Ny slagväxling i UNT

Upsala Nya Tidnings debattsida har blivit ett slagfält mellan Klimataktion och officer Jonny Fagerström. Jonny Fagerström anser att Klimataktion är en samling individer som tillhör ”avgrundsvänstern” och som efterlyser olika former av olagliga aktioner för att påverka klimatopinionen.
Den 12 november svarade Klimataktions Mikael Malmaeus på Jonny Fagerströms anklagelser:

En osaklig smutskastning av Klimataktion

GENMÄLE på Jonny Fagerström insändare 9/11.
KLIMATET. Jonny Fagerström ägnar ytterligare en insändare åt att smutskasta och misstänkliggöra Klimataktion och dess medlemmar. Att undertecknad har kännedom om Klimataktions bakgrund kan jag bekräfta eftersom jag var med om att starta föreningen. Jag känner personligen till medlemmar i föreningen från fem olika riksdagspartier, och påståendet att huvuddelen av styrelsen tillhör ”avgrundsvänstern” är obegriplig. Min tolkning av denna beskyllning är att Fagerström själv har en djupt intolerant syn på politiskt engagemang utanför högerkanten.
Antydningar om att vi efterlyser terrorhandlingar är naturligtvis kränkande och felaktiga, men slår förhoppningsvis bara tillbaka på Fagerström själv.
Den som bemödar sig om att undersöka det använda citatet kan enkelt konstatera att det inte härrör från Klimataktion utan är ett referat från en brittisk tidskrift.
Det finns ingen anledning att föra en debatt om klimatet i denna samtalston.
För den som likt Fagerström söker information om klimatförändringarna kan jag bara hänvisa till vetenskapen. På vår hemsida (klimataktion.se) finns ett antal länkar till välinformerade källor.
Mikael Malmaeus
styrelseledamot i Klimataktion

Jonny Fagerströms svar finns publicerat i UNT idag:

Klasskamp som klimatkamp

GENMÄLE på Mikael Malmaeus (Klimataktion) inlägg 12/11.
KLIMATET. Eftersom Klimataktion försöker undandra sig ansvar föreslår jag att läsarna själva besöker Arbetarens klimatblogg och läser artiklarna: Framtidens international; Ändra inte din livsstil — ändra borgarnas; Den välkomnade undergången och Terror efterlyses. Alla är skrivna av en styrelseledamot i Klimataktion.
Avgrundsvänster säger jag, obegripligt säger Malmaeus. Här kommer fakta.
Klimataktions centrala styrelse består av tretton ledamöter. Minst nio av dessa har starka kopplingar till en eller flera extrema väns­tergrupper som Syndikalisterna, Socialistiska partiet, Attac eller Klimax. Fyra ledamöter är syndikalister varav tre är journalister på den syndikalistiska tidningen Arbetaren. En av dessa är dessutom medlem i Attac.
En annan ledamot är väns­terpartist med syndikalistiska intressen. Två ledamöter tillhör Socialistiska partiet och skriver gärna i dess tidning Internationalen. En av dessa är dessutom medlem i Klimax. Två andra ledamöter har Attac respektive Klimax som hemvist. En tionde ledamot skriver i syndikalisternas tidning. Tre ledamöter går inte med säkerhet att placera politiskt.
Några nya citat från ”styrelsen”: ”Det handlar om klasskamp” och ”Man måste likt den marxistiska filosofin förstå tillvaron för att förändra samhället”.
Vad säger medlemmarna om styrelsens grundläggande ideologi? Frågan måste ställas igen till Jan Fagius och Kristina Nyström i lokalavdelningen. Den måste också ställas till Martin Wisell från kristdemokraterna som är ledamot i Uppsala kommunfullmäktige och som också skrivit under Klimataktions upprop. Delar ni den värdegrund som innebär marxistisk filosofi, klasskamp, att tvinga borgarna och ropen på socialism eller barbari?

