Nu far du till Mosslinda, Mosslunda mor,

Mosse

Ja ni känner säkert igen raden i rubriken. Den kommer självklart från ”Visa vid midsommartid” som inte är så gammal som man skulle kunna tro utan skrevs en kall februaridag 1941.

Way out West fortsätter sin kamp mot klimatet. Årets nyhet är att man inte serverar mjölk. I alla fall inte till kaffet och i alla fall inte från kor. Havremjölk till kaffet går dock bra men så är ju också havredrycksproducenten Oatly en av sponsorerna till festivalen.

”Om kampanjen går bra kan vi spara in på en otrolig mängd i koldioxidutsläpp bara i Göteborg och om resten av landet hakar på skulle den siffran skjuta iväg rejält. Och det bara på 72 timmar.”

Wow, lätt som en plätt det där med att rädda världen. Inget mjölk till kaffet skulle gå som en dans för mig.

Men kanske finns det betydligt effektivare sätt att få ner koldioxidhalten och samtidigt göra en stor insats för naturen. I rapporten ”Peatlands and Climate in a Ramsar context” menar författarna att våtmarker, mossar och myrar i världen håller dubbelt så mycket CO2 än alla skogar tillsammans. Eftersom 44 % av våtmarkerna i Norden har blivit torrlagda genom människans försorg finns här en stor koldioxidsänka att hämta hem. Det handlar helt enkelt om att återställa våtmarkerna och få dem att växa igen. På köpet ger vi djur och insekter som trivs där mossan är len en chans att ta sin plats igen.

”Næsten halvdelen af moserne, i de Nordiske og Baltiske lande, er drænede. Drænede moser er ansvarlige for en emission pa mere end 75 Mt CO2 om aret, hvilket er en betydelig del af landenes samlede CO2 budget. Emissionen af CO2 fra tørveomra der udgør sa ledes 33 % af den samlede CO2 emission fra alle andre kilder tilsammen”

Om de här uppgifterna stämmer så finns här kanske en stor möjlighet om man nu verkligen vill få ner utsläpp av CO2.

Men å andra sidan är kanske inte utsläppen själva poängen för Way out West till att börja med. Det viktiga är att publiken tror att de ”sparar in på en otrolig mängd i koldioxidutsläpp” genom att hälla havremjölk i kaffet under 72 timmar. Tro och vetande är inte samma sak men jag tror att Way out West vet att de tjänar pengar på sin klimatprofil helt oavsett om de gör någon verklig nytta eller inte.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Karl-Johan Lehtinen

  Heliga enfald!

  När det gäller myrar är dom i naturtillstånd nettoproducenter av metan, vilket, om man nu är lagd åt det hållet, har högre klimatpåverkan än CO2. Torrlagda myrar där torven bortförts beskogas oftast och blir kolsänkor. Personligen föredrar jag naturliga myrar för att dom är vackra och har sin speciella biodiversitet.

 2. latoba

  Gissning. Nästa MP-utspel blir väl att förbjuda kossorna att fisa.

 3. John Silver

  Det ska va grädde till kaffet:
  https://www.youtube.com/watch?v=2fdmPpbLzbU

 4. pekke

  Greenwashing kallas det när man säger att deras produkter är bra för miljön/klimatet och Way out West fick en trevlig grön profil plus en massa sponsorpengar också.

  Att återställa utdikade/dränerade våtmarker är väl även med i EU:s nya vattendirektiv, men det finns ju några problem med det.

  Många av dessa våtmarker används som jordbruksområde numera och det skulle minska odlingsbar mark om dessa återställdes, mindre havremjölk kanske för Oatly !?

  Var inte en av anledningarna till att diverse sjukdomar som sprids via mygg minskade just det att man minskade våtmarkerna nära bebyggelse ?

 5. Daniel Wiklund

  Det dröjer väl inte länge förrän nån miljöpartist tycker att vi ska lära oss att hålla andan (vore bra om miljöpartisterna gjorde det så hinner dom inte säga lika många dumheter), så vi på det sättet minskar utsläpp av den förhatliga koldioxiden. Att baka är inte heller bra, jästenzymer spjälkar ju en molekyl socker till koldioxid och vatten. Det gäller ju att rädda oss från oss själva. Och just nu skördar ju inte regeringspartiet med Romson i spetsen inga större framgångar, några idiotiska förslag till så är dom snart under 4%.

