Mer goda nyheter

Svartnäs
Jag och min kollega Björn från Föreningen Svenskt Landskapsskydd var i Svartnäs i NÖ Dalarna i helgen och talade om vådan av den storskaliga vindkraften. Kring Svartnäs är det planerat över 100 verk. Svartnäsborna hade annonserat i alla dalatidningar så bygdegården fylldes snabbt av folk från alla håll. Efter mötet bildades Svartnäsbygdens Vildmarksförening för att ta upp striden mot Bergviks Kraft och den storskaliga vindkraften. Bra Svartnäs! 85 mil körda denna helg, men som vanligt – givande!
Lycka till Svartnäs! Ni kommer att få all den uppbackning som är möjlig.
Ja, så skrev jag i juni 2010
I gårdagens media meddelades det att Svartnäs vunnit kampen mot vindkraften i Miljödomstolen, bla i Dalarnas tidningar:
Mark- och Miljödomstolen säger nej till Bergvik Skogs ansökan om tillstånd att bygga 115 vindkraftverk i Svartnäsprojektet och upphäver Länsstyrelsens tillstånd till 83 vindkraftverk. Även ATL , Ekot och SvT meddelar nyheten.
Det känns självklart särskilt roligt eftersom undertecknad ”varit med från början”. Hoppas nu att det håller linan ut. Heja Svartnäs.
Den som hängt med i media vet också att det svängt rejält angående vindkraft i Bollnäs finnmark. Kommunstyrelsen i Bollnäs sade i dagarna nej till ytterligare utbyggnad.
Även i mina egna hemtrakter så står det två noll till undertecknad. Både Skövde kommun och Länsstyrelsen har hittills sagt nej till vindkraft på Billingen.
GT/Expressen har i veckan haft en serie om vindkraftens avigsidor, både som nyhet  och som ledare.
Vändningen tycks ha kommit smygande men den har nog kommit.
 Glädjen i Svartnäs
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bra jobbat!
  >Vändningen tycks ha kommit smygande men den har nog kommit.
  Det tror jag. Men det gäller att inte vila på lagrarna

 2. camilla

  Här kommer en trist kommentar! Jonny, din rubrik håller inte språkligt mått!! Du måste skilja mellan mellan antal och myckenhet. Det skall alltså heta ”fler goda nyheter”! Alla ni andra kan ju notera att aktiebolaget heter det och inte de, regeringen är den, polisen är den och Folkpartiet är det och de! Petigt? Jovisst, men alla dessa fel plus ett gäng andra gör att texterna blir oklara – särskilt som ingen kan kommatera rätt, ty då står syftningsfelen som spön i backen! Grammatikfel har ingen med stilen att göra!

 3. Andreas

  Mycket goda nyheter, är ofta där i krokarna (kring Gruvberget) och fiskar och det vore synd om det utöver Storas skogsskövlingar kommer upp en massa väderkvarnar överallt.

 4. camilla

  PS. Synd att inte kunna redigera i efterhand. I fjärde raden nedifrån skall det vara ett ”inte” före ”de”.

 5. camilla

  I sak är jag helt med dig Jonny! Stoppa tramset med vindfjollorna!

 6. Lena i Svartnäs

  Till Camilla
  Vad vinner du på att sitta och peta i texter på det sätt som du gör?
  Du är säkert så pass begåvad, så att du förstår budskapet i alla fall.
  Löjlig kommentar i sammanhanget med tanke på det glada budskapet.
  Du måste förstå att detta är en sensationell händelse i sig, att en liten förening som Svartnäsbygdens Vildmarkdförening( med 140 medlemmar) vinner mot ett av Sveriges rikaste och mest mäktiga bolag Bergvik Skog AB.

 7. Pelle L

  I tillägg till Lena i Svartnäs välmotiverade pekpinne ovan vill jag påstå att ”goda nyheter” kan ses som något som man inte kan få för mycket av.
  Observera, jag skrev inte för många.
   
  Detta är korrekt svenska   🙂
   
  Alltså inget fel på Jonnys språkbehandling.

 8. latoba

  Kan man hoppas på ett klokt beslut av regeringan, d v s att riva och återställa?
  http://www.dt.se/nyheter/alvdalen/1.5182384-vindsnurror-blir-en-regeringsfraga

 9. latoba

  Det ska naturligtvis vara ”regeringen”.

