Sven Börjesson talar ut om den dåliga bevakningen av klimatfrågan i media

Sven Borjesson

Sven Börjesson är en erfaren vetenskapsjournalist vid bl.a. lokalradion i Växjö och riksradions P1. Jag minns att han för flera år sedan hade en serie program om skogsdöden, samt om IPCC och det klimatvetenskapliga arbetet där. Han har intervjuat åtskilliga forskare. Bl.a. så förvånar han sig över dagens journalisters oförmåga/vilja att ställa kritiska frågor, särskilt om sådan forskning som är politiskt omhuldad. Mot slutet av sin radiokarriär så ville huvudredaktionen i Stockholm inte längre sända hans mer djuplodande program om klimatet. De passade liksom inte in i ”narrativet” som nedanstående intervjuare på Folkets Radio uttrycker det nedan (länkar:  https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=UsS56AxDTus och här https://folketsradio.se/ )

Istället skrev Sven Börjesson en bok efter sin pensionering som vi recenserade här: https://klimatupplysningen.se/en-klimathistoria/ . I intervjun avslöjar han att det kommer en ny upplaga av boken.

Så här skriver Folkets Radio inslaget:

”Massmedia matar oss ständigt med nödrapporter om klimatet. Vi får veta att vi har några få år på oss att göra kolossala omställningar, annars finns ingen framtid för livet på planeten. Vi får också veta att det råder konsensus kring detta i forskarvärlden. De som ifrågasätter narrativet kallas nedlåtande för ”förnekare”. Men är frågan verkligen så avgjord, eller är det hätska tonläget en indikation på motsatsen? Pensionerade journalisten Sven Börjesson har jobbat i 30 år för Sveriges Radio och är specialiserad på klimatfrågan. När han han på allvar började granska ämnet fann han att viktiga slutsatser i rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC aldrig återges i media; och att journalister systematiskt ”cherryplockar” och förstorar upp vissa aspekter av rapporterna. Mätresultat eller vetenskapliga studier som inte förstärker bilden av ”klimatkris” får heller ingen plats i media. Den domedagsartade klimatrapporteringen har sedermera blivit ett självspelande piano som nästan inga journalister eller redaktioner längre vågar eller vill granska.”

Jag har aldrig träffat Sven Börjesson personligen men vi har haft kontakt i samband med boken per mejl. Han framstår om en seriös och ganska blygsam person som egentligen inte vill ställa till bråk, men som blivit påhoppad åtskilliga gånger för att han vågat gräva lite djupare i den vetenskapliga forskningen än de flesta journalister

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Det är som alltid intressant att få läsa om vem och vilka som ligger bakom narrativet om det ”skenande och hotfulla klimatet”, märkligt nog leder det ofta till media och politiskt färgade organisationer.
  Det är tragiskt att de som har till uppgift att granska istället kväver all kritisk oberoende granskning.

 2. Thorleif

  Mycket bra Ingmar att du tar upp detta reportage.

  Det framgår även i intervjun att han som en av få också läst (hela) en av de första och mest omfattande vetenskapliga rapporterna från IPCC (tog honom ett år). Det framgick då klart att man saknade vetenskapligt stöd för att människan kunde göras ansvarig för växthuseffekten. Det var beställarna dock ej nöjda med skulle det visa sig.

 3. Ann Löfving-Henriksson

  Det blev inget firande av ljusets drottning för min del här nu på morgonen. Sven Börjesson kom så att säga i vägen och jag skäms nu för att släppt intresset för honom på senare år. När han tidigare dök upp i media var det som ett ljus i mörkret, sedan försvann han mer eller mindre och när hans bok kom ut fanns det så mycket hårdvara från giganterna inom klimatvetenskapen att smälta att jag missade hans berättelse från insidan om hur journalistiken förrått oss alla.
  Den senaste tiden har bjudit på två lysande giganter dels Svante Pääbo som genom sin historia förmörkat strålglansen från de självlysande akademierna och så nu Sven Börjesson, ett vänligt kraftpaket från mörkaste Småland. Kraften i Sven Börjessons berättelse har potential att rasera FNs bedrägliga ”korthus”. Trots alla medlöpare.
  Tack Ingemar för att Du gav oss denna upplysande intervju i midvintermörkret.