En sak som vi också vill veta är svaret på frågan jag nu ställer för sjunde gången. Vilket är det viktigaste beviset för koldioxidhypotesen?
Jonny Fagerström
Skövde

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Bra Johnny – märkligt allt detta med vänstersekterism. En sak jag aldrig begripit är också varför EAP (Europeiska Arbetarpartiet) är EMOT klimatalarmism. Själv får jag ofta associationer till scenen i Monty Pythonfilmen ”Life of Brian”, där man sitter på läktaren i en amfiteater och diskuterar vilken sekt (Palestine Liberation Army, eller Army for Liberation of Palestine , eller ) man egentligen tillhör (den minsta består ev en person).
  Hittar den inte på webben, men denna är rolig också (möte hos en av sekterna)  http://www.youtube.com/watch?v=DV2HU83bBNs 

 2. Fredrik

  Gillar inte smutskastning men Jonny försöker ju i alla fall gå in på sakfrågan igen, ska bli kul att se hur det här fortsätter.
  Nu måste jag bege mig ut i regnet.

 3. thomass

  Jag tycker det är innerligt synd att vänstern försöker kinappa frågan. Det leder bara till den typ av polarisering vi ser här. Jag har tidigare sagt till Erik Svensson att han är fel ute när han skyller allt ”förnekande” på den politiska högern.
  Tyvärr ser jag likadana tendenser från höger, bland annat på denna blogg där man gärna kallar alla ”alarmister” för vänsterfolk.
  Frågan kring klimatet är på tok för viktigt för att vi skall fastna i ett skyttegravskrig mellan vänster och höger där prestige blir det som avgör vad so är sant istället för vetenskapen. 

 4. Håkan R

  Att klimatfrågan tjänar en grupperings bakomliggande agenda är knappast någon nyhet.
  Om man gillar fenomen som ökad statlig styrning och planering,  hatar globalisering och tillväxt passar AGW teorin som hand i handske.
  AGW teorin riskerar även att skapa en ekonomisk bubbla inom miljöteknik om subventionerna är rikliga och huvudsakligen riktas mot CO2-reducering, till skillnad från områden som långsiktigt kan stå på egna ben tex energibesparing och (farliga) utsläpp.
  (Vad är minst miljöovänligt, en diesel med förbrukning 0.5L/mil eller en etanolbil med 1.3L/mil? ingen vet säkert ännu.) 
  Ett intressant fenomen är Al Gores nya fond Climate Solutions Fund vilken nyligen tog in 683 miljoner$.
  ”London-headquartered fund management firm Generation Investment Management has closed its Climate Solutions Fund on $683m. The fund is a ’cross over’ fund that will invest in private and public companies.
  The Climate Solutions Fund was raised purely from the firm’s existing investor base, according to a statement.
  It will invest in areas including renewable energy technologies, building efficiency, cleaner fossil energy, sustainable agriculture and carbon markets. ”
  ”Generation is chaired by former US Vice President and climate change campaigner Al Gore.”
  Ur perspektivet att tillföra riskkapital till företag inom dessa områden är det säkerligen utmärkt, särskilt i nuvarande finanskris.
  Tveksamheten inträder om satsningen tippar över mot företag som för sin överlevnad långsiktigt är beroende av statliga beslut och subventioner vilka ännu inte finns på plats men som Al Gore via sina politiska kanaler arbetar för att genomföra.
  I ett sådant läge upphör trovärdigheten och börjar närma sig insiderproblematik.

 5. Olaus Petri

  @Thomass
  Fast i detta fall verkar ju Johnny ”Puma” Fagerström ha använt klorna på ett korrekt sätt, alltså till att klä av och visa upp att vänsterns politiska agenda modelleras till en otrevlig och förment klimatvänlig eskatologi. Och så är det ju nästan alltid. Ligger humnitära värden i vågskålen, tvekar vänstern aldrig att förklara att det finns ”dom” som vill att människor skal få det sämre, allra helst offras för den snöda vinningens skull, och ett ”vi” som är goda och rättrådiga. Vänsterns dikotoma dogmer och samhällskritik gör detta ofrånkomligt. Det finns en ond ”överbyggnad” som suger ut en god ”bas”.
  Se bara hur de gör problemet med främlingsfientlighet till en fråga om politisk färg (läs blå).
  (Detta beror ju på att vänstern framgångsrikt döljer det faktum att det är ur socialismen som fascismen och nationalsocialismen har sina tjockaste rötter. Likafullt är det en historieförfalskning).

