Nya miljöpartiet

Det finns tydligen ett svenskt parti som inte riktigt kan bestämma sig vad de vill stå för – de nya moderaterna. Först gjorde de sitt bästa för att efterlikna socialdemokraterna och kanske var det därför de lyckades i det senaste valet. Inför 2010 satsar de tydligen på att bli Sveriges nya miljöparti. Eller vad sägs om deras nya webbplats – Miljösmart.se?
Moderaternas miljösajt
Komplett med ranka och allt.
I avdelningen ”Fakta om klimat och miljö” kan vi bl.a. läsa:

Under de senaste tolv åren har elva av dem varit varmast sedan 1850. Uppe vid nordpolen smälter isarna med en oroande takt. FN:s Klimatpanel, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) fastslog 2007 att det med 90 procents säkerhet kan fastställas att det är de mänskligt orsakade utsläppen av växthusgaser som är huvudorsaken till den globala uppvärmningen.

Kampen för att få ner koldioxidutsläppen och andra växthusgaser såsom metan och lustgas är en av de allra viktigaste utmaningarna för vår framtid. [samma sida]

Om vi fortsätter som utvecklingen sett ut hitintills kommer koldioxidhalten att tredubblas inom 100 år och temperaturen öka med minst fyra grader. Det leder till mer extrem väderlek med stormar och våldsam nederbörd. Stora områden drabbas av torka som gör det svårt eller omöjligt att bedriva jordbruk. Havsytan stiger och glaciärer smälter. Djur och växter hotas av utrotning, till exempel isbjörnen. Låglänta områden riskerar att översvämmas så att hundratals miljoner människor förlorar sina hem. Stora flyktingströmmar är att vänta. Frågan är hur mycket mer vi kommer att att höja temperaturen.

Från Miljösmart.se länkas det till bl.a. IPCC, SMHI, Klimatkampen, Naturvårdsverket och den oerhört givande sajten Global Cool. Vem kunde tro att moderaterna bryr sig så mycket om miljön? Jag trodde att de bara brydde sig om att få behålla makten.
(Ursäkta att detta inlägg fick en politisk prägel. Det gick inte att undvika. Och tack för tipset, Fredric.)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Det låter som om dom hämtat sin kunskap hos Dagens Nyheter.
  För övrigt är 90 procents säkerhet inget som övertygar mig om att prova ett nytt flygbolag…

 2. Christopher E

  ”Om vi fortsätter som utvecklingen sett ut hitintills kommer koldioxidhalten att tredubblas inom 100 år”
  ?????? 🙂 🙂

 3. Labbibia

  Finfina råd för att rädda havet.
  ”- Bottenfärger till båtar innehåller i regel mycket gift. Byt därför till en miljövänligare färg. ”
  Har de ingen koll alls? Bottenfärger som innehåller gift har varit förbjudna i många år på Ostkusten.
  De färger som nu finns på marknaden är oftast så kallade polerande färger, som alltså ”släpper” lite färg i taget för att havstulpaner och dylikt inte ska kunna fastna. Totalt värdelösa! Båten brukar se ut som en ryamatta undertill varje gång jag torrsätter. Dessutom kan man ju fråga sig hur nyttigt det är för havsmiljön med alla dessa båtar som åker runt och ”blöder” bottenfärg?
  Lite OT kanske, men det handlade ju ändå om miljön. 🙂

 4. Mats

  Moderaternas synsätt öppnar upp för en kärnkraftsutbyggnad i Sverige – de nya åtaganden som Sverige antagligen kommer att föreslå som EU:s ordförandeland när det gäller minskade CO2 utsläpp kommer att klaras galant med en förnyad inriktning på energipolitiken och alla blir nöjda! 
  Nyttan för oss att få tillgång till el till rätt pris kommer att klarna inför Riksdagsvalet 2010 – hur ska S V och Miljöpartiet kunna enas runt sin energipolitik när S kommer att utsättas för påtryckningar från LO inkl Metall etc när jobben flyttas ut från vårt land i allt snabbare takt.
  Vad jag förstår är Metall positiva till kärnkraft och värnar om jobben för sina medlemmar – de kanske t.o.m är positiva till export av kärnkrafts-el – den är väl mera ”ren” om man bygger med rätt teknik TMRS än våra nuvarande

 5. Tack för en intressant länk. Man bara suckar uppgivet. Men å andra sidan är ju inte mycket annat att vänta eftersom politiker lyssnar in opinionen genom att läsa tidningar. Och det man tror går hem hos väljarna breder man ut sig om. Oavsett om det har verklighetsförankring eller ej.
  Det spelar alltså ingen roll om det finns ny kärnkraftteknik så länge man inte tror att det finns en stark väljaropinion för kärnkraft.

