Obama och hans baseballteam

Enligt The Guardian ska president Obama under nästa vecka besöka herr Putin i Moskva. Resan till Ryssland är en fri fortsättning på Obamas försök att få med sig Kina på utsläppsminskningar, även om några konkreta krav aldrig framförts. Det handlar mer om att Obama reser runt och missionerar för världen.
När det gäller Ryssland har Obama tänkt sig att erbjuda någon form av teknologisk hjälp så att ryssarna inte behöver pumpa ut så mycket koldioxid i luften. I gengäld vill Obama har någon form av överenskommelse om att Ryssland kommer att minska sina utsläpp. Hur det går lär vi få se. Putin är en listig räv, så han kommer säkert att försöka förhandla till sig så mycket som möjligt för så lite som möjligt.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars G

  De kan kanske läsa denna tänkvärda artikel i dagens Le Monde tillsammans:
  lahttp://www.lemonde.fr/opinions/article/2009/07/04/merde-a-l-ecologie-par-antoine-senanque_1215252_3232.html

 2. Det är ju Medvedev och inte Putin som är president för Ryssland just nu. Många tycks anta att Medvedev är Putins marionett, men vilka bevis finns det egentligen för det? Tvärtom har han i vissa fall verkat för att vrida utvecklingen åt motsatt håll mot vad Putin verkade för.

 3. tty

  Vad är det egentligen för teknisk hjälp Obama kan ha att komma med? Vindsnurror är knappast särskilt lockande. Reaktorteknik kanske, men Obama är ju inte särskilt förtjust i kärnkraft, och det kommer att krävas lagändringar i USA för att kunna lämna ut så militärt känslig teknik.
  Det enda jag kan komma på som Ryssland verkligen skulle vara intresserat av är väl den nya tekniken för att utvinna naturgas ur skiffer som utvecklats i USA de senaste åren och som i ett slag flerdubblat USA:s utvinnbara naturgastillgångar. Men det lär ju inte precis minska Rysslands CO2 utsläpp….

 4. Thomas

  tty, det finns mycket mer än så som kan vara av intresse. Högspänningsteknik för kraftöverföring, modernare mer energieffektiv teknik i alla möjliga olika industrier etc. Problemet är bara att USA sällan är världsledande på sådan utan själva har fruktansvärt låg effektivitet jämfört med t ex Japan.

 5. tty

  Just det. När det gäller högspänningsteknik t ex är Ryssland snarare mer avancerat. Det finns förvisso en hel del industriell teknik i USA som Ryssland kan vara intresserat av, men den är privatägd och kan alltså inte skänkas bort av Obama. Det enda han egentligen har direkt kontroll över är viss militär teknik. Den är förmodligen Ryssland mycket intresserad av men dess relevans för energieffektivitet är noll utom kanske för jetmotorer där USA har ett stort tekniskt försprång.

 6. Kjell_A Jönsson

  Obamas besök i Moskva !
  Frågan om Putin eller Medvedev är egentligen ointressant. De tillhör samma gäng.
  Vad CO2-konceptet kan hjälpa USA och Obama med är att med hjälp av detta koncept uppnå en stagnation i de växanden ekonomierna Ryssland, Kina, Indien, etc så att USA:s ledande roll som industrination kan upprätthållas något lite längre.
  Kjell-A Jönsson

 7. Thomas

  tty, jag vet inte om USA har kvar några exportrestriktioner mot Ryssland, men i så fall kan Obama ta bort dem, han kan ge krediter för teknikköp eller bara fungera som kontakt för helt kommersiella affärer. Vi har också situationen i Centralasien och USA:s närvara i vad Ryssland ser som sin bakgård som möjlig förhandlingsbricka.

 8. tty

  USA har *mycket* strikta (för att inte säga absurda) restriktioner på export av militärt känslig teknik, och, nej, Obama kan inte ta bort dem. Det kan bara kongressen. Googla ”ITAR”.

 9. Jag traff kort Obama’s charge d’affaires og andra i Stockholm innan ambassadören (den på donationer utnämnda) kom. Kan bekräfta baseballinntrycket.