 6. Peter Stilbs

  Jag var på ett mycket märkligt seminarium med Olle Häggström, som ägde rum på Erland Källéns institution i förrgår. Förutom att spy galla över Stockholmsinitiativet yttrade Häggström bl.a. något i stil med : ”Om jag skulle välja mellan demokrati och jordens undergång skulle jag välja demokrati….”
  Otvivelaktigt är det dock en rad krafter som söker utnyttja ”klimatfrågan” för politiska syften på olika sätt – bl.a. för att motivera en ”ny världsordning”, vad man nu menar med det…

 7. L

  ”En ny världsordning”? Ja, det finns många som har såna ambitioner. Så här skrev man om Maurice Strong för tio år sedan. Med facit i hand har han med hjälp av vapendragaren Al Gore antagligen kommit en bit på väg..?
  http://www.afn.org/~govern/strong.html

 8. thomass

  Håkan r. ”Att klimatfrågan tjänar en grupperings bakomliggande agenda är knappast någon nyhet.”
  Nu är det sällan någon grupp anser sig förfördelad av någon fråga.
  Vissa extrema vänstergrupper ser möjligheter i AGw vissa extrema nyliberala grupper ser det motsatta.
  Det väsentliga är om de politiker som bestämmer och de forskare som forskar påverkas i någon väsentlig utsträckning av dessa grupper.
  Vissa tycker jag brukar antyda att så är fallet. De tror då på någon typ av sammansvärjning.
  Vad tror du?
  Sedan har du en viss poäng i din utredning. Detsamma gäller ju andra sidan.
  Jag vet att många här lyfter ragg när man säger det, men det är ett faktum att somliga tjänar pengar, stora pengar, mycket stora, rent av offantligt stora pengar, på att sälja olja, gas och kol. Inte bara inom privat företagsamhet visst denna vilja.
  Polen vill exempelvis inte vara med om att minska arbetstillfällen hos sina kolarbetare. Så de motsätter sig en EU överenskommelse. Ryssland vill sälja sin olja och gas, kommer de verklgen skirva på nya internationella avtal? för Ryssland är ju detta hela deras maktbas för sina stormaktsambitioner. 
  Etc, etc.
  I min världsbild så är de företag som tjänar pengar på miljöteknik, vara de mesta inte har med AGW att göra, inte särskilt mäktiga i sammanhanget.

 9. Peter

  Peter Stilbs:
  Menar du inte ”välja mellan diktatur och jordens undergång”?

 10. thomass

  Olaus: ”Detta beror ju på att vänstern framgångsrikt döljer det faktum att det är ur socialismen som fascismen och nationalsocialismen har sina tjockaste rötter. Likafullt är det en historieförfalskning”
  Helt korrekt! Att lyckas få fascism och national-socialism till att vara höger influerade ideologier och inte vänster är vänsterns största propagandistiska framgång.
  Mussolini var exempevis kommunist från början. Det var ur dessa funderingar han utvecklade fascismen. Ekonomiskt och socialt var nazisterna mycket mer socialistiska än borgerliga (därav namnet).

 11. thomass

  Viktigt är nu alltså att i klimatfrågan lyfta sig ur denna polarisering som riskerar att stigmatisera hela frågan.
  Så jag föreslår att sluta peka finger och börja titta på vetenskapen och därmed i möjligaste mån fakta i målet.

 12. Olaus Petri

  Om jag inte missminner mig var Musse även kollega med Gramsici på rödingtidningen Avanti. Och han var ju också redaktör för socialisttidningen ”La lotta di Classe (Klasskampen). 🙂
  Min favorit är annars ledaren för det Svensk kommunistpartiet – Nils flyg. Han gick från internationell socialist till nationell under 30-talet och slutade sina dagar i knät på Hitler. Märk väl forfarande som övertygad socialist. 🙂
  Förlåt Maggie för den utvikning.

 13. thomass

  Olaus, det är riktigt, Mussolini jobbade som journalist.

 14. Olaus Petri

  Ständigt dessa journalister! 😉

 15. Christopher E

  “Om jag skulle välja mellan demokrati och jordens undergång skulle jag välja demokrati….”
  Som min gamle far brukade säga: ”Hellre rik och frisk än fattig och sjuk.” 🙂

 16. Christopher E

  Måste hålla med dig thomass,
  Det är ett faktum att klimatdebatten kidnappats av politiska och ideologiska intressen. Det är inte vänstern som skapat en klimatkonspiration, men mycket av de planerade åtgärdaerna passar deras ideologi. Omvänt kan ju säga att många av åtgärderna inte passar högerns ideologi. Så visst blir det en polarisering. Likaså med religionen. Klimatlära har en struktur som fångar anhängare precis som många religioner, vilket jag påpekat. Men klimatvetenskap i sig är förstås varken religion eller politik.
  Fastnar man i den politiska debatten blir allt meningslöst och infekterat. Så det är bättre att hålla sig till den grundläggande vetenskapen.
  Som att fråga sig varför det inte blir varmare, trots att CO2 ökar och ”till 90%” dominerar klimatet?