 6. Peter F

  Är det så här tidningarna kommer att se ut framgent. Annonser skrivna som artiklar av tidningarna partners.

  ”Annons
  Den här artikeln är ett sponsrat innehåll. Framtaget av vår partner EON.
  Den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.”

  http://www.svd.se/ska-forse-300-000-med-el-i-harda-vindar

 7. Lasse

  ad kan man vänta sig av en generation som sjungit Idas sommarvisa:
  ”Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart”
  Detta och sekulariseringen har givit oss en vilsen generation.
  Vem är nån? Är det politikerna? Är det vi? Vi måste nog reagera och göra allt vi kan!
  Detta och den obotliga tron på ”Yes We Can!” är ju hoppingivande om det inte utnyttjas av skrupelfria personer som har en agenda.

  OT Grönland igen: https://stevengoddard.wordpress.com/
  Jämför gärna med USAs national snow and ice data center som jobbar med väldigt oseriösa metoder:
  I en kurva som visar storleken av avsmältningsområdet har de tex lagt in +-2 standard deviation i stället för data från verkligheten. http://nsidc.org/greenland-today/

 8. bom

  ”Den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.”

  Någon sorts nytt intyg om kvalitet? Journalisterna skjuter sig i sina fötter mest hela tiden.

 9. Ingvar

  “Very Unusual” Mid-June Cold Surprises Germany…Surface Temperatures Around Hamburg Fall To -3°C! – See more at: http://notrickszone.com/#sthash.KdsriYKw.dpuf

  http://notrickszone.com/#sthash.KdsriYKw.dpbs

 10. Sören G

  Vetenskapsradion i P1 rapporterade om fästingfaran. Den milda vintern och regniga våren har gjort att fler fästingar överlever och att vi bör skydda oss bättre mot fästingar i skog och mark.
  Men man kan inte avhålla sig från att dra in ”klimatförändringarna” och att det långsamt blir varmare. Det är möjligt att det blir varmare, men det kan också bli kallare (förmodligen det senare). Ingen temperaturhöjning i mer än 18 år i alla fall. Till största delen är tydligen klimatförändringar naturliga så att ökat koldioxidhalt har bara marginell betydelse. Mildare vintrar i bland och kallare i bland är väder.
  Men när man hela tiden tjatar om k-ordet och då och då blandat med skräckreportage om framtida klimatkatastrofer så är det ingenting annat än hjärntvätt. Vi ska acceptera alla vansinniga påhitt i klimatets namn!

 11. Mats G

  #2

  Du behöver inte gissa. Dessa motioner dök upp på den senaste MP kongressen.

  Låt bostadsräntor finansiera fond för arbetsbefriande
  Genom att förstatliga bostadslånen frigörs 64 miljarder kronor. Pengarna ska dels gå till en arbetsbefriande fond, dels till olika forskningsprojekt som syftar till att automatisera samhället – så vi slipper jobba så mycket.

  Nöjesflygandet måste bli tråkigare
  För att flygresandet ska minska föreslås en rad punkter som gör det tråkigare och mer omständigt att flyga. ”Så här jobbigt som det kan kännas att möta en barsk amerikansk gränspolis för att komma in i USA, precis så jobbigt borde det också kännas för den som försöker lämna Sverige via flyg från en svensk flygplats” står det i motionen.

  En ny penningreform
  För att uppnå ett ekonomiskt system som inte är beroende av tillväxt och där man i stället tjänar pengar på att göra nytta bör Sverige införa ”suveräna pengar”. Det innebär att staten får ensamrätt att ”skapa svenska kronor som digitala pengar fria från skuld och ränta” står det i motionen.

  Ett nytt ekonomiskt system
  Ett nytt ekonomiskt system måste införas, helst fredligt utan krig och revolution. Lösningen är en basinkomst. Det skulle innebära att banker inte längre behövs och att hela socialförsäkringssystemet kan läggas ner. Rut, rot eller Fas 3 kommer också försvinna, står det i motionen.

  Förbjud alkohol på kongressen
  Sedan flera år serveras inte kött på MP:s kongresser. Nu är det dags för nästa viktiga markering – att inte servera alkohol. Förslagets syfte är att belysa problemen med alkohol – men partistyrelsen anser däremot att många tycker det är trevligt med ett glas under kontrollerade former – även på kongressen.

