982_n

Media, ja. Ett aktuellt ”bevis” för katastrofala ”klimatförändringar” cirkulerar där just nu – en 1000 kvadratkilometer stor sjö i Peru har torkat ut på bara några år. Man nämner på sin höjd El Niño-fenomenet, men inte något om den verkliga bakgrunden, eller att sjön var uttorkad nyligen och så sent som 1994. Och ändå är informationen mycket lättåtkomlig;  https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Poopó

Finns det något hopp för en medial självrannsakan, eller är det bara en del i ett utstuderat spel? De gröna och magenta-färgade rubrikerna längst ner är de i KU-perspektivet de närmast sakrelevanta.

failure

Hur ser KU’s läsare på saken?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Vi drabbas alla av dessa åtgärder för att förhindra katastrofer som följer i klimatalarmisternas spår.
  SVD näringsliv har en debattsida som idag fylldes av en MP som vill att vi satsar våra pengar på att klimatsäkra för framtiden-i detta fall genom att bygga fördämningar för att klara högre vattenstånd och mer intensiva regn.
  http://www.svd.se/mp-fastighetsagare-far-ta-okat-klimatansvar/om/naringsliv:debatt
  Det är väl utmärkt att vi försöker undvika katastrofer genom att förutse vad som kan ske. Men samhället har en roll-de skall kunna ge oss beslutsunderlag. SMHIs roll är viktig men de bör peka på osäkerheten i stället för extremerna. Vår kommun i Sth trakten har numera ca 100 m skyddsvall mot översvämning. ”Saknas” 4000 m!

 2. Mikael W.

  Rolig måndag!

  https://www.youtube.com/watch?v=niv3_YWfn9U

 3. Lasse

  1 forts. En optimistisk betraktelse: http://wattsupwiththat.com/2016/02/07/long-term-climate-change-what-is-a-reasonable-sample-size/

 4. Ann LH

  Peter, schemat över de olika strategierna för att genomföra socialismen verkar vara en historiebeskrivning. Raden längst ner är en utmärkt beskrivning av hydrans vanligast förekommande uttryck under de senare decennierna. Christiana Figueres uttryckte sig inför COP-21 förra året, det är en process, lyckas vi inte fullt ut nu återstår många, många COP-möten. De små oskyldiga stegens revolution.
  FN, och naturligtvis vår regering, betraktar The Agreement som lagligt bindande, medan andra bedömare säger något i stil med att det var en överenskommelse att komma överens om att komma överens.

 5. Ingvar i Las Palmas

  Peter.
  Jag tycker att det är en träffande historiebeskrivning. Så det gäller att vara vaksam på vad för taktik som kommer härnäst. Det nyligen avslutade COP-mötet var en mycket tydlig taktiskt reträtt.

 6. Sören F

  Faktiskt kunde det bli en poäng med nya ”klimat”-avtrycksverktyg den dag de ev blev kompatibla med, använde samma livscykelanalysdata som, tidigare ”miljö”-avtrycksverktyg, också de med citationstecken här för att de också innehållit ”klimat”. För kanske första gången kunde man i så fall stå med ett användbart miljavtrycksverktyged, med användande av subtraktionen ”miljö” – ”klimat” = miljö. Lite paradoxalt hur två pseudoverktyg blir ett riktigt, men, så måste det väl vara, i princip? Det kunde rentav ge hushållens miljöarbete en konstruktiv knuff framåt.

 7. Christer Löfström

  Peter Stilbs. Mitt svar till Lennart Bengtsson i föregående post gäller i viss mån även för dig.

 8. Björn

  I en pseudoverklighet kan ju bara magiskt tänkande råda. Däremot, den som med öppet sinne lever med den reella verkligheten, ser en naturbundenhet som är grundad i fysikens lagar.

 9. Sven Hanssen

  #2 Michael W. Den var bra.

  Dessutom: Leve Sven Erik Bucht!

