Nyheter från Grönköping

Den elstöt,

vilken ingående rapporterats om i lokalupplagan, gav icke så mycket som man först trodde. Tydligen kommo förövarna över enbart 12 000 amperetimmar, vilket tillkallad elexpertis betraktar såsom en mycket liten rap i ett ovanligt välfyllt vattenglas.

klockor

Kontrollräkning av antalet amperetimmar vidhandengav

 att c:a 12.000 timmar vore bortstulna.

Trol. ligga förövare bakom dådet.

Rolf Oward

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Stefan Eriksson

  Lite här från Grönköpings grannkommun Absurdistan:
  https://samnytt.se/bedragare-tjanade-multum-pa-varmepumpsbluff-utvisas-i-15-ar/

  ”Allt går att sälja med mördande reklam, kom o köp konserverad gröt”.

 2. Jisonbetzel

  David Batras resor i publicservicestan kan rekommenderas som moderna Grönköpingvarianter.
  Resan till Sibirien gjordes innan Ryssland invaderade Ukraina och innan energipriserna här hemma hade rusat. Idag hade det känts konstigt att åka fossilbil under 10-20 timmar tur och retur för att koppla in en eldriven bastu i värdinnans två hål i väggen.
  Tre frågor som David kunde ha ställt.
  Hur långt hade en eldriven bil kommit i 50 graders kyla?
  Hur höll värdinnan värmen i den Sibiriska stugan och hur producerades elen till huset och Davids bastu?
  Hu kändes det kalla utedasset när värdinnan var ung, innan klimatet blev en par grader varmare, -52 mot dagens -50?

  https://www.svtplay.se/video/egqPEkM/hart-vader/1-utedass-i-57-minus

 3. Lasse

  Sverige gör luftaffärer med Ghana.
  Ghana skickar en luftfaktura till Sverige 😉

  Hoppas de kan ta emot klimatflyktingarna från ett el-ändigt Sverige.

 4. SatSapiente

  Lite OT men, Absurdistan ligger närmare är du tror:
  https://www.expressen.se/debatt/elbrist-ar-en-myt–borde-inte-vara-en-politisk-fraga/
  ”Sol och vind är billigt och går snabbt att bygga”.
  Billigt om vi konsumenter står för anslutningskablarna.
  ”När det är mörkt och vindstilla har vi energilager”.
  Sverige har idag inget större pumpkraftverk och enstaka mycket små batterilager.
  Citat från Jan Blomgren: ”Världens totala årsproduktion av batterier räcker för att lagra motsvarande Sveriges elförbrukning i 2 dagar.”
  Skribenterna verkar inte heller kunna skilja på effekt och energi och tycks omedvetna om bristen på överföringsförmåga mellan norr och söder.

 5. Paul Håkansson

  Det gröna stålet Hybrit och H2 slut på el och ont om tid

  De gröna industrisatsningarna i Norrbotten bygger på vilda förhoppningar och helt orealistiska tidtabeller.

  Det mindre av de två gigantprojekten – H2 Green Steel ska förbruka lika mycket el som hela Skåne, men har inget svar på varifrån den ska komma. Jesper Sandström bor mitt i boomen, och hoppas att allt ska gå vägen, men hör väldigt många varningsklockor ringa.

  00:00 Intro
  02:07 Helt sanslösa mängder el
  03:19 H2 Green Steel
  05:37 Konflikter i elens spår
  07:58 Men H2 är väl privat?
  09:30 Man törs inte säga stopp
  10:47 Är det en bra affär?
  12:29 Den konstiga kritiken mot kritiken
  15:08 Det har hänt förut
  16:10 Bättre sätt att sänka utsläpp
  16:52 Outro

  https://www.youtube.com/watch?v=QJXgqxSLQHU&ab_channel=TankesmedjanTimbro

 6. stig morling

  Inte bara Absurdien har bekymmer!
  Äntligen – den slutliga lösningen?

  Av Stig Morling – en drömd saga hösten 2022
  Motto: ”Bröderna fara väl vilse ibland” (Carl Michael Bellman, 1790)

  Och det hände sig vid tiden att en avsevärd frustration uppstod: En ruelse om energin hade uppstått i Kruska City, sedan det så ”lovande” energiprojektet blivit en katastrof. Men nu syntes en räddning från oväntat håll stå för dörren! Den gamla devisen ”Till Havs!” från grannlandet tycktes bli en räddning från – av alla – EU! De nya så generösa fiskekvoterna verkade lova en förvandling av haven till sterila vattenöknar. Ja, inte bara en gigantisk utökning av fiskekvoterna, utan också: detta kommer snart att ge en adderad möjlighet att industrialisera hela hav för industriell energiproduktion med vindmöllor!