 4. Lasse

  Tack Ingemar för att du uppmärksammar detta avslöjande inslag med Sven Börjesson. En nyfiken journalist.
  Han var väl för nyfiken för att platsa i media som har en agenda.
  Vilket stärker tron att det är en gigantisk bluff för att underlätta för FN att föra över pengar från de som har förmåga att utnyttja resurserna till dem som saknar denna förmåga.
  Han nämner tex Somalia och återkommande torka. Det är inte vårt fel och att antalet som drabbas ökar är ett systemfel som borde väcka en annan tanke .

 5. Göran J

  I Sven Börjesson har vi en verklig journalist. Han är kunnig , orädd, ärlig och ett föredöme för alla de kopiera-klistra skrivare som idag kallar sig journalister.

  Jag tänker omgående beställa hans bok.

  Satt nästan förhäxad och lyssnade på hans redogörelse i Folkets radio om hur SR, SVT och TV4 deltar i tranedansen genom att hela tiden koppla alla väderhändelser som dom rapporterar om till klimatet.

  Visst har många med mig misstänkt att någon organisation ligger bakom detta men här finns nu fakta på bordet.

  De så kallade journalisterna på SR, SVT och TV4 ser jag numera som Kvisslingar hela bunten.
  Dessa individer är okunniga, lata, opålitliga tillsammans med sina chefer. Skäms tusenfalt skäms hela gänget!

 6. Enough

  # Göran J

  ”I Sven Börjesson har vi en verklig journalist”

  Ja, och tyvärr lär det inte ”födas upp” hans motsvarighet i de lärosäten vi har idag. Den djupa kopplingen mellan makten och de som ska/borde granska den, är alltför stark ( ekonomiskt beroende).

  Det behövs nog att mer av verklighetens krassa sanning kommer fram och drabbar fler, innan ”folket” vaknar och ser djupet i den statliga korruptionen. ”Elkrisen” är en liten start, parallellt är skjutningar ett annat exempel på konsekvenser av det ignoranta ledarskapet av landet.

 7. Tack, en mycket läsvärd bok och en modig journalist. Trevligt att få se honom live. Med risk för att bli tjatig, igen, vill jag bara nämna att han tom vågade ta upp forskarrönen om risken för snabba avkylningar, ett oerhört förbjudet forskningsrön numera förefaller det. Enl Svd (sid 44 i boken):

  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-18

  Detta har fått aktualitet igen, en liten klimatcykel senare, vilket jag tog upp igår och delvis även Matz H, sedan Copernicus ERA5 för november presenterats och med Matz hjälp tillgängliggjorts för olika regioner, ex Tropikerna och inte minst Australien, där data för enbart land är som allra tydligast, men som kan anas även i UAH data för Tropikerna, Australien och USA, till att börja med. Det är inte alls sagt att det måste bli så illa, eller i alla fall inte ögonblickligen, men alternativet lever och aktualiseras på ett kusligt vis fortsatt, en mindre klimatcykel senare och det är ett fortsatt möjligt scenario, matematiskt sett. Och oavsett ett typiskt exempel på forskarrön som ej får nämnas eller diskuteras utan bör förlöjligas, och även detta exempel tog Sven B. modigt upp i boken.
  Den dramatiska utvecklingen för tillfället bör noteras särskilt, menar jag, då ”vetenskap” och media inte kommer att göra det i första taget och inte innan det ev kan vara försent.
  Scary!

  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-30

 8. Lennart H

  Intressant att höra att instrålningen har ökat från 90-talet pga av att atmosfären har blivit renare med mindre antal partiklar och svavelföreningar i luften. Det är säkert sant i Östeuropa. Idag har man mycket bättre rökgasrening.

  Jag jobbade en tid i Miskolc i östra Ungern i början av 80-talet. Under min vistelse där kände jag att det hela tiden var något som luktade (illa). Det var svavelför(o)reningar från all eldning av stenkol. Åkte man bil mellan Budapest och Miskolc i nattmörker (obefintlig belysning pga fattigdom), kunde man känna på lukten (innan man såg ljusen) när man närmade sig en tätort, för då tilltog svavellukten.

 9. Björn

  Avslöjande om IPCC, som är bestående av politiker och inga forskare. Sverige behöver upplysning vid sidan av vänsterjournalistiken.

