När inte ens det bästa är gott nog

Miljöpartiets Peter Eriksson sågar den svenska regeringens klimatarbete vid fotknölarna. Varför? Jo, för att regeringen hävdar att vi har den mest ambitiösa klimatpolitiken i världen. Och i själva verket är vi, enligt MP, sämre än de flesta andra EU-länder.
Sverige ska minska koldioxidutsläppen med 40 procent, eller 20 miljoner ton, fram till år 2020. Men enligt miljöpartiet är 4 miljoner ton redan uppnådda, 5 miljoner beräknas minska till följd av redan fattade beslut och 6,7 miljoner ska minskas utomlands. Två miljoner av utsläppsminskningen är dessutom en följd av EU-beslut.
”Då återstår bara 4,6 procent som är det som regeringen vill minska i det egna landet”, säger Peter Eriksson.
När det gäller hur stor andel av ländernas stimulansåtgärder mot den ekonomiska krisen som går till grön omställning, har till och med länder som Kina och Sydkorea högre ambitioner.
”Endast 4,5 procent av de svenska åtgärderna går till gröna investeringar. I Kina är andelen 34 procent och i Sydkorea 80 procent”, säger Peter Eriksson.
Målet för andelen förnybar energin har regeringen satt till 50 procent. Men Sverige har redan idag nått en nivå på 43 procent.
”Ambitionen är alltså egentligen bara sju procentenheter och det är sämst av de 15 EU-länderna”, påstår Eriksson.
”Men är det inte bara så för att vi har kommit längre än andra?”, frågar med all rätt reportern på DN.
”Ja, men det är inte det regeringen säger”, svarar Peter Eriksson. ”De kan inte kalla sig ambitiösa bara för att vi byggde ut vattenkraften i början av 1900-talet. Det underminerar människors vilja att klara klimatfrågorna.” [mina fetningar] (Förresten, vilka är ”de” och ”vi” i sammanhanget?)
Där har ni det i ett nötskal. Miljöpartiets tagline borde vara ”När inte ens det bästa är gott nog”.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. arga gubben

  Tänk att det var miljopartiet som byggde ut älvarna……och järnvägsnätet då…..vägnätet,  ja hela infrastrukturen…..m.a.o hela Sverige rent av.  Kanske det är så att innerst inne är vi alla miljöpartister,  rött och blått är vilsna själar.  Ett lacknaftabad kan ta bort denna missfärgning och under framträder den rätta eller rent av enda färgen:  Grönt! Ja, säger Peter E:  Kom till pappa allihopa, här finns frälsningen!

 2. Adolf Goreing

  Sverige börjar drar ned från en redan väldigt ”grön” nivå. Kina och Sydkorea börjar från väldigt skitiga nivåer, det är väl då självklart att nedskärningsutrymmet är större. Svårt det där med procent. Sedan kommer klimateffekterna av dessa nedskärningar aldrig att kunna verifieras. Suck, jag kan aldrig förstå varför Sveriges enda icke-demokratiska riksdagsparti överhuvudtaget har några anhängare. Ännu mindre förstår jag att s.k vanliga arbetare accepterar att deras moderparti ”(s)” samarbetar med de som vill ta maten ur munnen på dem.

 3. L

  Jag tror att de flesta skulle vara miljöpartister om det vore ett realistiskt parti. Men nu är det bara en massa flum utan verklighetsförankring.
  Att sen samtliga partier numera prioriterar ”klimatpolitik” är så att man tror det är något fel på ventilationen i riksdagshuset.
  Varför inte satsa på att bli av med månen istället? Den orsakar ständiga tidvattenförändringar på 10-15 meter medan koldioxiden kanske klarar någon meter på 100 år. Dessutom blir folk konstiga och slår ihjäl varandra vid fullmåne. Starta ett nytt parti!

 4. Torsten Wedin

  L #3:
  ”Varför inte satsa på att bli av med månen istället? Den orsakar ständiga tidvattenförändringar på 10-15 meter medan koldioxiden kanske klarar någon meter på 100 år. Dessutom blir folk konstiga och slår ihjäl varandra vid fullmåne. Starta ett nytt parti!”
  Fyndigt! Jag önskar att jag kommit på det själv.
  När startar du partiet?

 5. Torsten Wedin

  L #3:
  ”Att sen samtliga partier numera prioriterar “klimatpolitik” är så att man tror det är något fel på ventilationen i riksdagshuset.”
  Och politikerna verkar vara ”portade” på Internet också 😉

 6. L

  Tack Torsten, politik är inget för mig, men dagens politiker vill ju helst driva projekt som aldrig blir klara, att knuffa bort månen lär väl ta ett tag. Var det inte någon här som ville stoppa jordbävningar också? Månen sägs ju vara orsak till vissa av dom och kanske till och med klimatförändringar… 😉

 7. TomatPalmen

  Regeringen är på rätt väg om man vill göra något åt utsläppen, genom att skifta fokus från dyra åtgärder hemma För varje ton vi  minskar hemma missar vi möjligheten att minska utsläppen med 10-100 ton någon annanstans.  Det är 10-100 ggr dyrare att minska i Sverige jmfrt med vettigare alternativ, där man dessutom har möjlighet att hjälpa fattiga. MP bryr sig alltså inte om vad de uppfattar som problemet (utsläppen av CO2); symbolpolitik är viktigare. De svenskar som betalar relativt mest för denna symbolpolitik är låginkomsttagarna, vilket Långtidsutredningen visat.

 8. Tege Tornvall

  Den vanliga flagellantiska synen: det skall svida! Mene, mene tekel!
  Tege

 9. Peter

  Gång efter annan visar miljöpartiet vilket stolleparti det är. Jag tror Sverige skulle må bäst om det upplöstes.

 10. Labbibia

  Adolf G # 2
  Ännu mindre förstår jag att s.k vanliga arbetare accepterar att deras moderparti “(s)” samarbetar med de som vill ta maten ur munnen på dem.”
  Gör dom?
  Det undrar jag.