Några intryck under veckan som gått

På tisdagar delar posten ut två gratislokaltidningar där jag bor (Åkersberga – som hänger ihop med det ”finare” Österskär) – den ena heter Södra Roslagen och har en stomme som troligen är gemensam för hela Storstockholm – den andra är ännu mer lokal, och heter ”Kanalen” (efter Åkers Kanal, som går genom samhället – på vikingatiden var det en vattenväg (Långhundraleden) som ledde från havet ända till Uppsala).

Södra Roslagen kallas av vissa för Röda Roslagen, pga sin märkbara traditionella Socialdemokratiska profil. Tidningen har haft åtskilliga klimatalarmistiska inslag – troligen med ursprung från ideologi i den närbelägna LO-kursgården vid Åkers Runö och influens från en tidigare innevånare – Bert Bolin – som bodde i Österskär till sin död för några år sedan.

Det gladde mig dock att i Kanalen finna nedanstående insändare. Mycket ovanligt i dessa välspridda och lokalt välstuderade tidningar. Tack för den!

007

Jag fann också i veckan en länk via Facebook till en ovanligt politiskt rättfram undersökning av det för oss alla livsviktiga jordbrukets totala beroende av fossila bränslen.

Bekymrad över innehållet, men glad över att man talade klartext, och inte drog det vanliga ideologiska flummet om ”förnybara bränslen, hållbart samhälle…” och annat relaterat.

Bara en normal traktor drar vad jag minns ca 15 liter dieselbränsle i timmen vid typisk användning – det blir en hel del. Landet är onekligen ganska sårbart vid en eventuellt kommande kris, nu när inga beredskapslager verkar finnas kvar.

Minnet går till en f.d. arrendator i Värmland som berättade för mig att på 40-talet så hade han varit med om att gömma ett 200-liters fat med fotogen i en myrstack, för att ha något till akuta husbehov under krigsåren.

Om Putin fortsätter på sin inslagna väg kanske vi snart är där igen?

Läs och begrunda – länken finns ovan.

jordbruk

Och hur hamnade vi i denna ”klimatröra”, som via politiska styrmedel påverkar vår vardag så mycket?

Ska man gå till botten är det ju, förutom det cyniska underliggande politiska spelet, stödet från grenar av ”vetenskapen” om att ”åtgärder måste vidtas” – och så vidare i cirkelargument bland de inblandade – med påhejande och förstärkande media i bakgrunden och förgrunden.

Själv kan jag svälja att man givetvis bör hushålla med våra naturresurser och också söka spara ”energi”.

Men hur löjligt dåligt underbyggt det klimatalarmistiska korthuset egentligen är kan inte illustreras bättre än i ett av förra veckans inlägg på The Hockeyschtick.

hock

Inlägget diskuterar vad man funnit i en rätt nyligen publicerad studie av Caldeira och Myhrvold i Environmental Research Letters, som med en enkel tre-parametermodell på en vanlig PC på några sekunder reproducerar vad de etablerade klimatmodellerarna får fram via tims- eller dygnslånga körningar på de mest kraftfulla superdatorer som går att köpa i dag.

Anledningen?

Jovisst – precis som många hävdat i åratal – bygger man modellerna på att mer koldioxid i atmosfären ska ge en uppvärmning, så får man givetvis det utfallet vid en simulering.

Obevekligt, även om upprepade simuleringar för syns skull uppvisar ett lagom kaotiskt beteende på kortare tidsskalor. Vår bästa kunskap, baserad på fysikens lagar? Jaså…

Och så var det slutligen ett tips (tack C) jag fick om ”Stormvarning” – närmast någon slags nystartad egendomlig flumakademisk och klimatmusikalisk (??) motsvarighet till ”Föräldravrålet”. Stormvarning har tydligen också fått ca 5 minuter reklam (?) i SVT’s söndagskvälls-Agenda. Egentligen inte alls oväntat från redaktionen på SVT.

storm

Men man utger sig för att vara bl.a. KTH-stött och har KTH’s logotyp på sin webbsida. För KTH’s skull får man hoppas att detta är ett missförstånd, och att någon enskild person bör tas i örat av ledningen. Via sökfunktionen på KTH’s portal kan man dock spåra viss koppling till ”KTH’s Energiplattform” (en lokal samarbetskonstruktion). I skrivande stund har mina efterforskningar inte gett några resultat utöver nämnda sökning.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn

  Många tänkvärda intryck! Det är intressant det som JTI – Institutet för jordbruks-och miljöteknik, skriver om Sveriges livsmedelsförsörjning. Naturligtvis stannar alla processer utan energi. Vad säger Centerns kvinnor om detta, de som vill stänga av all energi som inte produceras med vindkraft? Vad säger Lena Ek? Är CO2 så farligt att vi måste börja leva som asketer? Nej, Centern liksom Miljöpartiet är inga partier för framtiden. Deras politik är inkonsistent med verkligheten. Politiker bör väl begripa att leda människor framåt i positiv anda och inte bakåt med svansen mellan benen.