 10. Håkan Bergman

  Korven är väl ett i allra högsta grad ekonomiskt och miljövänligt sätt att ta till vara styckningsrester, dom där bitarna som har mera snittyta än volym. Rätt behandlat får man en hållbar korv, nåt som var nog så väsentligt på den tiden när färskt kött var en säsongsvara. Goda korvar är en del av vår matkultur och färre kossor lär det inte bli av Preem’s påhitt.

 11. tty

  Och nu får landsbygdsministern på tafsen av Rörelsen för att han inte hatar kött:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article22226458.ab

 12. Håkan

  Vi kan lugnt anta att Preems nya korv råkar vara billigare att köpa in.

 13. Mats G

  Får man kalla det korv när det bara innehåller 50% kött enl EU?

 14. Sigvard Eriksson

  Det här handlar inte om korv och är därför kanske lite OT, men ändå.
  http://www.kuriren.nu/opinion/klimatvariationernas-naturliga-drivkrafter-har-inte-upphort-8721829.aspx

 15. Björn

  Sigvard Eriksson [14]; Bra och saklig artikel Sigvard och Ann L-H. Allt är så sant så sant. När skall förnuftet vakna hos andra skribenter?

 16. tolou

  Alltså, kan ingen bena ut varför kött skulle vara skadligt annat än typ kylskåp-syndromet, dvs. om var och en på moder jord skulle ha rätt till ett eget kylskåp då blir det inte hållbart ur resurssynpunkt. Ren solidaritet således.

  Man svänger sig med miljö och eller klimataspekten hursomhelst utan några egentliga fakta. Och hälso-aspekten vilken också är omtvistad. Det enda konkreta jag hört är att köttproduktion(betesmark) tar mycket vatten i anspråk, men detta kan ju inte vara avgörande på något sätt.

  Annars är det väl djurhållningen och respekten för liv som djurvänner som bör kunna diskuteras.

 17. Ann lh

  Ingvar E eller någon annan. Finns mailadresserna till samtliga riksdagsledamöter av idag samlade så att man med ett litet klick bara kan skicka ett litet meddelande till var och en?

 18. Tudor

  Skulle inte förvåna mig om köttet i den där Svenska kabanossen ersatts med vatten, det ökar profiten. Jag vägrar svensk korv gjord på vatten och potatismjöl. Tacka vet jag Tyska köttkorvar.

  http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedelsproduktion/vattenlivsmidx/grillkorv.htm

  Allt går att sälja med mördande reklam, även konserverad gröt gjord på vassla och sågspån.

  https://www.youtube.com/watch?v=BsnTiiAZYfU

 19. Astrid Å

  Ann lh # 17
  Hej,
  Denna sida har alla m- adresser. Det är ju ganska många så…enkelt klick kanske inte går, men…uppdelat.

  http://www.eukritik.se/index.php?vu=wblk&nuid=4294963502

 20. tolou

  Enl. Jordbruksverket:
  ”De höga växthusgasutsläppen från produktion av kött beror till största delen på att det går åt mycket mark för att producera foder.”

  Men
  https://climatedataguide.ucar.edu/sites/default/files/styles/node_lightbox_display/public/key_figures/climate_data_set/Fig2.jpg
  och
  https://climatedataguide.ucar.edu/sites/default/files/styles/node_lightbox_display/public/key_figures/climate_data_set/Fig3.jpg

  … visar på avtagande effekt från landanvändningen.

  Och netto tas det numera upp mer kol än som avges. Det växer så det knakar helt enkelt!

  😀

 21. Ann lh

  Tack Astrid!

 22. Håkan Bergman

  Tudor #18
  Att öka vattenhalten i kött och charkprodukter verkar vara standard. Hittade i min butiks multikulturella hörna, ja den drivs av invandrare med glimten i ögat, polskt sidfläsk. Kanon, fast och fint, lätt att skiva och ca. tio kronor billigare per kg än vattenskadat från Scan. Det blir naturligtvis ännu billigare om man räknar in den lägre vattenhalten. Polackerna gör också goda korvar.

