NT 8 februari 2011

NT 110208
Ur dagens Norrköpings Tidningar,  signerat Tage Andersson och Jonny Fagerström.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Fler vargavintrar trots CO2-utsläppen kan man också säga… 🙂

 2. Jan-Erik S.

  Frågan är ju om det verkligen har blivit varmare?
  Mätpunkterna har ju minskat till de urbanas fördel.

 3. Kerstin

  NT? Den låter ju vagt bekant, vad har den för impact factor?

 4. L

  Kerstin, grannskapet med SMHI kanske..?

 5. Slabadang

  OT/On topic!
  Civilcurage är vad som kanske är den viktiigaste gemensamma nämnaren bland skeptiker med en ”stake” i sammanhanget(observera ordets betydelse på både svenska och engelska).
  http://www.dn.se/webbtv/livsstil/har-slar-stalmormor-tjuvarna/
  http://www.youtube.com/watch?v=leGzHEaxsCQ

 6. Björn

  Saklig och bra artikel. Ta bara Met Office som skaffade en superdator för att bättre kunna förutspå väder. Resultatet blev tvärtom, alla blev lurade att tro på milda vintrar de senaste åren, men ack det blev stränga vintrar som ingen levande hade tidigare upplevt.
  En global temperatur är en blufftemperatur, för den finns inte i verkligheten. Allt som finns i verkligheten kan vi med våra sinnen uppleva, som med de senaste årens kalla vintrar och det är de fysiska upplevelserna av dessa som skall ligga till grund för beslut.  

 7. Artikeln är väl bra i grunden, men innehåller även en del onödiga invektiv. Har verkligen journalister, byråkrater och politiker blivit ”korrumperade”? Forskarna ja, som drivs av sina anslag, men vad driver politiker, byråkrater och journalister till att sprida klimatpropagandistisk propaganda?  Är inte journalisterna okunniga och okritiska snarare än korrumperade? Tar politiker verkligen mutor i dessa sammanhang? Tänker ni på resor till olika klimatkonferenser? Eftersom klimatskeptiker ibland anklagas för att vara betalda av oljeindustrin, tycker jag att man bör vara försiktig med att slunga ut obefogade anklagelser.

 8. Palle

  OT:

  Skånemejerier lanserar klimatmjölk”
  Håhå jaja…

 9. Kjell-A Jönsson

  Varför inte  klimatsmart mjölk ??
  Klimastsmart kan ju användas i alla sammanhang. Stockholms Läns Landsting, som planerar  en utbyggnad av spårvägsnätet i Stockholm, påstår t ex att el-drivna spårvagnar är mera klimatsmarta än el-drivna trådbussar.  Denna klimatsmarthet anses väga tyngre än den dubbla olycksrisken med spårvagnar i innerstdstrafik.
  Klimatsmart var det här.  Dessutom finns det klimatsmarta geléhallon för den som verkligen  tar ansvar för planetens framtid.
  Kjell-A  Könsson 

 10. Palle

  Kjell.
  De är inte riktigt klara med alla detaljer…”Arbetet med att klimatcertifiera resten av förädlingskedjan av mjölken, som transporter, mejeri och förpackning, ska vara klar den 31 december 2012.”
  Men lanseringen körde de igång…

 11. Jag tycker det var en onödigt hård artikel. Det finns nog de som kan bli upprörda av detta. Samtidigt så delar jag bedömningen att felaktig satsning på meningslösa och ineffektiva energikällor måste upphöra.
  Konstigt att UI inte har gjort någon blogg om detta än? De kommer att hugga på att IPCC inte alls hävdar det som står skrivet i artikeln, men då kommer UI att ha fel.

 12. Lena Krantz

  Ja kanske var den lite väl provocerande vad gäller ex att använda ordet ”korrumperad” men ändå bra. Pedagogisk och slutet gillar jag, dvs att alla larm om milda vintrar har gjort att vi är dåligt rustade när de inte slår in.
  Det är Väder-Pärs fel helt enkelt!
  😀
  Men allvarligt så gäller ju det hela världen för självklart kan man inte rusta för ett enda scenario när verkligheten kan bli en helt annan.

