Mer vindkraft ger dyrare el

Vindkraft4

Idag presenterar Timbro en ny utredning som visar att utbyggnaden av vindkraft kommer att kosta elkunderna 215 miljarder kronor. Delar av utredningen presenterades i en artikel på Brännpunkt i SvD idag

Utredningen presenterades i samband med ett seminarium i Stockholm.

Vindindustrin och delar av miljörörelsen gick givetvis i taket av dessa ”dåliga nyheter” och motartiklar har producerats.

Jag kan bara konstatera att Timbro kommit till ungefär samma slutsats som jag och Marian Radetzki gjorde när vi skrev vår artikel i SvD, ”Vindkraft en tvivelaktig affär” förra året. Om man tar hänsyn till det idag lägre priset på elcertifikat så har Timbro hamnat ganska rätt i sina beräkningar enligt min mening.

Jag kan till min glädje konstatera att man som källor, förutom Svensk Vindenergi och Folkpartiet, också använt våra siffror.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jan-Erik S.

  Kan detta stämma?

  215 000 000 000 (215 miljarder) innebär en kostnad på 240 000:-/person!!!
  Avrundat ca 1 miljon SEK på en normal familj!!!???  
  Nyp mig i armen.
  Om detta stämmer så varför reagerar inte svenskarna!!!

  Igen..stämmer kalkylerna???
      

 2. Christopher E

  Jan-Erik S. #1

  Blir det inte 24 000 kr per person om du menar utslaget på alla invånare? Över nio år alltså 2700 per år. Naturligtvis blir det mer utslaget på dem som verkligen betalar.

  Missförstå mig inte. Även det är för mycket. Att betala för miljöförstöring och sämre eltillgänglighet gör förstås extra ont.

  Jonny, gratulerar till att ha fått stöd för dina siffror, som en del vindkraftskramare försökt håna.

 3. Bodil

  Christopher E,
  Hur menar du när du säger att det gör ont att betala för miljöförstöring?

 4. Jan-Erik S.

  Christian E #2:

  Du har rätt…missade en decimal.
  Lät otroligt och glad jag missade den decimalen. Det lät för otroligt. 
  Men…för en familj med fyra barn innebär det en merkostnad på mer än
  10 000:-/år under 9 år, dvs 90 000:- i dagens penningvärde.
   

 5. Ingemar Nordin

  Det är uppmuntrande att Timbro nu – långt om länge – börjat intressera sig för energifrågor; grunden för industrisamhället. Visserligen handlar det än så länge om att slå in öppna dörrar, men ändå. Annars har man länge försiktigt tassat runt hela klimat- och energifrågan för att inte stöta sig med Alliansen och SAF …

  Christopher E #2,

  Precis. Grattis Jonny och Marian R.!

 6. Slabadang

  Johnny F!

  Ett bra sätt att vinna debatten är att konstatera att det spelar mindre roll om hurvida vinkraften kostar 100 eller 215 MDR eftersom redan 100 MDR i kostnader lagda på hushållen HELT UTAN effekt för klimatet är ett av särintressen organiserat direkt folkrån.

  Polisanmälan för bedrägeri vore på plats eller av samma skäl som de som säljer ”bantningstrumpor” utan effekt får betala böter.
  Politikens egen ”klimathomeopati” skulle man bäst rubricera det som.

 7. Lars Bern

  Det mest anmärkningsvärda vid prestationen var diskussionen efteråt mellan en miljöpartist och Cecilie Tenfjord-Toftby, talesperson för energifrågor inom Nya Moderaterna. De gick båda till angrepp mot Timbros rapport och den enda punkt där de hade något olika uppfattning var rörande omfattningen av fortsatt kärnkraft i Sverige. Den moderata taleskvinnan uppvisade i stort sett samma okunskap på detta område som partiets partisekreterares bristande historiekunskaper. Detta är nog ett utslag av att i svensk politik är ungdom en viktigare merit än kunskap, erfarenhet och erfarenhet av verkligheten. Och samtidigt pladdrar statsministern på om behovet av att få oss äldre att jobba längre. Det är riktigt synd om vårt land och hela Europa fö, med så dåligfa ledare.

 8. Det är djäkligt bra att Timbro börjar intressera sig för skojeriet!
  Bra uttryck av Slabadang. Använd det ofta så fastnar det!!
  Folkrån!