  Nedan en utmärkt YouTube-kanal om elkrisen i spåren av klimateländet.

  https://youtu.be/sJI3dLh5kfA

 10. stig morling

  Stort tack, påminns alltid om Oscar Wilde: ”När alla tänker lika dant så tänks det alldeles för lite!”
  salve

 11. Lasse

  #10 Stig M
  ”If everybody is thinking the same somebody is not thinking” General Patton
  ( förvånande eftersom militärer knappast uppmuntrar ifrågasättande)
  Får hänvisa till Tony Heller.
  Vad händer med temperaturen-Tony Heller tittar på utvecklingen. Tydligen var det inte så kallt 1921 😉
  https://www.youtube.com/watch?v=fuv9hwIAmq4&t=9s

  Trevlig Lucia

 12. Mycket bra samtal om ambitionen att dupera vårat samhälle och om att lära oss att tänka rätt.
  Om vi alla lär oss detta kan vi tillsammans följa våra makthavare, vart än dom vill föra oss.
  Jag blev extra glad att han tog upp dom sjunkande havstemperaturerna som förändrade miljön för fiskar, fåglar och ekosystemen i Kandas del av atlanten – vi ser samma mönster på många ställen i atlanten – men våra medier rapporterar bara om ökande havstemperaturer, i somras körde dom stenhårt med att värmeböljorna i havet blivit 5 gånger vanligare – just som våran västkust upplevde ovanligt låga havstemperaturer under våren och sommaren.
  Felaktigheterna i svt och övriga media har nått skamliga nivåer i klimatfrågan och värst är att kritiker skall få egna epitet och bli medialt halshuggna.
  Faran med detta ser vi nu smitta frågan om energisystemen och den livsavgörande frågan om rent vatten och biologisk mångfald.
  Återigen, väldigt kul att någon annan orkade lyfta havstemperaturerna – dom är inte som media vill framstälka dom utan oerhört komplexa och dom kommer avgöra mycket av vårat framtida klimat.
  Havet och solinstrålningen är två storheter som inte får förfalskas eller missledas i klimatekvationen.

 13. Arild Fuglerud

  Det är jätteviktigt att tala om dagens journalistik som är kraftigt vänstervriden, ytlig och propagandistisk. Men det finns några undantag där modiga kvinnor och män vågar att avvika från redaktörernas smala väg. Sven Börjesson är en av dom sistnämnda!

 14. Lasse

  Live now:
  https://www.youtube.com/watch?v=Eke5PawU7rE

  Fusionsexperiment.

  Lyckat !
  De har planer på att anställa forskare.
  Kanske en bra början.
  Började för 60 år sen med laserinducerad fusion.

 15. Bengt Abelsson

  #14

  Påminner om skylten utanför en pub i Australien jag såg häromsistens:

  Free beer tomorrow!

 16. Thorleif

  https://www.msn.com/en-us/news/us/u-s-to-announce-fusion-energy-breakthrough/ar-AA15ahiG?cvid=f596aa99fbb44e0a95d7debb8c967d79

  I dessa tider säkert ett politiskt strategiskt tillkännagivande. Dock inte utan substans förstås.

 17. Karl Eider

  #14 Lasse

  Man talar om ett Q-värde runt 1.5. Där Q = 1, är break-even.

  Problemet är att man inte är helt ärliga, det Q-värde man refererar till är Q_plasma. Detta är mycket större än det man borde deklarera: Q_total.

  För ska anläggningen bli lönsam måste man se till hela produktionskedjan.

  https://youtu.be/LJ4W1g-6JiY

 18. Magma

  #11 Lasse
  ”förvånande eftersom militärer knappast uppmuntrar ifrågasättande”.
  Det du antyder är just det som skiljer framgångsrika
  ledare från de som misslyckas – inklusive militärer.
  Att våga visa ett sådant förtroende skapar förtroende och släpper loss tillit och kreativitet – du ser i dag just en sådan skillnad mellan ryska och ukrainska militära styrkor

 19. Mats Växjö

  Ryggrad! 👍

  Med vänlig hälsning, Mats (Växjö)

 20. foliehatt

  Bengt Abelsson, #15,

  Fair Dinkum!!

 21. Richard Persson

  Boken är väldigt intressant och jag tänker ganska ofta på den när Arktis (och isen där) diskuteras. Dock ganska liten font så den boken var en stor anledning till att jag skaffade läsglasögon!

 22. Jojje

  Tur att det finns andra som bevakar och förklarar det enkelt.

  https://newtube.app/TonyHeller/ccPRaoR