 13. Pär Green

  Stämmer inte kartan med verkligheten, är det kartan som gäller!

 14. Kent Forssgren

  Mycket läsvärt. Joe Bastardi European Blog February 6, 2011
  NOW THAT WE CAN ALL AGREE WINTER FELL APART HERE AFTER DECEMBER SOMETHING BIGGER.
  If you are still holding on to dreams of severe cold, I would can them till future winters. That being said, there is a chance that 10 years from now, the last thing you will want is another cold winter. In the longer term, the things preached by piers corbyn are correct. I do believe though that one can not rid a pattern of 30 years of set up for warm in a couple of years. The AMO after all is still warm, and while the solar cycles are most certainly part of my triple crown of cooling they are ranked 2cnd behind the oceanic cycles, until both can flip. In any case, winter is located for the next couple of weeks over the Russian part of Europe.
  I am gong to have to debunk the warmingistas…again on the Australian floods. Since the land down under is part of the British Commonwealth, forgive me, by I will venture into that area ….
   
   
  http://www.accuweather.com/ukie/bastardi-europe-blog.asp?partner=accuweather
   
  Here is the link for you.. book mark it, it changes every 6 hours
  http://www.coaps.fsu.edu/~maue/extreme/gfs/current/raw_temp_c.html#picture

 15. Mats Geijer

  Var Tage med på middagen? Jag får plötsligt känslan av att nästa middag måste bli MYCKET längre så man hinner prata med alla!
  Jag gjorde en gallup i fikarummet idag. En av elva kände sig rimligt säker på att IPCC talade sanning och representerade en samlad vetenskap. Han blev genast påhoppad – inte av mig utan av flera andra som uttryckte tvivel ungefär som många gör här på bloggen. Jag tipsade alla om TCS. UI får göra reklam själva…;-)
  Mvh//Mats
   
   
   

 16. Slabadang

  Vad är korruption?
  Missbruk av förtroendeställning i alla dess former.Det är den bästa definitionen av korruption jag kan formulera.Därför har artikelförfattarna helt rätt när de anklagar dessa grupper för korruption.Journalister som slutat att kritiskt granska sina ämnen och istället propagerar är korrumperade.När man dessutom belönas utifrån att maximal korruption efterfrågas så gör det åt helvete ganska fort.
  Politiker som inte heller kritiskt granskar sina rådgivare eller kvaliten på sina beslutsunderlag blir korrumperade av samma skäl.Klimathotspropagandan är den mest korrumperande förerterelse vi haft sedan 68vågen och när folk och myndigheter börjar agera genom att missbruka sitt mandat och sin förtroendeställning så blir de korrumperade.
  Naturvårdsverket och MSM tillsammans med SVT/SR har blivit extremt tydligt klimathotskorrumperade.De går inte att lita på överhuvudtaget.

 17. S.E.Hendriksen

  Hvem havde egentligt forventet at temperaturen ville falde efter ’Den Lille Istid’…. Det er med stor sikkerhed konstateret at ’recovery’ trenden er +o,5 C pr århundrede.

 18. Torsten Wedin

  Maggie:
  Du vet väl att det inte är kallt, det bara känns så 😉
  Totte

 19. Torsten Wedin

  Maggie:
  Jag förstår inte att du vill ha Thomas kvar på TCS. Alla debatter som jag sett och som skulle kunna leda till förståelse av klimatproblematiken dödas effektivt av Thomas med sina gymnasiekunskaper.
  Totte

 20. Torsten Wedin

  Förlåt Maggie, jag tog i i förra kommentaren. Det är inte ens gymnasiekunskaper.
  Jag går inte in och debatterar med Thomas fast jag vet att jag har rätt och han har så in i h-e fel.
  Är det bra för din blogg? Nej, säger jag!
  Totte