 2. bom

  #1 ” Politiker bör väl begripa att leda människor framåt i positiv anda och inte bakåt med svansen mellan benen.”

  Det har väl visat sig att den bild Du ger ovan inte alls stämmer med verkligheten! Vad vi behöver är politiker som inser sin begränsning och arbetar för att ”sanera/desarmera” den starka staten. Vi riskerar kanske en s-fp koalition om Bigotta Ohlson blir som nyligen skedde framröstad av folkpartisterna. Sverige är värt ett bättre öde än den fossilfrihetens svält som ligger i de nuvarande politiska projektionerna (spänn kärringen för plogen som i gamla goda tider m a o).

 3. Peter F

  ”Deras politik är inkonsistent med verkligheten.” Jag tycker deras politik är inkontinent. Det läcker ju dumheter hela tiden.

 4. Argus

  Det verkar vara så illa man fruktade.

  Under en sk KTH Energy Platform fanns detta:
  ’ Stormvarning – Culture for climate!

  With the unifying force of music Swedish “Stormvarning” will be launched on September 28th in Ekoteket at Kulturhuset. Stormvarning is a project supported by the KTH Energy Platform and consists of scientists, communicators, musicians and citizens who want to touch, inspire and engage to act within the climate issue. Read more about the event here.’

  I say no more…. eller som TomasJ, ’Go figure!’

  ’Dagens klimatpolitik …….’

 5. johansson

  Tack för insändaren Klas Åström, men att bensinen skulle kunna kosta 30 öre per liter utan enorma subventioner är nog tyvärr önsketänkande.

  Men mer än hälften av priset är skatt, så halva priset på bensin är rimligt.

 6. bom

  KTH energy platform verkar som ett väldigt skumt upplägg. Hur går det med Dina efterforskningar Peter Stilbs? Har vi skäl att misstänka någon av de vanliga syndarna?

 7. PelleTundra

  Koldioxidinsändaren borde vara under er värdighet. Dummare resonemang får man leta efter. Hint: WUWT eller den här samlingen ’sanningssägare’ som inga riksmedia tar i med papper emellan.

 8. Svempa

  ”Naiv Empirism” är en term som Taleb användar i sin bok ”Black Swan”. Dvs man plockar en observation som synes överensstämma med ens hypotes och utesluter andra (och möjlig existens okända variabler).

  Den naiva empirismen har greppat såväl mediokra klimatforskare (vet ju den som lyssnat på t.ex. Erland Källén) som dess hejaklack bland politiker och journalister i en märklig symbios.

 9. Peter Stilbs

  bom #6 – jag har inte hittat något mer, och inte heller fått svar på email. Det finns mycket konstigt på KTH nuförtiden. Det mesta verkar bottna i jakt på pengar för att hålla verksamheter uppe.

 10. Jonas B

  Vad tror Pelle Tundra egentligen att han bidrar med? Gång på gång samma två rader av typen ”guuu, va ni är dumma”. Sen inget mer. Konstigt. Nä, tacka vet jag Thomas P. Han bjuder i varje fall på lite tuggmotstånd.

 11. Rosenhane

  Peter!

  När Rockström & co:s våta dröm går i uppfyllelse kan man ta undervattensbåten via Långhundraleden till Uppsala istället för den trånga Fyrisån!

  För övrigt tummen upp för Klas Åströms kloka insändare.

 12. tty

  PelleTundra #7

  Skulle du vilja specificera vad det är som du anser vara felaktigt i insändaren?

 13. Jimmy

  KTH Energy Platform på Youtube
  http://www.youtube.com/user/KTHEnergyPlatform

 14. Jimmy

  Vaför Stormvarning finns!

  Världens utsläpp av koldioxid fortsätter att öka. Det står klart att detta kommer att orsaka fortsatt uppvärmning och allvarliga klimatförändringar över hela jorden – på land och i haven. Redan med dagens utsläppsnivåer syns omfattande förändringar i klimatet. Att bromsa ökningen, stabilisera nivåerna och se till att utsläppstakten kulminerar och vänder nedåt kan begränsa klimateffekterna. Vi kan vända trenden.

  Stormvarning drivs av övertygelsen att klimatfrågan kräver att vi agerar kollektivt och som medborgare – inte bara konsumenter – för att åstadkomma den förändringen som behövs.