  Ja, denna insikt blev en ny inspiration för Institutionen vid det anrika univer-sitetet i Kruska City, Papyloniens utan tvekan mest progressiva del! Kunnigunda glödde av iver. Hon insåg vad den ekologiska konsekvensen av det döda havet innebar! Hela bekymret med havsfågelbiotopen blir en gången historia. De så besvärliga angreppen från kunniga ornitologer blir som bortblåsta!

  Det stora bolaget ”Storblåsarna” fick ett gyllene tillfälle! Till Papyloniens mödrar och fäder inlämnades ett förslag om ett totalt nyttjande av Gröna Havets ”lägeskapacitet”! Hela havet kunde nyttjas som en innovativ Vindkraftpark.
  Ja, i den så kallat holistiskt-hållbara modellen skulle man dessutom lansera pontonburna kraftenheter. Dessa skulle via en digital styrning kunna flyttas på Gröna Havets yta till för varje tidpunkt bästa vindläge.
  Varje ponton skulle förses med en kraftfull utombordare, som startades via satellitstyrning.
  Kunnigunda, som numera var ”hållbarhetsminister” i den Papyloniska regeringen såg till att projektet genomfördes i expressfart. Dock måste hela flottan av vind-snurror nu underställas sjöfartsministeriet! Ett stort rederi, kallat ”LIS” (Lugn i Dtormen) skulle svara för driften! Sagt och gjort! Det hela implementerades snabbt och ”LIS” började skeppa runt pontoner i Gröna Havet, med en snabbt stigande lönsamhet för bolaget!

  Men, helt plötsligt gick något fel, eller som man säger, fruktansvärt fel! Helt plötsligt befanns hela LIS-flottan ha försvunnit ur kontroll. Ingen energi leve-rerades längre till Papylonien från Gröna Havet! I stället började saftiga el-räkningar inkomma från landet Prussila.

  Det visade sig snart, att den stora ”Trollfabriken” i Prussila varit i farten. På uppdrag av den Prussiliska regeringen hade hela det digitala systemet hos LIS kapats. Hela ”snurreflottan” hade styrts till hamnstaden Port-Port, där varje snurra var ”tryggt förankrad”.

  Åter igen, en nationell katastrof var under uppsegling i Papylonien. Steg för steg kom verkligheten i kapp! Ett första steg: Rederiet LIS som först kallats ”Lugn I Stormen” fick snart i folkmun namnet ”Lurad i Stormen”.

  Vår trogna Kunnigunda fick snabbt söka en ny reträttpost!

 7. Paul Håkansson

  Apropå ENERGIKRISEN DEL 1

  SaukTube

  https://www.youtube.com/watch?v=YTjCo_SFF2Y&ab_channel=SaukTube

 8. Paul Håkansson

  Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och författare till boken ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning.”

  Den svenska energikrisen med höga elkostnader och en potentiell bristsituation kan delvis förklaras av bristen på gas i Europa. Men det råder ingen tvekan om att situationen också är självförvållad och orsakad av felaktiga, politiska, beslut. Det menar professor Jan Blomgren som pekar på att nedläggningen av kärnkraft i södra Sverige inte bara skapat en situation med minskad elproduktion. Det gör också att överföringen inom landet fungerar sämre än tidigare.

  ”Det behövs stora tunga anläggningar som gör elnäten stabila och som gör det möjligt att ’trycka strömmen’ dit den behövs. Eftersom vi inte vill ha kraftverk som går på olja eller kol så återstår endast kärnkraft”, förklarar Jan Blomgren i samtalet med Fjärde Uppgiften där han på femton minuter går igenom hur ett lands elförsörjning fungerar och vad han menar gått fel i svensk energiförsörjning på punkt efter punkt.

  På frågan om elproduktionen kan öka den takt som krävs för att mätta explosionen av elbilar och industrisatsningar som bygger på elektricitet, tvekar inte Jan Blomgren en sekund.

  ”Det handlar om önskedrömmar. Jag skulle gärna se en elektrifiering av samhället i den takt som man vill. Men det är tyvärr helt orealistiskt.”

  https://www.youtube.com/watch?v=-Xa-GnYOvJg&ab_channel=Fj%C3%A4rdeUppgiften

 9. Jisonbetzel

  #5 Paul. Tack för länken.CPJesper är verkligen briljant.

 10. Paul Håkansson

  Jisonbetzel
  12:31, 2022-12-20

  Ja pedagogisk och ställer de rätta funderingarna. Klok norrlänning.

  Jan Moström är en person som till varje pris måste stoppas. Totalt verklighetsfrånvänd som hotar hela Sveriges elmarknad.

 11. Jisonbetzel

  #7Paul Ytterligare en värdefull länk, borde sändas oavkortad i SVT med efterföljande debatt.

