Nu börjar det talas om Earth Hour

Superhjältar
För femte året i rad arrangerar Världsnaturfonden WWF sin klimatmanifestation Earth Hour. Lördagen den 26 mars mellan 20.30 och 21.30 förväntas klimatsmarta svenskar att släcka ljuset för att i stället mysa i skenet av stearin, inte paraffinljus. I Hedemora föreslås att all gatubelysning ska släckas under denna ödestimme. Vi får hoppas att det inte är lika halkigt som tidigare under säsongen så att Hedemoraborna slipper bryta ben och arm i kampen mot klimatförändringarna.
Världsnaturfonden har i år hittat på en ny grej: man ska kora så kallade ”superhjältar”, människor som utför klimathjältedåd i vardagen. Till sådana hjältedåd räknas att ta bussen i stället för bilen till jobbet, laga mat på rester eller att sprida budskapet om Earth Hour.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Är det nån som vet överfallsstatistiken från tidigare år då Earth Hour ”firades”?

 2. Själv brukar jag tända varenda lampa i huset som protest mot denna stupida manifestation. Brukar inte heller vara särskilt många släckta hus här i närheten, så det är nog bara i Stockholm man bryr sig:)

 3. Jag riskerar förstås att bli utnämnd till klimatets Lex Luthor, men det får jag ta:)

 4. Lite OT men i alla fall: http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/08/eu-och-or-dda-forskare-raserar-myten-om-biobr-nslets-klimatneutralitet

 5. D Lundkvist

  Världsnaturfonden, IPCC, Club of Rome, Socialistinternationalen, Greenpeace, Gröna Korset…behöver jag fortsätta? Lyckan står den djärve bi i ett västerländskt (ekonomiskt?) system styrt av Keynesianismen principer. Henry Hazlitt på Mises.org har en del att säga om och till Keynes.
  Den får du alldeles gratis olle w.

 6. D Lundkvist

  Oj, jag glömde ju…Go Light Hour, go! Grannen har en en strålkastare liknande en Batman Sky Light på 10.000 W som han sätter på autorotation under Earth Hour. =) Ja, han har fått vissa påpekanden men inget indignerat. Earth Hour, vad är det, har dom frågat och när de fått förklaringen har de skrattandes gått därifrån.

 7. ”vi behöver fler superhjältar” och så säger de att det inte är skadligt att läsa för mycket serietidningar.
  Fast jag har ju aldrig känt att jag mått illa av att läsa MAD.Hmm..
  Men var inte stridsropet för några år sedan att vi behövde fler vardagshjältar? Har de övergett den parollen nu? Är det AGW:s sista desperata bön vi ser nu?

 8. Rolf

  Samtidigt som SPPI ger ut en bok som anger 55 fördelar med CO2 !
   

 9. Michelangelo

  Helt OT men en önskan.
  I ”länkar” tycker jag att det saknas NIPCC (nongovernmental IPCC)
  http://www.nipccreport.org

 10. Jag kommer förstås, i vanlig ordning, att tända alla lampor för att protestera mot detta religiösa jippo. Om jag ens kommer ihåg det…
   
  Jag har ett förslag till klimatrörelsen för att ytterligare öka ”vi vet var ni bor”-känslan: Låt unga ”klimatgardister” (barn) i gröna uniformer och halsduk gå runt och ringa på hos folk som inte släckt och uppmana dem att göra det. Ni får mitt förslag helt gratis, men ni kanske redan tänkt på det?

 11. Adolf Goreing

  En massa offentliga arbetsgivare ska manifestera detta snart. Bl.a sjukhus som Karolinsika. Vad har sjukvård med en politisk manifestation att göra? (Oavsett syfte och mål). Varför inte också ha en dag med enbart rättvisemärkt medicin eller ekologisk röntgenstrålning. Kanske närodlad bakterieflora? De flesta system är inte gjorda för att stängas av och sättas på med en timmas varsel. Det kostar resurser och dessutom vakter som ska bevaka känsliga anläggningar. Dessa resurser tas från den ordinarie verksamheten på sjukhuset. Säg det till den stressade syrran som springer i överfyllda korridorer med jämrande patienter. Hon/han blir säkert upprymd över att sjukhuset är med och räddar planeten! Vakna nu för fan! Sluta med stolligheterna.

 12. Thomas P, deltar du i dylika tramsjippon (för den goda sakens skull)?
  Och Måns B också, du hävdar ju att tramset är en nödvändig bieefekt i kampen för saker som är långt viktigare?

 13. bom

  Tre kommentarer på Newsmill. En rimlig och två puckade. Varför skriver ni inte och stöttar?
  ”gråsossar som Wibe som vill hjälpa massaindustrin” och skillnad på fossil – och ickefossil CO2 är nivån hittills. UI mässigt!