 15. Thomas P

  Jonas B #10 Fast du får medge att det även finns gott om inlägg av typen ”guuu, va Rockström/Mann/Hansen är dumma” på denna blogg, samtidigt som jag ständigt fascineras av folket härs ändlösa behov av att tacka varandra för inlägg.

 16. Jimmy

  Här har vi en klimatmusikalisk ”artist”. Staffan Lindberg koldioxidbantare och tillika Pär Holmgrens elmoppe-kompis!
  http://www.koldioxidbantaren.se
  Lyssna på texten i visan, 9:27 in i videon: …detta är en munter sång om vår snara undergång…
  http://www.youtube.com/watch?v=F-u5WLvOD5E
  Hur sjukt får det vara?

 17. Ingemar Nordin

  Tack Peter för ett informativt inlägg!

  Jag tycker att KTHs stöttning av Stormvarning kan vara värt att följa upp. Det är ju ändå skattepengar som det är fråga om.

  Under tiden kan ju Thomas P och Pelle Tundra roa sig med att läsa varandra och ignorera resten. Ni verkar passa bra ihop! Kanske skulle ni sätta upp en egen blogg för ert djupsinniga klimatutbyte. Lycka till! 🙂

 18. bom

  #15
  Jag är beredd att hålla med Thomas Palm att nedre gränsen för beröm nog ligger lite lågt här när t o m ”en sådan som Thomas Palm” understundom drabbas av de generande ryggdunkningarna! Om Pelle Tundra tycker jag bara synd! 🙂

 19. Håkan Bergman

  Trot eller ej, men WCA, World Coal Association, passar på att ha möte i Warszawa samtidigt som COP19 pågår. WCA, kan det vara dom som finansierar alla kärnkraftsmotståndare?
  http://in.reuters.com/article/2013/11/18/climate-talks-idINL5N0J32U520131118
  Lite kritiska inslag i artikeln:
  ”Some institutional investors are also acting. The Church of Sweden, for instance, will not invest in firms that get more than 5 percent of their turnover from prospecting for or developing coal.”

  Hårda bud för kolindustrin m.a.o.

 20. Sten Kaijser

  För min del anser jag nog att Thomas P är den viktigaste kommentatorn vi har på den här bloggen

  han är ju en av de få som informerar oss om det som står på de bloggar vi sällan läser

  och dessutom tycker jag att han oftare försvarar av andra angripna än själv går till attack

  han bidrar riktigt till att hålla bloggen levande

 21. Jimmy

  Tack ska du ha Thomas P!
  http://m.youtube.com/watch?v=VopiikYXAIc

 22. Jonas B

  Thomas P #15# Självklart kan man inte gilla allt på en sån här blogg där i alla får säga sin mening. Här finns tex deltagare vars åsikter i klimatfrågan jag delar, men vars uppenbara sympatier med SD jag starkt ogillar. Nåja, dumheterna behöver man ju inte läsa. Ett stort TACK i stället till alla de tappra som driver Klimatupplysningen, till alla här som debatterar i civiliserad ton (även till dig Thomas P vid de tillfällen då du trillar dit i ren demagogi) samt sist men inte minst till Lennart Bengtsson vars inlägg ALLTID är läsvärda.

 23. Jonas B

  PS Nä, att det tackas stör mig inte. Tvärt om. Det är en artig och trevlig vana…:=)

 24. Ingemar Nordin

  Sten K #20,

  Asch, dessa ständiga ryggdunkningar av Thomas P! Han och Pelle Tundra verkar ju trivas bra ihop. Så, varför inte dunka även Pelle T i ryggen. Även han verkar ju ha läst ”bloggar vi sällan läser”. Skall de ha en guldstjärna för det?

 25. ThomasJ

  Intressant inlägg – kul att där öht. finns en/annan lokaltidning kvar, hur länge än…? 😉

  Paul Homewood, rejält aktiv bloggare med utmärkt bra koll på ’läget’, avslutar ett inlägg så här:
  ”I have to ask the question though – how is it that such obvious junk science is allowed to pass peer review and be published? There can be little doubt that the power of money has utterly corrupted climate science.”
  Länk: http://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2013/11/18/southern-hemisphere-temperatures-declining-since-2001/

  Frågeställningen handlar om hur det öht. är möjligt, att inom ’klimateriet’ blir vilka pseudo-vetephaen-skapsartiklar som helst publicerade, jfr t.ex. Lewandowskys BS!, då det inom andra discipliner hålls mer än ett argusöga på vetenskaplighet, jfr med följande inom medicin:
  http://retractionwatch.wordpress.com/2013/11/18/retraction-appears-for-italian-cancer-specialist-facing-criminal-investigation/

  Que???