 12. foliehatt

  SatSapiente, #4
  kul resonemang som Ribbing och Bryntse för fram – typ, det fungerar i 99,4% av tiden.

  Överfört på något annat där kontinuerlig funktion 24/7 är nödvändig som t.ex. respiratorer – så innebär 99,4% döden.
  I fallet elsystem så kanske det räcker med pina som konsekvens.

 13. Stefan Eriksson

  # 4. SatSapiente.
  I Absurdistan ”poppar” projekt med energilagring upp som svampar ur jorden,, står det.
  Är det bara vit flugsvamp, eller är det något vi kan förtära utan att riskera livhanken månne?

  Jag skulle i vilket fall som helst, gärna se att någon annan testar ”svampen” först.

 14. Paul Håkansson

  Påverkanskampanj a la grande. Klimat klimat klimat rapar WEF i kör.

  Statsminister Ulf Kristersson ska ha fått en personligt undertecknad inbjudan av WEF:s grundare och ordförande, Klaus Schwab, redan i oktober.

  ”Då Sverige tar över ordförandeskapet för EU i januari, kommer ditt personliga engagemang under årsmötet att erbjuda en kraftfull plattform för dig för att dra uppmärksamhet till ditt lands ledarskapsroll i att genererera kollektiv handling för att svara på den nuvarande geopolitiska krisen och dess stöd i att accelerera Europas gröna omställning. Det kommer också tjäna som ett utmärkt tillfälle att utforska nya investeringspartnerskap med globala företagsledare i Forumets gemenskap, med fokus på ditt lands ledande gröna tillväxts- och innovationsbranscher. Forumet kommer att arbeta tätt med din stab för att säkerställa att ditt deltagande är av största betydelse och relevans för dig och för Sverige”, skriver Schwab bland annat till Kristersson.

  I november ska ytterligare tre ministrar, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), försvarsminister Pål Jonson (M) samt vice statsminister och näringsminister Ebba Busch (KD) ha fått varsin inbjudan från World Economic Forum.

  Till Pourmokhtari skriver man att årsmötet kommer vara ”en mycket viktig milstolpe efter FN:s klimattoppmöte (COP27) för att bibehålla momentum i globala klimat- och naturambitioner”.

 15. Håkan Bergman

  #4,12
  Vid en hastig koll så exporterade vi under 97% av timmarna genom nån av kablarna, alltså inte netto, till Finland, SE1-FI och SE3-FI, nån som inte tycker att det är vår förbannade skyldighet idag? Antagligen exporterar vi netto SE4-DK2, men jag undrar hur SE4 skulle klara sig utan kopplingen till svängmassan på andra sidan Sundet som nog är bra mycket större än den är i SE4? Kanske det är vi som ska vara tacksamma över den kopplingen, åtminstone skåningarna. Sen händer det, ofta t.o.m., att vi ”exporterar” netto till Norge som har vattenmagasin som kan ta hand om den exporten, tack och grattis Norge!

 16. Brutus

  #14 Paul H : Detta är mkt oblygt av en organisation med världshärskarambitioner. Enligt pressmeddelande från Vattenfall är också de uppknutna. EU skippar subsidiaritetsprincipen. Svensk demokrati och självstyrelse är snart bara en formalitet. Är vi tillbaka på hattars och mössors tid? Svensk elit fryser ständigt och vill ta på sig fler ledartröjor. De fattar inte att dess främsta uppgift är att göra det så bra som möjligt för svenska medborgare och övriga boende i landet och inte tvinga på det/dem armod. Var finns framförhållningen? Vi har ju från tidigare regerings företrädare ofta hört : Vi såg det ej komma. Inte konstigt att det i en sådan stat framläggs planer på enormt elslukande projekt i norr och snabb elektrifiering av fordonsflottan samtidigt som man lägger ner stabil elproduktion utan att ha planerat för väldigt mycket nytt. Med de skrämmande resultaten vi nu ser av senaste 8 års regeringsinnehav är det mkt märkligt att S ökar sina opinionssiffror för varje undersökning. Är det månne så att eliten ändå är representativ för folket?

 17. foliehatt

  Brutus, #16
  Eliten i Sverige fryser ej!

 18. Brutus #16,

  EU är en självbeundrande, hycklande och en mycket sjuk organisation. Swexit nu!

 19. Fredrik S

  Brutus #16

  Vi får inte heller glömma att rösta bort alla obehagliga knasbollar i Bryssel som blir överlyckliga när de får igenom beslut som innebär pålagor för oss andra.

  Själva lever de välgödda i det blå samtidigt deras frånvaro från parlamentets möten är påfallande.

  Etc.

 20. Håkan Bergman

  Fredrik S #19
  Det är väl allah resor til Qatar som tar tid.