 12. Kenneth Mikaelsson

  Låter som nått psykiskt diagnos bart…… typ socialism … hur man spenderar andras pengar på strunt ..

 13. tipp

  De senaste dagarna har det rapporterats om att den globala uppvärmningen lockat delfiner att gå så långt norrut att isbjörnar börjat kalasa på dem. Norrmän hade tagit bilder av det på Svalbard så spekulationerna är igång. Dock verkar det som om delfinerna inte fattat att isarna lagt sig och när de äntligen hittat ett hål i isen där de kunnat hämtat andan så har någon isbjörn klubbat dem. Någon som vet mer?

 14. Peter F

  tipp

  Det handlar om en (1) observation.

  https://www.google.se/?gws_rd=ssl#q=dolpfines+arctic

 15. Marco Lundstedt

  Hurraa, äntligen havremjölk till kaffet , Oatly,s produkt smakar dessutom riktigt gott (detta är inget skämt)

 16. Sören G

  #13 Det var en länk här för lite sedan där det rapporterades att temperaturen i Golfströmmen hade sjunkit under den senaste 10-20-årsperioden efter att ha ökat under den föregående 20-årsperioden.

 17. Ingvar

  Mats G. #11
  Tål att upprepas.
  Gröna khmerer!

 18. Lasse

  Hur blir det med Vatikanen?
  Påven är alarmistisk men Schweizarna, som bidrar med vakterna, är realistiska.
  http://notrickszone.com/#sthash.WnJSY7rw.dpbs

 19. Brandingenjör

  #17 Ingvar

  Det var inte många kambodjaner på de görnas kongress.

  Khmerer är det största folkslaget i Kambodja.

 20. tty

  ”När det gäller myrar är dom i naturtillstånd nettoproducenter av metan, vilket, om man nu är lagd åt det hållet, har högre klimatpåverkan än CO2.”
  Alla gaser som har absorptions/emissionslinjer i IR-området ”har högre klimatpåverkan än CO2” av den enkla anledningen att de bara finns i extremt små mängder i atmosfären och därför befinner sig långt nere på den linjära delen av absorptionskurvan medan CO2:s absorption är nästan helt mättad. Metan kommer heller aldrig att komma mycket högre eftersom den är mycket instabil i atmosfären.

  ”Torrlagda myrar där torven bortförts beskogas oftast och blir kolsänkor.”

  Det är inte alls självklart. Torrlagd torv (över grundvattenivån) fortsätter att oxideras även om den beskogas. Beskogning kan t o m påskynda processen genom att trädrötterna sänker grundvattennivån. CO2-utsläppen upphör först när torven sjunkit ihop ned till grundvattenivån (varvid skogen dränks), eller mineraljorden kommit i dagen.
  Jag håller med om att återställning av våtmarker skulle vara ett utmärkt och kostnadseffektivt sätt att minska CO2 utsläppen. Dessutom skulle det kunna göras utan att någon skulle behöva förlora på det. Det finns mängder av misslyckade sjösänknings- och torrläggningsprojekt där den ”vunna” marken saknar värde. Jag känner flera markägare som själva funderar i dessa banor, men tyvärr kostar återställningen trots allt en del, och med den dåliga lönsamhet och politiska osäkerhet som jordbruket lider av idag är det enklast och riskfriast att göra ingenting.

 21. tty

  Brandingenjör #19

  Rekorddumt inlägg.

  Om jag säger att hökarna dominerar rysk utrikespolitik, kommer du då stickande med att det inte häckar några Accipiter i Kreml?

 22. AG

  #19 ”Låg” nivå! Räkna till ”fyr” och tänk på din ”brand”ing! (KU släcker tydligen inte ditt brinnande intresse för eldsjälar mot ”warmism”- ursäkta slang-uttrycket).

 23. tty
  Tack för det klargörandet!

  Självklart passar det bra att återställa våtmarker ibland och ibland inte. Men det kan ju vara något att ha i åtanke med tanke på biodiversiteten. Om det dessutom innebär en sänkning av CO2 utsläppen så blir ju dessutom de klimatoroade nöjda. 😀

 24. Thomas P

  tty #220 ”Metan kommer heller aldrig att komma mycket högre eftersom den är mycket instabil i atmosfären”

  Halten har ökat från ca 720 till 1800 ppm sen förindustriell tid. Det är möjligt den nått en topp nu, men fullt så enkelt som du får det att låta är det inte, vi har definitivt lyckats höja halten kraftigt.