  Mvh/TJ

 26. Jimmy #14: Omfattande förändringar i klimatet har synts så länge det har funnits ett klimat. Att någon del av klimatförändringarna orsakas av förändringar av koldioxidhalten är fortfarande obevisat.
  Thomas P #15: Vi kallar Rockström och Mann dumma för att de ÄR dumma! De är så inkompetenta och okunniga att de tydligen inte ens begriper att de är inkompetenta och okunniga. Hansen har i alla fall lite kompetens och kunnande, men har varit för förblindad av sin klimathotstro för att kunna ägna sig åt riktig vetenskap.

 27. Thomas P

  Ingemar #24 ”Han och Pelle Tundra verkar ju trivas bra ihop. ”

  Jag kan inte minnas att jag sagt något om Pelle Tundra i huvudtaget så jag vet inte vad du baserar det påståendet på. Typiskt att du slår bakut när Sten räcker ut en olivkvist, för dig är skyttegravslinjen dragen och alla fiender skall mobbas ut.

 28. Thomas P

  ThomasJ #25 ” There can be little doubt that the power of money has utterly corrupted climate science.”

  Noterade du att den där artikeln av Cowtan och Way om att uppvärmningstrenden underskattats pga att man inte fått med Arktis korrekt skrevs på deras fritid utan någon finansiering?

  Lars Kamél #26 Jaha, så där ThomasJ skyller på korruption skyller du på inkompetens och okunnighet. Ni två är så bra illustration av Dunning–Kruger-effekten.

 29. ThomasJ

  OT, men inte sååå mycket… 😉
  Donnan rapporterar från COP19:

  http://nofrakkingconsensus.com/2013/11/18/what-a-nasty-scandalously-rigged-system/

  Mvh/TJ

 30. Börje S.

  #28 Thomas

  Rockström dillar om tippning points och gränslöst överdrivna havsnivåhöjningar. Lite av en mytoman, skulle jag vilja karaktärisera det som.

  Han är inte dum i ordets rätta bemärkelse, snarare smart, slug, illistig, förslagen. Ytterligare karaktäriseringar finns i synonymordboken, slå på rävig t ex.

  När föregående års kolossala överdrifter avvisats medelst iakttagelser från verkligheten måste han hitta nya fantasifulla alarmvinklingar, allt för att säkra sin försörjning och för att inte få sin plats sociala stegen raserad.

  Han är inte ensam om detta i klimathotarnas underbara värld. Naturvårdsverket och kälkarna, Per Holmgren och snön som aldrig mer kommer att falla, WWF och de utrotade isbjörnarna, Världsbanken i kärleksfullt samarbete med Potsdaminstitutet med sina havsnivåhöjningar på mellan 50 till 100mm per år.

  Så har vi LochNessodjurets död, Tellusexplosionen förosakad av 0,8ºC tempökning, den ökade promiskuiteten (rätt mysig katastrof om du frågar mig), njurstensökning, de kalla vintrarna, de varma vintrarna, regn där det skulle bli torka, torka där det skulle bli regn, 500meter tjock is som på 20 år smälter under evig frost… osv osv

  Alltihop är så genomskinligt något någonsin kan bli, men ändå, alltför få ser detta uppenbara. Det beror på att klimathypen medvetet marknadsförts och annamats som en religion, och om man ifrågasätter en religion blir de som tillhör den mycket, mycket arga och går i spinn.

  Och allt detta vet du bättre än de flesta, såvida jag inte misstagit mig helt vad din intelligens angår.

 31. Jimmy

  #26 Lars
  Jag citerade deras egna ord om varför Stormvarning finns. Det var dumt av mig att inte förtydliga detta.

  När du säger att Rockström & Mann är dumma menar du att de är ointelligenta eller dumma så som ett barn tycker att någon är som gjort dem någon oförrätt?
  De är trots allt fasiken så mycket mer framgångsrika med sin propaganda än vi mer skeptiska är med vår upplysning?

  Jag tycker att det är bra att Thomas P kommer med lite mothugg. Det kan bli lite väl mycket ryggdunkningar annars. Förstår bara inte hur karlen orkar.

 32. Perfekt

  Thomas P #28
  När det gäller Cowtan och Way kan man ju med den AGW-dogmatiska metoden avfärda det utan vidare.

  Åtminstone Cowtan är ingen riktig klimatforskare och Way tillhör den hemliga grenen av den partiellt oljefinansierade SS-bloggen. Det går inte att utesluta att de fått en rejäl hög oljedollar för detta.
  Riktiga klimatforskare som J. Curry sammanfattar artikeln såhär:
  ”So I don’t think Cowtan and Way’s analysis adds anything to our understanding of the global surface temperature field and the ‘pause.”