 14. Palle

  Bom:
  Vilken av dem har du skrivit? 🙂
   

 15. Tänk om de gör del och stänger av respiratorer mm………

 16. Kent Forssgren

  Nostramus. om Biobränslets klimatpåverkan
  Missvisande titel: EU och orädda forskare raserar myten om biobränslets klimatneutralitet.
  Nu är det bättre att använda fossila bränslen än biobränslen! Ur utsläppssynpunkt!
  Detta visar med all önskvärd tydlighet hur irrationellt och ovetenskapligt hela resonemanget om växthusgaser är. Men byråkraterna vill ha arbete. Då utreder de först det ena. Fossila bränslen är farliga. Sen vänder man på resonemanget. Nya rön, brukar det heta och utreder det andra. Biobränslen är farliga. Suck. Utred i stället om utsläppen, de så kallade växthusgaserna, är växthusgaser. Men det är förståss allt för logisk!
  Vad som förvånar är att så få forskare häver upp sin röst. Forskarkårens tystnad kan sannolikt sökas i att mycket stora belopp forskningspengar står på spel om skogsbränslenas betydelse för klimatarbetet skulle ifrågasättas.
  Ett enskilt företag eller enskild forskare, ja t.o.m. WWF (hajmalsodling i Vietnam) verkar ha liten eller ingen chans att hävda sig när pengar, prestige och ibland okunskap, ligger i den andra vågskålen. Men, tack vare forskare som Lindroth och Wibe – och EU:s kriterier – kan kanske ändå en officiell svensk tillnyktring beträffande biobränslets påstådda klimatneutralitet vara möjlig.
  Som vanligt är det här skon klämmer:  Självklart kommer inga forskare ifrågasätta klimatlarmen och växthusgaserna när de kan få sin utkomst av dessa och inga byråkrafter minskar på sin egen byråkrati.

 17. Jonas B

  Självklart tänder man upp under Earth Hour. Kan kanske bli en klimatets superhjälte i alla fall – försöker alltid göra nåt gott av gårdagens matrester…

 18. Lena Krantz

  Jag brukar släcka mellan 03.00 och 03.00, dvs när de vrider tillbaka klockan (sommartiden börjar).
  Funkar finemang!
  😀

 19. Lena, jag brukar ha tänt under den timmen … i ren protest. Så våra bidrag tar väl ut varandra …
  🙂

 20. Torsten Wedin

  Lena #18:
  Bra, det gillar jag.
  Annars är allt snack om Earth Hour bara skitsnack. Det är väl bara Thomas som tror på sånt.
  Men som jag skrivit tidigare, jag kommer inte att debattera på TCS så länge Thomas är kvar. Han bara förstör intressanta dialoger genom att presentera utantilllärd skolbokskunskap (knappt grundskolan). Han är nog utsänd av UI för att sabotera.
  Totte

 21. Michelangelo

  Heja Holland. Ngt för Sverige att ta efter om sådär 30 År ?
  On climate and energy policy, the Netherlands is moving in the opposite direction to Germany: The government in The Hague plans to build new nuclear power plants and has abolished solar subsidies. The Netherlands wants to build nuclear power plants for the first time in 40 years. At the same time, the center-right Cabinet under Prime Minister Mark Rutte has cut the subsidies for offshore wind power and solar panels to zero.

 22. Jonny

  #21 Michelangelo
  Har du länk till denna fantastiska nyhet?

 23. István

  Själv är jag emot slöseri med elenergi, ens för att sända signaler till pk idioter.
  Vill man öka sitt el uttag kraftigt just under earth hour, så kan man göra det med  hjälp av sitt el-värme. Koppla ifrån några timmar före EH och slå på precis då de troende kopplar ner. Alla dina termostater i huset är på hugget och det blir en god snurr på elmätaren,utan att det kostar extra.  Du tar bara ut det ström som du tidigare sparade in.
  Så skulle jag göra om jag bodde i Sverige.

 24. Michelangelo

  ”22”http://www.thegwpf.org/international-news/2410-hollands-radical-u-turn-on-climate-and-energy-policy.html

 25. Lena Krantz

  Jonas N
  Fast jag fattade aldrig om du har tänt under EH eller om du har tänt mellan 03.00 – 04.00? Fast den sistnämda finns ju inte just det dygnet!
  Jag gör helt enkelt ingenting, tänder inte mer och tänder inte mindre, än vad jag skulle gjort en helt vanlig lördag!

 26. bert

  eller den här?
  http://flyborg.wordpress.com/2011/02/07/vindkraften-moter-alltmer-motstand/

 27. Toprunner

  Michelangelo #24:
  Lysande nyhet, till och med Holländare kan se något genom hasch-dimmorna. Värre ställt här i Sverige.

 28. Torbjörn

  Jag tror att det finns ännu flera hot.
   
  Förändringen av jordens medeltemperatur (JM) är ju, som vi alla vet, ett stort orosmoment. Forskare, journalister, författare och andra intellektuella är ju eniga om att JM stiger, att det vore bäst om JM vore konstant och att människans påverkan av JM utgör en stor fara för allt liv på jorden. Och för isbjörnar, för öar, för stormar, för störtregn, för sällsynta skalbaggar etc etc.
  Själv har jag funderat över en annan mycket viktig parameter för livet på jorden – nämligen jordens medelhöjd över havet (JMÖH). JMÖH tycks ju nu vara ganska lagom och förändringar – uppåt eller nedåt – kan medföra stora risker.
  För mig är det uppenbart att det brister i forskning om JMÖH. I min inledande forskning har jag funnit att Andorra har en medelhöjd över havet på 1 996 meter, Island 500 meter, Mongoliet och Rwanda 1600 meter, Maldiverna 1,5 meter, Slovenien 557 meter, Polen 173 meter, Teneriffa 280 meter och Korsika 548 meter. Däremot har jag ännu inte lyckats hitta några uppgifter om JMÖH, vilket ju är mycket viktigare än de enskilda orternas/ländernas. Vi lever ju numera i globaliseringen.
  Givetvis finns det mycket som påverkar en eventuell förändring av JMÖH, tex bergsveckningar, kontinentaldrift, landhöjning, dvs naturliga fenomen. Men också människans framfart kan ha betydelse. Tex erosion förorsakad av nedhuggning av träd med åtföljande bortspolning av jord som dels medför att markytan sjunker och att havet stiger när jord och sand spolas ut i havet.
  Det moderna skogsbruket, där man numera bryter upp tom stubbar, torde också bidra på nåt vis.
  Det borde vara möjligt att fastställa vad som är största möjliga förändringen av JMÖH för att vi skall kunna leva säkert samt att utveckla ideer om hur vi skulle kunna påverka förändringen av JMÖH i den riktning vi vill. Tex skulle man kanske kunna öka JMÖH genom att frysa ner rejält mycket havsvatten och lägga nånstans på land eller minska JMÖH genom att tillföra ordetligt med koldioxid i atmosfären så att alla glaciärer och andra landisar smälter.
  Tacksam för kommentarer.

