Dr Roy Spencer på University of Alabama har på sin läsvärda blogg gjort några nya analyser av hur temperaturen påverkas av urbanisering. Han har använt nytt data, som visar hur bebyggelse har ändrats över tid, från Landsat-programmet på Nasa.
I hans senaste inlägg om urbaniseringseffekter (Canadian Summer Urban Heat Island Effects: Some Results in Alberta) har han jämfört olika närliggande stationer i Kanada och tittat på hur natt- och dag-temperaturen har ändrats över tid jämfört med hur bebyggelsen har ändrats över tid:
Hans slutsats är att natt-temperaturen ökar 0,35C per 10% urbanisering och dag-temperaturen 0,21C per 10% urbanisering. Att just natt-temperaturen skulle öka mer beror på betong, asfalt och annat byggnadsmaterial som absorberar värme under dagen och avger den under natten. Slutsatsen är också att de officiella temperatur-serierna (i det här fallet CRUTem5) inte lyckas få bort den här urbaniseringseffekten från sitt data. Därför visar temperaturserierna en för hög uppvärmning som inte är representativ för områdena som helhet.
Roy Spencer skriver även:
”I consider homogenization to be a black-box approach that does not address the spurious warming in thermometer records resulting from widespread urbanization over time.”
Min översättning: ”Jag anser att homogenisering är en svart-box-strategi som inte adresserar den falska uppvärmningen i termometer-mätningarna som har orsakats av en utbredd urbanisering över tid.”
Homogenisering är alltså ett samlingsbegrepp för olika metoder att kompensera för flyttade stationer, tillkomna och borttagna stationer samt även förändringar i omgivningen. Det verkar som att Roy Spencer är inne på samma spår som jag, dvs att metodiken för att få bort urbaniseringseffekten från temperaturmätningarna inte fungerar. Se även ett tidigare inlägg av mig på detta ämne: Dåligt placerade mätstationer borde stängas
Under förra veckan hade jag ett ärende i Uppsala och passade på att titta på den väderstation, som står vid Geocentrum, och som används för Uppsalas temperaturserie. Se foto nedan:
Denna väderstation bryter förmodligen mot alla regler man kan tänka sig. Den står placerad mitt bland bebyggelse, omgiven av parkeringsplatser och vägar, och dessutom flagnar färgen avsevärt på stationen. När färgen flagnar kommer mer sol att absorberas och väderstationen kommer att värmas upp och ge för höga temperaturvärden. Att Uppsala universitet kan använda sig av något dylikt är helt obegripligt. Det här var faktiskt mycket värre än vad jag hade trott.
Jag är en elektroingenjör som jobbar till största delen med mjukvaruutveckling. Men jag har alltid intresserat mig för klimatfrågan och alla dess motsägelsefulla påståenden. Sedan 2013 har jag skrivit på denna blogg och jag har även hunnit med att publicera en vetenskaplig artikel i en ansedd tidskrift.
Ja, otroligt att det anses vara en ”korrekt” plats för temperaturmätning.
SMHI hade faktiskt en artikel för ett tag sen där jag anade viss insikt:
https://www.smhi.se/forskning/forskningsnyheter/nu-analyserar-forskare-sommarens-svettiga-varme-1.187930
Är inte detta mer ett problem på lokal nivå? På global har vi UAHs mätningar att jämföra med. Retoriken kring att dessa är fel tycks också ha försvunnit till stor del.
Värre är det på lokal nivå där ”värmerekord” ständigt noteras.
#2 Ulf:
Man använder lokala väderstationer, där de finns tillgängliga, för att skapa globala temperaturserier. De två ”största” heter GISS och HadCRUT. Det är dessa serier som oftast brukar användas för att visa hur varmt det har blivit. Men uppvärmningen i dessa är förmodligen till stor del falsk.
Tack Magnus! Jo, dessvärre är detta mätproblem inte begränsat till just lufttemperaturen! Ibland påminns jag om historien med fylleristen som rotade under lyktstolpen i den sena kvällen. En förbipasserande frågade. ”Vad gör Du?” – ”Jag tappade nycklarna någon stans.” ”Jaha, men var det här?” Svar: ”Nej, där borta”. Han pekar bort i mörkret. ”Men varför letar Du här?” Svar: ”Nej, men det är ju ljusare här!”