  Amatörer som jag och McIntyre är inte fullt så skeptiska. Sammantaget gör ju detta Cowtan&Way måste ju ha fel om det inte vore för det att deras resultat passar AGW-kyrkan.

 33. ThomasJ

  Mer kommentarer till Cowtan & Way-artikeln här:
  http://www.thegwpf.org/pause/

  TTPP: ’There is always most flak on/over the target’.

  Mvh/TJ

 34. Ann L-H

  # 29 Donnans rapport från COP-mötet visar hur ”Our Common Future” kommer att styras om/när den Globala Environmentalismen helt tagit över.

 35. Thomas P #28: Jag förmodar att du menar att Mann och Rockström är två exempel på Dunnig-Kruger-effekten? Två så bra exempel från verkligheten lär vara svåra att hitta någon annanstans. Förresten ska man aldrig ta till konspirationsteorier när vanlig inkompetens duger som förklaring.

  Jimmy #31: Rockström och Mann ger inte intryck av att vara särskilt intelligenta. Fast de kanske bara spelar? De är i alla fall två utmärkta exempel på Dunnig-Kruger-effekten, alltså att inkompetenta personer tror sig vara kompetenta.

 36. AOH

  Ytterligare intryck under gångna veckan:

  http://blogg.miljodep.se/blog/halvleksrapport-fran-cop19-i-warszawa/#.Uot5CycjFGN

  Dom har det arbetssamt våra ”viktiga” svenska representanter

  Halvleksrapport från COP19 i Warszawa

  Men det övervägande intrycket är att det går trögt och att det så avgörande förtroendet inte har stärkts mellan de olika grupperingarna. Det finns flera skäl till detta. Några av dem är:

  — Bristen på ambition för utsläppsminskningar från i-länderna
  —Bristen på framsteg i finansieringsfrågorna och frågor relaterade till klimatfinansiering

 37. Håkan Sjögren

  Jimmy # 14 : Du har helt fel om koldioxidens roll. Det står helt klart att ökning av halten koldioxid i luften inte kan orsaka fortsatt uppvärmning och allvarliga klimatförändringar.Uppvärmningen har avstannat och kan inte fortsätta. I textTV redovisas i dag utsläppsrekord av koldioxid, men den stora ökningen sker samtidigt son temperaturen ligger stilla eller minskar. Gasen i fråga saknar ju temperaturhöjande egenskaper. man måste titta på utfallen av temperaturmätningarna och strunta i modellkörningarna, som blir missvisande eftersom man lurat i datorerna att koldioxid har växthusgasegenskaper. Mvh, Håkan.

 38. ThomasJ

  Smått kul att, så här efter ~ 9 timmar på sjön konstaterande (igen, suck!) att hummersäsongen denna gång är mer uselt dålig än jämförelsevis TTPPs ytterst lågvattenmärkta ’adhom-komplimang’ (#28), till vilket kan/bör märkas, att: ’it takes one to know one’ (utengemärkt är dock att TTPP via sina överlägsnaste egenskaper & kapaciteter på kort tid inhämtat all form av hjärnskrynklerikunnande för att ’ersätta’ den tidigare, tacksamt, avlämnade jordgubbsodlaren… 😉 ) – att citera/kopiera avslutningar på diverse artiklar, som denna ur WSJ:
  ”Is there a remedy? Probably not. Then again, the president’s no-show at Gettysburg suggests he might be trying to follow Old Abe’s counsel in a fruitful way: ”Better to remain silent and be thought a fool,” the Great Emancipator is reported to have said, ”than to speak and to remove all doubt.”

  Länk till det ’hele’:
  http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304439804579205801125914812

  Mvh/TJ

 39. ThomasJ

  AOH #36: Där finns fler/radder av/ comics (/sarc off) på Ekskans, scientology-styrda blogg, t.ex. denna:

  http://blogg.miljodep.se/blog/sa-nar-vi-loftena-om-klimatfinansiering/

  Dé é la Gött att där finns ett centristiskt maximalt centrerad idiotparti med verklighetsfrånvändna (fundamentalt!) höga/-sta företrädare, oder…? /sarc off and pun intended!

  Mvh/TJ

 40. ThomasJ

  Det (o)roliga fortsätter med inlägg/meddelande av klimatambassadör, vad ph**n nu detta är?!?!?, Anna Lindstedt – sitter hon på nåt hej-och-hå-departement-som-jagar-koldioxidens-skadligheter-för-ost-ätande-livsmedelsverks-lydande-underhuggare-annars-får-du-inte-behålla-din-position-lön-så-håll-käften-din-djefvla-realist-och-kryp-tillbaka till-ditt-verklighetsbaserade-hål.
  ”We do not want to discuss with flat-earthers… (Mr. Nobama ~ 2013)

  Go figure!