 21. Torsten Wedin

  Maggie:
  Läs mina två tidigare kommentare. Thomas skadar din blogg. Den verkar inte trovärdig så länge Thomas dödar alla vettiga dialoger.
  Totte

 22. Totte W
  Här håller jag faktiskt inte med dig. Thomas Palm må förvisso vara klimathots-aktivist, dvs aldrig erkänna den allra minsta motgången eller konstaterade felaktigheten i all klimathots-bussines ..
  .. men han kan ändå säga en del saker som inte uppenbart är felaktiga.
  Jag håller med, dom ggr han måste skarva även om saker som är (borde vara) gymnasienivå, då tycker även jag att han är en skam (men mest för klimathotarna och  korkad miljörörelse som hoppat på samma tåg).
  Men Totte, och det är min poäng, däremellan har han också faktiska kommentarer som inte är fel, som iofs ofta är ovidkommande för klimathotandet, men som i bästa fall korrigerar felaktigheter som bubblar upp från folk här.
  Som jag säkert har sagt många ggr; Han är den bäst påläste om vad klimathotarnas senaste försvarslinje är (inte nödv.vis den mest insatte dock) och han förhindrar ofta att klimathotarnas reträtter behöver ske av fel anledning, dvs pga korkade eller felaktigt skeptiska triumfer. (För du kan vara säker att där finns mycket amtörism även i våra led).
  Att vinna argumentetet av fel skäl eller med fel metod, må kännas bra för stunden, men är inte behjälpsamt i längden. Och Thomas bidrar faktiskt i det långa loppet till AGW-hotsreträtten sker av rätt skäl. Även om han förstås gnisslar tänder över detta, och säkert förnekar varje steg ’bakåt’, dvs som gör hans värld bättre även hur hans synvinkel!

 23. Torsten Wedin

  Jonas N #22:
  Han är visserligen påläst men fel påläst. Han representerar Wikipediakunskap, och den fångar inte upp det senaste och nyupptäckta.
  Totte

 24. Totte .. Ibland är det så, men även att vara bättre påläst i Wikipedias (senaste) version än vi är, har ett värde. Och om det är helt fel, så kommer vi att behöva argumentera för det.
  Det är ju samma sak som för AGW-sidan, det är alla de invändningar som de inte klarar av att bemöta som gör att hotet sakteliga mals ned. De felaktiga invändningar de klarar av att hålla stången motverkar detta, senarelägger reträtten, men skall i slutändan inte gå att kvitta mot de relevanta invändningarna …
  Du vet mycket väl att Thomas aldrig, precis aldrig, kommer att ta upp och aktivt argumentera för saker som talar mot klimathotet.
  Han är snarare den anklagande i en rättsprocess, som inte gick som han ville. Där han nu måste försöka skyla över reträtterna han (hans sida) behöver göra. Och jag menar att man skall acceptera att någon axlar denna roll.
  Man behöver varken högakta advokaten som försvarar en neslig brottsling, eller tro att denne lägger fram allsidig bevisning. Men även försvarsadvokater spelar en viktig roll i ett rättsystem (trots att skuldfrågan ofta är väldigt klar från början)

 25. Torsten Wedin

  Maggie:
  Du får faktiskt välja, Thomas eller mig. Jag anser att jag har vitala kunskaper om klimatet som Thomas saknar. Men så länge han huserar fritt skiter jag i att debattera på TCS.
  Totte

 26. vad skulle det vara för vitala kunskaper om klimatet.
  Tomas framför bara IPCC skrifter och vad samlad etablerad kunskap
  av olika forskare och olika scenarios för framtiden.
  Etablerad forskning är aldrig färdig.
  ALI.K.

 27. Slabadang

  Torsten W!
  Vi skall väl inte börja ta efter det vi kritiserat våra motståndare för?
  Det är en styrka med TCs att båda sidor får argumentera på lika villkor.Att Thomas söker motstånd är väl bara bra och med tanke på att han får allt svårare att få rätt i sak är väl numer allt klarare.

