Nu vill saudierna också ha hjälp

Maldiverna och andra låglänta ögrupper, Afrikas fattiga länder, Kina och Indien – alla vill ha finansiell hjälp att klara klimatkrisen och dess konsekvenser. Men att Saudiarabien skulle sälla sig till de hjälpbehövande är något nytt. Tydligen anser saudierna att de ligger i riskzonen för att bli utfattiga. Om världen ställer om till förnybara bränslen så hamnar världens största oljeland i misär. Nu väntar jag bara på att norrmännen också ska be om pengar. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Dagfinn Reiersøl

  Genialt! Da kan vi fortsatt slippe å gjøre noe fornuftig og produktivt selv etter at oljen tar slutt.

 2. Åke Rullgård

  Idéerna från EU om ekonomisk kompensation till u-länderna från i-länderna för de senares förmenta skuld till att CO2-halten ökat får tydligen allt bisarrare konsekvenser, och allt detta på grund av klimatbluffen som baseras på hockey stick-kurvan som är en stor bluff att döma av många kommentarer i denna blogg. När ska politikerna ta mod till sig och avveckla den politiskt korrekta men sakligt felaktiga uppfattningen att CO2 påverkar klimatet i nämnvärd omfattning? Vem blir den första politiska ledare som uppvisar detta mod?

 3. S. Andersson

  Jamen varför inte? En slags garanti för den som en gång uppnått en hög nivå av välstånd att för alltid också behålla det.
   
  Hur skulle det annars gå? En och annan Saudisk prins skulle kanske tvingas sälja sin privatjet eller så. Hu. Undrar vad Uppsalagänget tycker om den här utvecklingen.

 4. Dagfinn, hva mente du egentlig nå ? At vindmöller skal ta over fra oljepumpa ?

 5. Hayek

  Rättvist och bra! Svenska förskolelärare, buschaufförer och pensionärer är självklart skyldiga att bistå de stackars fattiga saudiska prinsarna.

 6. Dagfinn Reiersøl

  Elling, det var selvironisk på vegne av oss nordmenn. Hvis vi kan be om hjelp utenfra fordi det er så synd på oss fordi oljen tar slutt, kan vi fortsatt slippe å ha samme krav på oss som resten av verden til å ha et fungerende, moderne næringsliv.

 7. L

  Norrmännen har redan börjat genom att ge Barack Obama fredspriset…

 8. Patrik

  😀 Ett halvår som president = Nobels Fredspris.
  Inflation? 🙂

 9. L

  Norrmännen vill väl understryka att det inte var en slump att IPCC och Gore fick samma pris… 😉

 10. Åke Rullgård

  Re #9 L:
  Det kan ligga något i vad L framför. Det har hänt olyckor i samband med fredspriset tidigare, t.ex. Al Gore.
  Jag har inget emot Obama men man borde ha väntat och sett om han kan åstadkomma något av det han förväntas och lovat göra. Att tilldela någon Nobelpriset efter så kort tid kan visa sig ha likheter med bonusbetalningar till bankdirektörer, dvs. att dela ut bonusen så snart kursen stigit i stället för att låta bonusen falla ut först sedan den förmenta förmågan visat sig kunna åstadkomma något som har ärde på sikt. Men för mottagaren, bankdirektör som fredspristagare, är det naturligtvis en fördel om vederbörande får sitt pris på bara löften och innan det visat sig om dessa har något innehåll av värde. Man får hoppas att Al Gore inte hade fått fredpriset om man då visste vad man vet idag.

 11. L & Patrik
  Med tanke på att en annan usel president, Jimmy Carter, har fått fredspriset är det inte alls otänkbart Obama kommer att få det nån gång (och då skall vi inte ens prata om skenheliga vicepresidenter).
  Men Carter försvann snabbt (och hann inte ställa till riktigt irreparabel skada). Obama lär åka nästa val han med, men han kommer att ha ställt till en hel del mer …

 12. Norska nobelkommittén tycks ha tagit intryck av den grupp  som en gång i tiden utsåg årets svensk.

 13. BobFleming

  Först Gore, nu Obama.
  Härligt Norge!
  Ska man skratta eller gråta?
   

 14. pekke

  En riktig Norgehistoria minsann !
  Man kan kan ju undra hur de tänkt !
  ” Men han har ju inte gjort nåt än ?  – Inga problem, han är den som kommer att lösa Jordens och mänsklighetens alla problem !
  -Halleluja – Halleluja -Obama -Obama ”
  IRONI !

 15. Åke Rullgård

  Re#13 BobFleming:
  Jag har inte bestämt mig heller.

 16. Åke Rullgård

  Jag hörde just i nyheterna kl 19.00 att Obama kommer till Oslo för att hämta fredspriset. Tyvärr missar han med detta beslut ett enastående tillfälle att ge bankdirektörerna och deras bonusar en regäl känga. Obama borde ha vägrat att ta emot priset med motiveringen att han, till skillnad från bankdirektörerna, frånsäger sig en belöning för en icke-prestation. Med detta agerande skulle han också slippa resa till Oslo med en ofrånkomlig förlängning till Köpenhamn och klimatmötet; prisutdelningen infaller ju under klimatmötet 7-18 december. Obama kan inte ha någon större lust att delta i klimatmötet eftersom USA inte vill binda sig till några CO2-utsläpp. Men det är kanske för att Obama i samband med mottagandet av fredspriset för skams skull måste besöka klimatmötet han fått priset.
  Obama kan återvinna något av det han missar genom att vägra ta emot fredpriset genom att inte besöka klimatmötet trots att han är nästgårds när detta pågår.

 17. Jan

  Lite utanför ämnet, men är det inte dax att skriva under klimatstaffeten?
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.221206-klimatstafetten-okar-trycket-pa-eu-avtal
  Vi kan läsa att Bla har Annelie Hultén (S), kommunalråd i Göteborg, Tom Johnstone, vd för SKF, Thomas Evertsson, vd för Willys AB och Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs hamn, skrivit under.
  Totalt har över hundra vd:ar, däribland vd för Ikea, Swedbank, KPA, NCC, Indiska, Scandic, HSB, Veckans Affärer, Stockholm Business Region skrivit under Klimatstafetten. De vill ha ett kraftfullt Köpenhamnsavtal där i-länderna tillsammans minskar sina utsläpp av växthusgaser med minst 40 procent till år 2020 från år 1990 års nivå.
  Vi får också reda på att ”Ett kraftfullt klimatavtal är bra för ekonomin och affärer”.
  Undertecknare av debattartikeln i GP är Svante Axelsson SNF och Emma Lindberg klimathandläggare.

 18. ThomasJ

  Jan (#17): Varför inte skriva under en VERKLIGHETSSTAFETT ?  😉
  Mvh/TJ

 19. L

  Jan, dom har rätt i att det kan vara bra för ekonomin och affärerna om dom skriver på klimatstafetten. Men inte för deras affärer, utan för de som är kloka nog att avstå från politiskt korrekta stolligheter.

 20. ThomasJ

  L (#19): Du kloke… Vänligen tipsa hur att avstå från politiskt korrekta stolligheter…  😉
  Mvh/TJ

 21. L

  ThomasJ, idag publicerades en enkät som visade att mer än var fjärde svensk ansåg klimathotet överdrivet. Antagligen i underkant, men oavsett det så riskerar företag som tar ställning för PKS att mista var fjärde kund…