  Mvh/TJ

 41. ThomasJ

  Ann-LH #34: Förvisso! Dock anser & stävjar jag för att där ÄR/finns/ ngn form av (vår???) sunt baserad tanke visavi nu ’styrande’ informationsflöde – om/där rent ut sagt torde vara kriminellt(?: beroende på vaddå??? – vilket hittills samtliga partier totalt misslyckts med, trots miljondyra s.k. ’experter’- Go figure!

  Mvh +kram/TJ

 42. ThomasJ

  Sorry, men nedan länk kommer evtl. att ge icke-fråge-svt/sr-opinionsskaperiet, vatten på kvarn:

  http://retractionwatch.wordpress.com/2013/11/19/plos-blogs-removes-post-criticizing-writer-over-sexual-harassment-post/

  Torde vara/bli ett ’gefundenes Fressen’ för kommande ~ 1.000 timmars SVT-xyz-sändningar, bl.a. för att undandra licensbetalarnas RÄTT (!) att se alla fem+ avsnitt av den norska dokumentären ”Hjernevask ”, länk:
  http://www.youtube.com/watch?v=19l3L-ldLas

  Suveränt Nordkoreansk stil/beslut att INTE sända detta i SVT… pga ” ..låg kvalitet…” enligt SvT,,, Go figure!

  Mvh/TJ

 43. AOH

  ThomasJ # 40

  Och vilket slitsamt arbete Anna Lindstedt har haft bara under året 2013. 🙂

  http://blogg.miljodep.se/blog/tag/ambassador-anna-lindstedt/#.UovVWeJcmyk

  04.11.2013
  —-Bara några dagar efter min senaste resa måste jag åter bege mig iväg. (Köpenhamn) Denna gång gäller det ett möte om klimatfinansiering som USAs Todd Stern…….För att agera klimatsmart tar jag tåget 🙂

  21.10.2013
  —-gjorde förra veckan en resa till Dominikanska republiken och Mexiko, för att delta i ett möte med Cartagenadialogen och fördjupa klimatrelationerna med Mexiko.

  03.10.2013
  —–Efter två års galet resande, tusentals övertidstimmar och en ständig trötthet beslöt jag mig för att avstå från internationella möten under ett par månaders tid. Det var välbehövligt. Men sedan en tid tillbaka snurrar hjulet inför nästa stora klimatmöte, COP 19 i Warszawa,

  17.06. 2013
  —- Efter den nyss avslutade förhandlingssession i Bonn är hon optimistisk inför den enorma uppgiften att få en ny global klimatöverenskommelse på plats till 2015.

  o.s.v —o.s.v —o.s.v— 🙂

 44. ThomasJ

  Mer rapporterande från COP19, serverat av vår kända Donna:
  http://nofrakkingconsensus.com/2013/11/20/the-creepy-climate-summit/

  Huga…

  Mvh/TJ

 45. ThomasJ

  AOH #43: Ja, jösses jävlar vad tjejen måste ha ’problem’ med de 24 timmarnas begränsningarna… nåt som ’de’ inte tycks ha fattat öht! 😉
  Å andra sidan torde ju övertimmarna rendera i plenty-more-penga-penga-på-mitt-konto – typ, asså 😉

  No need to Go Figure on this, oder ???? 😉

  Mvh/TJ
  PS: ’Grundlönen’ för dessa politokrater ligger vid ~ 40 ksek/mån, plus allehanda benefits, typ resor, uppehälle, traktamente osv… Vem, av dessa, har ryggraden [nog] att deFacto såga grenen ’de’ sitter på??? //DS

 46. ThomasJ

  ThomasJ

  2013/11/20 kl. 10:03

  Din kommentar inväntar granskning

  Thanks plenty…. /sarc off

  //TJ

 47. ThomasJ

  WTF is going on, or not ????

  Be aware mods, etAll!

  //TJ

 48. Pelle L

  Den här personen , Anna Lindsted är ju klart och tydligt kriminell!
  Så har står det i Arbetstidslagen:
  ”8 §

  När det finns särskilt behov av ökad arbetstid, får övertid tas ut med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad, dock med högst 200 timmar under ett kalenderår (allmän övertid).

  (Paragrafen ändrad genom 2011:740.)”

