Nobels fredspris 2007 återkallat

pachauri+nobel+peace+prize
I en unik åtgärd återkallade den norska Nobelkommittén i går fredspriset som tilldelats under 2007 till före detta amerikanske vicepresidenten Al Gore och IPCC, sedan man funnit överväldigande bevis för att ”global uppvärmning via koldioxid” är en avancerad bluff som kokats ihop av Gore.
Det sker i ett ett pressmeddelande från den kommitté som citerar en irriterad Rajendra Pachauri, FN: s klimatpanels ordförande, som hävdar att han var offer för en ”ett listigt bedrägeri som spänner över flera decennier”:
”Jag är djupt skamsen över att omedvetet deltagit i ett sådant omfattande förvillande av världens regeringar, sade herr Pachauri.
”Det visar sig att alla dessa data från satelliter och Radiosonder, temperaturavläsningar, borrhålsanalyser, mätningar av stigande havsnivåer, smältande glaciärer och permafrost, fenologiska data och proxyrekonstruktioner av paleoklimatiska skeenden alla var gripna ur luften av min fd vän, Al Gore. Nu när jag tänker på det, antar jag att vi borde ha inrättat någon form av peer-review innan sådana alarmerande slutsatser publicerades. Återigen, jag är väldigt ledsen”.
Efter att  ha återkallat 2007 års pris från Gore och IPCC, ger Nobelkommittén det retroaktivt de till mer än 31.000 personer som skrev på Oregon Petition – ett upprop som utmanar föreställningen att det finns en vetenskaplig konsensus om den globala uppvärmningen – ”för sina ansträngningar att verka för ren, objektiv vetenskap som är fri från inflytande av någon särskild intressegrupp”.
Priset på ca 10 miljoner kronor kommer att delas lika mellan uppropets undertecknare, vars expertis sträcker sig från Astrologi till Intelligent Design.
För egen del har Al Gore drivits till att dupera det vetenskapliga samfundet. I ett blogginlägg på sin hemsida, förklarar f.d. Nobelpristagaren hur det gått till, ”nu när ridån är uppe”
Så länge jag kan minnas har mitt enda mål i livet varit att förstöra fri marknadskapitalism och ersätta den med global totalitär socialism. Men det verkade som om traditionella metoder, såsom gerillakrigföring och gatukravaller var beviseligen resultatlösa. Men en dag 1988, när jag promenerade genom salarna i mitt gigantiska slott, slog det mig: koldioxid!
Genom att nyttja den molekyl som ligger i hjärtat av industriella civilisationen, kunde jag ta hela systemet på knä och leda det in ett arbetarnas paradis.
Resten typ bara föll på plats. Jag skrev en bok, deltog i några några kongressförhör, gjorde en film och skrev några pseudonym-tidskriftsartiklar om återstrålning från växthusgaser. Innan jag visste ordet av var jag på TV med Dave Matthews och Ludacris för att övertyga människor att köpa koldioxidkompensation. Koldioxidkompensation!
Jag skulle ha kommit undan med det också, om det inte hade varit för detta saboterande Oregon-upprop.
The New York Times citerar NASA’s klimatforskare James Hansen, en av de mest uttalade förespråkarna för att begränsa utsläppen av växthusgaser, som säger att han köpt Gore’s list ”med hull och hår.”
”Jag måste erkänna, Al mesmeriserade mig, sade herr Hansen när han packade sina personliga tillhörigheter på sitt kontor vid Goddard Institute for Space Studies i New York. ”Trots min decennielånga erfarenhet av klimatmodeller och satellitbaserad meteorologi blev jag bara så hänförd när han började visa mig alla dessa fina diagram och tabeller. Mannen är en riktig Svengali.”
Inte alla forskare lurades av Mr Gores förvillande, men förblev ändå tysta. Associated Press citerar en anonym marinbiolog vid Scripps Institution of Oceanography, som säger att hon hela tiden vetat att ”det här klimatförändringssnacket var helt falskt.”
”Men jag spelade med, sade hon. ”Möjligheterna för att tilldelas global uppvärmnings-relaterade forskningsanslag var alldeles för stor frestelse för mig att motstå.”
”Ljuvliga, ljuvliga forskningsanslag”, tillade hon.
Efter Nobelkommitténs tillkännagivande, har nationella vetenskapliga akademier från 187 länder hastigt utarbetat ett gemensamt uttalande som fördömer ideologiska dogmer om dominerande antropogen global uppvärmning och uttrycker samtidigt en förnyad ödmjukhet inför komplicerade naturfenomen:
”Det är vår förhoppning att när framtida generationer sveps med av uppfattningar att man kan härleda generaliseringar om den fysiska världen genom att samla in mätbara uppgifter och behandla dem via enkla modeller, så kommer de att påminnas om ödmjuka och extraordinära händelser i dag, första April.
Det enda större vetenskapliga organ som inte undertecknade uttalandet var Royal Society of Canada, vars land lamslagits av en massiv invasion av isbjörnar.
(Ursprungligen publicerat i The Christian Science Monitor, 1 April 2009 , översatt och lätt omarbetat)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Torsten Wedin

  Hade det inte varit för dagens datum så skulle detta varit en angenäm nyhet!
  Totte

 2. 🙂  🙂  🙂

 3. Olaus Petri

  Äntligen! 🙂
   

 4. S. Andersson

  Ha-ha, briljant skrivet. Tyvärr var det bara lite för bra för att vara sant.