Så, sammanfattningsvis fre ett annat område, vatten, citat:
”Vad Du ej klart kan mäta vet Du ej” (en travesti på biskop Esaias Tegnér).
I det följande låter jag drängen Mats i Himlaspelet kommentera några ”missar” i samband med den nödvändiga användningen av mätkonsten med frågan: ”Du Gud, är det riktigt säkert?”. Denna fråga är enligt mitt förmenande en utomordentligt viktig vetenskaplig fråga. I de följande raderna får dessa exempel åtföljas av de tidigare ställda frågorna om resultatkontrollens (o-)säkerhet: VAR- NÄR-HUR-VARFÖR?
Bra belysning av ett problemen med oförstående ”vetenskap”. Eller ovillig.
Följden är dessutom att de naturliga variationerna kan förmodas ej nå upp till de höjder de annars skulle och borde ha gjort i sin uppåtgående rörelser, det vill säga vi kan anta att naturen fortsätter att svinga sig neråt i sin sinusformade utveckling långsiktigt, värre än befarat. Utvecklingen blir helt enkelt svagare än den naturliga enligt tidigare utvecklingar.
Och de kommande rörelserna neråt kan förmodas bli starkare än de skulle blivit med en konstant globalstrålning och naturliga tillskott.
Tack Magnus.
SGU mitt i Uppsala borde få ett besök av någon med pensel och vit färg således.
Borde vi inte först skicka dit en värmekamera som tog en bild av huven en solig vårdag.
Möjligen tillsammans med en drönarbild på omgivningen.
Det byggs mycket i omgivningarna.
Något av lärosätena borde kunna ha ett exjobbsbehov-utred UHI vid stationen.
Nyfikenheten finns bland de unga och bör uppmuntras.
En infraröd termometer blev förra årets julklapp till en närstående ungdom, i år blir det en elförbrukningsmätare i stickproppsformat.
Tomten har varit ung och nyfiken länge 😉
Dr Fred Goldberg uppmärksammade detta problem i en föreläsning http://www.youtube.com/watch?v=XEcnJFTxQcU&t=177s för ett antal år sedan och gav ett antal slående exempel på felaktigt placerade mätstationer. Föreläsningen är enligt min mening väl värd att ta del av.
Uppsala universitet visar nonchalans eller dåligt omdöme när en mätstation placeras på detta sätt. Dessutom är underhållet eftersatt.
Är det lika illa inom andra områden?
Skit in skit ut! Så är det på alla nivåer inom den politiserade klimatforskningen.
Även samhället lider av detta ang. de mänskliga resurser som anlitas för att ge råd.
Det har varit en princip mer eller mindre senaste 40 åren.
Tack Magnus
Jag skrev till SMHI om den där i Göteborg:
”Vi vet att stationen i Göteborg är placerad i ett område där mätningar av temperatur och fuktighet inte är perfekta. Just när Google gjorde sin bildinsamling var förutsättningarna som sämst. Sen dess är krossmassorna bortschaktade och betongmuren nästan helt borttagen.
Vi gjorde bedömningen att övriga parametrar var opåverkade och behöll mätningarna på platsen. Vi har börjat titta efter alternativa platser inom Göteborg.
Sen godkänner vi inte rekordtemperaturer hur som helst utan gör en bedömning varje gång det blir aktuellt.
Uppsalastationen är inte SMHIs men den utsågs inte till centennial station då den både flyttats och stod i ett föränderligt område.”
Man ur huse och dokumentera alla stationer?
Det allvarliga är att alla ansvariga för mätstationerna givetvis vet att flera av dem ger temperaturserier, som innehåller falska temperaturökningar. De är väl inga idioter! De väljer i stället att medvetet blunda för det för det ger temperaturkurvor de kan visa upp och underblåsa klimathotet med. Seriöst vetenskapligt förhållande till det de ansvarar för finns inte utan deras galna iver att kunna underblåsa klimathotet går före allt. Sedan fortsätter det med att dessa falska uppgifter används för allehanda analyser, som givetvis också leder till falska slutsatser. Massmedia får ännu mer underlag för att blåsa på klimathysterin.