 29. Jonny
  http://www.europeanenergyreview.eu/index.php?id=2656

 30. Joel

  Då skulle väl författarna av detta räknas till superhjältarnas skara, enligt WWF:
  http://www.energimyndigheten.se/sv/Press/Nyheter/Elintensiv-industri-tjanar-pa-vindkraft-/

 31. Torsten Wedin

  Torbjörn #28.
  Har inte du förstått att jordens temperatur sjunkit sedan 1998.? Allt annat är falska budskap orsakade av felaktiga och felaktigt placerade mätstationer. Temperatursänkningen kommer att fortsätta till ca 2025-2030. Därefter kommer temperaturen att stiga så att ca 2045 har vi samma temperatur som på 1990-talet. Men temperaturmaximum var 1998.
  Totte

 32. Torbjörn

  Totte #31
  Jodå – jag vet. Men jag  tillhör ju inte heller ” Forskare, journalister, författare och andra intellektuella”.
  Mitt inlägg är väl snarast att se som en Fatilarkalkyl

 33. Rosenhane

  Thorbjörn, eller den som döljer sig bakom 😀

 34. Göran Lysén

  WWF kan gå och dra något gammalt över sig – helst något lätt förruttnande med asdoft! Som tidigare demonstrerar jag också, nämligen att varenda lampa är på inne som ute plus billyktorna. Varmkör bilen i en timma och åker runt och tutar!! Denna manifesta enfald!

 35. Göran Lysén

  PS. Jag minns förra året, ty jag tror aldrig jag sett så mycket ljus här ute på landet. Tydligen inte endast jag som går i taket över enfalden! Det finns hopp!

 36. magnus

  Jag tycker kanske att det är snäppet tramsigare att tända ljuset under Earth hour än att släcka det. Men det ligger definitivt i samma ”ballpark”.
  Jag får känslan av att behovet att vara tvärtemot är den främsta drivande faktorn 🙂

 37. magnus

  Jonas N #19
  Protesterar du mot sommartiden också ? 🙂

 38. Torsten Wedin

  Torbjörn #32:
  OK!
  Totte
  PS
  Det ska bli intressant om Thomas TTPP kommenterar detta. Men det står ju inget på Wikipedia om detta. Så han lever ju i ovisshet!
  Totte

 39. OT
  http://notrickszone.com/2011/02/09/alarmist-psychology-why-they-need-doomsday-scenarios/

 40. Göran Lysén

  Mats post # 7. Syftar du på tidningen MAD. Den var ju kul för mycket länge sedan. Uttrycket MAD kom sedan upp under det kalla kriget som andraslagskapaciteten med kärnvapen, dvs. mutually assured destruction. Gissa, vilket mys det var! Här krävs det nog en tredjelagskapacitet, som slår ut alla jävla klimatnissar och dylikt.

 41. Torsten Wedin

  Magnus 336.
  I sverige denna tid på året har släckning av lampor ingen effekt för då slår värmeelementen på för att kompensera bortfallet av lampornas uppvärmning. Earth Hour är alltså IDIOTI i Sverige denna tid på året.
  Totte

 42. Göran Lysén

  Magnus post # 36. ”Jag får känslan av att behovet att vara tvärtemot är den främsta drivande faktorn”. Nej, du har helt fel.Det jag vänder mig mot – som framgått av ovan – är den manifesta enfalden i full blomning. Denna gör mig bara mordisk! Har inget behov att göra tvärt om  i allmänhet utan jag gör saker på mitt sätt som alla andra. Alltså något helt annat!

 43. Slabadang

  Torbjörn! 🙂
  Varför inte GFMV (Globalt Färgmedelvärde).Hur har utvecklingen varit? Går vi mot en mindre beigare värld? Är beige en rättvis färg?.Det finns väl en ”naturlig” balans i botten? Vilka färger är utsatta för stress? Hur mår färgerna på jorden egentligen? Hur har vi påverkat dem och hur påverkar de naturen? ?
  Ett nybyggt höghusområde i ljusgult hur påverkar det jordugglans stress jämfört ett byggt i rosa? Naturliga och ”onaturliga” färger? Vad är bäst för planeten hur bör en hållbar färgbalans upprättas? Har vi en snedfördelning av färgerna på planeten? Vilka risker finns om vi ohämmat släpper ut och exponerar naturen för onatuliga färgval och sammansättningar? Är vissa färger mer naturpåverkande än andra?
   Är binas sjukdomar kopplade till allt för många vita husfasader? Finns det mer bin i områden där husfasader och skyltar i vissa färger dominerar än i andra?
  I Knähult har ornitologer funnit ett samband mellan det ökande antalet röd och orangefärgade ytor med Talgoxens minskade fertilitet.Enligt forskarna så kan det tyda på att talgoxen helt enkelt stressas av den röda färgen på skyltar och hus men mer forskning behövs……………:)

