Mer klimatmöten i Uppsala

Klimataktion i Uppsala ger sig inte. Torsdagen den 28 mars (skulle naturligtvis ha varit februari – tack alla som påpekat detta)  lyckades de få Uppsalas lokalpolitiker att ställa upp i en debatt i stadsbiblioteket. De var framgångsrika i så måtto att de t.o.m. annonserade att ärkebiskopen skulle vara moderator. Det var han nu inte men däremot så var han närvarande och gav någon slags sammanfattning av mötet.
De sju partierna var nästan rörande överens om att Uppsala hade höga klimatmål, samtidigt som de naturligtvis försökte att ge varandra små tjuvnyp om vad de inte velat vara med om att stödja.
Frågan om klimatet verkligen är en lokal fråga berördes, men inte mycket mer. När publiken väl släpptes in så visade det sig att det fanns en del klimatskeptiker på plats. Vi bidrog naturligtvis alla med olika former av faktainformation. Wibjörn Karlén påtalade att det egentligen inte finns några historiska sambande som kunnat påvisa att koldoxiden varit drivande när det gäller klimatförändringar. C-G Ribbing upplyste de närvarande om att det inte blivit varmare de senaste 15 åren. Själv beskrev jag mig som ”klimatpolitik-skeptiker” med mitt vanliga påpekande om att jag anser det vara skamligt att använda något som kunde blivit mat åt hungriga människor för att göra sprit åt törstiga bilar – ett påpekande som även de värsta alarmisterna numera håller med om. Hade jag slutat där så kunde jag kanske ha fått ett par spridda applåder, men när jag fortsatte med att berätta om mina beräkningar av vad som skulle hända med kolcykeln om vi på 50 år fasade ut allt fossilt kol och ersatte med förnybart så talade jag för döva öron. Jag kände mig naturligtvis tvingad att också sticka ut hakan med min förutsägelse om att
innan decenniet är över så kommer vetenskapen att ha insett att om det är tack vare vår förbränning av fossilt kol som vi har lyckats berika atmosfären med koldioxid så är det det bästa mänskligheten gjort för livet på jorden
med slutorden att jag förväntade mig inga applåder.
Naturligtvis fortsatte debatten utan att att någon tog någon som helst notis om att det var några som på olika sätt försökt tala om för de närvarande att en lokal klimatpolitik var i bästa fall meningslös och möjligen mer skadlig än något annat. Däremot tyckte några av de deltagande politikerna att de borde svara representanter för föräldravrålet och jordens vänner.
Jag fick dock en intressant förfrågan om att översända mina ekvationer till en person som för mig är viktig. Om svenska politiker ska inse att de inte bara bör lyssna på alarmister så är nog det första steget att trovärdiga företrädare för vetenskapssamhället säger ifrån. Om de kan övertygas om att en övergång till s.k. förnybara bränslen gör mer skada än nytta så skulle det kunna vara ett första steg.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. pekke

    Ett påpekande: ” Torsdagen den 28 mars ”
    Måste va fel va ?  😉
     
    Finns det nån/t artikel/referat från mötet på nätet ?
     

  2. ThomasJ

    Intressant Sten – tack för reffet!  😀
     
    Men där måste la ha smugit sig in ett typo; evenemanget var väl den 28 februari, oder?  😉
     
    Mvh/TJ

  3. Lennart Bengtsson

    Extremväder i ett lokalt perspektiv
    Till politikermötet den 28e feb eller mars 
    För allmänheten är säkert det lokala vädret det viktigaste. Som ett exempel ger jag här resultat från Uppsala baserade på Dr Hans Bergströms sammanställning 1722-2007. Jag skall begränsa mig till temperaturen. Samma slag av variation gäller också nederbörd liksom för vind och väder i allmänhet:
     
    Det varmaste året: 1739 och 1989 med 7.6° C
    Den varmaste vintern: 1739 och 1972/73 med 0.9° C
    Den varmaste sommaren: 1752, 1761, 1997 och 2006 med 18.6° C 
    Den varmaste månaden: juli 1914 med 21.4° C
    Den varmaste dagen: 22 juli 1865 med 27.2 °C
    Den högsta temperaturen: 9 juli 1933 med 37.4° C
    Om nu 2013 får en varm sommar nästan lika varm som 1914 eller en lika varm dag som 22 juli 1865 så kan jag slå vad om en lämplig summa att CO2 kommer att lastas för detta. Vem ställer upp?
     