 28. Klimatet och dess frågor,man måste gå tillbaka till ’Basic ’igen.
  Vi har Klimathistoria att tillgå bara,för framtiden finns igen modell att
  gå på.
  Sen säger metrologer även inom SMHI att vi klarar knappt prognoser
  för 8-10 dagar framåt,det är också ett svar.
  Prognoser för framtiden är alltså omöjlig.
  Det är bara spekulationer allt,vilket allmänheten borde informeras om och framför allt politiker.
  Istället borde man fråga Hur anpassar vi som människor på even- tuella klimat förändrigar om det kallare eller varmare.
  Global temperatur döljer det verkliga skeendet i olika områden av
  vår Jord om förändringar i klimatet eller är det bara Väder,alltså
  tillfälligt.
  Man måste kritiskt granska olika data, inte göra modeller av det hela.
  Det är bara människans påfund, inte naturens reela krafter.
  Historiska data är viktiga i detta sammanhang.
  ALI.K.
   

 29. Betänk att Vibjörn Karlen får jobba ordentligt med små resuser,medan Bolin fick väldiga resuser,kunde bilda IPCC mm,men det än mer politisk gärning,ingen klimatforskning i reel mening.
  Han vissteVad’ Matgrytan’ fanns,det var mycket skickligt gjort naturligvis.
  ALI.K.

 30. Jan-Erik S.

  TW”25:
  Förstår mig faktiskt inte på ditt resonemang. Att du besitter såna kunskaper ska väl inte hindra kritiska röster här inne!
  Thomas tillför ju debatten en hel del då det annars lätt skulle bli som en klubb för inbördes beundran.
  Du vill väl inte ha det som på UI:s sida där nästan bara en sida är tillåten?
  Vill du sen inte debattera för att Thomas ”huserar fritt”…ja det är upp till Dig.
  Tycker det är lite sandlådenivå.

 31. Det skall inte bli som i UI’sandlåde snack.
  Inkrökta debatter ,det är ju inte så på denna blogg.
  Nej, alla måste fram för sjutton.
  Bloggen bör vara’ HÖG I TAKET’.
  ALI.K.

 32. Red Hansen

  Totte Alla hov har en narr och Saddam hade sin Bob. Risk att det skulle bli tråkigt utan Thomas på TCS men ni kan prova en gentlemana överenskommelse och inte replikera varandra.

 33. Kent Forssgren

  Jag tillåter mig, föranlett av diskussionen här ovan, att repetera delar av en (min) kommentar från en tidigaretråd.
  Ingemar har verkligen tagit upp en väsentlig aspekt av klimatdebatten. Debatten som sådan. Debatten handlar (borde) om vetenskap men är debatten vetenskaplig? Kan en vetenskaplig debatt föras av icke vetenskapsmän? Är debatten meningsfull om debattörerna inte kan enas om att tala ett språk som alla förstår?
  Detta betyder inte att andra än vetenskapsmän skall diskutera forskningen i fråga. Det är dock inte helt enkelt. Man kan till och med diskutera vad som skall diskuteras. Man borde också klargöra målet med diskussionen. Är det ökande kunskaper, seger i diskussionen eller underhållning? Däremot borde man inte behöva diskutera sanningshalten i de vetenskapligt framförda argumenten. Är de inte sanna är de inte vetenskap. Har man manipulerat temperaturdata, genom att placera termometrar på av människor uppvärmda platser, då är det inte vetenskap. Då är det snarare kriminalitet.

 34. Slabadang #16. Korruption avser missbruk av förtroendeställning till egen vinning genom tagande av mutor. Därför tycker jag inte att korruption är rätt ord. Journalisterna gör ett dåligt jobb helt enkelt.