 44. Torsten Wedin

  Magnus #36:
  skulle det stått i mitt förra inlägg!
  Totte

 45. OT
  ganska sorglöstig historia
  http://www.heartland.org/environmentandclimate-news.org/article/29316/Huffington_Post_Defends_False_Climate_Accusations.html

 46. Göran Lysén

  Torsten post # 41. Instämmer, såvida man inte famlar runt i ett slags halvmörker utan kontrast i skenet av s.k. lågenergilampor, men värmen går på dessutom utan att man ser ett skit! tala om livskavalitet!

 47. Håkan Sjögren

  Lens Krantz # 18 : På den tiden, när jag hade tjänsterum, hade jag mottagning mellan 10.30 0ch halv elva. Jag tror att jag kommer att eventuellt släcka under den tiden. Mvh, Håkan.

 48. Torsten Wedin

  Slabadang #43:
    🙂  🙂  🙂 

 49. Torbjörn

  Slabadang #43
  Apselut!
  Läge för en Grand Unifying Theory! Glöm inte genusaspekten och en möjlig skiftning av GFMV från blått mot rosa!

 50. Torsten Wedin

  Men jag tror faktiskt att Thomas TTPP är så dum att han släcker sina lampor under Earth Hour.
  Totte

 51. Pär Green

  Thomas har aldrig tänt sin lampor!
  Han trevar i fullständigt mörker.

 52. Torsten Wedin

  Håkan Sjögren:
  22 februari får jag förmånen att hålla föredrag på AFI i Västerås.
  Den första och troligen dominerade punkten handlar om.
  1) Klimatets utveckling och vad vi har att förvänta oss i framtiden
  2) Klimatdebattens utveckling, det är inte samma sak som punkt 1
  Jag kommer också att redovisa MIN tro på hela mekanismen bakom klimatvariationerna.
  Inte bara varierande solaktivitet utan vad det är som orsakar den varierande solaktiviteten.
  Tips: CO2 har en nästan betydelselös påverkan på klimatet.
  Totte

 53. >.Enligt forskarna så kan det tyda på att talgoxen helt enkelt stressas av den röda färgen på skyltar och hus men mer forskning behövs
  Nu tvivlar jag inte längre, vi lever i en Kafka-värld.  Eller så har en stor del av mänskligheten blivit invaderade av ”aliens” (bodysnatchers) som försöker driva resten till vansinne!

 54. Torsten Wedin

  Pär Green #51 #51:
  Jag tycker faktiskt synd om Thomas för han lever i en skolboksvärld och vägrar att tänka själv.
  Totte

 55. Torbjörn

  Torsten Wedin #52
  OT. Bor du i Västerås? Då kanske vi känner varann? Automation??

 56. Måns B

  Jonas N #12
  Självfallet släcker jag ljuset under Earth-hour, men det brukar vara rätt släckt hemma vid den tidpunkten ändå. Jag skulle aldrig få för mig att tända för att vara motvalls, håller rätt mycket med magnus på den punkten även om ni säkert tycker att det är motivera en motmanifestation.
  Är det så att du är ute och fiskar efter en ny ’maraton’-diskussion kanske? Du saknar väl inte mig 😉 .
  Jag är inte riktigt med på precis hur jag brukar motivera denna typen av jippon med att de är viktiga för övergripande mål men det kan jag säkert ha påstått någon gång.

 57. magnus … din ’känsla’ förklarar nog också lite hur väl du tillgodogör dig vad som sägs här, och ’deltagandet’ brukar ju också vara på den nivån …

 58. Iven

  När klockan är 20.30 här hemma i Bjärred är det kväll och mörkt.
  Hos sonen i Cortez (Colorado, USA) är klockan då 12.30
  (High Noon) och solen strålar allt den orkar. 
  En s.k. ”Earth hour” innebär väl att man skall släcka all belysning
  jorden runt vid samma tidpunkt – enligt WWF.
  I Cortez är det inte många tända lampor att släcka vid den tiden.
  Är meningen med den s.k. ”globala genomsnittstemperaturen” ett svårbegripligt påhitt, så överträffas den ytterligare av manifestationen ”Earth Hour”
  (som bevis för den outtömliga uppfinnarrikedomen hos domedagsprofeterna i klimatkyrkans prästerskap. 🙂  
   

 59. Torsten Wedin

  Torbjörn #55:
  Jag har för det mesta jobbat på det jag kallar ”Gamla Network” på ABB, inte det vi kallar Automation. Men vi kanske känner varann ändå. Många känner mig. ”Alla känner apan …….”.
  Totte

 60. Olaus Petri

  Iven, du har missförstått. Det hela är tänkt att följa tidzonerna så att det blir en ”vågen”. 😉

 61. Torsten Wedin

  Iven #58 och alla andra:
  Earth Hour är lika idiotiskt som att byta bra glödlampor mot s.k. lågenergilampor. Värmeelementen slår ju på för att kompensera för värmebortfallet. Eller hur Thomas?
  Totte

 62. Pär Green

  Mina lågenergilampor lyser med sin frånvaro!
  Skitofonlampor både lyser och värmer.