 17. Håkan R

  thomass:
  ”Jag vet att många här lyfter ragg när man säger det, men det är ett faktum att somliga tjänar pengar, stora pengar, mycket stora, rent av offantligt stora pengar, på att sälja olja, gas och kol. Inte bara inom privat företagsamhet visst denna vilja.”
  Jag tror inte att energiproducenterna känner sig speciellt hotade av AGW-frågan. Tittar man på de stora oljebolagen har i de flesta fall reserverna minskat de senaste åren.
  Deras prospektering är huvudsakligen fokuserad på ökad utvinning i områden de redan är verksamma i. De kan inte längre få lönsamhet i ”wildcatting” då de flesta områden med tillräcklig potential är förbehållna nationella oljebolag.
  Alltmer av vinsterna går till utdelningar och återköp av aktier. De ser förmodligen sin framtid i andra energislag än olja.
  Vad gäller kolproducenterna ser de förmodligen ingen nackdel i att sequestering av CO2 ökar mängden kol som åtgår för att framställa en viss mängd energi.
  De som kommer att få gråta blod är i vanlig ordning slutkunderna.
  ”I min världsbild så är de företag som tjänar pengar på miljöteknik, vara de mesta inte har med AGW att göra, inte särskilt mäktiga i sammanhanget.”
  Min invändning var inte den relativa mängden av pengar, utan intressekonflikten Gore skapat mellan att vara ett Goracle med stort politiskt inflytande och att vara storinvesterare i miljö/energi-teknik där han själv i viss mån kan styra regelverket.
  PS
  För säkerhets skull vill jag tillägga att jag inte tror på sammansvärjning och konspiration.

 18. L

  Några Klimax-aktivister har idag kedjat fast sig vid Vattenfalls kontor i centrala Stockholm. Där har dom lyckats att bli intervjuade av lokalradion och framfört sin koldioxidpropaganda. Protesten är mot Vattenfalls reklamkampanj som dom menar är falsk, och det kanske den är i sanningens namn….

 19. Christopher E

  L
  🙂
  Ja du har rätt, Klimax har mer rätt än de anar…

 20. Håkan R

  L
  Man kan nog ge dom rätt i detta fall, även om man inte delar deras uppfattning i övrigt.

 21. Mats Frick

  En polarisering av klimatfrågan till höger och vänster gynnar främst vänstersidan. Jonny spinner en av de koldioxidtrådar som vänstern kommer att tvinna till det rep från vilket de vill hänga frihandel, företagande och oberoende.
  Många faktorer konvergerar mot att ett expanderat ekonomiskt tänkande är nödvändigt där klimatfrågan är en av dessa, låt vara den mest genomgripande. Det vi bör sikta på är ett dynamiskt steady-state och strypa det implicita antagandet att ekonomin kan vara större än ekosystemet. Ju mer högern stretar emot, desto mer av agendan kommer att sättas av vänsterkrafter som har intresse av att politisera frågan.

 22. Peter Stilbs

  Benny Peiser skrev just i sitt senaste utskick:
  ”One of the big losers in this is the scientific community. Because their advice is no longer sought and their advice is no longer followed. Why? Because they’ve overdone it. I don’t think the decision-makers trust their advice. Not because they are climate sceptics ­ don’t get me wrong, I don’t think they  are ­ but I think the exaggeration of the problem has made it difficult for decision-makers.”
  Ligger mycket i det.

 23. Björn

  Vänsteraktivister beter sig precis som fotbollshulliganer. Vänsteraktivisterna legitimerar sitt handlande genom att haka på någon fråga som verkar legitim och utifrån den ställa till med så mycket oreda som helst för borgerligheten. För fotbollshuliganerna är fotbollsvärlden ett legitimt tillhörande, men med den skillnaden mot andra genuint intresserade, har deras anknytning ingenting med fotboll att göra. Destruktivitet är målet lika mycket som för vänsteraktivisterna. Tyvärr har klimatfrågan blivit ett legitemerande projekt för vänstern och dess anhang.