 21. TorbjörnR

  #4

  Per Ribbing debatterar jag med på FB i en klimstgrupp. Han blir vansinnig på mig när jag ger honom fakta om vindkraft, han kör personangrepp och försöker förlöjliga mig och hävdar att jag skämmer ut mig.
  Han skriver privata meddelanden till mig (som jag inte svarar på) och försöker köra härskarteknik.
  En av de vidrigaste människor jag träffat på med tanke på att han försöker vara en seriöst debattör. Avslöjande….

 22. Fredrik S

  Håkan Bergman #20

  Håkan Bergman #21

  Ja, det har nog varit stressiga resor dit!

  Vi skickar ner halvdana politiker till Bryssel med rätt att resa business class i jobb och på fritid plus 50 000 kr extra om året i ”kontorsavgifter” som de ej behöver redovisa för, fritidsresor för samma summa etc etc.

  Vad kan gå fel?

 23. Håkan Bergman

  Fredrik S #22
  Med Qatar Airways flyger dom nog gratis.

 24. Roggan

  Röstade ja till EU vid folkomröstningen 1994. När resultatet var klart tog jag min dotter. då 4 månader i famnen och var glad o lättad. Nu var vi äntligen en del av Europa.

  Idag, snart 30 år senare, är alla illusioner borta om en ljusnande framtid för EU som helhet. Nu är det bara CO2 avgifter, och CO2-tullar, reduktionsplikt m fl galenskaper som gäller inom unionen.

  Trodde då för 30 år sedan att EU skulle medföra en ”tillnyktring ” i Sverige avseende ekonomi mm. Det blev också så under de kommande 10-15 åren. Därefter tog mp och deras syster- (och/eller) broderorganisationer, men även s, mp, c, och i viss mån även övriga partier, över dagordningen/synsättet och införde ”gröna illusioner”. Med det avser jag främst nuvarande synsätt på CO2 som en ”livsfarlig gas”.

  Kan inte se så mycket framtid för EU och dess invånare längre, troligen går det bara utför med nuvarande politik. Vi som är äldre klarar oss nog ett tag till, men hur skall det gå för våra barn o barnbarn? Troligen får dom uppleva en betydligt sänkt levnadsstandard.

  Tja sänkt levnadsstandard anses ju betyda att andra delar av världen får det bättre, f-n tro det. Troligen blir det tvärtom. Endast en oförändrad, eller högre, standard kan hjälpa övriga världen till den förbättring de så innerligt behöver. Men då måste de också kasta ut sina despoter, vilket vi också behöver göra.

  För övrigt anser jag nuvarande klimatpolitik vara totalt historielös. En sak som jag fick lära mig i den gamla folkskolan var att vi i nuvarande Sverige odlade vindruvor ända upp till Mälardalen vilket berodde på ett varmare klimat jämfört med nuläget. Visserligen odlas det nu även vin i Mälardalen men det beror nog mer på växtförädling än på ett varmare klimat.

 25. Berra

  OT: Äntligen kanske södermalm får känna av vad de röstat för….ingen tunnelbana vid stiltje…

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/eJz20g/direktivet-till-sl-och-mtr-forbered-for-att-stanga-ner

 26. Håkan Bergman

  Berra #25
  Oj oj oj,ska stackarna tvingas gå till Marieberg och Gärdet, stackars stackars dom. Vilken tur att man inte behöver ge sig ut i trängseln på morgonen och stå 20 minuter på pendeln in till City för att sen njuta av att åka rulltrappa, om den fungerar, i 5-10 minuter upp till gatuplanet. Vilka idioter var det som bestämde att prioritera fjärrtågen framför pendeltågen? Att få glida in till Centralen och se vyn över Riddarfjärden borde vara förbehållet oss som bor här. Gräve ner Tramson et consorties.

 27. Fredrik S

  Berra, Håkan Bergman #25, 26

  Ja, oj det kan ju besvärligt för dem och den feministiska snöröjningen har ju kört i diket dessutom. Men de kan ju gå i tunnlarna om kylan blir för jävvlig.

  Det är inte alla som har den möjligheten.

 28. Håkan Bergman

  Idag har vi solpanelens dag, firas lämpligen med Trocadero&Renat kl 2248 i kväll.

 29. Dan

  Kallare = Väder.
  Varmare = Klimat.

  En enkel regel att minnas för alla journalister.

 30. Peter J

  Jag vet var de stulna amperetimmarna är.
  SJ och andra greenwashare har tagit dem.
  Kvar i nätet finns den nordiska residualmixen som, enligt Energimarknadsinspektionen, 2021 består av 371,99g CO2/kWh.
  Laddar du elbilen med det så blir koldioxidutsläppet ungefär 100g/km, d.v.s. ungefär samma som för en bensinbil.
  Mycket väsen för lite ull.
  God Jul