Det som omedelbart bör komma till stånd är att Uppsalaserien och Stockholmsserien djupgranskas av utomstående och att det avgörs hur mycket falsk temperaturökning det finns i serierna. Två av världens längsta mätserier ska inte vara i händerna på inkompetenta alt. klimathotsdrivande personer.
Tack Magnus!
Johannes #10
SMHI’s svar får mig att tro att de inte gjort något alls åt saken?
”Man ur huse och dokumentera alla stationer?”
Precis så, och maila dem ordentligt och. Ju fler som frågar…
Annars fortsätter de med snömos i frågan.
Bättre för dem att få ordning på datan de bygger sin verksamhet på först, innan de tex skickar ner folk för att utbilda Kenyanerna i klimatanpassning plus en massa annat.
En slutsats är att satellitmätning typ UAH och RSS verkar vara de enda mätningarna som vi någotsånär kan lita på. Visserligen på troposfärshöjd, men det intressanta är ju att se hur trenden i anomalierna förändras. Och just nu är det temperturpaus i 8 år, men atmosfärshalten av CO2 strävar oförtrutet uppåt utan någon svacka. Be en klimataktivist förklara detta
OT Heta nyheter!
Nytt inslag från Riks där Elsa Widding läser brev från läkare.
Pensionär som sitter i 16 grader och fryser riskerar livet-i Sverige.
Pausa klimatåtgärder i 10 år.
Elda och värm oss NU!
https://www.youtube.com/watch?v=K_xtMX0WDpA
Vattenfall kör på marginalen i område 3?
Tack Magnus
Kompletterar med ett par bilder.
Nedan en lite mer ut-zoomad bild från Uppsalas station.
https://www.google.se/maps/@59.8468071,17.6326309,3a,75y,316.24h,90.96t/data=!3m6!1e1!3m4!1s433llS0OVb6j8IkZCqH3ng!2e0!7i16384!8i8192?hl=sv
Även en bild från Göteborgs fantastiska rekordstation som nämndes i en kommentar ovan.
https://www.google.com/maps/@57.7155921,11.9925854,3a,75y,271.97h,85.68t/data=!3m6!1e1!3m4!1sEv01tdCMA6Dye0w3UCE7cA!2e0!7i16384!8i8192
#13
…”Och just nu är det temperturpaus i 8 år”…
Risken är stor att det blir 80 eller 800. Eller åtminstone 31,4 år/377 veckor. I första svängen.
Lasse #14,
Bra att Elsa talar klarspråk om den eländiga energisituationen i Sverige och om vad som behöver göras: Kör igång med så mycket fossilt som behövs, skippa klimatlagen, strunta i klimatmålen, byt ut (eller lägg ned) det klimatpolitiska rådet, samt ignorera EU korkade och destruktiva klimatregler.
https://www.youtube.com/watch?v=K_xtMX0WDpA
Hon kunde också nämnt fracking och att vi faktiskt har egen olja att ta upp i Östersjön. De sakerna tar förstås lite tid men regeringen bör sätta igång och förbereda sådana saker till nästa vinter. Att bara prata om priskompensation är OK, men ingen hållbar lösning över flera år.
#16
Nja, 377 månader är det ju som cyklarna är.
Skärp dig!
Magnus, vet du var våra svenska termometrar är belägna? Om vi visste exakt position så skulle vi kunna göra som WattsUpp i USA och besöka ställena och ta fotografier, likt dem i Uppsala, Göteborg och andra som är aktuella för SMHIs bestämning av temperaturen.
Inte OT bara nästan
# 14 o #17 Elsa, exploderar! Strålande, hoppas att de som begriper något och sitter i riksdagen har mod att stötta.
Ingemar Nordin #19
För SMHI kan man när man går in på Väder>Observationer zooma in alla stationer och klicka på dem. Där finns info om latitud och longitud. Kartan går att zoom in på kvartersnivå.
