När mörkast vinner

darkness
Nu börjar det så smått dra ihop sig för årets upplaga av Earth Hour, spektaklet då vi i sympati med klimatet förväntas släcka ner så mycket som möjligt. I år har visst Lunds kommun utmanat min hemstad Helsingborg på en stadskamp om vem som släcker ner mest. Manifestationer i all ära, men jag önskar att fler människor insåg det symboliskt galna i att signalera klokskap genom att låta mörkret ta över. Förra året den 26 mars firade vi här på TCS Upplysningens timme. Jag hoppas att ni vill vara med och fira även i år. Mer om detta senare.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ThomasJ

  Klart vi ska vara med i upplysningens timme!  😀
  Här nåt annat (upp-)lysande:
  http://wattsupwiththat.com/2011/02/27/wuwt-voted-best-science-blog-in-the-2011-bloggies/
  Mvh/TJ

 2. D Lundkvist

  Den som inte inser vilken symbolik som ligger i att omfamna ”mörkret” i tider som dessa är ändå bortom all räddning vad gäller förnuft, sans och resonemang. Och vi vet ju att ingen kritik biter på de som redan antagit den fåraktiga blickens långsamt tuggande ansiktsuttryck.

 3. ThomasJ

  Exempel på när mörkret vinner:
  http://nofrakkingconsensus.wordpress.com/2011/02/27/environmentalism-runs-amok/
  Mvh/TJ

 4. Toprunner

  Elupproret har ju tänkt sig en liknande åtgärd som protest mot höga elpreser nu på söndag:
  ”Dags för en el-protest! Söndagen den 6 mars kl 20-21, 2011 visar vi tydligt vad vi tycker om höga elpriser. Då släcker vi ner lampor och elprylar i protest, så mycket vi bara kan och tål.
  Släck ner hela huset, byn, staden och Sverige, så vår protest syns tydligt!
  Sprid detta vidare, dela på Facebook, bloggar så alla får en chans att vara med”
   
  Jag klurar på om den här aktiviteten skulle kunna ta udden ur Earth Day i och med att den utförs tidigare.

 5. D Lundkvist

  @Toprunner: Då är det bättre att protestera genom att inte betala elräkningen. Hit them were it hurts. Ett par hundratusen elabonnenter som ställer in betalningarna skulle ge effekt. Frågan är hur våldsmonopolet och indrivarna skulle reagera skulle reagera? Tror dock att såna protorevolutionära yttringar från en diskret medelklass är för mycket begärt. Frågan är hur långt en tunnelseende, vardagsstressad medelklass kan pressas av sina ställföretradande åsikts- och moralskapare uppi ståkkolm?

 6. Toprunner

  D Lundkvist:
  Det känns som argumenten för det är lite tunna då Maudan tycker elpriserna borde vara högre, var i toppen hittar du acceptans och förståelse för att vägra betala? Sen sa ju elinspektionen igår i agenda att nätavgifterna såg rimliga ut och de tillsammans med energimyndigheten är ju regeringens Saruman i dessa frågor.
  Kronofogden är ju den som knackar på dörren vid inställda betalningar och insisterar man så har man en framtid som rättshaverist på sin höjd.

 7. balato

  Jag föredrar upplysning framför mörker!

 8. Dan

  Vem har hittat på det här? Mörkrets Furste?

 9. Lena Krantz

  Vi kan väl ha en hel kväll i ljuset?
  Man skulle ju kunna ha ett tema för kvällen som går ut på att upplysa om sanningar och slå hål på osanningar, allt för att ge hopp till människor.

 10. Michelangelo

  #4# Det behövs nog inget speciellt eluppror för att det skall bli svart i det svenska folkhemmet. Tant Maud med sina höjda energiskatter och moms på dem, samt den intermittenta elförsörjningn och som lök på laxen Yngves flirt med bankerna och hans ränteökningskurva med urstark krona, kan snabbt sänka ned den svenska ekonomin i en växthusgasdimma som kan bli hart när omöjlig att skingra även runt en stabil Borg.

 11. D Lundkvist

  Hahaha, regeringens Saruman! Nä, jag inbillar mig inte för en sekund att det skulle kunna vara genomförbart, det var mer en fantasi, men man undrar ju ibland liksom. Var går gränsen? Vet nån vilka alla parametrarna är som elbranchen påverkas av och vad som styr den ständiga uppgången? Är det enbart ökad efterfrågan? Det ständigt ökande elbehovet?

 12. D Lundkvist

  …bygg då för … ut kärnkraften så det ryker om’et. Kolla på Finland. Skulle fan behövas mer finsk sisu i den svenska tvärflöjtsspelarsjälen. Hålla på med energiskogar, solpaneler och vindsnurror som om det är tillräckliga alternativ för nånting här uppe i kalla norden. Man blir oglad liksom, eftersom mitt perspektiv, jag som betalar, uppenbarligen helt ignoreras. Det är ju mig och min livsstil det är fel på. Så är det bestämt för att det politiska dagiset skall ha nåt att göra i ytterligare nåt decennium.

