Motsatta resultat …

Några kanske minns för något halvår sedan hur det blåstes upp stort i media att en studie, baserad på grumlingsmätningar runt om i haven, kommit till slutsatsen att halten phytoplankton minskat de senaste decennierna, med allehanda konsekvenser för livet i övrigt i haven och för oss själva. Många var redan då skeptiska. I morse kom en studie i Nature, med helt motsatt resultat. Jag tvivlar dock på att miljö- och vetenskapsreportrarna på SvD, DN  och SVT – eller Metro &  Text-TV kommer att ta upp saken.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. L

    Bra, då kan vi blåsa av ännu ett larm. Om inte någon kommer på att en ökning är farligare än en minskning? Mer forskningspengar tack…

  2. Micke Johnsson

    Vad finns det kvar?

  3. Slabadang

    Hahahahaha! 🙂
    Nu vet jag en marinbiolog som blir glad. För er som inte minns så berättade jag om en gammal vän som blev så bedrövad när artikeln kom som påstod att phytoplankton minskat med 40-50% pga av ”global warmning”.
    Hon ville säga upp sig för att haennes gebit blivit så oseriöst. Hon var HUNDRA PROCENTIGT säker på att någon större minskning inte skett och tvärsäker på att nån förändring av havstempen med någon tiondels grad inte betydde ett skit i sammanhanget. Nu kan hon sträcka på sig igen!
    Nature och Science kommer gå till historien som ett skräckexempel på hur man förstör ett varumärke.

  4. Och apropå motsatta resultat……
    Visst var det väl så att fästingarna skulle spridas mer på grund av det varmare klimatet?
    I nätupplagan av SVD kan man i dag läsa: Varmt väder stoppade TBE (som ju är en fästingburen sjukdom)
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varmt-vader-stoppade-tbe_6078213.svd

  5. Slabadang

    Snacka om att klimatvetenskapen totalt ballat ur!! 🙂
    Den har utvecklats till rena humorn. Snart kommer det en artikel om snorkråkans betydelse för klimatet.
    http://www.bizjournals.com/sanfrancisco/news/2011/04/12/marijuana-causes-global-warming.html

  6. Slabadang#5
    Finns det inte trots allt en viss logik eller kanske mera ett samband eller hur man nu ska uttrycka det.
    Röker man Marijuana så….. Det är väl inte utan att man ibland tycker att en del av alarmisterna är ganska pårökta  och då kan man få till vad som helst antar jag 😉

  7. Slabadang

    Nostradamus!
    Det skulle faktiskt vara en intressant artikel som uredde sambandet mellan mariujana bruk och klmatvetenskap. Det måste finnas ett tydlgt samband!
    Ska vi sätta en peng på att klimatvetare och klimathotstroende i större utsträckning rökt mariujana än skeptiker? 🙂

  8. Slabadang
    Du ser också det sambandet.
    Det förekommer ju en piprökare i den alarmistiska kretsen som verkar ha tänt på ordentligt ibland vad man nu kan dra för slutsatser av ett sånt tecken.
    Hur som helst så tror jag vi kan sätta en slant på detta. 😀

  9. Inge

    Orsaken till om man forskar fram att phytoplankton ökar eller minskar kanske mest har att göra med vilket som ger mest pengar att påstå. Plankton ökar: Oj, det måste vi kolla. Kan vara värt en 200000. Plankton minskar: Ger 300000 i forskningsbidrag. Vad väljer man då! Det behöver inte vara mer seriöst tror jag. Det ordnar ju opp sig förr eller senare och det ger några hundratusen det också.

  10. Peter Stilbs

    Nostrodamus #6 – pårökt var en bra benämning – bättre än påläst.

  11. Pär Green

    Hur kan man skriva en sådan kommentar?
    Bensinskatten slår inte hårdast mot låginkomsttagarna utan folk som har råd – Håkan Juholt och Anders Borg måste visa mod, skriver Thomas Sterner.
    Hela världen behöver minska sina totala utsläpp av växthusgaser med minst två procent per år, från och med i dag, om vi ska ha en god chans att undvika mer uppvärmning än två grader celsius.
    http://www.expressen.se/debatt/1.2401853/thomas-sterner-visst-har-vi-rad-att-hoja-bensinskatten

  12. Peter S
    Ja jag tycker det verkar ligga sanningen närmast. 😉

  13. L

    Pär G #11, här har vi kommenterat Sterner:
     
    https://www.klimatupplysningen.se/2011/04/14/aha-sa-paverkar-vader-och-klimat-jordbavningsfrekvensen/#comment-212813

  14. tty

    Labibbia #4
     
    Det där med at mildare vintrer skulle ge mer fästingar är nys. De två värsta ställen jag vet när det gäller fästingar är trakterna kring Bratsk i Sibirien och the Upper Peninsula i Michigan. Båda har regelmässigt mer än 40 minusgrader på vintrarna.
     
    En intressant artikel i DN om svensk pedagogisk forskning:
    http://www.dn.se/kultur-noje/det-ar-ingen-vacker-syn-sa-tog-teknokraterna-kommandot-over-skolan
    Mycket känns märkligt bekant:
    ”Vad som är mycket svårare att förstå är hur nästan en hel vetenskap kan genomträngas av ideologi till den grad att den blir immun mot verkligheten.”
    ”När jag frågar en av de mest namnkunniga pedagogikprofessorerna om Gunnar Ohrlanders kritik av lärarutbildningen kommer en räcka invektiv: ”antiintellektuell, okunnig, charlatan … Det är hemskt att han fått sånt genomslag för sina dumheter.” Vilka dumheter, mera konkret? Det kan hon inte säga, Ohrlanders bok har hon inte läst.”
     

  15. Mr. G.

    Jaha…och i Schweizisk TV så berättade man ikväll att ”forskare” meddelat att eftersom fästingar smittade med Lyme-virus överlever i större antal torra och varma år så….ja just det så blir det fler som får Lyme’s sjukdom p.g.a. Global Warming!

  16. Slabadang

    Det här är tungt och relevant!
    Pielke Sr s argument för att lämna landuppmätta yttemperaturer som mått för globaluppvärmning är riktigt riktigt tunga. Han har rätt och har haft så länge.
    Peter S har esdan länge återkommit tilldet faktum Pielke påvisar nämligen att haven är elefanten och atmosfären är musen i energiinnehåll.
    http://wattsupwiththat.com/2011/04/14/climate-science-myths-and-misconceptions-%e2%80%93-post-2-on-the-metric-of-global-warming/#more-37941

  17. KristianA

    tty #14
    Har också varit där och skådat och sett jätteskyltarna med fästingvarningar!

  18. tty # 14
    Du skriver: ”Det där med att mildare vintrer skulle ge mer fästingar är nys.”
    Javisst! Men det har ju påståtts från AGW-håll att det skulle vara så. När sedan SVD publicerar en artikel där det påstås förhålla sig precis tvärtom, så ville jag bara peka på det absurda i AGW-hysterikernas påståendet att varmare=fler fästingar.
    Logiskt sett så är det väl troligen antalet värddjur som påverkar fästingpopulationen mest. Inte någon grad hit eller dit.