Annars man kan man mata in det i tex Google Maps.
Blir själv sugen på att kolla upp i närheten.
OT
Men nog har klimatet ställt till en del måste man hålla med om. Schimpanserna har utvecklats så snabbt att de blivit skjutglada och det måste väl vara klimatets fel?
https://drive.google.com/open?id=1q3hTn7JRdDnbJVUDathR6bdjSz-7ePIc&authuser=alvar.nyren%40gmail.com&usp=drive_fs
#21
Fredrik S
https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=t
Bra sida!
Men Uppsalas visar man inte i bild!
Vi ser den i inlägget och förstår!
Alvar Nyrén #22
En bra kandidat till årets rubrik!
De har blivit lite väl duktiga på sensationsrubriker på text-tv att efter allt larmande om klimatkris.
Även SMHI:s ”hemmastation” i Norrköping är kass.
Tidigare var den någorlunda (men bara någorlunda) vettigt placerad, men så beslöt Norrköpings kommun att ”förtäta”. Så här ser där ut nu:
https://www.google.se/maps/@58.5822243,16.1438659,3a,60y,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQt3GPcYqI-PZ9X5J1OOO2Q!2e0!7i16384!8i8192
Så då fick SMHI vackert flytta in mätstationen på sin egen tomt inklämd mellan hus och vägar;
https://www.google.se/maps/@58.5827937,16.147515,3a,75y,174.96h,87t/data=!3m6!1e1!3m4!1sXOSD4VuhjrDlJt9X1NRozQ!2e0!7i16384!8i8192
Fredrik S #21,
Utmärkt!
Jag tror att våra läsare och kommentatorer är kunniga nog att dessutom ge en kort omgivningsbeskrivning på sådant som kan påverka temperaturavläsningar.
Magnus samordnar, eller hur?
”Schimpanserna har utvecklats så snabbt att de blivit skjutglada och det måste väl vara klimatets fel?”
Behövs ingen evolution. Schimpanser är redan intelligenta och läraktiga djur. Kolla denna, Djungel-Rambo?
https://www.youtube.com/watch?v=QxYmm5yCJBg
#27
Intelligenta och läraktiga var det ja!
Chimpanserna på Furuvik var en favorit vid sidan om lilleputtåget (1950 tal)
😉
#23
Tro dock inte alltför mycket på uppgifterna på den sidan. Både bilder och positionsuppgifter är skakiga.
Bilden på Norrköpingsstationen är tagen i en vinkel där man inte ser hur nära bebyggelse stationen är, och skall man tro på positionen för stationen i Malmslätt så står den mitt på Startbana 01-19.
Eller ta stationen i Strömsfors, Kolmården som faktiskt är bra placerad (om också kanske med litet väl hög vegetation omkring). Men den ligger inte på den angivna platsen utan drygt 600 m NNV om den.
Eller stationen i Kvarn som tidigare låg mitt i en sjö. I det fallet mailade jag faktiskt till SMHI och påpekade felet, och nu är koordinaterna korrekta, och det visar sig att stationen inte alls låg i Kvarn, utan i Bohyttan, 7 km därifrån. Men den heter fortfarande Kvarn.
tty #29
Jo, vissa koordinater är ju lite skakiga och det gäller även om man tittar på kartan de anger själva. Man får zooma in i kartan och ligger då mätstationen tex mitt i startbanan på en flygplats så bör man vara skeptisk.
Bör ju inte vara så svårt att hålla detta korrekt.
Frågan man ställer sig är om SMHI har bättre koll på temperaturerna man anger än koordinaterna som de anger?
OT!