 6. Torsten Wedin

  L:
  Det heter inte Dagens Nyheter, det heter Dagens Dumheter enligt modernamyter.se. 😉

 7. ThomasJ

  Tack för att du tar upp detta på bloggen, maggie. Det ger mig [ytterligare] anledning till fortsatta o fördjupade kommunikationer i partiet – inte helt enkelt med hänsyn till diverse ’marineringars’ mentala grepp hos ett [skrämmande] stort antal [ledande] företrädare.
   
  Mvh/TJ

 8. Iven

  Miljösmart var nog tänkt som ett smart grepp att locka till sig osäkra miljöpartister, som kan ha  blivit skrämda av Mp-v samarbetet.
  Mindre smart då att göra det på Dummies nivå. Miljösmart vore nog smartare  om man hade en länkhänvisning till Climate Scam istället, för att hålla sig à jour med den skeptiska folkopinionen i klimatfrågan…

 9. En idé: Arrangera en världsomspännande folkomröstning om vilket väder och lokalt klimat jordens befolkning vill ha. Därefter sätter man vetenskapen på att räkna ut ett medelvärde för det önskade globala klimatet.
  Därefter får vetenskapen i uppdrag att jämföra med de bästa prognoser dom kan enas om för det framtida globala klimatet. 
  Oavsett om det önskade globala klimatet är varmare eller kallare än det bäst förutspådda framtida klimatet så blir nog inte alla nöjda lokalt.
  Om det ser illa ut för delar av  befokningen så forskar man vidare i hur man ska kunna flytta jordens befolkning till de delar av klotet där alla blir nöjda.  Och vilka konsekvenser det får som i så fall kan behöva lösas..  🙂
  Och i de delar av världen där man dödar sina medmänniskor, av andra anledningar än klimatet, placerar man alla FN-kontor (inklusive Al Gore och IPCC) och alla länders utrikesministrar…
  Klimatdemokrati!  🙂

 10. L

  Jag skulle vilja ha sol varje helg, runt 25 grader varmt på dagarna och 20 på nätterna, regn bara på måndagar och 6 m/sek medvind vart jag än seglar…
  Var det inte en massa snack om att vi skulle få folkomröstningar om allt mellan himmel och jord när alla fått internet? Undrar om politikerna kom på att dom skulle bli överflödiga eller varför det inte synts en tillstymmelse till den sortens demokrati…?

 11. Gunnar Littmarck

  Jag vill att det ska vara ett riktigt busväder då jag tvingas sitta på kontoret.
  Dessutom må det alltid regna och ruska på Al Gore,
  kan man rösta fram ett extremt lokalt extremväder,
  med starka tendenser till personförföljelse?

 12. L. Kul inlägg, och jag förstår att du skojar.
  Men naturligtvis krävs det ett vetenskapligt formulerat frågeformulär där alla får svara genom att kryssa för i vilken grad man håller med om olika påståenden..
  1 Jag är ofta vaken på nätterna
  2 Måndagar är mina viktigaste dagar
  3 Jag seglar helst i medvind
  4 Om du inte seglar kan du hoppa över nästa fråga
  5 Min idealvind är 8 sekundmeter
  o s v … 🙂
  Politikerna blir inte överflödiga om vi får fler folkomröstningar. Men dom måste bli duktigare på att övertyga oss om hur vi ska svara.
  Dom måste också bli duktigare på att hantera många frågor, eftersom dom fick vårt mandat på några välformulerade partiprogram och det i praktiken handlar om hantera frågor som är komplicerade.
  Frågor som handlar om samband som är enklare än klimatet men ändå komplicerade, och svåra att få att fungera i ett globalt sammanhang.
  Men vi kanske får dugligare politiker med fler folkomröstningar…  partitillhörigheten och den personliga karriären inom partiet kanske kommer i bakgrunden och förmågan att utföra jobbet i förgrunden?

