Och förklaringen är global warming?

isutbredning
Dagens SvD
Vi har aldrig varit med om något liknande sedan mätningarna startade på 60-talet, säger isbrytarchefen Ulf Gulldne till Örnsköldsviks Allehanda.
För tillfället är halva Bottenhavet – de centrala och norra delarna – täckt av is. Allra längst i norr rör det sig om ganska grov is och isvallar, så där är det besvärligt för fartygen att ta sig fram. Längre söderut i Östersjön finns det is kvar i skärgården från Västervik och norrut. Även i Stockholms skärgård finns is kvar och drygt halva Vänern är fortfarande isbelagd. – Det är en ovanligt livskraftig kyla, normalt brukar avsmältningen ha inletts vid den här tiden, säger Torbjörn Grafström vid SMHI:s istjänst.
Måste vara den globala uppvärmningen. I fjol, när mars var varm, var det i alla fall den globala uppvärmningen. Gardera med etta, tvåa grundtips, kryss.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. tolou

  Mars 2013: 125-årsjubileum
  I år är det exakt 125 år sedan stora delar av Sverige fick uppleva en av de allra kallaste marsmånaderna vi känner. För majoriteten av de stationer som varit i drift sedan slutet av 1800-talet och framåt är mars 1888 den kallaste som observerats.
   
  http://www.smhi.net/vaderleken/2013/03/03/mars-2013-125-arsjubileum

 2. Detta var uppenbarligen välmotiverat brev av Carl Bildt:

  http://wattsupwiththat.com/2011/09/07/frozen-global-warming-research/

 3. Anders Mohlin

  Allt i väder-/klimathänseende , för varmt, för kallt, för mycket nederbörd, för torrt,  osv, osv, hänförs numera per automatik till ”global uppvärmning” alternativt till ”de accelererande klimatförändringarna”.
  Jo, jo.
  🙂 🙂 🙂

 4. Staffan

  #1_1867/1868 var de sista stora svältåren.  ”I princip hela Skandinavien upplevde en exceptionellt kall och sen vår år 1867. Vintriga förhållanden rådde även i söder under maj månad. Det kan nämnas att Stockholm hade en medeltemperatur i maj som var mer än 6 grader lägre än normalt. I mellersta och norra Norrland var snödjupet 60–70 centimeter ännu första juni och sjöar, älvar och hav var fruset. Först till midsommar kom islossning och snösmältning!”
    Min morfar föddes i Småland 31-12-1867.  Föräldrarna (hade ett torp) klarade sig därför att far for till Stockholm och fick arbete där.
  http://enhistorikersbetraktelser.wordpress.com/2011/03/10/%E2%80%9Dstorsvagaret%E2%80%9D-1867/

 5. tty

  Staffan #4
  Med tanke på att vi ju nyligen fått lära oss att kalla vintrar beror på att det är för litet is i Norra Ishavet kan det vara värt att notera att det var rekordmycket is 1866-69:
  http://www.climate-cryosphere.org/images/Ice_Chart_Archive/quicklooks/1860-1869.zip

 6. Peter Stilbs

  Jag pratade med en av Sveriges mer kända meteorologiforskare härom månaden, och han var mycket sur över att Oden inte var i Antarktis denna vinter. Inom sin grupp var han nog inte ensam. Märkligt, egentligen. 

