Nya plågor följer i klimatförändringens spår

Både Expressen och AFP rapporterade igår om risken för att Europa kommer att drabbas av fler farliga sjukdomar. Vi kan till exempel räkna med en ökning av fästingburen hjärninflammation (TBE) och kanske till och med chikungunyafeber. Det skriver Zsuzsanna Jakab, chef för den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC i ett pressmeddelande.
Det är dock inte bara klimatförändringen som orsakar spridning av sjukdomar. Globaliseringen, med ökat resande och handel, skyndar också på utvecklingen mot nya smittor på nya ställen.
fasting
Just TBE har under de senaste 30 åren ökat i Europa med nästan 400 procent. Spridning av TBE skulle dock lätt kunna förhindras med hjälp av en vaccination som ger nästan 99-procentigt skydd. Av de europeiska länderna är det hittills bara Österrike som anammat TBE-vaccinet. Där vaccineras 87 procent av befolkningen, medan motsvarande siffra i många andra länder bara är omkring 10 procent.
chikungunyavirus
Chikungunyafeber är en virusinfektion som de senaste åren fått ökat utbredning i Asien, speciellt i och kring Indiska Oceanen. Typiska symtomen är hög feber med svåra smärtor i framför allt leder och muskler. Sjukdomen anses dock vara godartad och är självläkande. Dessutom kan den inte spridas direkt från människa till människa.
Om detta och TBE-vaccinet berättar förstås inte Expressen. Varför lugna när man kan skrämma?
Tillägg: Idag, fredagen den 13:e, såg jag att även DN hoppat på skrämseltåget.
Tack, Ragnar för tipset!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kan tillägga att Chikungunyafebern inte sprids i Europa pga några klimatändringarna, myten om detta verkar däremot fortfarande spridas som pesten, bland annat i en artikel idag på DN.se.
  Den myggart som är bärare av viruset har varit etablerad i Europa mycket länge. I ECDC/WHO:s Misson report kan vi på sid. 11 läsa om hur viruset faktiskt kom till Europa:
  ”The introduction of the virus by a visitor returning from a chikungunya high endemic area”
  http://www.afpmb.org/bulletin/vol27/071020_CHK_report.pdf

 2. Lars

  maggie
  Jag håller med dig om att man kunde ge hela bilden, det hade varit mer sakligt. Men i övrigt så är det smittskyddsinstitutet jobb och skyldighet att informera om sjukdomar som närmar sig oavsett orsak. Beträffande klimatet så har faktiskt vintrarna blivit mildare de senaste åren i vår del av världen, något som gynnar parasiters överlevnad.

 3. Thomas

  Så poängen med det här inlägget är att vi skall sluta resa runt i världen pga smittspridningen snarare än koldioxidutsläppen?

 4. Thomas: Nej, poängen är att det finns många sätt att skydda sig mot olika smittor, men att allmänheten får inte tillräckligt bra information.

 5. Jerker Andersson

  Thomas du har faktiskt en poäng där. Vill vi undvika global spridning av farliga virus och sjukdomar så ska vi förhindra globalt resande.
  Det borde ju vara ett utmärkt argument för vänstermiljörelsen. De kan ju göra 2 flugor på smällen på en gång. Kontrollera folket och få vår civilisation att retardera till 1800 talets nivå igen där det var ett äventyr att åka till närmaste stad några mil bort.
  Samtidigt gör vi ju alla rasistiska partier och rörelser jätteglada då folk inte kan eller får fly ifrån sina länder och därmed stannar där eller i närområdet.
  Alla blir glada och nöjda, ja förutom de som dör av svält pga att vi föredrar att ha rent samvete och eldar upp mat i bilen och de som dör pga rökskadade lungor för att de måste elda med ved inomhus i enkla hyddor i afrika för att de inte har tillgång till annan energi och de som inte får någon katastrofhjälp för att vi har begränsade transportmedel och alla som dör i flyktingläger pga att de inte kan fly och…
  /rant off