 13. Kent Forssgren

  Vi har ingen elbrist i Sverige, som elbolagen påstår när dom höjer priserna. Svart på vitt från staten. ”en successiv utbyggnad av ett elöverskott i det nordiska området aktualiserar nya förbindelser till kontinenten”
   
  Jag börjar undra om inte vissa politikers tal om förnybar elproduktion är en medveten lögn.
  Vindkraftens behov av reglerkraft har dessa politiker mycket väl förstått. De man vill åstadkomma är ett elöverskott som går att exportera och överskott blir det så klart med både vinkraftsutbyggnad och utbyggnad av dess reglerkraft. Varför är det så politiskt viktig med elexport? Jag bara undrar? En konsekvens är att elbolagen kommer att tjäna än mer. Dessutom tvingas svenska skattebetalare subventionera börsens mest vinstgivande företag? Politiker, jag bara undrar? Jag undrar också varför skall hela Sveriges landskap förfulas av vindkraftverk? Politiker, det är ni som har beslutat att genomföra den största miljöförstörelsen som någonsin har förekommit i Sverige. Varför? Kom inte dragandes med att klimatet skall räddas. Ni vet att detta inte är sant. Mormor har förstått att det inte är sant. Berätta i stället sanningen. Den som ni har enats om över partigränserna. Har ni alla ekonomiska intressen i sfären runt elbolagen? Era väljare är nyfikna men också otåligare och otåligare i takt med att elräkningarna rusar i höjden. Är det inte dags att prioritera svenska folket före elbolagen? Åtminstone före utländska elbolag kan jag tycka. Politiker, jag väntar på svar?
   
   
  Svenska Kraftnät tar bort flaskhalsar för 11,4 miljarder kr
  Investeringsplanen för de kommande tre åren är inlämnad till regeringen. Svenska Kraftnäts drivkrafter är utbyggnaden av förnybar elproduktion.
  På tisdagen lämnade Svenska Kraftnät in sin investeringsplan till regeringen. Det statliga affärsverket beräknar investeringarna till 11,4 miljarder kronor för åren 2012 till 2014.
  ”De främsta drivkrafterna bakom den ökade investeringstakten är utbyggnaden av förnybar elproduktion, effekthöjningar i kärnkraftverken, behov av att bygga bort flaskhalsar i den inhemska överföringsförmågan och ökad integration med andra marknader. Men vi behöver också säkra en mer robust elförsörjning till viktiga befolkningscentra och rusta upp gamla installationer”, skriver generaldirektör Mikael Odenberg i en kommentar.
  Den planerade investeringstakten har ökat jämfört med tidigare. Orsaken är enligt Odenberg att en successiv utbyggnad av ett elöverskott i det nordiska området aktualiserar nya förbindelser till kontinenten, något som kräver förstärkningar av stamnätets överföringskapacitet och nätförstärkningar i de andra länder som berörs för att exportkapaciteten inte begränsas och kraften hindras från att nå förbrukningsområdena.
  ”Ett bra samarbete på nordisk och europeisk nivå är nödvändigt för att genomföra de åtgärder som är bäst ur ett europeiskt perspektiv”, menar Odenberg i en kommentar.
  http://t360.idg.se/2.8229/1.370549/svenska-kraftnat-tar-bort-flaskhalsar-for-114-miljarder-kr
  2011-02-24
   

 14. ”If you only knew the power of the dark side…”
   
  Flås flås…

 15. ThomasJ

  Välkommen till den sköna nya elvärlden, e24 idag läsvärt!
  http://www.e24.se/analys/valkommen-till-den-skona-nya-elvarlden_2648769.e24
  Ca. 27 minuters video om ”The Fraud of Free Energy”, US-baserad dock med direkt överförbara info/fakta till svensk elenergi-situation:
  http://www.larouchepac.com/node/9296
  Mvh/TJ

 16. TJ #15
  Det var en utmärkt presentation av energi och energialternativ. Likaså de bakomliggande tankarna. Idén om en sorts ”motkraft” till entropi är faktiskt ett koncept som långsamt men säkert har växt fram under senaste 10 åren också i min föreställningsvärld. Förutom lagen om entropi och energins långsamma men säkra ”degenerering” till värme så finns det en universell drivkraft att sträva mot högre komplexitet. Jag brukar skämtsamt illustrera den med ett exempel. Lägg ner tre apparater med sladdar i en låda. Efter tre månader är sladdarna hoptrasslade på ett sätt som de inte var när du la ner dem 🙂