 10. John Silver

  # 8
  Fösvaret behöver väl inte överklaga, de har ju andra medel.

 11. Gunnar Strandell

  John Silver #10
  Jag tror att du har träffat rätt där!!!
  Vid resor i skogslandskapen norr om Dalälven har jag lagt märke till att påfallande många varningskyltar för viltstråk, ”älgskyltar”, har skotthål. 
  Någon har sagt att det är ett effektivt sätt att göra ”patron ur” och att det höjer säkerheten i jaktlaget. Mitt barnasinne säger att det måste vara en större utmaning att försöka träffa ett rörligt mål…
  Till sist vill jag ge mitt stöd till camilla #2. Alla synpunkter på hur bloggen kan förbättras måste vara välkomna. Det räcker inte med att vara störst och vackrast. Tack för det sistnämnda,Lars Jonsson.

 12. camilla

  Till Lena i post # 6. Du har missat det mesta! Ett tack till Gunnar i post # 11. Vad är det för fel med att styra upp språket, så det det blir distinkt och begripligt utan oklarheter?

 13. camilla

  Vi här på bloggen har en väldigt god sak att tala för! Låt oss göra det på ett bra språk!

 14. Det är verkligen fantastiskt kul!
  Språkligt kanska det ska vara ”fler” och inte ”mer” men eftersom förra inlägget var av Jonny och handlade om goda nyheter inom vindsektorn så fungar det faktiskt med ”mer”.
  Mer av den varan, dvs av goda nyheter.
  Nåja, det är kanske inte så viktigt, det absolut viktigaste är ju segern i Svartnäs. Jag har läst det du skriver på er blogg Lena och jag förstår att ni har kämpat hårt.
  Grattis!
          

 15. Micke Johnsson

  Varenda vindmölla som stoppas är ett stort steg framåt för Sverige.

 16. Ingemar

  Grattis Svartnäs!
  Det är notabelt hur ofta lokala miljöorganisationer går helt emot de centrala, exempelvis inom SNF. Var har den lokala förankringen tagit vägen? Varför lyssnar inte centralorganisationens ideologiskt färgade företrädare på den lokala opinionen?

 17. camilla

  Visst var det goda nyheter från Jonny!!!! men varför inte klä dessa i korrekt språklig dräkt?

 18. Lars

  Satsar vi för mycket på vindkraft i Sverige?
  Rösta vad du tycker på Ny Teknik.
   http://www.nyteknik.se/

 19. Lena i Svartnäs

  Till Camilla
  Självklart är det viktigt med ett korrekt språk. Det kan jag verkligen instämma i  efter 40 år som språklärare, men den här gången tyckte jag inte att det språkliga skulle diskuteras i första hand.
  Det kändes lite malplacerat att just den diskussionen skulle ta fokus från den fantastiska nyheten. Dessutom kan vi alla göra fel i stunder av glädje eller upprördhet t.ex. Jag tycker inte att det finns något att klaga på beträffande Jonnys språk. Hans formulering var inte fel.
  Om du vill diskutera språklig korrekthet, kan du ju börja med att hyfsa till ditt eget språk. Man börjar absolut inte en mening med liten bokstav, somdu nyss gjorde. Efter utropstecken skriver man stor bokstav!!! 

 20. Labbibia

  Grattis Svartnäs, och grattis Jonny!

 21. Lena i Svartnäs

  Tack Labbibia, Ingemar, Lena Krantz, Andreas, Ingvar Engelbrecht och alla som gläds åt våra framgångar i Svartnäs.
  Hoppas att denna dom från Mark-och Miljödomstolen kommer att följas av flera sådana.
  Vindkraftvansinnet måste stoppas! Det vackra svenska landskapet måste räddas!

 22. Bertel

  Bra jobbat.