    Hsn
     
    LennartB

  4. Mycket bra jobbat Sten!

  5. Lasse

    Fråga: Var det SD som frågade om mer information som belyser CO2 frågan på ett alternativt sätt? 😉
    Du förstod nog varför applåderna uteblev-pendeln är i rörelse men det är alltför många som inte ens sett det!

  6. Pelle L

    Lennart Bengtsson #3
     
    Om sommaren blir lika varm som 1752 så lovar jag att jag skall jag bita ihop och uthärda.
     
    I fädrens spår osv…  🙂

  7. Helge

    AGW har verkligen lyckats med att slå in klimathotet och att de som argumenterar är suspekta. Spelar i princip ingen roll hur sakligt man framför kritik, man är automatiskt placerad i ett fack som någon form av ”rättshaverist” och har en lång uppförsbacke innan man får någon form av återkoppling. Så jag har numera lärt mig att bara framföra en kritisk synpunkt åt gången, anpassad till situationen. Då kan den bita, och det rejält.

  8. Helge #7
    Klok strategi

  9. Mikael

    Hjärntvättade människor klarar bara lätt-tuggad information och lite åt gången. Annars raseras hela deras liv och världsbild.

  10. Peter Stilbs

    Mikael #9 – jag håller med. Många ”klimatdiskussioner” jag haft har avslutats med en fråga till mig – om jag inte bryr mig om miljön? 
    Personerna i fråga har uppenbarligen inte förstått någonting alls av vad vi egentligen diskuterade.

  11. Mikael

    Man måste tala till folket på lämplig nivå. Till de lärde på latin och till bönder på bönders vis.

  12. Mikael, Peter,
    Så är det. Det är en medveten strategi från neomalthusianerna att blanda ihop klimathot  och miljöhot
     

  13. Mikael

    Det är skrämmande enkelt att skrämma folk till lydnad! Därför är jag enormt misstänksam mot alla påstodda hot: helvetet, tandtroll, cancer, solen, fettet osv…

  14. Lars Jonsson

    Det är tyvärr så att om man skall få någon att ta till sig ens argument är det en enda sak som är viktig, att etablera ett förtroende med den tilltalade. Oavsett hur briljanta och självklara argument du har så biter de inte om den tilltalande anser att du saknar trovärdighet eller har respekt i dennes ögon. Men det frestar på, om man försöker förstå och respektera den andra sidans argument, men det är nog den ända möjliga vägen att inleda en verkningsfull dialog.

  15. Jimmy Frisell

    I Jönköping är det den 10 april dags för den årliga klimatkonferensen,  10 års jubileum är det också!
    Vid förra konferensen fick vi veta att p.g.a. den globala uppvärmningen kommer:
    – zoonoserna att öka (sjukdomar som överförs från djur till människa)
    – den asiatiska tigermyggan att utbreda sig till Stockholm 2030
    – den globala uppvärmningen och dess hastighet att vara apokalyptisk
    – syndafloder att störta ner genom Jönköpings centrum
    – Jönköping att bli Sveriges huvudstad då Stockholm, Malmö och Göteborg snart blir bortspolade.
    – dricksvattnet att bli mer förgiftat.
    – antalet snödagar i Jönköping vid sekleskiftet ha minskat från nuvarande 90 till 20 dagar.
    Detta kan ni själva se på sidan miljostrategen.se under fliken utbildning.
    Det är lätt att förstå hur årets konferens kommer att vinklas om man ser till utskickad agenda och val av föreläsare.
    Moderator Stefan Edman
    ”Teknik och Livsstil” Fredrik Hedenus (veganen som vill införa köttskatt),
    ”One Tonne Life”  om hur man kan leva och bara släppa ut 1 ton CO2 per år och person och där Volvo och Vattenfall är medprojektörer.                   Vattenfall som kommer med sina nya kraftverk att öka sitt CO2 utsläpp med 15 miljoner ton, från nuvarande ca 94 miljoner ton.  Källa Veckans affärer.     Volvo som när de flyttar sin karosserifabrik från Säffle till Polen kommer att öka CO2 utsläppet 50 ggr för den fabriken. Källa Ny Teknik.
    Sedan kommer Anders Wijkman och Svante Axelsson att hålla föredrag.  Kommentarer är onödiga…     
    Finns det inga klimatrealister som vill komma till konferensen?
     

  16. Lasse

    #13 Har man en övertygelse och en stark tro på sin kompetens så är det ok att övertyga genom rena lögner.
    Karius och Baktus finns inte ändå är det väl rätt ok att vi skrämdes med dessa till en ordentlig tandrengöring. Även om senare fluorstärkande sköljningar är väl så betydelsefulla. Fast frågan är om inte våra tandläkare borrade bort bakterieangreppen lite väl fort, i all okunskap! För att inte tala om hur ont det gjort !
    Vi blir klokare med tiden om vi är öppna för nya rön!