 7. Slabadang

  Johnny och Pehr!
  KARMA!! 🙂 KARMA 🙂 Jag har sagt det titdgare och det tål att upprepas, om v i tgr ifrn att klimatet har en fifty fiftychans att utvecklas åt det ena eller andra hållet. lite som att satsa på färg rött eller svart på casion där ingen förändring utgörs av det 37e alternativet 0/grönt.
  Hur många felsatsningar har klimathotarna lyckats med? Bara rent statistiskt så har de haft en helveeeetisk ren otur när det ssystematiskt satsat på rött men resultaten blir svarta eller gröna siffror. Ingen ökning av stormar,kalla snörika vintrar, blöta kalla somrar, ingen fortsatt och absolut ingen accelererande global uppvärmning, deaccelerande havsnivåer, ökad is i Antarktis, ja kort och gott inte ett enda bet har gått hem och jag börjar undra om de inte nån övergipande god kraft som jämnar ut och utdelar rättvisan på något sätt i alla fall? 🙂
  Definitionen av vem som är ”förnekare” har bytt tröja och chipstacken hos klimathotarna är minimal för att kunna återhämta förlusterna. Enligt de vetenskapliga principerna för prognoser är nollhypotesen den styrande och följer vi dessa så finns ingen förändring av klimathotarnas situation i sikte. Banken på Casinot jobbar efter matematiska principer om sannolikheter och vinner alltid i längden över de som spelar. Med stöd av Scott Armstrongs vetenskapliga principer för prognoser så kan vi kontastera att banken redan gjort klimathotarna bankrutt. Den som agerar efter vetnskapliga metoder vinner alltid över den som bara chansar gissar och tror.
  Jag kan riktigt se Marku och Sten Bergström spotta tre ggr tvi tvi tvi för ny tur innan han snurrar hjulen på klimatmodellerna ytterligare en gång.

 8. Peter Stilbs

  Jag hoppas jag drog mitt lilla strå till stacken med detta TCS-inlägg för två år sedan …
   
  https://www.klimatupplysningen.se/2011/02/23/oden-var-ar-du/

 9. Joel

  Oden håller just nu koll på sex fartyg uppe i Bottenviken. Hiskeligt onödigt eftersom räven numera raskar över sjö-ön…
  http://balticice.cloudapp.net/IceBreaker/Details?shipKey=IMO-8700876
   

 10. Peter F

  Med 30 års erfarenhet av isfiske i Kvarken kan jag bara konstatera att den är tunnare än normalt i vikarna trots den kalla vintern. Just nu glittrar havet till horisonten utanför Umeå uthamn och de 3 vindmöllorna står stilla. Solen skiner och vädret njutbart denna dag. Min saliga mor upplevde  midsommarftnar med snö i Skellefteå på 40-talet och jag har  sett Kvarken full med is just på midsommarafton. Inget nytt under solen mao. Simma lugnt.

 11. Joel

  Sju fartyg var det ju. Det skulle vara bra med en editeringsfunktion.

 12. Håkan Bergman

  Mera elände från Svenskan:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/snobudget-sprack-for-tredje-aret-i-rad_8055164.svd

 13. Tege Tornvall

  Slutsats och utgångspunkt: vad än människan gör är hon Ond, Övertalig och ett Främmande Inslag i den heliga Naturen. Med denna utgångspunkt är det bara att leta exempel – i namn av ”vetenskap”! Som Tage Danielsson sade på den Stora Massans Dag: ”Mina barn, I ären för många!”

 14. Ingemar B

  Menar ni verkligen att sambanden måste vara så här enkla?

 15. Olaus Petri

  OT, men nu har Ship to Gaza ställt om kursen på den globala uppvärmningen. Läs och förundras över vad vänsterrödikal samhällsvetare vet om klimatet:
   
  http://www.hv.se/extra/news/?module_instance=1&id=9260
   
  🙂
   

 16. Ingemar Nordin

  Olaus Petri #15,

  Ännu en nyttig idiot som vill rädda världen och samtidigt tjäna in en hacka till sin forskning och karriär. Varför kollar de aldrig premisserna för sin hela verksamhet?

  Här har du ett annat exempel på meningslös forskning som bygger på felaktiga förutsättningar:

  http://www.liu.se/genusforum/klimatkonf?l=sv

  Klimat och Genus – Jo, den kombinationen verkar oslagbar för dagens forskningsråd.

  Men vill de inte kunna se sig själva i ögonen när de tittar i spegeln efter en livslång forskarkarriär baserad på en lögn? Är det det här som jag ägnat mitt liv åt? Var det värt det?