 25. Thomas P

  Så fort någon andas ”klimatförnekare” uppstår kraftiga klagomål på att det skulle kunna associeras till ”förintelseförnekare” så varför inte samma upprördhet när det börjar dillas om ”gröna khmerer” som ju är ett så mycket mer uppenbart påhopp?

  Uppenbarligen har somliga här i alla fall inte mycket till övers för interndemokrati i partier. Har man sådan får man nämligen räkna med lustiga motioner på stämmorna som i och för sig inte antas.

 26. Daniel Wiklund

  Motvallskärringen ger sig inte. Tydligen gällde det du Thomas P tipsade andra om häromdagen, att lämna denna blogg inte dig själv. Men Romson och påven kan ju behöva ett språkrör här på bloggen. Synd bara att det är ett sanslöst tråkigt språkrör, helt i Romsons klass.

 27. Gunbo

  Peter F #14,

  ”Det handlar om en (1) observation.”

  Nej, det handlar nog om flera:
  ”In summer 2014, at least seven different white-beaked dolphin carcasses were reported in the area where we observed the two dolphins in April. In Raudfjorden, at the same location as our observations in April, at least five different carcasses were observed between 2 July and 1 September. One adult male and one adult female polar bear were seen feeding on the dolphins.”
  http://www.polarresearch.net/index.php/polar/article/view/26612

 28. Thomas P
  Tycker du verkligen att det är ett så stort påhopp?
  Här är en som är besviken över att miljöpartiet inte lever upp till sin status som just gröna Khmerer.

  http://www.expressen.se/kronikorer/anders-jonsson-grona-khmererna-finns-inte-langre/

 29. Håkan Bergman

  Thomas P. #24
  ppb möjligen, en viss skillnad.

 30. Börje S.

  #25

  Du menar att metanhalten i atmosfären är 4 och en halv gånger större än koldioxidhalten. Men det där har du allt fått om bakfoten.

  Är det sådana siffror de/ni/du som älskar klimathoteriet över allt annat dribblar med?

  Det är nedanstående halt du ska skrämmas med när du lägger ut texten:

  Av 10.000.000, alltså tio millioner luftmolekyler är 18 metandito. Ibland saknas det en och annan ty halten varierar lite grann från dag till dag.

  0,0000018%. Gud vad dom kommer att bli rädda.

 31. Peter F

  Gunbo #27

  Oj vad rädd jag blir. Jorden går under, Isarna smälter. Alla djur går under. 10 delfiner dör pga felsiim lika med GWA, jissaes

 32. Peter F

  CAGW

 33. Thomas P

  Håkan #29 Du har så rätt så, jag skrev fel. Poängen var dock att halten ökat kraftigt.

 34. Tja Gunbo,

  Men om man får lita på din länk var det just en enda observation (ett tillfälle):

  We suggest, based on the area and the degree to which these dolphins had decayed, that they were likely from the same pod and also suffered death due to entrapment in the ice in April.

 35. tty

  ThomasP #24

  ”Halten har ökat från ca 720 till 1800 ppm sen förindustriell tid.”

  Ursäkta, men det är faktiskt från 0,7 till 1,8 ppm den har ökat.

 36. Thomas

  Halten har ökat från ca 720 till 1800 ppm sen förindustriell tid. Det är möjligt den nått en topp nu, men fullt så enkelt som du får det att låta är det inte, vi har definitivt lyckats höja halten kraftigt.

  Är du säker på detta? Att det är människorna som ökat halten, och inte det faktum att det blivit stadigt varmare sedan ca 1600-talet?

  Min fråga rör alltså ditt ”definitivt”?

 37. Gunbo

  Peter F #31,

  ” Jorden går under, Isarna smälter. Alla djur går under. 10 delfiner dör pga felsiim lika med GWA, jissaes”

  Var har jag skrivit det? Det HAR blivit varmare i Arktis men det betyder inte att jorden går under. Det betyder inte heller att CO2 är orsaken. Varför är det så viktigt att förneka eller bagatellisera tecken på uppvärmningen?

 38. Gunbo

  Först (obefogad) indignation:

  Var har jag skrivit det?