  17. Lejeune

    OT: Apropå temperaturrekonstruktioner i den högre skolan, här är lite riktig klimathumor från allas vår vän Mann:
     
    “As professional climate change deniers become increasingly irrelevant and desperate, so do their distraction and smear efforts. These are mostly just noise in the background these days, as the media increasingly appears to be recognizing the intellectual bankruptcy of the industry-funded climate change denial effort and those who do its bidding. Occasionally, though, I will debunk the most egregious of the smears and falsehoods, both to set the record straight, and to arm readers w/ the information necessary to evaluate the credibility of the various actors in the climate change denial campaign…At that point I will be updating my lecture slides, many of which are indeed somewhat out of date.”
     
    Publicerat av WUWT: http://wattsupwiththat.com/2013/03/04/a-conspiracy-of-one/#more-81245

  18. Anders Persson

    Som nyinflyttad svensk har jag en undring till alla er andra, klimatsmarta eller ej:
     
    Sala ligger på huvudvägen mellan Mälardalen och Bergslagen, med mycken tung trafik genom staden. Ofta händer det att när jag t.ex. ska korsa  Väsbygatan vid järnvägsstationen att en jättelik långtradare med släp kommer i full fart emot övergångstället. Van som jag är vid kontinentala vanor stannar jag för att släppa fram den. Men nej, den slår på alla bromsar för att låta mig gå över – ty så säger lagen. Fotgängare har företräde..
     
    Inte bara att jag blir generad över uppmärksamheten, när den tunga lastbilen med sitt släp sedan, på grund av mig, sätter fart igen sker det efter en mycket kraftig acceleration som måste spy ut massor av föroreningar och koldioxid i luften.
     
    Hur rimmar denna fotgängarvänliga lagstiftning med Sveriges Riksdags övriga klimatpolitik?
     
    Inrotade svenska medborgare jag frågat säger att de inte vet och aldrig har detta argument förut. Har någon på TCS ett svar att ge?

  19. Peter Stilbs

    Anders Persson #18 – välkommen till den politiska korrekthetens högborg … men logiken är inte alldeles enkel att förstå. 
    Kanske man menar att fotgängare är mer miljövänliga än lastbilar och därför måste få prioritet 😛  ?

  20. Bob Tisdale på WUWT.
    Slägga!
    http://wattsupwiththat.com/2013/03/04/blog-memo-to-lead-authors-of-ncadac-climate-assessment-report/

  21. Mikael

    I Sverige ska allt anpassas efter de långsammaste i kropp och hjärna. Därför beskriver media en lätt-tuggad information som dessutom upprepas ett otal gånger. Det är samma med alkohol-politiken som är anpassad efter de som inte klarar spriten. Hela samhållet är idiot-anpassat. Hjälm vid skridskoåkning, cykling, skidåkning. Hur överlevde vi 60talister? Jag rekommenderar David Eberhards bok ”I trygghetsnarkomanernas land”. Samma sak med alla galna larm om gifter i otroligt små nivåer.

  22. Ingemar Nordin

    Mikael #21,

    Jag tror att man måste ha en särskild modell för svenskar, det är inte Rational Choice eller The Economic Man som gäller för oss; inte girighet, inte heller solidaritet eller grupptänkande, inte sexualdrift eller rå överlevnad. Nej, det finns en drift som sitter djupare än allt detta: trygghetsnarkomani.

    Vi klarar helt enkelt inte av att inse att det inte alltid finns fasta regler för hur vi skall leva, att folk kommer för sent eller att det finns risker, oavsett hur små de än är, i vårt trygga vardagsliv. Livet måste vara riskfritt, och inga politiska ingrepp är för små – oavsett kostnaderna – för att de bara MÅSTE elimineras, nu! (Annars går vi ut och VRÅLAR ut vår ångest :-))

  23. OR

    AP#18
    Vi är väl rätt många här på bloggen som tycker att ”klimatsmart” är ett idiotiskt nyspråksord.
     
    Stopplikt vid övergångsställen utan ljusreglering tycker jag om. Det sätter en stämning av hänsynsfullhet i trafiken, som jag föredrar framför det självklara att den som sitter i en plåtochglaskostym med massa hästkrafter alltid har företräde.
    Även om man struntar i koldioxiden finns det ju annat i avgaserna som verkligen kan vara besvärande i gatutrafik och för den skull borde man naturligtvis ha grön våg vart man än körde och inte behöva stanna förrän man kommit dit man ska. Bredare gator har man slutat hoppas på, de har en tendens att alstra mer trafik.
     