 9. Rapporten som debattartikeln hänvisar till är väldigt falsk. Tråkigt att ni länkar till den och inte till de som bemött den. Exempelvis:
  http://www.supermiljobloggen.se/2011/10/timbros-bluffrapport-om-vindkraft.html?fb_comment_id=fbc_10150884716930462_26520071_10150885409095462#f89eff39553256

 10. Jonny Fagerström

  #9 Lorentz

  Jag har läst er ”granskning” och försökt komma till tals med er tidigare. Er hänvisning till GD för Energimyndigheten som räknat med en utbyggnad på 10 Twh i stället för 30 TWh utan vindkraft till havs och utan utbyggd reglerkraft och stamnät  och kommit fram till 40 MDR är tunga parametrar som skiljer. Er jämförelse/granskning blir därmed ointressant. Först måste man vara överens om parametrarna, sen kan man börja räkna.

 11. ThomasJ

  Fråga mig om vem som påtalat slikt vansinne för:
  – Regeringen,
  – Skattebetalarnas Förening,
  – Villaägarna,
  – Företagarförbundet,
  – Svenskt Näringsliv,
  – Svd….. och, och, och…

  över år, år och år utan att fått ngn förnuftig (eller ens) respons…

  Det é ph**n ta mig väldans hög tid (over-due) att vkv-verkligheterna kommer fram, begrips och motsvarande ageras/hanteras.

  Där finns radder av info från länder med ~ 10/15 års ’försprång’ i ’omställning’ som visar ett enda fakta (inget ’tyckande’) är:
  Katastrof – oavsett ur vilken samhällelig aspekt.

  Arma Land på denna ’kurs’!

  Mvh/TJ

 12. ThomasJ

  L.B. #7: ’CTT’ är i precis samma kompetensnivå som hennes företrädare inom temat, dvs n o l l. Populism styr damens evtl. tänk 100.
  Tyvärr är där, egentligen enl. ’examen’ kompetentare personer… (suck!) inne i samma polito-piskande-atmosfär och i avsaknad av [individuell] ryggmärg så ’böjs’ märgen…

  Arma Land!
  Mvh/TJ

 13. Politikens ’Klimathomeopati’ passar alldeles utmärkt i detta samman-
  hang.
  Politikens AGW sida ’spänner sina muskler’ just nu starkt i Svensk
  media,spec hos S.V.T går som en röd tråd dagligen nästan.
  ALI.K.

 14. ThomasJ #11

  Passa dig så att du inte blir betraktad som ”klimathaverist”, 🙂
  Då lyssnar ingen,,,

 15. Ivh

  Det i Timbro-rapporten som ligger i närheten av sanningen är att det kostar ungefär 215 mdr att bygga vindkraft som producerar 30 TWh, Det ger 7 kr/årsKWh. Det är 30-40% mer än vad Airises vindkraftverk kostat,
   
  Planeringsramen är 30 TWh/år, men hur mycket som kommer att byggas ut beror till stor del på tillgång och efterfrågan på el. Att det byggs så mycket nu beror på att elpriserna varit höga för att det varit stor efterfrågan. Om det byggs mycket vindkraft kommer antagligen elpriserna att sjunka, och då minska investeringsviljan in ny kraftproduktion.
   
  30 TWh vindkraft kan byggas ut utan några större investeringar i reglerkraft. Det räcker mad att sätta in fler turbiner i redan bef vattenkraftverk. Inga nya behöver byggas. Detta görs i samband med renoveringar som ändå skulle utföras.
   
  Till 2020 så har minst en kärnreaktor tagits ur drift och ytterligare två kommer att ligga nära slutet av sin tekniska livslängd. Dessa tre reaktorer producerar 12-13 TWh/år. De måste ersättas med något, och det är för sent att böra bygga kärnkraftverk som kan vara klara innan dessa tas ur drift.
   
  Min bedömning är att det behöver byggas ungefär 15 TWh ny kraftproduktion fram till 2020 och 30 TWh fram till 2030.

 16. inge

  Enligt Ny Teknik :
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3299069.ece
  så har Danskarna varit rosenrasande de senaste vintrarna för att Sveriga inte har kunnat exportera el. Nog var det Danskarna som krävde en avveckling av Barsebäck och nu låter det annorlunda när inte vindsnurrorna och kolkraften räcker till.

 17. Ulrik

  Timbros rapport är full av faktafel säger VD för lobbyorganisationen Svensk Vindenergi i Second Opinion.

  http://www.second-opinion.se/energi/view/2188

 18. Toprunner

  Ytterligare ett exempel på det haltande tredje benet i energimixen, morphic. Naiv tro på teknik är bara förnamnet.