 63. #40 Göran, visst var det tidningen MAD jag läste i min ungdom. Den förklarade mycket som var nödvändigt att veta om vuxenvärlden.
  MAD som politisk term idag kanske skulle kunna uttydas Mutually Assured Daftness?
   
  #43 Slabadang, undrar om det inte är lite överdrivet mycket grönt i regnskogen?

 64. Rosenhane

  Totte #59
   
  Jobbat på ABB….
   
  Och nu sitter du här på TCS och gör motstånd i stället? 😉
   

 65. Iven

  Olaus Petri, # 60:
  Tack för ditt tillrättaläggande.
  Det är naturligtvis som du säger.
  Trots detta är min inställning till aktionen ”Earth Hour” som jag sagt tidigare – i sista stycket under # 58. Det finns viktigare globala problem att rikta fokus på.

 66. Jan-Erik S.

  Slabadang #43:
  Det där med Talgoxarna…är det sant???
  Om inte så bör nog studien genomföras för säkerhets skull 🙂
  Ärligt talat så skulle jag inte bli förvånad.

 67. Jan-Erik S.

  PG #51:
  Att Thomas måste treva i mörkret är inte konstigt.
  Har ju brunnit i proppskåpet där 🙂
  Usch…nu var jag elak.

 68. Torsten Wedin

  Rosenhane #64:
  Det gick en historia om tjejer på ABB. Dom gör ju motstånd hela dan på ABB så på kvällen gör dom inte det, 😉 
   

 69. Pär Green

  Börjar det ljusare?
  Eller är det enbart Tomas som lyser med sin frånvaro?

 70. Torsten Wedin

  Men så fort Thomas ger sig till känna loggar jag av. Jag vill inte debattera med ”mindre vetande”.
  Totte

 71. Jan-Erik S.

  IE #53:
  Talgoxeforskningen verkar tydligen vara sann om man får tro det Ni skriver.
  Finns det inga beslutsfattare som kan stoppa slöseriet med våra skattepengar.
  Samma med vargar…vad kostar varje Varg i ”drift/år”.
  Måste röra sig om åtskilliga miljoner/styck.
  Såg förresten en bild av en vargdemonstration för vargarna Där var en vargliknande hund med. Tror knappast hunden välkomnar vargarna.
  Hmm…har även noterat att daggmaskbeståndet minskat sedan de byggde väg intill huset.
  Kan det vara markvibrationer som skrämt dem?
  Kan man få forskaranslag för att kolla upp det?
  Kanske man kan återinplantera nya daggmaskar, från Finland för att slippa inavel?
  Kanske man ska införa licensplockning på mask, max 100 st/år/m3 för att därefter införa nya fräscha gener från Finland.
  Miljöministern Andreas Knasgren skulle säkert dansa piruetter av pur förtjusning 🙂
  Sorry Maggie men jag kan inte hålla igen.
  Talgoxedramat får bägaren att rinna över. 

 72. Jan-Erik S.

  TW #61: Helt rätt. De enda gångerna som lågenergilamporna gör lite nytta är när man måste kyla rummen med AC.
  Det var ju därför de togs fram men det har inte regeringsföreträdare fattat här i Sverige.

 73. Pär Green

  Angående talgoxar och övriga mesar! (ej Tomas)
  Efter att EU-bidragen slutade med bidrag till solrosfrön, har ”mina” mesar minskat i antal!
  Svarta solrosfrön var mer eftertraktade än vit/svarta!
  Någon annan som har erfarenheter?
  Har deltagit i fågelräkning de senaste 4-åren, och antalet fåglar har minskat!

 74. Göran Lysén

  Mats post #63. Skall vi lägga till blindeness? Annars så satsar jag stort på talgoxarna! Min fru har rena fågelfarmen i ett syrénsnår, som jag har anförtrotts att sköta. Snart (ett par år till) kan jag även uttala mig om fåglar – fast jag kommer att avstå!

 75. Oberoende

  Totte
  ”Earth Hour är lika idiotiskt som att byta bra glödlampor mot s.k. lågenergilampor. Värmeelementen slår ju på för att kompensera för värmebortfallet.”
  Hälften av Sverige har fjärrvärme. Många av dessa påverkas inte nämnvärt av släckta glödlampor.
  För övrigt är det en tramsig protest att tända alla lampor eller slå på alla maskiner under Earth hour. Vill man som skeptiker få stöd bör man bete sig något mer moget än en trotsig tonåring. Det är bättre att sakligt komma med invändningar.

 76. Göran Lysén

  Oberoende ! Jag håller inte med! Jag har inte startat några enfaldiga protester i form av earth hour eller dylika ting, vilka alla är grundade på ren enfald utan egentloiga sakskäl! När så enfalden bara växer i styrka, så verkar det som om man endast kunde bemöta den just med enfald. Historiska förebilder får ni plocka fram själva!

 77. Pär Green

  Är det bara jag som upplever att Co2 inte längre är lika kul?
  Kommer fler och fler kommentarer angående kärnkraft och vindfjollor!
   

 78. Torsten Wedin #52
  Kul att du får hålla ett föredrag!
  Klimathysterin kan få de mest humoristiska effekter.
  Det blir nog en kul föreställning om du inleder med ”tjejerna på ABB” och avslutar med en nyskriven sång…
  Jag skrev tidigare att det är roligt att läsa den här bloggen. Min uppfattning har inte ändrats. Snarare tvärtom.
  Tack Totte!
  Du är en tillgång.
  Var har du lärt dig allt om klimat och väder? Jag är imponerad.
  Jag har läst och funderat och studerat och inte kommit en bråkdel på väg mot den sanning som du tycks ha hittat.
  Men jag är inte avundsjuk. Man skulle kunna beskriva det som att jag på något sätt är lite smått nyfiket intresserad.

