Det blir kallare igen

AMO_HadCru

För ett par veckor sedan publicerades en forskarrapport i Nature som har lyckats länka cirkulationer i haven med olika faser i oscillationer som AMO ( Atlantic Multi-decadal Oscillation).

Enligt pressreleasen från University of Southampton är AMO nu på väg in i en negativ fas vilket kan innebära så mycket som en halv grad kallare Atlanten. Det kan också innebära en respit från stigande temperaturer.

Naturligtvis har vårt sakliga och oberoende Public Service rapporterat om saken.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sven Östholm

  Det är ju redan tillräckligt kyligt väder, så kan man inte göra något åt sken?

 2. Stickan no1

  Följdfrågan är givetvis vad det är som reglerar AMO. Eftersom den verkar vara cyklisk och inte slumpartad verkar det finnas någon form av återkoppling. Men vad?
  Något med en periodicitet om ca 60 år.

  Här spekuleras det:
  http://hockeyschtick.blogspot.se/2014/03/what-causes-natural-60-year-climate.html

 3. latoba

  Hugaligen Lena! Jag som skulle älska den globala uppvärmningen om den fanns!

 4. Är det periodiskt med en period på 60 år, är orsaken antagligen astronomisk. Så långa perioder brukar bero på himlakroppar. Men med de dataserier som finns, verkar det inte helt säkert att det verkligen är en periodisk svängning, och inte bara slumpmässiga variationer som spelar ett spratt.

 5. Börje S.

  Sedan 1988, då FN och en hoper nationer bildade IPCC för att tjäna pengar på koldioxidbeskattning, inte tillåtet för klimatet att bli kallare. Enligt klimatvetenskapen må det bli hur kallt som helst, men det blir ändå varmare.
  Visst, förr varvade köldperioder med varmare sådana, men det var förr det. Numera kan det pga FN:s och de berörda klimathotarnationernas köldperiodsförbud bara bli varmare i all evighet åtminstone till år 2100.

  Förstår ni.

 6. Janne

  Om det blir kallare så måste det bero på framgångsrika klimatåtgärder och alla pålagor vi utsatts för.

 7. Börje S.

  #6 Janne

  Precis! Det var vad som påstods från miljökorrekt håll förra i året i England, den avstannande temperaturökningen i världen sades absolut bero på att Storbritanien inrättat så ohemult många vindkraftverk.
  FN kanske kommer att hösta in alla de där milliarderna som de krävtår efter år att få för att effektivt styra klimatet till mänsklighetens fromma. Som jag fattat det vill alla västerlänningar och då speciellt de som bor i det kalla Sverige att det ska bli ännu kallare! Och enligt Lenas inlägg här ovan ser det ut att bli så.

  Om det nu blir kallare 2016-17 kan således FN påtala att de där milliarderna organisationen snott åt sig för att rädda mänskligheten från framtida värmeböljor haft verkan; världen har, precis som Åsa Romson, han Rockström och Thomas P och alla de andra önskat sig mer än allt annat, blivit en kallare plats att leva på. Och vem kan i så fall motbevisa dem? Och naturligtvis kommer det sedan att låta ungefär så här:

  ”Temperatursänkningen som vi åstadkommit är bara temporär. Nu vill vi, FN ha ännu mer pengar så det inte blir varmt igen och, viktigt!, vi vill inrätta klimatwaffenstyrkor som kan göra processen kort med de där avskyvärda förnekarna som fortfarande envisas med att så tvivel över våra, FN:s, hedervärda och självuppoffrande insatser för att rädda mänskligheten.” Sagt 2017 av han Bankimoon och han Elijasson och några till som jag inte kommer ihåg namnen på.

  Så blir det, för det räknade min egen datormodellering av framtidens samhällsklimat ut på mindre än en minut när jag matat densamma med uppgiften att FN lyckades i Paris.

 8. Ann lh

  Börje S, säkert har Storpapa där nere i Rom ett finger med i spelet. Han är ju nu till slut med på tåget och endast han har direktkontakt med Megapapa som ser, hör och fixar allt.

 9. Mats G

  2
  Stickan no1
  ”Följdfrågan är givetvis vad det är som reglerar AMO.”

  Salt.

 10. Kenneth Mikaelsson

  Hmmm.. va det inget om att den siste påven skulle ansluta sig till en världs omfattande tro samt sluta upp med saitan just innan Rom föll och påven med entourage med……. det tyder på att vi fått svar om vem som är den uppstående saitan… 🙂

 11. Labbibia

  #7 och #8

  😀

 12. Kenneth Mikaelsson

  Häxbränning på gång……

  https://www.youtube.com/watch?v=wcAy4sOcS5M

 13. Thomas P

  Nu förstår jag ingenting. Den där studien är publicerad i Nature, och jag trodde Nature ansågs som totalt opålitligt skräp på den här bloggen. Gäller inte det längre?