  Och sedan precis det du nyss spelade indignerad över:
  blockquote>
  Varför är det så viktigt att förneka eller bagatellisera tecken på uppvärmningen?

  Det går inte att demonstrera så mycket tydligare.

 39. Christopher E

  #25 Thomas P

  ”varför inte samma upprördhet när det börjar dillas om ”gröna khmerer” som ju är ett så mycket mer uppenbart påhopp?”

  Det är inte vårt fel. Vi har bara anpassat oss till din ton. 😉

 40. Rider

  Way Out West kanske erbjuder kol-fritt socker till kaffet?
  https://www.dominosugar.com/carbonfree/

 41. Thomas P

  tty #35 Vad skarpögt av dig. Du var bara en timme efter Håkan och Börje att se att jag råkat skriva ppm istället för ppb och att jag erkänt detta. Det gav dig i alla fall ursäkt att slippa svara i sak.

  Jonas #36 En naturlig förändring går inte ihop med hur CH4-halten ändrats tidigare. Det är ett lika dåligt försök som de som hävdar att ökningen av CO2-halten är naturlig pga temperaturökningen.

 42. Daniel Wiklund

  Den ”ofelbare” Thomas P råkade skriva fel. Råkade du skriva fel häromdagen också när du tipsade andra att söka sig till en annan blogg, den här bloggen är ju i dina ögon inte ”seriös” gudbevars. För du är ju fortfarande kvar och skriver flitigare än nånsin, eller har bloggen nu helt plötsligt blivit rumsren?

 43. Rider

  Varmaste maj, varmaste våren och det varmaste året hittills på MYCKET länge enligt NOAA.
  http://thinkprogress.org/climate/2015/06/18/3671271/noaa-hottest-may-spring-record/
  Tänk på det när ni svettas kring midsommarstången.
  Glad Midsommar alla!

 44. Håkan Bergman

  Rider #40
  Nu väntar vi bara på co2neutral jäst! Kan bli en storsäljare i vissa kretsar. Klimatsmart brännvin, man får börja med att sälja det svart runt Hornstull, sen vet man aldrig hur stort det kan bli.

 45. Rider

  25 Domedagsprofeter.
  http://weather.climate25.com/voices/
  Passa på och njut av stunden för snart går det åt h-e.

 46. pekke

  Rider #40 å 43

  Kol-fritt socker ? Finns det verkligen ?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sucrose

  Vill ni inte ” svettas ” runt midsommarstången så kan ni sticka till Åre och skida lite utför, de har förlängt säsongen i år.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/midsommarvadret-bra-for-skidakning/

  Vill ni ut på isen och pimpelfiska i Midsommar så har ni chansen uppe i Norrlandsfjällen.
  http://www.nsd.se/nyheter/isdjupet-i-sjon-180-centimeter-9356406.aspx

  Ha en trevlig Midsommar !

 47. Thomas #41

  Jag har inte försökt något, jag ställde en fråga (för att jag inte visste)
  Jag noterar att du inte kunde/ville svara, bara upprepade att det är så.
  Och blev defensiv och kom, likt Gunbo med (inbillade mot-) beskyllningar.

 48. Ulf L

  Gunbo skrev
  ”Varför är det så viktigt att förneka eller bagatellisera tecken på uppvärmningen?”
  Bagateller ska bagatelliseras. Att ett tiotal delfiner drunknade under isen är en bagatell och kan knappast knytas till den registrerade uppvärmningen.
  Det är samma sak med värmerekord. Det är vad vi förväntar oss om klimatet har blivit varmare. Att mars är en av de tre varmaste månaderna sedan temperaturmätningen började är en bagatell.

 49. Peter Lindkvist

  När P1 gjorde ett reportage kring Way out Wests kommande festival konstaterade de att man förra året förbjudit kött. Och så frågade man sig vad arrangörerna tänkte förbjuda i år. I denna lilla bisats ryms en stor sanning. Det verkar faktiskt som om dagens vänster/miljö-folk tagit upp den tidigare kyrklighetens förbudsiver. Du får inte cykla på långfredagen. Det ska vara tråkigare att flyga. Vore intressant att se vad ett personlighetstest skulle visa.

 50. Gunbo

  Ulf L #48,

  ”Bagateller ska bagatelliseras.”

  Och vem avgör vad som är en bagatell och vad inte?