 17. Gunnar Strandell

  Tege #13
  Hörde en naturvetare på radio som sade att människan bara är jordens näst största population bland däggdjuren. Det finns alltså stackare som tvingas leva med ännu större ångest. 🙁   

 18. Gunnar Strandell

  Något utanför ämnet, men intressant ändå?
  Kulturradion redovisade en undersökning från USA där man funnit att mängd och kompetens hos nyhetsjournalister utarmas.
  Fredagsroligt är väl att man förutspår att det dröjer ca tio år innan det händer i Sverige! 😀
   
  Länk:
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=478

 19. Olaus Petri

  Herre jösses Ingemar, Ship to Gaza-Stellan bleknar i jämförelse. Vid en hastig blick på bilden undrar jag om inte lite postkolonial teori skulle fungera som ett välgörande analytiskt verktyg för att dekonstruera fram något… 😉

 20. Staffan

  #15_För docenten i sociologi vid Trollhättans universitet är 4ºC (i globalt årsgenomsnitt…) en ”katastrofal temperaturhöjning”.  Ack ja.
     Redan [nobelpristagare] Arrhenius (1859-1927) såg att värmen går bort från ekvatorn, mot polerna.  RSS’ världskarta (åren 1979-2011) visar detta i praktiken.  Om inuiterna får 4º över sig lär de överleva.  De lär klara en hel del mer än så…
     Men för murvlarna har det här blivit en dogm:  Fyra grader dör vi av.
     Problemet för studenterna i Trollhättan är vad man gör när man fått en lärare med fixa idéer.
     Något vet jag om det.  Professorn i nationalekonomi 1970 vid HHS [känd från debattsidorna] sade i praktiken upp all kontakt med mig, sedan jag citerat (ur US News & World Report) något som Milton Friedman sagt.  Sedan var jag en hädare, som inte fanns för honom.  Som inte sågs, som aldrig fick säga något.  Det var Keynes man skulle tro på!  (Har ni sett på t.ex. inflationssiffrorna dessa år?  Och Sveriges förändrade ställning i världsekonomin då?)
     Jag grät inte;  jag behövde inte det där betyget i NE;  jag var bara intresserad av sakfrågorna.
     Nu fick jag också lära mig hur den akademiska eliten kan vara.

 21. För Virrad

  Alltså den här vårliga värmekylan är den värsta sedan 1915. Jag är nu helt övertygad om att växthusuppvärmningen ligger bakom rekordkylan, och kanske en nära förestående istid!
  Dags att göra något åt klimathusuppvärmningen, på allvar, så att det blir varmt igen.
   

 22. Urban

  Naturvårdverkets ”informationskampanj” från 1990-talet känns alltmer egendomlig. Där fick vi veta att de vita vintrarna skulle vara ett minne blott om högst 20 år. Nu upplever vi en av de mest långdragna vintrarna i mannaminne. Sannolikt har detta sin orsak i ökade utsläpp av växthusgaser!

 23. Karl-Oskar

  Om nu våra myndigheter och politiker skyller kylan på mänskliga utsläpp av CO2 så är det bara att ta fram pengarna som kommer från koldioxidbeskattningen av dieseloljan som är 3093:- /M3. Vi skall inte tolerera sämre vägunderhåll i sommar för att vintern har kostat mycket.
  Its pay back time.

 24. Skogsmannen

  Gunnar S, #17!
   
  Kan inte vara lätt att vara rådis.
   
  Katthot varje dag. Klart mer konkret än klimathot.  😉

 25. Argus

  #16
   
  Jag har svårt att tro att det är sant. Men det måste vara ett montage! AV vem??
  Superskruvat.
   
  Som tur är (?) har man sett en del. Och tänkt (sic!). Tankarna återkommer då till funderingar jag tidigare framfört:
   
  så småningom behövs här en Marshallplan. Vi ’måste’ ta om hand om många som varit långt, långt ute på snedden.
  Som ska talas till rätta. Vissa i god tro, OK. Vissa i ond. De ska få det tuffare. Och de som *bara* följt guldet sas, ska ju också ha sin del.
   
  Ska man göra en liknelse med igångsättandet av V Tyskland efter nazifallet? Det ger vid handen att rätt så många av admin kadern fortsatte….
   