 79. Jan-Erik S.

  Oberoende #75:
  Spelar väl ingen roll hurdan uppvärmning man har. Fjärrvärmeverket behöver ju inte köras lika hårt om man har lampor tända eftersom termostaten inte slås på lika ofta.
  Begriper du inte det eller skojar du?

 80. Pär Green #77
  Intresset för CO2 som medel för att bromsa industrialisering av Kina har minskat. Eftersom det nu känns tryggare att investera och tjäna pengar på tillväxten i Kina så är det inte längre intressant att försöka stoppa den. Kan du inte stoppa fienden så är det bättre att byta sida. (If You can´t beat them… o s v)
  Det är väl inte så konstigt?
  Att det pratas mer om vindkraft är ju inte heller så konstigt. Det är ju en sorts energi som ingen kan flytta på. Den finns ju liksom spridd över hela klotet på ett annat sätt än mineraler i jordskorpan eller Solsken. Här uppe är vi orättvist gynnade av solenergi – tycker jag… 😉
  Och det maggie då och då tar upp handlar om fördelning av mat och vatten till en växande befolkning av små bebisar med nyfikna hjärnor. Men där får hon dåligt gehör.
  Kan kanske bero på att hon ibland ger uttryck för tanken:
  Om de som har det bra får det bättre så kommer även de som har det sämre också att få det bättre, men pyttelite senare…
  … och den tanken är ju skrämmande för många.
  Alla vill ju ha det bättre nu.
  För övrigt ser vintern ut att bli hyfsat normal här hemma. Jag undrar vad Corbyn påstod i sin prognos? Men jag har ju inte betalat för den, så jag får kanske aldrig veta?

 81. Heja Totte 52  🙂

 82. Ingvar Engelbrecht #81
  Skoja inte med Totte, han är också en tillgång för underhållningen på TCS.

 83. Oberoende

  Jan-Erik #79
  Temperaturregleringen styrs ofta av en utomhusgivare. Hur tänker du dig att den känner av om du har lamporna tända eller släckta?

 84. magnus

  Jonas #57
   
  Du är inte en ”jag är OK du är OK” personlighetstyp, eller hur?
   
  🙂

 85. Gunnar Strandell

  Vindkraften är på grön kvist meddelar teknik360.se:
  http://teknik360.idg.se/2.8229/1.367632/vindkraften-under-magisk-prisniva
  Vi kanske inte behöver släcka ned på earth day, om det blåser.

 86. Jan-Erik S.

  Oberoende #83:
  Så du menar att Din inomhustemperaturen styrs av en givare som sitter utomhus???

 87. Gunnar E

  #83#
  Om det är ett system som heter duga har det nog givare både ute och inne.
  Själv har jag rörlig kombinationsgivare ute och inne.

 88. Håkan Bergman

  Temperaturreglering i hus med fjärrvärme är lite mera än Billmanboxen på utsidan av huset, finns en liten pdf om forskning kring problematiken här:
  http://www.svenskfjarrvarme.se/Rapporter–Dokument/Rapporter_och_Dokument/FoU-rapporter/Fjarrsyn/Teknik/20076-Optimal-reglering-av-radiatorsystem/

 89. Lena Krantz

  Totte 20
  Fast Thomas har blivit kritiserad på UI för att han är här och ”höjer nivån”.
  Tycka vad man vill men jag själv är av den uppfattningen att han kan en rackans massa och jag gillar dessutom inte att bara debattera med dem som ändå tycker likadant!

 90. Oberoende

  Jan-Erik #86
  Ja. Om siffrorna i denna notis stämmer har 97 % av hus med fjärrvärme utomhusgivare utan komplement med inomhusgivare.
  http://ekuriren.se/nyheter/sormland/1.501014-energi-kan-sparas-med-inomhusgivare
  Här kan du lära dig om hur fjärrvärme fungerar.
  http://www.varmetavlingen.se/fjarrvarme/sa-fungerar-fjarrvarme/

 91. Lena Krantz

  magnus #36
  Jag känner faktiskt lite likadant, dvs att protestera genom att istället tända upp så mycket som möjligt ger något slags löjets skimmer över det hela.
  Nej, jag gör som sagt ingenting alls och önskar att fler gjorde så eftersom jag tror att de som i någon slags ”mänsklighetens gemenskapstimme” av diverse olika skäl samtidigt inte förstår att deras handling lämnar öppet mål för diverse organisationer att tolka som just de vill.
  Vad jag menar är att människor följer uppmaningen av tusen olika skäl men efteråt tolkas handlingen som en protest mot en enda sak, vilket är helt fel.

 92. Lena Krantz

  Håkan Sjögren #47
  Ha ha…ja men det verkar väl vara en bra idé?
  😀

 93. Gunbo

  #89,
  Heja Lena!