Nu har Elsa ”försvarat sig” i Bulletin.
https://bulletin.nu/debatt-elsa-widding-ett-perspektiv-som-inte-tolereras-2?fbclid=IwAR2AKe3zHuBh2bxKpKg0s_D0RTjJvJieUsVHdiTv_kWQsz6udWaL0mlAObA
Ytterligare en riktigt usel väderstation som figurerar flitigt när det gäller ”extremvärme”. Falun-Lugnet, finurligt inklämd mellan en svartmålad sporthall och ett stort asfaltflak:
https://www.google.se/maps/@60.6174264,15.658495,3a,15y,272.47h,88.72t/data=!3m6!1e1!3m4!1sllkCLWbSuTJFuxcmJ9BAaQ!2e0!7i13312!8i6656
tty #32
En klassiker på KU.
https://klimatupplysningen.se/dns-halmgubbe-del-ii/
Citerat från SMHI’s blogg:
”Mätaren står kanske lite instängt mellan byggnader och parkeringsplatser, men det gäller även en del andra stationer i tätorter.”
Blogginlägget är borta nu, men man kan inte radera hela nätet.
Kan bidra med ännu en usel placering.
Lund.
https://www.google.se/maps/@55.6928555,13.2263424,3a,75y,277.91h,83.7t/data=!3m6!1e1!3m4!1sxITIwB7FvW2-61vePF_rtA!2e0!7i16384!8i8192?hl=sv
Skövde, vid Räddningstjänstens varmkörningsplats. Omgiven av vägar, parkeringsplatser, ett Sibyllakök samt en gigantisk badanläggning.
https://goo.gl/maps/rbAe3U32yBuefKQb8
Uppsalas station har ett staket runt sig. Undrar om det hindrar busungar som, likt mig själv, roar sig med att blåsa in luft mellan spjälorna?
#27
😊
Ja, exakt, det är ju det jag säger. Klimatet har gått för långt!? Eller för fort!? Eller för högt!? Eller inte korrekt…eller…
3 Magnus,
Jo jag vet men där har vi ändå UAH att jämföra med. Skillnaderna på global nivå är inte enorma.
Problemet som jag ser det är att klimathetsarna riktar in sig mer och mer på lokalt väder och lokala temperaturer. Värmrekord mm. Här kan vi nog vara väldigt säkra på att felkällorna är enorma. Tror knappast Sverige är sämst i klassen.
Uppvärmningen under 1900- talet satte ju ordentlig fart med mycket brant lutning uppåt 1910 – 1940, både på land och i hav. Sedan kom den omtalade nedgången som oroade forskare och samhälle och den varade ungefär tills satellitmätningarna tog sin början omkring 1980 och växthuseffekten och koldioxiden hamnade i fokus.
Mätningarna med satellit visar på en uppvärmning med ungefär samma lutning på kurvorna som 1910 – 1940 men nu är slutsatsen att vi aldrig sett en ökning som denna senaste – det är ju en väldigt ologisk slutsats även i bara ett hundraårigt mätperspektivt.
Klimatvariationer och deras hastiga eller långsamma förändringar har mycket kraftigt påverkat växt och djurliv i mina hemtrakter i västergötland under bl a dom senaste 1000 åren och där råder knappast någon tveksamhet om att dagens förändringar hör till samma mönster som tidigare.
Det som brukar vara mindre diskuterat är vad som gav värmeperioderna före lilla istidens intåg – knappast var det antropogen koldioxid i alla fall.
Skulle man tro på klimatforskningen före 2000- talet så var medeltemperaturen på 1200- talet flera grader högre i västergötland på sommaren och ädellövträden frodades.
I mitt tycke känns dagens klimatdebatt extremt historielös – och en klimatdebatt utan ett historiskt perspektiv är ju helt meningslös.
Markmätningar i området runt trollhättan visar att stationen uppe i stan, vid köpcentrats och industriområdets asfaltsdjungel ligger långt över dom lantliga stationerna, så att säga vad medeltemperaturen i trollhättan är och att samtidigt prata om tiondelar blir även det helt meningslöst.
#19 Ingemar Nordin:
Jag använder den här sidan för att ladda ner historiska observationer från SMHI:
https://www.smhi.se/data/meteorologi/ladda-ner-meteorologiska-observationer#param=airtemperatureInstant,stations=core
Där finns koordinaterna för stationen och om man laddar ner själva datat kan man även hitta tidigare positioner om stationen har flyttats.