 35. ThomasJ

  Göran J. #34: Där finns ett flertal variationer för ut-/genomförande av korruption och -system.
  Mvh/TJ

 36. Bertel

  OT. Diskussionen om våra höga elpriser fortsätter. Kommentatorsfälten är fulla med ”missnöjda” elkunder och AGW-hypotesen får sina törnar.
  http://www.expressen.se/ekonomi/1.2321217/svenska-elpriser-stiger-nast-snabbast-i-europa


 37. I ATL nr8, 1 februari kan man läsa om en ekonomisk förening i Halland som heter Green Carbon Captures. http://www.atl.nu/Article.jsp?article=65013
  De säljer, ja, vad då? Kolsänkor, påstår de. Klimatkompensation till andra företag för deras resursanvändning. Ett dövat samvete skulle jag påstå, avlat, geschäft och bondfångeri är andra termer som skulle kunna passa in. Men klimatnytta, icke!
  Affärsidén är att skogsägare ska få betalt för att plantera skog och gödsla den så att den växer fortare och därigenom tar upp mer koldioxid. Skog som de ändå enligt lag är skyldiga att plantera. Gödsling som ändå ger ekonomisk lönsamhet. Nu får de andra att betala för detta. Samtidigt har jag inte sett någon redovisning av vad det så kallad ekologiska fotavtrycket för plantorna och gödslingen är.
  Tidningen gör också en helt osaklig koppling mellan skogsbruk och klimateffekt utifrån en rapport från FN. http://www.atl.nu/Article.jsp?article=65123&a=FN:%20Skogsbruk%20kan%20lindra%20klimateffekter

 38. J-O

  SMHI sågade ju WSI köldprognos  – kolla gärna yr.no och deras långtidsprognos -18 nästa vecka i Stockholm …
  Våra superdatorer i Linköping funkar visst lika bra som MetOffice datorer. Skit in -skit ut !

 39. hmm

  globen?

 40. Staffan D.

  En andra hård storm på en vecka for fram över mellersta USA på onsdagen, och dumpade mer än 30 cm snö över området som fortfarande grävde sig ut efter förra veckans storm…  I Tulsa, Oklaholma, där post, bussar och renhållning nyss återkommit, föll det 13 cm nysnö.  Det innebar 66 cm för vintern, vilket bröt det gamla rekordet på 65 cm från 1923-24.  Förra veckans rekordartade 36 cm snö höll eleverna borta från skolan i åtminstone sex dagar, och gjorde många vägar i delstatens näst största stad oframkomliga. (AP) —  Usch, vad den här globala uppvärmningen ställer till!
  http://news.yahoo.com/s/ap/20110209/ap_on_re_us/us_winter_weather

 41. Staffan D.

  SMHI säger nu för Norrköpings del -13º lördag morgon, och -15º söndag morgon, kl 07.   (Norrmännen tror på -15º och -19º.)   Lustig uppvärmning vi har.
  http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/land/fiveDaysForecast.do?geonameid=2688368&redirect=false

 42. Anders L

  Undrar vad som menas med ”vintrarnas medeltemperaturer för hela globen”. Det är ju inte vinter överallt, och inte vinter samtidigt där det man har vintrar. Men hur som helst, diagrammen visar ju just det som texten försöker förringa – nämligen att det blir varmare och varmare, även i Sverige. Och några tecken på att vargavintrarna blir fler finns inte i statistiken.

 43. Staffan D.

  ”Kallast någonsin i Georgia”:
  http://www.Drudgereport.com    rapporterar nu (med länkar):
  ”Cold Weather Could Bring Return To Rolling Blackouts For TX… (CBS Dallas-Ft Worth)
  Frigid air, snow, worry ranchers in Plains, South… (Yahoo)
  CHILL MAP…  (Vortex)
  Coldest January since 1994 in USA…  (NCDC NOAA)
  Georgia eyes coldest winter ever…  (SE Farm Press)
  -28 IN OKLAHOMA, ALL-TIME LOW…  (KJRH)

 44. Staffan D.

  Rätt länk, utan blanksteg, är:
  http://www.drudgereport.com/