 94. Jan-Erik S.

  Oberoende #90:
  Vanliga termostat måste väl användas inomhus?
  Eldade själv med ved för många år sedan. Pannrum i separat byggnad med ca 10 m isolerad kulvert. När det blev kallt så startade pumpen i pannrum, som pumpade varmvatten till radiatorerna från 2 kbm bufferttank.
  Naturligtvis så styrde termostaten inomhustempen, vilket det även gör där jag bor nu med fjärrvärme.
  Ställer jag in på ex.-vis 15 grader så blir det 15 grader.
  Sen…kan jag tänka mig att värmeverket (centralkällan) eldar olika beroende på utomhustemperaturen.
  Ju kallare desto mer naturligtvis.
  Hur mycket vet de beroende på tidigare åtgång.
  Ponera att alla helt plötsligt tände lampor på 5 kW. Då skulle förmodligen deras returvatten vara betydligt varmare och eldningen skulle minska drastiskt.
  Är det inte så det fungerar?
  Sen för att optimera så gäller det naturligtvis att hålla efter på sotning och hålla nere rökgastemperaturerna.
  Jag höll alltid själv 175 C på mina rökgastemperatur utom en gång i veckan då jag ”brände ren” pannan.
  Sotning underskattas mycket. 2 mm sot isolerar lika mycket som 500 mm stål!!!

 95. Lena Krantz

  Gunbo #93
  Men heeeej!
  Var har du varit?
  Jag har i ock för sig inte varit ”här” så mycket heller på senaste tiden men jag brukar ändå försöka skumma kommentarerna!
  😀

 96. Pär Green

  Lena,
   
  Tomas är tillbaka inom någon timma!
  Hur skall han annars överleva på UI?
  Han gör ju ingen ”skada/nytta” där!
   

 97. Lena Krantz

  Pär Green #96
  Åff kårs
  Som sagt, det roliga är ju att debattera med motståndarna, jag gör ju likadant!
  Det är faktiskt mycket intressant och jag börjar förstå vilka som verkligen har något bakom pannbenet!
  😉

 98. Pär Green

  Tomas,
  Nu blir det varmare, min digitala termometer har ökat från -7 till -9!
   

 99. Inge

  Villapannor har utomhusgivare för att kompensera för utetempen. För några år sedan när vi kom hem från semestern hade vi otroligt varmt inne. Visserligen var det sommar men … Displayen på pannan visade att den trodda det var 52 minusgrader ute och pannan kompenserade för det. En tråd hade lossnat på givaren och det var bara att ansluta igen, men det var försmädligt för det blev ju dyrt med extra el i 10 dagar.

 100. Inge

  Frågan är om klimathotare vågar läsa av sin utetermometer. Måste man inte vara minst utbildad meteorolog för att utföra så avancerade avläsningar? Bättre då att lyssan på väderleksrapporten och höra efter vad det borde vara och rätta sig efter det, De är ju kvalificerade!

 101. Gunbo

  Lena #95,
  Har varit på hospitalet men är hemma nu. Orkar sporadiskt hänga med här men hoppas krafterna ska räcka för fortatt deltagande. TCS är lite som knark.

 102. Kent Forssgren

  Slabadang. # 43. Som fågelforskare ställer jag upp. Men ett krav. Jag skall skriva abstract själv!

  I Knähult har ornitologer funnit ett samband mellan det ökande antalet röd och orangefärgade ytor med Talgoxens minskade fertilitet.Enligt forskarna så kan det tyda på att talgoxen helt enkelt stressas av den röda färgen på skyltar och hus men mer forskning behövs.
  Som fågelforskare ställer jag upp.  

 103. Olaus Petri

  Hoppas du återfår krafterna snart Gunbo!

 104. Gunbo

  OP #103,
  Tack, det hoppas jag med!

 105. Lena Krantz

  Gunbo #101
  Misstänkte det! Hoppas verkligen att du får tillbaka dina krafter och kanske kan ”knarket” TCS i alla fall hjälpa till…
  😉
  Kram
  /Lena

 106. Torsten Wedin

  Oberoende #90:
  Termostaten i dina radiatorer öppnar och stänger efter behov. Åtminstone om du har moderna radiatorer (element). Det påverkar skillnaden i temperatur mellan inkommande fjärrvärmevatten och returvatten och det är det du betalar för. Du betalar alltså mera om dina radiatorer förbrukar mera värme. Punkt slut.
  Totte

 107. ehm

  utan att avslöja vad jag tycker om spektakel som earth hour… men tror ett antal av folket här på allvar att det är en aktion med främsta mål att spara energi? som ex ”totte”.

 108. Lena Krantz

  Har ni förresten läst den här:

  Persistent multi-decadal Greenland temperature
  fluctuation through the last millennium

  Takuro Kobashi
   
   
   
  · Jeffrey P. Severinghaus · Jean-Marc Barnola · Kenji Kawamura · Tara Carter ·
  Tosiyuki Nakaegawa
  Det var Magnus W som hänvisade till den men jag tycker att den verkar bra (vid en hastig genomläsning förvisso)
  http://www.springerlink.com/content/n567324n1n3321h3/fulltext.pdf
  Men om han hävisar till något som jag tycker verkar bra så undrar jag ju, vad har jag missat?
  😀

 109. Uffeb #82
  vadå skoja?  Jag hejar på!

 110. Bertel

  Gunbo
  Välkommen åter i de beroendes skara.  🙂

 111. Torbjörn

  Oberoende & kommentatorer
  Många uppvärmningssystem (tex jordvärmesystem, pannor med shunt, fjärrvärmesystem) har en utomhusgivare som styr temperaturen i  det vatten som cirkulerar genom radiatorerna. Men radiatorerna kan shuntas genom strypventilen (kranen). Manuellt eller automatiskt med termostatventiler som stryper flödet genom radiatorn.
  Iregel är det klokt att ha termostatventiler på varje radiator eftersom
  kanske man vill ha kallare tex i sovrummet
  sista radiatorn får kallare vatten än den första
  i rum på solsidan kan det bli väldigt varmt på vårkanten
  om det blåser påverkas inomhustemeraturen
  I reglertekniken lär man säg förstås att vara försiktig med regulator efter regulator men i det här faller är regulatorerna så tröga att det finns nån risk för självsvängningar.
  Fast även med termostatventiler – det är min erfarenhet – får man skruva ibland eftersom det ofta finns nån i familjen som är och skruvar i smyg,
   

 112. Gunbo

  Bertel #110,
  Tack! Tur att man inte är ensam i beroendet.