 5. Dagfinn

  Siden internett ble oppfunnet av Al Gore, kan det tenkes at også det er en bløff?

 6. Jörgen O

  CONGRATULATIONS PETER S och Maggi
  Det utan tvekan bästa april skämt jag sett
  Tyvärr att det  stod Christian Monitor 1 APRIL 
   och år 2009. Året gör inte så mycket men datum säger allt. Tyvärr att det inte var på riktigt. Best wishes. Jörgen. O

 7. Bertel

  Ha, haaa. Träffsäkert.   🙂   🙂

 8. Thomas

  Det finns ett dubbelt skämt här. Innehållet i inlägget är ju bara vad som normalt harvas runt på TCS, så egentligen är det ett erkännande att hela bloggen är ett stort skämt.

 9. freetheworld

  Thomas #8
  Sura uppstötningar så här tidigt på dagen?? Trevlig helg!!

 10. Lena Krantz

  Ha ha….underbart!
  😀

 11. Peter Stilbs

  Thomas – du är en riktig skämtare  🙂

 12. Björn

  Aprill aprill din dumma sill! Hade varit en stor sensation om nyheten hade varit verklig. Sorry!

 13. Gripping hand

  Ska bli intressant att se om skammen något år klarar av att göra ett skämt på sin egen bekostnad istället för på andras 😉

 14. Joakim

  OM det ändå vore sant så man kunde tro på rättvisan

 15. L

  Det största skämtet var att dom fick ett Nobelpris! Bra att man idag ändrat så att det inte längre får delas ut av Norge.

 16. Flugan Helge

  Skämt behöver inte vara något roligt det kan lika bra avar något som börjat lukta……och lukta väldigt illa!!

 17. Flugan Helge

  ….eller någon som inte kan stava utan snavar påtagenterna………..

 18. Flugan Helge

  …..och missar mellanslagen också för den delen…..

 19. Björn

  tänk hur de vore om de som avlönas av våra skattepengar kunde göra något vettigt på arbetstiden

 20. Thomas! #8
  Det är CAGW som är det katastrofala skämtet! Om 100 år kommer denna hysteri att betraktas som vi nu ser på häxprocesserna på 1600-talet. Det är du som är lurad eller luras! Sorry!

 21. Åke N

  Inget aprilskämt.
  Prof Mullers vittnesmål inför senaten eller kongresshuset (minns ej vilket):
  http://berkeleyearth.org/Resources/Muller_Testimony_31_March_2011
   

 22. ThomasJ

  HA-HA – bra skämto aprillo, Peter!
  Neden är emellertid EJ ett aprillo-skämto:
  http://wattsupwiththat.com/2011/03/31/expect-the-best-plan-for-the-worst/
  Intressant läsning ang Mullers ’BEST’ & framträdandet inför kongressen. I allra högsta grad förvånande, att ngn kan/får presentera något där som bygger (?) på [enl.egna utsagor] ~ 2% av tillgänglig data. Men dé é la på samma vis som när Hansen gjorde ’entré’ med sina katastrofala scenarier för ~ 10 år sedan.
  Det finns m.a.o. flera anledningar till återkallelse…  😉
  Mvh/TJ

 23. Tänk om det vore sant ändå.

 24. Mikael

  Jag får aldrig nog av 40-talist humor……

 25. J-O

  Är det sant ???
   
  🙂

 26. Slabadang

  Peter S! 🙂
  Guld!  🙂 🙂 🙂 😉 🙂

 27. Håller tummarna för att det är sant.
  Av vad jag lärt från UI så kan det vara sant om vi blir tillräckligt många här på TCS som håller tummarna och skapar konsensus för att det ska vara det.

 28. Jan-Erik S.

  Haha…gick själv på nyheten när jag läste den här i morse och var överlycklig i ca 20 sek. när det slog mig det var 1:a April.
  Shit happens…

 29. Pehr Björnbom

  Måste vara ett av de bästa aprilskämten någonsin
   🙂  🙂 🙂 🙂 🙂

 30. S. Andersson

  Här på jobbet blev vi idag uppmanade av företagsledningen att inte längre äta spagetti carbonara av hänsyn till klimatet. Följande motivering gavs:
  According to a study, recently published by the EU Climate Action Service, even the origins and history of the Carbonara show that it is incompatabile with the values and principles of the EU climate change and environmental policy.
  If you have anymore questions, to not hesitate to contact your superior.