 24. Två mycket bra kommentarer av Mats F och Peter S ovan.
  Politiseringen och överdrfifterna är ett stort problem som bara skapar en förödande polarisering utan nödvändig sans och balans.

 25. Vivalavida

  Jag har bekanta i Skövde som berättat att Jonny F. har gjort bort sig totalt genom sin arroganta översittarattityd i klimatdebatten i lokaltidningen. Ingen har längre någon lust att debattera med honom. Han verkar inte inse att han med sin aggressivitet gör sig själv och sin sak en otjänst. Men vad annat kan man vänta av en officer.  De behöver aldrig lära sig diskutera och debattera på ett civiliserat sätt – att ge och ta emot order är det enda som behövs.

 26. Magnus A

  Mats Frick: ”Det vi bör sikta på är ett dynamiskt steady-state och strypa det implicita antagandet att ekonomin kan vara större än ekosystemet.”
   
  Bäste Mats. Detta kallar jag rappakalja, i synnerhet om det inte kan konkretiseras… Varsågod.
   
  ”Ju mer högern stretar emot, desto mer av agendan kommer att sättas av vänsterkrafter som har intresse av att politisera frågan.”
   
  Du menar ju att du har samma intresse som vänstern, att byta ut nuvarande ekonomiska systemet mot något annat, så slut larma och göra dig till.

 27. Magnus A

  Mats Frick. En liten hint du kan få, när du ska konkretisera vad du menade, är att människans påverkan på miljön har minskat senaste 3-4 decennier, där problemen tack vare ekonomin attackerats.
   
  Åter igen. Varsågod att förklara på vilket sätt ekonomin nu vuxit sig större än ekologin.

 28. Vivalavida: Jag råkar känna Jonny F personligen och kan intyga att han är en förvånansvärt ödmjuk person som inte alls bär på någon aggressivitet. Kanske pekar han finger om någon kör in mitt framför honom i trafiken. Men det gör å andra sidan jag också. 🙂

 29. Vivalavida

  Den ödmjukheten syns inte i hans debattinlägg i alla fall. Som jag nämnde gör man sig själv och sin sak en otjänst genom att gå ut så aggressivt som han gör i sina inlägg. Det skapar mer motstånd och ”dövöron” än nödvändigt. Vi måste kunna respektera även de som har en annan syn på klimat, politik, samhälle och omvärld.

 30. Vivalavida …
  Nu är ju jag partisk i frågan, men nog är det väl så att det är miljöaktivisterna och vänsterkonstellationer som är de mest aggressiva i sammanhanget. Både i tonläge, i hätskhet gentemot dem de kritiserar, men även i faktiskt handling. På detta område och på många fler.
  Att beskylla Jonny för att kalla sådan sektvänster för just avgrundsvänster.
  Att folk sådan sen kvider i högansky för att få påtalat vad de faktiskt säger, vill och gör är ju inget som förvånar. Men så har den vänstern heller aldrig på allvar menat att de själva skall behöva ha ansvar för något.
  Om du menar att sansade, eller bara andra, åsikter skall lägga sig platt inför hotet att vänstern skriker i ännu gällare tonläge har jag faktiskt lite svårt att se det vettiga i.

 31. Jonny Fagerström

  Lite kul är det faktiskt med Vivalavidas utsaga om vad folk i Skövde tycker. Surt sa räven om rönnbären. Det är väldigt många som vill debattera med mig, senast under den gångna veckan har jag debatterat med en av Skövdes lokalpolitiker om bilindustrin. Debatten går vidare. Några sura finns det säkert också, vore konstigt annars. Inga problem att få plats på debattsidorna i Skaraborg alltså. Min bästa och vassaste debattmotståndare här i Skövde har jag inget otalt med. Vi anser båda att debatten varit bra för Skövdeborna vilket också bekräftats av lokaltidningen. Den som kan skilja på sak och person når längst. Jag kan det. Kan Vivalavida? Några okunniga och arroganta har jag säker trampat ordentligt på tårna – gudskelov
  Jonny

 32. Vivalavida

  Jonas N, jag har följt klimatdebatten en längre tid och de aggressivaste gaphalsarna finns nog på bägge sidor, både till vänster och till höger om mittlinjen. Har man emotionella bindningar till en viss tro eller ideologi är det svårt att se den egna sidans övertramp. Brist på objektivitet är inte knutet till någon ideologi utan en rent personlig egenskap. Och objektivitet är tyvärr en sällsynthet i klimatdebatten.