Men jag antar att allt kommer från samma databas så den länk som #23 Lasse skickade borde ge samma positioner.
Så visst skulle det gå att göra en inventering. Men då skulle vi behöva någon som som har möjlighet att leda det arbetet.
NU på morgonen 2022-12-15 06:00
Uppsala -13C Uppsala flp -20C
Stockholm obs. -9C Tullinge -18,5C
Inte så stor skillnad för att vara någorlunda klart och nysnö minns 2005-03-02 var det väl:
Stockholm obs. -14C Tullinge -29C…
kl 0600 15/12 var temperaturskillnaden mellan Uppsala stad och Uppsala Flygplats 7.1°C eller – 20.2°C och – 13.1°C, respektive.
Jag har tidigare påpekat till institutioner att mätplatsen vid Geoinstitutet borde flyttas!
skall vara -13.1 och – 20.2 , respektive. Den lägre temperaturen äv vid Uppsala Flygfält
Idag varierar trollhättans mätstationer mellan 13,5 i staden och 16 – 18 grader på landsbygden.
På sommaren skiljer det oftast 1 – 2 grader men vindstilla, soliga dagar värms asfalten och betongen betydligt mer och då skiljer det mer.
Dock märks uppvärmningen från 80- talet fram tills nu tydligt i tidigare odlingssäsong (ca 2 veckor) och generellt mildare vintrar.
80- talets vintrar var ju dock bland dom kallaste under hela 1900- talet, så det vore ju rätt korkat att tro att det var normala vintrar.
Dom 2 senaste åren har vi dock haft bättre isvintrar igen, så det vore ingen överraskning om vi är påväg mot några kallare decennier återigen…
Att inte sommartemperaturerna slår rekord varje sommar, med all asfalt, betong och växande städer runt avläsningsstationerna är högst förvånande.
Att vi numera läser av dygnets absoluta högsta temperatur på tiondelen, jämfört med förr då vi läste av vid särskilda klockslag, borde ju också gett oss massor av nya värmerekord.
Antalet mätstationer har ju mångdubblats dom senaste 100 åren men ändå inte en massa nya värmerekord på nationell nivå – ahh, det är märkligt.
Förra årets och årets adventsveckor har i alla fall varit bland dom lägsta temperaturerna i mitt 55 åriga liv på västkusten – och det tröstar en smula i alarmisternas eviga trumpetande.
Kl 0700 uppgick temperaturskillnaden emellan Uppsala geocentrum och Uppsala Flygplats till hela 8.8°C. Ett svårslaget rekord! Det är förvisso en viss skillnad på – 11.7 och – 20.5
Avståndet mellan stationerna när ca 6 km
Lennart B.
Tullinge Observatoriekullen -18,3 mot -8,7, men längre emellan nästan 20 km.
#41-45
Den givna slutsatsen:
”Som man mäter, får man svar…”
Den givna frågan:
Hur hanteras de urbana värmeöarna i de totala mätserier som görs i världen?
#47:
”Hur hanteras de urbana värmeöarna i de totala mätserier som görs i världen?”
Detta är något oklart. Upplösningen, i den stora GHCN-databasen där de flesta mätningar hämtas, är c:a +/- 500m. Man vet alltså inte ens med någon särskild noggrannhet var stationerna befinner sig.
Nr 47.
Onekligen en delikat uppgift att markbaserat mäta temperatur och mänsklig påverkan, städer och skogsavverkning och odlingslandskap ställer till det enormt.
Satellitmätningar är nog heller inte så självklara som många vill tro, mäter vi koldioxidberoende värmeökning i atmosfären eller mäter vi effekten av olika aktivitetsperioder från solen.
Om solens olika aktivitetsperioder kan påverka mark å havstemperaturer kanske vi allt för ensidigt stirrar på spektrat för koldioxiden – vilket av solen och koldioxiden står egentligen för respektive tiondelar.