  …. men hur gör man?
   
  Bland det som stör mig mest (’anmärkningsvärt’ sarc) är att de som borde vara alerta på att ’forskningsresultaten’ är ’biased’ (understatement) och såge som sin bjudande plikt att förhöra sig och genomlysa problematiken… bara blundar hårt och förlitar sig på att MSM-propagandaapparaten snurrar vidare. Visst är det avskyvärt!?
   
  Tänk när det tar sig snabbt runt – goes viral – att H-e-l-a grejset med CO2 är ingenting. Gå runt i byn och tänk att istället för en referens till CO2 står det ’lurad’.
  Och VKV är crap. Och……, &cet &cet.
   
  ’Dagens klimatpolitik är ett bedrägeri och en skamlös misshushållning’
   

 26. Slabadang

  Ingemar N!
  Lysenkoisterna behöver sina små tältmöten. Genusvetenskapen hjärta klimatvetenskapen. En Lysenkoistisk fusion !!

 27. Slabadang

  Ingemar N!
   
  Är det ett registrerat partnerskap mellan genus och klimathotare eller bara ett samboförhållande ? Är Lysenkoismen en matriarkal pseudovetenskap ? Att vanligt schysst folk skall tvingas försörja dessa parasiter är osolidariskt mot alla gamla alla sjuka och alla barn som bättre behöver resurserna.

 28. Gunnar Strandell

  Slabadang #27
  Idag har i  alla fall socialdemokraterna beslutat att ingen ska kunna göra vinst på att ta hand om dessa ”fall” när det är dags. Är det möjligen så att vi börjar se ljuset i änden på tunneln, eller är det ett mötande tåg?
   
  Mit hopp står till att Löfvén sade pragmatisk så många gånger i radio idag att han påminde om en vinylskiva med hack.
  Fredagslänk: 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=0uvQVi1Bat0

 29. Hans H

  #16 Genus&Klimatkonferens … Har vi ingen TCS skribent som kan vara där och spela in..det måste ju vara lyteskomik i den högre skolan. Straffskatt på heterotekniska energilösningar och inkvotering av lesbiska på civilingengörsutbildningen ? Hen vet var det kan sluta 🙂

 30. Björn

  Staffan [4]; Vill bara påminna om att det var solfläcksminimum 1867 med ett medeltal av 7.3 solfläckar över hela året. Se länk nedan.
   
  ftp://ftp.ngdc.noaa.gov/STP/SOLAR_DATA/SUNSPOT_NUMBERS/INTERNATIONAL/yearly/YEARLY

 31. benke

  Vart tog ”Global Warming” vägen? Alltifrån där brittiska forskare blev tagna med byxorna nere och visade sig ljuga så ser vi en nedkylning som kommer att pågå ett tag till. Värme och Kyla har långa spann och tar ibland hundratals år i sina svängningar. 
  ”Global Warming” heter numera ”Climate Change”, och detta pga att vänstern har börjar förstå att Jorden inte blir varmare. Dårskapen kommer nog att pågå ett tag till men många börjar att ifrågasätta klimatalarmismen och då är det dags att se alamisterna för vad de är; dåraktiga personer som har en politisk agenda. Vissa meteorologer har börjat utnyttja detta. Tyranni är vad somliga meteorologer vill. Per någonting. Meteorologen Per vill undvika val då det inte främjar hans agenda. Det är tragiskt att se.

 32. pekke

  Lite nyheter från GWPF.
   
  CLIMATOLOGISTS ARE NO EINSTEINS, SAYS HIS SUCCESSOR
   
   
  GERMANS GIVE AWAY GREEN ELECTRICITY WORTH 3 BILLION EUROS
   
   

  MERKEL LOSING ALLIES IN $700 BILLION SHIFT TO RENEWABLES

   

 33. pekke

  pekke#32
  Sista länken som inte fungera:
  http://www.thegwpf.org/merkel-losing-allies-700-billion-shift-renewables/

 34. gunnar helmius

  17Gunnar Strandell# 17
  Vederbörande naturvetare, en läkare, professor i infektionssjukdomar i Uppsala brukar hävda att råttorna är  drygt 4 gånger vanligare än människorna.