 51. Gunbo, det var du som projicerade, dvs fjärrskådade att andra skulle:

  .. förneka eller bagatellisera tecken på uppvärmningen?

  när ingen hade gjort ngt sådant.

  Frågan huruvida att ett delfinstim som tycks överraskats av isläggning skall tolkas som ’tecken på uppvärmning’ kan förstås ställas. Men att försöka dra sådana slutsatser, både om skeendets förekomst (frekvens & signifikans) och dessutom om dess kausala orsaker, från en enda sådan observationspunkt är förstås bara trams.

  Eller försöker du förneka och bagatellisera den uppvärmningspausen nu trots att vi har kunnat observera en bedrövligt kall och sen vår och knappt ens ngn sommar alls hittills!?

  😉

 52. Gunbo

  Jonas,

  ”Frågan huruvida att ett delfinstim som tycks överraskats av isläggning skall tolkas som ‘tecken på uppvärmning’ kan förstås ställas.”

  I artikeln kan man läsa följande:
  ”The fjords and around the coast of northern Spitsbergen, an area normally covered by annual ice, were ice-free in winter 2013/14. It is likely that the presence of the dolphins in early spring was due to the lack of sea ice in the period prior to our observation. Ice maps indicated open water as late as 28 March, but dense ice in Raudfjorden from 4 April. In the period 17–18 April, strong northerly wind packed drift ice into the fjords. We speculate that this event led to the entrapment of white-beaked dolphins, including the two we found dead.”

 53. Japp, man kan spekulera i att det var avsaknaden av is som gjorde att de sökte sig dit. Och som jag sa kan man spekulera i huruvida detta i sin tur var väder eller ’gorebull warming’. Vad som fortfarande saknas är länken till ditt:

  … förneka eller bagatellisera tecken på uppvärmningen

 54. Gunbo

  Jonas,
  Jag har inte nämnt någonting om Global Warming! Allt jag skrev var:
  ”Det HAR blivit varmare i Arktis men det betyder inte att jorden går under. Det betyder inte heller att CO2 är orsaken.”
  Jag är rätt säker på att orsaken till det öppna havet kring Spetsbergen är AMO som är i en varm fas.

 55. tty

  Gunbo #52

  Att kustvattnen vid norra Spetsbergen normalt skulle vara istäckta under senvinterns ismaximum är en sanning med stor modifikation. De påverkas som bekant av en gren av Golfströmmen och har ofta varit isfria även i det förflutna. Kolla t ex det Norske Polarinstitutts historiska iskartor (ACSYS, finns tillgängliga på: http://www.climate-cryosphere.org/resources/historical-ice-chart-archive/quicklooks)
  Kolla t ex isläget 19310311, 19320325, 19330408, 19340311, 19370408 och 19380408

  Man skulle snarare kunna hävda att det ovanliga är att packisen driver in i fjordarna så sent som i april. Delfinerna tycks ju i varje fall ha blivit överraskade.

 56. Gunbo

  tty #55,

  ”De påverkas som bekant av en gren av Golfströmmen och har ofta varit isfria även i det förflutna.”

  Helt rätt! Under den förra varma fasen av AMO på 1930-40-talet var det isfritt kring Spetsbergen flera år.
  Se: http://woodfortrees.org/plot/esrl-amo

  Men det var knappast så långt bakåt i tiden de norska forskarna tänkte på när de skrev: ”…an area normally covered by annual ice,”

 57. Gunbo,

  Jag är rätt säker på att orsaken till det öppna havet kring Spetsbergen är AMO som är i en varm fas.

  Visst. Men vad syftade frasen som följde direkt efter, nämligen:

  Varför är det så viktigt att förneka eller bagatellisera tecken på uppvärmningen?

  .. vad syftade den på i så fall?

  Du pratade alltså om bagatelliserande och tom förnekande …. av ngt som (enligt dig nu, troligen) har med AMO att göra!? Var kommer detta ifrån?

 58. Gunbo

  Jonas,

  ”Men vad syftade frasen som följde direkt efter, nämligen:
  Varför är det så viktigt att förneka eller bagatellisera tecken på uppvärmningen?”

  Jag vill att observationer skall vara korrekta (eftersom empiri är det enda vi kan förlita oss på) och varken bagatelliseras eller överdrivas. Båda sätten att återge fakta grundar sig på förutfattade meningar om orsaken till klimatförändringarna. Den som vill bagatellisera gör det för att avfärda CO2 som orsak. Den som överdriver vill ”bevisa” att CO2 är orsaken.