 31. Kent Forssgren

  Detta då? Andreas Carlgren åker till Sydafrika för klimatförhandlingar med bl.a. WWF!
  http://www.regeringen.se/sb/d/14669/a/165496

 32. Ulf L

  #16
  är inte skämt något som flugor gillar?

 33. hahn

  Ett Aprilskäm byggt på idén om att klimathotet nu verkligen bevisats och att hockeyklubban slutgiltigt godkänts som korrekt hade varit gränslöst kul.
  Kanske kryddat med att TCS byter inriktning grundat på att man ansett sig överbevisad i sak. Jag skulle ha dött av skratt.

 34. Pär Green

  hahn # 33
  Ledsen att meddela, att du förmodligen dör ändå.
  Men klimatet består.

 35. AOH

  Kent Forsgren # 31
  http://www.regeringen.se/sb/d/14669/a/165496
  Bl.a. för att träffa “klimatpajaser” som Saliem Fakir flyger AC till Durban.
  http://www.fm.co.za/Article.aspx?id=129526 ( 2010 )

  “……..There are a number of other outstanding issues. The first is that the current pledges, which would result in a reduction in emissions of 13%-16%, are far off what is needed to keep global temperature rising above the stipulated 2°C. In fact, this level of reduction would mean a rise in temperature of 3,2°C. “It’s a glaring weakness that the pledged reductions aren’t in line with the 2°C goal,” says Saliem Fakir, head of WWF’s Living Planet unit………”


  “…….Japan voiced its opinion that such an extension would be fruitless if it did not include high emitters like China , and the US, which never ratified the protocol………”
  Efter årets händelse i Japan kan envar fundera vilka nya mandat Japan kommer att ha med sig till COP 17 Durban när dom redan i Cancún hade tvivel om Kyotoavtalet.
  Men så duktig som AC är kan han säkert övertyga Japan att släppa till klimatpengar för ett nytt avtal.
  Ha – Ha

 36. hahn

  Pär Green #34, ehhh, jag vet!

 37. Pär Green

  hahn # 36
  Efter 3 genarationer finns ingen lägre vem du var!
  Vila i frid.

 38. Pär Green

  hann # 36
  Hoppas att du förstår,
  Efter 3 genarationer finns ingen som minns vem du var!
  Vila i frid.
   
   
   

 39. Anders L.

  Också kom den preliminära rapporten från BEST-projektet, och det visar sig att … att … att … Muller & Co kommer fram till exakt samma resultat som klimatvetenskapen redan gjort. Ständigt denna verklighet som sätter käppar i hjulet för skeptikerna!

 40. KristianA

  #39
  Ännu en White-wash, nothing new under the sun?
   

 41. Anders L
  Nej, de kom inte fram till exakt samma, de har inte heller studerat all data, och de har undvikit att ta i vissa av frågorna ännu. Dessutom är de förväntade åtskillnaderna när dessa data sammanställs låga, och väsentligen inte vad skeptiker har skjutit in sig på.
  Det är lite märkligt att du gör så många missar i samma inlägg. Som om du inte hade fattat något av det som disktueras …

 42. Peter Stilbs

  Jag tittade på denna Muller’s rapport för någon vecka sedan, och den verkade vara gripen ut luften – bl.a. 1.2 Graders GW under 1900-talet varav 0.6 AGW (via CO2). Har aldrig sett några sådana siffror tidigare??

 43. ThomasJ

  Å ena sidan intressant att Mueller m.h.a. ~ 2% av data kommer till liknande resultat som ’the team’ & presenterar dessa i ’hearing’ (dock utan att, som avtalat var, stämma av med andra kompetenser).
  Å den andra sidan oxo av intresse är en koll av bakomliggande ’vested interests’ hos Mueller, bl.a. inom ’geo-engineering’, här:
  http://antigreen.blogspot.com/2011/04/untangling-prof.html
  och här:
  http://jer-skepticscorner.blogspot.com/2011/04/best-novim-and-other-solution.html
  Tål att fundera lite på när vissa anklagar folk för att gå i olje- o/e andra industriers ledband…  😉
  Mvh/TJ

 44. Anders L.

  Det var väl det jag trodde – en skeptiker som kommer till fel resultat är inte någon riktig skeptiker. Hade Muller verkligen hittat någon skillnad i denna preliminära rapport är jag säker på att de metodologiska invändningarna från skeptikerhåll hade varit utomordentligt sparsamt förekommande.

 45. ThomasJ

  Att hävda Mueller som varande en ’AGW-skeptiker’ är lika trovärdigt som att hävda Gadhaffi varande en demokratiskt sinnad och agerande person… måhända t.o.m. kandidat för Nobels Fredspris… err, visst 17-singen, det priset har ju fått kraftig slagsida (milt utrryckt) – också. 
  //TJ