  Citat
  ”03.10.2013
  —–Efter två års galet resande, tusentals övertidstimmar och en ständig trötthet beslöt jag mig för att avstå från internationella möten under ett par månaders tid. Det var välbehövligt. Men sedan en tid tillbaka snurrar hjulet inför nästa stora klimatmöte, COP 19 i Warszawa, ”

  Max tillåten övertid under två år är alltså 400 timmar.
  Så tusentals timmar (2000 – 3000) är alltså klara lagbrott.
  Förmodligen räknar människan in tiden när hon sitter och sover i en förstaklass flygstol ToR Mexico och andra ställen.

  Gissa vilket bra jobb en person gör, som utöver normal arbetstid om 1800 timmar har 1000 övertidstimmar varje år.

  Nej tack till sådana statstjänstemän. Har de inte lärt sig att använda telefon?

 49. Peter Stilbs

  Pelle L #48 – låter som åter en av dessa fartblinda politiska broilers, med egen tolkning av Tobleroneförmån, obegränsade Taxiresor och mobilbabblande och liknande. Har dock aldrig hört om att statstjänstemän/kvinnor kan få övertid under resor.

  Akademiker etc kan aldrig få övertidsersättning.

  Dock är det ganska förmånliga statliga traktamenten under restid (för att kompensera för dyrare förplägnad etc.) Hotell och transporter betalas dock rakt av – men det finns restriktioner om val av flygklass och hotellstandard. Men det kanske inte påverkar den verkliga nomenklaturan.

  Re resetraktamenten minns jag från min tid i Norge att man tänkte tvärtom på Universiteten – man fick löneavdrag, därför att frun hemma inte behövde laga lika mycket mat, som om man var hemma … 😉

  Nej – jag skämtar inte.

 50. Undrande

  Stämmer nedan text eller är den klippt ur sitt sammanhang?
  Om det är sant och stämmer borde diskussionen vara avslutat!

  Vi kommer att att ha det lika djävligt som alltid!

  Thomas p kan gå i ide och återkomma ett annat århundrade!

  Hejdå Tomas P!

  http://www.corren.se/asikter/debatt/klimatvetenskapen-star-och-stampar-6621660-artikel.aspx

  Uppvärmningspausens definition och beräkning enligt IPCC
  2013/11/15 av Pehr Björnbom.
  63 Kommentarer
  Det har på sistone blivit en hel del diskussion i kommentarerna här på Klimatupplysningen om hur uppvärmningspausen definieras och beräknas. Här diskuterar jag IPCCs behandling av denna fråga och illustrerar deras definition enligt kapitel 9 med beräkningar.

  I ett tidigare blogginlägg har jag diskuterat vad IPCC skriver om uppvärmningspausen. Denna har som bekant blivit alltmer aktuell allteftersom temperaturökningen gradvis har avtagit alltmer under de år som gått efter 1998. IPCC använder det engelska ordet hiatus för uppvärmningspausen. Hiatus används mer än femtio gånger i IPCCs nya rapport.

  Läs mer: Uppvärmningspausens orsak och verkan enligt IPCC

  Två definitioner som IPCC använder
  IPCC använder olika definitioner i olika kapitel i rapporten. I kapitel 11 jämför man temperaturtrenderna 1998-2012 med 1984-1998 och kommer fram till följande på sidan 11-52:

  … cirka 0.26 C per decade for 1984–1998 and cirka 0.04 C per decade for hiatus period 1998–2012.

  Temperaturtrenden har alltså minskat kraftigt sedan slutet av 1900-talet. Den har fallit från 0,26 C till 0,04 C per decennium, dvs. med 85% till endast 15% av sitt tidigare värde, från den ena femtonårsperioden till den andra. Detta är onormalt enligt klimatmodellerna vars simuleringar väldigt sällan resulterar i femtonårsperioder med så låga trender som 0,04 C per decennium. Uppvärmningspausen definieras här således genom att temperaturtrenden har minskat radikalt från en femtonårsperiod till nästa.

  En annan men likvärdig definition finner man på sidan 9-26 i kapitel 9 i IPCCs rapport. Där diskuteras uppvärmningspausen i Box 9.2 under rubriken Klimatmodellerna och uppvärmningspausen i den globala medelyttemperaturen under de senaste 15 åren.

  Diskussionen börjar i Box 9.2 på följande sätt:

  Den observerade globala medelyttemperaturen (GMST) har visat en mycket mindre ökning i linjär trend under de senaste 15 åren än under de senaste 30 till 60 år (avsnitt 2.4.3, 2,20 figur, tabell 2.7, figur 9.8; Ruta 9.2 Box 9,2 Figur 1a, c). Beroende på uppsättning observerade data, kan GMST-trenden under 1998-2012 uppskattas till omkring en tredjedel till hälften av trenden under 1951-2012 (avsnitt 2.4.3, tabell 2.7, Box 9.2 Figur 1a, c). Till exempel i HadCRUT4 är trenden 0,04 C per årtionde för 1998-2012, jämfört med 0,11 C per årtionde för 1951-2012.