 33. Vivalavida: När det gäller debatter får man balansera mellan att vara respektfull och samtidigt aggressiv. Mesiga debattinlägg skapar ingen debatt…

 34. Vivalavida

  Håller helt med om att mesiga debatter blir ointressanta men att dra in partipolitik i en debatt som handlar om jordens klimat är bara kontraproduktivt. Det finns alarmister och skeptiker på både vänster- och högersidan och att polarisera klimatdebatten på det sätt som nu görs leder bara till emotionella påhopp som inte har någonting med klimatet och vetenskapen att göra. Mänskligt – men dumt!

 35. Vivalavida

  Jonny, det är ju skönt att du har en annan uppfattning om saken än mina bekanta har.

 36. Labbibia

  Peter Stilbs:
  EAP är inget ”vänster”-parti.
  Klipper in från wikipedia:
  Detta r en analys av EAP gjord av MUST, den svenska militära underättelsetjänsten.
  Väsensskilt från den revolutionära vänstern, men likafullt med rötterna i kommunistisk ideologi, har Europeiska Arbetarpartiet (EAP) det senaste decenniet etablerat sig i Sverige. Partiet är ett lika märkligt som svårgripbart fenomen, som knappast låter sig beskrivas i vanliga politiska termer. Från början socialistiskt har EAP under 80-talet gjort helt om och intagit en position som snarast kan betecknas som högerextremistisk.”

 37. Labbibia

  Och utan att vara vänster själv så kan man (om man läser mellan raderna i wikipedias beskrivning) kanske kalla EAP för ”CIA” istället?

 38. Ingemar Säfbom

  Håller med Christopher E om inlägg 16, att det har blivit för mycket politik i debatten. Själv står jag till vänster ,men är inte AGW anhängare för det.

 39. Mats Frick

  Magnus A – Läste du Dalys artikel? Jag lägger gärna ut texten, men just nu är det blöjor och nattning så det får bli imorgon. Jag vill dock poängtera att jag villa ha ett expanderat ekonomiskt tänkande, inte något utbyte. kapitalismen kommer att lösa problemen, men inte om den inte utvecklas. Oj gråt, bajslukt… öh hej så länge…

 40. Magnus A,
  nu har ju Mats F själv svarat, men min första tanke när du hoppade på ”budbäraren” var att du inte hade läst det han refererade till.
  Och så kan det lätt bli när partipolitik och alla förutfattade meningar som det innebär fjärmar diskussionen från ämnet och skapar debatter.
  Jag håller inte med Maggie om att det är intressant med debatter när det gäller klimatet. Hetsiga diskussioner må så vara, men debatterna kan vi överlåta åt politikerna tycker jag.

 41. Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeere’s Jonny! 🙂

 42. Thomas

  För ytterligare information om EAP, sök på Lyndon LaRouche som leder den amerikanska moderorgansationen. Han ger även ut Twenty First Century Science and Technology som dykt upp i diskussionen någon gång.

 43. Mer om EAP:
  Om jag inte minns fel så var den organisationen inblandad i en mängd nidbilder av Olof Palme en gång för länge sedan…

 44. … men jag tycker att det vore skönt att slippa en massa politisering av diskussionerna om klimatet.
  Thomas upplysning tycker jag var OK, men mitt inlägg nyss var helt onödigt. Alla kan ju läsa och tänka själva.

 45. Peter Stilbs

  Uffeb: Du kan inte blunda för att det numera till 80% handlar om politik. Jag återupprepar min kommentar ovan:
  “One of the big losers in this is the scientific community. Because their advice is no longer sought and their advice is no longer followed. Why? Because they’ve overdone it. I don’t think the decision-makers trust their advice. Not because they are climate sceptics ­ don’t get me wrong, I don’t think they  are ­ but I think the exaggeration of the problem has made it difficult for decision-makers.”
  Jag såg i morse ett belysande inlägg om detta:
  http://www.americanthinker.com/2008/11/global_warming_a_political_con.html
  Om man nu tillfälligt återvänder till vetenskapen, så hade SvD’s ”vetenskapsredaktör” Susanna Baltscheffsky en kolumn med ”klimathändelser man missat under veckan” och drog fram 4 vetenskapliga arbeten som hon uppmärksammat – problemet är bara att samtliga av dem åter i grunden byggde på klimatsimuleringar…  Sak det vara så svårt att skilja på fantasi och verklighet ?