    Jag tror inte att jag sett en långtradare stanna vid ett övergångsställe, men jag tror dig, fast det måste vara en mycket liten del av antalet som stannar.
     
    Jag har heller aldrig sett en fotgängaraktion som blockerar trafiken i en stad, fast det måste vara ganska lätt med lite planering och ett antal personer. Kanske hänsynsfullheten har blivit ömsesidig än så länge.

  24. Peter Stilbs

    Ingemar #22 – jo, Du har nog rätt här – vi blir allt mer beskyddade mot allt.
    Jag i kväll såg jag en dokumentär med bilder från Indien – där lekte fortfarande barnen med en sådan karusell som fanns vid alla hyreshus på 50-60-talet. Jag tror mig inte ha sett någon de sista 30 åren i alla fall. De är väl för farliga…
    Och de bomber och kemiska experiment som formade min ungdoms intresse för kemin ska vi bara inte tala om … Jo – vi begrep  faktiskt vad vi gjorde – till skillnad mot dem nu som hittar något recept på Internet …

  25. Börje S.

    #24
     
    klorex och socker…jag ryser bara vid tanken på vad som kunde hänt till exempel med mina musikerfingrar…

  26. Peter F

    Börje S #25
    Men jisses vad klorex och socker doftade gott när det brann/exploderade. Lyckliga ungdom när det stod tunnor med klorex i varje villakvarter och morsan bjöd på socker.

  27. Argus

    Nostalgia.
     
    Klorex – natriumklorat? – + socker. Lite vanskligt att blanda dock. Som tur var hände aldrig något, men som PS antyder, man (jag) hade i alla fall en hel del säkerhetstänk.
    Mitt bästa bidrag till sprängmedelstekniken den tiden det hände var nog ändå svartkrutsframställningen. Nu tänker jag inte bara på att blanda i rätt proportion – det kan alla göra. Nästa steg mina damer och herrar, det var nästa steg som gjorde pulvret riktigt ’hett’. Inte bara något som fräsande brann friskt med kraftig rökutveckling.
     
    Och tillgången på råmaterial var ju himmelsvitt mycket bättre: vi hade en färghandel i centrum. Riktig färghandel: kalisalpeter, svavel, syror av diverse slag, Hcl, H2SO4, HNO3-fast bara den 65%- jag lyckades aldrig med bomullskrut som kräver riktigt rykande HNO3.
     
    Håhåjaja. Det var tider det!

  28. Peter Stilbs

    Argus #27 m. fl.   – ja å den tiden kunde man i stort sett köpa vad som helst – via färghandel eller Apotek. Direktköp från ex Kebo (kemikaliegrossist) gick också bra.

    Nu kan man inte ens som privatperson köpa svavelsyra – mer än den utspädda skvätt som följer med exempelvis ett förladdat blybatteri…

    Mycket av detta är väl i syfte att begränsa möjligheten till lokaltillverkad narkotika – vilket i och för sig är välmotiverat.

  29. joel

    Alupulver och kaliumpermanganat i rätt proportioner och med rätt tändanordning i rätt paketering gjorde att vissa teknister vid ett visst gymnasium, på åttitalet, ständigt gick omkring med splitter och sot i håret. Färgaffären och järnhandeln var våra bästa vänner.
     
    Att ingen blev av med något allvarligare än ögonbryn är så otroligt mirakulöst att det skulle kunna få en hardcoretaliban att bli protestant.
    Dock var nog det vi pysslade med ”bombsäkert” jämfört med Klorex & socker…

  30. Argus

    Ja! Kaliumpermanganat var fint! Och vilken härlig färg i vattenlösning. Kunde få vilken mor som helst att gå upp i limningen. Sorry about that!
     
    Men har ni stött på ’zinkit’? Lika delar zinkstoft (skitdyrt på apoteket, – vad ska du ha det till? de ska du skita i) och svavelblomma, dvs fint svavelstoft.
     
    De hade jag som raketbränsle. Någon kemikunnig/rocket scientist får utveckla varför just denna kombination är så bra! Zink är ju ’tungt’, så ur rörelsemängdssynpunkt borde det vara tvärtom!?
     
    Suck!

  31. Peter Stilbs

    Argus #30 – det står en del här – men jag har ingen övrig kommentar av värde
    http://www.jacobsrocketry.com/aer/propellant.htm
    I övrigt stå en hel del att läsa via Google – sök på zink powder sulphur rocket