  Här definieras alltså uppvärmningspausen genom att jämföra trenden 1998-2012 med trenden 1951-2012. Jag tycker att båda de ovannämnda definitionerna är bra och de lämpar sig särskilt bra för att jämföra med klimatmodellerna men jag kommer att använda den senare definitionen i följande beräkningar.

  Det är särskilt intressant att båda definitionerna bygger på perioden 1998-2012. Diverse klimataktivister, särskilt aktuell är klimataktivistprofessorn Stefan Rahmstorf med ett blogginlägg på RealClimate, vill bortförklara denna periods uppvärmningspaus med den starka El Niñon 1998 och beskyller de som använder denna period för körsbärsplockning.

  Det är således av intresse att se hur många klimatforskare som står bakom dessa två definitioner, som alltså kritiseras för körsbärsplockning av Rahmstorf. Kapitel 9 har 17 så kallade lead authors (varav två är koordinerande), mest känd här i Sverige är väl Markku Rummukainen. Kapitel 11 har också 17 lead authors (varav två är koordinerande).

  Så Rahmstorf har många emot sig. Men han kommer säkert att få medhåll från förutsägbart håll, till exempel från Johan Rockström.

  Läs mer: Johan Rockströms missförstånd av uppvärmningspausen

  Argumentet om körsbärsplockning är nog inte så välfunnet eftersom 1998 följdes av två år med La Niña. ENSO är ju en oscillation så efter uppvärmning som orsakas av El Niño kommer avkylning på grund av La Niña som kompenserar för inverkan på den linjära trenden.

  Beräkningar
  Jag har med hjälp av Wood for Trees gjort beräkningar enligt IPCCs definition för HadCRUT4, GISS, UAH och RSS. Eftersom UAH och RSS börjar 1979 så har definitionen modifierats så att 1998-2012 jämförs med 1979-2012 för deras del. Wood for Trees datorprogram bestämmer de linjära trenderna för vald tidsperiod genom linjär regression med minstakvadratmetoden.

  Graferna för HadCRUT4 och GISS följer här. De gröna kurvorna visar femårsmedelvärden:

  Graferna för UAH och RSS:

  De linjära trenderna går att avläsa från rådatafilerna och ges i följande tabell där Kvot står för kvoten mellan trenden 1998-2012 och trenden 1951-2012 respektive 1979-2012.

  Så här ser alltså uppvärmningspausen för de senaste 15 åren ut i de olika temperaturserierna enligt IPCCs definition. Det är särskilt intressant hur RSS avviker från de övriga. Jag undrar vad Rahmstorf tycker om RSS negativa trend, men har han sagt något om RSS?

  Avslutning
  Alla databaserna visar uppvärmningspauser med viss variation sinsemellan. De låga kvoterna mellan de jämförda trenderna enligt HadCRUT4 och UAH är ett problem för klimatmodellerna. Den negativa kvoten som RSS visar bör var totalt oförenlig med klimatmodellerna.

  Man kan undra över den nya artikel som hävdar att det finns stora fel i HadCRUT4 som Rahmstorf har jublat över på RealClimate. Det var ju inte längesen som man justerade upp HadCRUT3 till HadCRUT4 och fick en högre trend 1998-2012. Men denna justering skulle alltså ändå vara ett misslyckande enligt Rahmstorfs kritik. Samtidigt står RSS där med sin negativa trend.

  Dessutom finns ju reanalyserna som Lennart Bengtsson berättade om, speciellt ECMWFs reanalys, i en kommentar på på Magnus Cedelöfs blogginlägg (tack Lennart, jag kommer att studera detta med stort intresse). Kan en sådan stor justering av HadCRUT4 verkligen vara förenlig med dessa reanalyser som bygger på kombination av alla förekommande observationer? Så här ser diagrammen som motsvarar ytmätningar respektive satellitmätningar ut för ECMWF:

  Hur som helst kan det inte vara lätt att vara klimatforskare med ansvar för temperaturserier som de från HadCRUT, UAH och RSS. Det verkar alltid finnas en missnöjd sida. Hur de än vänder och vrider sig så har de ändan bak

 51. Undrande

  49 Peter Stilbs 2013/11/20 kl. 12:22

  ”statstjänstemän/kvinnor kan få övertid under resor. ”

  Var samma på min senaste anställning hos en advokatfirma!

  Allt skulle gå via ordinarie lön!

  😉