 35. Staffan

  Lokalbladet NT.se har en Google-karta över vårtecken.  Blåsippor på två ställen i Krokek (Kolmården);  en tussilago i Ingelsta, och så några fjärilar.  Och visst, -6 grader just nu;  först 12 april går nattemperaturen över noll, säger yr.no.  Det ska vara murvlar som tror på klimatkris nu…
  http://www.nt.se/nyheter/?articleid=8471520

 36. Staffan

  ”Snö och iskyla på väg tillbaka” säger SvD:s förstasida.  ”På söndag drar nämligen snöbyarna in från Nordsjön och kan orsaka decimetertjocka snötäcken på sina håll, enligt SMHI:s prognos.”
  — Nå, inte här i Peking, i alla fall.

 37. Gunnar Strandell

  Staffan #35
  Jag kan bidra med att jag byter till sommardäck på bil och släp idag.
  I Peking.

 38. Tege Tornvall

  Gunnar # 37. Bor/verkar du i Peking? Det vore intressant för oss hemma att få veta hur vintern verkligen varit i Kina. Jag litar inte riktigt på medias dagliga förutsägelser från SMHI och motsvsrande, som jag misstänker genomgående varit för höga – kanske som en följd av urban heating från mätstationer i bebyggelse. Jag har hela vintern särskilt följt prognosen för nästa dag i Toronto, Chicago, Peking, Seoul, Moskva samt nordeuropeisa städer och har intrycket att faktiskt upplevt riktigt vinterväder inte återspeglats i prognoserna. Redan här i Leksand är det någon grad eller två kallare utanför samhället.

 39. Staffan

  #38_Norra Kina har haft en kall vinter, ja.  Bl.a. hade sjöfarten det svårt i norr.   Prognosen för Peking i morgon är mellan 4ºC och 13º.  Inte så imponerande på 40ºN  (som Taranto-bukten).
  Men 先生 Strandell bor inte i det Peking! Han finns på närmare håll.

 40. Ulf L

  Peking=Norrköping?

 41. Staffan

  PS:  ”Nordic walking” kommer nu också i Kina!  Att gå med stavar, alltså.   (People’s Daily, igår 5 april.  Med bild.)
  http://english.peopledaily.com.cn/90782/8195253.html

 42. Staffan

  #40_Sven Hedin var på läroverket 1910, och berättade om sina resor österöver.  Nan-king där jag varit betyder Södra Staden, sade han.  Som Söderköping, alltså.  Aha, sa’ gossarna (bara gossar då) – men vad skulle Norrköping bli?  Jo, Pe-king, förstås, sade Hedin.  Och se’n satt det.

 43. Staffan

  En Youtube om ’Climate Deniers’–ingen temperaturökning på 10-15 år, men man förnekar detta faktum.  Rich Lowry från National Review intervjuas på Fox News.  (3:07)
  Rich Lowry Discusses ’The New Climate Deniers
  http://www.youtube.com/watch?v=6VtdfSnK0BM

 44. Vettigt folk skiljer på väder och klimat. Andra kastar sig över halmstrån.

 45. Gunbo

  ”Nu har vi en härlig, om än kanske för tidig vårvärme. Det är dock ingenting mot den mars USA upplever, redan idag, den 24 mars, är man säker på att den blir den varmaste sedan mätningarnas början 1850 och kommer överträffa den hittills varmaste, mars 1910” skrev Tage Andersson i ett gästinlägg den 27 mars 2012. Men det verkar redan vara glömt. 😀
   
  https://www.klimatupplysningen.se/2012/03/page/2/

 46. tty

  Gunnar Strandell #37
  ”Jag kan bidra med att jag byter till sommardäck på bil och släp idag. I Peking.”
  I så fall gör du klokast att hålla dig inne i stan den närmaste veckan i alla fall. Småvägarna på landsbygden är inte lämpade för sommardäck än.