Duktiga fysiker kanske kan räkna på det men är verkligen alla parametrar med eller är det enbart riktigt i ett teoretiskt perspektiv…och samma med all markbunden komplexitet.
När europas gamla värmerekord från Sevilla på dryga 51 grader ströks med motiveringen att det var osannolikt högt och man istället högljutt började fira nya tidens, nästan lika höga, värmerekord i klimatkyrkan så kändes det ganska meningslöst.
#45,46
De ansvariga bör få förklara skillnaderna! Har de placerat värmeljus vid mätstationerna inne i stadsmiljöerna? Varför inte låta några studenter på meterorologiutbildningen få lämna sina spontana förklaringar. Professorerna är väl så förstockade och inne i klimathotsbubblan att de förlorat allt logiskt tänkande!
#50 ”Professorerna är väl så förstockade och inne i klimathotsbubblan att de förlorat allt logiskt tänkande!” Jo, men det är nog tyvärr dit in i ”värmen” som studenterna vill. En alternativ förklaring till eländet är att studenter har tvingat in di gamle i bubblan genom ondskefull klimatförnekarmobbing? Oavsett är det djupt tragiskt.
Att de åtminstone inte målar den!
Men den är ju hur som helst uselt placerad. Tidigare stod Uppsalas väderstation i Observatorieparken. En betydligt bättre plats, men knappast helt bra den heller. Det finns en massa stora träd där. Träd som antagligen har växt upp sedan stationen först placerades där. Dessutom har bebyggelsen växt runt parken.
När Meteorologiska institutionen, som tidigare låg vid kanten av parken, flyttade till Geocentrum, fick väderstationen flytta med.
#52
Ja, och på den tiden hade de fortfarande förstånd kvar och gjorde korrigeringar för att de mätte för höga temperaturer! Dock på den tiden hade klimathotet ännu inte uppfunnits och sann vetenskap rådde. Finns det idag ingen där i Uppsala, som kan ryta till och få till en seriös genomgång av hur omgivningarna ändrats vid nuvarande mätstation de senaste tjugo åren. Det börjar bli mycket pinsamt och vill alla ansvariga visa sig offentligt efter att de uppenbara falska temperaturökningarna blir allmän kunskap!
I vädersituationer i klart väder och vindstilla och särskilt med snötäckt mark utvecklas markanta temperturinversioner på grund av kraftig utstrålning. Sådana inversioner störs av trafik och värmestrålning från byggnader. De är detta som skapar de extremt stora temperaturskillnaderna mellan olika mätpunkter de senastes dagarna. Mätstationen vid Geoinstitutet i centrala Uppsala är klart olämpligt placerad till skillnad på mätstationen på ett väl avgränsat fält på Uppsala flygfält väl skilt från värmestrålning från byggnader. De två mätstationer är tekniskt desamma och har samma typer av instrument. Stationen vid Uppsala flygfält representerat temperaturen i Uppsalas omgivningar väl skilt från uppvärmda byggnader, Temperaturen inne i stan vid lugnt väder med klar himmel varierar från kvarter till kvarter speciellt i en vädersituation som nu senast
De två temperaturerna visade kl 2200 i kväll -17.7(Uppsala Geo) och 21.8° (Uppsala Flyg)
Mängder av stadplacerade mätvärden kan nog sägas påverka den vetenskapliga diskussionen om att dom lägsta temperaturerna blivit högre…
#54 Lennart B.
Ett tydligt exempel av det du skriver är Stockholm det senaste dygnet.
Observatoriekullen -9,9 i natt som kallast.
Tullinge -21,8 söder om staden
Arlanda -21,9 norr om.
#54, 56
Ni visar så knivskarpt att mätstationerna i Uppsala och Stockholm producerar falska temperaturökningar. Vädret vi har just nu sätter det i blixtbelysning! Ändå får denna galenskap fortsätta och de båda temperaturserierna är en enda stor verklighetsförfalskning under de senaste decennierna. Finns det ingen inom den meteorologiska vetenskapen i Sverige, som kan ta tag i detta? Alla kan väl inte vara fångar i klimathotsbubblan och låta sina förstånd försvinna med den!