 113. Håkan Bergman

  ehm #107
  Nä såklart är det inte för att spara energi, där kan vi f.ö. slänga oss i väggen redan nu, Nordkorea vinner som vanligt. Earth Hour är en ritual för att öka sammanhållningen inom sekten, välkänd metod från många sekter. Inför Köpenhamn härom året, kommer ni ihåg hysterin, hade man initieringsriter, t.ex. hoppa jämfota 350 ggr i en rondell. Har man fått nån att göra nåt sånt lär denna någon få ångest av bara tanken att vi kanske trots allt inte kommer att gå under i morgon.

 114. Torsten Wedin

  ehm #107:
  Earth Hour är lika dumt som alla andra jippon som oförstående (dumma) politiker proklamerar.
  Glödlampsförbudet är ett annat exempel på isiotiska politikerbeslut.
  Totte

 115. Torsten Wedin

  idiotiska skulle det stått i förra inlägget.
  Jag måste skaffa nytt tangentbord 😉
  Totte

 116. Bertel

  Totte # 115
  Eller viruskontroll över fingertopparnas styrsystem(utesluta toxisk påverkan).  🙂

 117. Torsten Wedin

  Bertel #116:
   🙂 🙂 🙂
  Totte

 118. Torsten Wedin

  Har ni tänkt på att Thomas aldrig skulle svara som jag gjorde i min 117?
  totte

 119. Rolf

  @Torsten
  Tycker Du kan vara lite vänligare … Inte för att jag håller med Thomas om någonting. Dock har han alltid varit intelligent, även om han inte förstår att använda intelligensen till självständigt tänkande. Personligen tror jag han fick en hjärnshock när det kom fram att Lin Biao skrivit ”Mao’s lilla röda”. Han har nog aldrig hämtat sig.

 120. Bertel

  Totte # 118
  Social kompetens med förmåga till självironiska reflektioner(utöver logisk uteslutningsförmåga) är en gåva/egenskap, men alla har inte detta i sina styrsystem(med eller utan toxisk påverkan).  🙂
  Ps.Alla är inte som vi och vi är inte som alla andra.Ds  

 121. Adolf Goreing

  Håller med dem som tycker att vi ska vara lite försiktiga med Thomas. Det för diskussionen framåt om man påminns om vad AGW-hypotesen står för. Sedan är det så att Thomas aldrig kan erkänna det men ju mer man lär sig om AGW-hypotesen och framförallt dess osäkerheter desto mer skeptisk blir man. Tycker mig se större nyanser i Thomas språk numera. (Han har kanske börjat inse att Exxon inte finansierar en del av oss.)
   
  Samtidigt exponeras de mer vulgärskeptiska argumenten som faktiskt inte heller driver diskussionen framåt. Jag håller nämligen med att Thomas höjer nivån men han gör det indirekt eftersom det kräver en skärpning och att man är påläst för att kunna ge ett effektivt mothugg. UI har jag inte brytt mig om på två år pga av Google-översätt-nivån.
  Jag har påstått – och påstår fortfarande – att det går att hitta en peer-review artikel för varje sakligt argument för eller emot AGW. Det gör debatten levande men visar också att osäkerheterna är MYCKET större än vad som basuneras ut. Curry har en mycket intressant artikelserie om detta. Alla borde läsa den.

 122. Pär Green

  Thomas,
  Upp till bevis, ”man” eller ”mes”!

 123. Ulf L

  Gunbo
  välkommen tillbaks och krya på dig.

 124. magnus

  ”förmåga till självironiska reflektioner”
  Bwwwahahahahahaaaa!!!!
  Den var rolig 🙂 🙂 🙂

 125. Pär Green

  Magnus Westerstrand # 124
  Du är lättroad!
   
   

 126. magnus

  Du tror så mycket om vad jag heter i efternamn.
   
  Men du är inte ens i närheten.
   
  Som vanligt 🙂

 127. Pär Green

  Vem annars kan försvara Thomas?
  Men efter dina inlägg saknas Thomas! 🙂

 128. Pär Green

  Thomas!
  (”man” eller ”mes”)
   

 129. Pär Green #128
  ”Man or a mouse” tror jag att det kallades från början.
  Vi som spelar golf brukar fortfarande använda det för att få motståndaren ur balans och spela över sin förmåga…
  Jag tror inte att ”man eller mes” fungerar på samma sätt när det gäller diskussioner om vetenskap. Möjligen kan det roa publiken, men för utöver det så bidrar det varken till ny kunskap hos publiken eller nya vetenskapliga landvinningar.
  Det väcker inte ens nyfikenhet, bara förundran hos de som tänker själva.

 130. Pär Green

  Uffeb # 129
  Skulle vår tappre Thomas sluta tjöta av den anledningen?
  Knappast, han är bara osäker!