 23. Det är väldigt lite lätt att veta vad som är fågel eller fisk i dags dato i etablissemangets massmedia.

 24. Bengt Abelsson

  Frågan är vad som är orsak och vad som är verkan: Vegetarianer sjukare än köttätare.

  2 är gammal ”nyhet”. 2014-03-30 NoTricksZone.

  A new University of Graz study concludes that vegetarians are more often ill and have a lower quality of living than meat-eaters. According to the German press release, vegetarians “have cancer and heart attacks more often”. The release also says that they show more psychological disorders than meat eaters. Consequently, the report writes, they are a greater burden on the health care system.
  – See more at: http://notrickszone.com/2014/03/30/university-of-graz-study-finds-that-vegetarians-are-unhealthier-more-mentally-disturbed-than-meat-lovers

 25. ClaesL

  Aktuellt-sändningen kunde naturligtvis inte avhålla sig att spinna vidare på Minister Buchts uttalande från P1. Nu hade de plockat in Johanna Sandahl från SNF och låter henne oemotsagt agera någon form av expert i jordbruksfrågor. Lite mjuka, uppbollade frågor från intervjuaren och företrädaren för en grön lobbyorganisation får lägga ut texten som hon önskar.

  Lobbyister med SVT-tilldelad expertstämpel har man sett allt för många gånger för att det skall finnas minsta förtroende kvar för vår ”objektiva” public service.

 26. Tudor

  #22 Håkan Bergman

  Det finns en del polska charkuterister i mitt närområde. Ska kolla va de har.

 27. Salasso

  Det finns en del brister beträffande kompetens i ämnet elkraftteknik bland våra folkvalda som har att besluta om hur vår framtida energiförsörjning ska se ut. En kompetenshöjande grundkurs har därför tagits fram av C-E Simonsbacka. Hittas på http://www.friavindar.se

 28. Ingemar Nordin

  Tack för underhållande läsning Peter! Jag skulle tro att SCIRO hamnat i ett chocktillstånd av att på detta sätt blivit förstådda bokstavligt. De har ju inte bedrivit någon seriös vetenskaplig forskning på många år utan ägnar sig, liksom Rockströms SEI, åt politisk agendasättande och propaganda. Skall man tolka bantningen som att politikerna förstått deras dubbelspel och att deras ”forskning” bara är på låtsas, men att man nu tröttnat på deras lobbyism?

 29. tolou

  Missade ni #20?

  Det här är stort, riktigt STORT!
  Ingen kan längre hävda att landutnyttjandet är en belastning då vi har ett globalt nettoupptag!

  Alla s.k kött-argument faller därmed platt, och den förmenta klimatpåverkan uteblir!

 30. Skogsmannen

  Underbart, ett nytt klimatmål redan till år 2045. Sarc off!

  http://www.svd.se/svd-avslojar-nytt-klimatmal–nollutslapp-i-sverige-ar-2045/om/klimathotet

  Ingen hybris här inte, lagring av CO2 skall vi också ha!

 31. Håkan Bergman

  Skogsmannen #30
  Och nån sa att SD är ett enfrågeparti. Grattis Jimmie Åkesson!
  Inte för att jag bekymrar mig särskilt mycket över hur världen ser ut 2045, jag kör mitt eget race.
  Så här funkar det, härom veckan beställde jag en asdyr 90-års-present till mig själv, och nu tänker ni, förhoppningsvis, så dj*vla gammal är väl inte gubben, vaba? Alldeles riktigt, men så här funkar det, jag tidigarelägger jubileerna 20 år, på så vis missar man ju inte några presenter, man får ha lite framförhållning, tänka framåt sådär. Nu är det rätt stor risk att jag överlever ett decennium till också, attans attans måste börja grubbla över 100-års-presenten, aldrig får man ro.

 32. Guy

  God ide’, Håkan.