 23. Lena i Svartnäs
  Jag är av exakt samma åsikt. Det vackra svenska landskapet får inte förstöras.
  Och tack själv för att du har kämpat på i motvind så länge! Du, och andra som jobbat med samma sak, är hjältar!  
  🙂
     

 24. HenrikM

  Kul att någon från Svartnäs kommenterar här. Jag gratulerar dig Lena i Svartnäs att vindkraftshotet är borta. Själv bor jag i Stockholm, där skulle man ju aldrig ens tänka tanken på att uppföra ett vindkraftsverk, om någon ska resa en mobilmast så blir det liv i luckan.
  Om jag skulle bo landsbygd/glesbyd skulle jag var fly förbannad på de så kallade gröna politikerna:
  – Pumplagen gör att bensinmackarna kommer sakta men säkert att dö ut på landsbygden, vem vill ta över en bensinmack  om man hotas med flermiljoninvestering?
  – Drivmedelskatten som gör att när min lokala mack lägger ner gör att det blir svindyrt att åka tanka.
  Man kan undra om politikernas mål är att göra landsbygd till glesbygd och glesbygd till obygd? 

 25. tompas11

  Bara att lyfta på hatten och gratulera!

 26. Holmfrid

  Tittade på norsk TV  Brennpunkt  om Vindkraften i Norge.
  Läget där är 10% överkapacitet av vattenkraft.  Tillskott saknar kunder, vilket kommer att trycka ner elpriset på Norpool Elbörsen för hela produktionen.  Detta drabbar vattenkraftägarna med förluster på 12-16 miljarder NOK.  Rimligen påverkas då även elpriset i Sverige neråt.  Avgången statssekreterare ångrar nu djupt satsningen på vindkraften – dock unga karrikärister i regeringen driver projektet vidare lomhörd för expertisen.  Känns det igen?

 27. camilla

  Lena i Svartnäs har det inte lätt med det svenska språket! [här kommer det] ty grammatiken är en sak, medan en annan är skrivsättet.
  i sak gläds jag med dig – bort med alla vindfjollor! 

 28. Ann L-H

  camilla # 27 – och bort med alla oombedda språkfjollor!   

 29. Pointman on conservation!
  http://thepointman.wordpress.com/2012/10/12/green-myths-we-must-conserve-everything/

 30. Vaclav Klaus!
  http://www.klaus.cz/clanky/3209
  Since the 1960s and 1970s, when the Club of Rome began to formulate its first reports, I have been afraid of the green ideology, in which I saw a dangerous alternative to the traditional socialist doctrine. In my eyes it represented a very radical attempt to change human society and to weaken its freedom and prosperity.
   

 31. tompas11

  #28
  Man kan fundera över om damerna har druckit lite för mycket rödvin under lördagskvällen med tanke på tonläget på inläggen.

 32. Dividendum

  Borde inte våra politiska representanter ha klarat av den här demokratibiten för länge sedan? Då slipper folk samlas i bygdegårdarna och prata sig samman som inför en storskalig, militär invasion av fiendetrupp. Men det är så här demokrati är tänkt att fungera av etablissemanget: ”vill pöbeln ha nåt får de lära sig att dra slipstenen ett par varv till om de tror att de skall kunna sätta sig upp mot det korporativa etablissemanget”.
  För övrigt vill jag bara gratulera Svartnäsborna.

 33. Dividendum

  I England är läget på vindmöllefronten om möjligt etter värre än i Sverige. Kommer någon att ta varning eller är detta vad vi i Sverige har att vänta oss?
  James Delingpole attackerar frenetiskt och frekvent gröningarnas alla påfund och stollepron – http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100184632/radio-free-delingpole-xxii-fighting-windmills/

 34. ThomasJ

  Grattis till Er Alla i Svartnäs samt till alla övriga som besöker dessa vackra omgivningar!  😀
  Mvh/TJ

 35. vildmarken.wordpress.com

  Till Camilla ( #2, #4, #5, #12, #13, #14, #27)
  Här har du gjort 7 inlägg, och det enda du har åstadkommit är att trycka ner och klanka på folk. Vad är syftet? Kan du inte inse att du
  kanske skrämmer bort folk från bloggen? Alla är inte lika perfekta som du (eller som du själv verkar tro att du är). 
  Har du inga egna åsikter att komma med i debatten? Det viktigaste med språket är väl ändå att kunna kommunicera och uttrycka sina synpunkter. Språket är inget självändamål i sig. Kan man inte fylla sitt språk med ett innehåll, så är det rätt stendött.
  Tråkigt att så mycket på den här kommentarssidan handlat om helt
  omotiverade språkdiskussioner. 

 36. camilla

  Syftet var inte att trycka ned eller klanka utan endast att påpeka att ett bra språk är viktigt för budskapet.