 59. Just det Gunbo, och vilken empiri stödde sig din fras nedan på!?

  Varför är det så viktigt att förneka eller bagatellisera tecken på uppvärmningen?

  Den enda observation vi faktiskt har är två (+ sen några till) döda delfiner från ett mycket litet område.

  Detta betyder mycket riktigt (som Peter F och sen du också påpekade) inte att världen går under eller CAGW dödar alla djur etc. Men det föranledde din starkt insinuanta fråga ovan … som dessutom och lika starkt antydde en allt annat än empirisk kausal koppling mellan observationerna (döda delfiner) och orsaken (uppvärmningen).

  Min fråga har hela tiden (sen #38) varit: Varför drar du själv till med sådant som du så gärna vill anklaga (eller bara insinura) att andra gör?

 60. Gunbo

  Jonas,

  ”Den enda observation vi faktiskt har är två (+ sen några till) döda delfiner från ett mycket litet område.”

  Den observationen säger att havet var öppet norr om Spetsbergen under vintern, vilket inte är vanligt. Hände på 30-talet också, som tty skrev. Öppet hav under vintern innebär varmt vatten, förmodligen beroende på golfströmmen som tog med sig värme från en varmare Atlanten (AMO).

  Glöm inte att jag i #27 skrev:
  ”Det handlar om en (1) observation.”
  Nej, det handlar nog om flera:”

  Det var Peter F som överreagerade med: ”Jorden går under, Isarna smälter. Alla djur går under. 10 delfiner dör pga felsiim lika med GWA, jissaes”

  Det är bara så tröttsamt när folk ”feltolkar” det man skriver!

 61. Gunbo

  Öppet hav kan bero på många saker, varmare vatten, varmare luft, mer sol, ihållande vindar och andra väderfenomen, enskilda stormar, och förstås hur någon/alla av dessa faktorer har betett sig under månaderna innan.

  Som du själv antyder är vattenströmmar en trolig förklaring, emedan du i din replik tog upp ’varmare Arktis’ samt just ’förnekande och bagatelliserande’ av att det blivit varmare! (Vilket antyder ngt annat än variationer av väder/strömmar)

  Och du verkade ju hålla med Peter F (hans ironiska pik) om att detta inte är jordens undergång. Jag kan inte se att någon direkt feltolkat vad du skriver. Jag undrar fortfarande var ’förneka’ och ’bagatellisera’ kommer in, Gunbo.

  Vad är det som förnekats eller bagatelliserats enligt dig?

 62. OK Gunbo, som så ofta då. När man frågar vad du eg menade med vad du sa kommer där inget ..
  Ingen större fara, Gunbo, bara att din emotionella tillhörighet ännu en gång lyser igenom så tydligt …

 63. Gunnar Littmarck

  Gunbo.

  Studera jordens geologi och inse att kontinenter växer och rör sig mot norr, vilket hämmar havens utjämnande förmåga på temperaturen, vilket i sin tur leder till större temperaturskillnader och därmed lägre medeltemperatur vilket ger ett globalt mindre livsvänligt klimat.

  Backa 300 miljoner år och så studera utvecklingen till nu.

  Backa 3miljarder år.

  Då det vi kallar Tellus bildades och fick en svalare skorpa, var dess densitet lika.

  Men då skorpan började spricka upp och röra sig så startade ett gigantiskt sorteringsverk.

  Kontinenter blir allt äldre, tjockare och lättare, havsbotten allt tunnare yngre och tyngre:

  Redan nu är havsbotten i snitt bara 220miljoner år och har den dubbla densiteten mot jordens kontinenter.

  Så vill vi återskapa ett livsvänligt globalt klimat är det i första hand temperaturskillnader som måste minskas.

  En bra metod är att odla upp öknar en bättre som Peter Stilbs alltid ansett att jag har fel om, är cloud seeding.

  Regntunga moln som rör sig mot hav över torra regioner kan avvattnas med silverjodid eller kanske hellre kolsyreis (frusen CO2), gör man detta på morgonen så vinner man två positiva effekter.

  1 ökad odlingskraft.
  2 ökad solinstrålning => livsvänligare klimat globalt.

  Eller hur tänker du vad gäller geoengineerging?

  Vi gör det ju nu men planlöst…