  Om inte annat är den bakom paywall så det går inte att läsa vad som skrivs där.

 14. Daniel Wiklund

  # 13 Motvallskärringen är i farten igen och igen och igen. Trots att du för ett par dar sen rekommenderade andra att leta sig till andra mer ”seriösa” bloggar. Lev som du lär.

 15. Daniel Wiklund

  Oj, det är panik, Thomas P förstår ingenting. Tyvärr finns inte den här bloggen till för din skull, lite jobbigt för dig som likt ett litet barn alltid vill vara i centrum. Kan du inte ta en liten paus i ditt ”saneringsarbete” och plocka lite midsommarblommor, även om det inte förbättrar klimatet.

 16. Carbomontanus

  Til alle
  Jeg tror dere må lære å lese grafer og kurver her.
  der er det mange viktige metoder og råd å gi, men de skal være kjent.

  Hva man ikke skal gjøre er å cherrypicke, og så skal man ikke legge ut eller slå om seg med blankvals eller skurlast = rette fysiske linjaler i ville skogen. denslags offroad villmannsferd er forbudt også i Sverige vet jeg. Man har lov å bevege seg til fots men skal ikke skremme viltet og ikke trå i reiret / valse opp i salaten / tråkke i åkeren/ trampe i klaveret. Det er svært viktig å unngå å skade forskningsmaterialet ved vill og ukvalifisert framferd.

  Husk lavpassfilteret og høypassfilteret som er dannet av bias- frie, passive komponenter, Det er en motstand og kondensator i serie. Så setter man signalet inn i den ene enden og setter andre ende til jord og tar ut signalet i midten. En motstand over kondensator er da et lavpassfilter og tar integralet av kurven. Omvendt kondensator over motstand tar den deriverte, det er høypassfilteret.

  Før vi leser kurven som er vist over, så tenk lavpassfilteret, en ”glattekondensator” på signalet , og vi vil da kunne få de lengre og tyngre og mer robuste tendenser.

  Så en metode til, bløt blyant på frihånd og bruk viskelær, eller tavle og kritt på frihånd, og husk svampen.

  Og kurvelinjalen, husk intet er rett her i verden. Meget lurt er å ta en grov ståltråd og bøye den empirisk til med fingrene så den kan legges hen mest mulig usynlig i graset eller i skogen som man ser.

  Alt dette skal være trenet og man skal kunne se det med et blikk og da vil det trenede blikk også kunne oppdage drager og troll og andre figurer og tendenser og objekter i vill natur.

  Så har vi minste kvadraters metode, men da må man ha computer. Det er når man skal prøve å adaptere en matematisk funksjon som på best mulig og enklest mulig vis skal passe til og representere materialet, husk heller ståltråden og på frihånd som jeg nevnte.

  Nok en metode er båndpassfilteret. Det består av lav og høypass i kombinasjon. ved videre bruk av positiv feedback får man et resonansfilter, og vil kunne avsløre ”syklinger” og periodiske fenomener.

  Hva det hersker enighet om er at vi ligger på negativ milancovic- transcient.

  Neste sikre sak er at solflekk- duvningene på ca 11 år setter sine karakteristiske spor. Den duvningen og det underliggende signalet er min personlige kontroll på at dataene er ekte, og der er jeg meget klokere og høyere oppe i gradene enn de som cherrypicker og leter efter spikes og rekorder og som slår om seg med blankvals i villmarka.

  Neste er en periodisitet på ca 50-60 år som vi ser helt klart i Figuren. Men vi kan ikke av dette bildet garantere at denne lengre duvningen er reell på la oss si 1000 års sikt.

  Under det hele ser vi en Arrhenius- initial rise- kurve exponential growth som tilsvarer keelingkurven for CO2. Den er også reell. Og dette samme fenomen finner vi igjen i Church & White- kurven for vannstanden som representerer 90% av systemets varmecapasitet. Og er et langt og pålitelig integral for varmemengde.

  Det korte chaotiske støyet er mest ENSO, som mest bare har betydning for korttids værvarsling i provinsen, for Cocainmarkedet og Bedehuset i Texas og CalTex- området og bortover der.

  ENSO er, som vi faktisk da kan se, ikke så viktig for langtids og hovedtendensene.

  60 års langtids- duvningen er ikke Saturnus slik en viss Nicola Scafetta prøvde å bløffe og falske med, men NAO. Det er Sjøormen og Midgardsormen i samvirke., golfstrømmen og jetstrømmen og skyldes at Beringsstredet er neglisjerbart, men Framstredet er vesentlig fordi det er mye større og forbinder Atlanteren med Nordishavet. Der surkler og gurgler og skvaler det langperiodisk.

  Sykkelen er kaputt. Den er gammel overtro fra den sorte middelalder.

  Skjønte dere alt dette nå?