 13. … och naturligtvis måste frågeformulären innehålla en eller ett par sidor där varje medborgare kan fylla på med personliga, och ganska roliga, önskemål.
  Bara den delen av folkomröstningen skulle kunna sammanställas till ett slags tröstdokument som kan roa många.
  Oavsett väder alltså. Något att läsa och skratta åt när det är för varmt eller för kallt, eller j-gt på andra vis.
  Ett gott skratt lär ju förlänga livet.
  Kanske vi kan få nuvarande klimat att skratta och därmed leva längre?  🙂

 14. Claudius

  Det finns mycket att diskutera kring ”de nya moderaterna”, men detta är ju inte ett politiskt forum, så jag avstår. Emellertid: Det kan vara så som Mats (#4) misstänker, dvs att stark koldioxidtro med vidhängande katastrofscenarier, skall bana väg för en större utbyggnad av kärnkraft. Men varför inte? Kärnkraft är väl OK, vad gjorde vi utan den? Undrar förresten om inte de ansvariga i Ukraina, Bulgarien, Slovakien, Grekland m fl länder redan funderar om kärnkraft när Gazprom behagar stänga av sina kranar?

 15. Claudius, håller med dig om att partipolitik inte hör hemma i den här bloggen.
  Men eftersom det handlar om att det är våra politikers agerande som vi drabbas av, eller räddas av, så … inte riktigt så svart eller vitt, men visst har regeringen makten?
  Men jag tror inte att  gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina handlar om kärnkraft. Så finurliga tror jag inte att dom är. Det handlar bara om pengar på kort sikt.
  Och Ryssland utnyttjar situationen, nu när det är fokus på Mellanöstern, för att sätta press på Ukraina för att börja betala marknadspris för gasen.
  Europa betalar 450 för gasen. Ukraina betalar 180. Det förslag som Ukraina avvisade låg på 250. Ukraina föreslog 2oo för att stegvis nå upp till ett marknadspris.
  Nu hör till saken att marknadspriset för gas sätts efter marknadspriset på olja sex månader tidigare.  Hur j-a korkade avtal skriver dom?
  Med nyligen snabbt sjunkande oljepriser vill Ukraina dämpa takten i prisökningen för att närma sig marknadspris.
  Ryssland vill suga ut mesta möjliga innan priserna sjunker på marknaden.
  Eftersom man bara får betalt för det man levererar så kan inte Ryssland fortsätta att larva sig speciellt länge. Oavsett om det är Ryssland själva eller Ukraina som förhindrar leveransernas till andra länder.
  Men visst är det rätt läge att utöva utpressning. Extra kallt i Europa och ett Israeliskt agerande som upprör världen.
  Det är väldigt likt hur barnen beter sig i sandlådan. Även om barnen aldrig funderar över varför dom agerar.
  Men tydligen sätter det spår för livet.

 16. Claudius: Så du menar att ändamålet kan helga medlen?

 17. Claudius

  Maggie: Javisst, så har det ju alltid varit, i vart fall sedan Katolska Kyrkan kom igång på allvar.
  Uffeb: Rysslands gaspolitik är både – och. Mesta möjliga stålar, plus ett effektivt grepp för att få kunderna att ställa upp och inte bli besvärliga. I vart fall har inte jag glömt dåvarande presidenten Reagans varning till Europas länder för att sätta sig i beroende av Rysslands gas. Men – nu är dom där.

 18. Kjell-A Jönsson

  Kolföreningar
  I TV   2  beskrevs nyligen hur kineser förgiftades av koleldningen i sina bostäder.  Visst kan det vara så, att CO dvs farlig kolmonoxid , kan uppstå  om förbränningen sker under otillräcklig  syretillförsel.  Kolprodukter för eldning kan också innehålla t ex  svavel. 
  Men  detta har ingenting med  CO2 dvs den för det organiska livet  essenciella  faktorn koldioxid att göra.  Men i TV  gavs tittarna successivt  uppfattningen att även CO2 är ett farligt gift, som hotar hela  Kina ! 
  Det är visserligen här fråga om ytterste elememtät kemi, men någon med akademisk tyngd,  t ex  Peter Stilbs borde officiellt påtala den  vrångbild som TV gav.
  Kjell-A  Jönsson, Stockholm

 19. Gunnar Littmarck

  Jag vill att det ska vara ett riktigt busväder då jag tvingas sitta på kontoret.

  Dessutom må det alltid regna och ruska på Al Gore,
  kan man rösta fram ett extremt lokalt extremväder,
  med starka tendenser till personförföljelse?